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Id: biblio-965700
Autor: Oliveira, Gustavo Hugo Ferreira de; Costa, Victor Hugo Barreto da; Silva, Alysson Jalles da; Carvalho Filho, José Luiz Sandes de.
Título: Behavior of half-sib progenies of coriander / Comportamento de progênies meios-irmãos de coentro
Fonte: Biosci. j. (Online);32(5):1269-1276, sept./oct 2016. tab.
Idioma: en.
Resumo: This work evaluated the behavior of coriander half-sib progenies (Coriandrum sativum L.) regarding their agronomic traits. The study was developed in a greenhouse in the Universidade Federal Rural de Pernambuco, PE, Brazil. The experiment was designed as augmented block design with 26 coriander genotypes, of which 24 were coriander half-sib treatments, and two control treatments, 'Verdão' and 'Tabocas'. These progenies were selected from four cycles of phenotypic recurrent selection from the 'Verdão' population, which were selected for later bolting. Plant height and canopy diameter were evaluated in the field, and shoot fresh mass. There were significant differences between the treatment means for all variables analyzed. Regarding analysis of variance and SNK test, there is available variability to select half-sib progenies. Genotypes C4-014, C4-015, C4-016, and C4-018 had promising productivity compared to the commercial control varieties. The broad-sense heritability values were 77.3, 81.5 and 95.8% for canopy diameter, shoot fresh mass, and plant height, respectively. This result showed that the majority of phenotypic variance is genetic. Therefore, these genotypes may be used in coriander breeding programs of recurrent selection to obtain cultivars adapted to tropical conditions.

Esse trabalho objetivou avaliar o comportamento de progênies de meios-irmãos de coentro (Coriandrum sativum L.) para caracteres agronômicos. O experimento foi conduzido na Universidade Federal Rural de Pernambuco, sendo utilizado delineamento em blocos aumentados com 26 genótipos de coentro sendo avaliados 24 tratamentos regulares, representados pelas progênies de meios-irmãos de coentro e dois tratamentos comuns, 'Verdão' e 'Tabocas'. Essas progênies foram provenientes de 4 ciclos de seleção recorrente fenotípica, a partir da população Verdão, sendo selecionados para pendoamento tardio. Foram avaliados em campo os caracteres, altura da planta e diâmetro da copa e em virtude da colheita, a massa fresca da parte aérea. Houve diferença significativa entre as médias dos tratamentos para todas as variáveis analisadas. Segundo análise de variância e teste de media, há variabilidade passível de seleção nas progênies de meios-irmãos. Os genótipos C4-014, C4-015, C4-016 e C4-018 mostraram-se promissores quanto aos caracteres avaliados, quando comparados com as testemunhas comerciais. Os valores da herdabilidade no sentido amplo foram: 77,3, 815 e 95,8%, para diâmetro da copa, massa fresca da parte aérea e altura da planta, respectivamente. Revelando que a maior parte da variância fenotípica se deve a variância genética. Portanto esses genótipos podem ser utilizados em programas de melhoramento de seleção recorrente para obtenção de cultivares de coentro adaptados a condição tropical.
Descritores: Coriandrum
Melhoramento Vegetal
Genótipo
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-907555
Autor: Sousa, Janiere P; Queiroz, Everton O; Guerra, Felipe Q. S; Mendes, Juliana M; Pedrosa, Zilmara V; Filho, Abrahão A. O; Pereira, Fillipe O; Trajano, Vinicius N; Souza, Fábio S; Lima, Edeltrudes O.
Título: Morphological alterations and time-kill studies of the essential oil from the leaves of Coriandrum sativum L. on Candida albicans / Alteraciones morfológicas y estudios de letalidad del aceite esencial de las hojas de Coriandrum sativum L. en Candida albicans
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;15(6):398-406, nov. 2016. tab, ilus, graf.
Idioma: en.
