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Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki
Aguiar, Jaime Paiva Lopes
Yuyama, Kaoru
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Id: lil-601763
Autor: Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki; Aguiar, Jaime Paiva Lopes; Silva Filho, Danilo Fernandes; Yuyama, Kaoru; Jesus Varejão, Maria de; Fávaro, Déborah Inês Teixeira; Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini; Pimentel, Sabria Aued; Caruso, Miriam Solange Fernandes.
Título: Caracterização físico-química do suco de açaí de Euterpe precatoria Mart. oriundo de diferentes ecossistemas amazônicos / Physicochemical characterization of acai juice of Euterpe precatoria Mart. from different amazonian ecosystems
Fonte: Acta amaz;41(4):545-552, 2011. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Os frutos do açaizeiro (Euterpe precatoria Mart.) procedentes de diferentes ecossistemas amazônicos foram processados para a obtenção de suco. O produto foi avaliado quanto à composição centesimal (umidade, cinzas, lipídeos, proteína, glicídios e fibra alimentar), minerais, ácidos graxos e antocianinas. Os frutos foram comparados quanto ao peso, constatando-se uma variação significativa de 1,1 a 2,0 g entre eles. Com relação ao suco, verificou-se baixa concentração de proteína e alto teor de energia devido, principalmente, à presença de lipídeos cuja concentração variou de 4,24 a 9,74 por cento. Dentre os minerais, o potássio foi o mais abundante com teores na faixa de 73,78 a 376,69 mg 100 g-¹ (do suco), seguido do cálcio (15,99 a 57,85 mg 100g-¹). O ferro foi encontrado em concentrações minoritárias, na ordem de 0,43 a 1,2 mg 100g-¹. Com relação aos ingredientes funcionais, o suco de açaí apresentou concentrações importantes de fibra alimentar (2,37 a 7,8 por cento), e antocianinas, variando de 128,4 mg 100 g-¹ , nos frutos de coloração verde, procedentes de Parintins, até 868,9 mg 100 g-¹ nas amostras de Manaquiri (base seca). Na fração lipídica, destacou-se ainda a presença do ácido graxo oleico (18:1), com porcentagem média de 68,2 por cento no total de ácidos graxos, seguido do ácido palmítico (16:0) com 17,5 por cento. Tais resultados reforçam o potencial do açaí como fonte de energia, lipídeos, fibra alimentar, antocianinas, ácido graxo monoinsaturado e minerais. O presente estudo irá contribuir para a ampliação da tabela de composição química de alimentos e, consequentemente, auxiliar nos programas de melhoramento genético, mercado e inclusão social.

The fruit of açaí (Euterpe precatoria Mart.) from different Amazon ecosystems were processed to obtain the juice. The juice obtained from each ecosystem was evaluated for proximate composition (moisture, ash, lipids, protein, carbohydrates and dietary fiber), minerals, fatty acids and anthocyanins. The fruits prior to processing were compared in terms of weight, having noticed a significant variation from 1.1 to 2.0 g. Concerning to the juice, there was a low concentration of protein and high in energy, mainly due to the presence of lipids with a range from 4.24 to 9.74 percent. Among the minerals, potassium was the most abundant ranging from 73.78 to 376.69 mg 100 g-¹ (per of juice), followed by calcium (from 15.99 to 57.85 mg 100g-¹.). Iron presented minority concentrations from 0.43 to 1.2 mg 100g-¹. With regard to functional ingredients, the acai juice showed significant concentrations of dietary fiber (2.37 to 7.8 percent), anthocyanins, ranging from 128.4 mg 100 g-¹ in fruits of green color coming from Parintins to 868.9 mg 100 g-¹ in samples of Manaquiri (dry basis). The lipid fraction showed high quantities of oleic fatty acid (18:1), with average percentage of 68.2 percent in total fatty acids, followed by palmitic acid (16:0) with 17.5 percent. These results reinforce the potential of acaí as a source of energy, fat, dietary fiber, anthocyanins, monounsaturated fatty acid and mineral elements. The present study will contribute to the expansion of table food composition and to aid in the genetic improvement program, market and social inclusion.
