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Pesquisa : B01.650.940.800.575.100.157.600 [Categoria DeCS]
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Id: biblio-834146
Autor: Yamani, Beatriz Valcarcel.
Título: Substituição parcial de farinha de trigo por farinha de amaranto (Amaranthus cruentus L. ), quinoa (Chenopodium quinoa W. ) e maca (Lepidium meyenii W. ) na elaboração de panetone / Partial substitution of wheat flour by amaranth (Amaranthus cruentus L. ), quinoa (Chenopodium quinoa W.) and maca (Lepidium meyenii W.) flours in the preparation of panettone.
Fonte: São Paulo; s.n; 2015. 238 p. tab, graf, ilus.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: O aumento da demanda por alimentos saudáveis está estimulando inovações e o desenvolvimento de novos produtos na indústria de alimentos. O amaranto (Amaranthus cruenthus L.) e a quinoa (Chenopodium quinoa W.) são pseudocereais que apresentam proteínas de elevado valor biológico e ácidos graxos insaturados além de outros compostos que atuam como antioxidantes. A maca (Lepidium meyenii W.), uma raiz anual ou bienal, é usada como ingrediente alimentar devido ao seu valor nutricional e conteúdo de fitoquímicos. Neste trabalho, objetivou-se avaliar o efeito da adição das farinhas destas cullturas em diferentes níveis sobre as propriedades físico-químicas, reológicas e sensoriais de panetone. Farinhas mistas de trigo e amaranto, quinoa ou maca nas porcentagens de 10 %, 20 %, 30 % e 40 % de adição, foram avaliadas durante as diferentes etapas de produção: misturas de farinhas, massa fermentada, massa assada e produto acabado. A adição favoreceu o escurecimento gradual das farinhas e variação no tamanho médio das partículas. Nas massas, foi observada a diminuição gradativa dos valores de estabilidade ao amassamento e tempo de desenvolvimento com diminuição da extensibilidade e aumento da resistência das massas. Nas massas fermentadas, a adição de 10 e 20 % de farinha de amaranto ou quinoa e 30 % de farinha de amaranto, não incrementou significativamente (p > 0,05) a firmeza da massa. No entanto, as formulações contendo farinha de maca mostraram aumento significativo (p < 0,05) no ponto de quebra, firmeza, consistência, coesividade e viscosidade da massa. O aumento da resistência com diminuição gradativa da extensibilidade das massas também foi observado. Nas massas assadas, houve diminuição da área total de células com aumento no número de células de gás de menor tamanho em amostras com adição de farinha de maca e amaranto. As formulações com 10 % de farinha de maca, 10 e 20 % de farinha de amaranto ou quinoa e 30 % de farinha de amaranto, apresentaram os melhores resultados, com valores de volume, altura, cor e firmeza próximos à formulação controle. A análise sensorial mostrou que o produto elaborado com adição de 30 % de farinha de amaranto apresentou a melhor aceitabilidade e intenção de compra. Dentro das condições experimentais, o panetone contendo 30 % de farinha de amaranto foi o mais promissor pela boa aceitabilidade do consumidor, podendo contribuir para incrementar a qualidade do produto. O panetone com 10 % de adição de farinha de maca também apresentou valores interessantes com pouca diferença se comparado com aquele enriquecido com farinha de amaranto. Na amostra contendo farinha de quinoa, a substituição com menos de 20 % de adição melhoraria a aceitabilidade do panetone enriquecido

The increased demand for healthy foods is stimulating innovation and new product development in the food industry. Amaranth (Amaranthus cruenthus L.) and quinoa (Chenopodium quinoa W.) are pseudocereals which have proteins with high biological value and unsaturated fatty acids, as well as other compounds which act as antioxidants. Maca (Lepidium meyenii W.), an annual or biennial root, is used as a food ingredient for human consumption due to its nutritional value and phytochemical content. The objective of this study was to evaluate the effect of amaranth, quinoa and maca flour addition at different levels on the physical-chemical, rheological and sensory properties of panettone. Composite flours of wheat and amaranth, quinoa or maca flours in percentages of 10 %, 20 %, 30 % and 40 % addition were evaluated during the different stages of production: flour blends, fermented dough, baked dough and finished product. The addition promoted a gradual flour darkening and tendency to yellow and red colors. In the dough, the gradual decrease in stability values to kneading and development time with decreased extensibility and increased dough resistance, were observed. In fermented doughs, the addition of 10 % - 20 % amaranth or quinoa flour and 30 % amaranth flour, did not increased significantly (p > 0.05) the dough firmness. However, formulations containing maca flour showed a significant increase (p < 0.05) of break point, firmness, consistency, cohesiveness and viscosity of the dough. Furthermore, it was also observed an increase in dough resistance with a gradual decrease in extensibility. In baked samples, there was a decrease of the total cell area with increased number of smaller gas cells in samples with maca and amaranth flour addition. Better results were observed in formulations with 10% maca flour, 10 - 20 % amaranth or quinoa flour and 30 % amaranth flour with values of volume, height, color and firmness close to the control. Sensorial analysis showed that sample containing 30 % addition of amaranth flour showed the better acceptability and purchase intention by consumers. Within these experimental conditions, panettone containing 30 % amaranth flour was the most promising for the good acceptability of the consumer and may contribute to improve the quality of the product. Sample with 10 % maca flour addition also showed interesting values with few differences when compared to that enriched with amaranth flour. In sample containing quinoa flour, wheat flour substitution with less than 20 % would improve the acceptability of the enriched panettone