Resumo: The objective of this study was to evaluate the morphological alterations and time-kill of the essential oil of the leaves of C. sativum L. on strains of C. albicans. The essential oil was submitted to gas chromatography-mass spectrometry analysis. The predominant component identified was linalool (39.78 percent). Minimal inhibitory concentration and minimal fungicidal concentration of the essential oil were respectively 512 and 1024 ug.mL-1 for 90 percent of the strains tested. In the time-kill curves, the essential oil showed a concentration-dependent fungicidal effect. In the micromorphology assay it caused a significant reduction in pseudohyphae, an important pathogenic factor of C. albicans.

El objetivo de este estudio fue evaluar las alteraciones morfológicas y de letalidad del aceite esencial de las hojas de C. sativum L. en cepas de C. albicans. El aceite esencial se presentó a gas análisis de espectrometría de cromatografía-masa. El componente predominante identificado fue linalol (39,78 por ciento). Concentración inhibitoria mínima y concentración mínima fungicida del aceite esencial fueron, respectivamente, 512 y 1.024 ìg.mL-1 para 90 por ciento de las cepas probadas. En las curvas el tiempo-matar, el aceite esencial mostró un efecto fungicida dependiente de la concentración. En el ensayo de micromorfología causó una reducción significativa en pseudohifas, un importante factor patógeno de C. albicans.
Descritores: Antifúngicos/farmacologia
Candida albicans
Coriandrum/química
Óleos Voláteis/farmacologia
Folhas de Planta/química
-Apiaceae/química
Cromatografia Gasosa-Espectrometria de Massas
Testes de Sensibilidade Microbiana
Monoterpenos
Fatores de Tempo
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-846715
Autor: Santos, Jucileuza Conceição dos; Batista, Ieda Hortêncio; Barroso, Hiléia Santos; Lima, João Marcelo Silva; Costa Neto, Pedro de Queiroz; Ghelfi, Andrea; Pereira, José Odair.
Título: Biodegradation of the fungicide carbendazim by bacteria from Coriandrum sativum L rhizosphere / Biodegradação do agrotóxico carbendazim por bactérias da rizosfera de Coriandrum sativum L
Fonte: Acta sci., Biol. sci;39(1):71-77, jan.-mar. 2017. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: The biocidal agrochemicals commonly used in agriculture can remain in the soil, affecting the environmental conditions and causing serious risks to health. Knowing that soil microorganisms, especially those from the rhizosphere, can degrade environmental xenobiotics, it was evaluated the potential of bacteria isolated from Coriandrum sativum L. rhizosphere to biodegrade carbendazim (MBC), a fungicide extensively used by agriculturists from rural farming communities in Manaus, Amazonas. Cultures carried out in medium containing carbendazim as a sole carbon source enabled the isolation of 80 bacteria, in the established conditions. Assays to determine degradation potential allowed the selection of the two elite isolates identified as Stenotrophomonas sp. and Ochrobactrum sp. Quantitative assays with each strain individually or in consortium, were carried out using minimal salt medium added with carbendazim (250 µg mL-1) and incubated at 30°C, under agitation (125 rpm) for 21 days. Samples used in the biodegradation test were HPLC analyzed for final fungicide quantitation. The Stenotrophomonas sp. strain was more efficient (68.9%) to degrade carbendazim and showed no toxicity in tests with Artemia salina.