Descritores: Ácidos Graxos
Euterpe
Antocianinas
Minerais
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: lil-601770
Autor: Lunz, Alexandre Mehl; Lazzari, Sonia Maria Noemberg; Zonta-de-Carvalho, Regina Célia; Oliveira, Maria do Socorro Padilha de; Souza, Lindáurea Alves de.
Título: Cerataphis brasiliensis (Hempel) (Hemiptera: Aphididae) em quatro espécies de palmáceas na Amazônia: ocorrência e considerações taxonômicas / Cerataphis brasiliensis (Hempel) (Hemiptera: Aphididae) in four Amazonian palm species: occurrence and taxonomic considerations
Fonte: Acta amaz;41(4):593-596, 2011. ilus.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste trabalho foi designar o nome correto do afídeo que ataca palmáceas nativas amazônicas e descrever sua infestação. O monitoramento de insetos-praga em mudas e em plantas adultas permitiu a identificação de Cerataphis brasiliensis (Hempel, 1901) (Hemiptera: Aphididae: Hormaphidinae: Cerataphidini). Relatos anteriores identificaram erroneamente a espécie como Cerataphis lataniae (Boisduval, 1867). Recomenda-se o monitoramento dessa espécie em palmáceas.

The purpose of this study was to denominate correctly the aphid that attack native Amazonian palms in the Eastern Amazon and describe its infestation. The monitoring of insect-pests on seedlings and mature plants allowed the identification of Cerataphis brasiliensis (Hempel, 1901) (Hemiptera: Aphididae: Hormaphidinae: Cerataphidini). Earlier reports erroneously identified the species as Cerataphis lataniae (Boisduval, 1867). It is recommended the application of monitoring of this species on palm trees.
Descritores: Euterpe
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: biblio-913068
Autor: Melhorança Filho, André Luiz; Pereira, Maria Renata Rocha.
Título: Atividade antimicrobiana de óleos extraídos de açaí e de pupunha sobre o desenvolvimento de Pseudomonas aeruginosa e Staphylococcus aureus / Antimicrobial activity of oils extracted from açaí and pupunha on the development of Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus
Fonte: Biosci. j. (Online);28(4):598-603, july/aug. 2012. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O uso de plantas medicinais como forma de combate a patologias humanas vem se tornando uma prática constante, pois a presença de algumas substâncias possibilita a produção de eficientes medicamentos. O presente trabalho teve o objetivo de avaliar o potencial antimicrobiano do óleo da semente de açaí (Euterpe oleracea Mart.) e da casca, polpa e semente de duas espécies de pupunha (Bactris gasipaes Kunth e Bactris dahlgreniana Glassman), nativas da região Amazônica, no desenvolvimento das bactérias Pseudomonas aeruginosa e Staphylococcus aureus. Os óleos utilizados foram extraídos em soxhlet e impregnados em discos de celulose (6 mm). Os tratamentos utilizados foram os óleos de sementes de açaí e de sementes de duas variedades de pupunha e também da casca e polpa, os quais foram extraídos em soxhlet e utilizou-se como controle, antibióticos e n-hexano. Após 24 e 48 horas de incubação, as bactérias foram submetidas a leituras dos halos de inibição. Não foi verificada a presença de halo de inibição com a utilização dos óleos de açaí e pupunha sobre o desenvolvimento de P. aeruginosa. Observou-se efeito antimicrobiano do óleo das sementes de açaí e da casca das duas variedades de pupunha em S. aureus, devido presença de halo de inibição. Após 48 horas os tratamentos com óleo da polpa e da semente das duas espécies de pupunha não apresentaram halo de inibição, bem como o da casca de B. gasipaes, já a casca de B. dahlgreniana proporcionou inibição de 10 mm. Os halos de inibição apresentados pelos antibióticos usados como controle foram maiores nas duas bactérias, atingindo diâmetro de até 39 mm com a aplicação de penicilina após 48 horas.

