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Id: biblio-1103151
Autor: Silva, Bruno Fernando da; Paixão, Thauana Sanches; Gatti, Márcia Aparecida Nuevo; Queiroz-Fernandes, Geisiany Maria de; Marcelino, Márcia Clélia Leite; Neves, Fernando Tozze Alves.
Título: Avaliação Da Atividade Antifúngica Dos Extratos Etanólicos Do Melão-De-São Caetano (momordica charantia l) frente a diferentes espécies de cândida / Evaluation of the antifungal activity of ethanolic extracts of the bitter melon (Momordica Charantia L.) Against different species of candida
Fonte: Rev. Salusvita (Online);38(4), 2019.
Idioma: pt.
Resumo: Introdução: Leveduras do gênero Candida são reconhecidas por serem as espécies mais comuns envolvidas na etiologia das micoses. Objetivo: avaliar a atividade antifúngica dos extratos etanólicos do Melão-de-São-Caetano (Momordica charantia L.) frente a diferentes espécies de Candida. Metodologia: após aprovação pelo Comitê de Ética em Pesquisa, a coleta dos frutos e das folhas do Melão-de-SãoCaetano foi realizada na região da zona rural de Bauru-SP. Os frutos in natura e as folhas foram levados à estufa com circulação forçada de ar por 96 horas a 45°C, sendo, após esse período, submetidos ao processo de moagem em turbólise. Os triturados foram pesados e a cada 10g foram acrescentados 85mL de álcool 70%. Os macerados foram armazenados em erlemeyer, ficaram em repouso por 21 dias, foram devidamente embalados para que a luz não penetrasse na solução. Na sequência, o líquido foi filtrado a vácuo e o solvente evaporado em capela para obtenção dos extratos etanólicos. Os testes foram realizados em triplicata. Resultados: o extrato do fruto não apresentou capacidade fungistática (CIM) nem fungicida (CFM) na máxima concentração avaliada (1250µg/mL) sob as espécies de Candida utilizadas. Já o extrato da folha demonstrou ação fungistática (CIM) frente a todas as espécies de Candida, mostrando padrões diferentes nas concentrações (312,5µg/mL para C. albicans e 625µg/ mL para C. krusei, C. tropicalis e C. glabrata). O mesmo extrato demonstrou capacidade fungicida (CFM) nas espécies C. albicans e na C. tropicalis, nas concentrações 625µg/mL e 1250µg/mL respectivamente. Conclusão: o extrato da folha do Melão-de-SãoCaetano foi eficaz sobre todas as linhagens de Candida ensaiadas, sugerindo uma ótima alternativa terapêutica.

Introduction: Yeast of the candida gender are mostly related to etiology of mycosis. Objective: evaluate the antifungal activity of ethanolic extracts of the Bitter melon (Momordica charantia L.) against different species of Candida. Methodology: after the approval by the Research Ethics Committee, fruits and leaves of the Bitter melon were collected in the rural area of Bauru-SP. The fruits and leaves were taken to a greenhouse and kept with forced air circulation for 96 hours at the temperature of 45 °C. After that period, the samples were submitted to a grinding process in turbolysis. The grindings were weighed and each 10g received 85mL of alcohol 70%. The macerates were stored in an Erlenmeyer flask and were kept at rest for 21 days; after that, they were appropriately packed so that no light would penetrate in the solution. In the sequence, the liquid suffered a vacuum filtration and the solvent was evaporated in a hood to obtain the ethanolic extracts. The tests were performed in triplicate. Results: The extract of the fruit did not show fungistatic (CIM) nor fungicidal capacity (CFM) in the maximum concentration evaluated (1250µg/mL) against the species of Candida used. On the other hand, the extract of the leave showed fungistatic activity (CIM) against the other species of Candida, presenting different patterns in the concentrations (312.5µg/mL for C. albicans and 625µg/mL for C. krusei, C. tropicalis and C. glabrata). The same extract showed fungicidal capacity (CFM) in the species C. albicans and C. tropicalis, in the concentrations 625µg/mL and 1250µg/mL, respectively. Conclusion: the extract of the leave of the Bitter melon was effective against all Candida strains studied, suggesting this is a great therapeutic alternative.
