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Cruz, Cosme Damiäo
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Id: biblio-1146986
Autor: Santos, Iara Gonçalves dos; Teodoro, Paulo Eduardo; Cruz, Cosme Damião; Ferreira, Reinaldo de Paula.
Título: Impact of water deficit in the relationship among alfalfa traits / Impacto do déficit hídrico na relação entre as características da alfafa
Fonte: Biosci. j. (Online);36(3):905-913, 01-05-2020. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: This study aimed to evaluate the relationship among traits related to yield and nutritive value of alfalfa genotypes grown under deficit and full irrigation conditions. Seventy-seven alfalfa genotypes were evaluated in two different cuts, the first one with full irrigation, and the second, with water deficit. A randomized block design with three replications was used. The evaluated traits were vigor, plant height, dry matter biomass, stem-to-leaf ratio, dry matter percentage, leaf and stem protein contents, in vitro dry matter digestibility, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, and lignin. Significant interaction between genotypes and environments was reported for vigor, plant height, and lignin. The correlation between traits and path analysis of dry matter biomass was performed for each cut, aiming to identify auxiliary traits for indirect selection. Water availability did not alter the phenotypic and genotypic correlations, only their magnitudes. Regardless of the environment, plant height is one of the most promising traits for the selection of alfalfa genotypes with higher dry matter biomass since it showed a high direct effect in the same sense of its phenotypic correlations. However, the coefficient of determination obtained by the model applied to full irrigation was higher than that of the water-deficit environment, indicating the importance of variables not included in this study in the determination of alfalfa dry matter biomass under dry conditions.

Este estudo objetivou avaliar a relação entre características relacionadas à produção e o valor nutritivo de genótipos de alfafa cultivados em condições de déficit e irrigação total. Setenta e sete genótipos de alfafa foram avaliados em dois cortes diferentes, o primeiro com irrigação total e o segundo com déficit hídrico. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com três repetições. As características avaliadas foram: vigor, altura de planta, biomassa de matéria seca, razão colmo-folha, porcentagem de matéria seca, teores foliar e foliar de proteína, digestibilidade in vitro da matéria seca, fibra em detergente neutro, fibra em detergente ácido e lignina. Houve interação significativa entre genótipos e ambientes para vigor, altura de planta e lignina. A correlação entre características e análise de trilha da biomassa da matéria seca foi realizada para cada corte, visando identificar características auxiliares para a seleção indireta. A disponibilidade de água não alterou as correlações fenotípicas e genotípicas, apenas suas magnitudes. Independentemente do ambiente, a altura das plantas é um dos caracteres mais promissores para a seleção de genótipos de alfafa com maior biomassa de matéria seca, uma vez que apresentou alto efeito direto no mesmo sentido de suas correlações fenotípicas. Entretanto, o coeficiente de determinação obtido pelo modelo aplicado à irrigação total foi superior àquele do ambiente com déficit hídrico, indicando a importância de variáveis não incluídas neste estudo na determinação da biomassa de matéria seca de alfafa em condições secas.
Descritores: Biomassa
Desidratação
Medicago sativa
Irrigação Agrícola
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-886769
Autor: ÁVILA, MARIANA R; DALL'AGNOL, MIGUEL; MARTINELLI, JOSÉ A; SILVA, GERARDA B P DA; BREMM, CAROLINA; NUNES, TAMYRIS.
Título: Selection of alfalfa genotypes for resistance to the foliar pathogen Curvularia geniculata
Fonte: An. acad. bras. ciênc;89(3):1801-1813, July-Sept. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Foliar diseases impose severe restrictions on the persistence and productivity of Medicago sativa, both of which may be increased by developing disease resistant and more competitive genotypes that can improve pasture quality. We found Curvularia geniculata as the principal alfalfa foliar pathogen in the Brazilian state of Rio Grande do Sul (RS). Growth chamber experiments evaluated the resistance of alfalfa genotypes 'E1C4', 'CPPSul', 'ABT 805' and 'CUF-101' to C. geniculata as compared the control 'Crioula' genotype. These genotypes were also evaluated in field trials at a sea level site in Eldorado do Sul in central RS and at two sites £200 m above sea level, one in Bagé municipality in south west RS and the other at a farm near the town of Alto Feliz in north east RS. Plants were spray-inoculated with 1.6 x 106 ml-1 of C. geniculata spores and visually evaluated for leaf damage 14 days later. The C. geniculata infection rates varied from zero to 100%. Alfalfa persistence and forage mean dry mass (DM) production at the Eldorado site were measured during different seasons from November 2013 to January 2015 by calculating the incidence of invasive plants and morphologically separating leaves from stems and calculating both leaf and stem DM. Data were analysed using mixed statistical models. The best results for persistence and forage DM were shown by the 'CPPSul' genotypes (DM = 16,600 kg ha-1) and 'Crioula' (DM = 15,750 kg ha-1). These two genotypes will be used for subsequent investigations and selection cycles.
