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Id: biblio-1118948
Autor: OLIVEIRA, Rory Romero de Sena; ANDRADE, Marcelo Costa; MACHADO, Fabiola Seabra; CUNHA, Élida Jesana Santana; FREITAS, Flaviane Souto de; KLAUTAU, Alex Garcia Cavalleiro de Macedo; GIARRIZZO, Tommaso; SAINT-PAUL, Ulrich.
Título: Biometric relationships between body size and otolith size in 15 demersal marine fish species from the northern Brazilian coast
Fonte: Acta amaz;49(4):299-306, out. - dez. 2019.
Idioma: en.
Resumo: The relationships between fish size and sagitta otolith measurements were calculated for the first time for 15 species belonging to six families from the northern Brazilian coast. A total of 220 fish were sampled from the bycatch landed by the bottom-trawl industrial shrimp-fishing fleet between August and September 2016. All species had strong relationships between otolith measurements and fish total length with the coefficient of determination (r 2) ranging between 0.71 and 0.99. The variable most strongly related to fish total length was found to be the sagittal otolith length (OL) with 98% of the variability. These relationships are a useful tool to estimate length and mass of preyed fish from otoliths found in stomach contents of marine predators. (AU)
Descritores: Membrana dos Otólitos
Ecossistema Amazônico
Tamanho Corporal
Pesqueiros
Conteúdo Gastrointestinal
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: lil-781406
Autor: Motta, N S; Della-Fina, N; Souza, C C A; Rodrigues, E S; Amorim, A F.
Título: Analysis of food habits of skate Rioraja agassizii (Elasmobranchii, Rajidae) from southern Brazil / Análise quantitativa dos hábitos alimentares da raia Rioraja agassizii (Elasmobranchii, Rajidae) do Sudeste e Sul do Brasil
Fonte: Braz. j. biol;76(2):469-475, Apr.-June 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Catches and exports of skate Rioraja agassizii place this species as “vulnerable to extinction” on the IUCN Red List; therefore, biological and ecological knowledge becomes an important instrument for its conservation control. This study described and quantified the diet composition of R. agassizii by means of stomach analysis contents in the periods 2005-2006 and 2012-2013. We analyzed and quantified stomach contents in terms of abundance (%N), weight (%M), frequency of occurrence (% FO), and index of relative importance (IRI). The results showed differences in the food rates between the periods. However, the groups of food items were the same: Teleostei fish, decapods, and mollusks. In 2005-2006, the diet consisted mainly of shrimp, however, in 2012-2013 it consisted of fish, followed by decapods, especially shrimps. The differences in diets may be attributed to shrimp abundance, which do not characterize a change in the eating habits in 2012-2013, because, in addition to fish, shrimps were also important food sources. The presence of a certain prey is more related to its availability rather than the feeding preference of skate. The amount of ingested items is associated to biological and environmental factors, so that further studies relating diet with capture area, seasonality, depth, and other factors should be conducted.

Resumo A raia-santa, Rioraja agassizii é uma espécie endêmica da qual pouco se conhece sobre sua biologia e ecologia, o que a leva a ser classificada como “vulnerável a extinção”. O objetivo foi identificar e quantificar a composição da dieta alimentar da R. agassizii através da análise do conteúdo estomacal de exemplares capturados nos períodos de 2005-2006 e 2012-2013. Foram analisados os conteúdos alimentares e quantificados em abundância (N%), peso (M%), frequência de ocorrência (FO%) e índice de importância relativa (IRI) de cada item. Os resultados mostraram que em 2012-13 a dieta foi composta por peixes, seguido de decápodes, especialmente camarões, entretanto em 2005-06 foi composta basicamente por camarões. A diferença nas dietas não quer dizer que os hábitos alimentares mudaram, pois em 2012-13 além dos peixes, os camarões também foram classificados como maior importância alimentar. Considerando que a quantidade e variedade dos itens ingeridos está relacionada, principalmente, a fatores ambientais são necessários mais estudos que relacionem áreas de captura, sazonalidade e profundidade.
Descritores: Rajidae/fisiologia
Comportamento Alimentar/fisiologia
Conteúdo Gastrointestinal
-Estações do Ano
Decápodes
Brasil
Ecossistema
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Casanova, Cláudio
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Id: lil-545764
Autor: Villela, Marcos Marreiro; Rodrigues, Vera Lúcia Cortiço Corrêa; Casanova, Cláudio; Dias, João Carlos Pinto.
Título: Análise da fonte alimentar de Panstrongylus megistus (Hemiptera, Reduviidae, Triatominae) e sua atual importância como vetor do Trypanosoma cruzi, no Estado de Minas Gerais / Analysis on the food source of Panstrongylus megistus (Hemiptera, Reduviidae, Triatominae) and its present importance as a vector for Trypanosoma cruzi, in the State of Minas Gerais
Fonte: Rev. Soc. Bras. Med. Trop;43(2):125-128, Mar.-Apr. 2010. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: INTRODUÇÃO: A pesquisa da fonte alimentar dos triatomíneos auxilia no conhecimento sobre a biologia destes insetos, inclusive para inferir-se a importância dos mesmos como transmissores do Trypanosoma cruzi ao homem. MÉTODOS: O presente estudo objetivou registrar, através da reação de precipitina, a fonte alimentar de triatomíneos provenientes de 54 municípios da região centro-oeste de Minas Gerais, assim como a infecção natural destes para flagelados semelhantes ao Trypanosoma cruzi. RESULTADOS: De julho de 2003 até março de 2007, foram avaliados 416 insetos, todos da espécie Panstrongylus megistus. Somando-se as ocorrências, as aves (70 por cento) e os humanos (22,5 por cento) constituíram as principais fontes sanguíneas. Encontrou-se 16 (3,8 por cento) insetos positivos para flagelados semelhantes ao Trypanosoma cruzi sendo que oito realizaram hematofagia no homem. CONCLUSÕES: Os resultados demonstram necessidade de acentuar a vigilância entomológica na região, visto que foi detectada a possibilidade de ocorrência de novos casos da doença de Chagas através da transmissão vetorial.

