Base de dados : LILACS
Pesquisa : B01.650.940.800.575.912.250.200.399 [Categoria DeCS]
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Id: biblio-966275
Autor: Oliveira Neto, Hélio Tavares de; Gondim, Ancélio Ricardo de Oliveira; Sá, Francisco Vanies da Silva; Souto, Lauter Silva; Brito, Marcos Eric Barbosa; Silva, Marcio Santos da; Lira, Renato Pereira de.
Título: Growth, gas exchanges and production of beet CV. katrina under organo-mineral fertilization / Crescimento, trocas gasosas e produção da beterraba CV. Katrina sob adubação organomineral
Fonte: Biosci. j. (Online);33(5):1126-1133, sept./oct. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: The beet culture has great economic and food importance in the world, especially with respect to energy generation. In Brazil the culture is still little studied, lacking studies in all stages of production of culture, mainly in the management of fertilization. This study aimed to evaluate the effect of organo-mineral fertilization on growth, gas exchanges and production of beet, cv. Katrina. The experiment was conducted under field conditions in the municipality of Pombal-PB, Brazil, from September to December 2015, in a randomized block design. The treatments were arranged in a 4 x 2 factorial scheme and corresponded to four periods of fermentation of the biofertilizer (10, 20, 30 and 40 days) applied in soils with and without mineral fertilization, with four replicates and 18 plants evaluated per plot. Plants were conducted for 70 days after transplanting, in 15-cm-high, 1-m-wide beds. During this period, plant growth, gas exchanges and production components were evaluated. The application of mineral biofertilizer fermented for 20 to 30 days, associated with mineral fertilization with 36 g m-2 of P2O5, 18.0 g m-2 of K2O and 14 g m-2 of N at planting, promoted better performance of growth, gas exchanges and production of beet plants. In the soil without mineral fertilization, it is recommended to use the longest biofertilizer fermentation periods, 30 to 40 days, for beet cultivation.

A cultura da beterraba tem grande importância econômica e alimentar no mundo, especialmente no que diz respeito à geração de energia. No Brasil, a cultura ainda é pouco estudada, faltando estudos em todos os estágios de produção da cultura, principalmente no manejo da adubação. Objetivou-se no presente trabalho, avaliar a adubação organomineral no crescimento, trocas gasosas e produção da beterraba cv. Katrina. O experimento foi conduzido em condições de campo, no município de Pombal, PB, no período de setembro a dezembro de 2015. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso, com tratamentos arranjados em esquema fatorial 4 x 2, relativos a quatro períodos de fermentação do biofertilizante (10, 20, 30 e 40 dias) aplicados em solos com e sem adubação mineral, com quatro repetições e 18 plantas úteis por parcela. As plantas foram conduzidas durante 70 dias após o transplantio, em canteiros de 15 cm de altura, com 1 m de largura. Durante esse período, avaliou-se o crescimento, trocas gasosas e os componentes de produção. A adubação com biofertilizante mineral fermentado no período entre 20 e 30 dias associado à adubação mineral com 36 g m-2 de P2O5, 18,0 g m-2 de K2O e 14 g m-2 de N no plantio, proporcionou melhor desempenho no crescimento, trocas gasosas e produção da beterraba. No solo sem adubação mineral, recomenda-se a utilização dos maiores períodos de fermentação do biofertilizante, 30 a 40 dias, para o cultivo da beterraba.
Descritores: Cultivos Agrícolas
Chenopodiaceae
Beta vulgaris/crescimento & desenvolvimento
Fertilizantes
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-946969
Autor: Melo, Claudia Maria Tómás; Faria, Juliana Vitaliano.
Título: Composição centesimal, compostos fenólicos e atividade antioxidante em partes comestíveis não convencionais de seis olerícolas / Composition, phenolic compounds and antioxidant activity in conventional not edible parts of six vegetables
Fonte: Biosci. j. (Online);30(1):93-100, jan./feb. 2014. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Este trabalho apresenta resultados da composição centesimal, quantificação de fenólicos e atividade antioxidante de partes comestíveis não convencionais das olerícolas: cenoura, couve em folha, beterraba, repolho verde, brócolis e rabanete. A composição centesimal foi determinada de acordo com a metodologia proposta pelo Instituto Adolfo Lutz, sendo o teor de carboidratos totais obtido pela diferença das outras frações analisadas. O teor de compostos fenólicos foi obtido utilizando o reagente folin-ciocaulteal e curva de calibração com o reagente ácido gálico, enquanto que a atividade antioxidante foi realizada utilizando o reagente de DPPH (1,1­difenil-2-picrilidrazila). Ao nível de 99% de probabilidade, algumas amostras de partes não convencionalmente comestíveis (talos e folhas) apresentaram diferenças significativas em relação à composição centesimal, mas com teores próximos aos obtidos pela parte convencionalmente comestível do vegetal. Em relação à atividade antioxidade, todas as partes comestíveis não convencionais das olerícolas em estudo apresentaram propriedades antioxidantes, entretanto, a intensidade desta ação foi diferenciada entre elas, sendo que talos de brócolis e folhas e talos de beterraba não apresentaram diferenças significativas entre si.

