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Id: biblio-1102847
Autor: Menéndez, Estrella.
Título: Tratamiento no farmacológico de la infección urinaria / Non-pharmacological treatment of urinary infection
Fonte: Rev. Soc. Argent. Diabetes;53(2):70-78, mayo-ago. 2019.
Idioma: es.
Resumo: En varios estudios in vitro se observó que el jugo y cóctel de cranberries tenían efectos inhibitorios sobre la adherencia bacteriana pero sin poder bactericida, por lo tanto se propuso su uso para prevención de la infección urinaria (IU). Estudios clínicos sobre la eficacia del jugo de cranberries han sido limitados y no han demostrado disminución en la aparición de la infección del tracto urinario (ITU), desaconsejando su uso prolongado y aparición de efectos adversos gastrointestinales. Los probióticos reducirían el riesgo de ITU recurrente porque mantiene un pH bajo, producen citoquinas antiinflamatorias y peróxido de hidrógeno como microbicida. Aún así no puede demostrarse un beneficio significativo con el uso de probióticos dado que los estudios que existen no demuestran evidencia suficiente

In several in vitro studies it was observed that the cranberries juice and cocktail had inhibitory effects on bacterial adhesion but with no bactericidal power; therefore, its use was proposed for urinary infection (UI) prevention. Clinical studies on the efficacy of cranberries juice have been limited and have not shown a decrease in the onset of urinary tract infection (UTI), discouraging prolonged use and occurrene of gastrointestinal adverse effects. Probiotics would reduce the risk of recurrent UTI because they maintain a low pH, produce anti-inflammatory cytokines and hydrogen peroxide as a microbicide. Still, no significant benefit can be demonstrated with the use of probiotics since the existing studies show no enough evidence
Descritores: Infecções Urinárias
Probióticos
Vaccinium macrocarpon
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: AR423.1 - Biblioteca


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Id: biblio-880873
Autor: Thimóteo, Nataly Simões Bandiera; Scavuzzi, Bruna Miglioranza; Simão, Andréa Name Colado; Dichi, Isaias.
Título: The impact of cranberry (Vaccinium macrocarpon) and cranberry products on each component of the metabolic syndrome: a review
Fonte: Nutrire Rev. Soc. Bras. Aliment. Nutr;42:2-12, Dec. 2017. tab.
Idioma: en.
Resumo: BACKGROUND: Some studies have shown that cranberry (Vaccinium macrocarpon) has beneficial effects on the components of the metabolic syndrome (MetS), a condition characterized by a cluster of cardiovascular risk factors suchas central obesity, hypertension, impaired glucose homeostasis, elevated triglycerides, and decreased HDL cholesterol levels. Cranberry is very rich in polyphenols, which may significantly reduce cardiovascular disease (CVD) risk. Main body of the ABSTRACT: Nutritional intervention studies have indicated that the intake of cranberries and cranberry products may have the following impact on metabolic health: (1) attenuate markers of obesity such as body weight, body mass index, and waist circumference; (2) reduce systolic and diastolic pressures; (3) decrease plasma concentrations of triglycerides and oxidized LDL-cholesterol, as well as increase HDL cholesterol; and (4) promote glucose homeostasis. In addition, nutritional intervention with cranberries could confer antioxidant and anti-inflammatory properties and the ability to reduce biomarkers of atherosclerosis associated with the MetS, such as homocysteine. Short CONCLUSION: Although there has been promising results, particularly related to lipid profile and blood pressure, further research is needed to support the recommendation of cranberry intake as a nutritional intervention for the treatment of MetS
Descritores: Síndrome Metabólica/dietoterapia
Síndrome Metabólica/metabolismo
Vaccinium macrocarpon/química
Vaccinium macrocarpon/efeitos dos fármacos
Vaccinium macrocarpon/fisiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1600.9


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Id: biblio-879097
Autor: Honório, Heitor Marques.