Agrotóxicos são comumente utilizados na produção agrícola, podendo persistir no solo, afetar a qualidade do ambiente e causar sérios riscos à saúde. Sabendo-se que micro-organismos do solo, principalmente aqueles da rizosfera, podem degradar produtos xenobióticos avaliou-se o potencial de bactérias isoladas da rizosfera de Coriandrum sativum L. em degradar carbendazim, um fungicida usado extensivamente em comunidades de agricultores rurais em Manaus, Amazonas. Procedimentos de cultivo em meio, contendo carbendazim como única fonte de carbono, mostraram que 80 bactérias cresceram nas condições estabelecidas. Ensaios de eficiência de degradação permitiram a seleção dos dois melhores isolados que foram identificados como Stenotrophomonas sp. e Ochrobactrum sp. Os ensaios quantitativos, com cada cepa individualmente e com as duas em consórcio, foram conduzidos em meio mínimo contendo sais, acrescido de carbendazim (250 µg mL-1) e incubados a 30°C, 125 rpm, por 21 dias. A quantificação final do fungicida nas amostras do ensaio de biodegradação foi realizada em HPLC. A linhagem Stenotrophomonas sp. apresentou maior eficiência, degradando 68,9% do total de carbendazim e não apresentou toxicidade nos testes realizados com Artemia salina.
Descritores: Ecossistema Amazônico
Coriandrum
Praguicidas
Solo
Responsável: BR513.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-752544
Autor: LINHARES, P.C.F; PEREIRA, M.F.S.; MOREIRA, J.C.; PAIVA, A.C.C.; ASSIS, J.P.; SOUSA, R.P..
Título: Rendimento do coentro (Coriandrum sativum L) adubado com esterco bovino em diferentes doses e tempos de incorporação no solo / Yield of the coriander [Coriandrum sativum (L)] fertilized with manure at different doses and incorporation times in the soil
Fonte: Rev. bras. plantas med;17(3):462-467, Jul-Sep/2015. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: RESUMO O uso de esterco bovino é de suma importância para os agricultores familiares que produzem coentro na região de Mossoró-RN, pois esse insumo é amplamente disponível e utilizado pelos agricultores. Objetivando-se avaliar o Rendimento do coentro fertilizado com esterco bovino em diferentes doses e tempos de incorporação ao solo foi conduzido um experimento no período de setembro a novembro de 2011, na Fazenda Experimental Rafael Fernandes, da Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Brasil. Os tratamentos consistiram da combinação de quatro doses de esterco bovino incorporadas ao solo: 15,0; 30,0; 45,0 e 60,0 t ha-1 em base seca, com quatro tempos de incorporação: 28; 49; 64 e 80 dias antes da semeadura do coentro - DAS, mais um tratamento controle (ausência de adubação). O delineamento experimental utilizado foi em blocos completos casualizados com os tratamentos arranjados em esquema fatorial 4 x 4 + 1 com 3 repetições. A cultivar de coentro utilizado foi a Verdão e as variáveis determinadas foram altura e número de hastes por planta e rendimento de coentro. O coentro respondeu à aplicação de esterco bovino, produzindo rendimentos máximos de 6453 e 6349 kg ha-1 de massa verde, com a dose de 60 t ha-1 e aos quarenta e seis dias de incorporação antes da semeadura, respectivamente.

ABSTRACT The use of manure is very important to family farmers who produce coriander in the region of Mossoró-RN, because this input is widely available and used by farmers. Aiming to evaluate the yield of the coriander fertilized with manure at different doses and incorporation times in the soil, a trial was conducted from September to November 2011, at the Experimental Farm Rafael Fernandes in the Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA), Mossoró-RN, Brazil. The treatments consisted on the combination of four levels of manure incorporated into the soil: 15.0; 30.0; 45.0 and 60.0 t ha-1 at dry basis, with four incorporation times: 28; 49; 64 and 80 days before the coriander"s sowing - DAS, plus a control treatment (without fertilization). The experimental design was a randomized complete block with treatments arranged in a 4 x 4 + 1, with three replications. The coriander planted was the "Verdão" and the specific variables were height and number of stalks per plant and yield of the coriander. The coriander responded to the application of the manure, producing maximum yields of 6453 and 6349 kg ha-1 of fresh mass, with the dose of 60 t ha-1 and at forty-six days of incorporation before the sowing, respectively.
