Base de dados : LILACS
Pesquisa : A18.400.625 [Categoria DeCS]
Referências encontradas : 24 [refinar]
Mostrando: 1 .. 10   no formato [Detalhado]

página 1 de 3 ir para página          

  1 / 24 LILACS  
              next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1048614
Autor: Hao, Gang Ping; Zhao, Fa Xing; Zhang, Yuan Ying; Yang, Zhong Fa.
Título: Acetoacetate extract of pleione bulbocodioides (franch. ) rolfe induces apoptosis of human leukemia thp-1cells through a mitochondria-regulated intrinsic apoptotic pathway / Extrato de acetoacetato de Pleione bulbocodioides (Franch. ) Rolfe induz a apoptose de células THP-1 de leucemia humana através de uma via apoptótica intrínseca regulada por mitocôndrias
Fonte: Biosci. j. (Online);35(2):609-619, mar./apr. 2019. graf, ilus.
Idioma: en.
Resumo: The tubers of three orchidaceous plants, includingPleione bulbocodioides (Franch.) Rolfe, have been used as 'Shan-Ci-Gu' in traditional Chinese medicine for the treatment of bacterial infections and cancers for thousands of years. In this study, the effects of an acetoacetate (EtOAc) extract of P. bulbocodioides on the cell viability and apoptosis of THP-1 (human acute monocytic leukemia cell line) cells and its interaction with possible apoptotic pathways were investigated. THP-1 cells were treated with the EtOAc extract of P. bulbocodioides at different concentrations. The results showed that THP-1 cell viability was significantly inhibited by the EtOAc extract ofP. bulbocodioides with an IC50 of 51.37±2.68 µ g/ mL at 24 h. The examination of cytotoxic effects on healthy cells showed that the EtOAc extract of P. bulbocodioidesdid not show any effect on healthy Vero cells. Selectivity indexes were greater than 15.57, suggesting that the EtOAc extract of P. bulbocodioides had selective toxicity against THP-1 cells. The results of annexin V-FITC/PI and DAPI staining showed that the EtOAc extract of P. bulbocodioides induced cell apoptosis in a dose-dependent manner. The apoptotic rate was increased in the treatment groups compared with that in the control group (P<0.05). The distribution of cells in the G2 phase of the cell cycle increased along with typical cell apoptosis-induced morphological changes. The levels of the pro-apoptotic proteins Bax, cleaved PARP and cleaved caspase-3 increased with increasing concentration of acetoacetate extract of P. bulbocodioides, while the anti-apoptosis protein Bcl-2 was downregulated. Cyt c and AIF, which are characteristic proteins of the mitochondria-regulated intrinsic apoptosis pathway, also increased in the cytosol with increasing concentrations of the EtOAc extract of P. bulbocodioides. These results showed that the EtOAc extract of P. bulbocodioidessignificantly inhibits cell viability and induces cell apoptosis in the human leukemia cell line THP-1 through a mitochondria-regulated intrinsic apoptotic pathway

