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Id: biblio-1008611
Autor: Galarce, Nicolas E; Bravo, Jonathan L; Robeson, James P; Borie, Consuelo F.
Título: Una mezcla de bacteriófagos reduce los recuentos de Salmonella enterica serovar. Enteritis en tejidos de salmón fresco y ahumado / Bacteriophage cocktail reduces Salmonella enterica serovar. Enteritis counts in raw and somoked salmon tissues
Fonte: Rev. argent. microbiol;46(4):333-337, dic. 2014.
Idioma: en.
Resumo: El uso de bacteriófagos en el biocontrol de patógenos está adquiriendo cada vez más aceptación. En este estudio se evaluó la efectividad de bacteriófagos en la reducción de los recuentos de Salmonella Enteritidis en salmón fresco y ahumado. Para ello, 25 muestras por grupo fueron contaminadas con S. Enteritidis, tratadas con una mezcla de bacteriófagos e incubadas durante 10 días a 18 °C o a 4 °C. A los días 3, 6 y 10 se obtuvo una reducción signifi cativa de los recuentos de S. Enteritidis en las muestras de salmón fresco incubadas a ambas temperaturas: la reducción fue de entre 0,75 y 3,19 log10 UFC/g a 18 °C y de entre 2,82 y 3,12 log10 UFC/g a 4 °C. En salmón ahumado las reducciones fueron menores (entre 1,02 y 1,96 log10 UFC/g a 18 °C y entre 0,50 y 1,16 log10 UFC/g a 4 °C). Los resultados indican que estos bacteriófagos constituyen una potencial herramienta de biocontrol de S. Enteritidis en tejidos de salmón fresco y ahumado. © 2014 Asociación Argentina de Microbiología. Publicado por Elsevier España, S.L. Todos los derechos reservados

The use of bacteriophages for the biocontrol of food-borne pathogens is increasingly gaining acceptance. In this study, the effectiveness of bacteriophages to reduce Salmonella Enteritidis counts was evaluated in raw and smoked salmon tissues. Groups of 25 samples each were contaminated with S. Enteritidis, treated with a phage mix and then incubated for ten days at 18 °C and 4 °C. A signifi cant bacterial reduction was obtained on days 3, 6 and 10 in raw salmon samples incubated at 18 °C (from 0.75 to 3.19 log10 CFU/g) and at 4 °C (from 2.82 to 3.12 log10 CFU/g), whereas in smoked salmon lower reductions were achieved (from 1.02 to 1.96 log10 CFU/g at 18°C and from 0.50 to 1.16 log10 CFU/g at 4 °C). These results show the potential effectiveness of this bacteriophage cocktail as a biocontrol agent against S. Enteritidis in raw and smoked salmon tissues
Descritores: Salmonelose Animal/prevenção & controle
Terapia por Fagos/veterinária
-Salmão/microbiologia
Bacteriófagos
Limites: Animais
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Estudos de Avaliação
57664
Responsável: AR635.1 - FCVyS - Servicio de Información y Documentación


