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Id: biblio-950732
Autor: Kabir, Md Golam; Rahman, Md Monsor; Ahmed, Nazim Uddin; Fakruddin, Md; Islam, Saiful; Mazumdar, Reaz Mohammad.
Título: Antioxidant, antimicrobial, toxicity and analgesic properties of ethanol extract of Solena amplexicaulis root
Fonte: Biol. Res;47:1-12, 2014. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: BACKGROUND: This study was subjected to investigate different pharmacological properties of ethanol extract ofSolena amplexicaulis root. RESULTS: The extract contains flavonoid, alkaloid, saponin and steroid compounds. The extract exhibited excellent antioxidant activity in DPPH radical scavenging activity. The extract also showed potent activity in brine shrimp lethality bioassay. The LC50 value was found to 44.677 µg/ml. The extract showed better anti-bacterial activity against gram-negative bacteria. In antifungal assay, the maximum 79.31% of anti-mycotic activity was observed against Aspergillus ochraceus while minimum 44.2% against Rhizopus oryzae. MIC value ranged between 1500 - 3000 µg/ml. The extract was found moderately toxic with a 24-hr LD50 value of 81.47 mg/kg in Swiss albino mice. The degree of inhibition by the ethanolic extract of the root was found less than that of standard analgesic drug diclofenac sodium. The extract also showed moderate anti-inflammatory and antinociceptive activity and anti-diabetic property. Reducing power of the extract was comparable with standard ascorbic acid. Moderate in vitro thrombolytic activity, lipid peroxidation inhibition property, metal chelating ability and stress-protective activity was also observed. CONCLUSION: Ethanol extract of Solena amplexicaulis root can be valuable for treatment of different diseases.
Descritores: Extratos Vegetais/farmacologia
Sequestradores de Radicais Livres/farmacologia
Raízes de Plantas/química
Cucurbitaceae/química
Analgésicos/farmacologia
Anti-Infecciosos/farmacologia
-Artemia/efeitos dos fármacos
Aspergillus/efeitos dos fármacos
Saccharomyces cerevisiae/efeitos dos fármacos
Shigella/efeitos dos fármacos
Bacillus/efeitos dos fármacos
Extratos Vegetais/química
Peroxidação de Lipídeos/efeitos dos fármacos
Testes de Sensibilidade Microbiana
Quelantes/farmacologia
Substâncias Redutoras/farmacologia
Fibrinolíticos/farmacologia
Hipoglicemiantes/farmacologia
Dose Letal Mediana
Anti-Inflamatórios/farmacologia
Antibacterianos/farmacologia
Antifúngicos/farmacologia
Antioxidantes/farmacologia
Limites: Animais
Camundongos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1148151
Autor: Tebaldi, Victor Maximiliano Reis; Souza, Yuri Heinrich Silva de; Almeida, Edilberto Oliveira de; Alves, Jonathan Neves de Carvalho; Souza, Alexandre Miranda de; Nascimento, Kamila de Oliveira do.