Descritores: Ascomicetos/patogenicidade
Seleção Genética/genética
Medicago sativa/genética
Medicago sativa/microbiologia
-Ascomicetos/classificação
Estações do Ano
Brasil
Genótipo
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-609534
Autor: Zavala Sarrio, Salomón Wilfredo; Yagui Moscoso, Martín Javier.
Título: Consideraciones sobre el artículo: [carta al editor] / In referent about the article: [letter to the editor]
Fonte: An. Fac. Med. (Perú);71(2):135-136, abr.-jun. 2010.
Idioma: es.
Descritores: Ensaios Clínicos como Assunto
Pesquisa
Medicago sativa
Transtornos da Nutrição Infantil
Tipo de Publ: Carta
Responsável: PE13.1 - Oficina de Biblioteca, Hemeroteca y Centro de Documentación


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Id: lil-609794
Autor: Soberón, María; Oriondo, Rosa; Estrada, Enriqueta; Arnao, Inés; Cordero, Adriana; Velásquez, Luz; Arteaga, Irene.
Título: Impacto de una intervención alimentaria con un concentrado proteico de Medicago sativa L (alfalfa), en niños pre escolares con desnutrición crónica / Nourishing intervention impact with Medicago sativa L (alfalfa) protein extract in chronically undernourished preschool children
Fonte: An. Fac. Med. (Perú);70(3):168-174, jul.-set. 2009. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: Estudios realizados a nivel preclínico han demostrado el valor biológico del concentrado proteico obtenido de Medicago sativa L, alfalfa (CPA), por lo que este producto puede ser una alternativa para reducir la desnutrición. Objetivo: Evaluar el efecto del consumo de CPA por niños preescolares con desnutrición crónica, mediante indicadores bioquímicos y hematológicos. Diseño: Estudio analítico de intervención, de tipo longitudinal y prospectivo. Institución: Centro de Investigación de Bioquímica y Nutrición, Facultad de Medicina, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Participantes: Niños preescolares con desnutrición crónica, provenientes de una comunidad de Pampas, Huancavelica, Perú. Intervenciones: Previo consentimiento informado de los padres, se evaluó el estado alimentario-nutricional, bioquímico y hematológico de 23 niños menores de seis años, para establecer la condición de desnutrición. Luego, se desarrolló una intervención alimentario nutricional con el CPA como complemento alimenticio, por 25 días, en niños seleccionados. Finalmente, se repitió la evaluación una vez concluido el período de intervención. Las determinaciones bioquímicas fueron hemoglobina, proteínas totales, albúmina y globulina, creatinina, transaminasas, y las hematológicas, hematocrito, recuento de reticulocitos. Se utilizó el programa Excel y t-student, a fin de obtener la inferencia en los resultados. Resultados: Para el indicador talla/edad, 84,5% de los niños padecía desnutrición crónica; respecto a calorías y nutrientes consumidos por los niños, los valores de energía estuvieron entre 563 kcal y 2 597 kcal; de proteína, 9,7 g a 78 g; de grasas, 5,1 g a 53,8 g; carbohidratos, 79,8 g a 495,1 g; calcio, entre 180,9 mg y 986 mg; y hierro, 1,9 mg y 21,5 mg. Los valores de hemoglobina, proteínas totales, globulinas, creatinina, transaminasas y hematocrito obtenidos antes y después de la ingesta de CPA, no presentaron variaciones (p>0,05); pero, los valores de albúmina y recuento de reticulocitos se incrementaron significativamente después de la ingesta (p<0,05). Conclusiones: El consumo diario de CPA por niños con desnutrición crónica por 25 días aumentó significativamente los valores de recuento de reticulocitos, así como los niveles de albúmina sérica.

