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Amorim, Marinete
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Id: biblio-1145886
Autor: Silva, Ademar Ferreira; Caetano, Rebecca Leal; Carriço, Cesar; Amorim, Marinete; Gazeta, Gilberto Salles; Pinto, Zeneida Teixeira.
Título: Rhizoglyphus echinopus (Acari: Acaridae) associated with Atta sexdens (Insecta: Formicidae) / Rhizoglyphus echinopus (Acari: Acaridae) associado a Atta sexdens (Insecta: Formicidae)
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0692019, 2020. ilus.
Idioma: en.
Resumo: Four deutonymphs of bulb mites (hypopus) from Rhizoglyphus echinopus (Fumouze & Robin) (Acari: Acaridae) were found attached to the head of Atta sexdens in Rio de Janeiro, Brazil. This mite species is commonly associated with ornamental plants and trees with bulbs, corms and tubers. The results of this study provided an insight into the phoretic relationship between mites and ants, indicating the role of the latter in the dispersion of the first. Despite the abundant and diverse mite fauna existing in ants, little is known about their diversity, biology, ecology and the nature of their associations.(AU)

Quatro deutoninfas de ácaros do bulbo (hipopus) da espécie Rhizoglyphus echinopus (Fumouze & Robin) (Acari: Acaridae) foram encontradas fixadas na cabeça de formigas da espécie Atta sexdens no Rio de Janeiro, Brasil. Essa espécie de ácaro está comumente associada a plantas ornamentais e plantas com bulbos e tubérculos. Os resultados desse estudo fornecem uma visão sobre a relação forética entre ácaros e formigas, indicando o papel destas últimas na dispersão dos primeiros. Apesar da abundância e da fauna diversa do ácaro em formigas, pouco se sabe sobre a diversidade, a biologia, a ecologia e a natureza dessa associação.(AU)
Descritores: Formigas
Bulbo
Ácaros
-Artrópodes
Pragas da Agricultura
Acaridae
Tubérculos
Insetos
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-1130103
Autor: Giraldeli, Ana Ligia; Silva, André Felipe Moreira; Brito, Felipe Carrara de; Lima, Robson Josadaque Nogueira de; Santos, Beatriz Sizilio dos; Oliveira, Diogo Alexandre Góes de; Victoria Filho, Ricardo.
Título: Viability of Cyperus rotundus L. tubers after application of herbicide in pre- and postemergence / Viabilidade de tubérculos de Cyperus rotundus L. após a aplicação de herbicidas em pré e pós-emergência
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0532019, 2020. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Chemical management is the most widely adopted technique to control weeds in sugarcane crops. Purple nutsedge (Cyperus rotundus L.) is among the most difficult species to control. Herbicides need to be absorbed and translocated in a sufficient amount for the tuber chain to be effective. Thus, this study aimed to evaluate the effectiveness of the herbicides sulfentrazone, diclosulam, imazapic, imazapyr, halosulfuron, ethoxysulfuron, monosodium methyl arsenate (MSMA), and 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) in controlling C. rotundus and reducing the viability of its tubers. The experiment was carried out in a greenhouse in a completely randomized design, with nine treatments and four replications. The herbicides sulfentrazone (800 g active ingredient ­ ai·ha?1), diclosulam (193.17 g ai·ha?1), imazapic (133 g ai·ha?1), and imazapyr (500 g acid equivalent ­ ae·ha?1) were applied in preemergence at five days after planting the tubers, while halosulfuron (112.5 g ai·ha?1), ethoxysulfuron (135 g ai·ha?1), MSMA (1,975 g ai·ha?1), and 2,4-D (1,340 g ae·ha?1) were applied in postemergence (4 to 5 leaves). The parameters visual control, shoot dry matter, number of tubers and bulbs, weight of tubers + bulbs, number of epigeal manifestations, and tuber viability were analyzed. The herbicides diclosulam, halosulfuron, and ethoxysulfuron provided 100% control of the shoot at 90 days after application (DAA). All herbicides reduced the number of bulbs, weight of tubers + bulbs, and shoot dry matter. The herbicides sulfentrazone, imazapic, halosulfuron, ethoxysulfuron, and MSMA provided the highest reduction in tuber viability.(AU)