INTRODUCTION: Investigation of the food source of triatomines helps in understanding the biology of these insects, and also helps to infer their importance in transmitting Trypanosoma cruzi to humans. METHODS: The present study aimed to use the precipitin reaction to record the food source of triatomines from 54 municipalities in the central-western region of the State of Minas Gerais, as well as their natural infection by flagellates similar to Trypanosoma cruzi. RESULTS: From July 2003 to March 2007, 416 insects were evaluated, all from the species Panstrongylus megistus. Among all these occurrences, birds (70 percent) and humans (22.5 percent) were the major blood sources. Sixteen (3.8 percent) of the insects were found to be positive for flagellates similar to Trypanosoma cruzi, and eight performed hematophagia on humans. CONCLUSIONS: The results show the need to increase the entomological surveillance in this region, given that the possibility of new cases of Chagas disease occurring through vector transmission was detected.
Descritores: Insetos Vetores/fisiologia
Panstrongylus/fisiologia
-Aves
Brasil
Comportamento Alimentar/fisiologia
Conteúdo Gastrointestinal
Insetos Vetores/parasitologia
Gambás
Panstrongylus/parasitologia
Testes de Precipitina
Roedores
Suínos
Limites: Animais
Gatos
Cães
Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1028308
Autor: Carvalho, Maria Juliana Ferreira de; Mesquitsa, Ayla Maria Farias de; Henrique, Danielle de Mendonça; Oliveira, Josiana Araújo de; Dourado, Grace Kelly da Silva; Santos, Dayanne Pâmela da Silva.
Título: Avaliação de Enfermagem do volume residual gástrico em pacientes críticos: uma revisão integrativa / Nursing evaluation of residual gastric volume in critical patients: an integrative review
Fonte: Enferm. foco (Brasília);8(3):8-13, nov.-2017. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo: identificar na literatura as recomendações para a verificação do volume residual gástrico (VRG) em pacientes críticos. Metodologia: revisão integrativa, com coleta de dados realizada nas bases LILACS, BDENF, Scopus e EBSCOhost. Critérios de inclusão: idiomas português, espanhol e inglês, acesso online e ano de publicação entre 2006 e 2016. Resultados: encontrou-se cinco artigos que abordavam as recomendações da literatura sobre a verificação do VRG. Discussão: os artigos convergem para a não robustez da realização da mensuração do VRG em pacientes críticos. Conclusão: demonstra-se que não há evidências para que a mensuração do VRG seja mantida rotineiramente.

Objective: to identify in the literature the recommendations for the verification of gastric residual volume (GVR) in critically ill patients. Methodology: integrative review with data collection performed at LILACS, BDENF, Scopus and EBSCOhost databases. Inclusion criteria: Portuguese, Spanish and English languages, online access and year of publication between 2006 and 2016. Results: there were 5 articles that addressed the recommendations of the literature on the verification of GRV. Discussion: the articles converge to the non-robustness of performing GRV measurement in critically ill patients. Conclusion: there is no evidence that the VRG measurement needs to be routinely maintained.