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Id: biblio-909985
Autor: Tronquim, Franciele; Custódio, Francielly; Policarpo, Karina da Silva; Nobre, Joseane Almeida dos Santos.
Título: Contaminação de temakis à base de salmão cru adquiridos no estabelecimento e por delivery / Contamination of raw salmon temakis purchased at the establishment and by delivery
Fonte: Hig. aliment;32(278/279):97-101, 30/04/2018.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste trabalho foi verificar a existência de contaminação microbiológica de temakis de salmão cru, comercializados por restaurantes com entrega delivery e retirados no local. Foram analiasadas 18 amostras de temakis de 8 restaurantes e de formas distintas (4 com retirada no local e 4 com entrega delivery), em dois dias da semana. A temperatura foi aferida no momento da coleta. No laboratório, as amostras foram colocadas no caldo BHI (Brain Heart Infusion) e depois inoculadas no Ágar MacConkey; para verificação da presença de bactérias Gram-negativas, e no Ágar Padrão de Contagem (PCA), para determinação das Unidades Formadoras de Colônias (UFC/mL), a identificação das bactérias foi feita a partir dos testes propostos no Enterokit B. Todas as amostras apresentaram crescimento de bactérias Gram-negativas, com prevalência de Citrobacter freundii, Serratia marcescens e Proteus spp, e em uma amostra ocorreu o crescimento de Salmonella spp. Na maioria dos estabelecimentos, a temperatura dos produtos aferida no momento da coleta apresentou-se acima do preconizado pela legislação, sendo estas superiores na entrega de temakis por delivery. A contaminação dos temakis ocorreu tanto na entrega delivery quanto ao serem retirados no local, sendo que a temperatura de segurança, descrita na legislação vigente, não foi atendida, principalmente nos alimentos com entrega delivery.(AU)

The objective of this work was to verify the existence of microbiological contamination of raw salmon temakis, marketed by restaurants with delivery services and withdrawn on the spot. Eighteen samples were analyzed of 8 restaurants in different ways (4 with withdrawal on the spot, and 4 with delivery services), on two days of the week. The temperature was measured at the time of collection. In the laboratory, the samples were placed in BHI broth (Brain Heart Infusion), and then inoculated into MacConkey Agar; for the determination of the Colony Forming Units (CFU / mL), the identification of the bacteria was done from the tests proposed in Enterokit B. All samples showed growth of Gramnegative bacteria, with prevalence of Citrobacter freundii, Serratia marcescens and Proteus spp, and in one sample the growth of Salmonella spp. In most establishments, the temperature of the products measured at the time of collection was higher than that recommended by the legislation, being higher in the delivery of temakis delivery. The contamination of the temakis occurred both in the delivery delivery and when being removed in the place, and the temperature described in current legislation, was not met, especially in foods with delivery services.
Descritores: Salmão/microbiologia
Contaminação de Alimentos/análise
Alimentos Crus/microbiologia
Microbiologia de Alimentos
-Restaurantes
Salmonella/isolamento & purificação
Temperatura Ambiente
Peixes
Manipulação de Alimentos
Doenças Transmitidas por Alimentos
Abastecimento de Alimentos/métodos
Limites: Animais
Responsável: BR908


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Id: biblio-907478
Autor: Valenzuela, Beatriz; Imarai, Mónica; Catalán, Romina; Parra, Mick; Soto, Sarita; Sandino, Ana María; Torres, René; Modak, Brenda.
Título: Evaluation of the bactericidal activity of secondary metabolites isolated from Heliotropium genus against Piscirickettsia salmonis / Evaluación de la actividad bactericida de metabolitos secundarios aislados desde especies del género Heliotropiumcontra Piscirickettsia salmonis
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;14(2):131-140, Mar. 2015. ilus.
Idioma: en.
Projeto: FONDECYT.
Resumo: The intracellular bacteria Piscirickettsia salmonis is the most prevalent pathogen in the Chilean salmon industry, responsible for 50 percent of losses in recent years. So far, there are no effective treatments to control infections by this pathogen due to the emergence of antibiotics resistance. Therefore, it is extremely important to conduct research to find successful antibacterial therapies. In this paper, we evaluated the in vitro bactericidal activity of flavonoids and aromatic geranyl derivatives isolated from the resinous exudate of species Heliotropium filifolium, H. sinuatum y H. huascoense. The results showed that the compounds Filifolinone, Naringenine and 3-O- methylgalangine cause different percentage of mortality of bacteria and therefore they are good candidates to continue its evaluation in vitro and in vivo.