Título: Prospecção fitoquímica de cruá vermelho (Sicana odorifera Naudin) e atividade antioxidante do fruto / Phytochemical prospection of cruá vermelho (Sicana odorifera Naudin) and antioxidant activity of the fruit
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;78(único):1-9, dez. 2019. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Originária da América Tropical, provavelmente do Brasil, a Sicana odorifera Naudin (Cucurbitaceae) é uma planta herbácea anual, vigorosa, rasteira ou trepadeira, cujos frutos exalam um odor intenso e agradável quando maduros. O presente trabalho visou caracterizar os metabólitos secundários em extratos obtidos das folhas, sementes, polpa e casca do fruto, e avaliar a atividade antioxidante do fruto. Diferentes classes de metabólitos secundários foram identificadas nas análises qualitativas e quantitativas, realizadas nos diferentes extratos obtidos. A atividade antioxidante do extrato aquoso da polpa do fruto foi determinada pela habilidade de sequestrar o radical estável 2,2-difenil-1-picril-hidrazil (DPPH). Os carotenoides foram extraídos com acetona, separados com éter de petróleo e quantificados em espectrofotômetro UV. A triagem fitoquímica dos extratos indicou a presença de compostos como açúcares redutores, depsídeos e depsidonas, esteroides e triterpenoides, polissacarídeos, proteínas e aminoácidos, saponinas, taninos, alcaloides e carotenoides, além de atividade antioxidante na polpa do fruto. De acordo com os resultados obtidos constata-se que S. odorifera possui propriedades de interesse farmacológico. O estudo serve como subsídio preliminar sobre o conhecimento da composição química e viabilidade de emprego dessa planta para fins medicinais. (AU)

Being native of Tropical America, probably from Brazil, the Sicana odorifera Naudin (Cucurbitaceae) is an annual herbaceous plant, vigorous, creeping or climbing, whose fruits exude an intense and pleasant odor when ripe. This study aimed at characterizing the secondary metabolites in the extracts obtained from the leaves, seeds, pulp and fruit peel, and to evaluate the fruit antioxidant activity. Different classes of secondary metabolites were identified by the qualitative and quantitative analyzes in the varied extracts. The antioxidant activity of the aqueous extract from the fruit pulp was determined by the ability to sequester the stable radical 2,2-diphenyl-1-picryl hydrazyl (DPPH). The carotenoids were extracted with acetone, separated with the petroleum ether, and quantified by UV spectrophotometer. Phytochemical screening of extracts indicated the occurrence of compounds as the reducing sugars, depsids and depsidones, steroids and triterpenoids, polysaccharides, proteins and amino acids, saponins, tannins, alkaloids and carotenoids, besides the antioxidant activity in the fruit pulp. According to the obtained results,S. odorifera possesses properties of pharmacological interest. This study provides a preliminary subsidy on the knowledge concerning the chemical composition and the feasibility of using this plant for medicinal purposes. (AU)
Descritores: Cucurbitaceae
Paullinia
Compostos Fitoquímicos
Frutas
Metabolismo
Antioxidantes
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: biblio-1130089
Autor: Pereira, Rosane Rodrigues da Costa; Barbosa, Roneres Deniz; Ferreira, Luciana Diniz; Silva, Douglas Marcelo Pinheiro da; Zaché, Ronelza Rodrigues da Costa; Pereira, Carlos Eduardo.
Título: Biological aspects and feeding behavior of cotton aphid in watermelon cultivars submitted to silicon application / Aspectos biológicos e comportamento alimentar do pulgão-do-algodoeiro em cultivares de melancia submetidas à aplicação de silício
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0132020, 2020. tab.
Idioma: en.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Resumo: This research aimed to evaluate the biological aspects and the feeding behavior of Aphis gossypii in watermelon cultivars submitted to silicon application. The experiment was conducted at the Institute of Education, Agriculture and Environment of the Federal University of Amazonas, Humaitá, Brazil. The experimental design was completely randomized in a 2×3 factorial (with and without silicon; cultivars Crimson Sweet, Fairfax and Charleston), with ten replications. The application of silicic acid (1%) was carried out directly on the substrate using dose equivalent to 1 ton SiO2·ha-1, 25 days after sowing. The rearing of aphids was kept in cucumber plants, cultivar Caipira. Insect biology tests were conducted to evaluate the duration of the prereproductive, reproductive and postreproductive periods, longevity, number of nymphs, and feeding behavior using the honeydew secretion technique. Analysis of variance was performed using the statistical program SISVAR and the means were compared by the F and Scott­Knott test (p ≤ 0.05). The silicon application to watermelon plants affects the reproduction and feeding of A. gossypii. The watermelon plants cultivar Crimson Sweet treated with silicon has high resistance to feeding by A. gossypii.(AU)

Nesta pesquisa objetivou-se avaliar os aspectos biológicos e o comportamento alimentar de Aphis gossypii em cultivares de melancia submetidas à aplicação de silício. O experimento foi conduzido no Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente da Universidade Federal do Amazonas, Humaitá, Brasil. Utilizaram-se o delineamento experimental inteiramente ao acaso e o esquema fatorial 2×3 (sem silício e com silício; cultivares Crimson Sweet, Fairfax e Charleston), com dez repetições. A aplicação do ácido silícico (1%) foi realizada diretamente no substrato, com dose equivalente a 1 ton SiO2·ha-1, 25 dias após a semeadura. Os pulgões da criação foram mantidos em plantas de pepino, cultivar Caipira. Foram conduzidos ensaios de biologia do inseto para avaliação da duração dos períodos pré-reprodutivo, reprodutivo e pós-reprodutivo, longevidade, número de ninfas e comportamento alimentar por meio da técnica de secreção de honeydew. Realizou-se a análise de variância dos dados utilizando-se o programa estatístico SISVAR e as médias foram comparadas pelo teste de F e Scott­Knott (p ≤ 0,05). A aplicação de silício em plantas de melancia afeta a reprodução e a alimentação de A. gossypii. Plantas de melancia do cultivar Crimson Sweet tratadas com silício apresentam alta resistência à alimentação por A. gossypii.(AU)
Descritores: Afídeos
Ácido Silícico
Gossypium
Citrullus
-Controle de Pragas
Pragas da Agricultura
Cucurbitaceae
Comportamento Alimentar
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: lil-533731
Autor: Díaz Obregón, Daysi; Lloja Lozano, Luis; Carbajal Zuñiga, Victor.