Descritores: Momordica charantia
-Fitoterapia
Antifúngicos
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR36.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1087517
Autor: Jiang, Shuang; Xu, Lei; Xu, Yan; Guo, Yushan; Wei, Lin; Li, Xueting; Song, Wu.
Título: Antidiabetic effect of Momordica charantia saponins in rats induced by high-fat diet combined with STZ
Fonte: Electron. j. biotechnol;43:41-47, Jan. 2020. graf, ilus.
Idioma: en.
Projeto: Scientific Research Projects of Education Department of Jilin Province.
Resumo: Background: The harmful effects of type 2 diabetes mellitus and its complications have become a major global public health problem. In this study, the effects of Momordica charantia saponins (MCS) on lipid metabolism, oxidative stress, and insulin signaling pathway in type 2 diabetic rats were investigated. Results: MCS could attenuate the tendency of weight loss of the model rats. It could also improve glucose tolerance; reduce fasting blood glucose, nonesterified fatty acid, triglyceride, and total cholesterol; and increase the insulin content and insulin sensitivity index of the rats. The activity of superoxide dismutase and catalase increased, and the content of malondialdehyde decreased in the liver and pancreas tissues of rats in MCS-treated groups significantly. In addition, the expression of p-IRS-1 (Y612) and p-Akt (S473) increased, and the expression of p-IRS-1 (S307) decreased in the liver tissues and pancreas tissues of rats in MCS-treated groups significantly. Conclusion: MCS has an antidiabetic effect, which may be related to its improving the lipid metabolism disorder, reducing oxidative stress level, and regulating the insulin signaling pathway.
Descritores: Saponinas/uso terapêutico
Momordica charantia/química
Diabetes Mellitus Experimental/tratamento farmacológico
Hipoglicemiantes/uso terapêutico
-Pâncreas/efeitos dos fármacos
Saponinas/farmacologia
Glicemia/efeitos dos fármacos
Peso Corporal
Resistência à Insulina
Ratos Wistar
Estresse Oxidativo/efeitos dos fármacos
Hipoglicemiantes/farmacologia
Lipídeos
Fígado/efeitos dos fármacos
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-968961
Autor: Mahwish, Mahwish; Saeed, Farhan; Nisa, Mahr un; Nadeem, Muhammad Tahir.
Título: Minerals and phytochemical analysis of bitter melon fruits and its components in some indigenous and exotic cultivars / Análise fitoquímica e de minerais de frutos de melão amargo e seus componentes em alguns cultivares indígenas e exóticos
Fonte: Biosci. j. (Online);34(6):1622-1631, nov./dec. 2018. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: The present study was designed to compare the mineral contents and phytochemicals in fruits of some indigenous and exoticbitter melon cultivars. Skin, flesh, seeds and whole fruit of each cultivar were dried at room temperature and ground to fine powder which was packed separately in air-tight plastic jars for analysis. The data revealed that all the cultivars possessed appreciable amount of minerals. Indigenous cultivars possessed higher mineral contents than the exotic cultivars. Black King was found to be desirable cultivar with high amount of potassium, phosphorous, magnesium, calcium, iron and zinc with values of 258.83, 92.92, 46.74, 48.42, 3.90 and 1.78 mg/100g, respectively. Among fruit parts, flesh portion was rich in potassium, phosphorous, magnesium, sodium and calcium followed by skin and seed. The seeds possessed relatively high amount of iron (4.44 mg/100g) and zinc (2.80 mg/100g). On the whole, flesh part of Black King is predominated in mineral profile while least quantity was observed in the seeds of Noor. All the cultivars possessed same types of phytochemicals although may vary in their abundance. Phenols, flavanoids, saponins and ascorbic acid were present in abundance in skin and flesh while seeds were found rich in alkaloids and glycoalkaloid. The variations in the chemical composition in fruit and components due to changes in agro-climatic conditions suggest that there is scope for developing cultivars to be grown in wide range of agronomic, climatic and geographic conditions with no effect on its nutrient and phytochemical profile.