Objetivo: identificar en la literatura recomendaciones para la verificación del volumen residual gástrico (VRG) en pacientes críticamente enfermos. Metodología: revisión integrativa con recolección de datos en bases de datos LILACS, BDENF, Scopus y EBSCOhost. Criterios de inclusión: idiomas portugués, español e inglés, acceso online y año de publicación entre 2006 y 2016. Resultados: 5 artículos abordaron las recomendaciones de la literatura sobre la verificación de VRG. Discusión: los artículos convergen a no robustez de realizar la medición de VRG en pacientes críticamente enfermos. Conclusión: no hay evidencia de que la medición de VRG se mantenga habitualmente.
Descritores: Conteúdo Gastrointestinal
Cuidados Críticos
Cuidados de Enfermagem
Nutrição Enteral
Serviço de Acompanhamento de Pacientes
Limites: Masculino
Feminino
Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: BR1898.2 - Biblioteca


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Id: biblio-1021608
Autor: Oreggioni Aldama, Leticia Celeste.
Título: Adecuación de la terapia nutricional enteral y la relación con la evolución en pacientes adultos críticos durante su estancia en el Sanatorio San Sebastián / Adequacy of enteral nutritional therapy and the relationship with the evolution in critical adult patients during their stay at the San Sebastián Sanatorium.
Fonte: Encarnación; s.n; 2017. 57 p. ilus; tab; graf.
Idioma: es.
Tese: Apresentada a Universidad Nacional de Itapúa. Facultad de Medicina para obtenção do grau de Especialista.
Resumo: Introducción: La Terapia Nutricional Enteral (TNE) en el paciente crítico forma parte del manejo integral y se asociada a una mejor evolución clínica. Objetivo: Determinar el porcentaje de adecuación de la TNE y la relación con la evolución en pacientes adultos críticos durante su estancia en el Sanatorio San Sebastián en el año 2016 al 2017. Materiales y Métodos: Estudio Observacional, descriptivo, prospectivo con componente analítico en pacientes adultos críticos de la Unidad de Cuidados Intensivos (UCI) que cumplieron con los criterios de inclusión. Se evaluaron 54 pacientes críticos sometidos a NE mayores de 18 años de edad de ambos sexos desde el periodo 2016 al 2017. Se consideró un porcentaje de adecuación calórico-proteica como suficiente a partir de ≥ 70%. Resultados: El 85,2% recibió un aporte calórico suficiente y un aporte proteico suficiente, el 59,3%. El promedio de calorías y proteínas administradas fueron de 1303 ±308 kcal y 62,26 ±30,8 gr respectivamente, mientras que la adecuación calórica alcanzada fue 86 ±16% y la proteica 72,8 ±22,9%. La complicación gastrointestinal más frecuente fue la diarrea y Residuo Gástrico aumentado (RG). Conclusión: Aunque no se observaron diferencias significativas entre aporte calórico y proteico con los días de ventilación mecánica, estancia hospitalaria y mortalidad; no se descarta la posibilidad que los mismos resulten significativos con una población más homogénea y numerosa, junto con un aumento de los días de evaluación.

Introduction: Enteral Nutritional Therapy (ENT) is part of an integral management and has been associated to better clinical outcomes in critically ill adult patients. Purpose: To determine the percentage of adequacy to ENT and its relationship with clinical outcomes in critically ill adult patients during their stay at the Sanatorio San Sebastián from 2016 to 2017. Material and methods: Observational, descriptive, cross-sectional study with analytic component in critically ill adult patients admitted to the ICU who met the inclusion criteria. 54 patients of both sexes, over 18 years old with EN were studied during the evaluation period between 2016-2017. It was considered as a goal a percentage of caloric-protein adequacy of ≥ 70%. Results: 85.2% received a sufficient caloric intake and the 59.3% also received sufficient protein intake. The average intake of calories and protein were 1303 ±308 kcal and 62,26 ±30,8 gr respectively, while the adequacy of calories was 86 ±16% and protein 72,8 ±22,9%. The most common gastrointestinal complication was diarrhea and the increase in gastric residue. Conclusions: Although there was no statistical significant difference between the amount of energy and protein intake with days of mechanical ventilation, length of hospital stay and mortality, the possibility that these could be significant with a more homogeneous and numerous population, together with an increase of the evaluation days, is not ruled out
Descritores: Estado Terminal/terapia
Nutrição Enteral
Resultados de Cuidados Críticos
Unidades de Terapia Intensiva
Necessidades Nutricionais
-Paraguai
Vômito/etiologia
Ingestão de Energia
Estudos Prospectivos
Nutrição Enteral/efeitos adversos
Desnutrição/complicações
Desnutrição/prevenção & controle
Diarreia/etiologia
Dieta Rica em Proteínas
Conteúdo Gastrointestinal
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Idoso
Idoso de 80 Anos ou mais
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: PY91.1 - Biblioteca
PY91.1