Título: Efeito do cranberry e seus componentes sobre a dentina submetida à erosão / Effect of cranberry on dentin erosion challenge.
Fonte: Bauru; s.n; 2015. 148 p. tab.
Idioma: en; pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Odontologia de Bauru para obtenção do grau de Professor Livre Docente.
Resumo: Existem indícios de que o Cranberry e a Proantocianidina (polifenol desta fruta) tenham potencial para inibir as metaloproteinases da matriz (MMPs) que degradam o colágeno dentinário, porém estes agentes não foram adequadamente avaliados em estudos sobre erosão dentária. Assim, o objetivo desta tese será avaliar o papel do extrato de Cranberry e do seu principal agente ativo isolado (proantocianidina) aplicados na forma de gel tópico na inibição da degradação da matriz orgânica da dentina desmineralizada e consequentemente na minimização do desgaste da dentina submetida à erosão. Para isso, foram realizados 3 trabalhos buscando avaliar os seguintes objetivos específicos: Artigo 1- Verificar se diferentes concentrações de géis a base de extrato de Cranberry e de Proantocianidina apresentam papel inibitório do desgaste de espécimes dentinários submetidos à erosão in vitro, tendo como controles um grupo placebo e a clorexidina; Artigo 2- Avaliar o possível efeito protetor in situ de um gel de Cranberry aplicado à dentina submetida a ciclagem erosiva, quando comparados a grupos placebo e clorexidina; Artigo 3- Avaliar o efeito de diferentes concentrações de géis de Proantocianidina, aplicados por diferentes tempos de aplicação na minimização do desgaste da dentina exposta a desafios erosivos in vitro. Os resultados desta tese mostraram que os géis experimentais testados tiveram efeitos superiores aos grupos placebos e semelhantes ao controle positivo (clorexidina) na minimização do desgaste da dentina submetida à erosão. Além disso, nas concentrações avaliadas, não foi possível encontrar uma relação dose e tempo de aplicação/ resposta na prevenção da erosão. Assim, considerando os resultados apresentados na presente tese pôde- se concluir de forma geral que os géis de Cranberry e Proantocianidina foram efetivos na diminuição do desgaste dentário quando a dentina é exposta a desafio erosivo.(AU)

There are indications that the Cranberry and Proanthocyanidin (this fruit's polyphenol) have the potential to inhibit matrix metalloproteinases (MMPs) that degrade collagen from dentin, however these agents have not been adequately evaluated in studies of dental erosion. Thus, the aim of this thesis was to evaluate the role of Cranberry extract and its isolated main active agent (proanthocyanidin) applied as topical gel in the inhibition of organic matrix degradation and thus minimizing wear of dentin subjected to erosion. For that, three studies were conducted to assess the following specific objectives: Paper 1- Evaluate different gel concentrations of Cranberry extract and Proanthocyanidin on diminishing dentin erosion progression in vitro, having as control a placebo group and chlorhexidine; Paper 2- Evaluate the possible protective in situ effect of a Cranberry gel applied to dentin subjected to erosive cycling, when compared to placebo groups and chlorhexidine, Paper 3- Evaluate the effect of different concentrations of proanthocyanidin gels, applied by different application times in minimizing the wear of dentin exposed to erosive challenge in vitro. The results of this thesis showed that the tested experimental gels had greater effect than placebos groups and similar to the positive control (chlorhexidine) in minimizing the wear of dentin subjected to erosion. Furthermore, in the concentrations evaluated, it was not possible to find a dose and time of application / response in the prevention of erosion. Thus, considering the results presented in this thesis, it could be concluded that in general the gels of Cranberry and Proanthocyanidin were effective in decreasing the tooth wear when the dentin was exposed to erosive challenge.(AU)
Descritores: Cariostáticos/química
Dentina/química
Dentina/efeitos dos fármacos
Proantocianidinas/química
Erosão Dentária/prevenção & controle
Vaccinium macrocarpon/química
-Colágeno/química
Géis
Reprodutibilidade dos Testes
Limites: Humanos
Animais
Responsável: BR28.1 - Serviço de Biblioteca e Documentação Professor Doutor Antônio Gabriel Atta
BR28.1, H759e


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Id: biblio-876390
Autor: Aranda Ventura, José.
