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Id: biblio-1116301
Autor: Mezni, Faten; Miled, Khaled; Khaldi, Abdelhamid; Khouja, Mohamed Larbi; Boubaker, Samir; Maarouf, Abderrazzak.
Título: Wound healing effect of Pistacia lentiscus L. seed oil: confirmation of its uses in Mediterranean traditional medicine / Efecto curativo de heridas del aceite de semilla de Pistacia lentiscus L: confirmación de sus usos en medicina tradicional mediterránea
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;19(3):314-320, mayo 2020. ilus.
Idioma: en.
Resumo: In order to evaluate the potential of this formulation (P. lentiscus L. oil-based ointment) to heal wounds, experimental wounds were done on guinea pigs and efficiency was comparatively assessed against a reference ointment, Cicaderma®. Wound contraction was performed on days 5, 10 and 15. Tissue sections were also evaluated histopathological on days 7, 14 and 21. Results showed that for all days (5, 10 and 15), the highest wound contraction values were attained for the P. lentiscus oil-based ointment treated group with wound contraction values of 19.38, 55.8 and 77.11%, respectively, as compared to the reference drug Cicaderma® where contractions were 7.97%, 49.53% and 71.44%, respectively. Vehicle and negative control groups however showed no statistically significant wound healing activity on the excision wound model. These experimental studies revealed that the P. lentiscus oil-based ointment displays remarkable wound healing activity, in accordance with its use in traditional medicine.

Con el fin de evaluar el potencial de esta formulación (ungüento a base de aceite de P. lentiscus L.) para curar heridas, se realizaron heridas experimentales en cobayos y se evaluó comparativamente su eficacia respecto de un ungüento de referencia, Cicaderma®. La contracción de la herida se realizó los días 5, 10 y 15. Las secciones de tejido también se evaluaron histopatológicamente los días 7, 14 y 21. Los resultados mostraron que para todos los días (5, 10 y 15), se obtuvieron los valores más altos de contracción de la herida para el grupo tratado con ungüento a base de aceite de P. lentiscus con valores de contracción de la herida de 19.38, 55.8 y 77.11%, respectivamente, en comparación con el medicamento de referencia Cicaderma® en donde las contracciones fueron 7.97%, 49.53% y 71.44%, respectivamente. Sin embargo, los grupos de control de vehículo y negativo no mostraron actividad de curación de heridas estadísticamente significativa en el modelo de herida por escisión. Estos estudios experimentales revelaron que la pomada a base de aceite de P. lentiscus muestra una notable actividad de curación de heridas, de acuerdo con su uso en la medicina tradicional.
Descritores: Pomadas/farmacologia
Cicatrização/efeitos dos fármacos
Óleos Vegetais/farmacologia
Pistacia/química
-Sementes
Limites: Animais
Masculino
Cobaias
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-711783
Autor: Oliveira, L.F.M.; Oliveira Jr, L.F.G.; Santos, M.C.; Narain, N.; Leite Neta, M.T.S..
Título: Tempo de destilação e perfil volátil do óleo essencial de aroeira da praia (Schinus terebinthifolius) em Sergipe / Distillation time and volatile profile of the essential oil of Brazilian pepper (Schinus terebinthifolius) in Sergipe, Brazil
Fonte: Rev. bras. plantas med;16(2):243-249, jun. 2014. graf, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Aos frutos e óleos essenciais da aroeira da praia (Schinus terebinthifolius) atribui-se atividade antimicrobiana sobre bactérias gram positivas além de ação anti-inflamatória. O óleo essencial da aroeira é utilizado no tratamento de micoses, sendo a sua atividade antifúngica atribuída à alta concentração de monoterpenos. Este estudo teve como objetivo determinar o melhor rendimento de destilação de óleo essencial de sementes e folhas da aroeira e os componentes químicos do óleo essencial nos diversos períodos de destilação. Cem gramas de cada material foram destilados em aparato de Clevenger durante 2,5h, 4,0h, 5,5h e 7,0h. O material destilado foi analisado por cromatografia a gás acoplada a espectrofotômetro de massas, onde foi obtido o perfil cromatográfico do material. As sementes de aroeira apresentaram maiores quantidades de óleo essencial, quando comparadas com as folhas em todos os períodos de destilação. O óleo essencial de aroeira mostrou perfil volátil formado principalmente por mono e sesquiterpenos.

The fruits and essential oils of Brazilian pepper (Schinus terebinthifolius) have antimicrobial activity against gram-positive bacteria, as well as anti-inflammatory action. The essential oil of Brazilian pepper is used to treat fungal infections, and its antifungal activity is attributed to the high concentration of monoterpenes. This study aimed to determine the best yield of distillation of the essential oil of seeds and leaves of Brazilian pepper and the chemical components of the essential oil in different periods of distillation. One hundred grams of each material were distilled in Clevenger apparatus for 2.5 h, 4.0 h, 5.5 h and 7.0 h. The distilled material was analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometer, where the chromatographic profile of the material was obtained. Seeds of Brazilian pepper showed higher amounts of essential oils when compared with the leaves in all the periods of distillation. The essential oil of Brazilian pepper showed a profile consisting mainly of volatile mono- and sesquiterpenes.
Descritores: Destilação/métodos
Pistacia/classificação
-Óleos Voláteis/química
Folhas de Planta/metabolismo
Sementes/metabolismo
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-531738
Autor: Rahaie, S; Emam-Djomeh, Z; Razavi, S. H; Mazaheri, M.
Título: Immobilized Saccharomyces cerevisiae as a potential aflatoxin decontaminating agent in pistachio nuts
Fonte: Braz. j. microbiol;41(1):82-90, Jan.-Mar. 2010. ilus, graf.
Idioma: en.
Resumo: In this study, we investigated the binding ability of Saccharomayces cerevisiae to aflatoxin in pistachio nuts. The obtained results indicate that S. cerevisiae has an aflatoxin surface binding ability of 40 percent and 70 percent (with initial aflatoxin concentrations of 10 and 20 ppb) in the exponential phase. Acid treatments increase this ability to approximately 60 percent and 73 percent for the two concentrations of aflatoxin, respectively. Heat treatments also enhance surface binding to 55 percent and 75 percent, respectively. Binding appears to be a physical phenomenon that saturates within the first 2-3 hours of the process. The obtained results indicate that yeast immobilization for toxin reduction on aflatoxin-contaminated pistachios had no effect on qualitative characteristics, such as color, texture, and peroxide value. Yeast cells, viable or nonviable, are effective for aflatoxin binding, and this property could lead to a promising solution to aflatoxin contamination in high-risk foods.
Descritores: Aflatoxinas/análise
Aflatoxinas/isolamento & purificação
Fenômenos Biológicos
Pistacia
Saccharomyces cerevisiae/isolamento & purificação
-Contaminação de Alimentos
Amostras de Alimentos
Métodos
Métodos
Toxicidade
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: BR32.1 - Serviço de Biblioteca e Informação Biomédica



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