Descritores: Coriandrum/crescimento & desenvolvimento
Esterco/análise
Solo/classificação
-Verduras/classificação
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Morais, Selene Maia de
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Id: lil-698011
Autor: Macedo, Iara Tersia Freitas; Oliveira, Lorena Mayana Beserra de; Camurca-Vasconcelos, Ana Lourdes Fernandes; Ribeiro, Wesley Lyeverton Correia; Santos, Jessica Maria Leite dos; Morais, Selene Maia de; Paula, Haroldo Cesar Beserra de; Bevilaqua, Claudia Maria Leal.
Título: In vitro effects of Coriandrum sativum, Tagetes minuta, Alpinia zerumbet and Lantana camara essential oils on Haemonchus contortus / Efeitos in vitro dos oleos essenciais de Coriandrum sativum, Tagetes minuta, Alpinia zerumbet e Lantana camara sobre Haemonchus contortus
Fonte: Rev. bras. parasitol. vet;22(4):463-469, Oct-Dec/2013. tab.
Idioma: en.
Resumo: Phytotherapy can be an alternative for the control of gastrointestinal parasites of small ruminants. This study evaluated the efficacy of Alpinia zerumbet, Coriandrum sativum, Tagetes minuta and Lantana camara essential oils by two in vitro assays on Haemonchus contortus, an egg hatch test (EHT) and larval development test (LDT). No effect was observed for L. camara in the EHT. A. zerumbet, C. sativum and T. minuta essential oils exhibited a dose-dependent effect in the EHT, inhibiting 81.2, 99 and 98.1% of H. contortus larvae hatching, respectively, at a concentration of 2.5 mg mL-1. The effective concentration to inhibit 50% (EC50) of egg hatching was 0.94, 0.63 and 0.53 mg mL-1 for A. zerumbet, C. sativum and T. minuta essential oils, respectively. In LDT, L. camara, A. zerumbet, C. sativum and T. minuta at concentration of 10 mg mL-1 inhibited 54.9, 94.2, 97.8 and 99.5% of H. contortus larval development, presenting EC50 values of 6.32, 3.88, 2.89 and 1.67 mg mL-1, respectively. Based on the promising results presented in this in vitro model, it may be possible use of these essential oils to control gastrointestinal nematodes. However, their anthelmintic activity should be confirmed in vivo.

Fitoterapia pode ser uma alternativa para o controle de parasitas gastrintestinais de pequenos ruminantes. Este estudo avaliou a eficácia dos óleos essenciais de Alpinia zerumbet, Coriandrum sativum, Tagetes minuta e Lantana camara sobre Haemonchus contortus através de dois testes in vitro, teste de eclosão dos ovos (TEO) e teste de desenvolvimento larval (TDL). Nenhum efeito foi observado para L. camara no TEO. Os óleos essenciais de A. zerumbet, C. sativum e T. minuta exibiram um efeito dose dependente no TEO inibindo a eclosão das larvas de H. contortus em 81,2, 99 e 98,1%, respectivamente, na concentração de 2,5 mg mL-1. A concentração efetiva para inibir 50% (CE50) da eclosão dos ovos foi de 0,94, 0,63 e 0,53 mg mL-1 para os óleos essenciais de A. zerumbet, C. sativum e T. minuta, respectivamente. No TDL, 10 mg mL-1 de L. camara, A. zerumbet, C. sativum e T. minuta inibiram em 54,9, 94,2, 97,8 e 99,5% do desenvolvimento larvar, apresentando valores de CE50 de 6,32, 3,88, 2,89 e 1,67 mg mL-1, respectivamente. Com base nos resultados promissores apresentados neste modelo in vitro, pode ser possível a utilização destes óleos essenciais para controlar os nematoides gastrintestinais. No entanto, a sua atividade anti-helmíntica deve ser confirmada in vivo.
Descritores: Alpinia
Coriandrum
Haemonchus/efeitos dos fármacos
Lantana
Óleos Voláteis/farmacologia
Tagetes
-Técnicas In Vitro
Larva/efeitos dos fármacos
Óvulo/efeitos dos fármacos
Limites: Animais
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-686991
Autor: Patel, Dipak K; Desai, Swati N; Devkar, Ranjitsinh V; Ramachandran, A. V.