La bacteria intracelular Piscirickettsia salmonis es el patógeno de mayor incidencia en la industria salmonera chilena siendo responsable de un 50 por ciento de las pérdidas en los últimos años. Hasta ahora no hay tratamientos efectivos para este patógeno que permitan controlar las infecciones provocadas por él debido a la aparición de resistencia a antibióticos. Por lo tanto, resulta de gran importancia investigar para encontrar terapias antibacterianas efectivas. En este trabajo nosotros evaluamos la actividad bactericida in vitro de flavonoides y derivados aromáticos geranilados aislados desde el exudado resinoso de las especies vegetales Heliotropium filifolium, H. sinuatum y H. huascoense. Los resultados mostraron que los compuestos Filifolinona, Naringenina y 3-O-metilgalangina provocan diferentes porcentajes de mortalidad de la bacteria y, por lo tanto, son candidatos para seguir siendo evaluados tanto in vitro como in vivo.
Descritores: Antibacterianos/farmacologia
Heliotropium/química
Piscirickettsia
Extratos Vegetais/farmacologia
Salmão
-Flavonoides/farmacologia
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-868790
Autor: Pinochet T., Dante; Valenzuela F., Eduardo; Solís B., Jorge; Clunes M., John.
Título: Mineralización y/o solubilización del fósforo contenido en lodos provenientes de residuos salmonícolas marinos bioaumentados con cepas de aspergillus niger Y trichoederma pseudokoningi / Mineralization and/or solubilization phosphorus content from salmon waste sludge marine bioincreased with strains aspergillus niger and trichoederma pseudokoningi
Fonte: Bol. micol. (Valparaiso En linea);29(2):46-55, dic. 2014. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Se evaluó un lodo salmonícola, proveniente de centros de cultivo marinos, con el objetivo de evaluar el aumento en la mineralización y/o solubilización del fósforo del lodo salmonícola tratado con la inoculación de cepas chilenas de hongos. El lodo fue pretratado mediante esterilización, pasteurización y sin pretratar. Posteriormente, fue inoculado con cepas nativas de Aspergillus niger y Trichoderma pseudokoningii, usando dos controles: sin adición de inóculo y otro, con la cepa control A. niger ANC. Estas muestras fueron incubadas por 60 días, determinándose el pH y la disponibilidad de fósforo (P) en los lodos pretratados. Luego de esta primera fase, las muestras fueron incubadas en tubos de lixiviación a temperatura controlada durante 6 semanas evaluando la cinética de mineralización de P de los lodos. Los pretratamientos aplicados al lodo aumentaron la disponibilidad de P con la disminución del pH. La esterilización del lodo influyó en la colonización microbial, presentando la mayor colonización de las cepas inoculadas y la mayor liberación de P a la solución. El pretratamiento de esterilización inoculado con la cepa control A. niger presentó el mayor potencial de mineralización de P, siendo significativamente mayor a las cepas nativas y al control evaluado.

A salmon sludge from marine farming centers was evaluated with the aim to increase the mineralization and/or solubilization of their phosphorus (P) content through the inoculation of Chilean fungi strains. The sludge was pretreated through sterilization, pasteurization and without any pretreatment. After were inoculated with native strains of Aspergillus niger and Trichoderma pseudokoningii, using two controls: without inoculum and with inoculation with A. niger ANC. The samples were incubated for 60 days at room temperature and pH and P availability was determined. After this first phase, the samples were additionally incubated for other 6 weeks, in leaching tubes, at controlled temperature (25 ºC) evaluating the sludge kinetics of P mineralization. The pretreatment applied to the sludge increased P availability with a pH value decline. The sludge sterilization had an influence on the microbial colonization, presenting high colonization of the inoculated strains and more P was available. The pretreatment of sterilization inoculated with the control strain A. niger presented the biggest potential for mineralization of P, being significantly higher than the native strains and control evaluated in this study.
Descritores: Aspergillus niger
Fósforo/isolamento & purificação
Fósforo/análise
Lodos (Saúde Ambiental)/análise
Ambiente Marinho
Meios de Cultura/química
Trichoderma
-Chile
Esterilização/métodos
Fungos
Concentração de Íons de Hidrogênio
Pasteurização/métodos
Salmão
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: CL2.1 - Biblioteca de Medicina


