Base de dados : LILACS
Pesquisa : B01.650 [Categoria DeCS]
Referências encontradas : 954 [refinar]
Mostrando: 1 .. 10   no formato [Detalhado]

página 1 de 96 ir para página                         

  1 / 954 LILACS  
              next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Texto completo
Texto completo
Id: lil-783956
Autor: Zuccolotto, Daniela CC; Barbieri, Patrícia; Saes Sartorelli, Daniela.
Título: Food environment and family support in relation to fruit and vegetable intake in pregnant women
Fonte: Arch. latinoam. nutr;65(4):216-224, dic. 2015. tab.
Idioma: en.
Resumo: The aim of the study was to investigate predictor factors related to self-perceived food environment, food practices, and family support and fruit and vegetable intake during pregnancy. A cross-sectional study was conducted among 282 pregnant women at the second trimester of pregnancy living in the city of Ribeirão Preto, Brazil. A food frequency questionnaire, and two 24-hour dietary recalls were obtained, and the Multiple Source Method was used to estimate the usual intake. Self-perceived food environment, food practice and family support were assessed by structured questionnaires. Logistic regression models adjusted for education, age, socioeconomic class, and BMI by gestational age were used to evaluate the relationship between self-perceived food environment, food practice and family support and fruit and vegetable intake. No association between self-perceived food environment and fruit and vegetable intake was found. However, the women who reported a greater number of meals per day (OR 1.95 (95% CI = 1.06; 3.56), p = 0.03), those who believed they consumed enough fruit and vegetable (3.71 (2.23; 6.20), p < 0.001), and who reported to have family support for a healthy diet (3.16 (1.78; 5.60), p < 0.001), were more likely to consume greater amounts of these foods. Our data suggests that the family support and a higher number of meals per day might be relevant to achieve a higher fruit and vegetable intake among pregnant women(AU)

A relação entre o ambiente alimentar e o suporte familiar e o consumo de frutas, verduras e legumes em gestantes. O objetivo do presente estudo foi investigar fatores preditores relacionados à percepção do ambiente alimentar, práticas alimentares e suporte familiar e o consumo de frutas, verduras e legumes durante a gestação. Trata-se de um estudo transversal, conduzido entre 282 gestantes residentes em Ribeirão Preto, SP, Brasil, durante o segundo trimestre gestacional. O consumo alimentar foi avaliado por meio de um questionário de frequência alimentar e dois recordatórios de 24 horas. Para estimar o consumo usual de alimentos foi utilizado o Multiple Source Method. A percepção do ambiente alimentar, práticas alimentares e suporte familiar foram avaliados por meio de um questionário estruturado. Modelos de regressão logística ajustados por escolaridade, idade, classe social e IMC por idade gestacional foram utilizados para avaliar a relação entre a percepção do ambiente alimentar, práticas alimentares e suporte familiar com o consumo de frutas, verduras e legumes. Nenhuma relação foi encontrada entre a percepção do ambiente alimentar e o consumo de frutas, verduras e legumes. Por outro lado, as gestantes que relataram um maior número de refeições ao dia (OR 1,95 (95%IC = 1,06; 3,56), p = 0,03), aquelas que consideravam que consumiam uma quantidade suficiente de frutas, verduras e legumes (3,71 (2,23; 6,20), p < 0,001), e aquelas que relataram suporte familiar para ter uma alimentação saudável (3,16 (1,78; 5,60), p < 0,001), apresentaram maior chance de consumir uma maior quantidade destes alimentos. Os resultados sugerem que o suporte familiar e um maior número de refeições sejam relevantes para o alcance do maior consumo de frutas, verduras e legumes entre gestantes(AU)
Descritores: Plantas
Consumo de Alimentos
Idade Gestacional
Nutrição Pré-Natal
Comportamento Alimentar
Frutas
-Classe Social
Antropometria
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Seres Humanos
Feminino
Adulto
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  2 / 954 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Texto completo
Texto completo
Id: lil-783959
Autor: Castro Rodríguez, JM; Toledo Díaz, AM; Rodríguez Galdón, B; Perdomo Molina, A; Rodríguez-Rodríguez, EM; Díaz Romero, C.
Título: Caracterización morfológica y composición química de chayotas (Sechium edule) cultivadas en las Islas canarias (España) / Morphological and chemical composition characterization of chayotas (Sechium edule) grown in the Canary Islands (Spain)
Fonte: Arch. latinoam. nutr;65(4):243-253, dic. 2015. ilus, tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Se analizaron características morfológicas relacionadas con el fruto, espinas, endocarpio y semilla, así como parámetros fisicoquímicos y nutricionales (humedad, proteínas, ºBrix, fibra alimentaria, cenizas, pH, acidez, ácido ascórbico, compuestos fenólicos totales, minerales: Na, K, Ca y Mg y elementos traza: Fe, Cu, Zn y Mn), en muestras de chayota (Sechium edule) pertenecientes a 7 entradas cultivadas en las islas de Tenerife y La Palma (España) y cosechadas durante el período comprendido entre junio y noviembre de 2005. Se observaron diferencias importantes en la composición química y características morfológicas entre las diferentes entradas de chayota estudiadas. La entrada 4 destacó por su alto contenido en minerales y sólidos solubles totales (ºBrix) y bajo contenido en agua, mientras que la entrada 1 presentó altos contenidos en Na, cenizas y ácido ascórbico. El contenido de humedad y de ácido ascórbico varió en función de la parte del fruto analizada, sin embargo, los contenidos de compuestos fenólicos y de cenizas no fueron dependientes de las partes. La fecha de muestreo mostró una gran influencia sobre la composición química, observándose las mayores diferencias en las muestras cosechadas en el mes otoñal de noviembre respecto a las restantes cosechadas en meses estivales. El análisis discriminante permitió diferenciar las muestras de chayota en función de la entrada y fecha de muestreo, por lo que es una herramienta muy útil para la caracterización de muestras(AU)