  6 / 199 LILACS  
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Id: lil-219946
Autor: Rosner, Jorge; .Schinini, Alicia; .Rovira, Teresa; .Martínez, Jorge; .Fresco, María A; .Rojas de Arias, A; .Ferreira, María E; .Monzón, María I.
Título: Morbilidad cardiaca y gastrointestinal por Trypanosoma cruzi: un estudio en la Unidad de Medicina Tropical del IICS / Cardiac and gastrointestinal morbidity by Trypanosoma cruzi: a study at the Tropical Medicine Unit of IICS.
Fonte: Asunción; EFACIM; oct. 1990. 15-30 p. tab.
Idioma: es.
Descritores: Trypanosoma cruzi/parasitologia
Morbidade
Conteúdo Gastrointestinal/parasitologia
Cardiomiopatia Chagásica/diagnóstico
Cardiomiopatia Chagásica/epidemiologia
Responsável: PY2.1 - Centro de Documentación
PY3.1 SR 6169363 M619a 1990


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Id: biblio-869676
Autor: Bustos, Karina; Barrios, Rodrigo; Leiva, Carolina; Escobar, Daniel; Merino, Waldo; Lara, Vicente.
Título: Evaluación del contenido gástrico con ultrasonido en niños con apendicitis aguda. ¿tienen estómago lleno? Resultados preliminares / Evaluation of gastric contents with ultrasound in children with acute appendicitis. Do you have a full stomach? Preliminary results
Fonte: Rev. chil. anest;45(supl.1):S51-S51, 2016. tab.
Idioma: es.
Conferência: Apresentado em: Congreso Chileno de Anestesiología, 44, Concepción, 17-19 nov. 2016.
Descritores: Apendicite
Aspiração Respiratória/prevenção & controle
Conteúdo Gastrointestinal/diagnóstico por imagem
Ultrassonografia de Intervenção
-Cuidados Pré-Operatórios
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Criança
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-869662
Autor: Pinto Méndez, José; Burau Zambrana, Karla; Salinas Muñoz, Antonio.
Título: Medición de volumen gástrico residual mediante ultrasonografía en pacientes sometidos a cirugía electiva / Measurement of gastric residual volume by ultrasonography in patients undergoing elective surgery
Fonte: Rev. chil. anest;45(supl.1):S29-S30, 2016. ilus.
Idioma: es.
Conferência: Apresentado em: Congreso Chileno de Anestesiología, 44, Concepción, 17-19 nov. 2016.
Descritores: Antro Pilórico/anatomia & histologia
Antro Pilórico/diagnóstico por imagem
Conteúdo Gastrointestinal
Procedimentos Cirúrgicos Eletivos/métodos
Ultrassonografia
-Anatomia Transversal
Cuidados Pré-Operatórios/métodos
Esvaziamento Gástrico
Limites: Humanos
Adolescente
Adulto
Criança
Adulto Jovem
Pessoa de Meia-Idade
Idoso
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-761584
Autor: Villares Junior, GA; Goitein, R.
Título: Differences in the feeding of Rhamdia quelen (Siluriformes, Heptapteridae) in four distinct lotic systems / Diferenças na alimentação de Rhamdia quelen em quatro diferentes ordens de sistemas lóticos
Fonte: Braz. j. biol;75(3):650-654, Aug. 2015. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: AbstractThe aim of this study was to compare the food composition of Rhamdia quelen in four distinct order rivers. It was performed at a low part at the basin of the Sorocaba river in systems classified as first (Anastácio stream), second (Nego stream), fifth (Tatuí river) and sixth (Sorocaba river) orders. Collections were performed every month between January and December of 2011. The stomach contents were examined by using the alimentary index (IAi) and compared by the non-parametric method non-metric multidimensional scale ranking (NMDS) with the Spearman rank correlation. A diet difference was observed for individuals of the smaller systems (Anastácio and Nego streams) and the larger ones (Tatui and Sorocaba rivers), represented respectively by allochthonous and autochthonous organisms compounding their diets. Marginal vegetation and its interaction with the water conditions may respond to these composition differences.

