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Id: biblio-966832
Autor: Gulati, Ravinder Kaur; Bhatnagar, Parul; Bhatnagar, Akash.
Título: Antimicrobial Efficacy of Chemical and Herbal Agents against Streptococcus mutans: An in vitro study
Fonte: Pesqui. bras. odontopediatria clín. integr;18(1):4008, 15/01/2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: Objective: To compare and evaluate antimicrobial efficacy of chlorhexidine gluconate and fennel seeds against Streptococcus mutans. Material and Methods: Three agar petri dishes for Streptococcus mutans were prepared. The methanolic extract of fennel seed and 0.2% chlorhexidine were inoculated on the each petri dish and incubated at 37ºC for 24 hours. Zone of growth inhibition for each extract was measured in millimeters using antibiotic inhibiting zone measuring scale. Data was analyzed using SPSS statistical software. The comparison of inhibition zone against S. mutans using CHX and fennel seed extract was done using Mann-Whitney and Wilcoxon tests. All statistical analyses were set at a significance level of p<0.05. Results: The mean of zone of inhibition of S. mutans after inoculation with 0.2% chlorhexidine and fennel seed extract are 21.44 ±1.46, 15.34 ±0.74 respectively. There was statistically significant difference in the mean of inhibition zone between 0.2% chlorhexidine and fennel seed against S. mutans (p=0.047). Conclusion: Chlorhexidine and fennel seed are effective in inhibiting the growth of cariogenic bacteria. Therefore, both herbal and chemical agents can be effectively used to reduce pathogenic oral microflora.
Descritores: Plantas Medicinais
Sementes
Streptococcus mutans
Técnicas In Vitro
Clorexidina
Antibacterianos/farmacologia
-Estatísticas não Paramétricas
Foeniculum
Índia
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR1264.1 - Biblioteca Setorial Prof Alberto M Campos


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Id: lil-763231
Autor: LUCCA, P. S. R.; NÓBREGA, L. H. P.; ALVES, L. F. A.; CRUZ-SILVA, C. T. A.; PACHECO, F. P..
Título: The insecticidal potential of Foeniculum vulgareMill., Pimpinella anisum L. and Caryophillus aromaticus L. to control aphid on kale plants / Potencial inseticida de Foeniculum vulgare Mill., Pimpinella anisum L. e Caryophillus aromaticus L.no controle de pulgão em couve
Fonte: Rev. bras. plantas med;17(4):585-591, out.-dez. 2015. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACTThe use of natural substances for pest control in agriculture is, economically, a viable option and has benefits for both the humanbeing and the environment, due to its low persistence and toxicity. Thus, this trial aimed on determining the insecticidal potential of the extracts and essential oils of fennel (Foeniculum vulgare Mill.), anise (Pimpinella anisum L.) and clove (Caryophillus aromaticus L.) to control Brevicoryne brassicae L. in kale (Brassica oleracea var. acephala DC.). The treatments were: fennel, anise, cloves extracts at 10%; fennel, anise, cloves oils at 1% and control with distilled water. The mortality tests were carried out with aphids in laboratory, with three replications, after 1, 12, 24, 48 and 72 hours. During laboratory trials , it was found out that fennel oil at 1% showed the best rate of mortality on aphid nymphs (70% at 72 h), followed by clove extract at 10% with 37% mortality. Tests in pots were only carried out only with cloves extracts at 10% and fennel oil at 1% treatment, in which such efficiency was alsoindicated on aphid nymphs.

RESUMOO uso de produtos naturais para controle de pragas da agricultura é opção economicamente viável e traz benefícios tanto ao homem como ao ambiente devido à sua baixa persistência e toxicidade. Dessa forma, o objetivo deste trabalho foi verificar o potencial inseticida de extratos e óleos essenciais de funcho (Foeniculum vulgare Mill.), erva doce (Pimpinella anisum L.) e cravo-da-índia (Caryophillusaromaticus L.) para o controle de pulgão (Brevicoryne brassicae L.) em couve (Brassica oleracea var. acephala DC.). Os tratamentos utilizados foram os extratos de funcho, erva-doce e cravo-da-índia a 10%; óleos de funcho, erva-doce, cravo-da- índia a 1% e testemunha com água destilada. Testes de mortalidade sobre pulgão em condições de laboratório foram realizados com três repetições e avaliações após 1, 12, 24, 48 e 72 h. Em laboratório, verificou-se que o óleo de funcho a 1% apresentou maior atividade sobre as ninfas de pulgão (70% em 72 h), seguido do extrato de cravo a 10%, com 37% de mortalidade. Testes em vasos foram realizados somente com o extrato de cravo-da-índia a 10% e óleo de funcho a 1%, nos quais também se constatou a eficácia sobre as ninfas de pulgão.
Descritores: Brassica/classificação
Foeniculum sativum/análise
Inseticidas/classificação
Pimpinella/classificação
Syzygium/classificação
-Foeniculum
Óleos Voláteis/análise
Controle de Pragas
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-618326
Autor: Carvalho, L. M; Oliveira, I. R; Carnelossi, M. A. G; Nunes, R. S.
Título: Caracterização da produtividade do funcho (Foeniculum vulgare Mill. ) no sertão de Sergipe / Characterization of the of fennel's (Foeniculum vulgare Mill. ) yield semi-arid areas of Sergipe state
Fonte: Rev. bras. plantas med;13(spe):527-532, 2011. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Com o objetivo de avaliar a produtividade e qualidade do funcho (Foeniculum vulgare Mill.) produzido nas condições edafoclimáticas de Sergipe, foi conduzido cultivo orgânico de funcho em Frei Paulo-SE. Em junho de 2008 e de 2009, início do período de chuvas, foram instalados plantios por meio de mudas. Adicionalmente, em dezembro de 2010 foi realizada colheita de frutos a partir de plantas obtidas após poda drástica e rebrota. Foi realizada colheita de frutos e determinação da produtividade de dezembro a janeiro de 2008, 2009 e em dezembro de 2010. Verificou-se produtividade de 720 Kg.ha-1, no primeiro plantio e de 349 Kg.ha-1 no plantio de 2009. As plantas obtidas por rebrota em 2010 resultaram em produtividade de 589 Kg.ha-1. Sugere-se que a maior produtividade verificada no primeiro ano seja decorrente da maior precipitação média e conseqüente maior disponibilidade de água. A produtividade verificada nas plantas que rebrotaram em 2010 foi também superior a verificada em 2009, o que pode ser explicado tanto em função da maior precipitação, quanto em função do provável maior desenvolvimento das raízes e maior número de ramos após poda, devido à quebra da dominância apical. Esses dados sugerem importância da disponibilidade hídrica na determinação da produtividade na região e explicam a variação na produtividade verificada. A massa seca dos frutos (5, 29 g para 1000 frutos) e o alto teor de óleo essencial verificado (3,2 por cento), assim como a composição do óleo, revelam a alta qualidade dos frutos produzidos na região.