O manejo químico é o mais adotado para o controle de plantas daninhas na cultura da cana-de-açúcar. Entre as espécies de difícil controle está a tiririca (Cyperus rotundus L.). Os herbicidas utilizados precisam ser absorvidos e transportados para a cadeia de tubérculos em quantidades suficientes para serem eficazes. Assim, objetivou-se com este estudo avaliar a eficácia dos herbicidas sulfentrazona, diclosulam, imazapique, imazapir, halossulfurom, etoxissulfurom, metano arseniato ácido monossodico (MSMA) e ácido diclorofenoxiacético (2,4-D) no controle de C. rotundus e na redução da viabilidade de seus tubérculos. O experimento foi realizado em casa de vegetação, em delineamento inteiramente randomizado, com nove tratamentos e quatro repetições. Os herbicidas sulfentrazone (800 g ingrediente ativo ­ i.a.·ha-1), diclosulam (193,17 g i.a.·ha-1), imazapique (133 g i.a.·ha-1) e imazapir (500 g equivalente ­ e.a.·ha-1) foram aplicados cinco dias após o plantio dos tubérculos em pré-emergência, enquanto que o halossulfurom (112,5 g i.a.·ha-1), etoxissulfurom (135 g i.a.·ha-1), MSMA (1.975 g i.a.·ha-1) e 2,4-D (1.340 g e.a.·ha-1) foram aplicados em pós-emergência (4 a 5 folhas). Foram feitas avaliações visuais de controle, massa seca da parte aérea, número de tubérculos e bulbos, peso de tubérculos + bulbos, número de manifestações epígeas e viabilidade de tubérculos. Aos 90 dias após a aplicação (DAA) os herbicidas diclosulam, halossulfurom e etoxissulfurom propiciaram 100% de controle da parte aérea. Todos os herbicidas reduziram o número de bulbos, peso de tubérculos + bulbos e massa seca da parte aérea. Sulfentrazona, imazapic, halossulfurom, etoxissulfurom e MSMA foram os herbicidas que mais reduziram a viabilidade dos tubérculos.(AU)
Descritores: Saccharum
Plantas Daninhas
Controle de Plantas Daninhas
Herbicidas
-Controle de Pragas
Cyperus
Tubérculos
Inseticidas
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: lil-688214
Autor: Padilha, Vivianne Montarroyos; Salgado, Silvana Magalhães; Rolim, Priscilla Moura; Livera, Alda Verônica Souza; Andrade, Samara Alvachian Cardoso; Guerra, Nonete Barbosa; Guilheme, Ruth Cavalcanti.
Título: Chemical composition and functional properties of chocolate cakes formulated with yacon tube roots (Smallanthus sonchifolius)
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;71(2):301-307, abr.-jun. 2012. tab.
Idioma: en.
Resumo: This present work aimed at developing a cake using yacon flour (20% and 40%), for replacing partially thew heat flour. The products were characterized on the nutritional composition, glycemic index, glycemic charge and in vitro prebiotic effect. The physico chemical analyses showed a high fiber concentration in the experimental cakes, in compliance with the legislation in force, being 7.49g% for the cake A (yacon 20%)and 10.75g% for the cake B (yacon 40%). Low concentrations of available carbohydrates of 11.22g% and 9.35g% were found in both cake A and B, respectively. Glicemic index lower than 55 and glycemic chargelo wer than 10 were detected. The prebiotic effect was observed by keeping the lactic bacteria above 106UFC/g of substrate. On that account, cakes containing high fiber concentrations were achieved. Regard lessof the added amounts of yacon flour to the experimental cakes, they were classified as of low glycemic index and glycemic charges products, besides their in vitro prebiotic effect.
Descritores: Índice Glicêmico
Alimento Funcional
Doces
Prebióticos
Raízes de Plantas
Tubérculos
Responsável: BR76.1 - Biblioteca


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Id: lil-680446
Autor: Dantas, Maria Inês; Vasconcelos, Christiane Mileib; Pinto, Carina Aparecida; Minim, Valéria Paula Rodrigues; Martinho, Hércia Stampini Duarte.