ResumoEste estudo teve como objetivo comparar a alimentação de Rhamdia quelenem quatro diferentes ordens de sistemas lóticos. O estudo foi realizado em um trecho da parte baixa da bacia do rio Sorocaba, em sistemas de primeira (Anastácio stream), segunda (Nego stream), quinta (Tatuí river) e sexta (Sorocaba river) ordens. As coletas foram realizadas mensalmente entre janeiro a dezembro de 2011. Os conteúdos estomacais foram analisados pelo índice alimentar (IAi) e comparados pelo método de escalonamento multidimencional não-metrico (NMDS), juntamente com a correlação de Spearman. Foi percebida uma diferença na dieta dos indivíduos dos sistemas menores, córregos Anastácio e Nego e os rios maiores, rios Tatuí e Sorocaba. Nos córregos Nego e Anastácio houve maior incidência de itens de origem alóctone na dieta, enquanto que nos rios Tatuí e Sorocaba foi observado o inverso. A diferença nos itens consumidos pode depender da ordem dos sistemas lóticos e da interação entre a vegetação marginal com o sistema aquático.
Descritores: Peixes-Gato/fisiologia
Dieta
Ecossistema
Rios
-Brasil
Conteúdo Gastrointestinal
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-761573
Autor: Villares Junior, GA; Goitein, R.
Título: Variations of Salminus hilarii diet (Ostariophysi, Characidae): seasonal and ontogenetic effects / Variações na dieta de Salminus hilarii(Ostariophysi, Characidae): efeitos da sazonalidade e ontogenia.
Fonte: Braz. j. biol;75(3):574-580, Aug. 2015. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: AbstractThis study described the variations seasonal and ontogenetic of Salminus hilarii diet. Samples were collected in the Sorocaba River, São Paulo, Brazil, one of the few rivers where individuals of the species still occur in a higher frequency. The preys consumed were analyzed by Importance Alimentary Index (AIi). To determine similarities between year seasons, the AIi data were analyzed by the Morisita-Horn index and reduced in cluster analysis, along with a statistical comparison made by one-way ANOSIM test (5%). The feeding activity was analyzed according to the stomach repletion index and compared among the year seasons using non parametric variance analysis Kruskal-Wallis test (5%). Comparison of prey consumed between immature and adult individuals was made by Spearman correlation (5%). A Pearson correlation (5%) was applied between the standard length of the fish and prey consumed, as well as between the mouth and prey heights. The analyzes of stomach contents showed that the diet of this species was exclusively piscivorous, with significant difference of prey consumption during the period, the same happening among adult and immature individuals. It was observed that these fishes use to swallow their prey whole and that significant correlations between size of predator and prey size can be observed. There is also correlation between the mouth height and the maximum prey depth. Salminus hilarii feeds on the available prey, and the species food composition and feeding activity depends on prey`s abundance, their size and morphology, as do the water temperatures.

ResumoEste estudo descreve as variações na dieta de Salminus hilariiem relação aos efeitos da sazonalidade e da ontogenia. As coletas foram realizadas no rio Sorocaba, São Paulo, Brasil, um dos poucos rios onde a espécie ainda é encontrada com frequência. As presas consumidas foram analisadas pelo índice de importância alimentar (AIi). Para determinar similaridades entre as estações do ano, os dados do AIi foram analisados pelo índice de Morisita-Horn e reduzidos em uma análise de agrupamento, em associação com uma comparação estatística realizada pelo teste one-way ANOSIM (5%). A atividade alimentar foi analisada pelo índice de repleção estomacal e comparada entre as estações do ano usando o teste de variância não paramétrico de Kruskal-Wallis (5%). A comparação das presas consumidas entre os indivíduos imaturos e adultos foi feita pela correlação de Spearman (5%). Uma correlação de Pearson (5%) foi aplicada entre o comprimento padrão do peixe e da presa, assim como entre a altura da boca e a altura da presa. As análises dos conteúdos estomacais mostraram que a dieta dessa espécie foi exclusivamente piscívora, com diferença significativa do tipo de presas consumidas ao longo do ano e entre adultos e imaturos. Foi observado que esta espécie engole as presas inteiras com correlações significativas entre o tamanho do predador e presa e, também entre a altura da boca e altura da presa. Salminus hilarii consome as presas disponíveis no ambiente sendo que, a composição da dieta e a atividade alimentar dependem da abundância, tamanho e morfologia das presas, além da temperatura da água.
Descritores: Characidae/fisiologia
Dieta
Cadeia Alimentar
-Brasil
Conteúdo Gastrointestinal
Comportamento Predatório
Rios
Limites: Animais
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME



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