Descritores: Amaranthus/classificação
Farinha/análise
Indústria de Farinhas
Chenopodium quinoa/classificação
Lepidium/classificação
-Reologia/métodos
Alimentos Integrais
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto de Químicas
BR40.1. 30100021951-F, V141s; T 664.752


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Id: lil-737475
Autor: Amantini, Susy Nazaré Silva Ribeiro.
Título: Desenvolvimento da maca infantil multifuncional para atendimento odonto-médico-hospitalar de bebês e pré-escolares / Delevopment of a children´s multifunctional stretcher for the hospital, medical and dental treatment of babys and preschool children.
Fonte: Bauru; s.n; 2014. 218 p. ilus, tab, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Odontologia de Bauru para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: O público infantil, na faixa etária de 0 - 5 anos, ainda é pouco assistido no que se refere aos recursos de acomodação para atendimento odontopediátrico. No mercado brasileiro o que se encontra disponível para esta finalidade, são produtos pouco funcionais para as crianças de zero a trinta e seis meses e que não atendem às exigências mínimas de adequação ergonômica, seja para o bom desempenho dos profissionais, ou para conforto, segurança e bem estar à criança. Este relatório de tese apresenta a pesquisa e desenvolvimento da maca infantil para atendimento odontopediátrico, sob a ótica do design aplicado à saúde, cujas bases se estruturaram nos conceitos de ergonomia, usabilidade e emotion design, com o objetivo de propor um equipamento adequado às características psicofísicas do público usuário. A pesquisa se desenvolveu sob duas vertentes de usuários pacientes e profissionais, observando os impactos psicofísicos, nesses dois públicos, da relação interface X usuário. Esta pesquisa ofereceu as prerrogativas para especificar os requisitos de projeto do design da maca, observando as necessidades evidenciadas para identificar as funções que a nova maca deverá desempenhar. O resultado apresentado exibe uma estrutura morfológica semelhante a da cadeira odontológica para adultos, porém seu dimensionamento é correspondente e apropriado ao público infantil de 0 - 5 anos. A proposta final foi incrementada com acessórios, cujas funções são de ajustar a posição da criança na da maca, oferecer os apoios necessários para acomodação confortável do pescoço e dos membros inferiores, além de proporcionar uma contenção confortável de movimentos bruscos do tronco, membros inferiores e cabeça, a fim de garantir a segurança da criança durante o seu atendimento. As cores empregadas têm objetivo lúdico e de adequação psicodinâmica ao contexto de uso da maca, para favorecer o comportamento colaborativo da criança durante o atendimento, além de contribuir para o desempenho...

Children in the age group from 0-5 years are still poorly assisted in what concerns suitable accommodation resources for pediatric dental care. The products available to this audience in the Brazilian market are little functional to the age group of 0-36 months. These products fail to meet minimum requirements for ergonomic adjustment in what concerns the professional performance or the childs welfare and safety. This research presents research and development of a stretcher for pediatric dental care, under the viewpoint of healthcare design. This kind of design is based upon ergonomics concepts, usability and emotion design. The aim is to present an equipment suitable to the psychophysics features of the target audience. The present research was developed considering both the professional and the patient approach. Psychophysics impact of interface versus user on both audiences were observed. It also propounds the prerogatives to establish the project requirements for the stretcher design, observing the identified needs in order to identify the functions this new stretcher should perform. The result exhibits a morphological structure similar to the adult targeted stretcher but its dimensioning is suitable and adequate to the age group of 0-5 years old. The final proposal was incremented with accessories whose functions are to adjust childs position in the stretcher, and to offer the necessary rests for neck and legs comfortable accommodation and, finally, to provide a comfortable contention of abrupt movements of the trunk, legs and head, in order to ensure the childs safety during its attendance. Colors were employed with a ludic and psychodynamics purpose, considering its application context and to favor a collaborative behavior of the child. In order to provide a safe and comfortable performance of the professional, the stretcher offers a pedal operated height adjustment and resources for its diminution and expansion therefore making it easier...