Título: Concentrado proteico do soro e yacon agregam valor nutricional e sensorial em iogurte diet / Whey protein concentrate and yacon enhance the nutritional and sensory values in diet yogurt
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;71(1):127-133, jan.-mar. 2012. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Neste estudo, foram analisadas a composição química e a aceitabilidade de iogurte diet em que foram acrescentados concentrado proteico do soro de leite (CPS) e diferentes concentrações de doce de yacon (DY). Foram desenvolvidas quatro formulações de iogurtes utilizando-se leite parcialmente desnatado,1,5% de CPS, 1,1% de edulcorante, 1,0% de essência de salada de fruta e concentrações de 8%, 15% e 25%de DY. A composição centesimal das quatro formulações foi analisada segundo os critérios da legislação brasileira. A aceitabilidade das amostras foi avaliada por 82 consumidores e examinadas por meio de análise de regressão, com ajustamento de um modelo de regressão e mapa de preferência interno. Os teores de proteínas em todas as formulações mostraram valores adequados conforme previsto na legislação brasileira. As formulações apresentaram valores abaixo de 2,9 g . 100 g-1 nos teores de lipídios, sendo classificadas como produtos parcialmente desnatados. Quanto maior a adição de doce de yacon, maior foi a aceitação do iogurte pelos consumidores. Desta forma, os iogurtes desenvolvidos atendem às exigências do mercado consumidor atual, que deseja produtos com boa qualidade sensorial e nutricional, capazes de agregar vantagens de alimentos funcionais e trazer benefícios à saúde.
Descritores: Alimentos Fortificados
Composição de Alimentos
Iogurte
Leite
Tubérculos
Valor Nutritivo
Responsável: BR76.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1041273
Autor: Braga, Vanessa Bernardi; Vieira, Maitê de Moraes; Barros, Ingrid Bergman Inchausti de.
Título: Nutritional potential of leaves and tubers of crem (Tropaeolum pentaphyllum Lam) / Potencial nutricional de folhas e tubérculos de crem (Tropaeolum pentaphyllum Lam)
Fonte: Rev. Nutr. (Online);31(4):423-432, July-Aug. 2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective To determine the centesimal composition of minerals, fatty acids and vitamin C of leaves and tubers of crem, and to discuss the nutritional potential of the T. pentaphyllum species. Methods The centesimal composition of protein, lipid, fiber, ash and carbohydrate was determined by gravimetric analysis. Mineral composition was determined by optical emission spectrometry. Vitamin C was determined by dinitrophenylhydrazine method. Fatty acids were determined by gas chromatography. The percentage of recommended dietary intake of leaves and tubers of crem was calculated for each nutrient. Results A high content of fibrous fraction (63.07g/100g), potassium (4.55g/100g), magnesium (553.64mg/100g) and sulfur (480.79mg/100g) was observed in the chemical composition of leaves. In tubers, a high carbohydrate content was observed, with 62.60g/100g of starch and 3.43g/100g of fiber, as well as high potassium (0.58g/100g), sulfur (447.14g/100), calcium (205.54g/100g) and phosphorus (530.07g/100g) levels. The vitamin C content of tubers was 78.43mg/100g and the linoleic acid content was 0.455g/100g. The intake of 100g of crem leaves may contribute with 65% of the recommended dietary intake of sulfur. The intake of 100g of crem tuber may contribute with 106% of the recommended dietary intake of sulfur and 21% of the recommended dietary intake of Vitamin C. Conclusion The chemical composition of crem (Tropaeolum pentaphyllum Lam.) tubers and leaves demonstrated an important contribution of nutrients, mainly sulfur, vitamin C and linoleic acid in its tubers, indicating a high nutritional potential of this species.

