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Torres, Orlando Jorge Martins
Moura, Roberto Soares de
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Id: biblio-949248
Autor: Torres, Orlando Jorge Martins; Santos, Orlando José dos; Moura, Roberto Soares de; Serra, Humberto Oliveira; Ramos, Vanisse Portela; Melo, Syomara Pereira da Costa; Loureiro, Carlos Manoel Bulcão.
Título: Activity of orbignya phalerata and euterpe edules in the prevention and treatment of peptic ulcer in rats / Atividade de orbignya phalerata e euterpe edules na prevenção e tratamento da úlcera péptica em ratos
Fonte: ABCD arq. bras. cir. dig;31(3):e1390, 2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Background: Peptic ulcer is considered a public health problem associated with loss of quality of life. Does not exist optimal therapeutic regimen. The search for alternative treatments using foods or plants that may assist in gastric protection may become marked in this population because of their easy access and low cost. Aim: To study the antiulcerogenic activity of extracts of Orbignya phalerata (babaçu) and Euterpe edules (juçara) in Wistar rats after induction of peptic ulcer, compared with Omeprazole. Method: Forty Wistar rats were distributed into four groups: group I, II, III, IV (10 rats each) subjected to extract of Orbignya phalerata, Euterpe edules, Omeprazole and ethanol, respectively. Each group of 10 rats was divided into subgroups of five for prophylaxis and therapeutic study. Results: The pre-treatment with juçara extract has provided a significant protection against peptic ulcer induced by ethanol. In the prophylactic subgroup, Omeprazole resulted in protection. In addition to protection against peptic ulcer, inflammation and neocapillarization were also variables with a statistical significance in the prophylaxis subgroups using omeprazole and juçara. In the therapeutic subgroup, omeprazole, juçara and babaçu were statistically different as for protection against the presence of inflammation and the healing of ulcers. Conclusion: The extracts of juçara and babaçu behaved as the omeprazole, evidencing the therapeutic activity of these extracts.

RESUMO Racional: A úlcera péptica é considerada problema de saúde pública, associada a perda na qualidade de vida. Não existe esquema terapêutico ideal. A busca de tratamentos alternativos, com uso de alimentos ou plantas que possam ajudar na proteção gástrica, torna-se viável à população, por ser de fácil acesso e baixo custo. Objetivo: Estudar a atividade antiulcerogênica dos extratos de Orbignya phalerata (babaçu) e Euterpe edules (juçara) em ratos Wistar após indução de úlcera péptica e comparar com omeprazol. Método: Quarenta ratos Wistar foram distribuídos em quatro grupos: grupo I, II, III, IV (10 ratos) submetidos ao extrato de Orbignya phalerata, Euterpe edules, omeprazol e álcool etílico, respectivamente. Cada grupo de 10 ratos foi dividido em subgrupos de cinco para estudar a profilaxia e tratamento. Resultados: O pré-tratamento com extrato de juçara forneceu proteção significativa contra a ulceração péptica induzida pelo etanol, assim como o omeprazol. Além da proteção contra úlcera péptica, inflamação e neocaplilarização também foram variáveis com significância estatística nos subgrupos profilaxia do omeprazol e da juçara. No subgrupo terapêutico, o omeprazol, juçara e babaçu teve diferença estatística para proteção contra a presença de inflamação e cicatrização de úlcera. Conclusão: Os extratos de juçara e babaçu se comportaram como omeprazol, evidenciando o poder terapêutico desses extratos.
Descritores: Úlcera Péptica/prevenção & controle
Extratos Vegetais/uso terapêutico
Arecaceae
Fitoterapia
-Ratos Wistar
Euterpe
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-782108
Autor: Ferreira, Renata Trotta Barroso; Melandre, Aline Martins; Cabral, Maria Luiza; Branquinho, Maria Regina; Cardarelli-Leite, Paola.