O presente estudo foi projetado para comparar os teores de minerais e fitoquímicos em frutos de alguns cultivares indígenas e exóticos de melão amargo. Casca, polpa, sementes e frutos inteiros de cada cultivar foram secos à temperatura ambiente e moídos até obter-se um pó fino que foi embalado separadamente em frascos de plástico hermeticamente fechados para análise. Os dados revelaram que todos os cultivares possuíam quantidade apreciável de minerais. Cultivares indígenas possuíam maior conteúdo mineral que os cultivares exóticos. Descobriu-se que o Black King foi o cultivar desejável com alta quantidade de potássio, fósforo, magnésio, cálcio, ferro e zinco com valores de 258.83, 92.92, 46.74, 48.42, 3.90 e 1.78 mg/100g, respectivamente. Entre as partes das frutas, a polpa era mais rica em potássio, fósforo, magnésio, sódio e cálcio, seguida pela casca e pela semente. As sementes possuíam quantidades relativamente elevadas de ferro (4.44 mg/100g) e zinco (2.80 mg/100g). No geral, na polpa do Black King predomina o perfil mineral, enquanto uma menor quantidade foi observada nas sementes de Noor. Todos os cultivares possuíam os mesmos tipos de fitoquímicos, embora possam variar em sua abundância. Fenóis, flavonóides, saponinas e ácido ascórbico estavam presentes em abundância na casca e na polpa enquanto as sementes eram ricas em alcalóides e glicoalcalóides. As variações na composição química de frutos e componentes devido a mudanças nas condições agroclimáticas sugerem que há espaço para o desenvolvimento de cultivares a serem cultivadas em ampla escala de condições agronômicas, climáticas e geográficas, sem efeito no seu perfil nutricional e fitoquímico.
Descritores: Momordica charantia
Compostos Fitoquímicos
Minerais
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-128447
Autor: Jorge, Luzia Ilza Ferreira; Sakuma, Alice M; Inomata, Emiko Ikejiri.
Título: Análise histológica e bioquímica de Momordica charantia L. (meläo-de-säo-caetano) / Histologycal and biochemical analysis of Momordica charantia L. (meläo-de-säo-caetano)
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;52(1/2):23-6, 1992. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: O presente trabalho visa identificar a espécie Mommordica charantia L. através dos elementos histológicos característicos de seus frutos e suas folhas, bem como avaliar seus teores vitamínicos e proteicos. O vegetal foi coletado no estado nativo, no município de Säo Joäo da Boa Vista, interior de Säo Paulo. Foi empregada a seguinte aparelhagem: microscópio óptico e espectrofotômetro UV/Visível. Folhas e frutos revelaram teores de vitamina C, vitamina E e beta-caroteno em vitamina A que viabilizam seu emprego como alternativa alimentar. As folhas têm um tricoma tector pluricelular com cutícula rugosa e um tricoma glandular constituído de três células pedicelares e quatro células apicais. A cutícula que reveste o epicarpo é estriada. O mesocarpo é rico em idioblastos amilíferos
Descritores: Momordica charantia
Análise de Alimentos
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-954135
Autor: Maneenin, Chanwit; Burawat, Jaturon; Maneenin, Naowarat; Nualkaew, Somsak; Arun, Supatcharee; Sampannang, Apichakan; Iamsaard, Sitthichai.
Título: Antioxidant capacity of Momordica charantia extract and its protective effect on testicular damage in valproic acid-induced rats / Capacidad antioxidante del extracto de Momordica charantia y su efecto protector sobre el daño testicular en ratas inducidas con ácido valproico
Fonte: Int. j. morphol;36(2):447-453, jun. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Faculty of Medicine, Khon Kean University.
