Base de dados : LILACS
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Id: biblio-1048695
Autor: Schmit, Rodolfo; Melo, Rita Carolina de; Trevisani, Nicole; Guidolin, Altamir Frederico; Coimbra, Jefferson Luís Meirelles.
Título: Screening and agronomic benefits of the stay-green trait in common bean genotypes / Screening e contribuições agronômicas do caráter stay-green em genótipos de feijão
Fonte: Biosci. j. (Online);35(3):869-877, may./jun. 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Selecting a trait linked to metabolic pathways that enhance resistance and tolerance to biotic and abiotic stresses may be an excellent alternative. A practical approach to increase the productivity of annual crops is to maximize the photosynthetic efficiency in plant breeding. The purpose of this study was to discriminate common bean genotypes during physiological senescence with regard to the stay-green trait and analyze its effects on other traits of agronomic interest. Ten common bean genotypes were analyzed in a randomized complete block design with three replications. The stay-green trait was assessed by visual scores at harvest. The chlorophyll a content, chlorophyll b and green pod color were also evaluated during senescence (75, 80, 85, 90, and 95 days after sowing). Pod maturation of all evaluated genotypes was standard when they reached 95 days after sowing. The stay - green feature was detected only in the genotypes BRS Expedito, FT - Tarumã and BAF071. Genetic variability in the mechanisms related to late senescence is indicated by: i) a high initial chlorophyll a content; and ii) reduced chlorophyll degradation throughout senescence. Plants with stay-green properties were significantly correlated with a lower incidence and severity of plant pathology, greater stem diameter, and higher grain yield.

Selecionar uma característica relacionada às vias metabólicas responsáveis pelo aumento da resistência e/ou tolerância a estresses bióticos e abióticos pode ser uma excelente alternativa no melhoramento de plantas. Uma abordagem prática para aumentar a produtividade das culturas anuais é maximizar a eficiência fotossintética. O objetivo do trabalho foi discriminar genótipos de feijão durante a senescência fisiológica quanto ao caráter stay-green e correlacionar os efeitos sobre outros caracteres de interesse agronômico. Foram avaliados dez genótipos de feijão submetidos ao delineamento de blocos casualizados com três repetições. O caráter stay-green foi mensurado por escores de notas visuais na colheita. Também foram avaliados o teor de clorofila a, teor de clorofila b e coloração verde do legume no decorrer da senescência (75, 80, 85, 90, 95 dias após semeadura). A maturação dos legumes foi padrão para todos osgenótipos avaliados. Os genótipos BRS Expedito, FT - Tarumã e BAF071 apresentaram stay-green, diferentemente dos demais. A variabilidade genética nos mecanismos relacionados a senescência tardia, são detectadas pela: i) elevado teor de clorofila a inicial; e ii) reduzida degradação de clorofila ao longo da senescência. As plantas com stay-green apresentaram correlações significativas com menor incidência e severidade de fitopatologias, maior diâmetro do caule e rendimento de grãos.
Descritores: Estresse Fisiológico
Phaseolus
Melhoramento Vegetal
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1048613
Autor: Matias, Rosemary; Rizzi, Elvia Silvia; Oliveira, Ademir Kleber Morbeck de; Pereira, Kelly Cristina Lacerda; Bono, José Antônio Maior; Correia, Bianca Orbes.
Título: Phytochemistry and fungitoxic potential of extract and fractions of pouteria ramiflora on fusarium solani f. sp. phaseoli / Fitoquímica e potencial fungitóxico de extrato e frações de Pouteria ramiflora SOBRE Fusarium solani f. sp. phaseoli
Fonte: Biosci. j. (Online);35(2):598-608, mar./apr. 2019. graf.
Idioma: en.
