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Id: lil-783956
Autor: Zuccolotto, Daniela CC; Barbieri, Patrícia; Saes Sartorelli, Daniela.
Título: Food environment and family support in relation to fruit and vegetable intake in pregnant women
Fonte: Arch. latinoam. nutr;65(4):216-224, dic. 2015. tab.
Idioma: en.
Resumo: The aim of the study was to investigate predictor factors related to self-perceived food environment, food practices, and family support and fruit and vegetable intake during pregnancy. A cross-sectional study was conducted among 282 pregnant women at the second trimester of pregnancy living in the city of Ribeirão Preto, Brazil. A food frequency questionnaire, and two 24-hour dietary recalls were obtained, and the Multiple Source Method was used to estimate the usual intake. Self-perceived food environment, food practice and family support were assessed by structured questionnaires. Logistic regression models adjusted for education, age, socioeconomic class, and BMI by gestational age were used to evaluate the relationship between self-perceived food environment, food practice and family support and fruit and vegetable intake. No association between self-perceived food environment and fruit and vegetable intake was found. However, the women who reported a greater number of meals per day (OR 1.95 (95% CI = 1.06; 3.56), p = 0.03), those who believed they consumed enough fruit and vegetable (3.71 (2.23; 6.20), p < 0.001), and who reported to have family support for a healthy diet (3.16 (1.78; 5.60), p < 0.001), were more likely to consume greater amounts of these foods. Our data suggests that the family support and a higher number of meals per day might be relevant to achieve a higher fruit and vegetable intake among pregnant women(AU)

A relação entre o ambiente alimentar e o suporte familiar e o consumo de frutas, verduras e legumes em gestantes. O objetivo do presente estudo foi investigar fatores preditores relacionados à percepção do ambiente alimentar, práticas alimentares e suporte familiar e o consumo de frutas, verduras e legumes durante a gestação. Trata-se de um estudo transversal, conduzido entre 282 gestantes residentes em Ribeirão Preto, SP, Brasil, durante o segundo trimestre gestacional. O consumo alimentar foi avaliado por meio de um questionário de frequência alimentar e dois recordatórios de 24 horas. Para estimar o consumo usual de alimentos foi utilizado o Multiple Source Method. A percepção do ambiente alimentar, práticas alimentares e suporte familiar foram avaliados por meio de um questionário estruturado. Modelos de regressão logística ajustados por escolaridade, idade, classe social e IMC por idade gestacional foram utilizados para avaliar a relação entre a percepção do ambiente alimentar, práticas alimentares e suporte familiar com o consumo de frutas, verduras e legumes. Nenhuma relação foi encontrada entre a percepção do ambiente alimentar e o consumo de frutas, verduras e legumes. Por outro lado, as gestantes que relataram um maior número de refeições ao dia (OR 1,95 (95%IC = 1,06; 3,56), p = 0,03), aquelas que consideravam que consumiam uma quantidade suficiente de frutas, verduras e legumes (3,71 (2,23; 6,20), p < 0,001), e aquelas que relataram suporte familiar para ter uma alimentação saudável (3,16 (1,78; 5,60), p < 0,001), apresentaram maior chance de consumir uma maior quantidade destes alimentos. Os resultados sugerem que o suporte familiar e um maior número de refeições sejam relevantes para o alcance do maior consumo de frutas, verduras e legumes entre gestantes(AU)
Descritores: Plantas
Consumo de Alimentos
Idade Gestacional
Nutrição Pré-Natal
Comportamento Alimentar
Frutas
-Classe Social
Antropometria
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Seres Humanos
Feminino
Adulto
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: lil-783960
Autor: Abrantes Sarmento, José Darcio; Dantas de Morais, Patrícia Lígia; de Souza, Francisco Irael; Ramos da Costa, Lucas; de Assis Melo, Naama Jessica.
Título: Bioactive compounds and antioxidant activity of Ximenia americana coming from different collection sites
Fonte: Arch. latinoam. nutr;65(4):263-270, dic. 2015. tab.
Idioma: en.