Morphological and chemical composition characterization of chayotas (Sechium edule) grown in the Canary Islands (Spain). Morphological characteristics related to the fruit, thorns, endocarp and seed, as well as physicochemical and nutritional parameters (moisture, protein, ºBrix, fiber, ash, pH, acidity, ascorbic acid, total phenolics, minerals: Na, K, Ca and Mg, and trace elements: Fe, Cu, Zn and Mn) were analyzed in samples of chayote (Sechium edule) belonging to 7 accessions grown on the islands of Tenerife and La Palma (Spain) and harvested during the period between June and November 2005. Significant differences in chemical composition and morphology between the chayote accessions studied were observed. The accession 4 features a high mineral content and soluble solids (Brix degree) and low water content, while the accession 1 had high contents of Na, ash and ascorbic acid. The moisture content and ascorbic acid varied depending on the portion of the fruit analyzed, however, the contents of phenolic compounds and ash were not affected. The sampling date showed a great influence on the chemical composition, the greatest differences observed in the samples harvested in the month of November autumn, with respect to the remaining summer months. Discriminant analysis allowed differentiate samples chayota according to the accession and sampling date, so it is a very useful tool for the characterization of these samples(AU)
Descritores: Ácido Ascórbico
Análise Química
Citrus/metabolismo
Compostos Fenólicos
Minerais/análise
-Plantas
Fibras na Dieta
Frutas
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  3 / 954 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-967320
Autor: Pereira, Vanderley José; Asmar, Simone Abreu; Biase, Nádia Giaretta; Luz, José Magno Queiroz; Melo, Berildo de.
Título: Statistics applied to plant micropropagation: a critical review of inadequate use / Estatísticas aplicadas a micropropagação de plantas: uma revisão crítica sobre usos inadequados
Fonte: Biosci. j. (Online);34(5):1308-1318, sept./oct. 2018.
Idioma: en.
Resumo: Statistical analyses are an essential part of scientific research. Several choices, including the setup of the experiment, influence the selection of statistical procedures. Thus, successful planning implies accurate analysis. We used a 95% confidence interval and a 7% error margin to sample and characterize the statistical techniques used in studies on micropropagation and to discuss the effects of misusing these techniques. We quantified the following: sample size, number of replications, design, scheme (factorial or not factorial) and number of treatments, whether data transformation was used, transformation type and criteria for selection; variable type (quantitative or qualitative); statistical test and regression types. Although statistics were consistently used in these micropropagation experiments, there were several limitations such as small plot sizes, low replication numbers, employing data transformation while neglecting to inform the criteria used or even using the wrong criteria. Although statistical approaches were applied homogeneously, neglecting to use blocking can lead to errors. Blocking is recommended to increase sample size. For example, the times of an experiment or the number of people needed to set up an experiment can be used as blocks. Micropropagation studies typically employ factorial experiments to identify plant regulator types and application rates. Thus, these experiments have numerous treatments. The Tukey test is used for qualitative data while regression models (linear and quadratic) are more frequently used for quantitative data.

