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Id: biblio-966941
Autor: Baatour, Olfa; Maha, Zaghdoudi; Nada, Bensalem; Zeineb, Ouerghi Abidi.
Título: Effects of NaCl on plant growth and antioxidant activities in fenugreek (Trigonella Foenum Graecum L. ) / Efeitos da NaCl no crescimento e capacidade antioxidante por feno-grego (Trigonella Foenum Graecum L. )
Fonte: Biosci. j. (Online);34(3):683-696, mai/jun. 2018. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: Fenugreek is used as a spice, vegetable and a important medicinal crops cultivated throughout the world. Since antioxidant properties have been linked to health benefits of natural products, such properties were studied salt concentrations (0, 50, 100,150 and 200 mM NaCl) effect on plant growth mineral contents composition, antioxidant responses and phenolilc contents. Results showed a reduction of dry weights of leaves stems and roots growth. These changes were associated with decreased in water content, K+ and Ca2+ concentrations and a highly increased in Na+ and Clcontents in different organs. Catalase, guaiacol peroxidase activities and total phenolic content significantly increased in fenugreek leaves. Data reported here revealed the variation of phenolic compound contents at different organs in the presence of salt, who suggested the use of Fenugreek in commercial and economic applications.

O feno-grego é usado como especiaria, vegetal e uma importante cultura medicinal cultivada em todo o mundo. Como as propriedades antioxidantes têm sido associadas aos benefícios à saúde dos produtos naturais, tais propriedades foram estudadas quanto ao efeito das concentrações de sal (0, 50, 100, 150 e 200 mM de NaCl) no crescimento das plantas, composição do conteúdo mineral, respostas antioxidantes e teores fenólicos. Os resultados mostraram uma redução do peso seco dos caules das folhas e crescimento das raízes. Essas alterações foram associadas à diminuição do conteúdo de água, concentrações de K+ e Ca2+ e um aumento nos teores de Na+ e Cl- em diferentes órgãos. As atividades de catalase e da peroxidase do guaiacol e o teor de fenólicos totais aumentaram significativamente em folhas de feno-grego. Os dados aqui relatados revelaram a variação do conteúdo de compostos fenólicos em diferentes órgãos na presença de sal, que sugeriu o uso do feno-grego em aplicações comerciais e econômicas.
Descritores: Solos Salitrosos
Trigonella
Polifenóis
Antioxidantes
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1024638
Autor: Muhahid Abdullah Al-Shuwaikh, Arwa; Mujahid Abdullah Al-Shwaikh, Rana; Hassan, Jabbar S.
Título: Effect of Trigonella foenum Extract and ZiO2 Nanoparticles on Some Pathogenic Fungi and Bacteria
Fonte: Prensa méd. argent;105(5):302-308, jun 2019. fig, tab.
Idioma: en.
Resumo: Aim: The current venture, were made to evaluate the inhibitory effect of Trigonella foenum seed Extract and ZiO2 Nanoparticles on some selected species of Fungi and Bacteria. Materials and Methods: two bacterial species included Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus and three fungal species which is Cryptococcus neoformans, Candidda albicans and Chaetomium were used to evaluate the antibacterial activity of Trigonella foenum Extract and ZiO2 Nanoparticles. Results: This study showed that the Zirconium Oxide (ZiO2) nanoparticles have antifungal and antibacterial activities on the isolates of Cryptococcus neoformans, Candida alicans and Staphylococcus aureus, respectively. While the antimicrobial activity of Zirconium Oxide nanoparticles on the Chaetomium and Pseudomonas aeruginosa was negative. All tested fungi and bacterial isolates were found to be sensitive to Trigonella foenum seed extract, the results of the compination of the ZiO2 Nanoparticle and the Trigonella foenum seed extract were poisitive for all tested fungi isolates and bacterial isolates. The XRD analysis was done for Zirconium Oxide nanoparticles and the result showed that the biocrystallization on the surface of the Zirconium Oxide manoparticles. The average partides size was about (29.8) nm. Conclusions: This investigation conclude that the use of Trigonella foenum seed Extract has the effect of killing all bacteria and fungi under study, result indicate the Trigonella foenun seed Extract best antibacterial efficacy than the ZiO2 together (AU)
Descritores: Pseudomonas aeruginosa/patogenicidade
Staphylococcus aureus/patogenicidade
Candida albicans/patogenicidade
Chaetomium/patogenicidade
Cryptococcus neoformans/patogenicidade
Trigonella/microbiologia
Nanopartículas/efeitos adversos
Fabaceae/efeitos adversos
Anti-Infecciosos/uso terapêutico
Antibacterianos/uso terapêutico
Antifúngicos/uso terapêutico
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: AR392.1 - Biblioteca