The use of medicinal plants as a way to combat human diseases has become a constant practice, since the presence of some substances enables the efficient production of medicines. This study aimed to evaluate the antimicrobial potential of the seed oil of açai (Euterpe oleracea Mart.) And bark, pulp and seeds of two species of palm (Bactris gasipaes Kunth and Bactris dahlgreniana Glassman), native to the Amazon region, the growth of bacteria Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus. The oils used were extracted with hexane and cellulose impregnated discs (6 mm). The treatments were seed oil and açai seeds of two varieties of palm and also the skin and pulp, which were extracted with hexane and was used as control, antibiotics and n-hexane. After 24 and 48 hours of incubation, the bacteria were subjected to reading the inhibition halos. Was not observed the presence of inhibition zone with the use of oils and peach açaí on the development of P. aeruginosa. Observed antimicrobial effect of seed oil, açai and bark of two varieties of palm in S. aureus, due to the presence of inhibition zone. After 48 horas treatments with pulp oil seed and the two species of palm showed no zone of inhibition and the shell of B. gasipaes, since the husk of B. dahlgreniana provided inhibition of 10 mm. The inhibition shown by antibiotics used as control were higher in the two bacteria, reaching up to 39 mm diameter with the application of penicillin after 48 hours.
Descritores: Pseudomonas aeruginosa
Staphylococcus aureus
Bactérias
Arecaceae
Euterpe
Anti-Infecciosos
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1049465
Autor: Mattos, Elaine Cristina de; Marciano, Maria Aparecida Moraes; Daros, Vilma dos Santos Menezes Gaiotto; Faccini, Cristiane Castro; Lourenço, Angela Maria; Pereira-Chioccola, Vera Lucia.
Título: Fragment detection of coleopteran and triatomine insects in experimentally contaminated acai pulp and sugarcane juice
Fonte: Rev. Soc. Bras. Med. Trop;53:1-4, dez., 2019. ilus..
Idioma: en.
Resumo: INTRODUCTION: Oral transmission of acute Chagas disease is an emerging public health concern. This study aimed to detect insect fragments in experimentally contaminated food, by comparing triatomines with other insects. METHODS: Food samples were experimentally contaminated with insects, processed to recover their fragments by light filth, and analyzed by microscopy and Polymerase Chain Reaction (PCR). RESULTS: Morphological differences between coleopteran and triatomine insects were observed in microscopic images. PCR was efficient in amplifying Triatominae DNA in the experimentally contaminated food. CONCLUSIONS: This methodology could be utilized by food analysts to identify possible insect contamination in food samples. (AU)
Descritores: Besouros
Reação em Cadeia da Polimerase
Triatominae
Euterpe
Alimentos
Doenças Transmitidas por Alimentos
Responsável: BR79.1 - CIC - Centro de Informação Cardiovascular Mendonça de Barros


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Id: biblio-974330
Autor: Moura, Fábio Gomes; Graças, Diego Assis das; Santos, Agenor Valadares; Silva, Artur Luiz da Costa da; Rogez, Hervé.
Título: Dynamics and diversity of the bacterial community during the spontaneous decay of açai (Euterpe oleracea) fruits
Fonte: Braz. j. microbiol;49(supl.1):25-33, 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract The biodiversity and evolution of the microbial community in açai fruits (AF) between three geographical origins and two spontaneous decay conditions were examined by applying culture-independent methods. Culture-independent methods based on 16S rRNA from fifteen samples revealed that Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria, Bacteroidetes and Acidobacteria were the most abundant phyla. At the genus level, Massilia (taxon with more than 50% of the sequences remaining constant during the 30 h of decay), Pantoea, Naxibacter, Enterobacter, Raoultella and Klebsiella were identified, forming the carposphere bacterial microbiota of AF. AF is fibre-rich and Massilia bacteria could find a large quantity of substrate for its growth through cellulase production. Beta diversity showed that the quality parameters of AF (pH, soluble solids, titratable acidity and lipids) and elemental analysis (C, N, H and C/N ratio) were unable to drive microbial patterns in AF. This research offers new insight into the indigenous bacterial community composition on AF as a function of spontaneous postharvest decay.