Título: Extraction of trypanosoma cruzi DNA from food: a contribution to the elucidation of acute Chagas disease outbreaks
Fonte: Rev. Soc. Bras. Med. Trop;49(2):190-195, Mar.-Apr. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract: INTRODUCTION: Before 2004, the occurrence of acute Chagas disease (ACD) by oral transmission associated with food was scarcely known or investigated. Originally sporadic and circumstantial, ACD occurrences have now become frequent in the Amazon region, with recently related outbreaks spreading to several Brazilian states. These cases are associated with the consumption of açai juice by waste reservoir animals or insect vectors infected with Trypanosoma cruzi in endemic areas. Although guidelines for processing the fruit to minimize contamination through microorganisms and parasites exist, açai-based products must be assessed for quality, for which the demand for appropriate methodologies must be met. METHODS: Dilutions ranging from 5 to 1,000 T. cruzi CL Brener cells were mixed with 2mL of acai juice. Four Extraction of T. cruzi DNA methods were used on the fruit, and the cetyltrimethyl ammonium bromide (CTAB) method was selected according to JRC, 2005. RESULTS: DNA extraction by the CTAB method yielded satisfactory results with regard to purity and concentration for use in PCR. Overall, the methods employed proved that not only extraction efficiency but also high sensitivity in amplification was important. CONCLUSIONS: The method for T. cruzi detection in food is a powerful tool in the epidemiological investigation of outbreaks as it turns epidemiological evidence into supporting data that serve to confirm T. cruzi infection in the foods. It also facilitates food quality control and assessment of good manufacturing practices involving acai-based products.
Descritores: Trypanosoma cruzi/isolamento & purificação
Contaminação de Alimentos
DNA de Protozoário/isolamento & purificação
Parasitologia de Alimentos
Doença de Chagas/transmissão
Euterpe/parasitologia
-Trypanosoma cruzi/genética
Reação em Cadeia da Polimerase
Surtos de Doenças
Doença de Chagas/epidemiologia
Limites: Humanos
Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1041513
Autor: Silva, Ageane Mota da; Sachett, Jacqueline; Monteiro, Wuelton Marcelo; Bernarde, Paulo Sérgio.
Título: Extractivism of palm tree fruits: A risky activity because of snakebites in the state of Acre, Western Brazilian Amazon
Fonte: Rev. Soc. Bras. Med. Trop;52:e20180195, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract INTRODUCTION: We present here the risk from snakebites because of palm extractivism in western Amazonia. METHODS: The data were extracted from a cross-sectional sample study, from January 2016 to April 2018, at the Juruá Regional Hospital of Cruzeiro do Sul (Acre). RESULTS: There were 14 Bothrops incidents involving males, most of them occurring during the harvesting of "açaí" (Euterpe precatoria). CONCLUSIONS: During the harvesting of "açaí," there is the risk of the presence of B. atrox on the ground near the palm tree, and of B. bilineatus at the top of the palm tree.
Descritores: Mordeduras de Serpentes/epidemiologia
Acidentes de Trabalho/estatística & dados numéricos
Bothrops/classificação
Euterpe
Frutas
-Brasil/epidemiologia
Estudos Transversais
Pessoa de Meia-Idade
Limites: Humanos
Animais
Masculino
Feminino
Adolescente
Adulto
Adulto Jovem
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1132191
Autor: Fernandes, Maria Thereza Carlos; Guergoletto, Karla Bigetti; Watanabe, Lycio Shinji; Nixdorf, Suzana Lucy; Oliveira, Admilton Gonçalves de; Garcia, Sandra.
Título: Milk with Juçara (Euterpe edulis Martius) Pulp: Fermentation by L. reuteri LR92 and Reuterin Production in Situ
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20190286, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior.
Resumo: Abstract This study aimed to develop and evaluate fermented milk by Lactobacillus reuteri LR92 with addition of juçara pulp (FMJ) and reuterin production in situ. The fermentation process was analyzed for 24 hours and the storage of FMJ for 30 days at 4 °C. During the fermentation, there was consumption of 25% (w / v) of lactose and increase of 0.01 to 0.85% (w / v) of lactic acid. The FMJ presented 0.43 ± 0.01 mM of reuterin, inhibiting Staphylococcus aureus strains under in vitro test. For the carbohydrates, the percentages (g.100g-1) found were 7.31 ± 1.07; 9.19 ± 0.82; 1.60 ± 0.50 and 0.08 ± 0.00 for sucrose, lactose, galactose and fructose respectively. The survival of L. reuteri, present in FMJ, was 2.47 log CFU / mL after 6 hours of gastrointestinal simulation. In sensory analysis FMJ received a grade 7 for global acceptance indicating good acceptance of the product.