Resumo: Among the fungus that attack the common bean crop there is Fusarium solani f.sp. phaseoli (Fsp), causing major losses. Taking into account its importance, the objective of this work was to determine the secondary metabolites class and the potential fungicide of the Pouteria ramiflora leaves on Fsp. The ethanol extract was dissolved in methanol/water and partitioned successively with hexane, dichloromethane, chloroform, ethyl acetate and butanol, subjected to the chemical profile. The solutions were prepared in concentrations of 800, 1200, 1600, 2000 and 2400 µ g/mL and poured into Petri dishes; then, 0.5 cm disc of diameter with spores and mycelia of Fsp was deposited. These dishes were incubated in temperature of 25 ± 2 °C and the evaluations, performed by measuring the colonies diameter (five replications) until reaching the dishes border (three days) with a completely randomized experimental design. Through the Mycelial Index Growth Speed (MIGS) data, analysis of variance was performed and when significant, applied the regression analysis. The results indicated that all fractions and the extract have the phenolic compounds and/or derivatives as one of the major constituents except the hydroethanolic fraction. The extract and its fractions decreased the Fsp MIGS, in the same proportion in which concentrations were increased; the greatest reduction occurred in the butanol fraction at the concentration of 2400 µg/mL, with growth close to zero, indicating its potential use for the Fsp control, probably due to the presence of anthraquinones.

Entre os fungos que acometem a cultura do feijão está Fusarium solani f.sp. phaseoli, causando perdas na produtividade. Levando-se em consideração sua importância, o objetivo deste trabalho foi determinar a classe de metabólitos secundários e o potencial fungicida das folhas de curriola (Pouteria ramiflora) sobre F. solani, em condições de laboratório. O extrato etanólico foi dissolvido em metanol/água e particionado sucessivamente com hexâno, diclorometano, clorofórmio, acetato de etila e butanol, submetidos ao perfil químico. As soluções foram preparadas nas concentrações de 800, 1200, 1600, 2000 e 2400 µ g/mL evertidas em placas de petri (10 mL); em seguida, foi depositado um disco de 0,5 cm de diâmetro com esporos e micélio de F. solani. As placas foram incubadas a temperatura de 25 ± 2 °C e as avaliações, realizadas por meio da medição do diâmetro das colônias (cinco repetições) até atingir a borda da placa (três dias), com delineamento experimental inteiramente casualizado. Através dos dados do Índice de Velocidade de Crescimento Micelial (IVCM), foi realizada a análise de variância e quando significativa, aplicada a análise de regressão. Os resultados indicaram que todos as frações e o extrato possuem os compostos fenólicos e/ou derivados como um dos constituintes majoritários, exceto a fração hidrometanólica. O extrato e suas frações diminuíram o IVCM de F. solani, à medida que se aumentava as concentrações; a maior redução ocorreu na fração butanolica para a concentração de 2400 µ g/mL, com crescimento próximo a zero, indicando seu potencial de uso para controle de F. solani, provavelmente devido a presença de antraquinonas em sua composição.
Descritores: Flavonoides
Phaseolus
Compostos Fitoquímicos
Fungos
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1048595
Autor: Paula, Ramon Gonçalves de; Paula, Igor Gonçalves de; Carneiro, Ana Laura Nicomedes; Salvador, Felipe Vicentino; Carneiro, José Eustáquio de Souza; Careiro, Pedro Crescêncio Souza.
Título: Selecting common bean breeding populations via mixe d models / Seleção de populações segregantes de feijão comum por meio de modelos mistos
Fonte: Biosci. j. (Online);35(2):409-418, mar./apr. 2019. tab, ilus, graf.
Idioma: en.
Resumo: Choosing breeding populations in a common bean (Phaseolus vulgaris L.) breeding program via recurrent selection is a crucial step since it maximizes the effort to find superior inbred lines. The application of the mixed models methodology (REML/BLUP) in predicting breeding values has shown good results in animal and perennial crops breeding programs. Conversely, studies on the application of this methodology to annual crops are still scarce. The present work aimed to use the REML/BLUP methodology to select breeding populations of a common bean breeding program via recurrent selection. Thirty-five F3populations were evaluated. Individual plants data were assessed for grain yield and hypocotyl diameter, and the genetic potential of the population was estimated via the mixed models and the Jinks and Pooni's methodologies. A selection index was applied to the selection among and within population, considering both characters simultaneously, using the population and individual BLUP means. REML/BLUP has shown to be afeasible methodology to predict and select the potential of breeding populations, considering more than one character. Selecting individual plants within population provides positive genetic gain estimates for both characters. BLUP breeding values are fundamental to the choice of the number of populations and single plants to be conducted in a common bean breeding program via recurrent selection.