Título: Coriandrum sativum L. aqueous extract mitigates high fat diet induced insulin resistance by controlling visceral adiposity in C57BL/6J Mice / Coriandrum sativum L. extracto acuoso mitiga dieta rica en grasas de alta resistencia a la insulina inducida por el control de la adiposidad visceral en ratones C57BL/6J
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;10(2):127-135, mar. 2011. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: This study investigates the effect of dietary supplementation with Coriandrum sativum L. seed aqueous extract (CS) to a high fat diet (HFD), for induced insulin resistance (IR) C57BL/6J mice. Changes in body weight, food intake, feed efficiency ratio, fasting blood glucose (FBG), plasma insulin, fasting insulin resistance index (FIRI), plasma and hepatic triglyceride (TG), total cholesterol (TC) and, plasma free fatty acid (FFA) levels were evaluated in control and treated groups. Also, the diameter, surface area and number of adipocytes and, intraperitoneal glucose tolerance test (IPGTT) and intraperitoneal insulin response test (IPRTT) were performed. CS supplementation (1 percent and 3 percent w/w) to HFD fed mice (for 12 weeks) significantly prevented HFD induced increment in body weight gain, food intake, feed efficiency, FBG, plasma insulin, FIRI, plasma and hepatic TG and TC and, plasma FFA, adipocyte diameter and surface area along with decrement in adipocyte number. Also, improved responses were recorded in the IPGTT and IPRTT in CS supplemented HFD fed mice. These set of changes were comparable to the rosiglitazone (0.05 percent) supplemented HFD fed mice. Our findings suggest that CS improves insulin sensitivity primarily by mitigating plasma and tissue lipids and, adipocyte hypertrophy.

En este estudio se investigó el efecto de un extracto acuoso de semillas de Coriandrum sativum L. (CS), adicionado a una dieta con alto contenido graso en ratones C57BL/6J, con resistencia a la insulina inducida. Los cambios en el aumento de peso corporal, consumo de alimento, eficiencia alimenticia, glicemia, insulina plasmática, índice de resistencia a la insulina, triglicéridos hepáticos y plasmáticos, colesterol total y concentración plasmática de ácidos grasos libres, fueron evaluados en grupos control y tratados. Adicionalmente se controló, el diámetro, superficie y número de adipocitos, prueba de tolerancia a la glucosa intraperitoneal y la prueba de respuesta de la insulina por vía intraperitoneal. La adición de CS (1 por ciento y 3 por ciento w / w) a la dieta con alto contenido graso a ratones (12 semanas) previno de manera significativa el incremento de peso, la ingesta de alimentos, la eficiencia alimenticia, FBG, la insulina plasmática, FIRI, los triglicéridos hepáticos y plasmáticos, el colesterol total, ácidos grasos libres plasmáticos, el diámetro de los adipocitos y la superficie junto con el decremento en el número de los adipocitos. Además, mejoras de la respuesta se registraron en el IPGTT y IPRTT. Este conjunto de cambios fue comparable al obtenido con rosiglitazona (0,05 por ciento), adicionada a la dieta con alto contenido graso. Estos hallazgos sugieren que el CS mejora la sensibilidad a la insulina principalmente por la mitigación de los lípidos del plasma, del tejido y la hipertrofia del adipocito.
Descritores: Coriandrum/química
Extratos Vegetais/farmacologia
Gorduras na Dieta/farmacologia
-Adiposidade
Ácidos Graxos não Esterificados/análise
Adipócitos
Peso Corporal
Colesterol/análise
Dieta Hiperlipídica
Teste de Tolerância a Glucose
Resistência à Insulina
RATONES CONSANGUINEOS CABDOMENABDOMINAL INJURIESBL
Sementes/química
Triglicerídeos/análise
Limites: Masculino
Animais
Camundongos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Morais, Selene Maia de
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Id: lil-653702
Autor: Rondon, Fernanda Cristina Macedo; Bevilaqua, Claudia Maria Leal; Accioly, Marina Parissi; Morais, Selene Maia de; Andrade-Júnior, Heitor Franco de; Carvalho, Camila Aparecida de; Lima, Josemar Coelho; Magalhães, Hilton César Rodrigues.
