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Id: biblio-1019256
Autor: Pomilio, Alicia Beatriz; Battista, Stella Maris; Alonso, Ángel.
Título: Micetismos: Parte 3: Síndromes tempranos gastrointestinales / Mycetisms Part 3: Early Gastrointestinal Syndromes
Fonte: Acta bioquím. clín. latinoam;53(2):217-244, jun. 2019. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: En esta Parte 3 de la serie de cuatro artículos sobre micetismos se analizan los síndromes tempranos con síntomas gastrointestinales que se caracterizan por presentar un período de latencia muy corto, de menos de 6 horas después de la ingestión de los macromicetos. Los restantes síndromes tempranos con sintomatología compleja serán tratados en la Parte 4 de la serie. Actualmente se conocen más de 200 especies responsables de síndromes gastrointestinales, pero en este trabajo se abordarán solamente diez ejemplos que involucran los géneros Boletus [Boletus satanas (o Rubroboletus satanas) y Boletus venenatus (o Neoboletus venenata)], Hypholoma, Agaricus (Agaricus xanthodermus), Omphalotus, Lactarius, Russula, Entoloma, Chlorophyllum (Chlorophyllum molybdetes) y Leucoprinus (Leucoprinus birnbaumii). Las toxinas involucradas en estos casos presentan gran variedad estructural, desde proteínas hasta terpenoides, en particular sesquiterpenoides y triterpenoides, vinilglicina, fenol y azocompuestos, pero todas generan la misma sintomatología. Estas sustancias y otros componentes químicos de los hongos suelen ser indigestos, con una susceptibilidad variable entre los consumidores. El tratamiento es de apoyo y es estrictamente para esos casos con cuadros más graves de deshidratación. Normalmente, los casos evolucionan favorablemente después de 12 a 48 horas. Se analizan los síntomas, las toxinas involucradas, los mecanismos de acción, cuando se conocen y las especies causantes de los micetismos.

This part 3 of the series of four articles on mushroom poisoning refers to early-onset gastrointestinal syndromes, which are characterized by a very short latency period of less than 6 hours after mushroom ingestion. The remaining early-onset syndromes with complex symptoms will be treated in Part 4 of the series. Currently, more than 200 species responsible for gastrointestinal syndromes are known, but in this paper only ten examples will be addressed involving the genera Boletus [e.g., Boletus satanas (or Rubroboletus satanas), and Boletus venenatus (or Neoboletus venenata)], Hypholoma, Agaricus (e.g., Agaricus xanthodermus), Omphalotus, Lactarius, Russula, Entoloma, Chlorophyllum (e.g., Chlorophyllum molybdetes), and Leucoprinus (e.g., Leucoprinus birnbaumii). The toxins involved in these cases have a great structural variety, from proteins to terpenoids, in particular sesquiterpenoids and triterpenoids, vinylglycine, phenol, and azocompounds, but all show the same symptoms. These substances and other mushroom chemical constituents are usually indigestible, with varying consumer susceptibility. The treatment is supportive and is strictly for those cases with more severe dehydration. Usually, the cases progress favourably after 12 to 48 hours.The symptoms, toxins involved, mechanisms of action when known, and the species of mushrooms responsible for the mycetisms are analysed.

Nesta parte 3 da série de quatro artigos sobre intoxicação por cogumelos são analisadas as síndromes precoces com sintomas gastrointestinais que se caracterizam por apresentar um período de latência muito curto, de menos de 6 horas, após a ingestão de cogumelos. As síndromes precoces restantes com sintomatologia complexa serão tratadas na Parte 4 da série. Atualmente, são conhecidas mais de 200 espécies responsáveis por síndromes gastrointestinais, mas neste trabalho serão abordados apenas dez exemplos que envolvem os gêneros Boletus [Boletus satanas (ou Rubroboletus satanas) e Boletus venenatus (ou Neoboletus venenata)], Hypholoma, Agaricus (Agaricus xanthodermus), Omphalotus, Lactarius, Russula, Entoloma, Chlorophyllum (Chlorophyllum molybdetes) e Leucoprinus (Leucoprinus birnbaumii). As toxinas envolvidas nestes casos têm uma grande variedade estrutural, desde proteínas até terpenóides, em particular sesquiterpenóides e triterpenóides, vinilglicina, fenol e azo compostos, mas todas apresentam a mesma sintomatologia. Essas substâncias e outros constituintes químicos dos cogumelos costumam ser indigestos, com uma suscetibilidade variável entre aqueles que os consomem. O tratamento é de suporte e é rigorosamente para esses casos com quadros mais graves de desidratação. Normalmente, os casos evoluem favoravelmente após 12 a 48 horas. São analisados os sintomas, as toxinas envolvidas, os mecanismos de ação, quando conhecidos, e as espécies de cogumelos responsáveis pelas intoxicações.
Descritores: Toxicologia
Agaricus/patogenicidade
Boletus satanas/toxicidade
Gastroenteropatias/complicações
-Toxinas Bacterianas
Toxinas Bacterianas/análise
Latência Viral
Micotoxinas
Limites: Animais
Camundongos
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Responsável: AR144.1 - CIBCHACO - Centro de Información Biomedica del Chaco