Título: Infección del Tracto Urinario por Escherichia Coli Resistente a Antibióticos Tratada con Vaccinium Macrocarpon (Arándano Rojo): Reporte de Caso / Urinary tract infection caused by antibioticresistant Escherichia coli treated with Vaccinium macrocarpon (cranberry): a case report
Fonte: Rev. peru. med. integr;1(2):50-53, 2016. graf.
Idioma: es.
Resumo: El Vaccinium macrocarpon (arándano rojo) tiene alguna evidencia que puede ayudar a prevenir las infecciones del tracto urinario (ITU); sin embargo, la información es limitada si se trata del uso de este producto en el tratamiento de las ITU. Se presenta el caso de una mujer de 42 años de edad con antecedentes de ITU a repetición y con episodio activo, que presenta urocultivo positivo a E. coli resistente a fluoroquinolonas, aminoglucósidos y cefalosporinas de segunda generación. La paciente acepta tomar tratamiento con polvo estandarizado de Vaccinium macrocarpon durante 20 días. Se evidenció resolución del cuadro clínico y adecuada respuesta bacteriológica a dicho suplemento, según controles a los 6, 16, 65 y 93 días postratamiento. Este reporte podría ser el primer paso para ampliar los estudios sobre el uso de productos derivados de Vaccinium macrocarpon para tratamiento de episodios de ITU resistente a antibióticos.
Descritores: Resistência Microbiana a Medicamentos
Infecções Urinárias/terapia
Vaccinium macrocarpon
-Escherichia coli
Extratos Vegetais
Limites: Humanos
Feminino
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-867425
Autor: Tagliani, Marcela Martini.
Título: Efeitos comparativos de diferentes géis à base de cranberry e proantocianidina sobre a dentina submetida à erosão: estudo in vitro / In vitro effect of Cranberry and proanthocyanidin on dentin erosion.
Fonte: Bauru; s.n; 2015. 80 p. ilus, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Odontologia de Bauru para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Considerando que a Proantocianidina e outros componentes do Cranberry possam inibir as metaloproteinases da dentina quando esta é exposta a ação de agentes erosivos e tal fato pode minimizar o desgaste dentinário, o presente trabalho tem como objetivo avaliar o efeito protetor in vitro de géis à base de extrato de Cranberry e Proantocianidina em diferentes concentrações, aplicados sobre a dentina posteriormente submetida à erosão. Para tal, 150 espécimes de dentina bovina (4 x 4 mm) foram confeccionados e igualmente divididos em 10 grupos: G1- gel de clorexidina a 0,012%; G2- gel placebo; G3- gel a base de extrato de Cranberry a 0,05%; G4- gel a base de extrato de Cranberry a 1%; G5- gel a base de extrato de Cranberry a 5%; G6- gel a base de extrato de Cranberry a 10%; G7- gel a base de Proantocianidina 0,05%; G8- gel a base de Proantocianidina 1%, G9- gel a base de Proantocianidina 5%; G10- gel a base de Proantocianidina 10%. Os diferentes géis foram aplicados uma única vez sobre os espécimes antes do primeiro desafio erosivo durante 5 minutos. Em seguida, os espécimes foram submetidos a 3 ciclagens erosivas seguidas (imersão em bebida à base de Cola por 5 minutos seguido de imersão em saliva artificial por 3 horas) por dia, durante 5 dias. Após as 3 cilclagens erosivas diárias, os espécimes foram mantidos em saliva artificial por 15 horas. A perfilometria foi utilizada para quantificar o desgaste dentinário (μm). Os dados foram analisados pelo teste ANOVA seguido do teste de Fisher (p<0,05). Os resultados (G1: 15,6 ± 2,4b; G2: 23,1 ± 1,4e; G3: 15,1 ± 2,3b; G4: 20,4 ± 1,9cd; G5: 19,0 ± 2,1ac; G6: 18,7 ± 1,4a; G7: 18,2 ± 1,6a; G8: 21,1 ± 1,2d; G9: 19,2 ± 2,6ac; G10: 15,2 ± 2,5b) mostraram que o gel de Cranberry a 0,05% (G3) e gel de Proantocianidina 10% (G10) apresentaram eficácia estatisticamente significante na redução da erosão dentinária em comparação aos outros grupos analisados.

