Base de dados : LILACS
Pesquisa : B01.650.940.800.575.912.250.401.150 [Categoria DeCS]
Referências encontradas : 17 [refinar]
Mostrando: 1 .. 10   no formato [Detalhado]

página 1 de 2 ir para página        

  1 / 17 LILACS  
              next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1022404
Autor: Niño-Medina, Guillermo; Muy-Rangel, Dolores; Garza-Juárez, Aurora de Jesús; Vásquez-Rodríguez, Jesús Alberto; Méndez-Zamora, Gerardo; Urías-Orona, Vania.
Título: Composición nutricional, compuestos fenólicos y capacidad antioxidante de cascarilla de garbanzo (Cicer arietinum) / Nutritional composition, phenolic compounds and antioxidant capacity of chickpea (Cicer arietinum) husk
Fonte: Arch. latinoam. nutr;67(1):68-73, mar. 2017. tab.
Idioma: es.
Resumo: La composición química, minerales, azúcares neutros, compuestos fenólicos y capacidad antioxidante fueron analizados en la cascarilla de garbanzo. La cascarilla de garbanzo presentó 72% de fibra dietaria, del cual el 24.4% fue celulosa. Los compuestos fenólicos y actividad antioxidante de de la cascarilla de garbanzo fueron evidentes, predominando los taninos condensados totales con 13.28 mgEC/g, donde la fracción soluble fue mayor respecto a la fracción ligada. El contenido de proteína y grasa fue de 4.5 y 0.4%. En conclusión, la cascarilla de garbanzo tiene propiedades nutricionales y funcionales que pueden ser consideradas en el diseño de nuevos productos alimenticios para mejorar la salud de los consumidores(AU)

The chemical composition, minerals, neutral sugars, phenolic compounds and antioxidant capacity were analyzed in the chickpea husk. Chickpea husk presented 72% of dietary fiber of which 24.4% was cellulose. The content of phenolic compounds and antioxidant capacity of chickpea husk was evident, predominating condensed tannins with a total content of 13.28 mgECat/g, of which soluble fraction was the higher than bound fraction. The content of protein and fat was 4.5 and 0.4 %, respectively. In conclusion, chickpea husk has nutritional and functional properties that can be considered in the design of new food products to improve the health of consumers(AU)
Descritores: Fibras na Dieta
Cicer
Composição de Alimentos
Compostos Fenólicos
-Proteínas
Análise de Alimentos
Antioxidantes
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


  2 / 17 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Alves, Pedro Luis da Costa Aguiar
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-948814
Autor: Amaral, Carita Liberato do; Pavan, Guilherme Bacarim; Souza, Marcelo Claro de; Martins, José Valcir Fidelis; Alves, Pedro Luis da Costa Aguiar.
Título: Relações de interferência entre plantas daninhas e a cultura do grão-de-bico / Interference relationships between chick-peas crop and weeds
Fonte: Biosci. j. (Online);31(1):37-46, jan./fev. 2015.
Idioma: pt.
Resumo: O grão-de-bico consumido no Brasil é quase que totalmente importado. Considerando que algumas regiões do Brasil apresentam condições favoráveis ao desenvolvimento e alta produtividade do grão-de-bico, este trabalho teve como objetivo estudar a interferência de seis plantas daninhas (Amaranthus viridis, Bidens pilosa, Raphanus raphanistrum, Cyperus rotundus, Digitaria nuda e Eleusine indica) sobre o desenvolvimento do grão-de-bico. Foram analisados o comprimento da parte aérea, número de folhas, área foliar, teor de clorofila e massa seca das folhas, caule e raíz do grão-de-bico. Observou-se que a convivência com a plantas daninhas afetaram o desenvolvimento da cultura competindo e interferindo no desenvolvimento vegetativo. Dentre as seis espécies estudadas, três (D. nuda, E. indica e A. viridis) mostraram-se mais agressivas evidenciando a necessidade de controle precoce quando no cultivo em áreas com histórico de alta densidade dessas plantas daninhas. Também foi possível verificar que a principal característica afetada pela interferência das plantas daninhas foi a área foliar do grão-de-bico, afetando significativamente o crescimento e desenvolvimento da cultura.