Os tubérculos de três plantas orquidáceas, incluindo Pleione bulbocodioides (Franch.) Rolfe, têm sido usados como "Shan-Ci-Gu" na medicina tradicional chinesa para o tratamento de infecções bacterianas e cânceres por milhares de anos. Neste estudo, os efeitos de um extrato de acetoacetato (EtOAc) de P. bulbocodioides na viabilidade celular e apoptose de células THP-1 (linhagem celular de leucemia monocítica aguda humana) e sua interação com possíveis vias apoptóticas foram investigados. As células THP-1 foram tratadas com o extrato EtOAc de P. bulbocodioides em diferentes concentrações. Os resultados mostraram que a viabilidade das células THP-1 foi significativamente inibida pelo extrato EtOAc de P. bulbocodioides com IC50 de 51,37 ± 2,68 µ g/mL às 24 h. O exame dos efeitos citotóxicos em células saudáveis mostrou que oextrato de EtOAc de P. bulbocodioides não mostrou nenhum efeito sobre células Vero saudáveis. Os índices de seletividade foram maiores que 15,57, sugerindo que o extrato de EtOAc de P. bulbocodioides teve toxicidade seletiva contra as células THP-1. Os resultados da coloração da anexina V-FITC/PI e DAPI mostraram que o extrato de EtOAc de P. bulbocodioides induziu a apoptose celular de maneira dose-dependente. A taxa de apoptose foi aumentada nos grupos de tratamento em comparação com o grupo controle (P <0,05). A distribuição de células na fase G2 do ciclo celular aumentou juntamente com alterações morfológicas típicas induzidas pela apoptose celular. Os níveis das proteínas pró-apoptóticas Bax, PARP clivada e caspase-3 clivada aumentaram com o aumento da concentração do extrato acetoacetato de P. bulbocodioides, enquanto a proteína anti-apoptose Bcl-2 foi regulada negativamente. Cyt c e AIF, que são proteínas características da via de apoptose intrínseca regulada por mitocôndrias, também aumentaram no citosol com concentrações crescentes do extrato de EtOAc de P. bulbocodioides. Estes resultados mostraram que o extrato de EtOAc de P. bulbocodioides inibe significativamente a viabilidade celular e induz a apoptose na linha celular de leucemia humana THP-1 através de uma via apoptótica intrínseca regulada por mitocôndrias.
Descritores: Leucemia
Sobrevivência Celular
Apoptose
Orchidaceae
Mitocôndrias
-Tubérculos
Células THP-1
Medicina Tradicional Chinesa
Acetoacetatos
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  2 / 24 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1022403
Autor: Jiménez-Montero, Manuel; Sánchez Silvera, Sergio.
Título: Evaluación nutricional de la papa de aire (Dioscorea bulbifera L) cultivada en panamá / Nutritional evaluation of air potato (Dioscorea bulbifera L) grown in panamá
Fonte: Arch. latinoam. nutr;67(1):62-67, mar. 2017. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El objetivo del presente estudio fue el de conocer la composición nutricional de los tubérculos de la papa de aire (Dioscorea bulbifera L.) especie subutilizada en la agricultura campesina panameña. Se seleccionaron 18 muestras obtenidas de parcelas de prueba ubicadas en comunidades campesinas del distrito de Donoso, provincia de Colón, en Panamá, durante los años 2012 y 2013. A las muestras seleccionadas se les determinó humedad, proteínas, azúcares, almidón, lípidos, cenizas y contenido energético. En el segundo año se incluyó el análisis de vitamina C, compuestos fenólicos y actividad antioxidante. No se encontraron diferencias significativas de los valores entre comunidades, tipo de parcela y año de cultivo, lo cual evidencia una alta estabilidad de estos valores nutricionales en las condiciones del trópico muy húmedo de Panamá. Los resultados obtenidos presentan un contenido nutricional similar al de otros tubérculos utilizados en la dieta campesina de Panamá. Los valores de actividad antioxidante y contenido de compuestos fenólicos encontrados le confieren características de alimento funcional(AU)