As análises estatísticas são uma parte essencial da pesquisa científica. Vários procedimentos desde a elaboração do experimento têm impacto nos procedimentos estatísticos finais adotados, assim um correto planejamento implica em uma análise precisa. Por meio de uma amostragem utilizando intervalo de confiança a 95% e margem de erro de 7% objetivou caracterizar as estatísticas utilizadas pelos pesquisadores da área de cultura de tecidos vegetais, e com base nos resultados discutir os principais impactos do mau uso. Foram quantificadas as informações referentes ao tamanho da amostra; número de repetições; delineamento; esquema adotado (fatorial ou não) e número de tratamentos; uso ou não de transformação, critério para adoção e tipo de transformação; tipo da variável (quantitativo ou qualitativo), teste e tipos de regressão. Mesmo com uso consistente da estatística nos experimentos de micropropagação alguns gargalos permanecem, como o tamanho das parcelas e o número reduzido de repetições. Soma-se a isto, a transformação de dados na qual não são informados os critérios para a adoção, ou usam-se critérios equivocados. Mesmo considerando as condições homogêneas, o não uso da blocagem nos experimentos pode configurar em um erro. Recomenda-se a blocagem para aumentar o tamanho da amostra, tendo como bloco o tempo e, ou, o fator humano envolvido na instalação do experimento. Como característica da área tem-se o uso de experimentos fatoriais, visando definir doses e reguladores vegetais, assim os experimentos apresentam grande número de tratamentos. Para comparação dos dados qualitativos utiliza-se o teste de Tukey e no quantitativo as regressões preferidas são as lineares e quadráticas.
Descritores: Plantas
Técnicas In Vitro
Biotecnologia
Análise Estatística
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  4 / 954 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Braz, Leila Trevisan
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-967321
Autor: Sgorlon, Luís Fernando Franchin; Silva, Edgard Henrique Costa; Soares, Renato Silva; Borges, Heloísa Oliveira; Diniz, Guilherme Matos Martins; Braz, Leila Trevisan; Soares, Pedro Luiz Martins.
Título: Host status of crispy-leaf lettuce cultivars to root-knot nematodes / Reação de cultivares de alface do grupo crespa aos nematoides de galhas
Fonte: Biosci. j. (Online);34(5):1319-1325, sept./oct. 2018.
Idioma: en.
Resumo: Lettuce is the main leafy vegetable grown in the world, being the crispy-leaf lettuce type predominant. With consecutive cultivation in the same area, several factors may impair yield, highlighting the damage caused by root-knot nematodes, Meloidogyne spp. This study aimed at evaluating the reaction of twenty crispy-leaf lettuce cultivars to Meloidogyne incognita race 3, M. javanica and M. enterolobii. Three experiments were conducted, one for each nematode species. The experiments were carried out in a greenhouse, in pots with sterilized substrate. The design was completely randomized with five replications. Seedlings were inoculated with 1.000 eggs and second-stage juveniles of nematode per pot, on the day of transplantation of seedlings. The tomato 'Rutgers' was used as inoculum viability control for each specie tested. The variables evaluated were: reproduction factor (FR), total number of eggs and second-stage juveniles (NTOJ) and number of eggs and second-stage juveniles per gram of root (NOJGR), 60 days after inoculation. The results showed that the cultivars Veronica, Grand Rapids and Crespa para Verão are resistant to the three nematode species. The cultivars Thaís, SRV 2005 and Marisa are resistant to M. incognita race 3 and M. javanica. The cultivar Black Seed Simpson is resistant to M. enterolobii. The cultivars Vanda and Mônica SF 31 are resistant to M. incognita race 3. The cultivars Crespa, Rubia, Cinderela and Veneranda are resistant to M. javanica.