Descritores: Bactérias/isolamento & purificação
Euterpe/química
Frutas/microbiologia
-Filogenia
Bactérias/classificação
Bactérias/genética
Bactérias/metabolismo
Biodiversidade
Sequenciamento de Nucleotídeos em Larga Escala
Microbiota
Euterpe/microbiologia
Frutas/química
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1048856
Autor: Azêvedo, Hellen Sandra Freires da Silva; Rufino, Polinar Bandeira; Azevedo, José Marlo Araújo de; Silva, Luciélio Manoel da; Wadt, Lúcia Helena de Oliveira; Campos, Tatiana de.
Título: Preservation and maceration of amazon açai leaflet tissue to obtain genomic DNA / Preservação e maceração de tecido de folíolos de açaí da Amazônia para obtenção de DNA genômico
Fonte: Biosci. j. (Online);35(4):1188-1197, july/aug. 2019. ilus, graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: The objective of this study was to test the efficiency of preservation and maceration methods for Euterpe precatoria leaflet tissue to obtain genomic DNA for molecular studies. The leaflets of E. precatoria were collected in an experimental field at Embrapa Acre, Brazil. The study was conducted in a completely randomized design with 10 replicates, in a 12 × 2 factorial structure, with 12 storage treatments (fresh; lyophiliser 3 days; refrigerator 3, 5, and 7 days; silica gel 7, 10, 20, and 30 days; and transport buffer 3, 5, and 7 days) and two leaf tissue maceration methods (liquid nitrogen and the TissueLyser®). Statistically significant differences in the obtained DNA concentration were found between the maceration and storage treatments. The TissueLyser® macerator produced higher DNA concentrations when compared to liquid nitrogen. For the storage treatments, five groups were formed based on DNA concentration when macerated with the TissueLyser® and two groups when macerated with liquid nitrogen. The DNA concentrations ranged from 285.00 ng/µ L (7 days in transport buffer) to 702.00 ng/µ L (30 days in silica gel) when the leaflets were macerated with liquid nitrogen, and from 572.73 ng/µ L (30 days in silica gel) to 2,850.00 ng/µ L (3 days in lyophiliser) using the TissueLyser® macerator. The DNA purity (A260/A280 nm) varied from 1.30 to 1.70 when the leaflets were macerated with liquid nitrogen and from 1.30 to 1.90 with the TissueLyser® macerator. Despite the variations in leaf tissue preservation and DNA concentration, all treatments were effective for DNA isolation and it was possible to amplify genomic regions of microsatellite markers by PCR. It was concluded that leaflets of E. precatoria stored in a lyophiliser and processed with an automatic macerator resulted in satisfactory DNA for molecular studies.

O objetivo deste estudo foi testar a eficiência de métodos de preservação e maceração de tecidos de folíolos de Euterpe precatoria para obter DNA genômico para estudos moleculares. Os folíolos de E. precatoria foram coletados no campo experimental da Embrapa Acre, Brasil. O estudo foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado com 10 repetições, em esquema fatorial 12 × 2, com 12 tratamentos de armazenamento (fresco; liofilizado 3 dias; geladeira 3, 5, e 7; sílica gel 7, 10, 20 e 30 dias e tampão de transporte 3, 5 e 7 dias) e dois tipos de maceração do tecido foliar (nitrogênio líquido e TissueLyser®). Para a variável concentração de DNA houve diferença estatística entre os tipos maceração e de armazenamento. O macerador TissueLyser® apresentou maiores concentrações de DNA quando comparado ao nitrogênio líquido.Para os tipos de armazenamento verificou-se formação de cinco grupos quando macerados TissueLyser® e dois grupos quando macerados com nitrogênio líquido. As concentrações de DNA variaram de 285,00 ng/µ L (7 dias em tampão de transporte) a 702,00 ng/µ L (30 dias em sílica gel) quando maceradas com nitrogênio líquido. Quando maceradas com macerador TissueLyser® variaram de 572,73 ng/µ L (30 dias em sílica gel) a 2.850,00 ng/µ L (3 dias em liofilizador). A pureza do DNA (A260/A280 nm) variou de 1,30 a 1,70 quando os folíolos foram macerados com nitrogênio líquido e de 1,30 a 1,90 quando macerados em macerador TissueLyser®. Apesar das variações na conservação e concentração dos tecidos foliares, todos os tratamentos foram eficazes para o isolamento do DNA e amplificaram regiões de marcadores microssatélites. Concluiu-se que folíolos de E. precatoria armazenados em liofilizador e macerados com macerador automático resultaram em DNA satisfatório para estudos moleculares.