Título: In vitro efficacy of Coriandrum sativum, Lippia sidoides and Copaifera reticulata against Leishmania chagasi / Eficácia in vitro de Coriandrum sativum, Lippia sidoides e Copaifera reticulata sobre Leishmania chagasi
Fonte: Rev. bras. parasitol. vet;21(3):185-191, July-Sept. 2012. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: The increased incidence of visceral leishmaniasis (VL) in Brazil is due to a lack of effective disease control measures. In addition to that, no effective treatment exists for canine VL in response to synthetic drugs. Thus, the objective of this study was to evaluate the effect of the essential oils of Coriandrum sativum and Lippia sidoides, and oleoresin from Copaifera reticulata, on Leishmania chagasi promastigotes and amastigotes. We also examined the toxicity of these treatments on the murine monocyte cell line RAW 264.7. To determine the IC50 a MTT test (3-(4,5-Dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide) was performed on promastigotes, and an in situ ELISA assay was conducted on amastigotes. Here, we demonstrate that oleoresin from C. reticulata was effective against both promastigotes (IC50 of 7.88 µg.mL-1) and amastigotes (IC50 of 0.52 µg.mL-1), and neither of the two treatments differed significantly (p > 0.05) from pentamidine (IC50 of 2.149 µg.mL-1) and amphotericin B (IC50 of 9.754 µg.mL-1). Of the three plant oils tested, only oleoresin showed no toxicity toward monocyte, with 78.45% viability after treatment. Inhibition of promastigote and amastigote growth and the lack of cytotoxicity by C. reticulata demonstrate that oleoresin may be a viable option for analyzing the in vivo therapeutic effects of leishmanicidal plants.

O aumento na incidência da Leishmaníase Visceral (LV) no Brasil deve-se à ineficácia das medidas de controle da doença. Além disso, não há tratamento efetivo para LV canina com drogas sintéticas. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito dos óleos essenciais de Coriandrum sativum e de Lippia sidoides e do óleo-resina de Copaiferareticulata sobre promastigotas e amastigotas de Leishmania chagasi e analisar o grau de toxicidade sobre células monocíticas murinas RAW 264.7. Para determinar a CI50 sobre promastigotas foi usado teste MTT (brometo de 3-[4,5-dimetil-tiazol-2-il]-2,5-difeniltetrazólio) e sobre amastigotas foi realizado imunoensaio in situ pela técnica de ELISA. Os resultados obtidos comprovaram que o óleo-resina de C. reticulata foi o mais eficaz contra as formas promastigotas (CI50 de 7,88 µg.mL-1) e amastigotas (CI50 de 0,52 µg.mL-1) e em nenhum dos dois testes diferiu do controle pentamidina que obteve CI50 de 2,149 µg.mL-1, no teste sobre promastigotas, e anfotericina B que obteve CI50 de 9,754 µg.mL-1, nos testes com amastigotas (p > 0.05). Quanto à citotoxicidade apenas o óleo-resina não apresentou toxicidade com 78,45% de monócitos viáveis. Os resultados obtidos sobre promastigotas e amastigotas e a ausência de citotoxicidade do óleo-resina de C. reticulata evidenciam que este óleo-resina pode ser viável para a análise de seus efeitos terapêuticos em testes in vivo.