Introduction: Studies made at preclinical level have demonstrated the Medicago sativa L, alfalfa (CPA)Æs concentrated protein biological value; as such this product could be an alternative to reduce undernourishment. Objective: To determine CPA consuming effects in kindergarten children with chronic undernourishment by biochemical and hematologic indicators. Design: Intervention analytical, longitudinal and prospective study. Setting: Biochemistry and Nutrition Research Center, Faculty of Medicine, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Participants: Pampas, Huancavelica, Peru, preschool children with chronic undernourishment. Interventions: Previous parents informed consent we determined the nourishment-nutritional, biochemical and hematologic status of 23 less than six year-old children in order to establish undernourishment. Then a CPA nutritional nourishment intervention in the chronically undernourished children was developed for 25 days and finally the initial evaluation was repeated. Biochemical -hemoglobin, total proteins, albumin and globulin, creatinine, transaminases- and hematologic -hematocrit, reticulocytes count- determinations were done before and after providing the CPA nutritional complement. Excel program and t-student were used in order to obtain results inference. Results: By stature/age indicator 84,5% of the children suffered chronic undernourishment. With respect to calorie and nutrients consumed by the children, energy values were between 563 kcal and 2 597 kcal, protein 9,7 g to 78 g, lipids 5,1 g to 53,8 g, carbohydrates from 79,8 g to 495,1 g, calcium between 180,9 mg and 986 mg, and iron from 1,9 mg to 21,5 mg. Hemoglobin, total proteins, globulins, creatinine, transaminases and hematocrit before and after CPA ingestion did not display variations (p>0,05) but albumin and reticulocytes count increased significantly following ingestión (p<0,05). Conclusions: CPA daily consumption for 25 days CPA by children with chronic undernourishment significantly increased reticulocytes count and albumin levels.
Descritores: Albuminas
Deficiência de Proteína
Medicago sativa
Reticulócitos
-Estudos Longitudinais
Estudos Prospectivos
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Responsável: PE13.1 - Oficina de Biblioteca, Hemeroteca y Centro de Documentación


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Id: biblio-1020852
Autor: Amaro-Terrazos, Jony Z; Iparraguirre, María E; Isla-Ponciano, Pamela C.
Título: Efecto del consumo del extracto de alfalfa (medicago sativa) en anemia ferropénica inducida, en ratones (mus musculus) / Effect of consumption of alfalfa extract (Medicago sativa) on induced iron deficiency anemia in mice (Mus musculus)
Fonte: Rev. salud pública;20(6):737-741, nov.-dic. 2018. graf.
Idioma: es.
Resumo: RESUMEN Objetivos Determinar el efecto del consumo del extracto de alfalfa en anemia ferropé-nica inducida, en ratones. Materiales y Métodos Se utilizaron treinta ratones albinos M. musculus de la cepa Balb/c, machos de peso promedio 23±33,7 g. Se formaron tres grupos de diez ratones cada uno: a) grupo control negativo hierro suficiente (HS), recibió 40g/d de alimento balanceado durante siete semanas; b) grupo control positivo hierro deficiente (HD), recibió 40g/d de dieta ferropénica durante siete semanas y; c) grupo experimental hierro deficiente (HD), recibió 40g/d de dieta ferropénica durante siete semanas y a partir de la semana cinco se agregó 20g/d de extracto de alfalfa (EA). Resultados Al finalizar el tratamiento se observó diferencia significativa en los niveles de hemoglobina entre los grupos control positivo (8.41±3.9 g/dL) y experimental (13.4±3.3 g/dL) (t student, p<0,05). No se encontró diferencia significativa en los niveles de hemoglobina, al término del periodo de inducción entre los grupos control positivo (8.76±3.9 g/dL) y experimental (8.59± 3.1 g/dL) (t student, p>0,05). Conclusiones En condiciones experimentales, la alfalfa presenta efecto antianémico, sustentado en los resultados de los niveles de hemoglobina.(AU)