Descritores: Desenho de Equipamento
Lepidium/normas
Cuidados Médicos
Equipamentos Odontológicos
-Antropometria
Engenharia Humana
Reprodutibilidade dos Testes
Valores de Referência
Limites: Humanos
Recém-Nascido
Lactente
Pré-Escolar
Responsável: BR28.1 - Serviço de Biblioteca e Documentação Professor Doutor Antônio Gabriel Atta


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Id: lil-733249
Autor: Leiva-Revilla, Johanna; Guerra-Castañon, Félix; Olcese-Mori, Paola; Lozada, Iván; Rubio, Julio; Gonzales, Carla; Gonzales, Gustavo F.
Título: Efecto de la maca roja (Lepidium meyenii) sobre los niveles de IFN-y en ratas ovariectomizadas / Effect of red maca (Lepidium meyenii) on IFN-y levels in ovariectomized rats
Fonte: Rev. peru. med. exp. salud publica;31(4):683-688, oct.-dic. 2014. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivos. Comparar el efecto de diferentes dosis de maca roja sobre los niveles de interferón gamma (IFN-y) en ratas ovariectomizadas (OVX). Materiales y métodos. Ratas hembras adultas fueron divididas al azar en los siguientes seis grupos: Grupo 1: ratas pesudo-ovariectomizadas (PO); Grupo 2: ratas OVX; Grupo 3: ratas OVX tratadas con 4 ug/kg de estradiol, y Grupo 4, 5 y 6: ratas OVX tratadas con extractos de maca con 2,15, 4,3 y 8,6 mg polifenoles/kilogramo de peso corporal, respectivamente. Resultados. Las ratas OVX mostraron niveles bajos de IFN-y en comparación con las ratas PO. El estradiol y la maca roja revirtieron el efecto de la ovariectomía sobre los niveles de IFN-y. La maca roja presenta un incremento dosis-respuesta de los niveles de IFN-y (r=0,57, p<0,05). Conclusiones. La administración de la maca roja incrementa los niveles de IFN-y en ratas ovariectomizadas.

Objectives. Compare the effect of different doses of red maca on gamma interferon (IFN-y) levels in ovariectomized rats (OVX). Materials and methods. Adult female rats were randomly divided into the following six groups: Group 1: pseudo-ovariectomized rats (PO); Group 2: OVX rats; Group 3: OVX rats treated with 4 ug/kg estradiol; and Group 4, 5 and 6: OVX rats treated with red maca extracts with 2.15, 4.3 and 8.6 mg polyphenols/body weight kilogram, respectively. Results. OVX rats showed low levels of IFN-y compared to PO rats. Estradiol and red maca reversed the effect of ovariectomy on the IFN-y levels. A positive dose-response effect of red maca on IFN-y levels was shown (r = 0.57, p <0.05). Conclusions. Red maca administration increases levels of IFN-y in ovariectomized rats.
Descritores: Lepidium
Interferon gama
Ovariectomia
Estradiol
-Epidemiologia Experimental
Peru
Limites: Animais
Feminino
Ratos
Responsável: PE14.1 - Biblioteca de la Sede Central


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Id: lil-723577
Autor: Alvarez, Evelyn; Alzamora-Gonsales, Libertad.