Na cultura do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.), a escolha de populações segregantes em programas de melhoramento conduzidos por seleção recorrente é etapa crucial, uma vez que se aumenta a chance de extrair linhagens superiores. A aplicação da metodologia de modelos mistos (REML/BLUP) na predição de valores genéticos tem mostrado bons resultados em programas de melhoramento animal e de culturas perenes, enquanto que em culturas anuais, sua utilização ainda necessita resultados adicionais. O objetivo deste estudo foi utilizar a metodologia REML/BLUP na seleção de populações segregantes em um programa de melhoramento de feijoeiro por seleção recorrente. Trinta e cinco populações F3 foram avaliadas por meio de dados individuais de plantas quanto aos caracteres rendimento de grãos e diâmetro do hipocótilo. Os potenciais genéticos das populações foram estimados por meio da metodologia de modelos mistos e da metodologia de Jinks e Pooni. Um índice de seleção foi utilizado a fim de selecionar entre e dentro depopulações para ambos os caracteres simultaneamente, por meio do BLUP de populações e de indivíduo. A metodologia de modelos mistos mostrou-se viável para predizer o potencial de populações segregantes, bem como para selecionar tais populações, considerando mais de um caráter ao mesmo tempo. A seleção de plantas individuais permite estimativas de ganho genético positivas para ambos os caracteres. Os valores genéticos preditos são de grande importância em um programa de melhoramento por seleção recorrente, pois permiteescolher o número de populações e plantas individuais dentro de populações
Descritores: Phaseolus
Melhoramento Vegetal
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-1045995
Autor: Portela, Gilson Lages Fortes; Silva, Paulo Roberto Ramalho; Girão Filho, José Edmir; Pádua, Luiz Evaldo de Moura; Melo Júnior, Luiz Carlos de.
Título: Silicon as resistance inducer in to control black aphid Aphis craccivora Koch, 1854 in Phaseolus lunatus lima beans / Silício como indutor de resistência no controle do pulgão preto Aphis craccivora Koch, 1854 em fava Phaseolus lunatus
Fonte: Arq. Inst. Biol;86:e0512018, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: In Brazil, there are few records of insects associated with the cultivation of lima beans; among them, there is the black aphid Aphis craccivora Koch, 1854. The objective of this study was to evaluate the effects of silicon application on the resistance induction of lima bean plants, Phaseolus lunatus, to the black aphid A. craccivora. The experiment was conducted in the Entomology Laboratory of the Phytosanitary Sector of Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Piauí (UFPI), Brazil. The effects of the following treatments on biological aspects of the insect were evaluated: silicon applied to soil; silicon applied to soil + leaf; silicon applied to leaf; and control, without silicon application. The following biological variables were evaluated: generation period, reproductive period, and the fertility and daily average of produced nymphs per female. Plant silicon and lignin content were also evaluated. A 1% solution of silicic acid (2.0 g of product diluted in 200 mL of water) was applied around the plant stem (on soil), 15 days after emergence. Leaf application was performed with a 1-L spray, 5 days after the soil application. The non-preference of A. craccivora on lima beans was also evaluated. The evaluations were performed after 48 and 72 hours of infestation by counting nymphs and adults at each leaf section. Silicon application reduces nymph production, thereby interfering in the biological aspects of A. craccivora. Therefore, it can be used in cowpea pest management programs.(AU)

São poucos os registros no Brasil de insetos associados à cultura da fava; entre eles, destaca-se o pulgão preto Aphis craccivora Koch, 1854. O objetivo deste estudo foi avaliar os efeitos da aplicação de silício na indução de resistência de plantas de feijão-fava Phaseolus lunatus a esse inseto. O experimento foi conduzido no Laboratório de Entomologia do setor de Fitossanidade do Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Piauí (UFPI). Os efeitos da aplicação do silício sobre os aspectos biológicos do inseto foram avaliados utilizando os tratamentos: silício aplicado no solo, silício aplicado no solo + folha, silício aplicado à folha; e controle, sem aplicação de silício. Foram avaliadas as variáveis biológicas: duração do período pré-reprodutivo, período reprodutivo e fertilidade, e média diárias de ninfas produzidas por fêmea. Os teores de silício e de lignina nas plantas também foram avaliados. O ácido silícico foi aplicado em uma solução a 1% ao redor do caule das plantas (no solo), 15 dias após a emergência, diluindo-se 2,0 g do produto em 200 mL de água. Já a aplicação foliar foi realizada com um pulverizador de 1 L, 5 dias após a aplicação em solo. A não preferência de A. craccivora em feijão também foi avaliada. As avaliações foram realizadas após 48 e 72 horas da infestação, por meio da contagem de ninfas e adultos em cada secção foliar. A aplicação de silício promove a redução da produção de ninfas, interferindo nos aspectos biológicos de A. craccivora, podendo ser utilizado em programas de manejo de pragas do feijão-fava.(AU)
Descritores: Silício
Phaseolus
Antibiose
-Controle de Pragas
Insetos
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-687151
Autor: Morillo S, Marielba; Visbal B, Tomas; Altuve, Daisy; Ovalles D, Fernando; Medina G, Ana Luisa.