A alface é a principal hortaliça folhosa cultivada no mundo, sendo o tipo crespa mais comercializada. Com o cultivo consecutivo na mesma área, vários fatores podem prejudicar a produtividade, se destacando os danos causados pelos nematoides de galha, Meloidogyne spp. Este trabalho teve como objetivo avaliar vinte cultivares de alface, do grupo crespa, quanto a reação à Meloidogyne incognita, Meloidogyne javanica e Meloidogyne enterolobii. Foram realizados três ensaios, um para cada espécie de nematoide. Os experimentos foram conduzidos em casa de vegetação, em vaso com substrato autoclavado. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com cinco repetições. As plantas foram inoculadas com 1.000 ovos e eventuais juvenis de segundo estágio do nematoide, no dia do transplantio das cultivares. O tomateiro 'Rutgers' foi utilizado como padrão de viabilidade do inóculo de cada espécie de nematoide. As variáveis avaliadas foram: número total de ovos e juvenis do segundo estádio (NTOJ), fator de reprodução (FR) e número de ovos e juvenis de segundo estádio por grama de raízes (NOJGR) avaliadas 60 dias após a inoculação. Os resultados obtidos mostraram que as cultivares Verônica, Grand Rapids e Crespa para Verão foram resistentes as espécies M. enterolobii, M. incognita, M. javanica. As cultivares Thaís, SRV 2005 e Marisa foram resistentes as espécies M. incognita e M. javanica. A cultivar Black Seed Simpson foi resistente à M. enterolobii. Vanda e Mônica SF 31 foram resistentes à M. incognita. As cultivares Crespa, Rubia, Cinderela e Veneranda foram resistentes à M. javanica.
Descritores: Tumores de Planta
Plantas
Tylenchoidea
Alface
Nematoides
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  5 / 954 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-838450
Autor: Vázquez-Ovando, Alfredo; Ovando-Medina, Isidro; Adriano-Anaya, Lourdes; Betancur-Ancona, David; Salvador-Figueroa, Miguel.
Título: Alcaloides y polifenoles del cacao, mecanismos que regulan su biosíntesis y sus implicaciones en el sabor y aroma / Cacao alkaloids and polyphenols: Mechanisms that regulate their biosynthesis and its implications on the taste and aroma
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(3):239-254, Sept. 2016. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El sabor y aroma de los granos de cacao (Theobroma cacao L.) fueron las principales razones que promovieron su domesticación y uso alimentario por los pueblos precolombinos de Mesoamérica. Incluso hoy día, la calidad sensorial determina la clasificación entre cacaos finos y a granel. Muchos compuestos químicos de las almendras son responsables de la calidad sensorial, pero sobresalen los polifenoles y los alcaloides, compuestos que de manera directa inciden en el sabor y palatabilidad de las almendras y de manera indirecta sobre los precursores de aroma. Los alcaloides están asociados con el amargor. Su concentración está relacionada con la variedad y se modifica con el procesamiento. Los polifenoles son responsables, junto con otras moléculas de la astringencia (poco deseable en chocolates), pero también de propiedades antioxidantes deseables por los consumidores. En esta revisión se abordan aspectos de la biosíntesis de estas importantes moléculas en las almendras de cacao, de las implicaciones en el sabor y aroma, así como los cambios que ocurren durante el procesamiento de las mismas(AU)