Aiming to evaluate the productivity and quality of fennel fruits produced in the countryside of Sergipe, with no irrigation, they were evaluated organic crops in Frei Paulo-SE. They were installed crops in 2008 and 2009 from seeds, on beginning rainy time. Seedlings obtained from seeds were transplanted in June 2008 and 2009. Besides, after the last harvest of the plants, grown in 2009, it was done a drastic pruning on plants, on May, 2010. The plants were held on the area until their fruits harvest, on december and January of 2008, 2009 and December 2010. The fennel fruits yield was 720 Kg ha -1 in the first crop (2008) and 349 Kg ha -1 at following crop (2009), while the fruits yield obtained from pruned plants was 589 Kg.ha-1. It is suggested that the higher yield at the first year has been due to the higher average rainfall and its greater availability of water. The observed yield in sprouted plants was higher (at 2010) than fennel yield of 2009. It can be explained as a function of precipitation, likely as a function of greater root development and increased number of branches and umbels after pruning and breaking of apical. These results reveal water availability importance to fennel yield. The dried mass of fruits (5.29 g to 1000 fruits), high content of essential oil in fruits (3.2 percent) and the essential oil composition reveal good quality of fennel fruits of Sergipe.
Descritores: Eficiência/classificação
Foeniculum/crescimento & desenvolvimento
Gestão da Qualidade
-Agricultura Orgânica/instrumentação
Pimpinella/classificação
Plantas Medicinais
Zona Semiárida
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-473532
Autor: Abramson, Charles I; Wanderley, Paulo A; Wanderley, Maria J. A; Silva, José C. R; Michaluk, Lynnette M.
Título: The effect of essential oils of sweet fennel and pignut on mortality and learning in africanized honeybees (Apis mellifera L.) (Hymenoptera: Apidae)
Fonte: Neotrop. entomol;36(6):828-835, Nov.-Dec. 2007. graf.
Idioma: en.
Projeto: CNPq; . Petrobras; . National Science Foundation.
Resumo: It was recently discovered that exposure to small concentrations of the essential oils of sweet fennel (Foeniculum vulgare Mill) or pignut [Hyptis suaveolens (L.) Poit] can be used to control aphids. What is not known is whether these oils also influence honeybee behavior. Experiments using both harnessed and free-flying foragers at concentrations used to control aphids showed that bees readily associated the odors with a reward, discriminated between them, and were not repelled. Honeybees, however, would not consume the oils when mixed with sucrose to create an unconditioned stimulus. An experiment in which harnessed bees consumed various concentrations showed that concentrations greater than 50 percent were detrimental. The experiments reported here provide further evidence supporting the use of conditioning techniques to evaluate the use of essential oils on honey bee behavior.

Recentemente foi descoberto que pequenas concentrações de óleos essenciais de erva-doce (Foeniculum vulgare Mill) ou alfazema [Hyptis suaveolens (L.) Poit] podem ser usadas para controlar pulgões. O que não se sabe é se esses óleos também podem influenciar o comportamento de abelhas melíferas. Experimentos utilizando abelhas encapsuladas ou livres, em diferentes concentrações usadas para controlar pulgões, mostraram que as abelhas rapidamente associaram o odor a um estímulo aprendendo a discriminá-lo, e não foram repelidas pelo mesmo. No entanto, as abelhas melíferas não consumiriam os óleos quando misturados à sacarose para criar um estímulo incondicional. Em um experimento, em que abelhas encapsuladas foram submetidas a várias concentrações dos óleos essenciais, concentrações maiores que 50 por cento foram prejudiciais às abelhas. Os experimentos relatados aqui reforçam a validade do uso de técnicas de condicionamento para avaliar a ação de óleos essenciais no comportamento das abelhas melíferas.
Descritores: Abelhas/efeitos dos fármacos
Foeniculum
Hyptis
Aprendizagem/efeitos dos fármacos
Óleos Voláteis/farmacologia
-Repelentes de Insetos/farmacologia
Repelentes de Insetos/toxicidade
Óleos Voláteis/toxicidade
Limites: Animais
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Research Support, U.S. Gov't, Non-P.H.S.
Responsável: BR1.1 - BIREME



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