ABSTRACT Objective To determine the effect of alfalfa extract consumption on induced iron deficiency anemia in mice. Materials and Methods Thirty M. musculus albino mice of the BALB/c strain were used for this study. All of them were males, with a mean weight of 23±33.7 g. Three groups of 10 mice each were formed: a) negative control group with sufficient iron (HS), which received 40g/d of balanced feed for seven weeks; b) positive control group with iron deficiency (HD), which received 40g/d of a diet plan for anemia for seven weeks; and c) experimental group with iron deficiency (HD), which received 40g/d of a diet plan for anemia for seven weeks and 20g/d of alfalfa extract (EA) from week five. Hemoglobin levels were measured. Results At the end of the treatment, a significant difference was observed in hemoglobin levels between the positive (8.41±3.9 g/dL) and experimental (13.4±3.3 g/dL) control groups (T student, p<0.05). There was no significant difference in hemoglobin levels at the end of the induction period between the positive (8.76±3.9 g /dL) and experimental (8.59±3.1 g/dL) groups (T student, p>0.05). Conclusions Under experimental conditions, alfalfa has an antianemic effect based on the results of hemoglobin levels.(AU)
Descritores: Deficiência de Ferro/sangue
Anemia Ferropriva/induzido quimicamente
Dieta/métodos
Medicago sativa/efeitos dos fármacos
-Ratos Endogâmicos
Epidemiologia Experimental
Limites: Animais
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1014299
Autor: Amaro, Jony; Iparraguirre, María Elena.
Título: Efecto del consumo de extracto de alfalfa (Medicago sativa L) sobre el recuento de leucocitos, en ratones (Mus musculus) / Effect of the consumption of alfalfa extract (Medicago sativa L.) on the leukocyte count, in mice (Mus musculus)
Fonte: Rev. méd. hered;29(2):97-101, abr. 2018. graf.
Idioma: es.
Resumo: La alfalfa, Medicago sativa L, es una leguminosa altamente ecológica, de fácil cultivo y comercialización. En Perú, se cultiva como forraje para animales. Objetivos: Determinar el efecto del consumo del extracto de alfalfa sobre el recuento de leucocitos, en ratón albino. Material y métodos: Estudio experimental, realizado en el Bioterio de la Facultad de Farmacia y Bioquímica de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Se utilizaron veinte ratones albinos de la cepa balb/c, machos, de peso promedio 23,2 ± 32,8 g. Se formaron dos grupos: experimental y control, cada uno, de diez ratones. Al grupo experimental se le administró, vía oral por canulación extracto de alfalfa, en dosis de 250 mg/kg, volumen de 2 ml, y al grupo control, también, vía oral por canulación, placebo, volumen de 2 ml, cada cinco horas, durante una semana, alternando con nutrientes estándar. Se realizó recuento de leucocitos. Resultados: Dentro del periodo de acondicionamiento, se observó un ligero incremento en la media de leucocitos del grupo control (3940 ± 1549,3) frente al grupo experimental (3840 ± 1468,3), cuya diferencia no fue significativa. Luego de administrar al grupo experimental el extracto de Medicago sativa L., alternando con sus nutrientes respectivos, se observó diferencia significativa de la media (7800 ± 2885,2) frente al grupo control (3930± 1518,1) (p<0,05). Conclusiones: En condiciones experimentales, el consumo del extracto de Medicago sativa L. incrementó significativamente el número de leucocitos. (AU)

Alfalfa, Medicago sativa L, is a highly organic legume, easy to grow and commercialize. In Peru, it is cultivated as fodder for animals. Objectives: To determine the effect of alfalfa extract consumption on the white blood cell count in albino mouse. Methods: Experimental study. carried out in Bioterio of the Facultad de Farmacia y Bioquímica of Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Twenty albino mice of the balb / c strain, male, of average weight 23.2 ± 32.8 g were used. Two groups were formed: experimental and control, each of ten mice. The experimental group was administered, orally by cannulation alfalfa extract, in a dose of 250 mg / kg, volume of 2 ml, and the control group, also, orally by cannulation, placebo, volume of 2 ml, every five hours, for a week, alternating with standard nutrients. Leukocyte count was performed. Results: Within the conditioning period, there was a slight increase in leukocytes mean of the control group (3940 ± 1549.3) compared to the experimental group (3840 ± 1468.3), whose difference was not significant. After administering the extract of Medicago sativa L to the experimental group, alternating with their respective nutrients, a significant difference was observed between the mean (7800 ± 2885.2) and the control group (3930 ± 1518.1) (p <0.05). Conclusions: Under experimental conditions, the consumption of Medicago sativa extract significantly increased the number of leukocytes. (AU)
Descritores: Consumo de Alimentos
Medicago sativa
Contagem de Leucócitos
Camundongos
Limites: Animais
Camundongos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-603018
Autor: Pico F, Sayda Milena; Gutiérrez, Dayron; Aragón G, Ingrid; Escobar S, Andrés; Ortiz, Darwin; Sánchez, Teresa; Imbachí N, Paola; Pachón, Helena.