Título: Estudios preclínicos de cucurbita máxima (semilla de zapallo) un antiparasitario intestinal tradicional en zonas urbano rurales / Preclinics studies of Cucurbita maxima (zapallo seed) a traditional intestinal antiparasite in zones urban rural
Fonte: Rev. gastroenterol. Perú;24(4):323-327, oct.-dic. 2004. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Estudio experimental realizado en los laboratorios de Parasitología y Química de la Universidad Nacional Jorge Basadre Grohman - Tacna. El proceso involucró dos fases: 1. determinación de la Concentración Mínima Inhibitoria (CMI) de Cucúrbita máxima como antiparasitario, se usó tenias caninas con tiempo 5 a 6 horas de aislamiento intestinal y 2. Determinación de la Reacción adversa de Cucúrbita máxima en ratas albinas expuestas. Se halló que la CMI de semilla de zapallo a razón de 23g. en 100 ml de agua destilada es capaz de producir un efecto antihelmíntico, concentración equivalente a más menos 73 semillas de zapallo (x2 = 5.6, P menor 0.01). Macroscópicamente a dosis de 23 g. a más se hallan alteraciones en la motilidad del helminto, hay un efecto proteolítico con un tiempo promedio de supervivencia de 38.4 minutos. Macroscópicamente los proglótidos maduros presentan destrucción del tegumento con compromiso de la membrana basal. En los proglótidos grávidos hay destrucción de huevos, hallazgos mucho más acentuados a concentraciones de 30 y 32 g. de cucúrbita experimentados. Se halló gastritis no erosiva superficial en ratas weys a dosis de 9 g/kg posterior a las 4 horas de administración.

Experimental research was carried out at the Parasitology and Chemistry laboratories of the Jorge Basadre Grohmann National University, in Tacna.The process involved two phases: (1) determination of the minimum inhibitory concentration (MIC) of Cucurbita Maxima as an antiparasitic agent using canine tapeworms with an intestinalisolation of 5 to 6 hours, and (2) determination of the side-effects of Curbita Maxima on exposed albino rats.It was found that the MIC of 23 gr. of pumpkin seed in 100 ml. of distilled water can produce an antihelminthic effect. This concentration is equivalent to ± 73 pumpkin seeds (x2 = 5.6, p<0.01). Macroscopically, alterations in helminthic motility are present at a dose of > 23 gr. There is a protheolithic effect with an average survival time of 38.4 minutes. Microscopically the mature proglottids present a destruction of the tegument involving the basal membrane. In the gravid proglottids there is egg destruction. These findings are accentuated when experimenting with Cucurbita Maxima in a concentration of 30 and 32 gr. Superficial non-erosive gastritis was found in weys rats after 4 hours of administering 9 gr/kg.
Descritores: Antiparasitários/efeitos adversos
Cucurbitaceae/parasitologia
Sementes/parasitologia
Zona Rural
Área Urbana
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-289497
Autor: Pareja, Bertha.
