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Id: biblio-1024604
Autor: Vieira, Francieli Nunes da Silva; Sousa, Ester Marques de; Louzeiro, Léo Rodrigo Ferreira; Silva, Sara Braga e.
Título: Lonchaeidae (Diptera) species and their host plants in the Cerrado biome in the state of Piauí, Brazil / Espécies de Lonchaeidae (Diptera) e seus hospedeiros no bioma Cerrado no estado do Piauí, Brasil
Fonte: Arq. Inst. Biol;86:e0242018, 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: Some species of Lonchaeidae (Diptera) are considered frugivorous and polyphagous pests, and are widely distributed in Neotropical regions. The relationship between a fly and its host plant is important for studies on behavior and distribution of frugivorous flies. The objective of this work was to identify the Lonchaeidae fly species and their host plants in the Cerrado biome, specifically in the state of Piauí, Brazil. Eighty-one adults (33 ♀ and 48 ♂) from the genus Neosilba McAlpine (Lonchaeidae), represented by the species Neosilba inesperata Strikis & Prado, Neosilba pendula Bezzi, and Neosilba zadolicha McAlpine, were collected from fruit samples. Oranges [Citrus sinensis (L.) Osbeck] and guava (Psidium guajava L.) had the highest frequencies of infestation. A Neosilba species was considered a primary invader in orange. These results are the first ones reported of Lonchaeidae species and their host plants in the state of Piauí.(AU)

Algumas espécies de Lonchaeidae (Diptera) são consideradas pragas frugívoras e polífagas, com ampla distribuição geográfica em regiões neotropicais. A relação mosca/planta hospedeira é de grande valor para estudos de comportamento e distribuição de moscas frugívoras. O objetivo deste trabalho foi identificar as espécies de Lonchaeidae e suas plantas hospedeiras no bioma Cerrado, especificamente no estado do Piauí, Brasil. Oitenta e um adultos (33 ♀ e 48 ♂) do gênero Neosilba McAlpine (Lonchaeidae), pertencentes às espécies Neosilba inesperata Strikis & Prado, Neosilba pendula Bezzi e Neosilba zadolicha McAlpine, foram coletados de amostras de frutas, sendo a laranja [Citrus sinensis (L.) Osbeck] e a goiaba (Psidium guajava L.) as de maiores frequências de infestação. Uma espécie de Neosilba foi considerada um invasor primário em laranjas. Esses resultados são os primeiros relatos de espécies de Lonchaeidae e suas plantas hospedeiras no estado do Piauí.(AU)
Descritores: Citrus
Psidium
Drosophila
-Pradaria
Dípteros
Frutas
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: lil-764053
Autor: Araneda F, Jacqueline; Ruiz N, Marcia; Vallejos V, Teresita; Oliva M, Patricio.
Título: Consumo de frutas y verduras por escolares adolescentes de la ciudad de Chillán. Chile / Fruit and vegetable intake by adolescents of Chillán City, Chile
Fonte: Rev. chil. nutr;42(3):248-253, set. 2015. graf, tab.
Idioma: es.
Projeto: Universidad del Bío-Bío.
Resumo: The objective of this study was to estimate adolescent fruit and vegetable intake. An analytical cross-sectional study was conducted with a random sample of 100 adolescents between the ages of 14 and 17 from a private subsidized school in Chillán. Nutritional status was evaluated according to BMI, and a food survey was applied. The survey was specially designed to capture fruit and vegetable intake and was applied by personnel with standardized training. Results: Median fruit and vegetable intake was 217g (p25-p75: 139g-328g) and 183 g (p25-p75: 139g-299g) respectively; vegetable intake was higher for girls (217g v/s 165g, p=0.001). Highly inadequate fruit and vegetable intake was 12% for girls and 88% for boys. Conclusions: Adolescent fruit and vegetable intake was lower than the recommended intake.

El objetivo de este estudio fue estimar el consumo de frutas y verduras en adolescentes que asisten a un colegio particular subvencionado de la comuna de Chillán. Se realizó un estudio transversal analítico, con una muestra aleatoria de 100 adolescentes con edades entre los 14 y 17 años. Se evaluó estado nutricional según el IMC, y se aplicó una encuesta alimentaria, especialmente diseñada para captar el consumo de frutas y verduras, la que fue aplicada por personal capacitado y estandarizado. Resultados: La mediana de consumo de frutas y verduras fue 217 g (p25-p75= 139,1-328,6) y 183 g (p25-p75=139,0-299,0) respectivamente, siendo mayor la ingesta de verduras en mujeres (217 v/s 165; p=0,001). Los consumos altamente inadecuados de frutas y verduras representan el 12% en mujeres y 88% en hombres. Conclusión: Los adolescentes presentan consumos de frutas y verduras bajo las recomendaciones.