Título: Efecto de Lepidium meyenii (maca) sobre la producción de tres citoquinas hematopoyéticas en esplenocitos de ratones inmunosuprimidos / Effect of Lepidium meyenii (maca) on the production of three hematopoietic cytokines in splenocytes from immunosuppressed mice
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;12(3):313-321, mayo 2013. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Lepidium meyenii Walp, Brassicaceae (Maca) is a plant native to Peru to conferring immunostimulatory activity. The objective was to evaluate the immunomodulatory effect of the aqueous extract (EAc) of yellow ecotype on gene expression of three hematopoietic cytokines (IL-3, GM-CSF and IL-7) in splenocytes from Balb/c mice immunosuppressed with cyclophosphamide. Levels of mRNA were measured by RT-PCR. Two days after immunosuppression (IS), in splenocytes from mice treated with EAc increased expression of mRNA was demonstrated for IL-3, GM-CSF e IL-7 (p < 0.05) compared to the untreated group. Five days after IS, in mice treated with EAc found higher cell counts in bone marrow, peripheral blood and endogenous colonies formed units in spleen compared to the untreated group. It is concluded that administration of EAc in immunocompromised mice can reverse the suppressive effects of cyclophosphamide.

Lepidium meyenii Walp., Brassicaceae (Maca) es una planta oriunda del Perú a la que se atribuye actividad inmunoestimuladora. El objetivo fue evaluar el efecto inmunomodulador del extracto acuoso (EAc) del ecotipo amarillo sobre la expresión génica de tres citoquinas hematopoyéticas (IL-3, GM-CSF e IL-7) en esplenocitos de ratones Balb/c inmunosuprimidos con ciclofosfamida. Los niveles de mRNA se midieron por RT-PCR. Dos días después de la inmunosupresión (IS), en los esplenocitos de los ratones tratados con EAc se evidenció mayor expresión de mRNA para IL-3, GM-CSF e IL-7 (p<0.05) respecto al grupo no tratado. Cinco días después de la IS, en los ratones tratados con EAc se encontró mayor recuento de células en la médula ósea, sangre periférica y unidades formadoras de colonias endógenas en el bazo respecto al grupo no tratado. Se concluye que la administración de EAc a ratones inmunocomprometidos puede revertir los efectos supresores de la ciclofosfamida.
Descritores: Lepidium/química
Extratos Vegetais/farmacologia
Fatores Imunológicos/farmacologia
Hospedeiro Imunocomprometido/efeitos de drogas
-Camundongos Endogâmicos BALB C
Adjuvantes Imunológicos/farmacologia
Baço/citologia
Reação em Cadeia da Polimerase em Tempo Real
MicroRNAs/análise
Fator Estimulador de Colônias de Granulócitos e Macrófagos
INTERLEUCINA-ABDOMINAL INJURIES
INTERLEUCINA-ABATTOIRS
Peru
Limites: Animais
Feminino
Camundongos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-723570
Autor: Lavana, Abi; Vázquez, Reyes; Palma-Irizarry, Marie; Orihuela, Agustín.
Título: Effect of supplementation with maca (Lepidium meyenii) in libido and semen characteristics in hair sheep rams (Ovis aries) / Efecto de la suplementación con maca (Lepidium meyenii) sobre la libido y algunas características del semen en carneros de pelo (Ovis aries)
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;12(3):238-242, mayo 2013. tab.
Idioma: en.
Conferência: Apresentado em: Congreso de Química de Productos Naturales Chileno, Argentino e Hispano, 3, Punta Arenas, abr. 2012.
Resumo: The aim of the present study was to evaluate the effect of maca (Lepidium meyenii) supplementation on some libido and semen characteristics of hair sheep rams (Ovis aries). Thirty 15-months old Saint croix males were fed either a control diet (concentrate feed; n=15) for 16 weeks or a maca supplemented diet (233 mg dried hypocotyls of black maca/kg body weight/day added to the concentrate feed) for 8 weeks, followed by 8 weeks without maca supplementation (n=15). Maca supplementation increased (P<0.05) the number of mounts and ejaculations decreasing the time between these events, at the end of week eight. However, no difference was found on reaction time, time until 1st ejaculation, testes circumference, ejaculation volume, sperm concentration and ram efficiency (mounts/ejaculations). These effects persisted 8 weeks later after no supplementation. It was concluded that maca consumption improves some mating behaviors in hair sheep rams, while semen characteristics appeared unaffected.