Considering that Proanthocyanidin and other Cranberrys components might inhibit dentin metalloproteinases exposed to erosive agents and it can prevent dental wear, the aim of this in vitro study was to evaluate the effect of Cranberry and Proanthocyanidin gels used in different concentrations on dentin before an erosive challenge. For this purpose, 150 bovine root dentin blocks (4x4mm) were treated by different gels and randomly divided into 10 groups: G1- 0.012% Chlorhexidine Gel (positive control), G2- Placebo gel with no active principle (negative control), G3- 0.05% Cranberry gel, G4- 1% Cranberry gel, G5- 5% Cranberry gel, G6- 10% Cranberry gel, G7- 0.05% Proanthocyanidin gel, G8- 1% Proanthocyanidin gel, G9- 5% Proanthocyanidin gel and G10- 10% Proanthocyanidin gel. The gels were applied over specimens once before the first erosive challenge for 5 minutes. After that, the blocks were subjected to 3 sequential erosive cycles (cola drink for 5 minutes and artificial saliva for 3 hours, each) per day, during 5 days. After 3 daily erosive cycles, the blocks were maintained in artificial saliva for 15 h. Profilometry was used to quantify the dentin wear (μm). Data were analyzed by ANOVA and Fisher's test (p<0.05). Results (G1: 15,6 ± 2,4b; G2: 23,1 ± 1,4e; G3: 15,1 ± 2,3b; G4: 20,4 ± 1,9cd; G5: 19,0 ± 2,1ac; G6: 18,7 ± 1,4a; G7: 18,2 ± 1,6a; G8: 21,1 ± 1,2d; G9: 19,2 ± 2,6ac; G10: 15,2 ± 2,5b) showed that 0.05% Cranberry gel (G3) and 10% Proanthocyanidin gel (G10) presented similar results when compared to positive control group (G1), and these three groups showed statistically lowest wear when compared to all other evaluated groups. The results of this study suggest a significant efficacy of Cranberry and Proanthocyanidin gels in preventing wear of dentin subjected to dental erosion in vitro.
Descritores: Dentina
Erosão Dentária/prevenção & controle
Extratos Vegetais/química
Proantocianidinas/química
Vaccinium macrocarpon/química
-Análise de Variância
Bebidas Gaseificadas
Géis
Testes de Dureza
Propriedades de Superfície
Valores de Referência
Reprodutibilidade dos Testes
Bebidas Gaseificadas
Fatores de Tempo
Limites: Animais
Bovinos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR28.1 - Serviço de Biblioteca e Documentação Professor Doutor Antônio Gabriel Atta


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Id: lil-794220
Autor: Tagliani, Marcela Martini.
Título: Efeitos comparativos de diferentes géis à base de cranberry e proantocianidina sobre a dentina submetida à erosão: estudo in vitro / In vitro effect of Cranberry and proanthocyanidin on dentin erosion.