Descritores: Produtos Fermentados do Leite/microbiologia
Alimento Funcional/microbiologia
Lactobacillus reuteri/metabolismo
Euterpe/metabolismo
-Propano/metabolismo
Staphylococcus aureus/efeitos dos fármacos
Ácido Láctico
Anti-Infecciosos
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1023300
Autor: Mattos, Cristina de Mattos; Marciano, Maria Aparecida Moraes; Ferreira, Antonio Roberto de Souza; Pereira-Chioccola, Vera Lucia.
Título: Determinação da viabilidade de Trypanosoma cruzi em polpa de açaí e caldo de cana de açúcar experimentalmente contaminados / Determination of the viability of Trypanosoma cruzi in the experimentally contaminated açaí pulp and sugar cane juice
Fonte: BEPA, Bol. epidemiol. paul. (Impr.);16(183/184):15-23, 2019. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Segundo a Organização Pan-Americana da Saúde, órgão da Organização Mundial da Saúde,1 a doença de Chagas está entre as dezessete doenças tropicais negligenciadas, atingindo cerca de 6 a 7 milhões de pessoas no mundo. Nos 21 países endêmicos da América Latina há cerca de 5 milhões e, no Brasil, 2 milhões de indivíduos infectados. Anualmente, ocorrem 50.000 novos casos e 12.000 mortes. Os países Argentina, Brasil e México concentram mais de 60% dos casos, seguidos pela Bolívia e Colômbia.1 Historicamente, a transmissão e morbidade estavam concentradas em áreas rurais da América Latina, onde as condições precárias de moradia favoreciam a infestação pelos vetores. No entanto, nas últimas décadas, o sucesso dos programas de controle vetorial contribuiu substancialmente para a diminuição da transmissão em áreas rurais(AU)
Descritores: Trypanosoma cruzi
Calendula
Açúcares
Euterpe
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: biblio-982686
Autor: Figueiredo, Elaine Lopes; Silva, Dágma Coelho da; Sousa, Letícia da Costa.
Título: Perfil microbiológico do palmito de açaí (Euterpe oleracea MART) em conserva e das superfícies envolvidas na sua produção / Microbiological profile açaí palm heart (Euterpe oleracea MART) preserved and the areas involved in the production
Fonte: Hig. aliment;30(252/253):152-156, 29/02/2016. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Nos últimos anos o palmito vem sendo considerado uma iguaria tipicamente brasileira, consumido em diversos Estados como um produto exótico, muito utilizado na elaboração de pratos finos, com demanda não somente no mercado nacional, mas internacional também. Em contrapartida, é considerado um dos principais "vilões" de muitos casos de doenças causadas por alimentos contaminados. Assim, o presente trabalho objetivou avaliar a qualidade microbiológica do palmito de açaí (Euterpe oleracea Mart.) em conserva e das superfícies de contato envolvidas com o processamento do produto, em uma indústria localizada no município de Igarapé-Miri, no Pará. Foram coletadas cinco amostras do palmito de açaí em conserva e da salmoura em que se encontravam os produtos. As coletas foram realizadas em cinco dias diferentes. Todas as análises microbiológicas (Coliformes totais e termotolerantes, Clostridium Sulfito Redutor e Pesquisa de Salmonella spp.) foram realizadas seguindo os métodos oficiais de American Public Health Association. As superfícies analisadas foram: mãos de três manipuladores, bancada, balde, pote de vidro para embalagem, gabarito de corte, placa de corte e faca. As análises realizadas nas superfícies foram: contagem padrão de bactérias aeróbias mesófilas, Coliformes totais e termotolerantes, e contagem de Staphylococcus aureus. Os resultados das análises microbiológicas mostraram que todas as amostras de palmito em conserva e das salmouras encontram-se dentro dos padrões microbiológicos vigentes, portanto em condições adequadas de consumo. As análises microbiológicas de swabs das superfícies mostraram que as superfícies avaliadas não apresentaram contaminação por Coliformes termotolerantes. Observou-se, porém, contagens elevadas de bactérias aeróbias mesófilas e Coliformes totais. Em relação às superfícies das mãos dos manipuladores, as mesmas apresentaram níveis elevados de Stahpylococcs aureus, Coliformes totais e bactérias aeróbias mesófilas, mostrando assim a inadequada condição higienicossanitária da indústria.