Descritores: Coriandrum
Fabaceae
Lippia
Leishmania/efeitos dos fármacos
Óleos Voláteis/farmacologia
Extratos Vegetais/farmacologia
-Células Cultivadas
INHIBITORY CONCENTRATION ACADEMIES AND INSTITUTES
Monócitos/parasitologia
Limites: Animais
Camundongos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
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Id: lil-648547
Autor: Silva, M .A. D; Coelho Júnior, L. F; Santos, A. P.
Título: Vigor de sementes de coentro (Coriandrum sativum L. ) provenientes de sistemas orgânico e convencional / Evaluation of force of coriander (Coriandrum sativum L. ) seeds from the organic and conventional systems
Fonte: Rev. bras. plantas med;14(spe):192-196, 2012. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O coentro (Coriandrum sativum L.) é uma hortaliça amplamente consumida no Brasil como condimento. É muito importante, especialmente para a horticultura do Norte e Nordeste do Brasil. É provável que, em relação ao valor de mercado, seja a segunda hortaliça folhosa em importância para o Brasil, com grande volume de importação e produção nacional de sementes. Problemas relacionados ao baixo vigor das sementes e ao estabelecimento da cultura são uma constante nesta espécie. O presente trabalho teve como objetivo verificar a influência do sistema de produção orgânico e convencional sobre o potencial fisiológico das sementes de coentro. Foram avaliados lotes de sementes de coentro, cultivar Verdão, provenientes de sistemas de cultivo convencional e orgânico. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com seis tratamentos e quatro repetições de cinqüenta sementes. Foram avaliados o grau de umidade, porcentagem de emergência, primeira contagem do teste de emergência, peso de mil sementes, índice de velocidade de emergência de plântulas e teste de condutividade. As avaliações realizadas mostraram que os sistemas de cultivo de modo geral não diferem entre si quanto ao potencial fisiológico das sementes.

The coriander (Coriandum sativum L.) is an herb widely consumed in Brazil as a condiment. It is very important, particularly for horticulture in North and Northeast of Brazil. IT is likely that, in terms of market value, it is the second herb hardwood dusts in importance for Brazil, losing only to the lettuce and the high volume of imports and domestic production of seed. Problems related to the low seed vigor and the establishment of culture are a constant in this species. In the present work lots of coriander seeds, the cv. Verdão, from systems of conventional and organic were evaluated, having as objective is to verify the influence of the physiological potential of the seeds on the initial development of plants grown under organic system. They were evaluated degree of humidity, percentage of emergency, first count of the test of emergency, weight of 1,000 seeds, index of emergency speed of seedlings and conductivity test. The experimental design was a completely randomized design with four replicates of 50 seeds. The assessments carried out showed that the cultivation systems in general does not differ as to the physiological potential of the seeds.
Descritores: Coriandrum/crescimento & desenvolvimento
-Cultivos Agrícolas
Agricultura Orgânica
Sementes/crescimento & desenvolvimento
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-648538
Autor: Linhares, P. C. F; Pereira, M. F. S; Dias, M. A. V; Holanda, A. K. B; Moreira, J. C.
Título: Rendimento de coentro (Coriandrum sativum L. ) em sistema de adubação verde com a planta jitirana (Merremia aegyptia L. ) / Yield of coriander (Coriandrum sativum L. ) in a system of green manure with the plant scarlet starglory (Merremia aegyptia L.)
Fonte: Rev. bras. plantas med;14(spe):143-148, 2012. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: O coentro é a hortaliça mais utilizada como condimento na região de Mossoró-RN. Um experimento foi conduzido na Fazenda Experimental Rafael Fernandes da Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, no período de maio a junho de 2010, com o objetivo de avaliar o rendimento de coentro sob diferentes quantidades da planta trepadeira jitirana, incorporada ao solo como adubo verde. O delineamento experimental usado foi o de blocos completos casualizados com sete tratamentos e três repetições. Os tratamentos consistiram da incorporação de sete quantidades de jitirana (3,0; 6,0; 9,0; 12,0; 15,0; 18,0 e 21,0 t ha-1 de matéria seca de jitirana). A cultivar de coentro plantado foi a Verdão. As características avaliadas foram: altura e número de hastes por planta, rendimento e massa seca da parte aérea. O melhor desempenho agronômico do coentro foi observado na quantidade de 21,0 t ha-1 de jitirana. Para cada tonelada de jitirana incorporada ao solo observa-se um rendimento de coentro de 395 kg ha-1.