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Id: biblio-980937
Autor: Garcia, Carla; Faria, Cacilda Márcia Duarte Rios; Dalla Santa, Herta Stutz; Botelho, Renato Vasconcelos; Maia, Aline José.
Título: Antimicrobial activity of Agaricus brasiliensis on Plasmopara viticola and its effect on the induction of resistance to the control of downy mildew on Isabel Precoce / Atividade antimicrobiana de Agaricus brasiliensis sobre Plasmopara viticola e seu efeito na indução de resistência para o controle de míldio em videiras Isabel Precoce
Fonte: Arq. Inst. Biol;85:e0052017, 2018. graf.
Idioma: en.
Resumo: Agaricus brasiliensis include bioactive compounds that can act as antibiotics, bacteriostatic, fungistatic and nematostatic substances. In this sense, this study aimed to evaluate the effect of a single application of aqueous mycelial suspension (AMS) of A. brasiliensis in control of downy mildew (Plasmopara viticola) and resistance induction in 'Isabel Precoce' grapevines under greenhouse conditions. Treatments consisted of three doses of 1%, 5%, 10%, 15% and 20% AMS A. brasiliensis, as well as treatment with acibenzolar-S-methyl (ASM). The variables analyzed were: sporangiospore germination, disease severity, represented by the area under the disease progress curve (AUDPC), catalase enzyme activity, peroxidase and polyphenol. The 10%, 15% and 20% doses of AMS caused approximately 80% reduction in germination of P. viticola sporangiospores. The treatments did not show significant effects in reducing both the AUDPC of mildew and polyphenol oxidase enzyme activity. The A. brasiliensis aqueous mycelial suspension showed a fungitoxic effect on the germination of sporangiopores; however, it was not enough to reduce the severity of mildew in the 'Isabel Precoce' grapevines, even when acting on the catalase and peroxidase enzymes. Thus, experiments should be performed to verify the viability of the reproductive structures of the pathogen externalized in the vines when treated with A. brasiliensis AMS.(AU)