In recent years the palm has been considered a typically Brazilian delicacy, consumed in several States as an exotic product, widely used in the production of fine dishes, becoming a product with demand not only in domestic market but also internationally. However, it is considered one of the "villains" of many cases of diseases caused by contaminated food. Thus, this study aimed to evaluate the microbiological quality açai palm heart (Euterpe oleracea Mart.) Canned and contact surfaces involved in product processing, in an industry in the municipality of Igarapé-Miri, Para. Were collected five açai palm samples preserved and brine they were in the products. Samples were collected on five different days. All microbiological analyzes (Total and Thermotolerant Coliforms, Clostridium Sulfite Reducer and Research Salmonella spp.) Were performed following the official methods of the American Public Health Association. The areas analyzed were the hands of three handlers, bench, bucket, glass jar for packaging, cutting template, cutting board and knife. The analyzes carried out on the surfaces were standard count mesophilic aerobic bacteria, Total and Thermotolerant Coliforms, and count Staphylococcus aureus. The results of these analyzes showed that all samples palm preserves and pickles are within agreed microbiological standards, so in appropriate conditions of use. Microbiological analysis of "swabs" from surfaces showed that the assessed surfaces were not contaminated by Coliform Thermotolerant. However, there was high counts of mesophilic aerobic bacteria and Total Coliform. With regard to areas of the hands of manipulators, they showed high levels of Stahpylococcs aureus, Total Coliforms and mesophilic aerobic bacteria, thus showing inadequate hygienic and sanitary condition of the industry.
Descritores: Palmito em Conserva
Euterpe/microbiologia
Manipulação de Alimentos
Alimentos em Conserva/microbiologia
Mãos/microbiologia
-Staphylococcus aureus/isolamento & purificação
Bactérias Aeróbias/isolamento & purificação
Coliformes
Utensílios de Alimentação e Culinária
Indústria Alimentícia
Limites: Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1147802
Autor: Marçal, Tiago de Souza; Bernardes, Carolina de Oliveira; Oliveira, Wagner Bastos dos Santos; Guilhen, José Henrique Soler; Ferreira, Marcia Flores da Silva; Ferreira, Adésio.
Título: Genetic diversity of Euterpe edulis martius based on fruit traits / Diversidade genética de Euterpe edulis martius com base em características de frutos
Fonte: Biosci. j. (Online);36(5):1549-1556, 01-09-2020. ilus.
Idioma: en.
Resumo: Juçara (Euterpe edulis Martius) is a palm species from the Atlantic Forest whose fruits are important as a source of food to several individuals from the fauna of the region. Despite its ecological importance, juçara is found in the list of endangered species, due to the fragmentation of the forests and the illegal extraction of the heart of palm. We aimed to evaluate the inter- and intra-populational genetic diversity of E. edulis based on fruit and seed traits in forest fragments of the Espírito Santo State in Brazil. The aim was to generate information to be used in E. edulis breeding programs, or in the delineation of more efficient management and reforestation strategies. The study was carried out in 20 forest fragments and 198 fruit plants were sampled. Positive genetic association was observed between the evaluated traits, with the longitudinal diameter of the fruit (LDF) and the seed mass (SM) greatly affecting fruit mass (FM). The existence of inter- and intra-populational genetic divergence was proved. The genetic divergence found in E. edulis suggests that there is genetic material that can be explored in breeding programs and this information may also contribute to management strategies that can increase the species genetic diversity

Juçara (Euterpe edulis Martius) é uma espécie de palmeira da Mata Atlântica, que é importante como fonte de alimento para vários indivíduos da fauna. Apesar de sua importância ecológica, juçara é encontrada na lista de espécies ameaçadas à extinção, devido à fragmentação florestal e à extração ilegal do palmito. Nós tivemos como objetivo avaliar a diversidade genética inter e intra populacional de E. edulis com base em caracteres de frutos e sementes, em fragmentos florestais do Estado do Espírito Santo no Brasil, com o objetivo de gerar informações a serem utilizadas nos programas de melhoramento de E. edulis ou na delimitação de estratégias de manejo e reflorestamento mais eficientes. O estudo foi realizado em 20 fragmentos florestais e 198 plantas frutíferas foram amostradas. Foi observada uma grande associação genética positiva entre os caracteres avaliados, com as características diâmetro longitudinal dos frutos (LDF) e massa de sementes (SM) apresentando efeitos maiores do que a massa característica da fruta (FM). A existência de divergência genética inter e intrapopulacional foi comprovada. A divergência genética encontrada neste trabalho para E. edulis sugere a presença de material genético que vale a pena ser explorado em programas de melhoramento e essa informação também pode contribuir com estratégias de manejo para aumentar a diversidade genética das espécies.