The goal of this study was to determine the nutritional composition of air potato (Dioscorea bulbifera L.) tubers, underutilized specie in the Panamanian peasant agriculture. The samples were obtained from test plots located in rural communities in the district of Donoso, Province of Colon in Panama, during the years 2012 and 2013. Contents of moisture, protein, sugars, starch, lipids, ashes and energetic were determined to the 18 selected samples. In the second year were included analysis of vitamin C, phenolic compounds and antioxidant activity. No significant differences of the values between communities, type of land and crop year were found, which suggest high stability of these nutritional values of air potato, in the very humid tropics conditions of Panama. The results show that the air potato tubers have a nutritional value similar to other tubers used in the peasant diet of Panama. The levels of antioxidant activity and phenolic content found, give D. bulbifera characteristics as a functional food(AU)
Descritores: Solanum tuberosum
Avaliação Nutricional
Valor Nutritivo
-Tubérculos
Análise de Alimentos
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  3 / 24 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1016703
Autor: Madrigal Ambriz, Laura Virginia; Hernández Madrigal, Julia Verónica; Carranco Jáuregui, María Elena; Calvo Carrillo, María de la Concepción; Casas Rosado, Rosa de Guadalupe.
Título: Caracterización física y nutricional de harina del tubérculo de "Malanga" Colocasia esculenta L. Schott) de Actopan, Veracruz, México / Physical and nutritional characterization of tuber meal of "Malanga" (Colocasia esculenta L. Schott) of Actopan, Veracruz, Mexico
Fonte: Arch. latinoam. nutr;68(2):175-183, jun. 2018. tab.
Idioma: es.
Resumo: Colocasia esculenta (L.) Schott, conocida comúnmente como taro o malanga se cultiva en los trópicos húmedos en varios países de África, América y Asia y su tubérculo es un alimento esencial para humanos y animales. El objetivo de este estudio fue caracterizar física y nutricionalmente la harina del tubérculo de malanga cultivada en Actopan, Edo. De Veracruz, México. Se llevaron a cabo análisis químico proximal, aminoácidos, fracciones de fibra, minerales, actividad de agua, color, factores antinutricionales y contenido de fenoles totales. Los resultados indican un contenido de humedad de 6,87 g/100 g, proteína cruda de 5,93 g/100 g, extracto etéreo 1,25 g/100 g, fibra dietaria 12,08 g/100g, cenizas 3,47 g/100 g y extracto libre de nitrógeno 77,27 g/100g. El contenido de fenoles totales fue de 113,57±14 expresado como miligramos de equivalente de ácido gálico (mg EAG/100g). La harina de malanga presentó un alto contenido de K (1743 mg/100 g) y bajo en Na (9,25 mg/100 g). Se concluye que a pesar de no ser una fuente importante de proteína el perfil de aminoácidos esenciales supera los valores de FAO, en relación a la fibra dietética total podría ser un ingrediente en formulaciones alimenticias que además aportaría K, Ca y Mg. De acuerdo a las fracciones de fibra la harina es una alternativa para la elaboración de alimentos balanceados. El contenido de fenoles totales abre la posibilidad de que se complemente con la identificación de su actividad antioxidant(AU)

Colocasia esculenta (L.) Schott, commonly known as taro, malanga or yam, is grown in the humid tropics in several countries in Africa, America and Asia and its tuber is an essential food for humans and animals. The objective of this study was to characterize malanga meal physicochemically and content of phenolic compounds cultivated in Actopan, Edo. Veracruz, Mexico. The proximal chemical analyzes, aminoacid, fiber fractions, minerals, water activity, color, antinutritional factors and total phenol content were carried out. The results indicate a moisture content of 6.87g /100 g, crude protein of 5.93 g /100 g, ether extract 1.25g /100g, dietary fiber 12.08 g /100 g, ash 3.47g/100g and nitrogen-free extract 77.27g/100g The total polyphenol content in this study was 113.57 ± 14 expressed as milligrams of gallic acid equivalent (mg EAG/100g). It concluded that despite not being an important source of protein the profile of essential amino acids exceeds the values of FAO, in relation to total dietary fiber could be an ingredient that in food formulations that also provide K, Ca and Mg. According to fiber fractions, meal is an alternative for the elaboration of balanced foods. The content of total phenols opens the possibility that it complements with the identification of its antioxidant activity(AU)
Descritores: Colocasia
Tubérculos
Valor Nutritivo
-Fibras na Dieta
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  4 / 24 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-965129
Autor: Rocha, Larissa Scarparo; Silva, Raianny da; Silva, Erika Madeira Moreira da.
Título: Use of yacon in natura and its flour in the development of diet and conventional cakes / Uso do yacon in natura e em farinha no desenvolvimento de bolos diet e convencional
Fonte: Biosci. j. (Online);31(6):1738-1749, nov./dec. 2015.
Idioma: en.
Resumo: Yacon is a tuberous root that has bioactive components in its composition, such as fructooligosaccharides (FOS). The objective of this study was to evaluate physicochemical and sensory characteristics of diet and conventional cakes made with yacon in natura and its respective flour. Cakes were prepared in chocolate and carrot flavors with the addition of 50% yacon in natura and 70% yacon flour. Cakes prepared with 50% yacon in natura with the addition of sucrose in the formula showed physical aspects closer to conventional cakes. The yield of the cakes was considered satisfactory at around 90%, regardless of yacon in natura or yacon flour usage. The chocolate cakes had higher ratings regarding the sensory attributes and the purchase intent in relation to the carrot cakes, especially when using yacon in natura in the formula. The cakes containing sweetener were rated as good as those with sucrose, especially in regards to the flavor of the chocolate cakes. According to the chemical composition, cakes with 70% yacon flour had higher dietary fiber content as well as FOS, giving credit to their claim as a bioactive component.