The flavor and aroma of cacao (Theobroma cacao) beans were the main reasons that promoted its domestication and food-use by pre-Columbian peoples of Mesoamerica. Polyphenols and alkaloids are compounds that directly affect the flavor of the cocoa beans and indirectly on the flavor precursors. The alkaloids are associated with bitterness; its concentration is related to the cultivar and its modifying through the processing. Polyphenols molecules are responsible together with other molecules of the astringency (not desirable in chocolate), but also are responsible for antioxidant properties, very desirable by consumers. This review focuses on aspects of the biosynthesis of these important molecules in cocoa beans as well as implications in taste and flavor. The changes of these molecules that occur during processing are also approached(AU)
Descritores: Cacau
Alcaloides
Alimentos Industrializados
Polifenóis
-Plantas
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  6 / 954 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-838447
Autor: Viveros-Valdez, Ezequiel; Jaramillo-Mora, Carlos; Oranday-Cárdenas, Azucena; Morán-Martínez, Javier; Carranza-Rosales, Pilar.
Título: Antioxidant, cytotoxic and alpha-glucosidase inhibition activities from the Mexican berry "Anacahuita" (Cordia boissieri)
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(3):211-218, Sept. 2016. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: This study describes the total phenolic and flavonoid content as well as cytotoxic, alpha-glucosidase inhibition and antiradical/antioxidant potential of extracts obtained from the edible fruits of Cordia boissieri, which is widely distributed throughout northeastern Mexico. Phenolic and flavonoid content were evaluated by means of the Folin-Ciocalteu method and aluminum chloride colorimetric assay respectively. The antiradical/antioxidant activity was determined by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging and Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) assays. Cytotoxic activity was assessed by means of human cancer cell lines (MCF-7 and HeLa), alpha-glucosidase inhibition was determined by colorimetric assay using p-Nitrophenyl α-D-glucopyranoside (PNPG) as a substrate. Results indicate that extract of C. boissieri fruit has a good antioxidant potential to show a EC50: 137.76 ± 35 μg/mL and 65 ± 2 μM/g in the DPPH and TEAC assays respectively, inhibitor of the enzyme alpha-glucosidase involved in sugar uptake (IC50: 215.20 ± 35 μg/mL), cytotoxic activities against MCF-7 (IC50: 310 ± 42 μg/mL) and HeLa (IC50: 450.4 ± 21 μg/mL) cancer cell lines as well as an important phenolic content with 230 ± 23 mg/100g and 54± 11 mg/100g of phenols and flavonoids totals respectively. These results point towards an interesting potential for the fruits of C. boissieri as chemopreventive properties and expand the possibilities for agro-industrial uses(AU)

Este estudio describe el contenido de fenoles y flavonoides totales, el efecto citotóxico, la inhibición de la enzima alfaglucosidasa y el potencial antirradical/ antioxidante del extracto obtenidos a partir de los frutos de Cordia boissieri, especie distribuida por todo el noreste de México. El contenido de fenoles y flavonoides totales se determinó por medio de los métodos de Folin-Ciocalteu y cloruro férrico respectivamente. La actividad antirradical / antioxidante se determinó mediante el secuestro del radical libre 2,2-difenil-1-picrilhidrazil (DPPH) y el ensayo de Capacidad Antioxidante Equivalente al Trolox (CAET). La actividad citotóxica se evaluó sobre las líneas celulares de cáncer humano (MCF-7 y HeLa), para determinar la inhibición de la enzima alfa-glucosidasa se utilizó el ensayo colorimétrico utilizando como sustrato p-Nitrofenil-α-D-Glucopiranósido (PNPG). Los resultados indican que el extracto del fruto de C. boissieri tiene un buen contenido de antioxidantes al mostrar una CE50 de 137.76 ± 35 μg/mL y de 65 ± 2 μM/g en los ensayos de DPPH y CAET respectivamente, un efecto inhibitorio interesante sobre la enzima alfa-glucosidasa, implicadas en la absorción de azúcar (CI50: 215.20 ± 35 μg/mL), efecto citotóxico contra las células cancerosas MCF-7 (CI50: 310 ± 42 μg/mL) y HeLa (450.4 ± 21 μg/mL), así como un importante contenido compuestos fenólicos con 230 ± 23 mg / 100g y 54 ± 11 mg / 100 g de fenoles y flavonoides totales, respectivamente. Estos resultados sugieren el potencial del fruto de C. boissieri como una fuente importante de compuestos quimiopreventivos y amplían las posibilidades para su aprovechamiento agroindustrial(AU)
Descritores: Fenóis/análise
Flavonoides/análise
Cordia/química
Antioxidantes
-Plantas
Prevenção de Doenças
Frutas
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  7 / 954 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Texto completo
Texto completo
Id: lil-785928
Autor: Gutiérrez-Grijalva, Erick Paul; Ambriz-Pére, Dulce Libna; Leyva-López, Nayely; Castillo-López, Ramón Ignacio; Heredia, José Basilio.
Título: Review: dietary phenolic compounds, health benefits and bioaccessibility
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(2):87-100, June 2016. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Phenolic compounds are ubiquitous in plant-based foods. High dietary intake of fruits, vegetables and cereals are related to a decreased rate in chronic diseases. Phenolic compounds are thought to be responsible, at least in part, for those health effects. Nonetheless, the bioaccessibility of phenolic compounds is not often considered in these studies; thus, a precise mechanism of action of phenolic compounds is not known. In this review, we aim to present a comprehensive knowledge of the potential health promotion effects of polyphenols and the importance of considering the factors that affect their bioavailability on research projects(AU)