This paper presents the centesimal composition, total phenolics quantification and antioxidant activity of edible parts of non-conventional vegetables: carrots, cabbage leaf, beetroot, green cabbage, broccoli and radish. The composition was determined according to the methodology proposed by the Institute Adolfo Lutz, and the total carbohydrate obtained from the difference of the other fractions analyzed. The content of phenolic compounds was obtained using the Folin-ciocaulteal and calibration curve with gallic acid, whereas the antioxidant activity was performed using the reagent DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl). At the 99% level of probability, some samples showed significant differences in relation to centesimal composition, but at levels proximate to those obtained by conventional edible part of the plant. Regarding the antioxidant activity, all the edible parts of crops in unconventional samples showed antioxidant properties, however, the strength of action in different extent, and broccoli stalks and leaves and stalks of sugar beet showed no significant differences between them.
Descritores: Plantas
Compostos Fenólicos
Antioxidantes
-Brassica
Daucus carota
Beta vulgaris
Raphanus
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: biblio-960658
Autor: Torrenegra Alarcón, Miladys Esther; Villalobos Lagares, Oscar Luis; Castellar Abello, Ernesto Alfonso; León Méndez, Glicerio; Granados Conde, Clemente; Pajaro, Nerlis Paola; Caro Soto, Melissa Soledad.
Título: Evaluación de la actividad antioxidante de las pulpas de Rubus glaucus B, Vaccinium floribundum K y Beta vulgaris L / Evaluation of the antioxidant activity of pulps from Rubus glaucus B., Vaccinium floribundum K. and Beta vulgaris L
Fonte: Rev. cuba. plantas med;21(4):1-8, oct.-dic. 2016. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: actualmente se ha demostrado una relación entre el consumo de alimentos con altos niveles de compuestos antioxidantes, los cuales están directamente asociados con la prevención de enfermedades. Objetivos: evaluar la actividad antioxidante de las pulpas Rubus glaucus B, Vaccinium floribundum K y Beta vulgaris L. Métodos: Rubus glaucus Benth variedad Castilla, Vaccinium floribundum K y Beta vulgaris L fueron adquiridas en un mercado local de la ciudad de Cartagena, Bolívar (10°25'25″N 75°31'31″O). La pulpa se obtuvo a partir del fruto (mora y agraz) y raíz (remolacha); y le se determinó pH, Brix, acidez titulable, índice de madurez, humedad, ceniza, grasa, proteínas, fibra cruda, carbohidratos y la actividad antioxidante fue determinada mediante la técnica de actividad antiradicalaria por el método DPPH, asimismo el contenido de fenoles totales se realizó por el método colorimétrico Folin-Ciocalteu. Resultados: los sólidos solubles totales oscilaron entre 5,94 - 10,91 Brix, pH 2,9 - 5,96, ceniza 0,407 - 1,05 g/100 g, humedad 87,263 - 83,95 g/100 g, proteína 0,624 - 1,59 g/100 g, grasa 0,12 - 0,62 g/100 g, fibra cruda 2,107 - 3,637 g/100 g, carbohidratos 10,01 - 14,446 g/100 g para las pulpas de mora, agraz y remolacha. Los resultados de la prueba de actividad antioxidante presentaron valores de IC50 mediante la técnica de DPPH• en el rango de 53,33 - 141,88 µg/mL, lo cual está directamente relacionado con el contenido en fenoles. Conclusiones: por lo tanto, la pulpa de Rubus glaucus Benth variedad Castilla, Vaccinium floribundum K y Beta vulgaris L, son considerados como promisorios para diseñar productos nutracéuticos por su elevada actividad antioxidante(AU)

Introduction: A direct relationship has been proved to exist between consumption of foodstuffs with a high content of antioxidant compounds and disease prevention. Objectives: Evaluate the antioxidant activity of pulps from Rubus glaucus B., Vaccinium floribundum K. and Beta vulgaris L. Methods: Rubus glaucus Benth variety Castile, Vaccinium floribundum K. and Beta vulgaris L. were acquired at a local marketplace in the city of Cartagena, Bolívar (10°25?25?N 75°31?31?W). The pulp was obtained from fruits (Andean raspberry and Andean blueberry) and roots (beet). Determination was conducted of its pH, Brix, titratable acidity, maturation index, humidity, ash, fat, proteins, crude fiber, carbohydrates, and antioxidant activity using the technique of anti-radical activity by the DPPH method. Content of total phenols