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Id: biblio-886851
Autor: CECÍLIO FILHO, ARTHUR B; BIANCO, MATHEUS S; TARDIVO, CAROLINE F; PUGINA, GABRIEL C M.
Título: Agronomic viability of New Zealand spinach and kale intercropping
Fonte: An. acad. bras. ciênc;89(4):2975-2986, Oct.-Dec. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e tecnológico.
Resumo: ABSTRACT The intercropping is a production system that aims to provide increased yield with less environmental impact, due to greater efficiency in the use of natural resources and inputs involved in the production process. An experiment was carried out to evaluate the agronomic viability of kale and New Zealand spinach intercropping as a function of the spinach transplanting time. (0, 14, 28, 42, 56, 70, 84 and 98 days after transplanting of the kale). The total yield (TY) and yield per harvest (YH) of the kale in intercropping did not differ from those obtained in monoculture. The spinach TY was influenced by the transplanting time, the earlier the transplanting, the higher the TY. The spinach YH was not influenced by the transplanting time, but rather by the cultivation system. In intercropping, the spinach YH was 13.5% lower than in monoculture. The intercropping was agronomically feasible, since the land use efficiency index, which was not influenced by the transplanting time, had an average value of 1.71, indicating that the intercropping produced 71% more kale and spinach than the same area in monoculture. Competitiveness coefficient, aggressiveness and yield loss values showed that kale is the dominating species and spinach is the dominated.
Descritores: Brassica/crescimento & desenvolvimento
Spinacia oleracea/crescimento & desenvolvimento
Produção Agrícola/métodos
-Fatores de Tempo
Nova Zelândia
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Amaral, Claudia Antonia Alcantara
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Id: lil-672301
Autor: Alves, Natália Elizabeth Galdino; Paula, Laura Ribeiro de; Amaral, Cláudia Antônia Alcântara; Freitas, Maria Tereza de; Cunha, Aureliano Claret da.
Título: Efeito dos diferentes métodos de cocção sobre os teores de nutrientes em brócolis (Brassica oleracea L. var. italica) / Effect of different cooking methods on the nutrient contents in broccoli (Brassica oleracea L. var. Italica)
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;70(4):507-513, out.-dez. 2011. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Os brócolis contêm quantidades relevantes de vitaminas e minerais e, nestes vegetais in natura os teores de potássio e vitamina C são >30 por cento da IDR (ingestão diária recomendada). As formas de transferência de calor, intensidade da temperatura, duração do processo e meio de cocção utilizados são fatores que acarretam alterações nas características químicas, físicas e nutricionais do alimento. Neste estudo os teores de umidade, vitamina C, potássio, cálcio e fósforo foram avaliados em brócolis submetidos a diferentes técnicas de cocção (panela a vapor, forno combinado, forno de micro-ondas, ebulição e fogo brando). Nos brócolis in natura os teores de potássio e vitamina C foram, respectivamente, de 229,23 ± 7,88 e 50,79 ±6,55 mg/100 g. Comparando-se esses teores com aqueles obtidos pelas técnicas de panela a vapor e forno combinado não houve diferenças significativas, ao contrário dos resultados observados para as demais metodologias. Houve perdas significativas de teores de fósforo e cálcio em todas as técnicas de cocção, em comparação aos brócolis in natura. A cocção na panela a vapor e no forno combinado foram as técnicas que preservaram mais adequadamente os teores de vitamina C e potássio. A retenção de nutrientes é o fator preponderante na indicação de procedimentos de cocção.
Descritores: Brassica
Manipulação de Alimentos
Valor Nutritivo
Ácido Ascórbico
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: biblio-1100113
Autor: Cividanes, Francisco Jorge; Silva, Karen Pereira da; Martins, Ivan Carlos Fernandes; Cividanes, Terezinha Monteiro dos Santos.
Título: Phytophagous insects and natural enemies in kale under organic and chemical fertilizers / Insetos fitófagos e inimigos naturais em couve sob adubação orgânica e química
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0902018, 2020. tab.
Idioma: en.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Resumo: Organic agriculture is distinguished by practices that benefit the environment and support sustainable agriculture. In the present study, leafy kale, Brassica oleracea L. var. acephala DC., was submitted to chemical and organic (castor bean cake and bovine manure) fertilization treatments aiming to verify the influence of these fertilizers on the occurrence of insect pests and natural enemies. The insects were sampled by visual examination of plants and pitfall traps. Brevicoryne brassicae (L.) and Myzus persicae (Sulzer) (Hemiptera: Aphididae) were the phytophagous insects that occurred more significantly in kale, under chemical rather than organic fertilization, whereas Harmonia axyridis (Pallas), Hippodamia convergens (Guérin-Méneville) (Coleoptera: Coccinellidae), Diaeretiella rapae (M'Intosh) (Hymenoptera: Braconidae) and spiders (Arachnida: Araneae) were abundant in kale under organic fertilizer. The study showed that castor bean cake and bovine manure as leafy kale fertilizers can reduce the use of insecticides and provide quality food.(AU)