The grains of chickpea consumed in Brazil are almost entirely imported. Considering that chickpeas presents conditions to be cultivated in some regions of Brazil, this study aimed to study interference of six weed plants (Amaranthus viridis, Bidens pilosa, Raphanus raphanistrum, Cyperus rotundus, Digitaria nuda and Eleusine indica) on the vegetative development of chickpeas. Thus, we evaluated the shoot length, number of leaves, leaf area, chlorophyll content and dry weight of leaves, stem and root of chickpeas. We observed a significant interference on the chickpeas' development in coexistence with weeds. Among the weeds, D. nuda, E. indica and A. viridis were the most aggressive, highlighting the need for early control of weeds when in cultivation of chickpeas in areas with a history of high density of these weeds. The leaf area of chickpeas was the most affected trait by the coexistence with weeds, affecting the development of the crop.
Descritores: Cicer
Plantas Daninhas
Desenvolvimento Vegetal
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  3 / 17 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: lil-775117
Autor: Sreevidya, M.; Gopalakrishnan, S.; Kudapa, H.; Varshney, R.K..
Título: Exploring plant growth-promotion actinomycetes from vermicompost and rhizosphere soil for yield enhancement in chickpea
Fonte: Braz. j. microbiol;47(1):85-95, Jan.-Mar. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract The main objective of the present study was to isolate and characterize actinomycetes for their plant growth-promotion in chickpea. A total of 89 actinomycetes were screened for their antagonism against fungal pathogens of chickpea by dual culture and metabolite production assays. Four most promising actinomycetes were evaluated for their physiological and plant growth-promotion properties under in vitro and in vivo conditions. All the isolates exhibited good growth at temperatures from 20 °C to 40 °C, pH range of 7–11 and NaCl concentrations up to 8%. These were also found highly tolerant to Bavistin, slightly tolerant to Thiram and Captan (except VAI-7 and VAI-40) but susceptible to Benlate and Ridomil at field application levels and were found to produce siderophore, cellulase, lipase, protease, chitinase (except VAI-40), hydrocyanic acid (except VAI-7 and VAI-40), indole acetic acid and β-1,3-glucanase. When the four actinomycetes were evaluated for their plant growth-promotion properties under field conditions on chickpea, all exhibited increase in nodule number, shoot weight and yield. The actinomycetes treated plots enhanced total N, available P and organic C over the un-inoculated control. The scanning electron microscope studies exhibited extensive colonization by actinomycetes on the root surface of chickpea. The expression profiles for indole acetic acid, siderophore and β-1,3-glucanase genes exhibited up-regulation for all three traits and in all four isolates. The actinomycetes were identified as Streptomyces but different species in the 16S rDNA analysis. It was concluded that the selected actinomycetes have good plant growth-promotion and biocontrol potentials on chickpea.
Descritores: Actinobacteria/crescimento & desenvolvimento
Cicer/crescimento & desenvolvimento
Microbiologia do Solo
-Actinobacteria/metabolismo
Análise por Conglomerados
DNA Bacteriano/química
DNA Bacteriano/genética
DNA Ribossômico/química
DNA Ribossômico/genética
Concentração de Íons de Hidrogênio
Dados de Sequência Molecular
Filogenia
Reguladores de Crescimento de Planta/metabolismo
Rizosfera
/genética
RNA, RIBOSOMAL, ABNORMALITIES, MULTIPLES/genética
Análise de Sequência de DNA
Solo
Cloreto de Sódio/metabolismo
Temperatura Ambiente
Responsável: BR1.1 - BIREME


  4 / 17 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: lil-775109
Autor: Singh, Rashmi; Maurya, Sudarshan; Upadhyay, Ram Sanmukh.
Título: The improvement of competitive saprophytic capabilities of Trichoderma species through the use of chemical mutagens
Fonte: Braz. j. microbiol;47(1):10-17, Jan.-Mar. 2016. graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract The antagonistic potential of Trichoderma strains was assayed by studying the effect of their culture filtrate on the radial growth of Sclerotium rolfsii, the causal agent of chickpea collar rot. Trichoderma harzianum-1432 (42.2%) and Trichoderma atroviride (40.3%) were found to be strong antagonists. To enhance their antagonistic potential, mutagenesis of these two selected strains was performed. Two mutants, Th-m1 and T. atroviride m1, were found to be more effective than their parent strains. The enzymatic activities of the selected parent and mutant strains were assayed, and although both mutants were found to have enhanced enzymatic activities compared to their respective parent strains, Th-m1 possessed the maximum cellulase (5.69 U/mL) and β-1,3-glucanase activity (61.9 U/mL). Th-m1 also showed high competitive saprophytic ability (CSA) among all of the selected parent and mutant strains, and during field experiments, Th-m1 was found to successfully possess enhanced disease control (82.9%).
Descritores: Antibiose/efeitos dos fármacos
Basidiomycota/crescimento & desenvolvimento
Mutagênese
Mutagênicos/metabolismo
Doenças das Plantas/prevenção & controle
Trichoderma/efeitos dos fármacos
Trichoderma/fisiologia
-Cicer/microbiologia
Hidrolases/análise
Mutação
Doenças das Plantas/microbiologia
Trichoderma/enzimologia
Trichoderma/crescimento & desenvolvimento
Responsável: BR1.1 - BIREME