Agaricus brasiliensis possui compostos bioativos que apresentam atividade antimicrobiana e induz mecanismos de defesa em plantas contra patógenos. O objetivo deste trabalho foi avaliar a aplicação da suspensão miceliada aquosa de A. brasiliensis no controle do míldio (Plasmopara viticola) e indução de resistência em videiras Isabel Precoce. Os tratamentos foram: 0, 1, 5, 10, 15 e 20% da suspensão miceliada aquosa de A. brasiliensis, além do tratamento com acibenzolar-S-metil. As variáveis analisadas foram: germinação de esporangiósporos; severidade da doença, representada pela área abaixo da curva de progresso da doença; atividade da enzima catalase; peroxidase e polifenoloxidase. As doses 10, 15 e 20% de suspensão miceliada aquosa de A. brasiliensis proporcionaram redução de aproximadamente 80% na germinação dos esporangiósporos de P. viticola. Os tratamentos não apresentaram efeitos significativos na redução da área abaixo da curva de progresso da doença do míldio e na atividade da enzima polifenoloxidase. A dose de 10% da suspensão miceliada aquosa de A. brasiliensis reduziu a atividade de catalase e induziu a atividade da peroxidase. A suspensão miceliada aquosa de A. brasiliensis apresentou efeito fungitóxico na germinação de esporangióporos, entretanto não foi suficiente para reduzir a severidade do míldio da videira Isabel Precoce, mesmo atuando na atividade das enzimas catalase e peroxidase. Assim, experimentos deverão ser realizados para verificar a viabilidade das estruturas reprodutivas do patógeno exteriorizadas nas videiras quando tratadas com suspensão miceliada aquosa de A. brasiliensis.(AU)
Descritores: Agaricus/virologia
Anti-Infecciosos/administração & dosagem
-Agentes de Controle Biológico
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-914596
Autor: Tanaka, Henrique Susumu; Mantovani, Talita Rafaele D'Agostini; Santos, Mateus Pasko dos; Linde, Giani Andrea; Colauto, Nelson Barros.
Título: Cereal grains and glycerol in Agaricus blazei cryopreservation / Grãos de cereais e glicerol na criopreservação de Agaricus blazei
Fonte: Biosci. j. (Online);29(3):627-633, may/june 2013. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Agaricus blazei is an important commercial basidiomycete studied for its biological activity. However, little has been studied about the preservation techniques of this basidiomycete, and cryopreservation is one alternative. The aim of this study was to evaluate the physical and chemical effects of different cultivation media and glycerol on A. blazei cryopreservation at -20 ºC and at -70 ºC. A solid cultivation medium consisting of agar with ground whole cereal grains (hard endosperm wheat, medium hard endosperm wheat or hard endosperm rye) or malt extract agar, or whole cereal grains (hard endosperm wheat, medium hard endosperm wheat or hard endosperm rye) without agar was used. Cultivation media had zero or 5% glycerol addition. Cultivation medium grains or disks containing mycelia were transferred to cryotubes with glycerol at 5% with or without water and then were cryopreserved at -20 ºC or at -70 ºC. After one-year or two-year cryopreservation, fungus viability was evaluated. The results showed that the physical structure of whole grains of hard and medium hard wheat is effective (p≤0.01) for two-year cryopreservation at -70 ºC as well as the use of glycerol in the cultivation medium or as a cryoprotectant (p≤0.01) at -70 ºC. Cryopreservation at -20 ºC was ineffective (p≤0.01) to preserve fungus viability.

Agaricus blazei é um basidiomiceto de importância comercial amplamente estudado quanto à sua atividade biológica. Entretanto, pouco foi estudado sobre as técnicas de preservação deste basidiomiceto, sendo a criopreservação uma alternativa. O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos físicos e químicos de diferentes meios de cultivo e do glicerol na criopreservação de A. blazei à -20 ºC e à -70 ºC. Foi usado meio de cultivo sólido composto por ágar com farinha de grãos inteiros de cereais (trigo textura dura ou semidura ou centeio textura dura) ou ágar extrato de malte, ou grãos de cereais inteiros (trigo textura dura ou semidura ou centeio textura dura) sem ágar. Os meios de cultivo tiveram adição de glicerol (zero ou 5%). Grãos ou discos de meio de cultivo contendo o micélio foram transferidos para criotubos com glicerol a 5%, ou com ou sem água, sendo, em seguida, criopreservados (-20 ºC ou -70 ºC). Após um ou dois anos de criopreservação foi avaliada a viabilidade do fungo. Os resultados mostraram que a estrutura física de grãos inteiros de trigo semiduro ou duro é efetiva (p≤0,01), quando em -70 ºC para criopreservação por dois anos, assim como o uso de glicerol tanto no meio de cultivo ou como solução crioprotetora (p≤0,01). A criopreservação a -20 ºC mostrou-se ineficaz (p≤0,01) na manutenção da viabilidade do fungo.
Descritores: Agaricus
Criopreservação
Grãos Comestíveis
Glicerol
Responsável: BR396.4