Descritores: Estudantes
Verduras
Consumo de Alimentos
Índice de Massa Corporal
Estado Nutricional
Adolescente
Frutas
-Estudos Transversais
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Id: lil-657709
Autor: Zuleta, Ángela; Binaghi, María Julieta; Greco, Carola Beatriz; Aguirre, Cristina; De la Casa, Laura; Tadini, Carmen; Ronayne de Ferrer, Patricia Ana.
Título: Diseño de panes funcionales a base de harinas no tradicionales / Design of functional breads based on non-traditional flours
Fonte: Rev. chil. nutr;39(3):58-64, set. 2012. tab.
Idioma: es.
Projeto: UBACyT.
Resumo: Functional breads constitute an interesting alternative as a vehicle of new dietary fiber sources. Two ingredients which are obtained and used at regional levels were studied: green banana flour (GBF) (Musa acuminata var nanica) and American carob flour (CF) (Prosopis alba). Breads were made mixing these flours with wheat flour (WF): GBF/WF 50:50 and CF/WF 25:75. Proximal composition of all samples was assessed according to AOAC methods. Iron, zinc and calcium contents were determined by AAS and mineral dialyzability using an in vitro method. The studied flours as well as the breads were characterized by high dietary fiber contents (12.4 and 31.0 in GBF and CF; and 6.9 and 10.2 in the green banana and carob breads, respectively). Breads had about 22% less available carbohydrates than white bread. Mineral dialyzability increased in breads about 30 to 50%, since fermentation promotes phytates degradation. The greatest effect was observed on iron dialyzability. These results indicate that these flours might be promising ingredients for use in the design of functional breads, with important levels of dietary fiber. These breads may be labeled as high fiber products according to current national regulations (minimum 6%). The inclusion of CF contributed to higher iron and calcium levels while the use of GBF, due to its functional properties, allowed for a greater replacement of wheat flour.

Los panes funcionales representan una alternativa interesante como vehículo de nuevas fuentes de fibra. Se estudiaron materias primas cuya obtención y uso es aún de tipo artesanal: la harina de banana verde (HBV) (Musa acuminata var nanica) y la harina de algarroba (HA) (Prosopis alba). Se elaboraron panes en mezcla con harina de trigo (HT): HBV/HT 50:50 y HA/HT 25:75. La composición centesimal de todas las muestras se realizó según AOAC. Se determinó el contenido de hierro, zinc y calcio por EAA y la dializabilidad mineral por un método in vitro. Tanto las materias primas como los panes se caracterizaron por un alto contenido de fibra (12,4 y 31,0 para HBV y HA y 6,9 y 10,2 para los panes de harina de plátano y algarroba respectivamente). Los panes presentaron alrededor de 22% menos de carbohidratos disponibles que el pan blanco. La dializabilidad de minerales se incrementó en los panes entre un 30 y un 50% ya que la fermentación promueve la degradación de los fitatos. El mayor efecto se observó sobre la dializabilidad de hierro. Estos resultados señalan a estas harinas como ingredientes promisorios para su utilización en el diseño de panes funcionales, con un importante aporte de fibra dietaria, que permite considerarlos alimentos ricos en fibra, de acuerdo a la legislación vigente (Código Alimentario Argentino) que señala un mínimo de 6% para dichos productos. La inclusión de HA contribuyó a un mayor aporte de hierro y calcio, mientras que la de HBV, por sus características funcionales, permitió un mayor reemplazo de harina de trigo.
Descritores: Pão
Fibras na Dieta
Alimento Funcional
Farinha
Frutas
Minerais
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Texto completo SciELO Chile
Westphal, Márcia Faria
Monteiro, Carlos Augusto
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Id: lil-451613
Autor: Jaime, Patricia Constante; Machado, Flavia Mori Sarti; Westphal, Márcia Faria; Monteiro, Carlos Augusto.
Título: Impacto de una intervención basada en la comunidad, en el mayor consumo de frutas y vegetales en familias de bajos ingresos, Sao Paulo, Brasil
Fonte: Rev. chil. nutr;33(supl.1):266-271, oct. 2006. tab.
Idioma: en.
Projeto: MCT/MESA/CNPq/CT.