Título: Plantas empleadas en la medicina tradicional / You plant employees in the traditional medicine
Fonte: Folia dermatol. peru;11(1):51-4, abr. 2000. ilus.
Idioma: es.
Descritores: Plantago/uso terapêutico
Plantas Medicinais/uso terapêutico
Dermatopatias/terapia
Medicina Tradicional
Cucurbitaceae/uso terapêutico
Limites: Humanos
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: biblio-1096040
Autor: Lisbôa, Heitor; Grutzmacher, Anderson Dionei; Wrege, Marcos Silveira; Garcia, Flávio Roberto Mello; Nava, Dori Edson.
Título: Impact of global warming on the distribution of Anastrepha grandis (Diptera: Tephritidae) in Brazil / Impacto potencial do aquecimento global sobre a distribuição de Anastrepha grandis (Diptera: Tephritidae) no Brasil
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:0882018, 2020. tab, mapas.
Idioma: en.
Resumo: Anastrepha grandis is one of the main pests related to Cucurbitaceae in South and Central America. This study discusses the impact of temperature increase on the number of generations of A. grandis, whose distribution could be aggravated due to temperature increase. Climatic variations were analyzed for reference scenarios obtained from 1961â€'1990 and of A2 and B1 climatic change scenarios of the Intergovernmental Panel on Climate Change, in which a less pessimistic scenario (B1) and a more pessimistic scenario (A2) were found. In relation to the reference scenarios, in colder seasons, the southern and southeastern regions are inadequate for the development of A. grandis, presenting one generation at most. In other regions of Brazil, where temperatures are higher throughout the year, the number of generations is at least two, and there is no variation from one climatic season to another. When analyzing the temperature increase, in a more pessimistic scenario (A2), there is a considerable variation in the number of generations, if we take into account three future climate scenarios in which A. grandis practically doubles the number of generations. In relation to a less pessimistic scenario (B1), there is a smaller variation in the number of generations, mainly in the southern region of the country. This variation is more accentuated in southeastern Brazil due to the temperature increase, in which the pest's number of generations doubles even in colder seasons.(AU)

Anastrepha grandis é uma das principais pragas relacionadas à Cucurbitaceae nas Américas do Sul e Central. O presente trabalho teve como objetivo conhecer o impacto do aumento da temperatura no número de gerações de A. grandis, cuja distribuição poderá ser agravada devido ao aumento da temperatura. Essas variações climatológicas foram analisadas para cenários de referência obtidos de 1961â€'1990 e nos cenários de mudanças climáticas A2 e B1 do Painel Intergovernamental de Mudanças Climáticas, onde encontramos um cenário menos pessimista (B1) e um mais pessimista (A2). Em relação ao período de referência é possível observar que, nas estações mais frias, as regiões Sul e Sudeste mostram-se inadequadas para o desenvolvimento de A. grandis, apresentando no máximo uma geração, enquanto nas estações mais quentes o inseto pode chegar a duas gerações. Nas demais regiões do país, onde as temperaturas apresentam-se mais elevadas durante todo o ano, o número de gerações é de no mínimo duas e não há variação de uma estação climática para outra. Quando analisado o aumento da temperatura, em um cenário mais pessimista (A2), é possível observar uma variação considerável no número de gerações nos três cenários climáticos futuros, podendo A. grandis dobrar o número de gerações. Em relação a um cenário menos pessimista (B1), é evidente uma variação menor no número de gerações, principalmente na região Sul do país, enquanto que na região Sudeste essa variação já é mais acentuada devido ao aumento da temperatura, podendo dobrar o número de gerações mesmo nas estações mais frias.(AU)
Descritores: Mudança Climática
Cucurbitaceae
Tephritidae
-Fatores Abióticos
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-964874
Autor: Araujo, Elton Lucio; Nogueira, Carlos Henrique Feitosa; Bezerra, Carlos Eduardo Souza; Costa, Ewerton Marinho.
Título: Toxicity of insecticides used in melon crops to Opius scabriventris (Hymenoptera: braconidae) / Toxicidade de inseticidas utilizados na cultura do meloeiro para Opius scabriventris (Hymenoptera: braconidae)
Fonte: Biosci. j. (Online);31(5):1370-1377, sept./oct. 2015.