was determined by the Folin-Ciocaltey colorimetric method. Results: Total soluble solids ranged between 5.94 - 10.91 Brix, pH 2.9 - 5.96, ash 0.407 - 1.05 g / 100 g, humidity 87.263 - 83.95 g / 100 g, protein 0.624 - 1.59 g / 100 g, fat 0.12 - 0.62 g / 100 g, crude fiber 2.107 - 3.637 g / 100 g, carbohydrates 10.01 - 14.446 g / 100 g for pulps from Andean raspberry, Andean blueberry and beet. Antioxidant activity testing using the DPPHo technique obtained CI50 values of 53.33 - 141.88 ?g/ml, directly proportional to phenol content. Conclusions: It is therefore concluded that pulp from Rubus glaucus Benth variety Castile, Vaccinium floribundum K. and Beta vulgaris L., is considered to be promising for the design of nutraceutical products due to its antioxidant activity(AU)
Descritores: Beta vulgaris
Mirtilos Azuis (Planta)
Rubus
Antioxidantes
-Colômbia
Limites: Seres Humanos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Texto completo SciELO Uruguai
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Id: biblio-887803
Autor: Pascale, Antonio; Echevarren, Verónica; Pan, Melina; Forteza, Carolina; García, Alicia.
Título: Metahemoglobinemia relacionada con ingesta de puré de acelgas / Methemoglobinemia due to ingestion of chard puree
Fonte: Arch. pediatr. Urug;88(6):335-340, oct. 2017. tab.
Idioma: es.
Resumo: La metahemoglobinemia es un síndrome clínico dado por la presencia de una forma aberrante de hemoglobina, ocasionada por diversos agentes oxidantes. Se describe un caso clínico de metahemoglobinemia severa asociada a la ingesta de puré de acelgas con alto contenido en nitratos y nitritos. Paciente de un año, con antecedentes de comunicación interauricular (CIA), que presentó un cambio en coloración de la piel 7 h antes, en forma progresiva, acompañado de vómitos. Ingresó al Departamento de Emergencia con cianosis generalizada que no mejoró con oxigenoterapia, taquicardia y tendencia a hipotensión arterial. En cuidados intensivos se realizó ecocardiograma que evidenció CIA sin repercusión hemodinámica. Metahemoglobinemia 37%. Se realizó dosis de azul de metileno al 1% por vía intravenosa, con franca mejoría clínica a la hora de la administración del antídoto y descenso de niveles de metahemoglobina. Alta médica a las 36 horas del ingreso. Existía una relación cronológica entre la exposición a nitratos por ingesta de un puré de acelgas y la aparición del cuadro. Los niveles de nitratos hallados en dicho alimento fueron muy elevados considerando estándares internacionales, lo que sumado a una inadecuada conservación del alimento cocido los días previos, permitió confirmar el planteo etiológico realizado. Resulta importante sospechar esta entidad patológica poco frecuente frente a cianosis que no mejora con oxígeno, y prevenir cuadros similares al descrito mediante una adecuada manipulación y conservación de las verduras con alto contenido en nitratos.

Methemoglobinemia is a clinical syndrome due to the presence of an aberrant form of hemoglobin, caused by various oxidizing agents. The study reports a case of severe methemoglobinemia associated with the ingestion of chard puree with high levels of nitrates and nitrites. A 1-year-old patient with a history of atrial septal defect (ASD), who progressively showed change of skin color 7 hours earlier, accompanied by vomiting. She was admitted to the Emergency Department with generalized cyanosis not improving with oxygen therapy, tachycardia and tendency to hypotension. In the intensive care unit, an echocardiogram showed ASD without hemodynamic complications. Methemoglobinemia 37%. A 1% methylene blue dose was administered intravenously, with clinical improvement one hour after antidote administration and decrease in methemoglobin levels. Medical discharge at 36 hours of admission. There was a chronological relationship between nitrates exposure by ingestion of chard puree and the clinical onset of methemoglobinemia. The toxic cause was confirmed after high nitrates levels were found in this vegetable considering international standards, and an inadequate preservation of the cooked chard on previous days. It is important to suspect this rare pathological entity when cyanosis fails to improve with oxygen, and to prevent poisonings similar to those described by an adequate manipulation and preservation of vegetables with high nitrate levels.