Resumo: El objetivo del presente estudio fue evaluar el impacto inmediato de una intervención comunitaria que buscó aumentar la participación de frutas y verduras en la alimentación de familias residentes en un barrio extremamente pobre de la ciudad de São Paulo. Se trata de un estudio de intervención del tipo ensayo comunitario no controlado, en una muestra de 36 familias. La intervención comprendió acciones de educación nutricional de los individuos y acciones sobre el ambiente visando a la mejoría en la accesibilidad a frutas y verduras. El impacto inmediato de la intervención fue evaluado por medio de la comparación de la participación de frutas y verduras en el valor energético total de los alimentos adquiridos por las familias en los meses anteriores y posteriores a la intervención. La intervención se demostró efectiva, aumentando la disponibilidad relativa de frutas y verduras en 2,58 puntos porcentuales (IC95 por ciento: 0,45 - 4,71).
Descritores: Verduras
Educação Alimentar e Nutricional
Promoção de Alimentos
Consumo de Alimentos
Participação da Comunidade
Frutas
-Brasil
Ensaio Clínico
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Id: biblio-1009462
Autor: Leite, Suzany Aguiar; Costa, Daniela Ribeiro da; Ribeiro, Ana Elizabete Lopes; Moreira, Aldenise Alves; Sá Neto, Raymundo José de; Castellani, Maria Aparecida.
Título: Oviposition preference and biological performance of Ceratitis capitata in Anacardiaceae, Cactaceae and Vitaceae fruit / Preferência de oviposição e performance biológica de Ceratitis capitata em frutos de Anacardiaceae, Cactaceae e Vitaceae
Fonte: Arq. Inst. Biol;86:e1282018, 2019. graf.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior.
Resumo: The objective of this study was to compare the use of fruits of great economic and social importance for the northeast of Brazil by Ceratitis capitata Wied. (Diptera: Tephritidae) for oviposition, larval development, size and longevity of adults. Fruits of mango (Mangifera indica L.), quiabento (Pereskia bahiensis Gürke), forage palm [Opuntia fícus indica (L.) Mill] and grape (Vitis vinifera L.) were used, as well as flies from a hybrid laboratory population. Initially, four treatments (fruits) and six replications were used; the fruits were offered to 10 C. capitata couples, with later (96 hours) egg count. The second was conducted with six treatments and 10 replicates, offering two types of fruits simultaneously, combined two to two, to 10 C. capitata couples. The last bioassay comprised four treatments and six replicates, where 20 g of fruit were offered to 20 first-instar C. capitata larvae. After six days, the larvae were placed in plastic pots containing vermiculite until pupation, quantifying larval and pupal periods, viability and pupal mass, besides longevity and adult size. The data were submitted to ANOVA using the R Core Team software. Ceratitis capitata oviposits and completes its biological cycle in the four hosts studied, exhibiting no preference for oviposition and low biological performance in quiabento fruits. It yielded smaller adults and lower grape survival. Cactaceae palm and quiabento allow the survival of C. capitata in the laboratory, and this knowledge has been reported for the first time, proving that they can act as alternative hosts in the field.(AU)

O objetivo do estudo foi comparar a utilização de frutos de importância econômica e social para o nordeste do Brasil por Ceratitis capitata Wied. (Diptera: Tephritidae) para oviposição, desenvolvimento larval, tamanho e longevidade de adultos. Foram utilizados frutos de manga (Mangifera indica L.), quiabento (Pereskia bahiensis Gürke), palma-forrageira [Opuntia fícus indica (L.) Mill] e uva (Vitis vinifera L.) e moscas procedentes de uma população híbrida de laboratório. Inicialmente, utilizaram-se quatro tratamentos (frutos) e seis repetições, com o oferecimento dos frutos a 10 casais de C. capitata, com posterior (96 horas) contagem de ovos. O segundo teste foi conduzido com seis tratamentos e 10 repetições, oferecendo-se dois tipos de frutos simultaneamente, combinados dois a dois, a 10 casais de C. capitata. O último bioensaio compreendeu quatro tratamentos e seis repetições, sendo oferecidos 20 g de fruto a 20 larvas de primeiro instar de C. capitata. Após seis dias, as larvas foram colocadas em potes plásticos contendo vermiculita até a empupação, quantificando-se: períodos larval e pupal, viabilidade e massa pupal e longevidade e tamanho do adulto. Os dados foram submetidos à análise de variância (ANOVA) pelo Programa R Core Team. Ceratitis capitata oviposita e completa seu ciclo biológico nos quatro hospedeiros estudados, exibindo não preferência para oviposição e baixa performance biológica em frutos de quiabento. Este proporcionou adultos menores e a uva permitiu a menor sobrevivência. As cactáceas palma e quiabento permitem a sobrevivência de C. capitata em laboratório, sendo esse conhecimento relatado pela primeira vez, comprovando que essas espécies podem atuar como hospedeiros alternativos no campo.(AU)
Descritores: Oviposição
Ceratitis capitata
Larva/crescimento & desenvolvimento
-Vitis
Mangifera
Frutas
Insetos
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-1009164
Autor: Perini, Mauro A; Sin, Ignacio N; Martinez, Gustavo Adolfo; Civello, Pedro M.