Resumo: The study aimed to evaluate the bioactive compounds and antioxidant activity of edible fraction (pulp and peel) in green and ripe ripening stages of the fruit and the seed of wild plum (Ximenia americana L.) from different production sites of occurrence in the semiarid region of Brazil. To characterize the edible fraction, the experiment was conducted in a completely randomized design in a factorial 3 x 2, where the first factor was the collection sites and the second factor the maturation stages, with 4 repetitions with 25 fruits each. As for seeds the experiment was conducted in a completely randomized design with 4 repetitions, totaling 25 seeds per experimental plot. The fruits were collected in the communities of Mulunguzinho, Pau Branco and Mata do Meio in the county of Mossoró, RN, Brazil. The edible fraction of the fruit Ximenia americana contains high levels of vitamin C (160,26 mg/100 g), yellow flavonoids (43,12 mg/100 g), total extractable polyphenols (3066,48 mg/100 g) and antioxidant activity (365,55 g fruit/g DPPH e 251,70 μmol Trolox/g) and the seeds contain content of polyphenols (2067,56 mg/100 g) and antioxidant (373,80 g fruit/g DPPH e 279,96 251,70 μmol Trolox/g). The edible part of the green fruit contains higher content of total extractable polyphenols, total carotenoids, yellow flavonoids and total anthocyanins. The edible portion of the fruits and the seeds from the community of Pau Branco contains the lowest content of total extractable polyphenols and antioxidant activity(AU)

Compostos bioativos e atividade antioxidante de Ximenia americana oriunda de diferentes locais de coleta. O trabalho teve como objetivo avaliar os compostos bioativos e a atividade antioxidante da fração comestível (polpa e casca) nos estádios de maturação verde e maduro do fruto e da semente da ameixa silvestre (Ximenia americana L.) proveniente de diferentes locais de ocorrência de produção na região semiárida do Brasil. Para caracterização da fração comestível o experimento foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 3 x 2, sendo o primeiro fator os locais de coleta e o segundo fator os estádios de maturação, com 4 repetições com 25 frutos cada. Já para as sementes o experimento foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado, com 4 repetições, totalizando 25 sementes por parcela experimental. Os frutos foram coletados nas comunidades de Mulunguzinho, Pau Branco e Mata do Meio, no município de Mossoró, RN, Brasil. A fração comestível do fruto da Ximenia americana contém elevados teores de vitamina C (160,26 mg/100 g), flavonoides amarelos (43,12 mg/100 g), polifenóis extraíveis totais (3066,48 mg/100 g) e atividade antioxidante (365,55 g fruit/g DPPH e 251,70 μmol Trolox/g) e as sementes elevados teores de polifenóis (2067,56 mg/100 g) e atividade antioxidante (373,80 g fruit/g DPPH e 279,96 251,70 μmol Trolox/g). A fração comestível do fruto verde contém maior conteúdo de polifenóis extraíveis totais, carotenoides totais, flavonoides amarelos e antocianina totais. A fração comestível e as sementes dos frutos provenientes da comunidade de Pau Branco contém menor conteúdo de polifenóis extraíveis totais e atividade antioxidante(AU)
Descritores: Ácido Ascórbico
Flavonoides
Olacaceae/metabolismo
Frutas
Antioxidantes
-Compostos Fenólicos
Manipulação de Alimentos
Valor Nutritivo
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
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Id: lil-783959
Autor: Castro Rodríguez, JM; Toledo Díaz, AM; Rodríguez Galdón, B; Perdomo Molina, A; Rodríguez-Rodríguez, EM; Díaz Romero, C.