Título: Valoración de dietas para alevines de Colossoma macropomum utilizando como fuentes proteicas harinas: de lombriz (Eisenia foetida), soya (Glycine max) y caraotas (Phaseolus vulgaris) / Evaluation of diets for Colossoma macropomum alevins, using earthworm (Eiseniafoetida) flour, soybean (Glycine max) and beans (Phaseolus vulgaris) as proteins sources
Fonte: Rev. chil. nutr;40(2):147-154, June 2013. tab.
Idioma: es.
Projeto: FONACIT; . Consejo de Desarrollo Científico, Humanístico, Tecnológico y de las Artes (CDCH-TA).
Resumo: The current study was carried out with the purpose of evaluating two alternative diets in the feeding of Colossoma macropomum alevins using earthworm flour (Eisenia foetida), soybean (Glycine max) and beans (Phaseolus vulgaris) as the protein source and as fishmeal substitute and was compared with a control diet. The diets were formulated with a crude protein with a theoretical 32% protein. The body composition of C. macropomum fed the different diets showed that protein was between 47,3%% and 48,6% and the lipid content was found between 21,2% and24,3% not showing significant differences between diets (p>0,05). According to the results obtained there is a reason to think that a total substitution of fishmeal by earthworm meal, soybean and beans would be successful in feeding C. macropomum alevins.

El presente estudio se realizó con el objetivo de valorar dos dietas alternativas en la alimentación de alevines de cachama negra (Colossoma macropomum), utilizando como fuentes proteicas harinas de lombriz (Eisenia foetida), soya (Glycine max) y caraotas (Phaseolus vulgaris) como sustituto de la harina de pescado, comparándolo con una dieta testigo. Las dietas se formularon con un porcentaje teórico de proteína bruta de 32%. En cuanto a la composición corporal de las cachamas alimentadas con las dietas, el % de proteína se determinó entre 47,3 y 48,6 y % de lípidos entre 21,2 y 24,3; sin presentar diferencias significativas (p>0,05). De acuerdo a los resultados se puede concluir que una sustitución total de la harina de pescado por harina de soya- lombriz, y de soya-caraota conduciría a buenos resultados para la alimentación de alevines de cachama negra.
Descritores: Oligoquetos
Feijão de Soja
Alimentação
Phaseolus
Peixes
Farinha
Valor Nutritivo
Limites: Animais
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-623945
Autor: Xavier Filho, J.
Título: The resistance of seeds of cowpea (Vigna unguiculata) to the cowpea weevil (Callosobruchus maculatus)
Fonte: Mem. Inst. Oswaldo Cruz;86(supl.2):75-77, 1991.
Idioma: en.
Conferência: Apresentado em: Brazilian-Sino Symposium on Chemistry and Pharmacology of Natural Products, Rio de Janeiro, Dec. 10-14, 1989.
Resumo: Cowpea (Vigna unguiculata) seeds are heavily damaged during storage by the bruchid Callosobruchus maculatus. Seeds of some Nigerian varieties showed a strong resistance to this bruchid. By utilizing biochemical and entomological techniques we were able to rule out the paticipation of proteolytic enzyme (trypsin, chimotrypsin, subtilisin and papain) inhibitors, lectins, and tannins in the resistance mechanisms. Fractionation of the seed meal of a resistant variety suggests that the factor(s) responsible for the effect is (are) concentrate in the globulin fraction.