Descritores: DNA
Euterpe
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-795995
Autor: Nascimento, Vitor Hugo Nunes do; Lima, Carla dos Santos; Paixão, Jorge Tadeu Campos; Freitas, Jofre Jacob da Silva; Kietzer, Katia Simone.
Título: Antioxidant effects of açaí seed ( Euterpe oleracea ) in anorexia-cachexia syndrome induced by Walker-256 tumor
Fonte: Acta cir. bras;31(9):597-601, Sept. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT PURPOSE: To assess antioxidant effects of açaí seed extract on anorexia-cachexia induced by Walker-256 tumor. METHODS: A population of 20 lab rats were distributed into four groups (n=5): Control Group (CG), which only received tumor inoculation. Experimental Group-100 (EG-100), with animals submitted to tumor inoculation and treated with seed extract in a 100 mg / ml concentration through gavage. Experimental Group-200 (EG-200), with animals submitted to tumor inoculation and treated with seed extract in a 200 mg / ml concentration. Placebo Group (GP), which received tumor inoculation and ethanol-water solution. We analyzed proteolysis, lipid peroxidation, tumor diameter and weight. RESULTS: Lipid peroxidation was representative only in the cerebral cortex, where there was more oxidative stress in rats treated with the extract (p = 0.0276). For proteolysis, there was less muscle damage in untreated rats (p = 0.0312). Only tumor diameter in treated rats was significantly lower (p = 0.0200) compared to untreated ones. CONCLUSIONS: The açaí seed extract showed no beneficial effect on the general framework of the cachectic syndrome in lab rats. However, some anticarcinogenic effects were observed in the tumor diameter and weight.
Descritores: Sementes/química
Caquexia/tratamento farmacológico
Extratos Vegetais/uso terapêutico
Anorexia/tratamento farmacológico
Euterpe/química
Antioxidantes/farmacologia
-Síndrome
Caquexia/etiologia
Extratos Vegetais/farmacologia
Carcinoma 256 de Walker/complicações
Peroxidação de Lipídeos/efeitos dos fármacos
Anorexia/etiologia
Córtex Cerebral/enzimologia
Análise de Variância
Substâncias Reativas com Ácido Tiobarbitúrico/metabolismo
Ratos Wistar
Estresse Oxidativo/efeitos dos fármacos
Neoplasias Experimentais/complicações
Antioxidantes/análise
Limites: Animais
Masculino
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1023300
Autor: Mattos, Cristina de Mattos; Marciano, Maria Aparecida Moraes; Ferreira, Antonio Roberto de Souza; Pereira-Chioccola, Vera Lucia.
Título: Determinação da viabilidade de Trypanosoma cruzi em polpa de açaí e caldo de cana de açúcar experimentalmente contaminados / Determination of the viability of Trypanosoma cruzi in the experimentally contaminated açaí pulp and sugar cane juice
Fonte: BEPA, Bol. epidemiol. paul. (Impr.);16(183 - 184):15-23, 2019. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Segundo a Organização Pan-Americana da Saúde, órgão da Organização Mundial da Saúde,1 a doença de Chagas está entre as dezessete doenças tropicais negligenciadas, atingindo cerca de 6 a 7 milhões de pessoas no mundo. Nos 21 países endêmicos da América Latina há cerca de 5 milhões e, no Brasil, 2 milhões de indivíduos infectados. Anualmente, ocorrem 50.000 novos casos e 12.000 mortes. Os países Argentina, Brasil e México concentram mais de 60% dos casos, seguidos pela Bolívia e Colômbia.1 Historicamente, a transmissão e morbidade estavam concentradas em áreas rurais da América Latina, onde as condições precárias de moradia favoreciam a infestação pelos vetores. No entanto, nas últimas décadas, o sucesso dos programas de controle vetorial contribuiu substancialmente para a diminuição da transmissão em áreas rurais(AU)
Descritores: Trypanosoma cruzi
Calendula
Açúcares
Euterpe
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: biblio-2757
Autor: Silva, Mírian Pereira da; Cunha, Talita Amaral; Moreira, Rosângela Maria; Canuto, John Warnens; Campos, Renata Cristina de Almeida Bianchini; Martins, Eliane Maurício Furtado; Martins, Maurílio Lopes.