RESUMO Objetivo Este estudo teve por objetivo determinar a composição centesimal, mineral, vitamina C e ácidos graxos de folhas e tubérculos de crem, e discutir o potencial nutricional da espécie T. pentaphyllum. Métodos A composição centesimal em proteínas, lipídeos, fibras, cinzas e carboidratos foi determinada por análise gravimétrica. A composição mineral foi determinada por espectrometria de emissão óptica. A vitamina C foi determinada pelo método dinitrofenilhidrazina. Os ácidos graxos foram determinados por cromatografia a gás. A porcentagem da ingestão dietética recomendada de folhas e tubérculos de crem foi calculada para cada nutriente. Resultados Na composição química das folhas verificou-se alto conteúdo de fração fibrosa (63,07g/100g), potássio (4,55g/100g), magnésio (553,64mg/100g) e enxofre (480,79mg/100g). Nos tubérculos verificou-se alto conteúdo de carboidratos, com 62,60g/100g de amido e 3,43g/100g de fibras, além de alto teor de potássio (0,58g/100g), enxofre (447,14g/100), cálcio (205,54g/100g) e fósforo (530,07g/100g). O conteúdo de vitamina C no tubérculo de crem foi de 78,43mg/100g, e o de ácido graxo linoleico foi de 0,455 g/100g. A ingestão de 100g de folhas de crem poderá contribuir com 65% da ingestão diária recomendada de enxofre. A ingestão de 100g de tubérculo de crem poderá contribuir com 106% da ingestão diária recomendada de enxofre e com 21% da ingestão diária recomendada de Vitamina C. Conclusão A composição química de tubérculos e folhas de crem apresentou um aporte expressivo de nutrientes, principalmente de enxofre, além de vitamina C e ácido linoleico nos tubérculos, indicando um alto potencial nutricional da espécie.
Descritores: Análise de Alimentos
-Nutrientes
Tropaeolaceae
Tubérculos
Fenômenos Químicos
Valor Nutritivo
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: lil-646651
Autor: Collantes, María.
Título: Efecto del consumo de Polimnia sonchifolia (yacón) en los niveles de lípidos en pacientes dislipidémicos / Effect of consumption of Polyhymnia sonchifolia (yacon) on lipid levels in dyslipidemic patients
Fonte: ReNut;3(9):425-435, jul.-sept. 2009. tab.
Idioma: es.
Resumo: Introducción. Para el año 2020 las enfermedades Cardiovasculares (ECV's) represetaran en el mundo, siendo países en vías de desarrollo los más afectados. El consumo de yacon parece tener efectos hipolipemiantes importantes. Objetivo. Determinar el efecto de la Polymnia sochifolia sobre los niveles séricos de colesterol y triglicéridos plasmáticos en pacientes dislipidemicos. Materiales y métodos. Estudio tipo prospectivo pre-experimental y analítico. La muestra, no aleatoria, estuvo conformada por 50 pacientes. El grupo control estuvo conformado por 18 pacientes mientras que el grupo de tratamiento por 32 pacientes. Resultados. El consumo de yacon redujo significante (p<0.05) los niveles promedio de VLDL (de 38.1 a 30.2 mg/dl), LDL (de 184.1 a 153.6 mg/dl), colesterol total (de 267 a 230.1 mg/dl) y triglicéridos (de 185.2 a 149.2 mg/dL), sin modificar los niveles de HDL colesterol de mantuvieron similares hasta el final del estudio. En conjunto, el impacto sobre las variables disminuyo significativamente (p<0.05) el riesgo cardiaco (de 6.0 a 5.0). Conclusiones. El consumo diario de yacon ha mostrado reducir significativamente (p<0.05) los niveles promedio de VLDL, LDL colesterol total y triglicéridos sin modificar los niveles de HDL colesterol.
Descritores: Asteraceae
Colesterol
Dislipidemias
HDL-Colesterol
Triglicerídeos
Tubérculos
-Estudos Prospectivos
Limites: Humanos
Masculino
Adulto
Feminino
Pessoa de Meia-Idade
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-646632
Autor: Chapoñan Francia, Marly.
Título: La papa engorda? / Does the potatoes fattening?
Fonte: ReNut;3(7):315-317, ene.-mar. 2009. tab.
Idioma: es.
Descritores: Minerais
Peso Corporal
Solanum tuberosum
Tubérculos
Valor Nutritivo
Vitaminas
Limites: Humanos
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-706081
Autor: Muñoz J., Ana Mar¡a; Blanco B., Teresa; Serv n T., Karin; Alvarado-Ortíz U., Carlos.