El propósito del presente estudio fue el evaluar el efecto de la suplementación con maca (Lepidium meyenii) sobre la libido y características del semen de carneros de pelo (Ovis aries). Treinta machos Santa cruz con 15 meses de edad se alimentaron con una dieta control (alimento concentrado; n=15) durante 16 semanas o con una dieta suplementada con maca (233 mg de hipocótilos secos de maca negra/kg de peso vivo/día, integrados al alimento concentrado) durante 8 semanas, seguidas de 8 semanas sin suplementación de maca (n=15). La suplementación con maca incrementó (P<0.05) el número de montas y eyaculados disminuyendo el tiempo entre estos eventos al final de la semana ocho. Sin embargo, no se encontraron diferencias en el tiempo de reacción, tiempo al 1er eyaculado, circunferencia escrotal, volumen del eyaculado, concentración espermática ni eficiencia del carnero (montas/eyaculaciones). Efectos que persistieron ocho semanas después, sin suplementación alguna. Se concluye que el consumo de maca incrementa las conductas de cópula en los carneros de pelo, mientras que las características de semen parecen sin cambios.
Descritores: Lepidium/química
Ovinos/fisiologia
Libido/efeitos de drogas
-Ejaculação/efeitos de drogas
Sêmen/efeitos de drogas
Comportamento Sexual Animal
Fatores de Tempo
Limites: Masculino
Animais
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-717357
Autor: Benites Goñi, Harold Eduardo; Cok García, Jaime; Bussalleu Cavero, Alejandra; Bustamente Robles, Katherine Yelenia; Zegarra Chang, Arturo; Bravo, Eduar; Bussalleu Rivera, Alejandro.
Título: Evaluación del efecto de la Lepidium meyenii “Maca” en la mucosa gástrica en pacientes con dispepsia funcional / Assesing the effect of Lepidium meyenii “Maca” on the gastric mucosa in patients with functional dyspepsia
Fonte: Rev. gastroenterol. Perú;34(1):39-43, ene. 2014. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo: Determinar el efecto que tiene Lepidium meyenii “Maca” en la histología de la mucosa gástrica en pacientes con dispepsia funcional. Material y métodos: Serie de casos realizado en el Hospital Nacional Cayetano Heredia en la que se evaluó el efecto de la Maca administrada por cuatro semanas 3 gramos por día en la histopatología gástrica de pacientes con diagnóstico clínico y endoscópico de dispepsia funcional. Se evaluó el grado y la profundidad de la inflamación en la lámina propia y el efecto sobre la presencia de H. pylori (en aquellos que tenían la infección), a través de biopsias obtenidas antes y después del tratamiento. Resultados: Se reclutaron 29 pacientes con dispepsia funcional entre el 2010 y 2012. Las biopsias antes y después del tratamiento, revisadas por un solo patólogo, no demostraron cambios significativos en los parámetros histológicos, ni tuvo efecto en la erradicación del H. pylori. Conclusiones: La Maca no produce cambios significativos en la mucosa gástrica ni tiene efecto en la erradicación del H. pylori al ser brindada por cuatro semanas a pacientes con dispepsia funcional.

Objective: The present study was designed to determine the histological effect of Lepidium meyenii “Maca” on the gastric mucosa in patients with functional dyspepsia. Material and methods: This study consists of a clinical case series, in which the effect of Maca on the gastric histopathology of 29 Peruvian patients diagnosed with functional dyspepsia was examined. The presence of H. pylori, as well as the degree and depth of the gastric mucosa inflammation was evaluated from biopsies obtained before and after the treatment based solely of Maca 3 grams per day for four weeks. Results: Average values of the degree and depth of mucosal inflammation before and after the treatment were compared showing no statistical difference among the samples. Sixteen patients were infected with H. pylori, and they remained infected after the treatment with Maca. Conclusions: A four week long treatment with Maca does not produce significant changes on gastric mucosa of patients with functional dyspepsia, neither on H. pylori eradication.
Descritores: Dispepsia/patologia
Mucosa Gástrica/efeitos de drogas
Mucosa Gástrica/patologia
Lepidium
Preparações de Plantas/farmacologia
-Dispepsia/microbiologia
Mucosa Gástrica/microbiologia
Helicobacter pylori/isolamento & purificação
Limites: Adolescente
Adulto
Idoso
Feminino
Humanos
Masculino
Meia-Idade
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-713343
Autor: Tarazona, Carla; Quintana, Elvira; Tipiani, Rocío; Dávalos, Joseph; Vega Bazán, Ronald.