Los compuestos fenólicos son ubicuos en alimentos de origen vegetal. La alta ingesta de frutas, vegetales y cereales está relacionada con un bajo índice en padecimientos crónicos. Se cree que los compuestos fenólicos son, en parte, responsables de este efecto benéfico. Sin embargo, la bioaccesibilidad y biotransformación de los compuestos fenólicos generalmente no es considerada en este tipo de estudios. Por lo tanto, no se ha podido obtener un mecanismo de acción de los compuestos fenólicos. En este trabajo, presentamos una revisión de literatura del potencial benéfico de los compuestos fenólicos y cómo diversos factores pueden afectar su absorción y metabolismo(AU)
Descritores: Plantas/metabolismo
Grãos Comestíveis/metabolismo
Compostos Fenólicos/análise
Frutas
-Consumo de Alimentos
Absorção
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  8 / 954 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-966565
Autor: Vieira, Estela Rosana Durães; Silva, Enilson de Barros; Soares, Marcus Alvarenga; Assis Júnior, Sebastião Lourenço; Barroso, Gabriel Alves; Lemes, Pedro Guilherme.
Título: Lack of macronutrients in Eucalyptus urophylla S.T. Blake (Myrtaceae) seedlings affects feed and development of Podisus nigrispinus (Hemiptera: pentatomidae) / Deficiência de macronutrientes em mudas de Eucalyptus urophylla S.T. Blake (Myrtaceae) afetam a alimentação e o desenvolvimento de Podisus nigrispinus (Hemiptera: pentatomidae)
Fonte: Biosci. j. (Online);34(1):42-48, jan./feb. 2018.
Idioma: en.
Resumo: Several studies have reported the importance of phytophagy in the history of life from predator stinkbugs. However, knowledge of the nutrients acquired by these insects, from plant materials, is scarce. The phytophagy studies of zoophytophagous predators benefit biological control programs, making them more effective, since the best resources may be offered to these insects, increasing the potential for predation and, thus obtaining, success in pest control. Thus, this study investigated the development and zoophytophagy of predator Podisus nigrispinus (Dallas) (Hemiptera: Pentatomidae) in eucalyptus seedlings, deficient in macronutrients. The experiment was conducted in a greenhouse and the treatments consisted of individual nitrogen omission, phosphorus, potassium, calcium, magnesium and sulfur nutrient solution, where the eucalyptus seedlings were being conducted. The pupae of Tenebrio molitor L. (Coleoptera: Teneobridae) were offered ad libitum. The results of this experiment demonstrated the importance of nutrition in plants for the development and predation of P. nigrispinus. The plants deficient in nitrogen and magnesium reduce the predation efficiency of this zoophytophagous. The omission of calcium, magnesium and sulfur adversely affected the development of this insect predator, extending its immature stages. The proper nutritional balance of the plants is essential for the success in biological control programs that use zoophytophagous predators.