Descritores: Proteínas de Plantas/farmacologia
Coleópteros/efeitos dos fármacos
Produtos Agrícolas/parasitologia
Eletroforese em Gel de Poliacrilamida
Proteínas de Armazenamento de Sementes
-Proteínas de Plantas/isolamento & purificação
Phaseolus/química
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1024994
Autor: Jaffé, Werner G.
Título: Como llegué al estudio de las leguminosas / How I came to the study of legumes
Fonte: An. venez. nutr;28(1):72-73, 2015.
Idioma: es.
Descritores: Alimentos
Nutrição em Saúde Pública
História da Medicina
Fabaceae
-Quinina
Pesquisa
Congressos como Assunto
Phaseolus
Dieta
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Ratos
Tipo de Publ: Congressos
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: biblio-1025826
Autor: Barboza, Augusta Gomes Teixeira.
Título: Intervenções nutricionais na promoção da perda de peso: faseolamina - revisão sistemática com metanálise e alimentos com possíveis benefícios - revisão sistemática para construção de tecnologia educacional / Nutritional interventions in weight loss promotion: phaseolamine - systematic review with meta-analysis and foods with possible benefits - systematic review for building educational technology.
Fonte: Rio de Janeiro; s.n; 20150000. 129 p. ilus, tab, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Biológicas e da Saúde para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: A obesidade é uma doença crônica não transmissível e considerada epidemia mundial com prevalência alarmante. Está associada à morbimortalidade e é fator de risco para doença cardiovascular (DCV), diabetes mellitus tipo 2 (DM2), hipertensão arterial sistêmica(HAS), dislipidemias, osteoartrite e alguns tipos de câncer. As Diretrizes Brasileiras de Obesidade 2009/2010 da Associação Brasileira para o Estudo da Obesidade e da Síndrome Metabólica referem ser pequeno o número de estudos que comprovem os efeitos termogênicos, anorexígenos ou redutores de peso de suplementos nutricionais de cafeína e capsaicina e mencionam poucos alimentos. No entanto a mídia cita rotineiramente vários alimentos como tratamento consolidado para perda de peso, sem que existam evidências científicas que suportem esta indicação. Com o objetivo de elaborar uma tecnologia educacional para indivíduos obesos de um hospital universitário, com esclarecimento sobre intervenções nutricionais efetivas para promoção da perda de peso foram conduzidas duas revisões sistemáticas. A busca de referências foi feita nas Bases eletrônicas ­ Pubmed, Cochrane Central de Ensaios Clínicos, Cinhal e Lilacs. Uma das revisões incluiu metanálise de ensaios clínicos randomizados sobre a utilização da faseolamina na promoção de perda ponderal e redução de massa gorda. A outra revisão incluiu apenas revisões sistemáticas com metanálise avaliando a efetividade de alimentos ou substâncias extraídas destes na promoção da perda de peso. Na metanálise foram incluídos 5 ensaios clínicos. A perda ponderal foi maior e estatisticamente significativa com a utilização da faseolamina -1,70Kg (IC de -2,44 a -0,97) e também a redução de massa gorda foi superior e estatisticamente significativa nos pacientes tratados com faseolamina -1,85Kg (IC de -2,49 a -1,21). Na outra revisão sistemática foram incluídos 7 artigos ,4 sobre chá verde ( na forma de infusão ou como suplemento), 2 sobre pimenta vermelha ( nos alimentos ou como suplemento) e 1 sobre peixes fonte de ômega 3 ou suplemento de ômega 3. De acordo com o resultado da metanálise, o uso da faseolamina promove perda ponderal e de massa gorda em pacientes obesos e com sobrepeso. A utilização da faseolamina é alternativa auxiliar no tratamento da obesidade. Considerando a revisão sistemática, a utilização de peixes fonte de ômega 3 pode auxiliar a perda de peso, assim como o consumo de pimenta vermelha em dosagem de pelo menos 2mg/dia de capsaicina antes das refeições. O consumo de chá verde não promoveu perda de peso clinicamente relevante. O presente estudo levou a elaboração de uma tecnologia educacional descrita como uma cartilha, para ser utilizada na educação em saúde da população obesa, com orientações no tratamento da obesidade e foi intitulada "Perda de Peso: Alimentos e Fitoterápicos que realmente podem ajudar você"