Título: Evaluación de la composición nutricional, antinutricional y biodisponibilidad in vitro de diferentes extractos foliares / Evaluation of the nutritional and antinutritional composition and in vitro bioavailability of foliar extracts
Fonte: Rev. chil. nutr;38(2):168-176, jun. 2011. ilus, tab.
Idioma: es.
Projeto: AgroSalud; . CIAT.
Resumo: Foliar extracts (FEs) are an alternative to address food and nutrition insecurity. FEs and leaves of cassava, bean, sweet potato and alfalfa were evaluated for nutrient and antinutrient composition and in vitro nutrient bioavailability. Bean FE had a high average ± (SD) iron concentration (1006 ± 8.49 mg/kg), as did cassava FE for zinc (110.1 ± 6.72 mg/kg) and soluble protein (34.23 ± 3.81 g/kg) concentration. For the cassava, bean and alfalfa FEs in vitro protein digestibility was greater than 71.18 percent; in vitro iron dialyzability was less than 2.29 percent; the phytate:zinc molar ratio was less than 0.08, and the in vitro all-trans-β-carotene bioavailability was greater than 23.85 percent. These values suggest a high protein, zinc and all-trans- β -carotene bioavailability and a low iron bioavailability. FEs can be a nutritious alternative for those countries with low dietary diversity.

Los extractos foliares (EF) son utilizados como complemento nutricional en países como Nicaragua y Tanzania. Se evaluaron hojas y EF de yuca, fríjol, batata y alfalfa, y se cuantificó los componentes nutricionales, antinutricionales y biodisponibilidad por métodos in vitro. En promedio (DE), el EF de fríjol tiene una elevada concentración de hierro (1006,23 (8,49) mg/kg); el EF de yuca tiene alta concentración de zinc (110,65 (6,72) mg/ kg) y proteína soluble (34,23 (3,81) g/kg). Así mismo, la digestibilidad in vitro de proteína en los EFs de yuca, fríjol y alfalfa fueron superiores a 71,18 por ciento; hierro dializable in vitro menor a 2,29 por ciento; la relación molar fitato:zinc inferior a 0,08 y la bioaccesibilidad all-trans-β -caroteno superior a 23,85 por ciento. Estos valores sugieren una alta asimilación de proteína, zinc y all-trans-β -caroteno, y una baja asimilabilidad de hierro. Los EFs pueden ser una alternativa nutricional en la alimentación en países que carecen de diversificación alimentaria.
Descritores: Extratos Vegetais
Disponibilidade Biológica
Manihot
Folhas de Planta
Propriedades Físicas e Químicas
Ipomoea batatas
Medicago sativa
Fabaceae
Valor Nutritivo
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Id: biblio-1015922
Autor: Kohlrausch Klinger, Ana Carolina; Pinto Toledo, Geni Salete; Robalo, Silvino; Picolli da Silva, Leila.