O yacon é uma raiz tuberosa que possui em sua composição, componentes bioativos como frutooligossacarídeos (FOS). O objetivo deste estudo foi avaliar características físico-químicas e sensoriais de bolos diet e convencionais elaborados com yacon in natura e sua respectiva farinha. Foram elaborados bolos, nos sabores chocolate e cenoura, com adição de 50% de yacon in natura e 70% de farinha de yacon. Os bolos elaborados com 50% de yacon in natura, com a adição de sacarose na formulação apresentaram aspectos físicos mais próximos aos bolos convencionais. O rendimento dos bolos, em torno de 90% foi considerado satisfatório, independente da utilização do yacon in natura ou farinha. Os bolos de chocolate obtiveram notas mais elevadas quanto aos atributos sensoriais e intenção de compra, em relação aos bolos de cenoura, em especial quando se utilizou o yacon in natura nas formulações. Os bolos contendo adoçante foram tão bem avaliados quanto àqueles que possuíam sacarose, em especial, em relação ao sabor dos bolos de chocolate. De acordo com a composição química, os bolos com 70% de farinha yacon apresentaram maiores teores de fibra alimentar bem como de FOS, sendo considerados alimentos com alto teor de fibras, sugerindo-se também sua alegação como um componente bioativo.
Descritores: Oligossacarídeos
Tubérculos
Ciências da Nutrição
Farinha
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  5 / 24 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-889417
Autor: Kumar, Sanjeet; Mahanti, Padma; Singh, Nihar Ranjan; Rath, Sakti Kant; Jena, Padan Kumar; Patra, Jayanta Kumar.
Título: Antioxidant activity, antibacterial potential and characterization of active fraction of Dioscorea pentaphylla L. tuber extract collected from Similipal Biosphere Reserve, Odisha, India
Fonte: Braz. J. Pharm. Sci. (Online);53(4):e17006, 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Dioscorea pentaphylla L., a wild tuber is used both as food and medicines among different ethnic groups of Similipal Biosphere Reserve, India. Tubers are used against skin infections. In order to establish and confirm tribal claims, methanol extract was subjected to fractionation. The active fraction (DP1) was subsequently used for further purification and NMR (Nuclear magnetic resonance) characterization. The phytochemical analysis revealed the presence of saponin groups. The antibacterial activity of DP1 was done against selected bacterial strains (Salmonella typhi, Shigella flexneri, Streptococcus pyogenes, Streptococcus mutans and Vibrio cholerae) using DD (disc diffusion), AWD (agar well diffusion) and broth dilution assay. The activity was compared with antibiotics Penicillin and Kanamycin. It was observed that DP1 showed significant inhibitory activity against the tested bacteria. The characterization of DP1 through NMR analysis and presence of proton in carbon position at C-3, C-19, C-18, C-21 and C-27 was same as the known compound "Diosgenin". Therefore, isolated compound was confirmed to be Diosgenin. The study for the first time showed that, diosgenin present in D. pentaphylla tuber was responsible for antibacterial and antioxidant potential. Present study highlights the importance of Dioscorea species as sources of diverse secondary metabolites for the isolation of active compound(s).
Descritores: Dioscorea/efeitos adversos
Índia
-Extratos Vegetais/farmacologia
Espectroscopia de Ressonância Magnética
Tubérculos
Fator de Transcrição DP1/análise
Anti-Infecciosos
Antioxidantes/análise
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas