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Id: lil-796534
Autor: Rodríguez Ruiz, Natalia Cecilia; Nader-Macias, María E. Fátima.
Título: Diseño de alimentos novedosos a base de fenogreco: valoración nutricional, características organolépticas, aceptabilidad y satisfacción / Design of novel foods based on fenugreek: nutritional assessment, organoleptic properties, acceptability and satisfaction
Fonte: Actual. nutr;15(2):40-50, jun. 2014. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: El fenogreco es una planta forrajera que pertenece a la familia Leguminoceae. Su nombre científico es Trigonella foenum graecum (heno griego) y se la conoce también como alholva. Se han descripto siete especies, entre las cuales se destacan Trigonella gladiata, Trigonella coerulea y Trigonella foenum graecum1 . Dado que no se conocen las numerosas propiedades de Trigonella, el objetivo de este trabajo fue diseñar alimentos novedosos y/o realizar modificaciones de alimentos existentes empleando fenogreco como materia prima, estudiar sus características organolépticas, cuantificar sus macronutrientes y compuestos antioxidantes, realizar la evaluación nutricional de los productos obtenidos, su aceptabilidad y potencial aplicación en pacientes diabéticos. El estudio es de tipo exploratorio-descriptivo, mientras que el diseño es no experimental-transversal. Se elaboraron exitosamente diferentes productos alimenticios con y sin semillas de fenogreco: pancitos saborizados (porción 50 g), barritas de cereales (porción de 20 g) y tartaletas de atún, queso y aceitunas (porción de 15 g). Las preparaciones con fenogreco tuvieron gran aceptabilidad en la población encuestada. Los resultados de cuantificación de macronutrientes indican que la semilla de fenogreco posee 56 g de carbohidratos totales, 30 g de carbohidratos reductores, 2,02 g de compuestos fenólicos, 28 g de proteínas, 7,8 g de grasas y 27 g de fibras (en 100 g de semilla), convirtiéndo lo en un alimento completo nutricionalmente y aceptable para incluir en la dieta de las poblaciones que lo tengan a su alcance.

Fenugreek is a fodder plant in the family Leguminoseae. Its scientific name is Trigonella foenum graecum (Greek hay) also known as alholva. Seven species have been described, including Trigonella gladiata, Trigonella coerulea and Trigonella foenum graecum1 . Since the several properties of Trigonella are unknown, the purpose of this paper was to design novel foods and/or modify existing foods using fenugreek as raw material, study its organoleptic properties, quantify its macronutrients and antioxidant compounds, perform the nutritional assessment of products obtained, their acceptability and potential use in diabetic patients. This is an exploratory-descriptive study, whereas the design is non-experimental-transversal. Different food products were successfully manufactured with and without fenugreek seeds: savory bread (serving 50 g), cereal bar (serving 20 g) tuna, cheese and olives cakes (serving 15 g). Preparations with fenugreek were fully accepted by the population surveyed. The results obtained by the quantification of macronutrients show that fenugreek seed contains 56 g total carbohydrates, 30 g reducing carbohydrates, 2,02 g phenolic compounds, 28 g proteins, 7,8 g fat and 27 g fiber (in 100 g of seeds); making it a completely nutritional and acceptable food to be included in a diet for the populations who can afford it.
Descritores: Avaliação Nutricional
Satisfação Pessoal
Fenômenos Fisiológicos Vegetais
Sementes/química
Trigonella/química
-Amostras de Alimentos
Manipulação de Alimentos/métodos
Inquéritos e Questionários
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Responsável: AR605.1 - Biblioteca



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