Resumo: Although Momordica charantia (MC) has preventive effects on tissue injuries, antioxidant capacity and protective effect of MC pulp and peel (MCP) on valproic acid (VPA)-testicular damage have never been reported. Fresh MCPs were aqueous extracted and determined for antioxidant capacity and momordicine I level by HPLC. Male rats were divided into 5 groups (control, VPA (500 mg/kgBW), MCP20/40/ or 80 mg/kgBW+VPA). In 30 experimental days, animals were pretreated with different doses of MCPs for 20 days before VPA injection for 10 consecutive days. Sperm concentration, testosterone hormone, and testicular histology of all groups were investigated. Expressions of testicular tyrosine phosphorylated and steroidogenic acute regulatory (StAR) proteins were examined by Western blot. Results showed that MCP contains TPC (39.24±0.65 ug/mg garlic acid), antioxidant capacities (FRAP=33.08±0.21 ug/ mg ascorbic acid equivalent, IC50 of DPPH=389.8±3.20 ug/ml), and momordicine I (404.9 mg/g MCP). Sperm concentration in MCP80+VPA group was increased as compared to VPA group. Testosterone level in MCP treated groups was significantly increased. MCP protected testicular damage and could prevent the decrease of StAR and a 50-kDa phosphorylated protein expression in VPAtreated testis. In conclusion, MCP has antioxidant activities and can prevent male reproductive toxicity in VPA-induced rats.

A pesar que la Momordica charantia (MC) tiene efectos preventivos sobre las lesiones en los tejidos, capacidad antioxidante y un efecto protector de la pulpa y la cáscara de MC (CMC) sobre el ácido valproico (AVP), aún no se ha informado efectos sobre el daño testicular. Las CMC frescas fueron extraídas de forma acuosa y se determinó la capacidad antioxidante y el nivel de Momordicina I por HPLC. Las ratas machos se dividieron en 5 grupos: control, AVP (500 mg/kg de peso corporal), CMC20 / 40 / u 80 mg/kg de peso corporal + AVP . En 30 días experimentales, los animales fueron pretratados con diferentes dosis de CMC durante 20 días antes de la inyección de AVP durante 10 días consecutivos. Se investigó la concentración de espermatozoides, la hormona testosterona y la histología testicular de todos los grupos. Las expresiones de proteínas reguladoras agudas (StAR) fosforiladas con tirosina y esteroidogénicas testiculares se examinaron mediante inmunotransferencia de tipo Western. Los resultados mostraron que CMC contiene TPC (39.24 ± 0.65 ug / mg de ácido de ajo), capacidades antioxidantes (FRAP = 33.08 ± 0.21 ug / mg de ácido ascórbico equivalente, IC50 de DPPH = 389.8 ± 3.20 ug / ml) y momordicina I (404.9 mg) / g CMC). La concentración de esperma en el grupo MCP80 + AVP aumentó en comparación con el grupo AVP. El nivel de testosterona en los grupos tratados con CMC aumentó significativamente. La CMC protegió el daño testicular y pudo prevenir la disminución de StAR y una expresión de proteína fosforilada de 50 kDa en los testículos tratados con AVP. En conclusión, la CMC tiene efectos antioxidantes y puede prevenir la toxicidad reproductiva en ratas machos inducidas por VPA.
Descritores: Testículo/efeitos dos fármacos
Extratos Vegetais/administração & dosagem
Momordica charantia
Antioxidantes/administração & dosagem
-Tamanho do Órgão
Fenóis/análise
Espermatozoides/efeitos dos fármacos
Esteróis/análise
Testículo/patologia
Testosterona/análise
Extratos Vegetais/química
Western Blotting
Cromatografia Líquida de Alta Pressão
Ácido Valproico/toxicidade
Ratos Wistar
Substâncias Protetoras
Anticonvulsivantes/toxicidade
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-995065
Autor: Sallau, A. B; Yakubu, R. N; Aliyu, S. M; Salihu, A; Boniface, B. Y.
Título: In vitro effect of terpenoids - rich extract of Momordica charantia on alpha glucosidase activity / Efecto in vitro del extracto rico en terpenoides de Momordica charantia sobre la actividad de la alfa-glucosidasa
Fonte: Vitae (Medellín);25(3):148-153, 2018. Ilustraciones.