Título: Caracterización morfológica y composición química de chayotas (Sechium edule) cultivadas en las Islas canarias (España) / Morphological and chemical composition characterization of chayotas (Sechium edule) grown in the Canary Islands (Spain)
Fonte: Arch. latinoam. nutr;65(4):243-253, dic. 2015. ilus, tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Se analizaron características morfológicas relacionadas con el fruto, espinas, endocarpio y semilla, así como parámetros fisicoquímicos y nutricionales (humedad, proteínas, ºBrix, fibra alimentaria, cenizas, pH, acidez, ácido ascórbico, compuestos fenólicos totales, minerales: Na, K, Ca y Mg y elementos traza: Fe, Cu, Zn y Mn), en muestras de chayota (Sechium edule) pertenecientes a 7 entradas cultivadas en las islas de Tenerife y La Palma (España) y cosechadas durante el período comprendido entre junio y noviembre de 2005. Se observaron diferencias importantes en la composición química y características morfológicas entre las diferentes entradas de chayota estudiadas. La entrada 4 destacó por su alto contenido en minerales y sólidos solubles totales (ºBrix) y bajo contenido en agua, mientras que la entrada 1 presentó altos contenidos en Na, cenizas y ácido ascórbico. El contenido de humedad y de ácido ascórbico varió en función de la parte del fruto analizada, sin embargo, los contenidos de compuestos fenólicos y de cenizas no fueron dependientes de las partes. La fecha de muestreo mostró una gran influencia sobre la composición química, observándose las mayores diferencias en las muestras cosechadas en el mes otoñal de noviembre respecto a las restantes cosechadas en meses estivales. El análisis discriminante permitió diferenciar las muestras de chayota en función de la entrada y fecha de muestreo, por lo que es una herramienta muy útil para la caracterización de muestras(AU)

Morphological and chemical composition characterization of chayotas (Sechium edule) grown in the Canary Islands (Spain). Morphological characteristics related to the fruit, thorns, endocarp and seed, as well as physicochemical and nutritional parameters (moisture, protein, ºBrix, fiber, ash, pH, acidity, ascorbic acid, total phenolics, minerals: Na, K, Ca and Mg, and trace elements: Fe, Cu, Zn and Mn) were analyzed in samples of chayote (Sechium edule) belonging to 7 accessions grown on the islands of Tenerife and La Palma (Spain) and harvested during the period between June and November 2005. Significant differences in chemical composition and morphology between the chayote accessions studied were observed. The accession 4 features a high mineral content and soluble solids (Brix degree) and low water content, while the accession 1 had high contents of Na, ash and ascorbic acid. The moisture content and ascorbic acid varied depending on the portion of the fruit analyzed, however, the contents of phenolic compounds and ash were not affected. The sampling date showed a great influence on the chemical composition, the greatest differences observed in the samples harvested in the month of November autumn, with respect to the remaining summer months. Discriminant analysis allowed differentiate samples chayota according to the accession and sampling date, so it is a very useful tool for the characterization of these samples(AU)
Descritores: Ácido Ascórbico
Análise Química
Citrus/metabolismo
Compostos Fenólicos
Minerais/análise
-Plantas
Fibras na Dieta
Frutas
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
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Id: biblio-838449
Autor: Flor-Garrido, Patricia; Romo, Matthew L; Abril-Ulloa, Victoria.
Título: Differences in nutritional status, physical activity, and fruit and vegetable consumption in urban and rural school-going adolescents in paute, ecuador
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(3):230-238, Sept. 2016. tab.
Idioma: en.
Resumo: Ecuador is undergoing a nutrition transition where overweight/obesity coexist with undernutrition. The objective of this study was to determine nutritional status, physical activity, fruit and vegetables consumption frequency among school-going adolescents in the canton of Paute and further explore if these variables were differential by urban vs. rural residence. We conducted a cross-sectional study using a random sample of students aged 12 to 19 years from the only two public secondary schools in the canton Paute. We determined nutritional status according to the World Health Organization criteria. Demographics, physical activity habits, fruit and vegetable consumption frequency were determined by questionnaires. Of the total of 314 students, 44.9% lived in urban area and 55.1% in rural area. The prevalence of overweight/obesity was significantly higher among students with urban vs. rural residence (28.4% vs. 17.9%; P=.03). The prevalence of stunting was significantly higher among students with rural vs. urban residence (31.8% vs. 16.3%; P=.002). There were no significant differences detected between groups in the frequency of consumption of fruits and vegetables. Urban residence was associated with a greater mean number of minutes of outdoor recreation after school (76.0 minutes vs. 57.1 minutes; P=.02), greater weekly hours of planned physical activity (2.0 hours vs. 1.6 hours; P=.007), and greater daily screen time in front of a television or computer (3.2 hours vs. 2.5 hours; P<.001). Interventions to prevent or reduce overweight/obesity in Paute and other similar areas with students from both urban and rural areas should consider place of residence in their design(AU)