  6 / 24 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: biblio-1015430
Autor: Corrales, Saira Patricia.
Título: Caracterización de pacientes con diagnóstico de recaídas de tuberculosis en los, establecimientos de salud, Región Sanitaria Metropolitana Distrito Central Tegucigalpa, Honduras, Años 2015-2016 / Characterization of patients diagnosed with relapses of tuberculosis in health facilities, Metropolitan Health Region Central District Tegucigalpa, Honduras, Years 2015-2016.
Fonte: Ocotal, Nueva Segovia; s.n; maio 2018. 64 p. ilus, tab, graf.
Idioma: es.
Tese: Apresentada a Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua. Centro de Investigaciones y Estudios de la Salud. Escuela de Salud Pública de Nicaragua para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: OBJETIVO: Caracterizar los pacientes con diagnóstico de recaídas de tuberculosis, de los Establecimientos de salud, Región Sanitaria Metropolitana Distrito Central Tegucigalpa, Honduras, años 2015-2016. DISEÑO: Estudio descriptivo, en los establecimientos de salud, el universo es de 35 pacientes, muestra de 22 casos BK positivos años 2015-2016. Las principales variables: edad, sexo, control de baciloscopías, cumplimiento de tratamiento, y condición de egreso. RESULTADOS: La media de edad es de 48,3 con ± 12.5 años, el de menor edad 27 y mayor edad de 74 años, el 31,8% en edades de 35 a 44 años y de 45 a 54 años el 36,4%; predominio del sexo masculino (86%), procedentes de zona urbana el 55%, el 45,5% sin empleo y los que desarrollan actividades laborales son panaderos, vendedores ambulantes, camionero, las redes de salud que mayor registran casos son Las Crucitas, Zambrano, El Sitio. La comorbilidad se registra VIH, Hipertensión arterial, diabetes, Cáncer, otros factores son el alcoholismo, privados de libertad. El cumplimiento de la baciloscopía el 63,6% en el segundo mes y el 40,9% en el quinto mes y al finalizar el tratamiento en el esquema básico primario; el cumplimiento del tratamiento el 40,9% en la primera fase y el 36,4% en la segunda fase. Los meses de tratamiento recibido del esquema básico primario el 4,5% dos meses y el 45,5% al sexto mes. Los controles de BAAR en el esquema básico secundario se cumple el 90,9% en el 3er y 5to mes y al finalizar el 8,8%. La tasa de curación de esquema básico secundario es de 86,4%. CONCLUSIONES: Hay debilidades en el cumplimiento según la normativa de control de Tuberculosis, en la realización de control bacilíferos en el esquema básico primario y secundario. Asimismo, en el cumplimiento de los esquemas según el tiempo establecido; algunos de ellos prolongado a más de seis meses en el esquema primario; la tasa de curación es inferior a la que se establece en la normativa de control de Tuberculosis
Descritores: Pacientes Desistentes do Tratamento
Tubérculos
-Epidemiologia
Epidemiologia Descritiva
Limites: Humanos
Responsável: NI15.1 - CEDOC - Centro de Documentación e Información