Descritores: Beta vulgaris/envenenamento
Inibidores Enzimáticos/uso terapêutico
Metemoglobinemia
Metemoglobinemia/diagnóstico
Azul de Metileno/uso terapêutico
Antídotos/uso terapêutico
Nitratos/envenenamento
-Cianose/etiologia
Doenças Transmitidas por Alimentos
Doenças Transmitidas por Alimentos/diagnóstico
Metemoglobinemia/complicações
Limites: Seres Humanos
Responsável: UY1.1 - BINAME - Biblioteca Nacional de Medicina


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Alves, Adriana Ursulino
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Id: biblio-911837
Autor: Gondim, Ancélio Ricardo de Oliveira; Ribeiro, Correia Marcus André; Alves, Adriana Ursulino; Prado, Renato de Mello; Cecílio Filho, Arthur Bernardes.
Título: Crescimento e marcha de acúmulo de nutrientes em plantas de beterraba cultivadas em sistema hidropônico / Growth and nutrient absorption by beet grown in hydroponic system
Fonte: Biosci. j. (Online);27(4):526-535, july./aug. 2011.
Idioma: pt.
Resumo: A produção de beterraba tem alcançado grande destaque no cenário nacional, principalmente no cultivo em condições de campo aberto e no solo, entretanto, as pesquisas da produção de beterraba em cultivo hidropônico são insipientes sobre a nutrição das plantas. Assim, objetivou-se neste trabalho avaliar o crescimento e marcha de absorção de nutrientes em plantas de beterraba cultivar Tall Top Early Wonder, cultivadas em sistema hidropônico. O delineamento experimental adotado foi em blocos casualizados com seis tratamentos constituídos pelas épocas de amostragem, 15, 25, 35, 45, 55 e 65 dias após o transplante (DAT) e cinco repetições. As mudas de beterraba foram transplantadas, em vasos de 5 dm3 , preenchido com substrato a base de fibra de coco, constantemente irrigadas com solução nutritiva (Hoagland e Arnon), sendo colocados em ambiente protegido, tipo casa de vegetação, localizado na UNESP Câmpus de Jaboticabal, no mês de abril de 2007. Durante o período experimental, avaliou-se o desenvolvimento das plantas, massa seca de folhas, raiz tuberosa e raízes, e acúmulo de macro e micronutrientes na planta. O acúmulo de massa seca da raiz tuberosa da beterraba foi rápido, havendo predomínio da alocação de biomassa na raiz tuberosa (55%) comparado as folhas (43%) e raízes (2%). Maiores exigências nutricionais de plantas de beterraba foram de K, N e P para os macronutrientes e de Mn, Zn e Fe para os micronutrientes. A absorção de N, K e Mn pela planta de beterraba é mais rápida, sendo alta a partir dos 15 DAT. A ordem decrescente dos nutrientes acumulados pela beterraba foi: K, N, P, Mg, Ca e S para os macronutrientes e Mn, Zn, Fe, B e Cu para os micronutrientes.

The production of beet root have achieved higher levels on the national market, mainly in open field and soil exploitation however the hidroponic production technique is just at its begining regarding the nutritional aspects. This way, this study aimed to evaluate the growth and nutrient uptake by the beet root cultivar Tall Top Early Wonder, grown in hydroponic conditions. The experimental design was the completely randomized blocks with six treatments consisting of the sampling dates: 15, 25, 35, 45, 55 and 65 days after transplanting (DAT) and five replications. Beet seedlings were transplanted into 5 dm3 vessels prepared with coconut fiber substrate and irrigated constantly with nutritious solution (Hoagland and Arnon) and after been conducted to the UNESP greenhouses in Câmpus of Jaboticabal in April/2007, into vases. During the experimental period, it was evaluated plant growth and leaf, dry mass root and tuberous roots and the macro and micronutrients uptaken by plants. The dry matter accumulation by tuberous roots cultivar Tall Top Early Wonder was relatively fast, with predominance of biomass allocation in the tuberous root (55%) against the leaves (43%) and roots (2%). The higher nutritional requirements for beet root were K, N and P as macronutrient and Mn, Zn and Fe for the micronutrients. The nitrogen, potassium and manganese absorption by beet root is rapid, being high from the 15 days after transplant. The decreasing order of the nutrients accumulated by the beet root was: K, N, P, Mg, Ca and S for the macronutrients and Mn, Zn, Fe, B and Cu for the micronutrients.