Ecuador experimenta una transición nutricional donde el sobrepeso y la obesidad coexisten con la desnutrición. El objetivo de este estudio fue determinar estado nutricional, actividad física, consumo de frutas y verduras en adolescentes del cantón Paute-Ecuador y explorar las diferencias entre residencia urbana y rural. Se realizó un estudio transversal, con una muestra aleatoria de estudiantes de 12 a 19 años de edad en los dos únicos colegios de Paute. Se determinó el estado nutricional con el criterio de Organización Mundial de la Salud. Se determinó lugar de residencia, actividad física y frecuencia de consumo de frutas y verduras mediante cuestionarios. De los 314 estudiantes, 44,9% vivían en área urbana y 55,1% en área rural. La prevalencia de sobrepeso/obesidad fue más alta entre estudiantes del área urbana vs los del área rural (28,4% vs 17,9%; p=0,03). La prevalencia de talla baja fue mayor en área rural comparado con área urbana (31,8% vs 16,3%; p=0,002). No se encontraron diferencias significativas en el consumo de frutas y verduras. Los estudiantes del área urbana tuvieron un mayor promedio de minutos de actividad física después del colegio (76,0 vs 57,1 minutos; p=0,02), mayor número de horas de actividad física a la semana (2,0 vs 1,6 horas; p=0,007), y mayor tiempo frente a la pantalla del televisor o computador (3,2 vs 2,5 horas; p<0,001). Las intervenciones para prevenir o reducir el sobrepeso/obesidad en Paute y otras áreas similares con estudiantes de áreas urbana y rural deben considerar el lugar de residencia en sus diseños(AU)
Descritores: Peso-Estatura
Estado Nutricional
Sobrepeso/etiologia
Atividade Motora
Obesidade/etiologia
-Verduras
Antropometria
Frutas
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Adolescente
Adulto
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-838447
Autor: Viveros-Valdez, Ezequiel; Jaramillo-Mora, Carlos; Oranday-Cárdenas, Azucena; Morán-Martínez, Javier; Carranza-Rosales, Pilar.
Título: Antioxidant, cytotoxic and alpha-glucosidase inhibition activities from the Mexican berry "Anacahuita" (Cordia boissieri)
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(3):211-218, Sept. 2016. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: This study describes the total phenolic and flavonoid content as well as cytotoxic, alpha-glucosidase inhibition and antiradical/antioxidant potential of extracts obtained from the edible fruits of Cordia boissieri, which is widely distributed throughout northeastern Mexico. Phenolic and flavonoid content were evaluated by means of the Folin-Ciocalteu method and aluminum chloride colorimetric assay respectively. The antiradical/antioxidant activity was determined by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging and Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) assays. Cytotoxic activity was assessed by means of human cancer cell lines (MCF-7 and HeLa), alpha-glucosidase inhibition was determined by colorimetric assay using p-Nitrophenyl α-D-glucopyranoside (PNPG) as a substrate. Results indicate that extract of C. boissieri fruit has a good antioxidant potential to show a EC50: 137.76 ± 35 μg/mL and 65 ± 2 μM/g in the DPPH and TEAC assays respectively, inhibitor of the enzyme alpha-glucosidase involved in sugar uptake (IC50: 215.20 ± 35 μg/mL), cytotoxic activities against MCF-7 (IC50: 310 ± 42 μg/mL) and HeLa (IC50: 450.4 ± 21 μg/mL) cancer cell lines as well as an important phenolic content with 230 ± 23 mg/100g and 54± 11 mg/100g of phenols and flavonoids totals respectively. These results point towards an interesting potential for the fruits of C. boissieri as chemopreventive properties and expand the possibilities for agro-industrial uses(AU)

Este estudio describe el contenido de fenoles y flavonoides totales, el efecto citotóxico, la inhibición de la enzima alfaglucosidasa y el potencial antirradical/ antioxidante del extracto obtenidos a partir de los frutos de Cordia boissieri, especie distribuida por todo el noreste de México. El contenido de fenoles y flavonoides totales se determinó por medio de los métodos de Folin-Ciocalteu y cloruro férrico respectivamente. La actividad antirradical / antioxidante se determinó mediante el secuestro del radical libre 2,2-difenil-1-picrilhidrazil (DPPH) y el ensayo de Capacidad Antioxidante Equivalente al Trolox (CAET). La actividad citotóxica se evaluó sobre las líneas celulares de cáncer humano (MCF-7 y HeLa), para determinar la inhibición de la enzima alfa-glucosidasa se utilizó el ensayo colorimétrico utilizando como sustrato p-Nitrofenil-α-D-Glucopiranósido (PNPG). Los resultados indican que el extracto del fruto de C. boissieri tiene un buen contenido de antioxidantes al mostrar una CE50 de 137.76 ± 35 μg/mL y de 65 ± 2 μM/g en los ensayos de DPPH y CAET respectivamente, un efecto inhibitorio interesante sobre la enzima alfa-glucosidasa, implicadas en la absorción de azúcar (CI50: 215.20 ± 35 μg/mL), efecto citotóxico contra las células cancerosas MCF-7 (CI50: 310 ± 42 μg/mL) y HeLa (450.4 ± 21 μg/mL), así como un importante contenido compuestos fenólicos con 230 ± 23 mg / 100g y 54 ± 11 mg / 100 g de fenoles y flavonoides totales, respectivamente. Estos resultados sugieren el potencial del fruto de C. boissieri como una fuente importante de compuestos quimiopreventivos y amplían las posibilidades para su aprovechamiento agroindustrial(AU)
Descritores: Fenóis/análise
Flavonoides/análise
Cordia/química
Antioxidantes
-Plantas
Prevenção de Doenças
Frutas
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: lil-785928
Autor: Gutiérrez-Grijalva, Erick Paul; Ambriz-Pére, Dulce Libna; Leyva-López, Nayely; Castillo-López, Ramón Ignacio; Heredia, José Basilio.