  7 / 24 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Chile
Texto completo
Id: lil-657711
Autor: Carvalho Salvador, Aline; de Souza Dantas, Maria Inês; Mileib Vasconcelos, Christiane; Dantas Vanetti, Maria Cristina; Machado Rocha Ribeiro, Sônia; Nery-Enes, Bárbara; Nelson, Julia D; Stampini Duarte Martino, Hércia.
Título: Desarrollo de jalea de yacón de reducido valor calórico: caracterización físico-química, microbiológica y sensorial / Development of a low calorie yacon jam: physico chemical, microbiological and sensory characterization
Fonte: Rev. chil. nutr;39(3):72-77, set. 2012. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: This study aimed to evaluate the physical-chemical, microbiological and sensory characteristics of four formulations of yacon jams. The following characteristics were analyzed: chemical composition, soluble solids, pH, microbiological presence of total coliforms and salmonella at 45 °C, and presence of fungi and yeasts. The yacon jams exhibited high moisture content (> 62%) as well as high concentrations of carbohydrates (> 28%) and total dietary fiber (2.5%), mainly fructooligosaccharides (> 0.9%). The average energy value was 124.6 kcal/100 g. The average pH was 3.8 and the soluble solids measured 27.6 °Brix. All yacon jams complied with standard microbiological requirements and received high acceptance scores, especially the yacon jam and yacon jam with cinnamon. Yacon jam products may offer an excellent alternative to more common jams due to their lower concentrations of simple sugar, lower calorie value, increased presence of dietary fibers, and desirable sensory characteristics.

Este estudio tuvo como objetivo evaluar las características físico-químicas, microbiológicas y sensoriales de cuatro formulaciones de mermeladas de yacón. Las características analizadas fueron: composición química, contenido de sólidos solubles, pH, presencia microbiológica de coliformes totales, coliformes y salmonella a 45 °C, y la presencia de hongos y levaduras. Los atascos de yacón mostraron alto contenido de humedad (> 62%), así como altas concentraciones de hidratos de carbono (> 28%) y fibra dietética total (2, 5%), principalmente fructooligosacáridos (> 0, 9%). El valor energético promedio fue de 124, 6 kcal/100g. El pH promedio fue de 3, 8 y los sólidos solubles mide 27, 6 ° Brix. Todas las mermeladas de yacón cumplido con los requisitos microbiológicos estándar y recibió altos puntajes de aceptación, en especial la mermelada de yacón y mermelada de yacón con canela. Productos de mermelada de yacón pueden ofrecer una excelente alternativa a los atascos más comunes debido a sus concentraciones más bajas de azúcar simple, un valor más bajo de calorías, el aumento de la presencia de fibras dietéticas y las características sensoriales deseadas.
Descritores: Fibras na Dieta
Propriedades Físicas e Químicas
Tubérculos
Alimentos
Valor Nutritivo
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


  8 / 24 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Chile
Texto completo
Id: lil-657710
Autor: Mileib Vasconcelos, Christiane; Rodrigues Minim, Valéria Paula; Paes Chaves, José Benício.
Título: Yogur bajo en calorías añadido con harina de yacón: desarrollo y evaluación físico-química / Low-calorie yogurt added with yacon flour: development and physicochemical evaluation
Fonte: Rev. chil. nutr;39(3):65-71, set. 2012. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: Yacon flour has been used in several food products due to its high fructooligosaccharides and inulin contents, compounds that present health promoting properties. In this study, yacon flour was used as an ingredient in light yogurt in the following concentrations: 1.58; 2.56; 3.00 and 3.86%. Centesimal composition, pH, soluble solids, acidity and apparent viscosity of the yogurt supplemented with yacon were determined. Results were evaluated through analyses of variance and regression. Centesimal composition of the yogurts allowed for their classification as low-fat foods, presenting low carbohydrate content and containing dietary fiber, especially those supplemented with more than 2.56% yacon flour, which may be considered as sources of fiber and, consequently, prebiotics. Physicochemical analysis revealed significant (p<0.05) changes in analysis of color, soluble solids, acidity and viscosity at the temperatures of 10 and 25 °C with the increase in yacon flour.