Descritores: Beta vulgaris
Alimentos
Hidroponia
Melhoramento Vegetal
Responsável: BR396.4


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-889207
Autor: Gullian-Klanian, Mariel; Sánchez-Solis, Maria José.
Título: Growth kinetics of Escherichia coli O157: H7 on the epicarp of fresh vegetables and fruits
Fonte: Braz. j. microbiol;49(1):104-111, Jan.-Mar. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: FOMIX-CONACYT.
Resumo: ABSTRACT Despite the increasing reports on the incidence of fresh vegetables and fruits as a possible vehicle for human pathogens, there is currently limited knowledge on the growth potential of Escherichia coli O157:H7 on different plant substrates. This study analyzed the selective adhesion and growth of E. coli O157:H7 on chili habanero (Capsicum chinense L.), cucumber (Cucumis sativus), radish (Raphanus sativus), tomato (Lycopersicon esculentum), beet (Beta vulgaris subsp. vulgaris), and onion (Allium cepa L.) under laboratory conditions. The Gompertz parameters were used to determine the growth kinetics. Scanning electron microscopy was used to visualize the adhesion of E. coli O157:H7 on the epicarp of the samples. Predictive models were constructed to compare the growth of E. coli O157:H7 on the samples with different intrinsic factors and to demonstrate the low selectivity of the pathogen. No significant difference was observed in the lag-phase duration (LPD), generation time (GT), and exponential growth rate (EGR) of the pathogen adhered to the samples. The interaction between the microorganism and the substrate was less supportive to the growth of E. coli O157:H7 for onion, whereas for tomato and cucumber, the time for the microorganism to attain the maximum growth rate (M) was significantly longer than that recorded for other samples.
Descritores: Escherichia coli O157/crescimento & desenvolvimento
Frutas/microbiologia
Verduras/microbiologia
-Beta vulgaris/microbiologia
Capsicum/microbiologia
Cucumis sativus/microbiologia
Escherichia coli O157/química
Escherichia coli O157/genética
Escherichia coli O157/isolamento & purificação
Contaminação de Alimentos/análise
Cinética
Lycopersicon esculentum/microbiologia
Cebolas/microbiologia
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-847739
Autor: Pettigiani, Nathana Barbosa Lopes.
Título: Mecanismos moleculares da interação entre betalaínas cumarínicas fluorescentes e células de glioma humano / Molecular mechanisms of interaction between fluorescent coumarinic betalains and human glioma cells.
Fonte: São Paulo; s.n; 2017. 130 p. tab, graf, ilus.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Instituto de Química para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Moléculas orgânicas fluorescentes são uma importante ferramenta para biologia celular. Compostos ideais para esta aplicação devem ter alto brilho (produto do coeficiente de atenuação molar e do rendimento quântico de fluorescência), ser fotoestáveis e internalizáveis, não comprometer a viabilidade celular e interagir com biomoléculas com algum grau de especificidade. Nesta Tese de Doutorado é apresentado o estudo do uso de cBeet120, uma betalaína cumarínica artificial, e células de glioma humano da linhagem U87-MG. Betalaínas são pigmentos de plantas que apresentam alta biocompatibilidade que servem como material de partida para o desenvolvimento de derivados funcionais. A sonda se acumula principalmente no núcleo das células U87- MG e marca principalmente nucléolos via interação com proteínas. A presença de DNAse ou RNAase elimina a marcação nuclear, sem afetar a fraca marcação citoplasmática de fundo. Estudos de inibição de transporte sugerem que cBeet120 é internalizada por transportadores de L-glutamato da família de transportadores de amino ácidos excitatórios (EAAT). O uso de artemisinina para inibição Ca2+-ATPases aumenta a velocidade de internalização de cBeet120 em células U87-MG. Quando irradiada com luz de cor ciano, cBeet120 no interior do núcleo de células vivas é fotoativada, resultando em um aumento da intensidade de fluorescência com o tempo (monitorado por 90 min) e o deslocamento hipsocrômico do máximo de emissão. Em células fixadas com paraformaldeído, o padrão de marcação da célula se torna mais difuso e a sonda emite fluorescência sem fotoativação. Medidas de tempo de vida de fluorescência em solução e imageamento por microscopia de tempo de vida de fluorescência permitem inferir a ocorrência da formação de um complexo proteína-cBeet120 ou um produto de transiminação que pode estar sujeito a isomerização cis/trans