Título: Review: dietary phenolic compounds, health benefits and bioaccessibility
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(2):87-100, June 2016. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Phenolic compounds are ubiquitous in plant-based foods. High dietary intake of fruits, vegetables and cereals are related to a decreased rate in chronic diseases. Phenolic compounds are thought to be responsible, at least in part, for those health effects. Nonetheless, the bioaccessibility of phenolic compounds is not often considered in these studies; thus, a precise mechanism of action of phenolic compounds is not known. In this review, we aim to present a comprehensive knowledge of the potential health promotion effects of polyphenols and the importance of considering the factors that affect their bioavailability on research projects(AU)

Los compuestos fenólicos son ubicuos en alimentos de origen vegetal. La alta ingesta de frutas, vegetales y cereales está relacionada con un bajo índice en padecimientos crónicos. Se cree que los compuestos fenólicos son, en parte, responsables de este efecto benéfico. Sin embargo, la bioaccesibilidad y biotransformación de los compuestos fenólicos generalmente no es considerada en este tipo de estudios. Por lo tanto, no se ha podido obtener un mecanismo de acción de los compuestos fenólicos. En este trabajo, presentamos una revisión de literatura del potencial benéfico de los compuestos fenólicos y cómo diversos factores pueden afectar su absorción y metabolismo(AU)
Descritores: Plantas/metabolismo
Grãos Comestíveis/metabolismo
Compostos Fenólicos/análise
Frutas
-Consumo de Alimentos
Absorção
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Amorim, Edson Perito
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Id: biblio-966538
Autor: Lédo, Ana da Silva; Silva, Tatiana Nascimento; Martins, Carlos Roberto; Silva, Ana Veruska Cruz da; Lédo, Carlos Alberto da Silva; Amorim, Edson Perito.
Título: Physicochemical characterization of banana fruit by univariate and multivariate procedures / Caracterização físico-química de frutos de bananeira por procedimentos uni e multivariados
Fonte: Biosci. j. (Online);34(1):24-33, jan./feb. 2018.
Idioma: en.
Resumo: Breeding genotypes need to be characterized and evaluated in different soil and climatic conditions. There are few studies on association between characters evaluated and their contribution to banana genetic diversity, being essential to guide genetic breeding programs. This study aimed to evaluate the physicochemical characters of banana genotypes, to estimate associations between characters, to determine the relative importance of characters to study on genetic dissimilarity, and to indicate new genotypes to coastal plain region of Sergipe. Fruits from thirteen genotypes were used: Prata (FHIA-18, BRS Platina, PV94-01, BRS Garantida, YB42-47, Pacovan, and Prata Anã), Maçã (BRS Princesa, BRS Tropical, and Maçã), Ibota (Caipira), Gros Michel (Bucaneiro), and Mysore (Thap Maeo). The experimental design was randomized blocks, with thirteen genotypes and three replications. There is physicochemical variability of fruits between genotypes of same genomic group and subgroup, and between hybrids originated from same progenitor. Content of total sugars has greater contribution to genetic diversity among the genotypes, followed by fruit mass and pulp mass, and starch content in two cycles. Associations between fruit length, fruit diameter, and fruit mass and pulp mass in two production cycles based on phenotypic correlation are highly significant. Hybrids FHIA-18, PA94-01, YB42-47, and BRS Tropical, BRS Princesa, and Bucaneiro cultivars are promising for recommendation on coastal plain regions.