  5 / 17 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Id: lil-605706
Autor: Del Bem, Marília Sbragia; Polesi, Luis Fernando; Sarmento, Silene Bruder Silveira.
Título: Propriedades funcionais de amido de leguminosas em associação à hidrocoloides / Functional properties of starch from legumes in association with hydrocolloids
Fonte: Bol. Centro Pesqui. Process. Aliment;29(1):103-116, jan.-jun. 2011. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da adição de hidrocoloides (goma guar, xantana e carboximetilcelulose) nas propriedades físico-químicas e funcionais de amido de ervilha e de grão-de-bico. As gomas foram adicionadas nas concentrações de 0; 0,1; 0,5 e 1% sobre o peso do amido. A adição dos hidrocoloides elevou a viscosidade da pasta do amido de ervilha, que normalmente é muito baixa, assim como a tendência à retrogradação de modo proporcional ao aumento na concentração das gomas. A adição dos hidrocoloides resultou na redução da transparência das pastas do amido de ervilha. A resposta à adição dos diferentes hidrocoloides sobre as propriedades de pasta do amido de grão-de-bico não foi uniforme como para amido de ervilha. Entretanto, todos os hidrocoloides adicionados reduziram a tendência à retrogradação das pastas. A transparência do amido de grão-de-bico tendeu a se intensificar pela adição de xantana e a se reduzir pela adição de guar. A associação amido-hidrocoloide pode ser utilizada para alterar as propriedades funcionais dos amidos, aumentando sua possibilidade de uso. Entretanto, o comportamento não é uniforme para os diferentes amidos, nem para os diferentes hidrocoloides.
Descritores: Cicer
Coloides
Tecnologia de Alimentos
Amido
Responsável: BR16.1 - Biblioteca de Ciências da Saúde


  6 / 17 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Chile
Texto completo
Id: lil-577385
Autor: Cota G., Alma Guadalupe; Yañez F., Grelda Acela; Esquer M., Elsa Julia; Anduaga C., Rosario; Barrón H., Jesús Manuel.
Título: Efecto de la variedad y la fertilización en indicadores de calidad proteica in-vitro de dos variedades y una línea de garbanzo (cicer arietinum) / Variety and fertilization effect on indicators of protein quality in-vitro of two varieties and one line of chickpea (cicer arietinum)
Fonte: Rev. chil. nutr;37(2):193-200, jun. 2010. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Protein quality in relation to the degree of fertilization of two varieties (Costa and Blanco Sinaloa) and an advanced line (Hoga L10) of chickpeas obtained from the Campo Experimental Costa de Hermosillo, Sonora, Mexico from INFAP was evaluated. They were grown in similar conditions with 3 levels of nitrogen fertilization (60,120 and 200K/Ha.). Protein and non-protein nitrogen, digestibility and available lysine were analyzed. Significant differences between the varieties and the advanced line in protein and non-protein nitrogen and available lysine were found. The effect of the degree of fertilization on protein quality was significant, showing that a level ofl20KI Ha an increase is observed in protein and non-protein nitrogen and in the percent of digestibility. No significant differences were observed between 60 and 200KIHa. Available lysine was higher at the 200KIHa level. These indicators of protein quality can be used to complement commercial and agricultural aspects that are evaluated for improvement and selection of new varieties of chickpeas.

En este trabajo se evaluó la calidad proteica in-vitro en dos variedades y una línea avanzada de garbanzo, así como su relación con el grado de fertilización aplicado durante su cultivo. Se utilizaron dos variedades comerciales de garbanzo (Costa y Blanco Sinaloa) y una línea avanzada Hoga L10, sembradas en condiciones ambientales similares, con tres niveles de fertilización de nitrógeno (60, 120 y 200K/Ha.), las cuales fueron obtenidas del Campo Experimental Costa de Hermosillo, Sonora, México del INIFAP. Se llevó a cabo un análisis químico proximal, determinaciones de calidad proteica como: nitrógeno proteico y no proteico utilizando extracciones con ácido tricloroacético, digestibilidad in-vitro por el método multienzimático y lisina disponible. A excepción de digestibilidad in-vitro se observaron diferencias significativas entre las variedades y línea avanzada en: nitrógeno proteico, no proteico y lisina disponible. El efecto de la fertilización fue observado en todos las determinaciones de calidad proteica, los resultados indicaron que al aumentar el nivel de fertilización a 120K/Ha se obtiene un incremento significativo en el porcentaje de nitrógeno proteico y no proteico, así como el porcentaje de digestibilidad. Entre los niveles de 60 y 200K/Ha no se observaron diferencias significativas. La lisina disponible fue mayor en las variedades y líneas con nivel de fertilización de 200K/Ha. Estos indicadores de calidad proteica pueden complementar a los aspectos agronómicos y comerciales que son evaluados en los programas de mejoramiento, en la selección de nuevas variedades de garbanzo para su explotación comercial.
Descritores: Cicer/química
Nitrogênio/análise
Proteínas de Plantas/análise
Proteínas na Dieta/análise
-Valor Nutritivo
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