Diversos estudos têm relatado a importância da fitofagia na história de vida dos percevejos predadores. Porém, não se conhece quais são os nutrientes adquiridos por estes insetos nos materiais vegetais. Sabe-se que a fitofagia realizada pelos predadores zoofitófagos beneficia os programas de controle biológico, tornando-os mais eficazes, e que as plantas oferecem recursos que poderão aumentar o potencial de predação, garantindo o sucesso no controle de pragas. Deste modo, este trabalho investigou o consumo alimentar e desenvolvimento do percevejo Podisus nigrispinus (Dallas) (Hemiptera: Pentatomidae), sob mudas de eucalipto, submetidas à solução nutritiva com omissão de macronutrientes. O experimento foi realizado em casa de vegetação e os tratamentos consistiram na omissão individual de nitrogênio, fósforo, potássio, cálcio, magnésio e enxofre da solução nutritiva, onde as mudas de eucalipto se desenvolveram. Pupas de Tenebrio molitor L. (Coleoptera: Teneobridae), foram oferecidas ad libitum. Os resultados deste experimento comprovaram a importância da complementação nutricional em plantas para o consumo alimentar e desenvolvimento do P. nigrispinus. A alimentação nas plantas em que o nitrogênio e magnésio foram omitidos diminuiu o consumo de biomassa animal das presas deste zoofitófago. E a omissão de cálcio, magnésio e enxofre afetou, negativamente, o desenvolvimento deste percevejo predador, prolongando seu estádio imaturo. O balanço nutricional adequado das plantas é fundamental para obter sucesso em programas de controle biológico em que se utilizam predadores zoofitófagos.
Descritores: Plantas
Alimentos
Controle Biológico de Vetores
Myrtaceae
Eucalyptus
Hemípteros
-Controle de Pragas
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  9 / 954 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Texto completo
Id: lil-631772
Autor: Padilla, Fanny C; Guédez, Thanee; Alfaro, María J; Regnault, Miriam; Rincón C, Alicia M.
Título: Fraccionamiento y caracterización de las proteínas solubles de la harina de nuez de Barinas (caryodendron orinocense K.) / Fractionation and characterization of soluble proteins from nuez de Barinas (caryodendron orinocense K.) flour
Fonte: Rev. Inst. Nac. Hig;41(1):38-42, jun. 2010. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: La harina de nuez de Barinas (Caryodendron orinocense K.) de acuerdo a estudios realizados presenta un contenido de pro teínas en el rango de 15-18%, que permite se pueda considerar como fuente de proteína. Sin embargo no se conoce la composición de estas proteínas. En este estudio se realizó un proceso de fraccionamiento de acuerdo a la solubilidad en diferentes solventes (agua, cloruro de sodio al 5%, hidróxido de sodio 0,02N, etanol al 70%), y el establecimiento de la composición proteica según el peso molecular de la harina de nuez de Barinas obtenida a partir de las nueces secas, molidas y des grasadas, determinando el rango de pesos moleculares por SDS-PAGE y su comparación con el rango de pesos moleculares de las proteínas de la harina de soya (Glycine max). Asi mismo, se determinó la digestibilidad in vitro por hidrólisis enzimática. Los resultados indican un rango de PM de 20.000- 97.000 daltons para la soya y de 6.500-45.000 daltons para la nuez de Barinas. El peso molecular más bajo sugiere una más fácil digestión de las proteínas, que corrobora el valor de la di - ges tibilidad obtenido de 75%. Las proteínas presentes están cons tituidas por albúminas 50,72%, globulinas 15,56%, prolaminas 23,10% y glutelinas 2,52% que representan el 92,15% del total de proteínas presentes. Estas fracciones presentaron una pureza de 81,57%, 94,01%, 70,86% y 92,53%, respectivamente. Estos resultados sugieren la posibilidad de uso de la harina de Caryodendron orinocense K en el desarrollo de productos alimenticios para niños y ancianos.

Nuez de Barinas (Caryodendron orinocense K.) flour has been reported to have a content of proteins in the range of 15-18% that allows considering it as a source of proteins. However, there is no evidence on the composition of these proteins. The objective of this study was the extraction and separation of the different fractions of proteins based on their solubility in different solvents (water, 5% sodium chloride, sodium hydroxide 0.02N, and 70% ethanol), and the protein composition assessment of the nuez de Barinas flour from dried, milled, and defatted nuts; by analysis of the range of mo lecular weight by SDS-PAGE. Molecular weights of proteins from soybean (Glycine max) flour, were used for comparison. In vitro protein digestibility was determined by enzymatic hydrolysis. Results presented soy proteins in the range of 20.000-97.000 daltons while the nuez de Barinas flour proteins were in the range of 6.500-45.000 daltons. Low molecular weight proteins should suggest a much easier digestibility of these proteins, which is related to the digestibility index of 75% found. Protein composition was found to be 50,72% albumins, 15,56% globulins, 23,10% prolamins, and 2,52% glutelins which represent 92,15% of total proteins present. These fractions showed a percent purity of 81.57, 94.01, 70.86 and 92.53, respectively. These results suggest the possibility to use this flour Caryodendron orinocense K. in developing food products for children and elderly persons.
Descritores: Plantas/classificação
Proteínas/uso terapêutico
Albuminas
Prolaminas
-Saúde Pública
Globulinas
Nozes/classificação
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Criança
Idoso
Idoso de 80 Anos ou mais
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE9.1 - Biblioteca