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Id: biblio-914350
Autor: Colauto, Nelson Barros(edt); Eira, Augusto Ferreira da(edt); Linde, Giani Andrea(edt).
Título: Cryopreservation of Agaricus blazei in liquid nitrogen using DMSO as cryoprotectant / Criopreservação de Agaricus blazei em nitrogênio líquido usando DMSO como crioprotetor
Fonte: Biosci. j. (Online);28(6):1034-1037, nov./dec. 2012. tab.
Idioma: en.
Resumo: The preservation of Agaricus blazei is generally done using successive subcultivations that are laborious and are subject to contaminations or genetic degenerations, resulting in loss of biotechnological interest characteristics. An alternative process would be cryopreservation, but there are no reports of methodologies for this basidiomycete in liquid nitrogen. Thus, the objective of this study was to evaluate mycelial viability of A. blazei strains after cryopreservation in liquid nitrogen in order to establish the initial parameters of species preservation. Five strains grown on malt extract agar (MEA) were used. Disks of MEA containing A. blazei mycelium were transferred for screwcap cryovials containing the cryoprotectant, 10% dimethyl sulfoxide. Then, they were cooled at 8 ºC for 30 min and kept at -196 ºC with liquid nitrogen. After 1.5 year of cryopreservation, the cryovials were thawed in water bath at 30 ºC for 15 min. The disks with mycelia were transferred to MEA culture media without cryoprotectant and kept at 28 ºC for 30 days. A. blazei strains respond differently to the cryopreservation method at -196 ºC by varying mycelial viability recovery. Cryopreservation with liquid nitrogen, using dimethyl sulfoxide as cryoprotectant, is not the most appropriate one for A. blazei preservation.

A preservação de Agaricus blazei ocorre usualmente por subculturas sucessivas que são laboriosas e estão sujeitas a contaminações ou degenerações genéticas, com eventual perda das características de interesse biotecnológico. Uma alternativa a este processo é a criopreservação, no entanto não existem relatos de metodologias para este basidiomiceto com uso de nitrogênio líquido. Desta forma, o objetivo deste trabalho foi avaliar a criopreservação em nitrogênio líquido de linhagens de A. blazei, visando estabelecer os parâmetros iniciais de criopreservação para a espécie. Foram utilizadas cinco linhagens do fungo crescidas em meio de ágar-extrato de malte (MEA). Os discos de MEA contendo o micélio crescido foram transferidos em temperatura ambiente (25 ºC) para criotubos com rosca contendo o agente crioprotetor dimetilsulfóxido a 10%. Em seguida foram resfriados a 8 ºC por 30 min e mantidos a -196 ºC com nitrogênio líquido. Após 1,5 anos de criopreservação os criotubos foram descongelados por imersão em água a 30 ºC por 15 min. Os discos com micélio foram transferidos para meio de cultura MEA, sem o agente crioprotetor, e mantidos por 30 dias a 28 ºC. As linhagens de A. blazei respondem de forma diferente ao processo de criopreservação a -196 ºC com variação na recuperação da viabilidade do micélio. A criopreservação em nitrogênio líquido de A. blazei, com dimetilsulfóxido como crioprotetor, não é a forma mais adequada para a preservação desta espécie.
Descritores: Basidiomycota
Agaricus
Criopreservação
Crioprotetores
Nitrogênio
Responsável: BR396.4