Idioma: en.
Resumo: Background: Momordica charantia is a vine, native to tropics and subtropics that has found use in herbal medicine. In Nigeria, the plant is locally used in the treatment of diabetes. Objective: To investigate the inhibitory effect of terpenoid-rich extract from Momordica charantia on α-glucosidase activity. Method: The inhibitory effect of the terpenoid-rich extract from Momordica charantia on the activity of alpha-glucosidase from Saccharomyces cerevisiae as well as the determination of the mode of inhibition were investigated using in vitro assay methods. Results: The results revealed that the terpenoid-rich extract had a high IC50 of 1.60 mg/mL. The Lineweaver-Burk plot revealed that the extract exhibited partially mixed­type inhibition of α-glucosidase. Conclusions: It can be inferred from this study that although terpenoid-rich extract inhibited α-glucosidase, further purification will be necessary on the extract so as to increase its potency as an inhibitor of α-glucosidase. The action of the extract on α-glucosidase provided an insight into the probable mechanism of action of Momordica charantia in reducing hyperglycemia.

Antecedentes: Momordica charantia es una vid, nativa de las regiones tropicales y subtropicales que ha sido usada en la medicina herbal. En Nigeria, esta planta se ha usado localmente en el tratamiento de la diabetes. Objetivo: Investigar el efecto inhibitorio del extracto rico en terpenoides de Momordica charantia sobre la actividad de la α-glucosidasa. Método: El efecto inhibitorio del extracto rico en terpenoides de Momordica charantia sobre sobre la actividad de la α-glucosidasa y el modo de inhibición se evaluó con un ensayo in vitro. Resultados: Los resultados mostraron que el extracto rico en terpenoides tiene un alto IC50 de 1,60 mg/mL. El gráfico Lineweaver-Burk reveló que el extracto presenta una inhibición combinada de la α-glucosidasa. Conclusión: De este estudio se infiere que aunque el extracto rico en terpenoides inhibió la α-glucosidasa, es necesario realizar una purificación con el fin de incrementar su potencia como inhibidor de la α-glucosidasa. La acción del extracto sobre la α-glucosidasa proporciona un entendimiento del mecanismo de acción probable de Momordica charantia en la reducción de la hiperglicemia.
Descritores: Terpenos
Momordica charantia
alfa-Glucosidases
-Inibição Reativa
Hiperglicemia
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO56.3 - Biblioteca


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Alves, Pedro Luis da Costa Aguiar
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Id: biblio-912603
Autor: Parreira, Mariana Casari; Cardozo, Nilceu Piffer; Pereira, Fernada Campos Mastrotti; Alves, Pedro Luis da Costa Aguiar.
Título: Superação de dormência das sementese controle químico de plantas de Momordicacharantia L / Overcoming dormancy seeds and chemical control of Momordicacharantia L. plants
Fonte: Biosci. j. (Online);28(3):358-365, may/june 2012. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se com este estudo avaliar diferentes métodos para a superação da dormência das sementes e a eficiência de herbicidas no controle químico de plantas de Momordicacharantia L. no estádio reprodutivo. O primeiro experimento constituiu-seem esquema fatorial 2 x 8 (duas épocas de coleta das sementes (2006 e 2007) e oito métodos de quebra de dormência: escarificação mecânica; imersão em ácido sulfúrico concentrado e a 50%; imersão em nitrato de potássio a 2%por três e seis horas; calor seco a 60°C; água quente a 60°C e uma testemunha sem tratamento). No segundo ensaio avaliou-se o controle da Momordicacharantia L. por meio de seis herbicidas distintos: Imazapic, Metsulfuron-methyl, Metribuzin, 2,4-D, Amicarbazone, Paraquat e uma testemunha sem aplicação de herbicidas. Em ambos os ensaios, o delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizados, com quatro repetições. Após a aplicação dos tratamentos,pode-se concluir que a imersão das sementes em ácido sulfúrico concentrado por 3 minutos proporcionouuma maior porcentagem e velocidade de germinação e que o herbicida Metribuzin alcançou, embora tardiamente, um controle total das plantas de melão de São-Caetano.p

This experiment were performed to evaluate methods of seeds scarification for overcoming dormancy and the efficacy of six herbicides registered for sugarcane to control adult plants of Mcharantia. The experimental design was completely randomized, with four replications in both trials. The first trial is a factorial 2x8 (two times of seeds collection (2006 and 2007) with eight methods of breaking dormancy (mechanical scarification; 100% and 50% concentrated sulfuric acid; 2% potassium nitrate for three and six hours; heat dried at 60ºC; hot water at 60ºC and an untreated control).In the second trial evaluated the control of M. charantia through six different herbicides: Imazapic, Metsulfuron-methyl, Metribuzin, 2,4-D, Amicarbazone, Paraquat and a control without herbicide application. Thus, it can be concluded that the seeds were immersed in concentrated sulfuric acid for three minutes and potassium nitrate for three hours gave a higher percentage and germination speed and the herbicide Metribuzin reached, albeit belatedly, a total control of M. charantia.