Título: Suplementación con maca versus suplementación estándar sobre la fuerza máxima y la composición corporal de boxeadores amateur / Supplementation with maca versus standard supplementation on maximum force and body composition in amateur boxers
Fonte: ReNut;6(4):1160-1166, oct.-dic. 2012. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Introducción. Diversos estudios han demostrado los beneficios de la suplementación con maca sobre el rendimiento deportivo. Objetivos. Determinar el efecto de la suplementación con maca versus la suplementación estándar en cuanto a la fuerza máxima y la composición corporal en boxeadores amateur. Metodología. Estudio longitudinal, Cuasi-experimental, Prospectivo. Participaron 21 alumnos practicantes amateur de box del Centro Educativo Deportivo Experimental (CEDE), todos del sexo masculino de 13-19 arios, con entrenamiento continua no menor de 3 meses y debidamente disciplinados. A cada uno de ellos se les dividi6 por azar en tres grupos de siete personas: Grupo experimental 1 (Suplementaci6n con maca: 113g); Grupo experimental 2 (Suplementaci6n estándar: 74 g (de mezcla similar en proteínas y carbohidratos) y Grupo Control (Sin suplementación). Los tres grupos fueron evaluados por antropometría de cinco componentes y un "test de fuerza máxima". Resultados. Se obtuvo un ligero aumento en la fuerza muscular y variación de la masa magra de la composición corporal del deportista. Conclusiones. La Maca mejora la composición corporal del deportista aumentando el porcentaje de masa muscular y la fuerza máxima del deportista ya que aumenta-el valor del peso cargado por kilogramo de masa muscular, pero no supera a la suplementación estándar.

Background. Several studies have shown the benefits of maca supplementation on athletic performance. Objetive. To determine the effect of supplementation with maca the diferenciadel effect of supplementation with maca supplementation versus standard for maximum strength and body composition in athletes amateur boxing Deportivo Experimental Education Center. Methodology. Study longitudinal, quasi-experimental, prospective. 21 students participated practicing amateur boxing Sports Center Experimental Education (CEDE) all males ages 13-19, with continuous training of not less than three months and well disciplined. Each of them were divided at random into three groups of seven people: experimental group 1 (maca supplementation: 113g) Experimental group 2 (standard supplementation: 74 g (similar mixing proteins and carbohydrates) and control group (No supplementation). All three groups were assessed by anthropometric five components and a "maximum strength test". Results. We obtained a slight increase in muscle strength and lean mass change of the athlete's body composition. Conclusions. Maca improves the athlete's body composition by increasing the percentage of muscle mass and maximum strength athlete and increasing the value of the loaded weight per kilogram of muscle mass, but no better than that generated supplementation Standard highs.
Descritores: Lepidium
Suplementos Nutricionais
Força Muscular
Desempenho Atlético
-Estudos Prospectivos
Estudos Longitudinais
Limites: Humanos
Masculino
Adolescente
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-706078
Autor: Castañeda, B; Castro de la Mata, R; Manrique, R; Ibañez, L.
Título: Efectos metabólicos de Lepidium meyenii Walpers, “MACA” y Lupinus mutabilis Sweet, “CHOCHO”en ratas / Metabolic effects of lipidium meyenii walpers “MACA” and lupinus mutabilis sweet, “CHOCHO” in rats
Fonte: Horiz. méd. (Impresa);7(1):32-38, ene.-jun. 2007. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: El Lepidium meyenii, “Maca” y el Lupinus Mutabilis S, “Chocho”, pertenecen al grupo de plantas conocidas como nutracáticas. El uso de la Maca, se remonta al siglo 7 AC. En la época de la conquista fue el producto más importante del agro peruano; pertenece a la familia de las Cruciferaceae (Brasicaceae). Ambas plantas son usadas, desde tiempos precolombinos, como medicinales y/o alimenticias. En el presente trabajo, evaluamos el efecto de Maca y de Lupinus, en ratas hembras Sprague Dawley, con peso corporal entre 120 y 170g, sobre los valores de hematocrito, hemoglobina, glucosa, colesterol, trigliceridos, HDL, LDL, proteínas totales, albúmina, TGO, TGP y peso corporal, después de 15 y 30 días de tratamiento. Utilizamos 60 ratas albinas distribuidas en 3 grupos de 20 animales cada uno. Al primer grupo se le administró, por 30 días, suero fisiológico (GRUPO CONTROL). Al segundo grupo se le administró cocimiento acuoso de harina de maca, a la dosis de 500 mg/Kg y al tercer grupo, cocimiento acuoso de harina de semillas de chocho, desamargado y descascarado, a las dosis de 500 mg/Kg, durante 30 días. Nuestros resultados, indican un aumento de los niveles de triglicéridos en sangre, por efecto de Lupinus (de 45.9 a 76.55 mg), a los 30 días, con respecto al control, que varió de 43.5 a 61.8 mg. Con maca, las variaciones fueron de 43,5 a 56.7 mg: asimismo, apreciamos un ligero aumento del hematocrito y la hemoglobina, a los 15 días de tratamiento, con maca. Los an lisis estadísticos entre el grupo control y los tratados, con Maca y Lupinus, no fueron significativos.