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Id: biblio-889219
Autor: Zaghi Júnior, Lienine Luiz; Lopes, Ana Daniela; Cordeiro, Fábio Aparecido; Colla, Itaruã Machri; Bertéli, Míria Benetati Delgado; Valle, Juliana Silveira do; Linde, Giani Andrea; Colauto, Nelson Barros.
Título: Cryopreservation at -75 °C of Agaricus subrufescens on wheat grains with sucrose
Fonte: Braz. j. microbiol;49(2):370-377, Apr.-June 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Agaricus subrufescens is a basidiomycete which is studied because of its medicinal and gastronomic importance; however, less attention has been paid to its preservation. This study aimed to evaluate the effect of sucrose addition to substrate and cryotube on the viability of Agaricus subrufescens cryopreserved at -20 °C and at -75 °C for one and two years. Zero, 10% or 20% sucrose was added to potato dextrose agar or wheat grain. The mycelia were cryopreserved in the absence of cryoprotectant or with sucrose solutions at 15%, 30% or 45%. After one or two years at -75 °C or at -20 °C, mycelia were thawed and evaluated about viability, initial time of growth, colony diameter and genomic stability. Cryopreservation at -20 °C is not effective to keep mycelial viability of this fungus. Cryopreservation at -75 °C is effective when sucrose is used in substrates and/or cryotubes. Without sucrose, cryopreservation at -75 °C is effective only when wheat grains are used. Physiological characteristic as mycelial colony diameter is negatively affected when potato dextrose agar is used and unaffected when wheat grain is used after two-year cryopreservation at -75 °C. The fungus genome does not show alteration after two-year cryopreservation at -75 °C.
Descritores: Agaricus/crescimento & desenvolvimento
Criopreservação/métodos
Crioprotetores/metabolismo
Congelamento
Sementes/microbiologia
Sacarose/metabolismo
Triticum/microbiologia
-Agaricus/efeitos da radiação
Instabilidade Genômica/efeitos da radiação
Viabilidade Microbiana/efeitos da radiação
Micélio/crescimento & desenvolvimento
Micélio/efeitos da radiação
Fatores de Tempo
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-782603
Autor: Thomaz, Ana Cláudia; Dalla Santa, Herta Stutz; Perez, Elisa; Novello, Daiana; Raymundo, Melissa dos Santos; Bovo, Fernanda; Oliveira, Kelly Cristina de Brito; Pita, Flávia Donadio; Rebeca, Rosilene.
Título: Análise do potencial antioxidante do consumo oral da farinha produzida com micélio de Agaricus brasiliensis em hamsters hipercolesterolêmicos / The antioxidant potential of oral intake of flour produced from Agaricus brasiliensis mycelium in hamsters with hypercholesterolemia
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;73(2):198-207, abr.-jun. 2014. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O sistema de defesa antioxidante inibe ou reduz os danos causados às células pelas espécies reativas de oxigênio. Alguns compostos antioxidantes presentes na dieta auxiliam na defesa antioxidante do plasma. O potencial antioxidante do consumo oral de farinha produzida com micélio de Agaricus brasiliensis fermentado sobre grãos de trigo foi analisado nos plasmas de hamsters Golden Syrian machos hipercolesterolêmicos, que foram divididos em quatro grupos: P(dieta padrão), H (dieta hipercolesterolêmica padrão), C (dieta padrão + 10 % de farinha de trigo contendo micélio de A. brasiliensis), e HC (dieta hipercolesterolêmica padrão + 10 % de farinha de trigo contendo micélio deA. brasiliensis). Os animais foram alimentados durante 40 dias e depois sacrificados para coletar materiais biológicos.A análise da capacidade antioxidante mostrou que a dieta do grupo C induziu maior aumento significativo da concentração de antioxidantes no plasma (0,39 mg.mL-1, expresso em ácido ascórbico). O grupo HC apresentou maiorcapacidade antioxidante do que grupo H (p < 0,05), pois inibiu 20,2 % do branqueamento da crocina. O grupo H inibiu10,4 %, porém o grupo HC demonstrou capacidade antioxidante semelhante ao do grupo P (16,64 %). O consumo da farinha de trigo contendo micélio de A. brasiliensis estimulou a proteção antioxidante no plasma dos animais...
Descritores: Agaricus
Antioxidantes
Farinha
Hipercolesterolemia
Micélio
Espectrofotômetros
Triticum
-Cricetinae
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: lil-764782
Autor: Thomaz, Ana Cláudia; Dalla Santa, Herta Stutz; Perez, Elisa; Novello, Daiana; Raymundo, Melissa dos Santos; Bovo, Fernanda; Oliveira, Kelly Cristina de Brito; Pita, Flávia Donadio; Rebeca, Rosilene.
Título: Análise do potencial antioxidante do consumo oral da farinha produzida com micélio de Agaricus brasiliensis em hamsters hipercolesterolêmicos / The antioxidant potential of oral intake of flour produced from Agaricus brasiliensis mycelium in hamsters with hypercholesterolemia
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;73(2):198-207, abr.-jun. 2014. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O sistema de defesa antioxidante inibe ou reduz os danos causados às células pelas espécies reativas de oxigênio. Alguns compostos antioxidantes presentes na dieta auxiliam na defesa antioxidante do plasma. O potencial antioxidante do consumo oral de farinha produzida com micélio de Agaricus brasiliensis fermentado sobre grãos de trigo foi analisado nos plasmas de hamsters Golden Syrian machos hipercolesterolêmicos, que foram divididos em quatro grupos: P(dieta padrão), H (dieta hipercolesterolêmica padrão), C (dieta padrão + 10 % de farinha de trigo contendo micélio de A. brasiliensis), e HC (dieta hipercolesterolêmica padrão + 10 % de farinha de trigo contendo micélio deA. brasiliensis). Os animais foram alimentados durante 40 dias e depois sacrificados para coletar materiais biológicos.A análise da capacidade antioxidante mostrou que a dieta do grupo C induziu maior aumento significativo da concentração de antioxidantes no plasma (0,39 mg.mL-1, expresso em ácido ascórbico). O grupo HC apresentou maiorcapacidade antioxidante do que grupo H (p < 0,05), pois inibiu 20,2 % do branqueamento da crocina. O grupo H inibiu10,4 %, porém o grupo HC demonstrou capacidade antioxidante semelhante ao do grupo P (16,64 %). O consumo da farinha de trigo contendo micélio de A. brasiliensis estimulou a proteção antioxidante no plasma dos animais.