Título: Measurement of expansin activity and plant cell wall creep by using a commercial texture analyzer
Fonte: Electron. j. biotechnol;26:12-19, Mar. 2017. ilus, graf, tab.
Idioma: en.
Projeto: Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica ANPCyT.
Resumo: Background: Expansins play an important role in cell wall metabolism and fruit softening. Determination of expansin activity is a challenging problem since it depends on measuring cell wall properties by using ad hoc extensometers, a fact that has strongly restricted its study. Then, the objective of the work was to adapt a methodology to measure cell wall creep and expansin activity using a commercial texture meter, equipped with miniature tensile grips and an ad hoc cuvette of easy construction. Results: It was possible to measure hypocotyls acid growth and expansin activity in a reliable and reproducible way, using a commercial texture meter, common equipment found in laboratories of food science or postharvest technology. Expansin activity was detected in protein extracts from cucumber hypocotyls, tomato and strawberry fruits, and statistical differences in expansin activity were found in both fruit models at different ripening stages. Conclusions: The possibility of measuring expansin activity following this adapted protocol with a commercial texture meter could contribute to ease and increase the analysis of expansin in different systems, leading to a better understanding of the properties of these proteins under different experimental conditions.
Descritores: Proteínas de Plantas/metabolismo
Lycopersicon esculentum/metabolismo
Cucumis sativus/metabolismo
Fragaria/metabolismo
-Proteínas de Plantas/análise
Parede Celular/metabolismo
Hipocótilo/crescimento & desenvolvimento
Elasticidade
Frutas/metabolismo
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Saúde Pública
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Id: biblio-903892
Autor: Lopes, Aline Cristine Souza; Menezes, Mariana Carvalho de; Araújo, Melissa Luciana de.
Título: O ambiente alimentar e o acesso a frutas e hortaliças: "Uma metrópole em perspectiva" / Food environment and access to fruits and vegetables: "A metropolis into perspective"
Fonte: Saúde Soc;26(3):764-773, Jul.-Set. 2017. graf.
Idioma: pt.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq; . Fundação de Amparo à Pesquisa de Minas Gerais - FAPEMIG.
Resumo: Resumo Este trabalho objetivou explorar o ambiente alimentar de acordo com o acesso a frutas e hortaliças (FH), a partir da perspectiva de uma grande metrópole brasileira, referência internacional para políticas públicas de segurança alimentar e nutricional (SAN). Procedeu-se à revisão da literatura e de site oficial de divulgação das políticas de SAN e de planejamento urbano de Belo Horizonte (MG), além da construção de mapas. Os programas de SAN no município atendem a mais de um milhão de pessoas por dia, incluindo iniciativas de incentivo à produção de alimentos, defesa e promoção do consumo alimentar, comercialização subsidiada de alimentos e refeições, e capacitação em alimentação. Verificou-se no município a concentração de estabelecimentos comerciais de FH, incluindo aqueles com subsídios públicos (feiras-livres e sacolões públicos), na região mais rica da cidade, com acesso limitado na periferia e territórios de serviços de promoção da saúde (Programa Academia da Saúde). Entretanto, o aumento de unidades de sacolões públicos e privados, feiras-livres e supermercados poderia favorecer o acesso a alimentos saudáveis nos territórios mais vulneráveis. Estes dados revelam a importância do monitoramento das políticas públicas, pela sociedade civil e representantes do governo, visando reduzir as iniquidades e contribuir para melhoria da qualidade de vida e o bem-estar social da população, além de colaborar para sistemas alimentares sustentáveis. Sugere-se que políticas públicas de SAN dialoguem com outras políticas, como as de saúde, planejamento urbano, assistência social, agricultura, dentre outras, de forma a promover a equidade e atender intersetorialmente às necessidades de comunidades mais vulneráveis.