Descritores: Variação Genética
Euterpe
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1055091
Autor: Alencar, Allan Kardec Nogueira de.
Título: Antioxidant Effects of Euterpe Oleracea Mart. (Açai) on Myocardial Ischemia-Reperfusion Injury in Rats: Would it Represent a Good Way To Follow? / Efeitos Antioxidantes do Euterpe Oleracea Mart. (Açaí) na Lesão de Isquemia-Reperfusão do Miocárdio em Ratos: Essa seria uma Boa Abordagem a ser Seguida?
Fonte: Arq. bras. cardiol;114(1):87-89, Jan. 2020.
Idioma: en.
Descritores: Traumatismo por Reperfusão Miocárdica
Euterpe
-Extratos Vegetais
Estresse Oxidativo
Antioxidantes
Limites: Animais
Ratos
Tipo de Publ: Comentário
Editorial
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1055096
Autor: Alegre, Patricia; Mathias, Livia; Lourenço, Maria Angelica; Santos, Priscila Portugal dos; Gonçalves, Andrea; Fernandes, Ana Angélica; Gaiolla, Paula Schmidt Azevedo; Minicucci, Marcos Ferreira; Zornoff, Leonardo; Paiva, Sergio Alberto Rupp; Polegato, Bertha Furlan.
Título: Euterpe Oleracea Mart. (Açaí) Reduces Oxidative Stress and Improves Energetic Metabolism in Myocardial Ischemia-Reperfusion Injury in Rats / Euterpe Oleracea Mart. (Açaí) Reduz o Estresse Oxidativo e Melhora o Metabolismo Energético da Lesão de Isquemia-Reperfusão Miocárdica Em Ratos
Fonte: Arq. bras. cardiol;114(1):78-86, Jan. 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Background: Euterpe oleracea Mart. (açaí) is a fruit with high antioxidant capacity and could be an adjuvant strategy to attenuate ischemia-reperfusion injury. Objective: To evaluate the influence of açaí in global ischemia-reperfusion model in rats. Methods: Wistar rats were assigned to 2 groups: Control (C: receiving standard chow; n = 9) and Açaí (A: receiving standard chow supplemented with 5% açaí; n = 10). After six weeks, the animals were subjected to the global ischemia-reperfusion protocol and an isolated heart study to evaluate left ventricular function. Level of significance adopted: 5%. Results: There was no difference between the groups in initial body weight, final body weight and daily feed intake. Group A presented lower lipid hydroperoxide myocardial concentration and higher catalase activity, superoxide dismutase and glutathione peroxidase than group C. We also observed increased myocardial activity of b-hydroxyacyl coenzyme-A dehydrogenase, pyruvate dehydrogenase, citrate synthase, complex I, complex II and ATP synthase in the A group as well as lower activity of the lactate dehydrogenase and phosphofructokinase enzymes. The systolic function was similar between the groups, and the A group presented poorer diastolic function than the C group. We did not observe any difference between the groups in relation to myocardial infarction area, total and phosphorylated NF-kB, total and acetylated FOXO1, SIRT1 and Nrf-2 protein expression. Conclusion: despite improving energy metabolism and attenuating oxidative stress, açai supplementation did not decrease the infarcted area or improve left ventricular function in the global ischemia-reperfusion model.