The main function of antioxidant defense system is to inhibit or reduce the cells damage caused by reactive oxygenspecies. Some antioxidants occurring in the diet enhance the antioxidant defense of plasma. The antioxidant potentialof oral intake of a flour produced with A. brasiliensis mycelium fermented on wheat grains was evaluated in plasmasamples from male hypercholesterolemic Syrian Golden hamsters, were divided into four groups: P (standard diet), H(standard hypercholesterolemic diet), C (standard diet + 10 % of wheat flour containing mycelium of A. brasiliensis),and HC (standard diet hypercholesterolemic + 10 % wheat flour containing mycelium of A. brasiliensis). The animalswere fed for 40 days and then sacrificed for collecting plasma. The antioxidant capacity analysis showed that the dietaryintake of group C induced the most significant increase of antioxidants concentrations in plasmas (0.39 mg.mL-1,expressed in ascorbic acid). The HC group showed higher antioxidant capacity than the H group (p < 0.05), as itinhibited 20.2 % of crocin bleaching, while the H group inhibited 10.4 % only; however the HC group showed a similarantioxidant capacity of P group (16.64 %). It is suggested that the consumption of wheat flour containing mycelium ofA. brasiliensis induced the antioxidant protection in animals plasma.
Descritores: Agaricus
Antioxidantes
Farinha
Hipercolesterolemia
Micélio
Espectrofotômetros
Triticum
-Cricetinae
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: lil-755829
Autor: Tajalli, Faezeh; Malekzadeh, Khalil; Soltanian, Hadi; Janpoor, Javad; Rezaeian, Sharareh; Pourianfar, Hamid R..
Título: Antioxidant capacity of several Iranian, wild and cultivated strains of the button mushroom
Fonte: Braz. j. microbiol;46(3):769-776, July-Sept. 2015. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo:

The white button mushroom, Agaricus bisporus, is the most commonly grown mushroom in Iran; however, there is a significant shortage of research on its antioxidant activity and other medicinal properties. The aim of this study was to evaluate antioxidant capacity of the methanolic extracts from four cultivated strains and four Internal Transcribed Spacer (ITS)-identified, Iranian wild isolates of A. bisporus. Evaluations were made for total phenols, flavonoids and anthocyanins, and 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging activity. Overall, results showed that all the wild isolates exhibited significantly lower DPPH-derived EC50, compared to the cultivated strains (p < 0.05). A relatively high relationship was observed between total phenols and flavonoids or anthocyanins (r2 > 0.60). However, these constituents could not statistically differentiate the group of wild samples from the cultivated ones, and there was low correlation with the DPPH-derived EC50s (r2 < 0.40). In conclusion, comparisons showed that wild isolate 4 and cultivated strains A15 and H1 had higher antioxidant capacity than the others (p < 0.05). This result identifies these mushrooms as good candidates for further investigation.