Título: Elaboração e caracterização de doce cremoso de frutos de juçara (euterpe edulis martius) com banana e abacaxi / Elaboration and characterization of sweet cream of juçara (euterpe edulis martius) fruits with banana and pineapple
Fonte: Hig. aliment;30(260/261):94-99, 30/10/2016. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se elaborar doce em pasta cremoso de juçara com banana e com abacaxi e determinar suas características físico-químicas, microbiológicas e sensoriais. Os doces de juçara com abacaxi e de juçara com banana apresentaram, respectivamente, pH de 3,94 e 4,33 e acidez titulável de 0,86 e 0,48%. O valor médio encontrado de sólidos solúveis de ambos foi de 61,93 ºBrix. Não foi constatada diferença (p>0,05) nos valores de L*, a* e b* entre os doces. Os produtos apresentaram <0,03 NMP/g de coliformes totais e termotolerantes, <1,0x10² UFC/g estimado de fungos filamentosos e leveduras e ausência de Salmonella sp. Os doces não diferiram entre sim quanto às características físico-químicas (p>0,05) e estão de acordo com os padrões microbiológicos exigidos pela legislação, sendo, assim, um produto seguro, de boa qualidade e com grande potencial para o mercado consumidor. A avaliação sensorial foi realizada por 50 julgadores não treinados. Os provadores detectaram diferença significativa (p<0,05) entre as amostras em relação aos atributos cor, sabor, aroma, textura e impressão global, sendo os escores médios das respostas dos provadores para o doce de juçara com abacaxi maiores (p<0,05). Além disso, os escores médios obtidos quando se utilizou a escala FACT e a de intenção de compra diferiram (p<0,05) e foram maiores neste doce. Portanto, o doce de juçara com abacaxi foi o preferido. Entretanto, o doce de juçara com banana também apresentou boa aceitação sensorial.

The aim of this study was to develop sweet paste of juçara with banana and of juçara with pineapple and determine its physico-chemical, microbiological and sensory characteristics. The sweets of juçara with pineapple and banana with juçara presented, respectively, pH 3.94 and 4.33, and titratable acidity of 0.86 and 0.48%. The mean of soluble solids was 61.93 °Brix for both. It was not found difference (p>0.05) in the L *, a * and b * values between the sweets. Products exhibited <0.03 MPN/g of total and fecal coliforms, <1.0 x 10² CFU/g estimated of filamentous fungi and yeast and absence of Salmonella sp. The sweets did not differ in relation to the physicochemical characteristics (p>0.05) and they are in agreement with the microbiological standards required by law, been safe products, of good quality and with great potential for the consumer market. The sensory evaluation was performed by 50 untrained panelists. The tasters detected a significant difference (p<0.05) between samples in relation to the attributes color, flavor, aroma, texture and overall, with the average scores of the responses of tasters for the juçara and pineapple sweet higher (p<0,05). In addition, the average scores obtained when using the FACT scale and buying intention differed (p<0.05) and were higher for this sweet. So the juçara with pineapple sweet was preferred. However, the juçara with banana sweet also presented good sensory acceptance.
Descritores: Doces/análise
Musa
Ananas
Euterpe
Frutas
-Alimentos Fortificados
Técnicas Microbiológicas
Inovação
Fenômenos Químicos
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública


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Id: biblio-910580
Autor: Rodrigues, Maria Paula Jensen; Dias, Thamiris Cabrini Ventura; Martins, José Manoel; Martins, Maurilio Lopes.