Fonte: Bauru; s.n; 2015. 80 p. ilus, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Odontologia de Bauru para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Considerando que a Proantocianidina e outros componentes do Cranberry possam inibir as metaloproteinases da dentina quando esta é exposta a ação de agentes erosivos e tal fato pode minimizar o desgaste dentinário, o presente trabalho tem como objetivo avaliar o efeito protetor in vitro de géis à base de extrato de Cranberry e Proantocianidina em diferentes concentrações, aplicados sobre a dentina posteriormente submetida à erosão. Para tal, 150 espécimes de dentina bovina (4 x 4 mm) foram confeccionados e igualmente divididos em 10 grupos: G1- gel de clorexidina a 0,012%; G2- gel placebo; G3- gel a base de extrato de Cranberry a 0,05%; G4- gel a base de extrato de Cranberry a 1%; G5- gel a base de extrato de Cranberry a 5%; G6- gel a base de extrato de Cranberry a 10%; G7- gel a base de Proantocianidina 0,05%; G8- gel a base de Proantocianidina 1%, G9- gel a base de Proantocianidina 5%; G10- gel a base de Proantocianidina 10%. Os diferentes géis foram aplicados uma única vez sobre os espécimes antes do primeiro desafio erosivo durante 5 minutos. Em seguida, os espécimes foram submetidos a 3 ciclagens erosivas seguidas (imersão em bebida à base de Cola por 5 minutos seguido de imersão em saliva artificial por 3 horas) por dia, durante 5 dias. Após as 3 cilclagens erosivas diárias, os espécimes foram mantidos em saliva artificial por 15 horas. A perfilometria foi utilizada para quantificar o desgaste dentinário (μm). Os dados foram analisados pelo teste ANOVA seguido do teste de Fisher (p<0,05). Os resultados (G1: 15,6 ± 2,4b; G2: 23,1 ± 1,4e; G3: 15,1 ± 2,3b; G4: 20,4 ± 1,9cd; G5: 19,0 ± 2,1ac; G6: 18,7 ± 1,4a; G7: 18,2 ± 1,6a; G8: 21,1 ± 1,2d; G9: 19,2 ± 2,6ac; G10: 15,2 ± 2,5b) mostraram que o gel de Cranberry a 0,05% (G3) e gel de Proantocianidina 10% (G10) apresentaram eficácia estatisticamente significante na redução da erosão dentinária em comparação aos outros grupos analisados...

Considering that Proanthocyanidin and other Cranberrys components might inhibit dentin metalloproteinases exposed to erosive agents and it can prevent dental wear, the aim of this in vitro study was to evaluate the effect of Cranberry and Proanthocyanidin gels used in different concentrations on dentin before an erosive challenge. For this purpose, 150 bovine root dentin blocks (4x4mm) were treated by different gels and randomly divided into 10 groups: G1- 0.012% Chlorhexidine Gel (positive control), G2- Placebo gel with no active principle (negative control), G3- 0.05% Cranberry gel, G4- 1% Cranberry gel, G5- 5% Cranberry gel, G6- 10% Cranberry gel, G7- 0.05% Proanthocyanidin gel, G8- 1% Proanthocyanidin gel, G9- 5% Proanthocyanidin gel and G10- 10% Proanthocyanidin gel. The gels were applied over specimens once before the first erosive challenge for 5 minutes. After that, the blocks were subjected to 3 sequential erosive cycles (cola drink for 5 minutes and artificial saliva for 3 hours, each) per day, during 5 days. After 3 daily erosive cycles, the blocks were maintained in artificial saliva for 15 h. Profilometry was used to quantify the dentin wear (μm). Data were analyzed by ANOVA and Fisher's test (p<0.05). Results (G1: 15,6 ± 2,4b; G2: 23,1 ± 1,4e; G3: 15,1 ± 2,3b; G4: 20,4 ± 1,9cd; G5: 19,0 ± 2,1ac; G6: 18,7 ± 1,4a; G7: 18,2 ± 1,6a; G8: 21,1 ± 1,2d; G9: 19,2 ± 2,6ac; G10: 15,2 ± 2,5b) showed that 0.05% Cranberry gel (G3) and 10% Proanthocyanidin gel (G10) presented similar results when compared to positive control group (G1), and these three groups showed statistically lowest wear when compared to all other evaluated groups. The results of this study suggest a significant efficacy of Cranberry and Proanthocyanidin gels in preventing wear of dentin subjected to dental erosion in vitro...