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-828992
Autor: Rojas Rauco, Mariana; Ramírez Maldonado, Emilio; del Sol, Mariano.
Título: Morphological study and mineral analysis of the lower mandible of adult Atlantic salmon (Salmo salar) from Scotland with mandibular deformation / Estudio morfológico y análisis de minerales de la mandíbula inferior de salmones del Atlántico (Salmo salar) adultos con deformación mandibular, provenientes de Escocia
Fonte: Int. j. morphol;34(3):1097-1104, Sept. 2016. ilus.
Idioma: en.
Resumo: Mandibular deformity is a condition that affects the jaw bone of adult salmon and has been observed in Norway and Chile, causing weight loss, poor quality of farmed fish and increased mortality. The causes range from high temperatures of the state of eggs, to poor nutrition phosphorus or vitamin C. This work aims to analyze this deformity by histochemical and mineral analysis technique during an episode presented in centers of the Scotia Sea. Jaw and spinal segments of 21 Atlantic salmon in Scotland were used. These samples were classified into three groups: Group 1: Severely deformed. Group 2: Mildly affected. Group 3: Normal controls. Four jaws per group were fixed in 10 % formalin and embedded in Paraplast, sections of 5 microns were performed using a Microm® microtome histochemical technique Von Kossa was used for the detection of calcium deposits, which highlights the calcium osteoid black and red color. For proximate analysis, and in order to obtain and compare levels of calcium, phosphorus, zinc and magnesium in total 9 bone jaws (6 affected with DM and 3 controls) and 9 body sections the Mann-Whitney test was used to compare these values between misshapen salmon and controls. To correlate values, jaw and body segment a Spearman corrrelation was applied. Fish group 1 presented a ventral deviation of the alveolar bone body. In fish group 2 prominence of the visible joint on both sides or unilaterally was observed. Comparing the values of % Ca, % P, % Mg and Zn jaws with DM and healthy ones with Mann Witney method it was found that the values of these minerals vary between salmon and controls affected. There was a significant difference in the percentage of P, which indicates that there is less P in affected fish vertebrae. Spearman correlation noted that the percentages of the minerals studied in dental bone and vertebral segments are uncorrelated. Rather, Von Kossa distribution indicates that Ca/P is not homogeneous in the dental bone, as a result of mineral resorption from the skeleton including the operculum, articular bone and dental towards kype. This paper states that Von Kossa histochemical technique showed significant differences between deformed fish and controls and also showed differences between the various segments of the dental bone. The alveolar bone is a dynamic structure adapted to continuous histological changes may be involved in MD, phosphorus deficient diets, coupled with the initial formation of Kippe.