Título: Efeito de estresse subletal pelo frio em células de lactobacillus rhamnosus gg em suco misto de juçara e manga / Subletal cold stress effect on lactobacillus rhamnosus gg cells in mixed juçara and mango juice
Fonte: Hig. aliment;32(280/281):74-78, 30/06/2018. ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Lactobacillus rhamnosus GG é uma bactéria probiótica, Gram-positiva, não esporulada, catalase negativa, microaerofílica e não fermentadora de lactose. Assim, produtos lácteos fermentados não são bons carreadores desse micro-organismo, mas, produtos de origem vegetal, como sucos, podem veicular essa bactéria. Entretanto, a acidez desses alimentos pode inibir a viabilidade de probióticos. Por outro lado, a exposição de micro-organismos a um estresse prévio subletal faz com que ocorra a ativação de mecanismos celulares regulatórios e os mesmos quando expostos a uma condição de estresse subletal previamente são mais resistentes às condições de estresse subsequentes. Neste trabalho avaliou-se o estresse subletal pelo frio em células de L. rhamnosus GG em suco misto de juçara e manga durante 60 dias de armazenamento a 7 °C. Foram realizados dois tratamentos sendo eles, controle e estresse subletal pelo frio no qual L. rhamnosus GG foi armazenado a 4 °C por sete dias em caldo deMan Rogosa Sharpe (MRS). Após, a centrifugação foi realizada e o pellet de células foi inoculado em suco misto de juçara e manga. A análise de viabilidade por plaqueamento foi realizada nos tempos 0, 7, 14, 21, 28, 45 e 60 dias em ágar MRS. Com 28 dias de armazenamento houve redução de 0,59 ciclo logaritimico na contagem para o tratamento controle e 0,80 ciclo logaritimico para o tratamento em que as células passaram pelo estresse subletal pelo frio e com 60 dias houve redução da contagem do tratamento controle de 1,69 ciclo logaritimico e para o tratamento de estresse subletal de 1,9 ciclo logaritimico. Dessa forma, o estresse subletal pelo frio aplicado não foi suficiente para ativar os mecanismos de resposta ao estresse em L. rhamnosus GG quando veiculado em suco misto de juçara e manga.

Lactobacillus rhamnosus GG is a probiotic, Gram-positive, non-spore forming, catalase-negative, microaerophilic and non-fermenting lactose bacterium. Therefore, fermented dairy products are not good carriers of this microorganism, so products of vegetable origin, such as juices, can vehicle this probiotic. However, the acidity present can inhibit the viability of probiotic microorganisms. On the other hand, the exposure of microorganisms to a previous sublethal stress causes the activation of regulatory cellular mechanisms. Therefore, microorganisms that are exposed to a sublethal stress condition previously are more resistant. This work evaluated the sublethal cold stress in L. rhamnosus GG cells in mixed juçara and mango juice for 60 days at 7 °C. Two treatments were carried out, being control and sublethal cold stress in which L. rhamnosus GG was stored at 4 °C for seven days in Man Rogosa Sharpe broth (MRS). After centrifugation, the cell pellet was inoculated in mixed juçara and mango juice. The viability analysis by plating was performed at times 0, 7, 14, 21, 28, 45 and 60 days. With 28 days of storage there was a reduction of 0.59 logarithmic cycle for the control and 0.80 logarithmic cycle for the treatment of sublethal stress, and with 60 days the count of L. rhamnosus GG in the control treatment reduced 1.69 logarithmic cycle and 1.9 logarithmic cycle for the treatment of sublethal stress. Thus, the application of sublethal stress by cold was not enough to activate the mechanisms of stress response in L. rhamnosus GG when served by mixed juçara and mango juice.
Descritores: Probióticos
Mangifera
Alimento Funcional
Sucos
Armazenamento de Alimentos
Euterpe
-Bactérias
Lactobacillus rhamnosus
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