Resumo Fundamento: Euterpe oleracea Mart. (açaí) é uma fruta com alta capacidade antioxidante e pode ser uma estratégia adjuvante para atenuar a lesão de isquemia-reperfusão. Objetivo: Avaliar a influência do açaí no modelo global de isquemia-reperfusão em ratos. Metodologia: Ratos Wistar foram divididos em 2 grupos: Controle (C: recebendo ração padrão; n = 9) e Açaí (A: recebendo ração padrão suplementada com 5% de açaí; n = 10). Após seis semanas, os animais foram submetidos ao protocolo global de isquemia-reperfusão e a estudo do coração isolado para avaliar a função ventricular esquerda. Nível de significância adotado: 5%. Resultados: Não houve diferença entre os grupos quanto ao peso corporal inicial e final, e a ingestão diária de ração. O grupo A apresentou menor concentração miocárdica de hidroperóxido lipídico e maior atividade de catalase, superóxido dismutase e glutationa peroxidase do que o grupo C. Também observamos aumento da atividade miocárdica da b-hidroxiacil coenzima-A desidrogenase, piruvato desidrogenase, citrato sintase, complexo I, complexo II e ATP sintase no grupo A, bem como menor atividade das enzimas lactato desidrogenase e fosfofructoquinase. A função sistólica foi semelhante entre os grupos, e o grupo A apresentou função diastólica pior que C. Não foram observadas diferenças entre os grupos em relação à área de infarto do miocárdio, e expressão proteica de NF-kB total e fosforilado, e das proteínas FOXO1, SIRT1 e Nrf-2. Conclusão: apesar de melhorar o metabolismo energético e atenuar o estresse oxidativo, a suplementação de açaí não diminuiu a área infartada nem melhorou a função ventricular esquerda no modelo global de isquemia-reperfusão.
Descritores: Extratos Vegetais/farmacologia
Traumatismo por Reperfusão Miocárdica/fisiopatologia
Estresse Oxidativo/efeitos dos fármacos
Metabolismo Energético/efeitos dos fármacos
Euterpe/química
-Estresse Oxidativo/fisiologia
Modelos Animais de Doenças
Metabolismo Energético/fisiologia
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-394084
Autor: Rocha, Elektra.
Título: Potencial ecológico para o manejo de frutos de açaizeiro (Euterpe precatoria Mart. ) em áreas extrativistas no Acre, Brasil / Ecologic potential for the management of açaizeiro fruits (Euterpe precatoria Mart. ) in extractive areas in Acre, Brazil
Fonte: Acta amaz;34(2):237-250, 2004. ilus, tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Uma das espécies potenciais para a diversificação da produção florestal não-madeireira é Euterpe precatoria Mart., cujo manejo de seus frutos para produção de polpa engloba aspectos sociais, econômicos e ecológicos concernentes à floresta. No presente estudo analisamos a densidade, estrutura, dinâmica e a estabilidade populacional desta espécie em florestas inundadas e de terra firme para avaliar o potencial ecológico de manejo. A densidade média de adultos na floresta de baixio foi de 60 indivíduos ha-1 e na terra firme de 23 indivíduos ha-1. A estrutura populacional apresentou-se em forma de J invertido. Houve uma alta produção de frutos e a sua produção por indivíduo não foi diferente entre os tipos florestais. A estabilidade populacional apresentou-se variável entre os tipos florestais e os sítios amostrados. Este estudo sugere que de modo geral Euterpe precatoria possui características ecológicas favoráveis para seu manejo sustentável, tais como alta densidade e freqüência, regeneração abundante e grande produção de frutos. Um maior potencial de manejo apresentou-se na floresta de baixio comparado ao da terra firme.
Descritores: Manejo de Espécimes
Controle da População
Ecossistema Amazônico
Euterpe
Floresta Úmida
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde



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