Descritores: Sementes
Germinação
Momordica charantia
Herbicidas
Responsável: BR396.4


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Id: biblio-911805
Autor: Parreira, Mariana Casari; Cardozo, Nilceu Piffer; Giancotti, Paulo Roberto Fidelis; Alves, Pedro Luis Aguiar da Costa.
Título: Germinação de sementes de melão-de-são-caetano sob variação de água, luz e temperatura / Water, temperature and light on bitter melon germination
Fonte: Biosci. j. (Online);27(3):363-370, may./jun. 2011.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se estudar respostas germinativas das sementes de melão-de-São Caetano (Momordica charantia L.) em diferentes condições de: disponibilidade de água (0,0, -0,2, -0,4, -0,6, -0,8 e -1,0 MPa), temperatura (10, 15, 20, 25, 30 e 35 °C) e qualidade de luz incidente (filtro escuro, vermelho, verde, amarelo, vermelho distante, azul, laranja e sem filtro). Para cada variável avaliada, realizou-se um experimento, em delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições, os quais eram mantidos em condições controladas (câmara de germinação). As sementes de melãode-São Caetano apresentaram maiores percentagens de germinação em condições de leve restrição hídrica (-0,2 MPa) e temperaturas em torno de 25 oC, independente da qualidade da luz. Temperaturas abaixo de 20 oC e acima de 30 oC reduziram a germinação, embora temperaturas mais baixas tenham reduzindo mais intensamente a germinação. Os potenciais osmóticos menores que -0,2 MPa reduziram fortemente a germinação, a qual foi inibida nos tratamentos de -0,8 e -1,0 MPa.

The purpose of this study was to evaluate germination of Momordica charantia L. seeds under different conditions of: water availability (0.0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8 and -1.0 MPa), temperature (10, 15, 20, 25, 30 and 35 °C) and quality of incident light (filter dark, red, green, yellow, red off, blue, orange and without filter). For each variable evaluated, experiments were carried out in a completely randomized design with four replicates kept under controlled conditions (germination chamber). There were higher percentages of germination under conditions of mild water restriction (-0.2 MPa) and temperatures around 25 °C, regardless of the quality of light. Temperatures below 20 °C and above 30 °C reduced germination, although lower temperatures had strongly effects on germination. Water availability lower than -0.2 MPa strongly reduced germination, which was inhibited in the treatments of -0.8 and 1.0 MPa.
Descritores: Meio Ambiente
Germinação
Momordica charantia
Plantas Daninhas
Responsável: BR396.4


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Id: biblio-880594
Autor: Yoshime, Luciana Tedesco; Melo, Illana Louise Pereira de; Sattler, José Augusto Gasparotto; Carvalho, Eliane Bonifácio Teixeira de; Mancini-Filho, Jorge.
