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Id: lil-711783
Autor: Oliveira, L.F.M.; Oliveira Jr, L.F.G.; Santos, M.C.; Narain, N.; Leite Neta, M.T.S..
Título: Tempo de destilação e perfil volátil do óleo essencial de aroeira da praia (Schinus terebinthifolius) em Sergipe / Distillation time and volatile profile of the essential oil of Brazilian pepper (Schinus terebinthifolius) in Sergipe, Brazil
Fonte: Rev. bras. plantas med;16(2):243-249, jun. 2014. graf, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Aos frutos e óleos essenciais da aroeira da praia (Schinus terebinthifolius) atribui-se atividade antimicrobiana sobre bactérias gram positivas além de ação anti-inflamatória. O óleo essencial da aroeira é utilizado no tratamento de micoses, sendo a sua atividade antifúngica atribuída à alta concentração de monoterpenos. Este estudo teve como objetivo determinar o melhor rendimento de destilação de óleo essencial de sementes e folhas da aroeira e os componentes químicos do óleo essencial nos diversos períodos de destilação. Cem gramas de cada material foram destilados em aparato de Clevenger durante 2,5h, 4,0h, 5,5h e 7,0h. O material destilado foi analisado por cromatografia a gás acoplada a espectrofotômetro de massas, onde foi obtido o perfil cromatográfico do material. As sementes de aroeira apresentaram maiores quantidades de óleo essencial, quando comparadas com as folhas em todos os períodos de destilação. O óleo essencial de aroeira mostrou perfil volátil formado principalmente por mono e sesquiterpenos.

The fruits and essential oils of Brazilian pepper (Schinus terebinthifolius) have antimicrobial activity against gram-positive bacteria, as well as anti-inflammatory action. The essential oil of Brazilian pepper is used to treat fungal infections, and its antifungal activity is attributed to the high concentration of monoterpenes. This study aimed to determine the best yield of distillation of the essential oil of seeds and leaves of Brazilian pepper and the chemical components of the essential oil in different periods of distillation. One hundred grams of each material were distilled in Clevenger apparatus for 2.5 h, 4.0 h, 5.5 h and 7.0 h. The distilled material was analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometer, where the chromatographic profile of the material was obtained. Seeds of Brazilian pepper showed higher amounts of essential oils when compared with the leaves in all the periods of distillation. The essential oil of Brazilian pepper showed a profile consisting mainly of volatile mono- and sesquiterpenes.
Descritores: Destilação/métodos
Pistacia/classificação
-Óleos Voláteis/química
Folhas de Planta/metabolismo
Sementes/metabolismo
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-531738
Autor: Rahaie, S; Emam-Djomeh, Z; Razavi, S. H; Mazaheri, M.
Título: Immobilized Saccharomyces cerevisiae as a potential aflatoxin decontaminating agent in pistachio nuts
Fonte: Braz. j. microbiol;41(1):82-90, Jan.-Mar. 2010. ilus, graf.
Idioma: en.
Resumo: In this study, we investigated the binding ability of Saccharomayces cerevisiae to aflatoxin in pistachio nuts. The obtained results indicate that S. cerevisiae has an aflatoxin surface binding ability of 40 percent and 70 percent (with initial aflatoxin concentrations of 10 and 20 ppb) in the exponential phase. Acid treatments increase this ability to approximately 60 percent and 73 percent for the two concentrations of aflatoxin, respectively. Heat treatments also enhance surface binding to 55 percent and 75 percent, respectively. Binding appears to be a physical phenomenon that saturates within the first 2-3 hours of the process. The obtained results indicate that yeast immobilization for toxin reduction on aflatoxin-contaminated pistachios had no effect on qualitative characteristics, such as color, texture, and peroxide value. Yeast cells, viable or nonviable, are effective for aflatoxin binding, and this property could lead to a promising solution to aflatoxin contamination in high-risk foods.
Descritores: Aflatoxinas/análise
Aflatoxinas/isolamento & purificação
Fenômenos Biológicos
Pistacia
Saccharomyces cerevisiae/isolamento & purificação
-Contaminação de Alimentos
Amostras de Alimentos
Métodos
Técnicas
Toxicidade
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: BR32.1 - Serviço de Biblioteca e Informação Biomédica



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