Fluorescent organic molecules are an important tool for cell biology. Ideal compounds for this application must have high brightness (product of the molar attenuation coefficient and fluorescence quantum yield), be photostable and internalizable by cells, do not compromise cellular viability and interact with biomolecules with some degree of specificity. In this Doctorate Thesis, we describe the interaction of cBeet120, an artificial coumarinic betalain, and human glioma cells of line U87-MG. Betalains are plant pigments that exhibit high biocompatibility that serve as starting material for the development of functional derivatives. The probe accumulates mainly in the nucleus of the U87-MG cells and mainly marks nucleoli via interaction with proteins. The presence of DNAse or RNAase eliminates nuclear labeling, without affecting the poor background cytoplasmic labeling. Transport inhibition studies suggest that cBeet120 is internalized by L-glutamate transporters from the excitatory amino acid transporter (EAAT) family. The use of artemisinin for inhibition Ca2+-ATPases increases the rate of cBeet120 internalization in U87-MG cells. When irradiated with cyan colored light, cBeet120 within the nucleus of living cells is photoactivated, resulting in an increase in fluorescence intensity over time (monitored for 90 min) and the hypochromic shift of the emission maximum. In cells fixed with paraformaldehyde, the labeling pattern of the cell becomes more diffuse and the probe emits fluorescence without photoactivation. Fluorescence life-time measurements in solution and fluorescence life-time imaging microscopy allows to infer the occurrence of the formation of a protein-cBeet120 complex or the formation of a transimination product that may be subject to cis/trans isomerization
Descritores: Beta vulgaris/metabolismo
Cumarínicos/análise
Glioma/complicações
Mecanismos Moleculares de Ação Farmacológica
-Betalaínas
Fluorescência
Glioblastoma/complicações
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T541.135, L864m. 30100025956-Q


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Id: biblio-837864
Autor: Ríos, Francisco Teodoro; Wierna, Norma Rosario; Ruggeri, María Alejandra; Bovi Mitre, María Graciela.
Título: Determinación de etilentiourea en acelgas tratadas con Zineb: Efecto del calor húmedo por ebullición / Determination of ethylenethiourea in chard treated with Zineb: Effect of wet heat by boiling
Fonte: Acta toxicol. argent;24(3):180-186, dic. 2016. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El Zineb es un plaguicida perteneciente a la familia de los etilenbisditiocarbamatos (EBDC) ampliamente utilizado en la provincia de Jujuy (Argentina). La toxicidad de este fungicida está dada por la etilentiourea (ETU) que es el principal producto de su degradación. La ETU tiene efectos mutagénicos, teratogénicos y cancerígenos en animales. La EPA la clasifica como probable cancerígeno humano. El objetivo del trabajo fue determinar la transformación del Zineb a ETU en acelgas cultivadas en Jujuy, por efecto del calor húmedo por tratamiento térmico. El método se basó en la extracción de la ETU con agua y su posterior reextracción con diclorometano a pH alcalino. El extracto se purificó por cromatografía en columna de alúmina y la ETU se cuantificó por HPLC con un detector UV-Visible a 232 nm. Para cumplir con el objetivo planteado se realizó un cultivo experimental de acelgas a las que se aplicó el fungicida Zineb, el cual luego se cuantificó a diferentes periodos de tiempo. La ETU se cuantificó con y sin aplicación de calor húmedo. La concentración de ETU en las acelgas sometidas a tratamiento térmico fue de 8,07 mg/kg y transcurridos 30 días disminuyó a 0,05 mg/kg, lo que representa una disminución de más del 99 % respecto a la concentración inicial. Simultáneamente, se determinó la concentración de Zineb en las acelgas y se obtuvo, inicialmente, 44 mg/kg y luego de 36 días la concentración de Zineb disminuyó a 3,83 mg/kg, lo que representa una disminución del 91 % respecto a la concentración del plaguicida al inicio. La detección de ETU en acelgas sometidas a tratamientos térmicos confirma la transformación del fungicida Zineb a un producto de degradación clasificado según el IARC en el grupo 3. Esto pone en discusión la reglamentación Argentina vigente, por cuanto al finalizar los tiempos de carencia no se evalúan la presencia de metabolitos o productos de degradación potencialmente tóxicos.