Título: Evaluación del contenido nutricional de yacón (Polimnia sonchifolia) procedente de sus principales zonas de producción nacional / Evaluation of yacon's (Polima sonchifolia) nutritional content coming from the principal areas of national production
Fonte: Horiz. méd. (Impresa);6(2):69-73, jul.-dic. 2006. graf.
Idioma: es.
Resumo: Se realizó una evaluación del contenido de nutrientes de yac¢n proveniente de cinco departamentos del país: Cajamarca, Junín, Huánuco, Lima y Puno, determin ndose el contenido de lípidos, carbohidratos, proteínas y minerales como magnesio, cobre y hierro, encontó ndose en las muestras procedente de Lima mayor contenido de proteínas (4,52%) y cobre (1,14 mg/100g), mientras las muestras provenientes de Hu nuco tuvieron mayor contenido de magnesio (77,2 mg/100g). Presentan mayor contenido de grasa las muestras provenientes de Junín (0,87%) existiendo diferencia significativa con las de Lima (0,05%). Hubo diferencia significativa en el contenido de fibra siendo mayor en Cajamarca (3,31%), el contenido de los dem s nutrientes determinados fueron similares.

An evaluation of the nutritional content of yac¢n coming from five departments of Per£: Cajamarca, Jun¡n, Hu nuco, Lima and Puno was performed. We determined the contents of lipids, carbohydrates, proteins and minerals like magne sium, copper and iron. Samples from Lima showed higher content of proteins (4,52%) and copper (1,14 mg/100g), while samples from Hu nuco had higher contents of magnesium (77,2 mg/100g). Samples from Junin show higher contents of fat (0,47%), existing significant differences compared to those coming from Lima (0,05%).There was a sig nificant difference in the contents of fiber, being higher in samples from Cajamarca (3,31%) while the content of other nutrients were similar.
Descritores: Classificação
Proteínas
Tubérculos
Valor Nutritivo
-Peru
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-677697
Autor: Alfaro Ludeña, Clyff; Ugarte Rejavinsky, Karim; Belsuzarri Padilla, Iván.
Título: Efecto normoglicemiante del tubérculo y la hoja de yacón (smallantus sonchifolius) en pacientes diabéticos tipo 2 / Normoglicemiante effect of the tubercle and the leaf of yacón (smallantus sonchifolius) in diabetic patients type 2
Fonte: Horiz. méd. (Impresa);4(1):54-65, jun. 2004. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: El presente estudio tiene como propósito establecer el efecto del tubérculo y hoja de yacón (smallantus sonchifolius) sobre los niveles de glucosa sérica y hemoglobina glicosilada con el consumo de una dieta ad libitum. Se realizó durante 90 días un ensayo experimental simple ciego controlado a nivel de campo en 30 sujetos entre los 26 y 90 años, con diagnóstico de diabetes mellitus tipo 2 no controlada a pesar del tratamiento farmacológico, dividiéndolos en tres grupos: al primer grupo se administró 500g/día de fruto fresco de yacón, al segundo grupo liofilizado de yacón equivalente a 500g/día del fruto fresco y al tercer grupo se le proporcionó bolsitas filtrantes de hoja de yacón (cada bolsita filtrante equivalente a 1g de hoja), tomando tres infusiones al día. Con respecto a la hemoglobina glicosilada, la administración de fruto, filtrante y liofilizado disminuyó en promedio de 1.98 por ciento, 1.84 por ciento y 1.14 por ciento, respectivamente, para cada grupo. En la glucosa sérica se apreció una baja considerable de la misma a la cuarta semana en los tres grupos teniendo mayor disminución con yacón filtrante y la menor disminución el grupo con fruto fresco. Podemos concluir que el yacón, en sus diferentes presentaciones produce disminución de la glucosa sérica sin llegar a valores normales, observando que los cambios en la concentración de glucosa sérica no evidenciaron diferencia significativa entre grupos etáreos ni en medidas repetidas de glucosa sérica entre semanas ni en género. También se evidenció una disminución significativa de la hemoglobina glicosilada final con respecto a la basal en todos los grupos, encontrándose disminución marcada en el grupo al que se le administró tubérculo fresco de yacón.