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Descritores: Agaricus/metabolismo
Antocianinas/metabolismo
Antioxidantes/metabolismo
Compostos de Bifenilo/metabolismo
Flavonoides/metabolismo
Fenóis/metabolismo
Picratos/metabolismo
-Agaricus/genética
DNA Intergênico/genética
Irã (Geográfico)
Oxirredução
Espécies Reativas de Oxigênio/metabolismo
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-753939
Autor: Verçosa Júnior, D; Ferraz, V P; Duarte, E R; Oliveira, N J F; Soto-Blanco, B; Cassali, G D; Melo, M M.
Título: Effects of different extracts of the mushroom Agaricus blazei Murill on the hematologic profile of mice with Ehrlich tumor / Efeitos de diferentes extratos do cogumelo Agaricus blazei Murill sobre o perfil hematológico de camundongos com tumor de Ehrlich
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;67(3):679-688, May-Jun/2015. tab.
Idioma: en.
Resumo: The aim of this study was to investigate the effect of the mushroom Agaricus blazeii Murril (ABM) extracts on the hematological profile of Swiss mice bearing an Ehrlich solid tumor. Three fractions (total extract, polysaccharides, and supernatant) of ABM extracts obtained by four methods (ultrasonic or water bath, at pH 4 or pH 7) were administered to mice over 21 days. Polysaccharide solutions were analyzed by gas and liquid chromatography that showed both mannose and glucose concentrations. The method of extraction influenced the degree of glucose polymerization and the mannose/glucose relationship. The treatment with ABM supernatant at pH 7 and water bath was associated with reduced concentrations of leukocytes and lymphocytes and altered the percentage of CD4+ and CD8+ lymphocytes in Ehrlich tumor-bearing mice. The treatment with the ABM extract in water bath and ultrasound at pH 4 resulted in lower lymphocyte counts, regardless of tumor presence, and greater granulocyte values in mice with Ehrlich tumor than in controls. We concluded that different fractions and methods of extraction of A. blazei produced differing blood profiles in mice inoculated with the Ehrlich tumor.

O objetivo deste estudo foi investigar o efeito de diferentes extratos do cogumelo Agaricus blazeii Murril (ABM) sobre o perfil hematológico de camundongos Swiss portadores de tumor de Ehrlich sólido. Três frações (extrato total, polissacarídeos e sobrenadante) dos extratos de ABM foram obtidas por quatro métodos (sonificador, banho-maria, em pH 4 ou pH 7) e administradas para camundongos durante 21 dias. Soluções de polissacarídeos foram analisadas por cromatografia gasosa e líquida, que mostraram concentrações de glucose e manose. O método de extração influenciou o grau de polimerização da glicose e a relação manose/glucose. O tratamento com o sobrenadante de ABM (em pH 7 e banho-maria) estava associado com reduzidas concentrações de leucócitos e linfócitos, além de alterar a porcentagem de linfócitos CD4+ e CD8+ em camundongos portadores de tumor sólido de Ehrlich. O tratamento com extratos de ABM, obtidos tanto em banho-maria como no sonificador em pH 4, resultou nas mais baixas contagens de linfócitos, independentemente da presença do tumor, e nos maiores valores de granulócitos em camundongos com tumor de Ehrlich. Conclui-se que os diferentes métodos de extração com as respectivas frações de A. blazei são capazes de intereferir no perfil hematológico de camundongos com tumor sólido de Ehrlich.
Descritores: Agaricus
Carcinoma de Ehrlich/terapia
-Extratos Vegetais/uso terapêutico
Glucose/química
Manose/química
Métodos Analíticos de Preparação de Amostras/veterinária
Polimerização
Polissacarídeos/administração & dosagem
Testes Sorológicos/veterinária
Limites: Animais
Feminino
Camundongos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-705258
Autor: Andrade, Meire Cristina Nogueira de; Jesus, João Paulo Furlan de; Vieira, Fabrício Rocha; Viana, Sthefany Rodrigues Fernandes; Spoto, Marta Helena Fillet; Minhoni, Marli Teixeira de Almeida.
Título: Dynamics of the chemical composition and productivity of composts for the cultivation of Agaricus bisporus strains
Fonte: Braz. j. microbiol;44(4):1139-1146, Oct.-Dec. 2013. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: Two compost formulations based on oat straw (Avena sativa) and brachiaria (Brachiaria sp.) were tested for the cultivation of three Agaricus bisporus strains (ABI-07/06, ABI-05/03, and PB-1). The experimental design was a 2 x 3 factorial scheme (composts x strains) with 6 treatments and 8 repetitions (boxes containing 12 kg of compost). The chemical characterization of the compost (humidity, organic matter, carbon, nitrogen, pH, raw protein, ethereal extract, fibers, ash, cellulose, hemicellulose, and lignin) before and after the cultivation of A. bisporus and the production (basidiomata mass, productivity, and biological efficiency) were evaluated. Data were submitted to variance analysis, and averages were compared by means of the Tukey's test. According to the results obtained, the chemical and production characteristics showed that the best performances for the cultivation of A. bisporus were presented by the compost based on oat and the strain ABI-07/06.
Descritores: Agaricus/crescimento & desenvolvimento
Microbiologia do Solo
Solo/química
-Avena
Brachiaria
Responsável: BR1.1 - BIREME



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