Genótipos melhorados necessitam ser caracterizados e avaliados em diferentes condições edafoclimáticas. Existem poucos estudos sobre a associação entre os caracteres avaliados e sua contribuição para a diversidade genética da banana, sendo imprescindíveis para orientar programas de melhoramento genético. O objetivo desse trabalho foi avaliar os caracteres físico-químicos de frutos de genótipos de bananeira, estimar as associações entre caracteres, determinar a importância relativa dos caracteres para o estudo da dissimilaridade genética e indicar novos genótipos para a região de Tabuleiros Costeiros de Sergipe. Foram utilizados frutos de treze genótipos: tipo Prata (FHIA-18, BRS Platina, PV94-01, BRS Garantida, YB42-47, Pacovan e Prata-Anã), Maçã (BRS Princesa, BRS Tropical e Maçã), Ibota (Caipira), Gros Michel (Bucaneiro) e o Mysore (Thap Maeo). O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com treze genótipos e três repetições. Existe variabilidade físico-química dos frutos entre os genótipos do mesmo grupo genômico e subgrupo, e entre híbridos originados da mesma genitora. O teor de açúcares totais apresenta maior contribuição para a diversidade genética entre os genótipos, seguido da massa do fruto com e sem casca e teor de amido nos dois ciclos. As associações entre comprimento do fruto, o diâmetro, massa do fruto e da polpa nos dois ciclos de produção com base na correlação fenotípica são altamente significativas. Os híbridos FHIA-18, PA94-01, YB42-47 e as cultivares BRS Tropical, BRS Princesa e Bucaneiro são promissores para recomendação nos Tabuleiros Costeiros.
Descritores: Variação Genética
Musa
Açúcares
Melhoramento Vegetal
Frutas
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-847800
Autor: Correia, Fabrina Moura de Alves; Santos, Júlia Danniely Pereira; Saraiva, Cícero Roberto Nascimento; Leandro, Livia Maria Garcia; Frutuoso, Alisson Dias.
Título: Análise bacteriológica de frutos e hortaliças em mercados frutíferos públicos e privados de Juazeiro do Norte-CE / Bacteriological analysis of fruits and vegetables in public and private fruit markets in Juazeiro do Norte-CE
Fonte: Braspen J;32(1):3-7, jan.-mar. 2017.
Idioma: pt.
Resumo: Introdução: Os frutos e hortaliças são essenciais para o corpo humano como fonte de nutrientes e energia. Apesar do seu comércio ser bastante popular em mercados livres, onde seus preços são mais acessíveis, as condições higiênicas não são adequadas, colocando em risco o consumidor. A cada ano, os surtos de doenças transmitidas por alimentos aumentam, tornando-se um grande problema de saúde pública. As bactérias destacam-se entre o grupo de microrganismos mais patogênicos aos alimentos, podendo infectá-los desde a fabricação até a venda, se as medidas higiênicas não forem tomadas de maneira correta e se o ambiente for propício à multiplicação. Objetivo: Analisar frutas e hortaliças provenientes de mercados públicos e privados de Juazeiro do Norte, CE, avaliando a presença de microrganismos em meio Ágar Sangue, EMB, Sabouraud e Ágar BHI. Método: Estudo de caráter analítico descritivo, sendo avaliadas a presença ou ausência de microrganismos nas superfícies dos frutos e hortaliças. Estas amostras foram randomizadas e obtidas diretamente das superfícies dos alimentos comercializados nos mercados públicos e privados. As coletas foram realizadas em 20 frutos e 30 hortaliças, totalizando 50 amostras. Resultados: Tanto nos mercados públicos como privados, houve crescimento bacteriano e fúngico, destacando-se a Eschechiria coli. Também foi identificada a contaminação por Klebsiella, Staphylococcus aureus e Bacillus sp. Além disso, foi constatada a presença de bactérias e crescimento de fungos em todas as amostras. Conclusão: Em função da presença desses microrganismos, é possível alertar sobre cuidados que devem ser tomados na hora da compra do alimento, para que possa evitar surtos de doenças e, assim, garantir a saúde da população.