Lepidium meyenii, “Maca” and the Lupinus mutabilis S, “Chocho” belong to the group of plants known as nutraceutic plants. Maca has been used since the seventh century BC and it was the most important crop in Peruvian agriculture during the sisxteenth century, around the time when the Spanierds arrived to our territory. This plant belongs to the Cruciferaceae (Brasicaceae) family. Both plants (Maca and Chocho) were used in Peru, since pre Columbian times as part of the diet as well as for their medicinal properties. In these issue, we evaluated the effects of Maca and Lupinus on female Sprague Dawley rats (weight between 120 and 170 g), and we tested Hemoglobin, hematocrit, total proteins, albumin, TGO, TGP and corporal weight values after 15 and 30 days of trestment.We used 60 albino rats, distributed in three groups of twenty animals each one. The first group was the control and re ceived 0, 9% saline solution for 30 days. The second group received Maca flour watery solution at 500 mg/kg doses and the third group received Lupinus, watery solution at 500 mg/kg doses for thirty days.Our results showed an increase of the serum levels of triglycerides due to Lupinus (from 45.9 to 76.55mg) after 30 days in relation to the control that varied from 43.5 to 61.8mg. With Maca variations were from 43.5 to 56.7 mg. We also appeciated a slight increase of hematocrit and haemoglobin after 15 days of treatment with Maca in relation to the control group. Analyses between control and treated groups showed no statistical differences.
Descritores: Lepidium
Lupinus
Metabolismo
Ratos
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Texto completo SciELO Saúde Pública
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Id: lil-705972
Autor: Gonzales, Gustavo F; Villaorduña, Leonidas; Gasco, Manuel; Rubio, Julio; Gonzales, Carla.
Título: Maca (Lepidium meyenii Walp), una revisión sobre sus propiedades biológicas / Maca (Lepidium meyenii Walp), a review of its biological properties
Fonte: Rev. peru. med. exp. salud publica;31(1):100-110, ene.-mar. 2014. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: La maca (Lepidium meyenii) es una planta que crece sobre los 4000 metros de altitud en los Andes Centrales del Perú, presenta diferentes variedades de acuerdo al color de su hipocótilo. La presente revisión resume los resultados de estudios sobre los efectos de la maca en la función sexual, la espermatogénesis, la función reproductiva femenina, la memoria, la depresión y la ansiedad, como energizante y contra la hiperplasia benigna de próstata, osteoporosis y síndrome metabólico. Se discute también su efecto antienvejecimiento y la seguridad en su consumo. Se han demostrado diferencias en el efecto de las variedades negra, amarilla y roja de maca. La maca negra es la que mejores resultados presenta sobre la espermatogénesis, la memoria y contra la fatiga, mientras que la maca roja es la variedad que mejor revierte la hiperplasia benigna de próstata y la osteoporosis inducida experimentalmente. Además, la maca reduce los niveles de glucosa, y su consumo se relaciona con la reducción de la presión arterial y un mejor puntaje de salud. Estudios experimentales han demostrado que el consumo a corto como a largo plazo no muestra toxicidad tanto in vivo como in vitro. A pesar que los estudios experimentales han demostrado que la maca presenta diversos efectos benéficos, son necesarios más estudios clínicos para confirmar estos resultados.

Maca (Lepidium meyenii) is a plant that grows above 4000 altitude meters in Peru’s Central Andes; it has different varieties according to the color of the hypocotyl. This review summarizes the results of studies about the effects of maca on sexual function, spermatogenesis, female reproductive function, memory, depression and anxiety, and energy as well as effects on benign prostatic hyperplasia, osteoporosis and metabolic syndrome. Its anti-aging effect is also discussed as well as safety in consumption. Differences have been shown between the effects of the black, yellow and red maca varieties. Black maca shows the best results on spermatogenesis, memory and fatigue, while red maca is the variety that reverses the benign prostatic hyperplasia and experimentally induced osteoporosis. In addition, maca reduces the glucose levels, and its consumption is related to the lowering of blood pressure and an improved health score. Experimental studies have proven that short and long term consumption don’t show in vivo and in vitro toxicity. Although experimental studies have shown that maca has diverse beneficial effects, more clinical studies are needed to confirm these results.