The ciliandro is the vegetable more used as seasoning in the area at Mossoró-RN. An experiment was conducted at the Experimental Farm Rafael Fernandes of the Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA in the period from may to june 2010, with the objective of evaluating the coriander yield in under different amounts of plant clambering scarlet starglory, incorporated into the soil. The experimental design was randomized complete blocks with eight treatments and three replicates. The treatments were combinations of eight amounts of scarlet starglory (3.0; 6.0; 9.0; 12.0; 15.0; 18.0 and 21.0 t ha-1 dry matter). The coriander cultivar planted was Verdão. The characteristics evaluated in the coriander were: plant height and number of stalks per plant, yield and dry matter mass of shoots. The best agroconomic performance lettuce was observed in the amount of 21,0 t ha-1 scarlet starglory. For each fresh or dry scarlet starglory ton incorporated into the soil, it was observed a mean yield of coriander mass of 395 kg ha-1.
Descritores: Coriandrum/crescimento & desenvolvimento
Esterco/análise
-Convolvulaceae/efeitos adversos
Eficiência/classificação
Agricultura Orgânica/organização & administração
Melhoramento Vegetal/métodos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-618337
Autor: Sousa, T. V; Alkimim, E. R; David, A. M. S. S; Sá, J. R; Pereira, G. A; Amaro, H. T. R; Mota, W. F. 2.
Título: Época de colheita e qualidade fisiológica de sementes de coentro produzidas no norte de Minas Gerais / Harvest season and physiological quality of coriander seeds produced in the north of Minas Gerais
Fonte: Rev. bras. plantas med;13(spe):591-597, 2011. graf.
Idioma: pt.
Resumo: No presente trabalho, objetivou-se avaliar a época de colheita e a qualidade fisiológica de sementes de coentro produzidas no Norte de Minas Gerais. A primeira época de colheita das sementes foi realizada aos 15 dias após o florescimento pleno, quando aproximadamente 50 por cento das plantas apresentavam flores. As demais colheitas foram realizadas de 7 em 7 dias, até as sementes atingirem 14,0 por cento de umidade, fato que ocorreu na 6ª colheita. Imediatamente após cada colheita, as sementes foram avaliadas quanto ao teor de água, à germinação e ao vigor (testes de primeira contagem, emergência de plântulas e índice de velocidade de emergência). A maturidade fisiológica das sementes de coentro, cultivar Verdão, ocorre entre 42 a 44 dias após o florescimento, quando as sementes apresentam umidade em torno de 28,0 por cento, podendo a colheita ser realizada até 50 dias após o florescimento, quando as sementes apresentavam 14,0 por cento de umidade.

The present study aimed to evaluate the harvest season and physiological quality of coriander seeds produced in the North of Minas Gerais. The first season of harvest of the seeds was performed 15 days after full bloom, when approximately 50 percent of plants had flowers. The other crops were carried out 7 in 7 days, until the seeds reach 14,0 percent moisture, a fact that occurred in the 6th harvest. Immediately after each harvest, the seeds were evaluated for water content, germination and vigor tests (first count, seedling emergence and emergence speed index). The physiological maturity of coriander seeds, cultivate Verdão, occurs between 42 to 44 days after flowering, when the seeds had humidity around 28,0 percent at physiological maturity, the harvest may be held until 50 days after flowering, when seeds had 14,0 percent humidity.
Descritores: Cultivos Agrícolas
Sementes/crescimento & desenvolvimento
-Coriandrum/anatomia & histologia
Fenômenos Fisiológicos Vegetais
Responsável: BR1.1 - BIREME



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