Introduction: Fruits and vegetables are essential for the human body as a source of nutrients and energy. Although its trade is very popular in free markets, where its prices are more affordable, the hygienic conditions are not adequate, thus putting at risk the consumer. Each year, outbreaks of foodborne illnesses increase, becoming a major public health problem. Bacteria stand out among the group of microorganisms most pathogenic to food, and can infect them from manufacturing to sale if the hygienic measures are not done correctly and if the environment is conducive to multiplication. Objective: To analyze fruits and vegetables from public and private markets, from Juazeiro do Norte, CE, evaluating the presence of microorganisms in Blood Agar, EMB, Sabouraud and BHI Agar. Methods: The study is analytical descriptive, being evaluated the presence or absence of microorganisms on the surfaces of fruits and vegetables. These samples were randomized and obtained directly from the surfaces of fruits and vegetables from public and private markets. Twenty fruits and 30 vegetables were assessed, totaling 50 samples. Results: In both public and private markets, there was bacterial and fungal growth, especially Eschechiria coli. Contamination by Klebsiella, Staphylococcus aureus and Bacillus sp. In addition, bacteria and fungi growth were observed in all samples. Conclusion: The presence of these microorganisms makes it possible to alert about the care that should be taken when buying food, so that it can prevent disease outbreaks and thus guarantee the health of the population.
Descritores: Verduras/microbiologia
Higiene dos Alimentos/normas
Doenças Transmitidas por Alimentos/prevenção & controle
Frutas/microbiologia
-Manejo de Espécimes/instrumentação
Epidemiologia Descritiva
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-847971
Autor: Nogueira, Morganna Maria Jacó; Almeida, Bruna Soares de; Bezerra, Francisco Yhan Pinto; Fonseca, Fernando Luiz Affonso.
Título: Avaliação das características microbiológicas das saladas de frutas comercializadas por ambulantes de Juazeiro do Norte, CE / Evaluation of microbiological features of fruit salads sold by street vendors in Juazeiro do Norte, CE
Fonte: Braspen J;32(1):63-67, jan.-mar. 2017.
Idioma: pt.
Resumo: Introdução: A salada de frutas é um alimento saboroso, nutritivo e comercializado pronto para consumo, porém, muitas vezes o seu preparo e manipulação podem ser feitos de forma inadequada, tornando-a, quando contaminada, um veículo para a disseminação de doenças. Objetivo: O presente trabalho teve como objetivo avaliar as características microbiológicas das saladas de frutas comercializadas por ambulantes em Juazeiro do Norte, CE. Método: As amostras foram coletadas aleatoriamente nas ruas do município em estudo e, posteriormente, diluídas em solução salina estéril, filtradas e inoculadas em tubo contendo o meio Brain Heart Infusion e posteriormente em Ágar Sabouraud, Ágar Eosin Methilen Blue e Ágar Salmonella Shigella. Resultados: Das 10 amostras, 60% apresentaram Klebsiella spp. e Escherichia coli, seguido de E. coli, com 20%, Klebsiella spp., com 10%. Os 10% restantes não apresentaram contaminação. Quanto à análise micológica, todas as amostras apresentaram-se contaminadas por fungos. As amostras ainda foram submetidas à técnica de Hoffman Modificado para análise parasitológica, tendo como parasita mais prevalente Endolimax nana, estando presente de forma isolada, em 40% das amostras, e associada com Entamoeba coli em 20%, Entamoeba histolytica em 10%, Giardia spp. em 10%, enquanto 20% não apresentou contaminação parasitária. Conclusão: Os dados demonstraram que a maioria das saladas de frutas analisadas estava contaminadas por microrganismos patogênicos, havendo assim uma necessidade ainda maior de programas de capacitação higiênica e que os órgãos responsáveis disponibilizem produtos para a higienização dos manipuladores e do local onde acontece a manipulação desses alimentos no momento do seu preparo.(AU)

Introduction: A fruit salad is a delicious food, nutritious and sold ready to eat, but often their preparation and handling can be performed improperly, making it, when contaminated, a vehicle for the spread of diseases. Objective: This study aimed to evaluate the microbiological characteristics of fruit salads sold by street vendors in Juazeiro do Norte, CE. Methods: The samples were collected randomly in the city's streets in study and further diluted in sterile saline, filtered, and inoculated into tube containing the medium Brain Heart Infusion Agar Sabouraud and later, Agar Eosin Methilen Blue Agar Salmonella and Shigella. Results: Of the 10 samples, 60% were Klebsiella spp. and Escherichia coli, E. coli followed with 20%, Klebsiella spp. with 10% and the remaining 10% showed no contamination. The mycological analysis, all samples had infected by fungi. The samples were further subjected to Hoffman technique modified for parasitological analysis, with the more prevalent parasitic Endolimax nana, being present separately, in 40% of samples, and is associated with Entamoeba coli 20%, Entamoeba histolytica in 10% Giardia spp. 10%, while 20% showed no parasitic contamination. Conclusion: The data show that most of the analyzed fruit salads were contaminated by pathogenic microorganisms, so there is an even greater need for hygienic training programs and the bodies make available products for the hygiene of food handlers and where happens the handling of these foods in time of its preparation.(AU)
Descritores: Contaminação de Alimentos
Manipulação de Alimentos
Doenças Transmitidas por Alimentos/prevenção & controle
Frutas/microbiologia
-Manejo de Espécimes/instrumentação
Endolimax/parasitologia
Entamoeba/parasitologia
Giardia/parasitologia
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-848141
Autor: Cordeiro, Mariana Dantas; Arruda, Soraia Pinheiro Machado; Sampaio, Helena Alves de Carvalho; Lima, José Wellington de Oliveira; Carvalho, Carolina Abreu de; Fonsêca, Poliana Cristina de Almeida; Nogueira, Valéria Cristina.