Idioma: en.
Resumo: Melon cultivation is an important agricultural activity in the Northeastern Region of Brazil. During its commercial cultivation, the melon crop is attacked by pests, mainly leafminers Liriomyza sativae Blanchard and Liriomyza trifolii (Burgess) (Diptera: Agromyzidae). To keep leafminer populations below an economic issue level, it is essential to adopt control measures such as spraying insecticides and biological control. However, there is little information on the toxicity of insecticides used in the melon crop against leafminers' natural enemies. Therefore, the aim of this study was to evaluate the toxicity of insecticides used in melon crops against the parasitoid Opius scabriventris, a natural enemy of leafminers from the genus Liriomyza (Diptera: Agromyzidae). The experiment was conducted under controlled laboratory conditions, in a completely randomized design, using two bioassays: I - Contact of parasitoids with a recently sprayed surface; and II - Contact of parasitoids with a surface containing dried residues of the insecticides that were significantly toxic in the bioassay I. In both bioassays, the toxicity of the insecticides was evaluated by observing parasitoid mortality. In bioassay I, from eight insecticides tested, only Cartap hydrochloride and Abamectin + mineral oil were considered harmful (Class 4) and Deltamethrin showed to be slightly harmful (class 2). Only Abamectin + mineral oil was harmful (Class 4) to the parasitoid O. scabriventris in the bioassay II. These are the first results regarding the effect of insecticides used in the management of melon pests on the parasitoid of the leafminer fly O. scabriventris.

O cultivo do meloeiro é uma importante atividade agrícola na região Nordeste do Brasil. Durante seu cultivo comercial, o meloeiro é acometido por pragas, destacando-se as moscas minadoras Liriomyza sativae Blanchard e Liriomyza trifolii (Burgess) (Diptera: Agromyzidae). Para manter a população da mosca minadora abaixo do nível de dano econômico, é essencial a adoção de medidas de controle, como a aplicação de inseticidas e o controle biológico. No entanto, são escassas informações sobre a toxicidade dos inseticidas utilizados na cultura do meloeiro sobre os inimigos naturais da mosca minadora. Portanto, o objetivo deste trabalho foi avaliar a toxicidade de inseticidas utilizados na cultura do meloeiro sobre o parasitoide Opius scabriventris, inimigo natural de moscas minadoras do gênero Liriomyza (Diptera: Agromyzidae). O experimento foi conduzido em condições de laboratório, em delineamento inteiramente casualizado, utilizando dois bioensaios: I ­ Contato dos parasitoides com superfície recém pulverizada e II ­ Contato dos parasitoides com superfície contendo resíduos secos dos inseticidas que foram tóxicos no bioensaio I. Nos dois bioensaios, a toxicidade dos inseticidas foi avaliada por meio da observação da mortalidade dos parasitoides. No bioensaio I, dentre os oito inseticidas avaliados, somente Cloridrato de Cartap e Abamectina + óleo mineral foram considerados nocivos (classe 4), e Deltametrina mostrou-se levemente nocivo (classe 2). No bioensaio II, apenas Abamectina + óleo mineral foi prejudicial (classe 4) ao parasitoide O. scabriventris. Estes são os primeiros resultados relacionados ao efeito de inseticidas utilizados no manejo de pragas do meloeiro sobre o parasitoide da mosca minadora O. scabriventris.
Descritores: Controle de Pragas
Controle Biológico de Vetores
Cucurbitaceae
Toxicidade
Himenópteros
Inseticidas
-Dípteros
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-830137
Autor: Torrenegra A, Miladys; León M, Glicerio; Matiz M, German; Pájaro C, Nerlis; Sastoque G, Judith.
Título: Evaluación de un biorecubrimiento comestible a base de almidon de ñame modificado / Evaluation of an biofilms edible starch-based yam modified
Fonte: Rev. chil. nutr;43(3):284-289, set. 2016. graf, tab.
Idioma: es.