  7 / 17 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: lil-530588
Autor: Oliveira, Talita Moreira de; Pirozi, Mônica Ribeiro; Borges, João Tomaz da Silva; Germani, Rogério; Fontes, Maurício Paulo Ferreira.
Título: Caracterização do amido de grão-de-bico (Cicer arietinum L) / Chickpea (Cicer arietinum L) starch characterization
Fonte: Bol. Centro Pesqui. Process. Aliment;27(1):27-42, jan.-jun. 2009. ilus, tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste trabalho foi extrair e caracterizar o amido de grão-de-bico quanto a sua composição química, estrutural e morfológica, propriedades térmicas e tecnológicas. O rendimento apresentado no processo de extração foi de 28 por cento, com alta pureza. A observação em microscopia eletrônica de varredura mostrou grânulos de amido com formato cilíndrico e oval, com dimensões de 20 um de comprimento e 10 um de largura. O padrão de cristalinidade mostrado por difratometria de raios X foi do tipo C, típico de leguminosas. A análise das propriedades de pasta foi efetuada por calorimetria diferencial de varredura (DSC) e analisador rápido de viscosidade (RVA). Em DSC, foi encontrada a temperatura inicial de gelatinização de 65,51 graus C, a final de 86,90 graus C e a entalpia de gelatinização de 12,12 J/g. O RVA mostrou temperatura inicial de gelatinização de 73,1 graus C, valores elevados de viscosidade, baixa quebra e alta tendência à retrogradação. O amido apresentou pouco inchamento e solubilidade, mesmo na temperatura de 90 graus C. O gel de amido de grão-de-bico mostrou-se turvo e com alta sinérese e apresentou elevada dureza e elasticidade em análise de perfil de textura.
Descritores: Cicer/análise
Tecnologia de Alimentos
Amido
Responsável: BR16.1 - Biblioteca de Ciências da Saúde


  8 / 17 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Chile
Texto completo
Id: lil-448798
Autor: Ahalya, N; Kanamadi, R. D; Ramachandra, T. V.
Título: Biosorption of chromium (VI) from aqueous solutions by the husk of Bengal gram (Cicer arientinum)
Fonte: Electron. j. biotechnol;8(3), Dec. 2005. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: The potential to remove Cr (VI) from aqueous solutions through biosorption using the husk of Bengal gram (Cicer arientinum), was investigated in batch experiments. The results showed removal of 99.9 percent of chromium in the 10 mgl-1 chromium solution, the biomass required at saturation was 1 g mg-1. Kinetic experiments revealed that the dilute chromium solutions reached equilibrium within 180 min. The biosorptive capacity of the (bgh) was dependent on the pH of the chromium solution, with pH 2 being optimal. The adsorption data fit well with the Langmuir and Freundlich isotherm models. The adsorption capacity calculated from the Langmuir isotherm was 91.64 mg Cr (VI)/g at pH 2. The adsorption capacity increased with increase in agitation speed and an optimum was achieved at 120 rpm. The biosorption of Cr (VI) was studied by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), which suggested that the presence of Cr (VI) ions in the biomass affects the bands corresponding to hydroxyl and carboxyl groups. Comprehensive characterisation of parameters indicates bgh to be an excellent material for biosorption of Cr (VI) to treat wastewaters containing low concentration of the metal.
Descritores: Cicer/metabolismo
Cromo/metabolismo
Tratamento de Águas Residuárias/métodos
-Adsorção
Agricultura
Biodegradação Ambiental
Biomassa
Cicer/química
Cromo/química
Espectroscopia de Infravermelho com Transformada de Fourier
Concentração de Íons de Hidrogênio
Resíduos Industriais
Cinética
Soluções
Temperatura Ambiente
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