Título: Cholesterol-lowering effect of diet with added sweet potato (Ipomea batatas) vines in rabbits
Fonte: Arch. latinoam. nutr;68(3):211-216, sept. 2018. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: The objective of this study was to evaluate the effect of sweet potato vines as a source of fiber on the plasma parameters in healthy rabbits. For this, 15 rabbits were allocated into five groups, and each group was fed a different diet for a period of 46 days. The diets were as follows: diet without sweet potato vines (0SPV), and experimental diets with 25%, 50%, 75% and 100% of sweet potato vines in replacement of alfalfa hay respectively (25SPV, 50SPV, 75SPV and 100SPV). Triglycerides and VLDL-cholesterol concentrations were approximately 53% lower in rabbits fed the 100SPV than in rabbits fed 0SPV. In addition, aspartate aminotransferase (AST) and total-cholesterol concentrations were lower approximately 40% and 14%, respectively, in rabbits fed the 100SPV than in rabbits fed 0SPV. No significant differences were found among HDL-cholesterol, glucose, proteins, albumin and alanine aminotransferase (ALT) concentrations of the five groups. These results demonstrate that the consumption of sweet potato vines reduces the triglycerides, VLDLcholesterol and total cholesterol while maintains HDL-cholesterol levels. Therefore, sweet potato vines consumption may be another option to prevent coronary heart diseases in rabbits(AU)

O objetivo deste estudo foi avaliar com base no plasma sanguíneo o efeito do baraço de batata-doce como fonte de fibra. Para tal, dividiuse 15 coelhos em cinco grupos, onde cada grupo foi alimentado com uma dieta diferente por 46 dias. As dietas foram: sem baraço de batata-doce (0SPV), e dietas experimentais com 25%, 50%, 75% e 100% de baraço de batata-doce em substituição ao feno de alfafa, respectivamente (25SPV, 50SPV, 75SPV e 100SPV). As concentrações de triglicérides e VLDL-colesterol foram aproximadamente 53% menores em coelhos alimentados com a dieta 100SPV do que os coelhos alimentados com 0SPV. Além disso, as concentrações de aspartato aminotransferase (AST) e colesterol total foram inferiores em aproximadamente 40% e 14%, respectivamente, nos coelhos alimentados com 100 SPV do que em coelhos alimentados com 0SPV. Não foram encontradas diferenças significativas entre as concentrações colesterol-HDL, glicose, proteínas, albumina e alanina aminotransferase (ALT) dos cinco grupos. Estes resultados demonstram que o consumo de baraço de batata-doce reduz os triglicerídeos, colesterol VLDL e colesterol total, enquanto mantém os níveis de colesterol HDL. Portanto, o baraço de batata-doce pode ser uma opção viável para prevenir doenças coronarianas(AU)
Descritores: Fibras na Dieta/administração & dosagem
Colesterol/análise
Ipomoea batatas
Ácidos Graxos/análise
-Medicago sativa
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Animais
Coelhos
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-1009809
Autor: Manfrino, Romina G; Zumoffen, Leticia; Salto, César E; López Lastra, Claudia C.
Título: Ocurrencia natural de hongos entomophthorales de áfidos plaga de Medicago sativa L. en Argentina / Natural occurrence of entomophthoroid fungi of aphid pests on Medicago sativa L. in Argentina
Fonte: Rev. argent. microbiol;46(1):49-52, mar. 2014.
Idioma: en.