Zineb is a pesticide belonging to the family of ethylenebisdithiocarbamates (EBDC) widely used in the province of Jujuy, Argentina. The toxicity of this fungicide is given by the ethylenethiourea (ETU) which is the main product of degradation. The ETU has mutagenic, teratogenic and carcinogenic effects in animals. The EPA classifies it as a probable human carcinogen. The aim of the study was to determine the transformation of Zineb to ETU in cultivated chards in Jujuy, by treatment with humid heat. The method is based on extraction of ETU with water and subsequent extraction of the aqueous phase with dichloromethane. The extract was cleaned by alumina column chromatography and the ETU was quantified by HPLC with a UV-Visible detector at 232 nm. An experimental cultivation of chards was carried out and the Zineb fungicide was applied and then quantified at different time periods. The ETU was quantified with and without application of moist heat. The concentration of ETU in heat treated chards was 8.07 mg/kg and after 30 days decreased to 0.05 mg/kg, representing a decrease of more than 99 % over the initial concentration. Simultaneously, Zineb concentration in chard was initially determined as 44 mg/kg and, 36 days later, the Zineb concentration decreased to 3.83 mg/kg, representing a 91% decrease with respect to the concentration of the pesticide at the beginning. Detection of ETU in chards subjected to heat treatment confirms the transformation of the fungicide Zineb to a degradation product classified by the IARC as group 3. This puts into discussion the current Argentine regulations since, at the end of the deficiency times the presence of potentially toxic metabolites or degradation products is not evaluated.
Descritores: Beta vulgaris
Etilenotioureia/toxicidade
Tratamento Térmico/efeitos adversos
Zineb/toxicidade
-Argentina/epidemiologia
Biodegradação Ambiental
Limites: Seres Humanos
Responsável: AR1.2 - Instituto de Investigaciónes Epidemiológicas


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Id: lil-787954
Autor: FREDDO, Á.R.; MAZARO, S.M.; BORIN, M.S.R.; BUSSO, C.; CECHIN, F.E.; ZORZZI, I.C.; DALACOSTA, N.L.; LEWANDOWSKI, A..
Título: Potencial do óleo essencial de erva-luísa (Aloysia citriodora Palau) no controle de Fusarium sp. in vitro / Essential oil potential herb-luisa (Aloysia citriodora Palau) in the control of Fusarium sp. in vitro
Fonte: Rev. bras. plantas med;18(2):558-562graf.
Idioma: pt.
Resumo: RESUMO O presente trabalho teve como objetivo principal avaliar o potencial do uso do óleo essencial de Aloysia citriodora no controle in vitro de Fusarium sp., isolado de plântulas de beterraba infectadas com o mesmo. O trabalho foi realizado por meio de dois experimentos: um sobre o efeito do óleo essencial no crescimento micelial, e outro sobre o efeito na germinação de conídios do fungo. No primeiro trabalho, avaliou-se em delineamento inteiramente ao acaso, o efeito das concentrações 0,0155%; 0,0315%; 0,0625%; 0,125%; 0,250% e 0,500% do óleo essencial de A. citriodora em placas de Petri® com meio de cultivo BDA, mais a testemunha, com meio BDA puro. Cada placa foi considerada uma repetição, as quais foram incubadas a 24ºC±1ºC e submetidas a fotoperíodo de doze horas. Avaliou-se o crescimento radial do patógeno em função do crescimento micelial do patógeno quando este atingia as bordas da primeira placa. No segundo experimento, as mesmas concentrações foram testadas, nas mesmas condições de incubação, no entanto, em lâminas de microscopia com meio BD. Utilizou-se delineamento inteiramente ao acaso, sendo considerada como unidade experimental cada lâmina utilizada. Avaliou-se 24 horas após a incubação, em microscópio óptico, a germinação dos primeiros vinte conídios visualizados a partir do canto esquerdo superior para o direito. Os resultados do segundo experimento foram expressos em porcentagem de germinação de conídios. Os resultados obtidos permitiram concluir que este óleo essencial possui efeito fungistático e fungicida sobre o crescimento micelial e na germinação de conídios de Fusarium sp.. Além disso este efeito é maior em função do aumento da concentração do óleo essencial.

ABSTRACT This study aimed to evaluate the potential use of Aloysia citriodora essential oilisolated from beet seedlings infected with it. The study was performed by conducting two experiments evaluating the effect of the essential oil on mycelial growth and fungus conidia germination. In the first study, in a completely randomized design, the effect concentrations (0.0155%; 0.0315%; 0.0625%; 0.125%; 0.250% and 0.500%) of essential oil of A. citriodorawas evaluated on Petri® dish with a PDA cultivation medium, plus the control, with half pure PDA. Each plate was taken as a repeat, and incubated at 24°C±1°C and a photoperiod of twelve hours. The radial growth of the pathogen, when the first plate was hit by the mycelial growth of the pathogen on its edges was evaluated. In the second experiment, the same concentrations were tested under the same incubationconditions, however, on microscope slides with half PD medium. The design was used completely randomized, each microscope slide used was considered as one experimental unit. Germination of the first 2 conidia strains, viewed from the upper left to the right was evaluated24 hours after incubation, using an optical microscope. The results of the second experiment were expressed as a percentage of conidia germination. The results obtained showed that this essential oil has fungistatic and fungicidal effect on the mycelial growth and at the conidia germination of Fusarium sp., which has a greater effect with increasing concentrations.