A agricultura orgânica destaca-se pelo emprego de práticas que beneficiam o meio ambiente e aumentam a sustentabilidade na agricultura. No presente estudo, a couve-de-folha, Brassica oleracea L. var. acephala DC., foi submetida a tratamentos de adubação química e orgânica à base de torta de mamona e esterco bovino para se verificar a influência dos fertilizantes na ocorrência de insetos pragas e inimigos naturais. Os insetos foram amostrados por meio de exame visual de plantas e armadilhas tipo alçapão. Brevicoryne brassicae (L.) e Myzus persicae (Sulzer) (Hemiptera: Aphididae) foram os insetos fitófagos que ocorreram significativamente em maior número em couve sob adubação química que orgânica, enquanto Harmonia axyridis (Pallas), Hippodamia convergens (Guérin-Méneville) (Coleoptera: Coccinellidae), Diaeretiella rapae (M'Intosh) (Hymenoptera: Braconidae) e aranhas (Arachnida: Araneae) foram abundantes em couve sob adubo orgânico. O estudo evidenciou que o uso de torta de mamona e esterco bovino como adubo de couve-de-folha pode reduzir o uso de inseticidas e fornecer alimentos de qualidade.(AU)
Descritores: Brassica
Controle de Pragas/métodos
Controle Biológico de Vetores
Fertilizantes
-Agricultura Sustentável
Agricultura Orgânica
Insetos
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-974320
Autor: Yuwa-amornpitak, Thalisa; Chookietwatana, Kannika.
Título: Bioconversion of waste cooking oil glycerol from cabbage extract to lactic acid by Rhizopus microsporus
Fonte: Braz. j. microbiol;49(supl.1):178-184, 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Mahasarakham University.
Resumo: Abstract Glycerol from spent oil was processed by transesterification for biodiesel production. Although glycerol contains many types of impurities, it can be used as a C-source for lactic acid production by fungi, such as Rhizopus microsporus. In this study, we found that wild type R. microsporus (LTH23) produced more lactic acid than the mutant strains on cabbage glycerol media (CG media). More lactic acid was produced on CG media than on cabbage extract media (C media) by about two-fold in batch fermentation conditions. In addition, we found that lactic acid production in a fed-batch process was also slightly higher than in a batch process. To study the combined effects of pH, urea, and glycerol waste concentration on lactic acid production, a response surface methodology was used. The optimum pH, urea, and glycerol waste concentrations were pH 6.5, 3.75 g/L, and 17 g/L, respectively. The maximum lactic acid production predicted by this equation model was 4.03 g/L.
Descritores: Rhizopus/metabolismo
Brassica/química
Ácido Láctico/metabolismo
Glicerol/metabolismo
-Resíduos/análise
Brassica/metabolismo
Brassica/microbiologia
Biotransformação
Culinária
Meios de Cultura/metabolismo
Meios de Cultura/química
Biocombustíveis/análise
Fermentação
Concentração de Íons de Hidrogênio
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-996829
Autor: Nogueira, Luciano; Almeida, André Cirilo de Sousa; Freitas, Marcelo Mueller de; Ribeiro, Zulene Antonio; Boiça Junior, Arlindo Leal; Jesus, Flávio Gonçalves de.
Título: Attractiveness, non-preference for feeding and oviposition to Ascia monuste orseis Godart (Lepidoptera: Pieridae) in collard greens / Atratividade, não-preferência para alimentação e oviposição de Ascia monuste orseis Godart (Lepidoptera: Pieridae) em couve comum
Fonte: Arq. Inst. Biol;85:e0362017, 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: CNPq.
Resumo: Collard greens Brassica oleracea var. acephala is one of the most important horticultural grown in Brazil for human feeding. The caterpillar Ascia monuste orseis (Lepidoptera: Pieridae) stands out among the important pest in Brassicaceae causing severe plant defoliation. The objective of this study was to identify resistant genotypes (antixenosis) in 26 collard greens genotypes to A. monuste orseis. In free-choice test, randomized blocks were used; and in the non-choice test we adopted a completely randomized design. Manteiga de Jundiaí, crespa de Capão Bonito, couve de Arthur Nogueira 1, manteiga I-1811, manteiga de Ribeirão Pires I-1811, orelha-de-elefante and Pires 1 de Campinas presented antixenosis (non-preference for oviposition). Pires 1 de Campinas, manteiga I-1811, manteiga de São José, verde-escura and manteiga de Monte Alegre presented antixenosis (non-preference for feeding). These collard greens genotypes can be directly used by farmers for cultivation or by breeders as donor sources in breeding programs for resistance to A. monuste orseis.(AU)