Descritores: Dentina
Erosão Dentária/prevenção & controle
Extratos Vegetais/química
Proantocianidinas/química
Vaccinium macrocarpon/química
-Análise de Variância
Bebidas Gaseificadas
Géis
Testes de Dureza
Propriedades de Superfície
Valores de Referência
Reprodutibilidade dos Testes
Bebidas Gaseificadas
Fatores de Tempo
Limites: Animais
Bovinos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR28.1 - Serviço de Biblioteca e Documentação Professor Doutor Antônio Gabriel Atta


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Id: lil-758442
Autor: Catão, Raissa Mayer Ramalho; Nunes, Luanne Eugênia; Viana, Anna Paula Porto; Rocha, Wilma Raianny Vieira da; Medeiros, Ana Claudia Dantas de.
Título: Atividade antibacteriana e efeito interativo in vitro de um produto a base de cranberry sobre Escherichia coli / Antibacterial activity and interactive effect in vitro of a cranberry product on Escherichia coli
Fonte: Rev. ciênc. farm. básica apl;35(4), dez. 2015.
Idioma: pt.
Resumo: Produtos derivados de plantas estão sendo bastante estudados devido à possibilidade de apresentarem substâncias com atividades antimicrobianas, principalmente, em decorrência do aumento da resistência bacteriana aos antimicrobianos, Vaccinium macrocarpon Aiton, conhecido como cranberry, é uma planta nativa, bastante difundida na América do Norte por suas propriedades terapêuticas, particularmente, na prevenção e tratamento de infecções urinárias, Este estudo objetivou avaliar in vitro a atividade antibacteriana, a concentração inibitória mínima (CIM) de um produto comercial a base de cranberry bem como as possíveis interações deste produto quando em associação com antimicrobianos, frente a cepas de Escherichia coli, As avaliações da atividade antibacteriana e da CIM foram realizadas utilizando-se discos de papel filtro estéreis (Cefar®), embebidos em 30µL da solução contendo frutos de cranberry em diferentes concentrações, O estudo da interferência do produto sobre a efetividade dos antimicrobianos foi realizado embebendo-se os discos de antibióticos, com 30µL da solução de cranberry [20mg/mL] equivalente a ½ CIM, Os resultados mostraram que a solução de cranberry apresentou atividade para todas as cepas de E, coli testadas independentemente do perfil de resistência e foi capaz de provocar diferentes efeitos interativos quando associado aos antimicrobianos, Estes dados comprovam o potencial antibacteriano deste fruto, promissor, para estudos de desenvolvimento de novos fármacos, entretanto, também mostram que em algumas situações, pode interferir sobre a efetividade de antimicrobianos de uso clínico...

Products derived from plants are being studied because often have substances with antimicrobial activity, mainly due to the increase in bacterial resistance to antimicrobial compounds. Vaccinium macrocarpon Aiton, known as cranberry, is a plant native to, quite widespread in North America for its therapeutic properties, particularly in the prevention and treatment of urinary infections. This study aimed to evaluate the antibacterial activity, the minimum inhibitory concentration (MIC) and the possible interactions between a cranberry product when in association with antimicrobial agents against strains of Escherichia coli. The sensitivity profile was performed by disk diffusion using discs (Multifar ®), and the assessments of antibacterial activity and the MIC were performed using sterile filter paper discs (Cefar ®), soaked in 30 µl of the solution of cranberry, tested in different concentrations. The study of interference of cranberry solution about the effectiveness of antimicrobials was accomplished by soaking the antibiotic discs in their respective concentrations, with cranberry solution 30µL [20 mg/mL] equivalent to 0.5 MIC. The results showed that cranberry solution presented activity for all strains regardless of resistance profile of these lineages and was able to provoke different interactive effects when associated to antimicrobials. These results prove the antibacterial potential of this fruit promising possible, for studies of development of new products, however, also show that in some situations, it may interfere on the effectiveness of antimicrobials for clinical use...