Descritores: Fusarium/classificação
Lippia/classificação
Óleos Voláteis/análise
-Beta vulgaris/classificação
Plantas Medicinais/classificação
Verbenaceae/classificação
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-752716
Autor: Lutz, Mariane; Barraza, Romina; Henríquez, Carolina.
Título: Phenolic compounds content and antioxidant capacity of meals provided to elementary public schools in Chile during 2011 / Contenido de compuestos fenólicos y capacidad antioxidante de alimentos entregados a las escuelas públicas de enseñanza básica en Chile durante 2011
Fonte: Arch. latinoam. nutr;65(2):71-78, June 2015. tab.
Idioma: en.
Resumo: The Chilean National School Feeding Program (NSFP) delivers breakfast and lunch meals that supply 250 and 450 kcal, respectively, along the country. In the last decades, a significant increase of obesity has been observed in primary education children, and it involves risk factors of non-communicable diseases. The dietary intake of foods containing phenolic compounds (PC) exerts favorable effects on health by reducing risk factors of prevalent diseases. The aim of the study was to measure the PC content and antioxidant capacity (AC) [ORAC and DPPH] of meals provided by the NSFP in Quillota, Chile, in 2011. The PC supply of the whole meals served ranged from 362.7 to 1,730 mg GAE. The best breakfast foods include whole grain cookie (2.59±0.3 mg GAE/g), bread with avocado, quince jelly or strawberry jam (1.61±0.13 to 2.05±0.3 mg GAE/g); while the best lunch salads include beetroot, lettuce, and cabbage/fish (1.66±0.3 to 2.35±0.1 mg GAE/g), and main courses contain legumes, or mixed vegetables. The lowest PC contents were observed in pasta and rice preparations (p<0.05). Among desserts, the best source of PC is fruit (1.81±0.04 to 6.91±0.31 mg GAE/g). The correlation between PC and AC varied according to the type of meal. PC content and AC are additional criteria for selecting the best quality meals, in addition to the nutrients and energy content. The results support the recommendation to increase the supply of fruits and vegetable/legumes preparations and fruits instead of starchy foods to scholars.

El Programa de Alimentación Escolar (PAE) para enseñanza básica en Chile distribuye, en todo el país, desayunos y almuerzos que aportan 250 y 450 kcal, respectivamente. En las últimas décadas ha aumentado significativamente la obesidad en escolares, lo que induce factores de riesgo de enfermedades no transmisibles. La ingestión de alimentos que contienen polifenoles (PF) ejerce efectos beneficiosos al reducir factores de riesgo de enfermedades prevalentes. El objetivo del estudio fue determinar el contenido de PF y la capacidad antioxidante (CA) [ORAC y DPPH] de los alimentos entregados por el PAE en Quillota, Chile, en 2011. El aporte de PF en las raciones servidas fluctuó entre 362.7 y 1,730 mg EAG. El mejor desayuno contenía galletón con granos integrales (2.59±0.3 mg EAG/g), pan con palta, dulce de membrillo o de fresas (1.61±0.13 a 2.05±0.3 mg EAG /g) y el mejor almuerzo, ensaladas de remolacha, lechuga, o col/pescado (1.66±0.3 a 2.35±0.1 mg EAG /g), y un plato principal con leguminosas o vegetales mixtos. Los contenidos menores de PF se observaron en platos con pastas y arroz (p<0.05). Entre los postres, la mejor fuente de PF es la fruta (1.81±0.04 a 6.91±0.31 mg EAG/g). La correlación entre PF y CA fluctuó según el tipo de preparación. El contenido de PF y la CA son criterios de calidad adicionales al aporte de energía y nutrientes de las preparaciones. Los resultados apoyan la recomendación de aumentar el aporte a los escolares de frutas y vegetales/leguminosas en lugar de alimentos con alto contenido de almidones.
Descritores: Antioxidantes/análise
Refeições
Fenóis/análise
Instituições Acadêmicas
-Desjejum
Beta vulgaris/química
Brassica/química
Chile
Serviços de Dietética/normas
Qualidade dos Alimentos
Serviços de Alimentação/normas
Abastecimento de Alimentos/normas
Almoço
Malus/química
Política Nutricional
Limites: Criança
Seres Humanos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha



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