Obesity is a chronic nontransmissible disease that is considered a worldwide epidemic with alarming prevalence. It is associated with morbidity and mortality and is a risk factor for cardiovascular disease (CVD), diabetes mellitus type 2 (DM2), systemic hypertension (SHT), dyslipidemias, osteoarthritis and some types of cancer. Brazilian Obesity Guidelines 2009/2010 of the Brazilian Association for the Study of Obesity and Metabolic Syndrome report that there is a scarcity of studies that confirm the thermogenic, anorexigenic and weight reducing effects of nutritional supplements of caffeine and capsaicin and mention few food items. However, the media routinely cites a number of foods as treatment for weight loss, with no scientific evidence to support these allegations. Two systematic reviews were conducted to create an educational technology for obese individuals from a university hospital, with information about effective nutritional interventions that promote weight loss. The search for references was carried out in the following electronic databases: Pubmed, Cochrane Central Register of Controlled Trials, Cinhal and Lilacs. One of the reviews included meta-analysis of randomized clinical trials on the use of phaseolamin to promote weight loss and a reduction in fat mass. The other review involved only systematic reviews with meta-analysis, assessing the effectiveness of foods or substances extracted from them in the promotion of weight loss. Meta-analysis included 5 clinical trials. Weight loss was greater and statistically significant with the use of phaseolamin -1.70Kg (CI between -2.44 and -0.97) and the reduction in fat mass was higher and statistically significant in patients treated with phaseolamin -1.85Kg (CI between -2.49 and -1.21). The other systematic review involved 7 articles, 4 on green tea (in the form of infusion or a supplement), 2 on red pepper (in food or as supplement) and 1 on omega-rich fish or omega 3 supplement. According to the results of meta-analysis, the use of phaseolamin promotes weight and fat mass loss in obese and overweight patients. The use of phaseolamin is an auxiliary alternative in the treatment of obesity. The systematic review revealed that the use of omega 3-rich fish can contribute to weight loss, as well as consuming red pepper in a dose of at least 2mg/dia of capsaicin before meals. Green tea intake did not promote clinically relevant weight loss. The present study led to the creation of an educational technology in the form of a booklet, to be used in health education for obese individuals, with orientation regarding the treatment of obesity, and entitled "Weight Loss: Foods and Phytotherapics that can really help you"
Descritores: Capsaicina/uso terapêutico
Phaseolus/efeitos dos fármacos
Guias Alimentares
Obesidade/prevenção & controle
-Chá/efeitos dos fármacos
Perda de Peso/efeitos dos fármacos
Educação em Saúde/métodos
Tecnologia Educacional/métodos
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Metanálise
Responsável: BR1208.1 - BSEN - Biblioteca Setorial de Enfermagem e Nutrição
BR1208.1


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Id: lil-788149
Autor: Jaffé, Werner; Levy, Abraham; González, Dolores I.
Título: Isolation and partial characterization of bean phytohemagglutinins
Fonte: An. venez. nutr;28(1):74-81, mar. 2015. ilus, graf.
Idioma: en.