Descritores: Antibacterianos
Vaccinium macrocarpon/microbiologia
Responsável: BR33.1 - Divisão Técnica de Biblioteca e Documentação


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-695326
Autor: Jepson, Ruth G.; Williams, Gabrielle; Craig, Jonathan C..
Título: Cranberries for preventing urinary tract infections
Fonte: Säo Paulo med. j;131(5):363-363, 2013.
Idioma: en.
Resumo: BACKGROUND: Cranberries have been used widely for several decades for the prevention and treatment of urinary tract infections (UTIs). This is the third update of our review first published in 1998 and updated in 2004 and 2008. OBJECTIVES: To assess the effectiveness of cranberry products in preventing UTIs in susceptible populations. METHODS: Search methods: We searched MEDLINE, EMBASE, the Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL in The Cochrane Library) and the Internet. We contacted companies involved with the promotion and distribution of cranberry preparations and checked reference lists of review articles and relevant studies. Date of search: July 2012. Selection criteria: All randomised controlled trials (RCTs) or quasi-RCTs of cranberry products for the prevention of UTIs. Data collection and analysis: Two authors independently assessed and extracted data. Information was collected on methods, participants, interventions and outcomes (incidence of symptomatic UTIs, positive culture results, side effects, adherence to therapy). Risk ratios (RR) were calculated where appropriate, otherwise a narrative synthesis was undertaken. Quality was assessed using the Cochrane risk of bias assessment tool. MAIN RESULTS: This updated review includes a total of 24 studies (six cross-over studies, 11 parallel group studies with two arms; five with three arms, and two studies with a factorial design) with a total of 4473 participants. Ten studies were included in the 2008 update, and 14 studies have been added to this update. Thirteen studies (2380 participants) evaluated only cranberry juice/concentrate; nine studies (1032 participants) evaluated only cranberry tablets/capsules; one study compared cranberry juice and tablets; and one study compared cranberry capsules and tablets. The comparison/control arms were placebo, no treatment, water, methenamine hippurate, antibiotics, or lactobacillus. Eleven ...
Descritores: Bebidas
Fitoterapia/métodos
Preparações de Plantas/uso terapêutico
Infecções Urinárias/prevenção & controle
Vaccinium macrocarpon
Limites: Feminino
Humanos
Masculino
Tipo de Publ: Comentário
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
Bruschini, Homero
Srougi, Miguel
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Id: lil-640218
Autor: Hisano, Marcelo; Bruschini, Homero; Nicodemo, Antonio Carlos; Srougi, Miguel.
Título: Cranberries and lower urinary tract infection prevention
Fonte: Clinics;67(6):661-668, 2012.
Idioma: en.
Resumo: Lower urinary tract infections are very common diseases. Recurrent urinary tract infections remain challenging to treat because the main treatment option is long-term antibiotic prophylaxis; however, this poses a risk for the emergence of bacterial resistance. Some options to avoid this risk are available, including the use of cranberry products. This article reviews the key methods in using cranberries as a preventive measure for lower urinary tract infections, including in vitro studies and clinical trials.
Descritores: Fitoterapia/métodos
Infecções Urinárias/prevenção & controle
Vaccinium macrocarpon/química
-Aderência Bacteriana/efeitos dos fármacos
Ensaios Clínicos como Assunto
Resultado do Tratamento
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-632465
Autor: Monroy-Torres, Rebeca; Matías, Alejandro E.