Resumo: Coatings are defined as edible products which form a thin layer on the food, and are characterized by it constitute a semipermeable barrier to gases and water vapor retarding food spoilage, improve the mechanical properties, help maintain the structural integrity of the product wrapping, to retain volatile compounds and can act as a vehicle for food additives. We evaluated the performance of the biofilms on melon through the determination of physico-chemical and sensory properties. The results show that all the variables are significantly influenced by the biomolecule employed "modified starch", noting a favorable performance in the edible biofilms.

Los recubrimientos se definen como productos comestibles que forman una fina capa sobre el alimento y se caracterizan por que constituyen una barrera semipermeable a los gases y al vapor de agua que retrasa el deterioro del alimento, mejoran las propiedades mecánicas, ayudan a mantener la integridad estructural del producto que envuelven, ayudan a retener compuestos volátiles y pueden actuar como vehículo de aditivos alimentarios. Se evaluó el desempeño de los biorecubrimientos sobre el melón mediante la determinación de propiedades sensoriales y fisicoquímicas. Los resultados muestran que todas las variables están significativamente influenciadas por la biomolécula empleada "almidón modificado", observando un desempeño favorable en los biorecubrimientos comestibles.
Descritores: Amido
Anidridos Succínicos
Cucurbitaceae
Conservação de Alimentos
-Tubérculos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Id: biblio-889062
Autor: Rolim, PM; Fidelis, GP; Padilha, CEA; Santos, ES; Rocha, HAO; Macedo, GR.
Título: Phenolic profile and antioxidant activity from peels and seeds of melon (Cucumis melo L. var. reticulatus) and their antiproliferative effect in cancer cells
Fonte: Braz. j. med. biol. res = Rev. bras. pesqui. méd. biol;51(4):e6069, 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Melon (Cucumis melo L.) has high economic value and in recent years, its production has increased; however, part of the fruit is wasted. Usually, inedible parts such as peel and seeds are discarded during processing and consumption. Extracts of melon residues were prepared and their phenolic compounds, antioxidants and antiproliferative activities were evaluated. Total phenolic compounds were found in hydroethanolic, hydromethanolic, and aqueous extracts, especially for melon peel (1.016 mg gallic acid equivalent/100 g). Flavonoids total content found for melon peel aqueous extract was 262 µg of catechin equivalent (CA)/100 g. In all extracts of melon peel significant amounts of gallic acid, catechin, and eugenol were found. For total antioxidant capacity, reported as ascorbic acid equivalent, the hydroethanolic and hydromethanolic extracts in peels and hydromethanolic in seeds were 89, 74, and 83 mg/g, respectively. Different extracts of melon showed iron and copper ions chelating activity at different concentrations, especially melon peel aqueous extract, reaching values of 61% for iron and 84% for copper. The hydroethanolic extract of melon peel presented a significant ability for hydroxyl radicals scavenging (68%). To assess the antiproliferative potential in human cancer cell lines, such as kidney carcinoma, colorectal carcinoma, cervical adenocarcinoma and cervical carcinoma, MTT assay was performed. The proliferation was inhibited by 20-85% at extracts concentrations of 0.1-1.0 mg/mL in all cancer cell lines. The results suggest that melon residues extracts display a high antioxidant activity in in vitro assays and have effective biological activity against the growth of human tumor cells.
Descritores: Antineoplásicos Fitogênicos/farmacologia
Antioxidantes/farmacologia
Proliferação de Células/efeitos dos fármacos
Cucurbitaceae/química
Extratos Vegetais/farmacologia
-Antineoplásicos Fitogênicos/isolamento & purificação
Antioxidantes/isolamento & purificação
Linhagem Celular Tumoral
Cromatografia Líquida de Alta Pressão
Cromatografia em Camada Delgada
Flavonoides/isolamento & purificação
Flavonoides/farmacologia
Fenóis/isolamento & purificação
Fenóis/farmacologia
Sementes/química
Taninos/isolamento & purificação
Taninos/farmacologia
Limites: Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-876414
Autor: Castro-Alves, Victor Costa.
Título: Effects of fungal- and plant-derived non-starch polysaccharides in macrophages.
Fonte: São Paulo; s.n; 2017. 94p p. graf, tab.