Resumo: Los extractos de semillas de 21 variedades de caraota fueron ensayados para determinar la especificidad hemaglutinante y la actividad mitogénica. Entre las diferentes variedades de caraotas se pueden distinguir cuatro tipos, dos de los cuales son mitógenos. Se aislaron dos fracciones de lectinas (α y b) de cada uno de los cuatro tipos de caraotas. Sus PM fueron estimados por cromatografía de exclusión y los azúcares presentes por cromatografía en papel. La actividad hemaglutinante, la inhibición de la acción hemaglutinante por derivados de azúcares y glucopéptidos, así como la acción mitogénica, se determinaron para las ocho lectinas purificadas y las cuatro preparaciones control. Las fracciones α y b aisladas a partir de dos de los tipos de caraotas mostraron solamente acción mitogénica mínima, mientras que las de los otros dos tipos de caraotas y todas las preparaciones control fueron mitógenos potentes. Todas las preparaciones mitogénicas aglutinaron en altas diluciones tanto a los glóbulos rojos de vaca activados con tripsina como a los de hámster activados con pronasa; sin embargo, algunas preparaciones resultaron inactivas cuando se probaron con los glóbulos rojos humanos o de conejo(AU)

Extracts of seeds of 21 bean cultlvars were screened for hemagglutinating specifity and for mitogenic activity. Four types could be distinguished in different beans, two of which are mitogens. Two lectin fractions (a and β) were isolated from each of the four bean types. Their MW were estimated by exclusion chromatography and component sugars by paper chromatography. Hemagglutinating activity, inhibition of hemagglutinating action by sugar-derivatives and glyco-peptides as well as mitogenic action were determined for the eight purified lectins and four control preparations. The a and β-fractions isolated from two bean types had only minimal mitogenic action, while those from the other two bean types and all of the control preparations were potent mitogens. All the mitogenic preparations agglutinated trypsin-activated cow red blood cells and pronase-activated hamster red blood cells in high dilutions but some were inactlve when tested with human or rabbit red blood cells(AU)
Descritores: Fito-Hemaglutininas
Phaseolus
Eritrócitos
Lectinas
-Sensibilidade e Especificidade
Manipulação de Alimentos
Limites: Seres Humanos
Animais
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-966645
Autor: Oliveira, Job Teixeira de; Ribeiro, Isabela da Silva; Roque, Cassiano Garcia; Montanari, Rafael; Gava, Ricardo; Teodoro, Paulo Eduardo.
Título: Contribution of morphological traits for grain yield in common bean / Contribuição de caracteres morfoagronômicos para produtividade de grãos em feijoeiro comum
Fonte: Biosci. j. (Online);34(2):351-356, mar./apr. 2018. ilus.
Idioma: en.
Resumo: In Brazil, the common bean crop has representative agricultural exploitation, not only because of its production economic value, but also because there is a large cultivation area. This research aimed to investigate the direct and indirect relationship of morphological components on grain yield in common bean plants. This study was carried out in a Quartzarenic Neosol in the municipality of Cassilândia, Mato Grosso do Sul State, Brazil, in the agricultural year of 2016/2017. The evaluated traits were: grains yield (GY) with its primary components; mass of one hundred grains (HG); number of grains per plant (GP); number of grains per pod (GPP); dry weight of aerial parts (DWA); number of pod per plant (PP); plant dry mass (DM); plant high (PH); and stem diameter (SD). Initially, the Pearson's correlation among these traits was estimated and the correlation network was used to graphically express the obtained results. Analysis of these data through the statistical techniques of multicollinearity diagnosis followed by path analysis enabled to verify that the number of pod per plant, the mass of one hundred grains, and the number of grains per plant, among the primary components of grain yield, are the traits of greater potential to select and identify superior genotypes for grain productivity yield, and that dry matter and stem diameter traits showed a negative correlation with grain yield in common bean grains.

No Brasil, a cultura do feijoeiro tem uma exploração agrícola representativa, não só por seu valor econômico de produção, mas também porque existe grande área de cultivo. Este trabalho teve como objetivo investigar a relação direta e indireta de componentes morfológicos no rendimento de grãos nas plantas de feijão comum. Este estudo foi realizado em Neossolo Quartzarênico no município de Cassilândia, Estado de Mato Grosso do Sul, no ano agrícola de 2016/2017. As características avaliadas foram: produtividade de grãos (GY) com seus componentes primários; massa de cem grãos (HG); número de grãos por planta (GP); número de grãos por vagem (GPP); massa seca da parte aérea (DWA); número de vagens por planta (PP); massa seca da planta (DM); altura de planta (PH); e diâmetro do caule (SD). Inicialmente, a correlação de Pearson entre esses caracteres foi estimada e a rede de correlação foi usada para expressar graficamente os resultados obtidos. A análise desses dados através do diagnóstico de multicolinearidade seguida de análise de trilha permitiu verificar que o número de vagens por planta, a massa de cem grãos e o número de grãos por planta, entre os principais componentes do rendimento de grãos, são os caracteres de maior potencial para selecionar e identificar genótipos superiores para a produtividade de grãos no feijoeiro e que a matéria seca e o diâmetro do caule mostraram uma correlação negativa com a produtividade de grãos em grãos.
Descritores: Phaseolus
Melhoramento Vegetal
Genótipo
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central



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