Título: Bitter gourd (Momordica charantia L. ) seed oil as a naturally rich source of bioactive compounds for nutraceutical purposes
Fonte: Nutrire Rev. Soc. Bras. Aliment. Nutr;41:1-7, Dec. 2016. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Background: Characterization of food lipids has triggered the development of applications for the food and health industries. Thus, the lipid profiles of an increasing number of fruits and their seeds have been characterized and numerous bioactive components have been isolated. The bitter gourd seed oil has aroused great interest because it contains relevant amounts of conjugated fatty acid α-eleostearic acid (C18:3 9c11t13t), a positional and geometric isomer of α-linolenic acid. The aim of this paper was to evaluate the phytochemical composition and quality parameters of the seed oil of bitter gourd grown in Brazil. Methods: Bitter gourd was purchased from CEAGESP (Brazilian company of fresh food storages and warehouses). Seeds were lyophilized, and their oil was extracted using the Soxhlet and Folch extraction methods. The profiles of fatty acids and phytosterols were analyzed by gas chromatography, and the acidity and peroxide values were evaluated by methods of the American Oil Chemists' Society (AOCS). Results: The Soxhlet extraction (40 % w / w ) resulted in a higher yield of bitter gourd seed oil than the Folch extraction (16 % w / w). For both methods, α-eleostearic acid (56 and 58 %) was the major lipid in bitter gourd seed oil, followed by stearic acid (C18:0; 32 and 27 %). The oil displayed high content of phytosterols (886 mg/100 g), mainly ß-sitosterol, and low acidity and peroxide values. Conclusions: Bitter gourd seed oil from Brazil is an oil of good quality and its high contents of α-eleostearic acid and phytosterols with potential health-beneficial properties make it an attractive plant byproduct.
Descritores: Momordica charantia/química
Fitosteróis/uso terapêutico
Preparações de Plantas/uso terapêutico
-Gorduras Insaturadas na Dieta
Tipo de Publ: Técnicas In Vitro
Responsável: BR1208.1 - BSEN - Biblioteca Setorial de Enfermagem e Nutrição


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Id: lil-776596
Autor: DEMARTELAERE, A.C.F.; GUIMARÃES, G.H.C.; SILVA, J.A.; LUNA, R.G.; NASCIMENTO, C.L..
Título: Extratos vegetais no controle da antracnose e na conservação da qualidade em frutos de mamoeiro / Plant extracts in controlling anthracnose and quality conservation in papayas fruit
Fonte: Rev. bras. plantas med;17(4,supl.3):1041-1048, 2015. graf.
Idioma: pt.
Resumo: RESUMO O presente trabalho teve como objetivo avaliar a ação antifúngica dos extratos de Allamanda blanchetti A.DC. e Momordica charantia L. no controle de Colletotrichumgloesporioides e qualidade pós-colheita em frutos de mamoeiro da cultivar Sunrise solo. Os experimentos foram conduzidos nos Laboratório de Fitopatologia e Laboratório de Produtos de Origem Animal, CCA-UFPB, Campus.II, Areia-PB. Os frutos foram colhidos no estádio 1 de maturação, em seguida, sanitizados com hipoclorito de sódio a 1% por três minutos e pulverizados com os extratos etanólicos de A. blanchetti e M. charantia nas concentrações: 0, 10, 100, 500 e 1000 µg.mL-1. Os frutos foram distribuídos em bandejas de polipropileno expandido em temperatura ambiente (23±2 °C) e umidade relativa em torno de 70%. Após doze dias de armazenamento, os frutos foram avaliados quanto à incidência natural de C. gloesporioides, severidade, atividade da enzima peroxidase, sólidos solúveis, acidez titulável, relação SS/AT, perda de massa e aparência externa dos frutos. Foi realizada análise de regressão polinomial testando modelos até o terceiro grau para as concentrações dos extratos utilizando análise de variância pelo teste F enquanto as médias foram comparadas pelo teste de Tukey a 5% de probabilidade, através do programa SAS® 9.2. Não se observou diferença estatística quando avaliou-se a incidência natural de C. gloesporioides em frutos de mamoeiro utilizando os extratos de A. blanchetti e M. charantia. Já na avaliação da severidade da antracnose, verificou-se diferença para o tratamento com o extrato de A. blanchetti, que apresentou as