Idioma: en.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: The consumption of fungal- and plant-derived non-starch polysaccharides (NSP) have been associated with reduced risk of cardiovascular diseases and cancer. In addition to promote physiochemical effects on the gastrointestinal tract and serve as substrate for the intestinal microbiota to produce short-chain fatty acids, NSP can interact with immune system cells including macrophages, which are crucial for tissue repair, lipid metabolism and host defense against foreign substances and pathogens. However, the effects of NSP in macrophages depends on their structure. Recently, it was showed that the chayote (Sechium edule) and the fungus Pleurotus albidus are promising sources of NSP with potential immunomodulatory effects in macrophages. In this study, it was explored the effects of cooking on the composition of NSP from chayote and evaluated their biological effects in macrophages. Furthermore, it was optimized a method for the extraction of mushroom NSP and characterized the structure and biological effects of NSP from P. albidus in macrophages. Results showed that the NSP from chayote pulp regulate cytokine secretion and phagocytosis by macrophages, and minor changes in composition during cooking influences their effects in macrophages. Furthermore, NSP from chayote induces cholesterol efflux and inhibits the expression of genes required for NLRP3 inflammasome activation in macrophages previously exposed to cholesterol crystals. Then, it was showed that the optimized method for the extraction of NSP from mushroom reduces by up to half the extraction time commonly required. Furthermore, results showed that P. albidus is source of easily extractable glucans with biological effects in macrophages. Results also suggest that glucans from P. albidus inhibit lipid-induced inflammation and foam-cell formation at distinct levels, with significant effects on NLRP3 inflammasome activation. Taken together, the results suggest that the benefits of chayote NSP is beyond their physical properties on the gastrointestinal tract, and that the P. albidus NSP offers potential health benefits that might be of relevance as a functional food ingredient

O consumo de polissacarídeos não-amido (PNA) de fungos e plantas tem sido associado a redução do risco de doenças cardiovasculares. Além de promoverem efeitos físicos no trato gastrointestinal e serem utilizados como substratos pela microbiota intestinal, os PNA podem interagir com células do sistema imune, como macrófagos, cruciais no reparo tecidual, metabolismo lipídico, e na defesa do organismo contra patógenos. Entretanto, os efeitos em macrófagos dependem da estrutura do PNA. Recentemente, foi observado que o chuchu (Sechium edule) e o fungo Pleurotus albidus são fontes de PNA com potencial efeito sobre macrófagos. Assim, foram avaliados os efeitos dos PNA do chuchu fresco e cozido em macrófagos. Além disso, foi otimizado um método para extração de polissacarídeos de cogumelo, e avaliada a estrutura e os efeitos biológicos dos PNA do P. albidus em macrófagos. Foi observado que os PNA do chuchu regulam a secreção de citocinas e o processo de fagocitose por macrófagos, e alterações na composição de PNA durante o cozimento tem um impacto em seus efeitos biológicos. Além disso, os PNA do chuchu induzem o efluxo de colesterol e regulam a expressão de genes necessários para a ativação do inflamassoma NLRP3 em macrófagos previamente tratados com cristais de colesterol. Também foi demonstrado que o método otimizado de extração de PNA de cogumelos reduz em até pela metade o tempo de extração normalmente empregado. Além disso, foi verificado que o P. albidus é fonte para extração de glicanos com efeitos em macrófagos. Os resultados também sugerem que os glicanos obtidos do P. albidus inibem em diferentes níveis a inflamação induzida por lipídeos e a formação de células espumosas, com efeitos significativos sobre a ativação do inflamassoma NLRP3. Tais diferenças parecem estar associadas à estrutura dos glicanos. Por fim, os resultados sugerem que os benefícios dos PNA do chuchu estão além dos seus efeitos físicos sobre o trato gastrointestinal, e que os PNA do P. albidus promovem benefícios que podem ser relevantes para explorar sua utilização como um alimento ou fonte para extração de ingredientes funcionais
Descritores: Cucurbitaceae/classificação
Macrófagos
Polissacarídeos/efeitos adversos
-Sistema Imunitário
Lipídeos
Pleurotus/metabolismo
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T641, C355ef. 30100022352-F



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