La harina de yacón se ha utilizado en muchos productos alimenticios, debido a su alto contenido de fructooligosacáridos y inulina, compuestos que tienen propiedades promotoras de la salud. En este estudio, la harina de yacón fue utilizada como ingrediente en yogur "light" en las siguientes concentraciones: 1,58, 2,56, 3,00 y 3,86%. Se determinaron la composición centesimal, pH, sólidos solubles, acidez y la viscosidad del yogur suplementado con yacón se determinaron. Los resultados fueron evaluados mediante un análisis de varianza y de regresión. La composición centesimal de los yogures permite que los clasifiquen como alimentos bajos en grasa, con bajo contenido de carbohidratos y que contenga fibra dietética, particularmente aquellos suplementados con más de 2,56% de harina de yacón, que puede considerarse como fuente de fibra y, en consecuencia, prebióticos. El análisis físico-químico reveló cambios significativos (p <0,05) en el análisis de color, sólidos solubles, viscosidad y acidez a temperaturas de 10 y 25 °C con la harina de yacón en aumento.
Descritores: Iogurte
Tubérculos
Prebióticos
Inulina
Valor Nutritivo
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


  9 / 24 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Chile
Texto completo
Id: biblio-830137
Autor: Torrenegra A, Miladys; León M, Glicerio; Matiz M, German; Pájaro C, Nerlis; Sastoque G, Judith.
Título: Evaluación de un biorecubrimiento comestible a base de almidon de ñame modificado / Evaluation of an biofilms edible starch-based yam modified
Fonte: Rev. chil. nutr;43(3):284-289, set. 2016. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: Coatings are defined as edible products which form a thin layer on the food, and are characterized by it constitute a semipermeable barrier to gases and water vapor retarding food spoilage, improve the mechanical properties, help maintain the structural integrity of the product wrapping, to retain volatile compounds and can act as a vehicle for food additives. We evaluated the performance of the biofilms on melon through the determination of physico-chemical and sensory properties. The results show that all the variables are significantly influenced by the biomolecule employed "modified starch", noting a favorable performance in the edible biofilms.

Los recubrimientos se definen como productos comestibles que forman una fina capa sobre el alimento y se caracterizan por que constituyen una barrera semipermeable a los gases y al vapor de agua que retrasa el deterioro del alimento, mejoran las propiedades mecánicas, ayudan a mantener la integridad estructural del producto que envuelven, ayudan a retener compuestos volátiles y pueden actuar como vehículo de aditivos alimentarios. Se evaluó el desempeño de los biorecubrimientos sobre el melón mediante la determinación de propiedades sensoriales y fisicoquímicas. Los resultados muestran que todas las variables están significativamente influenciadas por la biomolécula empleada "almidón modificado", observando un desempeño favorable en los biorecubrimientos comestibles.
Descritores: Amido
Anidridos Succínicos
Cucurbitaceae
Conservação de Alimentos
-Tubérculos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


  10 / 24 LILACS  
              first record previous record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: biblio-882025
Autor: Moura, Erly Catarina; Dias, Rosa Maria; Reis, Rosilene Costa.
Título: Determinantes do consumo de frutas, legumes e verduras na população adulta de Belém, Pará, 2005 / Predictors of fruits and vegetables intake among adults of Belém, Pará, Brazil, 2005
Fonte: Nutrire Rev. Soc. Bras. Aliment. Nutr;32(2):1-12, 2007. tab.
Idioma: pt.
Resumo: This study was developed in Belém, the biggest city of Northern Brazil, aimingto evaluate socio-demographic predictors of fruits and vegetables (FV) intake. People aged 18 and over (n=2,620), having a conventional telephone lineat home in 2005, were interviewed by telephone. The dependent variable was FV intake and the independent variables were age, education, marital status, race and occupation. Variables associated to FV intake (p<0.20) were introduced into a logistic regression model in order to calculate the Odds Ratio, considering education as an explanatory variable. Frequencies were calculated considering p<0.05. Estimates of frequencies were calculated for the entire adult population of the city using an expansion factor derived from the 2000 Brazilian census. Data showed that only 2.6% of the population consumed FV at least five times a day. The chance of FV consumption five times a day was 3.1 times bigger for men with 12 or more years of education than for men with a shorter time of education. For women, the chance of FV consumption five times a day was not significantly influenced by education. It was observed that men with adequate FV consumption tend to drink less soda and smoke more, whereas women tend to eat less fat meat and chicken skin and present more excessive weight. This study evidenced the need for aggressive actions in order to increase FV intake of the population