La deformación mandibular es una patología que afecta al hueso dentario de salmones adultos, se observó en Noruega y en Chile, ocasionando disminución de peso, baja calidad de peces cultivados y aumento de la mortalidad. Las causas varían desde temperaturas elevadas al estado de ovas, hasta alimentación deficitaria en fósforo o vitamina C. Este trabajo tiene como propósito analizar esta deformación mediante una técnica histoquímica y de análisis de minerales durante un episodio presentado en centros de mar de Escocia. Se utilizó la mandíbula y segmento vertebral de 21 salmones del Atlántico de Escocia. Estas muestras se clasificaron en tres grupos Grupo 1: Severamente deformes. Grupo 2: Levemente afectados. Grupo 3: Controles normales. Cuatro mandíbulas por grupo fueron fijadas en formalina al 10 % y se incluyeron en paraplast, se realizaron cortes de 5 µm utilizando un micrótomo Microm®. Se utilizó la técnica histoquímica de Von Kossa para la detección de depósitos de calcio la cual destaca al calcio de color negro y el osteoide de color rojo. Para el análisis químico proximal, y con el propósito de obtener y comparar niveles de calcio, fósforo, zinc y magnesio en los huesos se utilizó un total de 9 mandíbulas (6 afectadas con DM y 3 controles) y sus 9 secciones corporales. Para comparar estos valores entre salmones deformes y controles se utilizó la prueba de Mann-Whitney. Para correlacionar los valores de mandíbula y segmento corporal se hizo una correlación por jerarquías de Spearman. Los peces del grupo 1, presentaron una desviación ventral del cuerpo del hueso dentario. En los peces del grupo 2 se observó la prominencia de la articulación visible en ambos lados o unilateralmente. Al comparar los valores de % Ca, % P, % Mg y Zn de las mandíbulas con DM y sanas con el método de Mann Witney se encontró que los valores de estos minerales no varían entre salmones afectados y controles. Hubo una diferencia significativa en el porcentaje de P, lo cual indica que existe menos P en vértebras de peces afectados. La correlación de Spearman señaló que los porcentajes de los minerales estudiados en huesos dentarios y segmentos vertebrales no están correlacionados. Por el contrario, la técnica Von Kossa mostró que la distribución de Ca/ P no es homogénea en el hueso dental producto de la reabsorción mineral desde el esqueleto incluyendo el opérculo, hueso articular y dental hacia la kype. El presente trabajo establece que la técnica histoquímica de Von Kossa fue la que permitió observar diferencias importantes entre peces deformados y controles, además mostró diferencias entre los distintos segmentos del hueso dentario. El hueso dentario es una estructura dinámica adaptada a continuos cambios histológicos pudiendo estar involucrados en la DM, dietas deficientes de fósforo, sumado a la formación inicial del Kippe.
Descritores: Mandíbula/anormalidades
Mandíbula/química
Metais/análise
Salmão/anatomia & histologia
-Cálcio/análise
Chile
Magnésio/análise
Mandíbula/anatomia & histologia
Fósforo/análise
Zinco/análise
Limites: Animais
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-782581
Autor: Ferreira, Micheli de Moraes; Zamith, Helena Pereira da Silva; Abrantes, Shirley.
Título: Astaxantina: seu uso como corante natural alimentício / Astaxanthin: its use as natural food dye
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;73(1):1-8, jan.-mar. 2014. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: A cor e a aparência dos alimentos são os primeiros atributos fundamentais, se não os mais importantes a serem avaliados pelos consumidores no momento da sua aquisição. Os alimentos podem ser mais nutritivos, seguros e econômicos, no entanto, se não forem atraentes, sua aquisição não ocorrerá. O salmão é basicamente um peixe branco que se torna rosado pela ingestão do camarão. O pigmento vermelho armazenado presente no músculo ou na casca do camarão e que se acumula no tecido adiposo é adquirido pela ingestão das algas e dos organismos unicelulares pelos camarões do mar. Os carotenóides utilizados nas indústrias alimentícia, farmacêutica, de cosméticos e de ração são corantes naturais responsáveis pelas cores amarela, laranja e vermelha. O salmão criado em aqüicultura não tem acesso aos organismos citados acima, entretanto é adicionada à sua ração a astaxantina (ATX), substância que confere a cor rosada à sua carne. A ATX (3,3'-dihidroxi-beta,beta-caroteno-4,4'-diona) é um pigmento carotenóide oxigenado, que confere a característica de coloração rosa-avermelhada a alguns peixes, crustáceos, aves e microrganismos. A ATX apresenta potente atividade na eliminação de radicais livres e na proteção quanto à peroxidação de lipídios e quanto aos danos causados pela oxidação das membranas celulares e de tecidos...
Descritores: Carotenoides
Corantes de Alimentos
Salmão
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: lil-777982
Autor: Lopes, Nadja Francisca Silva Nascimento; Ferro, Thiago Azevedo Feitosa; Moraes, Francyelle Costa; Mocelin, Adriana Furtado Baldez; Figueirêdo, Patricia de Maria Silva.
Título: Detecção de escherichia coli diarreiogênicas (DAEC) em amostras de sashimi comercializados no município de São Luís – MA / Escherichia coli detection diarrheagenic (DAEC) in sashimi samples sold in São Luís - MA
Fonte: Hig. aliment;29(240/241):139-145, jan.-fev.2015. ilus, tab.
Idioma: pt.
Descritores: Contaminação de Alimentos/análise
Escherichia coli/isolamento & purificação
Manipulação de Alimentos
Microbiologia de Alimentos
Amostras de Alimentos
Peixes/microbiologia
-Brasil
Coliformes
Restaurantes
Salmão
Limites: Animais
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública


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Id: lil-764788
Autor: Ferreira, Micheli de Moraes; Zamith, Helena Pereira da Silva; Abrantes, Shirley.
Título: Astaxantina: seu uso como corante natural alimentício / Astaxanthin: its use as natural food dye
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;73(1):1-8, jan.-mar. 2014. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: A cor e a aparência dos alimentos são os primeiros atributos fundamentais, se não os mais importantes a serem avaliados pelos consumidores no momento da sua aquisição. Os alimentos podem ser mais nutritivos, seguros e econômicos, no entanto, se não forem atraentes, sua aquisição não ocorrerá. O salmão é basicamente um peixe branco que se torna rosado pela ingestão do camarão. O pigmento vermelho armazenado presente no músculo ou na casca do camarão e que se acumula no tecido adiposo é adquirido pela ingestão das algas e dos organismos unicelulares pelos camarões do mar. Os carotenóides utilizados nas indústrias alimentícia, farmacêutica, de cosméticos e de ração são corantes naturais responsáveis pelas cores amarela, laranja e vermelha. O salmão criado em aqüicultura não tem acesso aos organismos citados acima, entretanto é adicionada à sua ração a astaxantina (ATX), substância que confere a cor rosada à sua carne. A ATX (3,3'-dihidroxi-beta,beta-caroteno-4,4'-diona) é um pigmento carotenóide oxigenado, que confere a característica de coloração rosa-avermelhada a alguns peixes, crustáceos, aves e microrganismos. A ATX apresenta potente atividade na eliminação de radicais livres e na proteção quanto à peroxidação de lipídios e quanto aos danos causados pela oxidação das membranas celulares e de tecidos.