Brassica oleracea var. acephala (couve comum) é uma das mais importantes olerícolas cultivadas no Brasil para alimentação humana. A lagarta Ascia monuste orseis (Lepidoptera: Pieridae) destaca-se entre as pragas mais significativas no cultivo de Brassicaceae por causar severa desfolha na planta. O objetivo deste trabalho foi identificar, em 26 genótipos de couve comum, fontes de resistência (antixenose) a A. monuste orseis. No teste de livre escolha, adotou-se o esquema casualizado de blocos; e no teste sem chance de escolha o esquema foi inteiramente casualizado. Manteiga de Jundiaí, crespa de Capão Bonito, couve de Arthur Nogueira 1, manteiga I-1811, manteiga de Ribeirão Pires I-1811, orelha-de-elefante e Pires 1 de Campinas apresentaram antixenose (não preferência para oviposição). Pires 1 de Campinas, manteiga I-1811, manteiga de São José, verde-escura e manteiga de Monte Alegre apresentaram antixenose (não preferência para alimentação). Esses genótipos de couve comum podem ser cultivados diretamente por agricultores ou ser usados por melhoristas em programas de melhoramento genético para resistência a A. monuste orseis.(AU)
Descritores: Controle de Pragas/métodos
Brassicaceae
-Brassica
Lepidópteros
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-964426
Autor: Alves, Rerisson do Nascimento; Chaves, Karina da Silva; Santos Junior, Sebastião Moreira dos; Meireles, Bruno Raniere Lins de Albuquerque; Fonseca, Sthelio Braga da; Silva, Rogério Barbosa da; Stefani, Ricardo.
Título: Desenvolvimento e caracterização de filme biodegradável inteligente à base de amido de banana verde e extrato de brassica oleraceae (repolho roxo) / Development and characterization of green biodegradable film based on green banana starch and brassica oleraceae extract (purple cabbage)
Fonte: Hig. aliment;32(284/285):117-122, out. 30, 2018. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste estudo foi desenvolver e caracterizar filme indicador de qualidade de alimentos utilizando amido de banana verde incorporado com extrato de repolho roxo. Os filmes foram desenvolvidos a partir de duas formulações: i) amido de banana sem extrato; ii) amido de banana com extrato. Os filmes foram caracterizados através de análise térmica (TG/DT), ensaio mecânico, espectroscopia por infravermelho (FT-IR), índice de intumescimento e ativação em diferentes pH. Os filmes apresentaram um perfil similar de perda de massa, indicando pouco efeito da incorporação do extrato à sua estabilidade térmica. A incorporação do extrato vegetal promoveu maior resistência mecânica e menor taxa de intumescimento. FT-IR mostrou que não houve interação do extrato com o biopolímero. O filme de amido apresentou sensibilidade à variação do pH. O uso do amido de banana verde combinado com gelatina e extrato de repolho roxo apresenta potencial aplicação como indicador visual de qualidade de alimentos duranteo armazenamento.