Título: Fatores associados ao consumo de frutas e hortaliças por idosos portadores de câncer de próstata / Associated factors to the fruit and vegetable consumption by elderly prostate cancer patients
Fonte: Braspen J;32(2):108-113, abr.-jun. 2017.
Idioma: pt.
Resumo: Introdução: Uma alimentação incluindo frutas e hortaliças sugere um efeito protetor ao desenvolvimento e progressão do câncer, pois estas são ricas em compostos que possuem ação antioxidante. Objetivo: Avaliar os fatores associados ao consumo de frutas e verduras em idosos portadores de câncer de próstata no Ceará. Método: Estudo transversal com 211 idosos apresentando diagnóstico prévio de câncer de próstata, atendidos em instituição de referência para diagnóstico e tratamento da doença. Aplicou-se questionário contendo dados sociodemográficos e de estilo de vida. Foram aferidos peso e altura, para cálculo do índice de massa corporal e circunferência da cintura. O consumo de frutas e hortaliças foi avaliado por Questionário de Frequência Alimentar, obtendo-se quantidade diária em gramas e número de porções. Foram consideradas adequadas: frequência diária, quantidade em gramas ≥ 400 g/dia e três ou mais porções/dia. Foram utilizados os testes de Shapiro Wilk e Qui-Quadrado, adotando-se 5% como nível de significância. Resultados: A maioria dos idosos apresentou frequência e quantidade (gramas e porções) ingeridas inadequadas para frutas e hortaliças e essa inadequação se associou aos seguintes fatores: ser preto ou pardo (p=0,002), não ter o ensino fundamental completo (p=0,030) e ser sedentário (p=0,041). Conclusão: A inadequação no consumo de frutas e hortaliças reforça a necessidade de medidas de promoção da alimentação saudável nesse público.(AU)

Introduction: A diet including fruits and vegetables suggests a protective effect on the development and progression of cancer, as these are rich in compounds that have antioxidant properties. Objective: To evaluate the factors associated with consumption of fruits and vegetables in elderly patients with prostate cancer in Ceará. Methods: Cross-sectional study of 211 elderlies presenting a previous diagnosis of prostate cancer, seen at a reference institution for diagnosis and treatment of this disease. It was applied a questionnaire containing demographic and lifestyle data. They were measured weight and height, to calculate body mass index, and waist circumference. The consumption of fruits and vegetables was evaluated by Food Frequency Questionnaire, obtaining daily amount in grams and number of servings. They were considered adequate: daily frequency, amount in grams ≥ 400 g / day and three or more servings / day. Shapiro Wilk and Chi-square tests were used, adopting a 5% of significance level. Results: Most of the elderly presented frequency and amount (grams and portions) taken unsuitable for fruits and vegetables and this inadequacy was associated with the following factors: being black or brown (p=0.002) having not complete elementary education (p=0.030) and being sedentary (p=0.041). Conclusion: Inadequate consumption of fruits and vegetables reinforces the need for measures to promote healthy eating in this group.(AU)
Descritores: Neoplasias da Próstata/dietoterapia
Verduras
Consumo de Alimentos
Comportamento Alimentar
Frutas
-Estudos Transversais/instrumentação
Inquéritos e Questionários
Limites: Seres Humanos
Idoso
Responsável: BR1.1 - BIREME



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