Fue realizado un estudio, en Belém (PA), con el objetivo de evaluar los determinantes sociodemográficos del consumo de frutas, legumbres y hortalizas (FLH). La población estudiada estuvo formada por mayores de 18años (n=2.620), residentes en Belém, en casas que contaban con línea telefónica, en el año de2005. Belém es la mayor ciudad de la región norte de Brasil. La colecta de datos se hizo através de entrevista telefónica. La variable dependiente fue el consumo de FLH y las independientes fueron edad, escolaridad, estado civil, etnia y ocupación. Las variables asociadas al consumo de FLH (p<0,20) fueron incluídas en el modelo de regresión logística para cálculo de la Odds Ratio, considerando la escolaridade como variable explicativa. Las estimativas generales de frecuencia de los indicadores fueron calculadas para la población adulta total del municipio, utilizando el factor de expansión del censo nacional del año de 2000. Los resultados muestran que solamente 2,6% de la población consumen FLH cinco o más veces al día. La probabilidad de consumir FLH cinco o más veces al día fue 3,1 veces mayor en hombres con 12 o más años de escolaridad en relación a los que estudiaron menos de 12 años. Entre las mujeres, la probabilidad de consumir FLH cinco o más veces al día no presento relación con los años de escolaridad. Se observo que hombres con consumo adecuado de FLH tienden a no consumir bebidas gaseosas y a fumar más y mujeres tienden a no consumir carne con grasao pollo con piel y a presentar peso mayor. Este estudio señala necesidad de acciones más agresivas destinadas a aumentar el consumo de FLH en esta población

Estudo foi desenvolvido em Belém (PA) com o objetivo de avaliar os determinantes sociodemográficos do consumo de frutas, legumes e verduras (FLV). Indivíduos com 18 anos e mais de idade (n=2.620), moradores em domicílios com linha telefônica fixa no ano de 2005, foram submetidos à entrevista telefônica. A variável dependente foi o consumo de FLV e as independentes foram idade, escolaridade, estado civil, etnicidade e ocupação. As variáveis associadas ao consumo de FLV (p<0,20) foram incluídas no modelo de regressão logística, para o cálculo do Odds Ratio, considerando-se a escolaridade como variável explanatória. Freqüências foram calculadas considerando-se nível de significância de 5%. As estimativas gerais de freqüência dos indicadores foram calculadas para a população adulta total do município, utilizando-se fator de expansão do censo de 2000. Os dados mostraram que apenas 2,6% da população consome FLV cinco ou mais vezes ao dia. A chance de consumo de FLV cinco ou mais vezes por dia foi 3,1 vezes maior para os homens que estudaram 12 ou mais anos comparativamente aos que estudaram menos. Para as mulheres, a chance de consumo de FLV cinco ou mais vezes por dia não apresentou diferença com a escolaridade. Observou-se que homens com consumo adequado de FLV tendem a não consumir refrigerante e a fumar mais e as mulheres tendem a não consumir carne com gordura ou frango com pele e a apresentar excesso de peso. O estudo aponta a necessidade de ações mais agressivas direcionadas ao aumento de FLV nesta população
Descritores: Fabaceae
Consumo de Alimentos
Frutas
Tubérculos
Determinantes Sociais da Saúde
Verduras
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Idoso
Idoso de 80 Anos ou mais
Adulto Jovem
Responsável: BR1600.9



página 1 de 3 ir para página          
   


Refinar a pesquisa
  Base de dados : Formulário avançado   

    Pesquisar no campo  
1  
2
3
 
           



Search engine: iAH v2.6 powered by WWWISIS

BIREME/OPAS/OMS - Centro Latino-Americano e do Caribe de Informação em Ciências da Saúde