The aim of the study was to develop and characterize food quality indicator film using green banana starch incorporated with purple cabbage extract. The films were developed from two formulations: i) banana starch without extract; ii) banana starch with extract. The films were characterized by thermal analysis (TG/DTA), mechanical assay, infrared spectroscopy (FT-IR), swelling index and activation at different pH. The films presented a similar profile of mass loss, indicating that extract did not affect thermal stability. The incorporation of the vegetal extract promoted greater mechanical resistance and a lower rate of swelling. FT-IR showed that there was no interaction of the extract with the biopolymer. The starch film showed sensitivity to pH variation. The use of green banana starch combined with gelatin and purple cabbage extract has potential application as a visual indicator of food quality during storage.
Descritores: Polímeros
Termogravimetria
Embalagem de Alimentos
Alimentos Integrais
-Brassica
Indústria Alimentícia
Embalagem de Produtos
Musa
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública


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Id: biblio-946969
Autor: Melo, Claudia Maria Tómás; Faria, Juliana Vitaliano.
Título: Composição centesimal, compostos fenólicos e atividade antioxidante em partes comestíveis não convencionais de seis olerícolas / Composition, phenolic compounds and antioxidant activity in conventional not edible parts of six vegetables
Fonte: Biosci. j. (Online);30(1):93-100, jan./feb. 2014. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Este trabalho apresenta resultados da composição centesimal, quantificação de fenólicos e atividade antioxidante de partes comestíveis não convencionais das olerícolas: cenoura, couve em folha, beterraba, repolho verde, brócolis e rabanete. A composição centesimal foi determinada de acordo com a metodologia proposta pelo Instituto Adolfo Lutz, sendo o teor de carboidratos totais obtido pela diferença das outras frações analisadas. O teor de compostos fenólicos foi obtido utilizando o reagente folin-ciocaulteal e curva de calibração com o reagente ácido gálico, enquanto que a atividade antioxidante foi realizada utilizando o reagente de DPPH (1,1­difenil-2-picrilidrazila). Ao nível de 99% de probabilidade, algumas amostras de partes não convencionalmente comestíveis (talos e folhas) apresentaram diferenças significativas em relação à composição centesimal, mas com teores próximos aos obtidos pela parte convencionalmente comestível do vegetal. Em relação à atividade antioxidade, todas as partes comestíveis não convencionais das olerícolas em estudo apresentaram propriedades antioxidantes, entretanto, a intensidade desta ação foi diferenciada entre elas, sendo que talos de brócolis e folhas e talos de beterraba não apresentaram diferenças significativas entre si.

This paper presents the centesimal composition, total phenolics quantification and antioxidant activity of edible parts of non-conventional vegetables: carrots, cabbage leaf, beetroot, green cabbage, broccoli and radish. The composition was determined according to the methodology proposed by the Institute Adolfo Lutz, and the total carbohydrate obtained from the difference of the other fractions analyzed. The content of phenolic compounds was obtained using the Folin-ciocaulteal and calibration curve with gallic acid, whereas the antioxidant activity was performed using the reagent DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl). At the 99% level of probability, some samples showed significant differences in relation to centesimal composition, but at levels proximate to those obtained by conventional edible part of the plant. Regarding the antioxidant activity, all the edible parts of crops in unconventional samples showed antioxidant properties, however, the strength of action in different extent, and broccoli stalks and leaves and stalks of sugar beet showed no significant differences between them.
Descritores: Plantas
Compostos Fenólicos
Antioxidantes
-Brassica
Daucus carota
Beta vulgaris
Raphanus
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-914358
Autor: Boiça Junior, Arlindo Leal(edt); Janini, Júlio Cesar(edt); Souza, Bruno Henrique Sardinha de(edt); Rodrigues, Nara Elisa Lobato(edt).
Título: Efeito de cultivares de repolho e doses de extrato aquoso de nim na alimentação e biologia de Plutella xylostella (Linnaeus) (Lepidoptera: plutellidae) / Effect of cabbage cultivars and doses of aqueous extrat of neem on feeding and biology of Plutella xylostella (linnaeus) (lepidoptera: plutellidae)
Fonte: Biosci. j. (Online);29(1):22-31, jan./feb. 2013. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Avaliaram-se os efeitos isolados e associados das cultivares de repolho Ruby Ball e Chato de Quintal e o extrato aquoso de amêndoas de frutos de nim (Azadirachta indica A. Juss.) nas concentrações de 5 e 10% sobre a atratividade, alimentação e desenvolvimento de Plutella xylostella (L.). No teste de não preferência para alimentação com chance de escolha, discos foliares de cada tratamento foram dispostos em placas de Petri onde foram liberadas três lagartas/tratamento, enquanto no teste sem chance de escolha duas lagartas foram colocadas em placas de Petri contendo um disco foliar em cada placa. No teste de biologia, lagartas recém-eclodidas foram transferidas para placas de Petri, na proporção de uma por placa, onde foram avaliados os parâmetros biológicos: mortalidade larval após 1, 3 e 5 dias; mortalidade pupal; mortalidade total; peso de lagartas com seis dias de idade; peso de pupas com 24 horas de idade; e longevidade de adultos. A cultivar Ruby Ball apresentou menor atratividade às lagartas no teste com chance de escolha. O extrato de nim em ambas as concentrações foi considerado repelente no teste com chance de escolha. Não houve diferença na massa foliar seca consumida pelas larvas, nos testes com e sem chance de escolha. Também não foi observada diferença na mortalidade larval, pupal e total entre as cultivares. Ambas as doses do extrato de nim foram igualmente eficientes na mortalidade da traça-das-crucíferas. Não houve diferença do peso de lagartas e pupas e da longevidade dos adultos de P. xylostella entre as cultivares.