  10 / 954 LILACS  
              first record previous record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-968878
Autor: Viégas, Ismael de Jesus Matos; Galvão, Jessivaldo Rodrigues; Santos, Cassio Rafael Costa dos; Matos, Gilson Sérgio Bastos de; Silva, Diocléa Almeida Seabra; Galate, Rosemiro dos Santos; Ribeiro, Felipe Oliveira.
Título: Growth and symptoms of deficiency of micronutrients in young plants of jute / Crescimento e sintomas de deficiência de micronutrientes em plantas jovens de juta
Fonte: Biosci. j. (Online);34(6 Supplement 1):131-140, nov./dec. 2018.
Idioma: en.
Resumo: The knowledge of micronutrients for Jute (Corchorus capsularis L.) plants might be a valuable tool to the subsidize taking of decisions to the management of such species. The objective of this study was to describe the symptoms of micronutrient deficiencies in jute plants and to analyze micronutrient contents in leaves, stems, and roots. The experiment was carried out in a greenhouse, with six treatments and four replications in a randomized block design. The treatments were, as follows: Complete solution (C) and solution with the omission of the following nutrients: B, Cu, Fe, Mn, and Zn. Except for Cu deficiency, the morphological alterations were easily characterized for all nutrients evaluated, in which Fe and Zn were the first and the last to cause symptoms in plants, respectively. In general, the nutrients that were most limiting to the growth of Jute plant and for dry mass were Fe and B. The omission of B, Mn and Fe limited root growth while the Zn and Cu deficiencies limited the growth of the aerial part. The nutrient contents were ordered as it follows: Fe> Mn> Zn> B> Cu in the leaves, Fe> Mn> B> Zn> Cu in the stem and Fe> Zn> Mn> B> Cu in the roots. For seedings of Jute, the deficiency of Fe and B are the most limiting and the suitable nutritional contents for those seedlings are 11.37; 8.99; 346.14; 248.88 and 77,28 mg.kg-1 for B, Cu, Fe, Mn and Zn in the leaves, respectively.

O conhecimento acerca de micronutrientes em plantas de juta (Corchorus capsularis L.) pode ser uma importante ferramenta para subsidiar tomadas de decisão quanto ao manejo de tal espécie. O objetivo do presente estudo foi descrever os sintomas de deficiência de micronutrientes em plantas de juta e analisar o teor de micronutrientes contidos em folhas, caules e raízes. O experimento foi conduzido em casa de vegetação, com seis tratamentos e quatro repetições para cada tratamento em delineamento em blocos ao acaso. Os tratamentos foram: solução completa (C) e solução com a omissão dos seguintes nutrientes: B, Cu, Fe, Mn e Zn. Com exceção da deficiência de Cu, as alterações morfológicas foram fáceis de caracterizar para todos os nutrientes analisados, com Fe e Zn sendo o primeiro e o último a causar sintomas em plantas, respectivamente. Em geral, os nutrientes que foram os mais limitantes para o crescimento e matéria seca de juta foram Fe e B. A omissão de B, Mn e Fe limitou o crescimento radicular, enquanto que a deficiência de Zn e Culimitou o crescimento da parte aérea. O teor de nutrientes seguiu a seguinte ordem decrescente: Fe> Mn> Zn> B> Cu nas folhas, Fe> Mn> B> Zn> Cu no caule e Fe> Zn> Mn> B> Cu nas raízes. Pra mudas de juta, a deficiência de Fe e B são as mais limitantes e os teores nutricionais adequados para estas mudas são 11,37; 8.99; 346.14; 248.88; and 77.28 mg.kg-1, respectivamente, para B, Cu, Fe, Mn and Zn nas folhas.
Descritores: Plantas
Micronutrientes
Corchorus
Deficiência de Minerais
Desenvolvimento Vegetal
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central



página 1 de 96 ir para página                         
   


Refinar a pesquisa
  Base de dados : Formulário avançado   

    Pesquisar no campo  
1  
2
3
 
           



Search engine: iAH v2.6 powered by WWWISIS

BIREME/OPAS/OMS - Centro Latino-Americano e do Caribe de Informação em Ciências da Saúde