Descritores: Lepidium
Extratos Vegetais/farmacologia
-Extratos Vegetais/uso terapêutico
Hiperplasia Prostática/quimioterapia
Reprodução/efeitos de drogas
Limites: Animais
Feminino
Humanos
Masculino
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Revisão
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-677685
Autor: Blanco Blasco, Teresa; Alvarado-Ortiz Ureta, Carlos; Muñoz Jáuregui, Ana María.
Título: Evaluación de la composición nutricional de la maca y cañihua, procedente de diversos departamentos del Perú / Evaluation of the nutritional composition of the maca and cañihua, proceeding from diverse departments of Peru
Fonte: Horiz. méd. (Impresa);3(1/2):6-19, dic. 2003. graf.
Idioma: es.
Resumo: El presente estudio tiene como propósito dar a conocer la composición química y el valor nutricional de la maca y la cañihua, procedentes de las principales zonas de producción del país, así como divulgar dentro de la población, su valor nutricional contribuyendo a mejorar el nivel y calidad de vida del poblador peruano. Para ello se tomaron 25 muestras de maca procedentes de los departamentos de Junín, Puno, Ancash y Cerro de Pasco, obtenidas directamente y al azar de los campos de cultivo, en circunstancias en las cuales se estaba realizando la cosecha de aquellas especies cuyo destino representa a los mercados regionales. Asimismo se tomaron doce muestras de cañihua en los departamentos de Junín, Puno y Cusco, con igual finalidad. Se procedió a la determinación del contenido de proteínas, aminoácidos por HPLC, grasas, carbohidratos, cenizas, fibra, humedad, de acuerdo a las normas técnicas peruanas y determinación de minerales por Espectometría de Absorción Atómica. Se obtuvo como conclusión que las muestras de maca de distintos departamentos del país tienen valores variables de proteína, siendo la mejor de todas en este aspecto la de Cerro de Pasco con 9,73 g/100g de alimento. En este caso una porción de maca de 100g puede cubrir el 20 por ciento de los requerimientos de proteínas de un adulto promedio y 75 por ciento de los aminoácidos esenciales estudiados. El contenido de grasa fue bastante bueno en la maca de Cerro de Pasco. Los valores de magnesio, hierro y cobre fueron bastante aceptables pudiendo 100g de maca cubrir el 20 por ciento de las necesidades de magnesio, el 30 por ciento de las de hierro y el 40 por ciento de las de cobre. La maca nutricionalmente más completa proviene de Cerro de Pasco. En cuanto a los estudios de cañihua de los cuatro departamentos mencionados del Perú, el contenido de proteínas de todos ellos fue muy aceptable con valores de 13 a 14g/100g de alimento, particularmente la de Ayacucho....

The following study is for living knowledge about the chemical and nutritional content of maca and cañihua coming of the principal areas of production in our country, and for diffuseness of its nutritional value inside the population contributing to improve the level and quality of life of Peruvians. For this we took 25 samples of maca from the soils of Junín, Puno, Ancash y Cerro de Paseo. They were obtained at random from the cultivated fields. The circunstances of this work was when the cropof this species was carried out and taken to the regional markets. We proceed to the determination of the protein content by the method of Microkjeldhal, aminoacids content by liquid chromatography of high performance, fat, carbohydrates, ash, fiber, humiditydetermination according to Peruvian Thecnical norms and determination of mineral by spectrophotometric in atomic absortion. We obtained as conclusion that the samples of maca of different Departments of Peru, have different values of protein, and the best of them was from Cerro de Paseo with an average of 9,73 g/100g offood. The fat content as the aminoacids, lysine, valine, threonine, leucine, isoleucine and arginine content were good in maca of Cerro de Paseo. The values of magnesium, iron and cooper were proper. The studies of cañihua from Junin, Ayacucho, Cusco and Puno demonstrated good values of proteins with averages between 13 and 14 g/100g of food, specially from Ayacucho. The fat concentration was better in cañihua from Ayacucho and Junin than in that from Cusco y Puno. The same was with deaminoacids investigated....
Descritores: Lepidium
Avaliação Nutricional
Aminoácidos
Magnésio
Ferro
Cobre
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca



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