The isolated and associated effects of cabbage cultivars Ruby Ball and Chato de Quintal and aqueous extract of seeds of fruits of neem (Azadirachta indica A. Juss.) were evaluated in the concentrations of 5 and 10% on Plutella xylostella (L.) attractiveness, feeding and development. In free-choice no-preference for feeding test, leaf discs of each treatment were placed in Petri dishes where three caterpillars/treatment were released while in no-choice test two caterpillars were placed in Petri dishes with one leaf disc in each dish. In the biology test, neonate larvae were transferred to Petri dishes in the proportion of one per dish, whereas the biological parameters were evaluated: larvae mortality after 1, 3 and 5 days; pupae mortality; total mortality; six day-old larvae weight; 24 hour-old pupae; and adult longevity. Cultivar Ruby Ball showed lower attractiveness to the caterpillars in free-choice test. Neem extract in both concentrations was repellent to the caterpillars in free-choice test. There were no differences in the dry mass consumed by the caterpillars in free-choice and no-choice tests. There were no differences in larval, pupal and total mortality between the cultivars. Both doses of neem extract were equally efficient in the mortality of the diamondback moth. There were no differences in caterpillars and pupae weight and in the longevity of the adults of P. xyostella between the cultivars.
Descritores: Brassica
Cultivos Agrícolas
Azadirachta
Lepidópteros
Responsável: BR396.4


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Id: biblio-912553
Autor: Tunes, Lilian Madruga de; Tavares, Lizandro Ciciliano; Rufino, Cassyo de Araújo; Barros, Antonio Carlos Souza Albuquerque; Muniz, Marlove Fátima Brião; Duarte, Veronica Brasil.
Título: Envelhecimento acelerado em sementes de brócolis (Brassica oleracea L. var. italica Plenk) / Accelerated aging of broccoli seeds (Brassica oleracea L. var. italica Plenk)
Fonte: Biosci. j. (Online);28(2):173-179, mar./apr. 2012. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O presente trabalho teve por objetivo determinar a metodologia do teste de envelhecimento acelerado para avaliação do potencial fisiológico de sementes de brócolis, bem como, verificar a possibilidade do uso de solução contendo NaCl como alternativa para controle da absorção de água pelas sementes durante a realização do teste, sem reduzir sua sensibilidade. Foram utilizados quatro lotes de sementes, submetidos aos testes de germinação, emergência de plântulas, índice de velocidade de emergência e envelhecimento acelerado, empregando-se os períodos de exposição de 48, 72 e 96 h, com e sem o uso de solução salina de NaCl. Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado em esquema fatorial 4 x 4 (quatro tempos de exposição e quatro lotes de sementes), com quatro repetições. A utilização de solução salina saturada ou não de NaCl diminui a absorção de água pelas sementes de brócolis durante o teste de envelhecimento acelerado, acarretando uma taxa de deterioração menos acentuada e resultados menos drásticos e mais uniformes. A exposição por um período de 48 h é uma opção promissora para a avaliação do potencial fisiológico das sementes.