The purpose of the present study is to establish the effect of the yacon tuber and leaf (Smallantus Sonchifolius) on the levels of the seric glucose and glycosylated hemoglobin with the consumption of an adlibitum diet. A blind, simple and experimental field-controlled trial was carried out for a period of 90 days in 30 subjects, in an age range from 26 to 90, who were diagnosed with Type 2 Diabetes Mellitus with no control despite the pharmacological treatment. The subjects were divided into 3 groups; the first group received 500g per day of fresh yacon fruit; the second group received freeze-dried yacon equivalent to 500 g per day of the fresh fruit, and the third group received yacon leaves tea bags (each tea bag containing the equivalent to 1 g of yacon leaves), which were taken three times a day. Regarding the glycosylated hemoglobin, the administration of the fruit, the tea bags and the freeze-dried yacon reduced an average of 1.98%, 1.84% and .14%, correspondingly, in each group. In the seric glucose we could observe a considerable drop in the fourth week in the three groups. The largest drop happened in the group that received the yacon tea bags and the lowest drop in the group that received the yacon fruit. We can conclude that the yacon, in its different presentations, produce a decrease of the seric glucose without reaching the normal values. It was also noticed that the changes in the concentration of the seric glucose did not show a significant difference among the age groups nor in repeated measures of seric glucose among weeks nor in gender. A significant decrease of the final glycosylated hemoglobin regarding the basal was also shown in all the groups, finding a marked decrease in the group that received fresh yacon fruit.
Descritores: Asteraceae/classificação
/terapia
DIABETES MELLITUS TIPO TEMEFOS/terapia
Fitoterapia
Plantas Medicinais
Tubérculos
-Estudos Prospectivos
Método Simples-Cego
Limites: Humanos
Masculino
Adulto
Feminino
Pessoa de Meia-Idade
Idoso de 80 Anos ou mais
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: biblio-1022403
Autor: Jiménez-Montero, Manuel; Sánchez Silvera, Sergio.
Título: Evaluación nutricional de la papa de aire (Dioscorea bulbifera L) cultivada en panamá / Nutritional evaluation of air potato (Dioscorea bulbifera L) grown in panamá
Fonte: Arch. latinoam. nutr;67(1):62-67, mar. 2017. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El objetivo del presente estudio fue el de conocer la composición nutricional de los tubérculos de la papa de aire (Dioscorea bulbifera L.) especie subutilizada en la agricultura campesina panameña. Se seleccionaron 18 muestras obtenidas de parcelas de prueba ubicadas en comunidades campesinas del distrito de Donoso, provincia de Colón, en Panamá, durante los años 2012 y 2013. A las muestras seleccionadas se les determinó humedad, proteínas, azúcares, almidón, lípidos, cenizas y contenido energético. En el segundo año se incluyó el análisis de vitamina C, compuestos fenólicos y actividad antioxidante. No se encontraron diferencias significativas de los valores entre comunidades, tipo de parcela y año de cultivo, lo cual evidencia una alta estabilidad de estos valores nutricionales en las condiciones del trópico muy húmedo de Panamá. Los resultados obtenidos presentan un contenido nutricional similar al de otros tubérculos utilizados en la dieta campesina de Panamá. Los valores de actividad antioxidante y contenido de compuestos fenólicos encontrados le confieren características de alimento funcional(AU)

The goal of this study was to determine the nutritional composition of air potato (Dioscorea bulbifera L.) tubers, underutilized specie in the Panamanian peasant agriculture. The samples were obtained from test plots located in rural communities in the district of Donoso, Province of Colon in Panama, during the years 2012 and 2013. Contents of moisture, protein, sugars, starch, lipids, ashes and energetic were determined to the 18 selected samples. In the second year were included analysis of vitamin C, phenolic compounds and antioxidant activity. No significant differences of the values between communities, type of land and crop year were found, which suggest high stability of these nutritional values of air potato, in the very humid tropics conditions of Panama. The results show that the air potato tubers have a nutritional value similar to other tubers used in the peasant diet of Panama. The levels of antioxidant activity and phenolic content found, give D. bulbifera characteristics as a functional food(AU)
Descritores: Solanum tuberosum
Avaliação Nutricional
Valor Nutritivo
-Tubérculos
Análise de Alimentos
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa



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