Resumo: Se encontraron cuatro especies de hongos Entomophthorales, Pandora neoaphidis, Zoophthora radicans, Entomophthora planchoniana (Entomophthorales: Entomophthoraceae) y Neozygites fresenii (Neozygitales: Neozygitaceae) infectando a Aphis craccivora, Therioaphis trifolii, Acyrthosiphon pisum y a especies no identificadas pertenecientes al género Acyrthosiphon en cultivos de alfalfa (Medicago sativa L.), en la Argentina. Los muestreos fueron realizados en cinco sitios (Ceres, Rafaela, Sarmiento, Monte Vera y Bernardo de Irigoyen) de la provincia de Santa Fe. Zoophthora radicans fue el patógeno más importante registrado principalmente en Acyrthosiphon sp. Zoophthora radicans fue exitosamente aislado y mantenido en cultivos puros. Este estudio documenta por primera vez en la Argentina la presencia de hongos Entomophthorales infectando áfidos en alfalfa

Four species of entomophthoroid fungi, Pandora neoaphidis (Entomophthorales: Entomophthoraceae), Zoophthora radicans (Entomophthorales: Entomophthoraceae), Entomophthora planchoniana (Entomophthorales: Entomophthoraceae) and Neozygites fresenii (Neozygitales: Neozygitaceae) were found to infect Aphis craccivora, Therioaphis trifolii, and Acyrthosiphon pisum and unidentified species of Acyrthosiphon on lucerne in Argentina. Samples were collected from five sites (Ceres, Rafaela, Sarmiento, Monte Vera and Bernardo de Irigoyen) in the province of Santa Fe. In this study, Zoophthora radicans was the most important pathogen and was recorded mainly on Acyrthosiphon sp. Zoophthora radicans was successfully isolated and maintained in pure cultures. This study is the first report of entomophthoroid fungi infecting lucerne (Medicago sativa L.) aphids in Argentina
Descritores: Afídeos/patogenicidade
Argentina/epidemiologia
Medicago sativa/toxicidade
-Entomophthorales/isolamento & purificação
Entomophthorales/classificação
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: AR635.1 - FCVyS - Servicio de Información y Documentación


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Id: biblio-947487
Autor: Orioli Júnior, Valdeci; Coutinho, Edson Luiz Mendes; Coutinho Neto, André Mendes; Cardoso, Saulo Strazeio.
Título: Estado nutricional e produção de massa seca da alfafa em função de doses de potássio em dois solos / Nutritional status and dry mass production of alfalfa in function of potassium rates in two soils
Fonte: Biosci. j. (Online);30(3 Supplement):31-38, 2014. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: A adubação potássica é de fundamental importância para cultura da alfafa em termos de rendimento, qualidade e persistência da forrageira, sobretudo em solos naturalmente pobres em K, como Latossolos e Argissolos. Assim, para avaliar os efeitos da aplicação de K na produção e estado nutricional da alfafa, conduziu-se um experimento em casa de vegetação utilizando-se amostras de um Latossolo Vermelho distrófico textura média (LV) (0,6 mmolc dm-3 de K) e um Argissolo Vermelho-Amarelo distrófico textura arenosa/média (PVA) (2,2 mmolc dm-3 de K). Adotou-se delineamento experimental inteiramente casualizado, em esquema fatorial 6 x 2 (seis doses de K e dois solos), com quatro repetições. As doses de K utilizadas foram: 0, 25, 50, 100, 150 e 200 mg kg-1 de K. Adubação potássica aumentou o teor de K no solo e na parte aérea das plantas. Com a concentração de K na parte aérea por volta de 10 g kg-1, as plantas apresentaram sintomas típicos de deficiência deste nutriente. O fornecimento de K elevou também a concentração de N na parte aérea das plantas cultivadas no LV. Com exceção do primeiro corte das plantas cultivadas no PVA, a adição de K incrementou a produção de massa seca da alfafa. Os níveis críticos de K no solo e na parte aérea de alfafa foram, 1,8 mmolc dm-3 e 16,7 g kg-1, respectivamente.

Potassium fertilization is very important to alfalfa crop in terms of yield, quality and persistence of forage, especially on soils naturally poor K. Thus, to assess the effects of K fertilization in alfalfa production and nutritional status, was carried out an experiment in a greenhouse using samples of a Dystrophic Oxisol medium texture (LV) (0.6 mmolc dm-3 K) and a Dystrophic Ultisol sandy/medium texture (PVA) (2.2 mmolc dm-3 K). A completely randomized design in a factorial arrangement 6 x 2 (six K rates and two soils) was used, with four replications. The K rates used were: 0, 25, 50, 100, 150 and 200 mg kg-1 K. Potassium fertilization increased K content in soil and shoots. Dry matter production was increased with the K addition. However, in the PVA, this occurred only in the second cut. In LV, potassium fertilization increased N concentration in alfalfa shoots in both cuts. Plants with K concentration around 10 g kg-1 had typical symptoms of this nutrient deficiency. The K critical levels of K in soil and shoots were 1.8 mmolc dm-3 and 16.7 g kg-1, respectively.
Descritores: Potássio
Solo
Alimentos
Medicago sativa
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central



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