Abstract This study aimed to explore the food environment, according to the access to fruits and vegetables (FV), from the perspective of a great Brazilian metropolis, which is an international reference for public policies on food and nutritional security (SAN). We reviewed the literature and the official website that showed SAN and urban planning policies of Belo Horizonte-MG; we also built maps. In this city, SAN programs serve more than 1 million people a day, including initiatives to encourage food production, protection and promotion of food consumption, subsidized marketing of foods and meals, and food training. We found a concentration of shops selling FV - including those with public subsidies (open air markets and public farmers' markets) - in the richest region of the city, limiting the access of those living in the outskirts of the city. We also found territories with health promotion services (Health Academy Program). However, the increase in public and private farmers' markets, open air markets and supermarkets would be able to promote the access to healthy foods in the disadvantaged territories. These data show that civil society and government representatives must watch public policies, aiming to reduce inequities, and contribute to improve the quality of life and social well-being of the population, in addition to collaborate for sustainable food systems. We suggest that SAN public policies should dialogue with other policies, such as those of health, urban planning, social welfare, and agriculture, to promote fairness and intersectorally meet the needs of more vulnerable communities.
Descritores: Política Pública
Verduras
Alimentação
Segurança Alimentar e Nutricional
Abastecimento de Alimentos
Frutas
-Promoção da Saúde
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: biblio-899836
Autor: Cruz Thiriat, Rocío; Ramírez-Vélez, Robinson; Martínez-Torres, Javier; Correa-Bautista, Jorge Enrique.
Título: Etapas de cambio conductual y estado nutricional relacionado al consumo de frutas y verduras en escolares de Bogotá, Colombia: Estudio fuprecol / Stages of behaviour change and nutritional status regarding fruit and vegetable consumption among schoolchildren from Colombia: The fuprecol study
Fonte: Rev. chil. nutr;44(4):307-317, 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Asociación de la Fuerza Prensil con Manifestaciones Tempranas de Riesgo Cardiovascular en Niños y Adolescentes Colombianos.
Resumo: RESUMEN Este trabajo se ha centrado en describir la relación de las etapas de cambio conductual frente al consumo de frutas y verduras con el estado nutricional en 1.922 escolares (54.3% mujeres) de Bogotá, Colombia. Se aplicó de manera autodiligenciada un cuestionario de cambio de comportamiento (CCC-FUPRECOL), y se calculó el IMC como marcador del estado nutricional. Nuestros resultados muestran que el 46,6% de las mujeres, y el 45,4% de los varones acusaron tener un cumplimiento diario de la recomendación de frutas, mientras que el 39,0% de las mujeres, y el 40,4% de los varones, alcanzaron el cumplimiento de la recomendación diaria de verduras (p< 0,05). En la población total, los escolares con sobrepeso/obesidad acusaron mayor frecuencia de no cumplimiento con la recomendación mínima de frutas-verduras/día, que los agrupados con peso saludable. Se observó que ser mujer, se asociaba como variable para el cumplimiento de la recomendación mínima de frutas y verduras con valores de OR 1,54 (IC95% 1,22-1,93) y OR 1,48 (IC95% 1,19-1,84), respectivamente. En conclusión, aproximadamente, 2/3 de los participantes tienen la intención o cumplen con la recomendación diaria de consumo de frutas y verduras.

ABSTRACT This article describes the relationship between stages of behavioural change regarding fruit and vegetable consumption with nutritional status among 1,922 schoolchildren (54.3% girls) from Bogotá, Colombia. A self-administered questionnaire called Behavioural Lifestyle Changes (FUPRECOL) was applied. BMI was used to categorize nutritional status. We found that 46.6% of girls and 45.4% of boys reported compliance with the daily recommendation for fruits, while 39.0% of girls and 40.4% of boys reported compliance with the daily recommendation for vegetables (p< 0.05). Overall, overweight/obese schoolchildren showed higher frequency of not meeting the minimum recommended number of daily fruits/vegetables (precontemplation + contemplation stage) than normal weight children. Binary logistic regression showed that being a girl was associated with compliance with the minimum recommendation for fruit and vegetables (OR 1.54: 1.22-1.93, 95%CI; and OR 1.48; 1.19-1.84, 95%CI), respectively. In conclusion, around 2/3 of the participants intend or comply to consume the recommended quantities of fruit and vegetables.
Descritores: Verduras
Consumo de Alimentos
Criança
Estado Nutricional
Comportamento Alimentar
Frutas
-Pesquisa
Comportamento
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-889207
Autor: Gullian-Klanian, Mariel; Sánchez-Solis, Maria José.