  9 / 17 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Venezuela
Texto completo
Id: lil-356567
Autor: Morales de León, J. C; Cassis Nosthas, M. L; García Beltrán, L. G.
Título: Elaboración de un queso tipo cotija con base en una mezcla de leche y garbanzo (Cicer arietinum L) / Elaboration of cheese
Fonte: Arch. latinoam. nutr;53(2):202-208, jun. 2003.
Idioma: es.
Resumo: The objetive of this work was to elaborate cotija type cheese prepared with whole milk and chickpea (Cicer arietinum L.), inoculated with S. Thermophilus and to compare its physicochemical, microbiological and sensorial characteristics with a commercial cheese. Two mixture were selected 70:30 and 80:20 (whole milk:chickpea paste). Both mixture were ground, pasteurized and inoculated with. S. Thermophilus, to develop taste and aroma. Two rennet concentrations (1:10,000 and 2:10,000), lactic acid and 50 per cent CaCl2 solution were used in both products. Results showed that cheese made with 70:30 mixture and 1:10,000 rennet concentration gave a weak curde and 12 per cent of total solids were lost; in the same way as 70:30 mixture and 2:10,000 rennet concentration. Nevertheless, cheese made with 80:20 mixture and 10,000 or 2:10,000 rennet concentration showed hard consistency of its curd. Addition of 10 per cent sodium chloride solution to he 80:20 mixture cheese, made better whey drain, and a cotija type cheese with similar sensory characteristics as a whole milk cheese, was obtained. Chemical and physical analysis of the extended cotija type cheese showed 14.3 +/- 0.42 and 15.5 +/- 0.21 g/100 g of protein and lipid content respectively. Microbiologically, the extended cotija type cheese is pathogenic microorganisms free for human consumption. Sensory evaluation of the chickpea extended cheese showed a 80 per cent acceptance while the acceptance of the whole milk commercial cheese was 90 per cent.
Descritores: Queijo
Cicer
Leite
Manipulação de Alimentos/métodos
-Bovinos
Cicer/química
Cicer/microbiologia
Leite/química
Leite/microbiologia
Queijo/microbiologia
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


  10 / 17 LILACS  
              first record previous record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: lil-342089
Autor: Mostafa, Motabelli; Reza, Zamani Mohammad; Omid, Jazayeri; Javad, Harighi Mohammad.
Título: Use of RAPD, enzyme activity staining, and colony size to differentiate phytopathogenic Fuzarium oxysporum isolates from Iran
Fonte: Braz. j. microbiol;33(4):299-303, Oct.-Dec. 2002. ilus, tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Fusarium oxysporum is a common soilborn plant pathogen with a worldwide distribution. Fusarium yellows disease of chickpea (Cicer arientinum) caused by F. oxysporum is one of the most destructive soilborn disease which is a major production constraint in chickpea-growing regions of Iran. Three laboratory methods ôamplification of genomic DNA using random primers, enzyme activity staining, and colony size determinationö have been used to discriminate between highly virulent (HV) and weakly virulent (WV) isolates of F. oxysporum. On the basis of colony size (a traditional morphological method) and the ability of isolates to produce pectic enzymes, five HV isolates were differentiated from three WV isolates. The HV isolates formed large colony (ranging from 10.1 to 12.6 mm in diameter) and showed the same enzyme pattern, while the WV isolates produced small colony (ranging from 5.8 to 7.8 mm in diameter) and had not detectable enzyme activity in the stained overlaying gel. Twelve arbitrary 10-mer primers were tested on these 8 isolates of F. oxysporum by Polymerase Chain Reaction (PCR). Cluster analysis of the data from the DNA amplification by Random Amplified Polymorphic DNA (RAPD), differentiated HV from WV isolates. The results obtained from RAPD test confirmed the classification of these eight isolates based on pathogenicity test, colony size, and enzyme activity staining into two groups (HV and WV).
Descritores: Cicer
Ensaios Enzimáticos Clínicos
Coloração e Rotulagem/métodos
Fungos
Fusarium
Técnicas In Vitro
-Ativação Enzimática
Métodos
Tipo de Publ: Revisão de Integridade Científica
Responsável: BR32.1 - Serviço de Biblioteca e Informação Biomédica



página 1 de 2 ir para página        
   


Refinar a pesquisa
  Base de dados : Formulário avançado   

    Pesquisar no campo  
1  
2
3
 
           



Search engine: iAH v2.6 powered by WWWISIS

BIREME/OPAS/OMS - Centro Latino-Americano e do Caribe de Informação em Ciências da Saúde