The objective of this work was to evaluate the methodology of the accelerated aging test to evaluate the physiological potential of broccoli seeds and verify the possibility of using saline solution (NaCl) as an alternative for controlling water uptake by seeds during the test without reducing its sensitivity. Four seed lots were submitted to the germination test, seedlings emergence, speed of emergence index and accelerated aging (periods of 48, 72 and 96 hours, with or without the use of saline solution). A completely randomized factorial scheme 4 x 4 (four times exposure and four seed lots) was used, with four replications. The use of saturated saline solution reduces water absorption by seeds of broccoli during the accelerated aging test, resulting in a less pronounced and less drastic rate of deterioration and more uniform results. Exposure for a period of 48 hours is promising option for the evaluation of seed vigor.
Descritores: Sementes
Brassica
Cloreto de Sódio
Germinação
-Produção Agrícola
Responsável: BR396.4


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: lil-740872
Autor: Boffill Cárdenas, María de los Ángeles; Valido Díaz, Arianna; Pizarro Espín, Arelys; Sánchez Álvarez, Carmen.
Título: Efecto gastroprotector del jugo de zanahoria (Daucus carota), col (Brassica oleracea ) y papa (Solanum tuberosum) / Effects of carrot (Daucus carota), cabbage (Brassica oleracea) and potato (Solanum tuberosum) juices as gastric mucosal protections
Fonte: Medicentro (Villa Clara);19(2):80-87, abr.-jun. 2015. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: INTRODUCCIÓN: a muchos vegetales se les reconocen acciones beneficiosas sobre el aparato digestivo. A la zanahoria (Daucus carota), la col (Brassica oleracea) y la papa (Solanum tuberosum) la población les atribuye acciones gastroprotectoras. Objetivo: Comprobar experimentalmente la acción gastroprotectora de los jugos de zanahoria, col y papa. MÉTODOS: se utilizaron ratas Sprague-Dawley machos de 190 ± 10 g como modelo biológico; las úlceras gástricas se produjeron con 1 mL de etanol absoluto por cada animal. Los 40 animales fueron distribuidos en cinco grupos de ocho. El grupo 1 fue el control, el 2, el control positivo (atropina 20 mg/Kg), el 3 fue tratado con el jugo de col, el 4 con el de zanahoria y el 5 con el de papa. Media hora antes de la inducción de la úlcera, se administraron los jugos a una dosis de 400 mg/Kg sobre la base de los sólidos totales. Los animales se sacrificaron una hora después de la inducción de las úlceras, las cuales fueron cuantificadas, y se midió el área dañada. RESULTADOS: con todos los jugos empleados, se observó una disminución significativa del área afectada cuando se comparó con el control; sin embargo, solo en el grupo al que se administró el jugo de col, la disminución no presentó significación estadística con relación al grupo control positivo, por lo que el efecto gastroprotector fue similar a él. CONCLUSIONES: los jugos de zanahoria y papa presentaron un moderado efecto gastroprotector, el cual resultó alto en el grupo tratado con jugo de col.

INTRODUCTION: many vegetables are known for their beneficial effects on digestive system. Population attributed the benefits of carrot (Daucus carota), cabbage (Brassica oleracea) and potato (Solanum tuberosum) as gastric mucosal protections. OBJECTIVE: to prove experimentally the action of carrot (Daucus carota), cabbage (Brassica oleracea) and potato (Solanum tuberosum) juices as gastric mucosal protections. METHODS: sprague-Dawley male rats of 190 ± 10 g were used as biological models; ulcers were induced with 1 mL of absolute ethanol for each animal. Forty animals were distributed in five groups of eight. Group 1 was selected as control group, 2 as positive control (atropine 20 mg/Kg), 3 was treated with cabbage juice, 4 with carrot juice and 5 with potato juice. A half hour before the ulcer induction, all juices were administrated at a dose of 400 mg/Kg on the basis of total solids. Animals were sacrificed an hour after the ulcer inductions, ulcers were quantified, as well as, the damage area was measured. Results: a significant decrease of the affected area after using the juices was observed comparing to the control group; however, group which was given cabbage juice, did not show a significant statistical decrease in relation to the positive control group, that is why the effect as gastric mucosal protection was similar to it. CONCLUSIONS: carrot and potato juices had a moderated effect as gastric mucosal protections; on the other hand, group treated with cabbage did show a high effect on the digestive system.
Descritores: Úlcera Gástrica
Brassica
Daucus carota
Testes Laboratoriais
Limites: Humanos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional



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