Título: Growth kinetics of Escherichia coli O157: H7 on the epicarp of fresh vegetables and fruits
Fonte: Braz. j. microbiol;49(1):104-111, Jan.-Mar. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: FOMIX-CONACYT.
Resumo: ABSTRACT Despite the increasing reports on the incidence of fresh vegetables and fruits as a possible vehicle for human pathogens, there is currently limited knowledge on the growth potential of Escherichia coli O157:H7 on different plant substrates. This study analyzed the selective adhesion and growth of E. coli O157:H7 on chili habanero (Capsicum chinense L.), cucumber (Cucumis sativus), radish (Raphanus sativus), tomato (Lycopersicon esculentum), beet (Beta vulgaris subsp. vulgaris), and onion (Allium cepa L.) under laboratory conditions. The Gompertz parameters were used to determine the growth kinetics. Scanning electron microscopy was used to visualize the adhesion of E. coli O157:H7 on the epicarp of the samples. Predictive models were constructed to compare the growth of E. coli O157:H7 on the samples with different intrinsic factors and to demonstrate the low selectivity of the pathogen. No significant difference was observed in the lag-phase duration (LPD), generation time (GT), and exponential growth rate (EGR) of the pathogen adhered to the samples. The interaction between the microorganism and the substrate was less supportive to the growth of E. coli O157:H7 for onion, whereas for tomato and cucumber, the time for the microorganism to attain the maximum growth rate (M) was significantly longer than that recorded for other samples.
Descritores: Verduras/microbiologia
Escherichia coli O157/crescimento & desenvolvimento
Frutas/microbiologia
-Capsicum/microbiologia
Cinética
Contaminação de Alimentos/análise
Lycopersicon esculentum/microbiologia
Cucumis sativus/microbiologia
Escherichia coli O157/isolamento & purificação
Escherichia coli O157/genética
Escherichia coli O157/química
Cebolas/microbiologia
Beta vulgaris/microbiologia
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-889164
Autor: Shi, Jun-Feng; Sun, Chang-Qing.
Título: Isolation, identification, and biocontrol of antagonistic bacterium against Botrytis cinerea after tomato harvest
Fonte: Braz. j. microbiol;48(4):706-714, Oct.-Dec. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: PostDocFund of Shanxi Academy of Agricultural Science; . Shanxi Province Science and Technology Research Project.
Resumo: ABSTRACT Tomato is one of the most important vegetables in the world. Decay after harvest is a major issue in the development of tomato industry. Currently, the most effective method for controlling decay after harvest is storage of tomato at low temperature combined with usage of chemical bactericide; however, long-term usage of chemical bactericide not only causes pathogen resistance but also is harmful for human health and environment. Biocontrol method for the management of disease after tomato harvest has great practical significance. In this study, antagonistic bacterium B-6-1 strain was isolated from the surface of tomato and identified as Enterobacter cowanii based on morphological characteristics and physiological and biochemical features combined with sequence analysis of 16SrDNA and ropB gene and construction of dendrogram. Effects of different concentrations of antagonistic bacterium E. cowanii suspension on antifungal activity after tomato harvest were analyzed by mycelium growth rate method. Results revealed that antifungal activity was also enhanced with increasing concentrations of antagonistic bacterium; inhibitory rates of 1 × 105 colony-forming units (cfu)/mL antagonistic bacterial solution on Fusarium verticillioides, Alternaria tenuissima, and Botrytis cinerea were 46.31%, 67.48%, and 75.67%, respectively. By using in vivo inoculation method, it was further confirmed that antagonistic bacterium could effectively inhibit the occurrence of B. cinerae after tomato harvest, biocontrol effect of 1 × 109 cfu/mL zymotic fluid reached up to 95.24%, and antagonistic bacterium E. cowanii has biocontrol potential against B. cinerea after harvest of fruits and vegetables.
Descritores: Doenças das Plantas/microbiologia
Lycopersicon esculentum/microbiologia
Enterobacter/isolamento & purificação
Enterobacter/fisiologia
Antibiose
-Doenças das Plantas/prevenção & controle
Botrytis/crescimento & desenvolvimento
Botrytis/fisiologia
Enterobacter/classificação
Enterobacter/genética
Alternaria/crescimento & desenvolvimento
Alternaria/fisiologia
Frutas/microbiologia
Fusarium/crescimento & desenvolvimento
Fusarium/fisiologia
Responsável: BR1.1 - BIREME



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