The color and appearance of food are the first fundamental attributes, if not the most important, to beevaluated by consumers at the time of its acquisition. The food can be more nutritious, safer and moreeconomical, however, if it is not attractive, its acquisition will not occur. Basically, salmon is a white fishthat becomes pink by eating shrimp. The stored red pigment existing in the shrimp muscle or shell, which isaccumulated in the adipose tissue, is acquired through the ingestion of algae and unicellular organisms bythe marine shrimps. The carotenoids employed in the food, pharmaceutical, cosmetics and feed industriesare natural colorants responsible for providing yellow, orange and red colors. As the salmon raised inaquaculture do not have access to the organism above mentioned, the astaxanthin (ATX), a substance thatgives a pinkish color to salmon meat, is added to their feed. ATX (3,3'-dihydroxy-beta,beta-carotene-4,4'-dione) is a oxygenated carotenoid pigment which confers the characteristic reddish-pink colorationto certain fish, crustaceans, birds and microorganisms. The ATX has potent activity in removing the freeradicals and protecting against the lipid peroxidation and the damage caused by oxidation of cell andtissues membranes.
Descritores: Carotenoides
Corantes de Alimentos
Salmão
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: lil-665824
Autor: Nespolo, Natália Maramarque; Martineli, Thaís Mioto; Rossi Junior, Oswaldo Durival.
Título: Microbiological quality of salmon (Salmo salar) sold in cities of the state of São Paulo, Brazil
Fonte: Braz. j. microbiol;43(4):1393-1400, Oct.-Dec. 2012. tab.
Idioma: en.
Resumo: The present paper evaluated the microbiology of salmon by quantifying mesophilic heterotrophic microorganisms, total and thermotolerant coliforms, and the presence of Vibrio parahaemolyticus, Staphylococcus aureus, Salmonella sp., Escherichia coli and Aeromonas sp. in the meat. This study can provide technical support for the suggestion of a new regulation of a Brazilian legislation through specific microbiological standards concerning the consumption of raw fish. A number of 31 (16 cooled and 15 frozen) samples of salmon were collected in the retail market network of a few cities in the State of São Paulo, Brazil. Results presented populations of mesophilic heterotrophic microorganisms ranging from 1.0 x 10 and 3.9 x 10(6) CFU/g, total and thermotolerant coliforms in 32.25% and 19.35% of the samples, respectively, and Aeromonas sp. in 41.95% of the samples with a populational variation ranging from 2.0 x 10² to 8.0 x 10³ CFU/g. Staphylococcus aureus was found in one sample whereas Vibrio parahaemolyticus, Salmonella sp. and Escherichia coli were not found. These results demonstrated the presence of potencially pathogenic microorganisms in fresh fish consumed in Brazil, highlighting the necessity of control measures to avoid public health problems related to the consumption of raw fish.
Descritores: Alimentos Marinhos/análise
Infecções Bacterianas
Bactérias Heterotróficas/análise
Análise de Alimentos
Inoculações Seriadas/métodos
Legislação sobre Alimentos
Produtos Pesqueiros/microbiologia
-Microbiologia de Alimentos
Amostras de Alimentos
Métodos
Salmão
Virulência
Limites: Animais
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: BR32.1 - Serviço de Biblioteca e Informação Biomédica


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Id: lil-654641
Autor: Modak Canobra, Brenda.
Título: Antivirales de origen natural en la industria acuícola: un desafío a la fitoterapia / Natural antivirals in the aquaculture industry: a challenge to phytotherapy
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;10(4):292-296, jul. 2011.
Idioma: es.
Resumo: In Chile, salmon farming has grown greatly in recent years becoming an important commercial activity. However, the emergence of viral diseases has serious economic consequences. Salmonid species are the most affected ones, causing an important impact in salmon culture due to high mortality rates of fry and fingerling. For salmon culture, this is a big problem because of the difficulty of having closed and controlled spaces that avoids the easy dissemination of the pathogens to the sea and lakes. At present, control measures are limited to the use of disinfectants for the eggs and early detection of pathogens, as well as implementation of some vaccines that offers little protection. Therefore, the search for antiviral of natural origin, biodegradable and safe for the environment, emerges as a major challenge for phytochemical.

En Chile el cultivo de salmones ha crecido de gran manera en los últimos años convirtiéndose en una actividad comercial muy importante. Sin embargo, en la industria acuícola, uno de los riesgos más graves que enfrentan los sistemas de cultivo intensivo es la aparición de enfermedades infecciosas, principalmente de origen viral, debido a las altas mortalidades de los individuos y la disminución en los parámetros productivos, como resultado de la enfermedad. En el caso de la salmonicultura esto se ve aumentado por la dificultad de tener espacios cerrados y controlados, de modo de, evitar la diseminación de los patógenos a los lagos y mares. Hasta ahora, las medidas de control se limitan al uso de desinfectantes de las ovas y el diagnóstico precoz de los patógenos, así como la aplicación de algunas vacunas que han mostrado baja protección. Por lo tanto, la búsqueda de antivirales de origen natural, biodegradables e inocuos para el medio ambiente, surge como un gran desafío para los fitoquímicos.
Descritores: Antivirais
Aquicultura
Fitoterapia
Salmão
-Chile
Tipo de Publ: Editorial
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central



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