menores escalas de notas em relação ao tratamento com a M. charantia. Observou-se atividade da peroxidase (POD) em frutos de mamoeiro nos extratos de A. blanchetti e M. charantia. Os frutos tratados com A. blanchetti apresentaram teor de acidez, com máximo de 0,12 g de ácido cítrico.100 g-1 e no de M. charantiaapresentou aumento para 0,15 g de ácido cítrico.100 g-1. A relação SS/AT diminuiu com o aumento das concentrações dos dois extratos. Os frutos tratados com A. blanchetti apresentaram maior perda de massa durante todo o armazenamento, sendo maior que 10% aos nove dias. Já a perda de massa dos frutos tratados com M. charantia apresentou comportamento linear, sendo superior a 12% aos 12 dias de armazenamento. A cor evoluiu de 1 (verde) para 6 (casca alaranjada) e a aparência dos frutos diminuiu com o decorrer do tempo de 5 (excelente) para 3 (regular) em todas concentrações dos extratos de A. blanchetti e M. charantia. Os extratos de A. blanchetti e M. charantia não reduziram a incidência natural, porém, só o extrato de A. blanchetti foi responsável por reduzir a severidade da antracnose. Ocorreu a atividade da enzima peroxidase em todos os tratamentos avaliados e conservaram a qualidade pós-colheita em frutos até os nove dias de armazenamento.

ABSTRACT This study aimed to evaluate the antifungal effect of the extracts Allamandablanchetti A.DC. and Momordica charantia L. in the control of Colletotrichum gloesporioides in papaya fruits of the Sunrise Solo cultivation, as well as their post-harvest quality. The trials were conducted in the Laboratory of Plant Pathology and Animal Products Laboratory, CCA-UFPB, Campus II, Areia-PB. The fruits were harvested at maturity stage 1, then sanitized with sodium hypochlorite 1% for three minutes and sprayed with ethanol extracts of A. blanchetti and M.charantia at concentrations of 0, 10, 100, 500 and 1000 μg.mL-1.The fruits were distributed in polypropylene trays expanded at room temperature (23±2 °C) and relative humidity around 70%. After twelve days of storage, the fruits were evaluated for natural incidence of C. gloesporioides, severity, peroxidase enzyme activity, soluble solids, titratable acidity, SS/TA ratio, weight loss and external appearance of the fruit. Polynomial regression testing models to the third degree were employed for the extracts of concentrations, using analysis of variance by F test. The averages were compared by Tukey test at 5% probability, through the SAS® 9.2 program. There was no statistical difference observed when we evaluated the natural incidence of C. gloesporioides in the papaya fruit, using extracts from A. blanchetti and M. charantia. In the assessment of the severity of the anthracnose, there was no statistical difference for the treatment with the extract of A. blanchetti, which had smaller scales of notes when compared with the treatment using the M. charantia. It was observed peroxidase activity (POD) in the papaya fruits treated with the extracts of A. blanchetti and M. charantia. The fruits treated with A. blanchetti presented a maximum dose of acidity of 0.12 g g-1 of citric acid.100 g-1. In the fruits treated with M. charantia this increase was of 0.15g of citric acid.100 g-1. The SS/TA ratio decreased with increasing concentrations of the two extracts. The fruits treated with A. blanchettipresented higher weight loss of approximately 10%, since the M. charantia was over 12%. The color evolved from 1 (green) to 6 (Orange Peel) and the appearance of the fruit got worse according to the time, from 5 (excellent) to 3 (regular) in all the concentrations of the extracts of A. blanchetti and M. charantia. The A. blanchetti and M. charantia extracts did not reduce the natural incidence, however, only the A. blanchetti extract was able to decrease the severity of the anthracnose. The peroxidase enzyme presented activity in all treatments and kept the postharvest quality of the fruits in the nine days of storage.
Descritores: Carica/classificação
Extratos Vegetais/análise
-Apocynaceae/classificação
Colletotrichum/classificação
Momordica charantia/classificação
Responsável: BR1.1 - BIREME



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