Título: ¿Es bacteriostático el jugo de arándano? / ¿Does cranberry juice have bacteriostatic activity?
Fonte: Rev. invest. clín;57(3):442-446, may.-jun. 2005. tab.
Idioma: es.
Resumo: Background. Cranberry juice is used to prevent urinary infections but it is not known if it inhibits bacterial growth in urine or in bacteriologic broth. Objective. Determining if cranberry juice has bacteriostatic properties. Methods. The urine of 20 female university students was studied before and after drinking cranberry juice. Both specimens were submitted to pH determination and inoculated with a control strain of Escherichia coli. After 1 and 2 hours of incubation with the inoculum, the urine specimens were plated on agar to determine their bacterial counts. Additionally, the growth of 10 E. coli strains were studied in broths with serial dilutions of juice. Results. No inhibitory effect on bacterial growth was observed in urine after drinking cranberry juice. After 1 and two hours of incubation with the E. coli inoculum, control urine grew an average 132.2 and 153 x 10³ colony-forming units/mL, respectively. After 1 and two hours of incubation with the inoculum, post-intervention urine grew an average 141.4 and 170.6 x 10³ CFU/mL, respectively (p > 0.05). Against expectations, an increment was observed in urinary pH after drinking the juice (average pH in controls, 5.8 vs. 6.2 in post-intervention specimens; p = 0.043). In vitro analysis did not find a negative trend of E. coli growth in broths with higher concentrations of juice. Conclusions. Cranberry juice was not associated with bacteriostatic properties and its ingestión was not followed by a drop in urinary pH, which suggests that these are not its potential beneficial effects for the management and the prevention of urinary tract infections.

Antecedentes. El jugo de arándano se utiliza en la prevención de infecciones urinarias, pero se desconoce si tiene efecto inhibitorio de la multiplicación bacteriana en orina o en caldo de cultivo. Objetivo. Determinar si el jugo de arándano tiene efectos bacteriostáticos. Métodos. Se estudió en orina de 20 universitarias, antes y tres horas después de la ingestión de jugo de arándano; en ambos especímenes se determinó el pH y se inoculó una cepa de Escherichia coli. A una y dos horas de incubación con el inoculo, los especímenes se sembraron en agar para determinar sus cuentas bacterianas. Se estudió además el crecimiento de 10 cepas de E. coli en caldos con seis concentraciones diferentes de jugo de arándano. Resultados. No se observó un efecto bacteriostático en orina luego de la ingestión del jugo de arándano. Luego de una y dos horas de incubación con la cepa de E. coli, la orina control brindó una cuenta media de 132.2 y 153 x 10³ UFC/ inL, respectivamente. La cuenta similar de la orina postingestión del jugo brindó una media de 141.4 y 170.6x 10³ UFC/mL, respectivamente (p > 0.05). Contra lo esperado, se observó un incremento del pH urinario después de ingerir el jugo (media del pH en orina control: 5.8 vs. 6.2 en orina postingestión; p = 0.043). En el análisis in vitro no se encontró tendencia negativa del crecimiento de E. coli en caldo de cultivo con mayores concentraciones de jugo. Conclusiones. No se observó efecto bacteriostático o de acidificación urinaria del jugo de arándano, lo cual sugiere que no son éstos sus posibles efectos benéficos para el manejo y la prevención de las infecciones de vías urinarias.
Descritores: Escherichia coli/efeitos dos fármacos
Extratos Vegetais/farmacologia
Urina/microbiologia
Vaccinium macrocarpon
-Administração Oral
Divisão Celular/efeitos dos fármacos
Escherichia coli/crescimento & desenvolvimento
Concentração de Íons de Hidrogênio
Modelos Biológicos
Extratos Vegetais/administração & dosagem
Urina/química
Limites: Adulto
Feminino
Humanos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: MX1.1 - CENIDSP - Centro de Información para Decisiones en Salud Pública



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