Base de dados : LILACS
Pesquisa : B01.650.940.800.575.912.250.583.640.666 [Categoria DeCS]
Referências encontradas : 11 [refinar]
Mostrando: 1 .. 10   no formato [Detalhado]

página 1 de 2 ir para página        

  1 / 11 LILACS  
              next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1147212
Autor: Val, Aurinete Daienn Borges do; Breves, Sâmera de Souza; Cançado, Geraldo Magela de Almeida; Ferreira, Juliano Lino; Pasqual, Moacir.
Título: Use of molecular markers SSR and SCAR for identification of olive accessions / Uso de marcadores moleculares SSR e SCAR para identificação de acessos de oliveira
Fonte: Biosci. j. (Online);36(4):1137-1145, 01-06-2020. ilus, tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Morphological and agronomical describers are traditionally used in plant characterization. However, the usage of these describers have some limitations such as susceptibility to abiotic and biotic stress and environmental factors. Furthermore, the describers are not stable over time and many can only be evaluated during the adult phase of the plants, which requires time and physical space. Molecular markers offer numerous advantages compared to the conventional alternatives based on phenotype: they are stable and detectable in all vegetable tissues, and are independent of the environment and development phase. One of the main advantages of the use of molecular markers is the time reduction in the identification of genetic diversity among the studied subjects, as the genotypes may even be described for the seed or seedling phase. Many countries have already adopted molecular markers to identify olive cultivars more accurately. The aim of this study was to evaluate the genetic identity of eight olive accessions supposedly belonging to cultivar Arbequina by using microsatellite (SSR) and Sequence Characterized Amplified Region (SCAR) markers. One accession corresponding to the cultivar was also incorporated into the analysis as a reference genotype. The molecular marker data were analyzed on the software GENALEX6.The markers generated an accumulated PI and PE of 1.26 x 10-6 and 0.949, respectively.The results supported the hypothesis that all accessions belong to the cultivar Arbequina, and the markers can therefore be applied to other varieties of olive species.

Descritores morfológicos e agronômicos são tradicionalmente utilizados na caracterização de plantas. Apesar de recomendado, o emprego destes descritores apresenta algumas limitações como a influência a estresses abióticos e bióticos e aos efeitos do ambiente. Além disso, não são estáveis ao longo do tempo e muitos só podem ser avaliados durante a fase adulta das plantas, o que requer tempo e espaço físico para as avaliações. Os marcadores moleculares oferecem numerosas vantagens relativamente às alternativas convencionais baseadas no fenótipo, pois são estáveis e detectáveis em todos os tecidos vegetais, independente do ambiente e fase de desenvolvimento e uma das principais vantagens da utilização destes é proporcionar a redução do tempo na identificação da diversidade genética entre os indivíduos trabalhados, podendo ser avaliadas genótipos ainda na fase de semente ou de plântula. O objetivo deste estudo foi avaliar a identidade genética de oito acessos de oliveira supostamente pertencentes a cultivar Arbequina usando microssatélites (SSR) e Sequence Characterized Amplified Region (SCAR) marcadores. Um acesso correspondente a cultivar também foi incorporado na análise como o genótipo de referência. Os dados de marcadores moleculares foram analisados com o software GENALEX 6. Como resultado, os marcadores SSR geraram um PI acumulada e PE de 1,26 x 10- 6 e 0,949, respectivamente. Os resultados suportam a hipótese de que todos os acessos pertencem a cultivar Arbequina, e, por conseguinte, esses marcadores podem ser aplicados em situações semelhantes em outras variedades de espécies de oliveira.
Descritores: Impressões Digitais de DNA
Olea
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  2 / 11 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1049246
Autor: Taha, Mervat El-Sayed; Kamal, Amaal Mohamed; Ibrahim, Dalia Ramzy.
Título: Possible protective effect of olive leaves extract on paracetamol induced hepatotoxicity in male albino rats / Possível efeito protetor do extrato de folhas de oliveira na hepatotoxicidade induzida por paracetamol em ratos albinos machos
Fonte: Biosci. j. (Online);36(1):245-255, jan./feb. 2020. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: Paracetamol (PCM) overdose can cause hepatotoxicity with oxidative stress; the present study was carried out to establish the possible protective effect of olive leaves extract (OLE) on toxicity induced by paracetamol in adult male rats. Twenty four adult male rats were divided into four equal groups; control, olive leaves extract group, paracetamol group and olive leaves extract plus paracetamol group. Some biochemical parameters and liver histopathology were evaluated. PCM treatment significantly increased serum aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), total bilirubin, gamma-glutamyltransferase (GGT), lactate dehydrogenase (LDH), urea, creatinine and alpha-fetoprotein. Paracetamol was found to significantly increase malonaldehyde (MDA) and decrease glutathione reductase (GR) activity in tissue and significantly decrease total antioxidant capacity (TAC) and superoxide dismutase (SOD) in serum. Administration of OLE caused a significant decrease serum AST, ALT enzyme, total bilirubin, GGT, LDH, creatinine, urea, alpha-fetoprotein. Also, amelioration of oxidant ­ antioxidant status with olive leaves extract was observed in addition to a significant decrease in MDA and a significant increase in TAC in liver tissue with a significant increase in glutathione reductase (GR) and SOD in serum compared to paracetamol treated group The chemical pathological changes were in step with histopathological observation suggesting marked hepatoprotective result of olive leaves extract. It could be concluded that olive leaves extract (OLE) treatment may be effective in decreasing hepatic injury and oxidative stress induced by paracetamol overdose in male albino rats

A sobredosagem de paracetamol (PCM) pode causar hepatotoxicidade com estresse oxidativo; o presente estudo foi realizado para estabelecer o possível efeito protetor do extrato de folhas de oliveira (OLE) na toxicidade induzida pelo paracetamol em ratos machos adultos. Vinte e quatro ratos machos adultos foram divididos em quatro grupos iguais: controle, grupo extrato de folhas de oliveira, grupo paracetamol e extrato de folhas de oliveira mais grupo paracetamol. Alguns parâmetros bioquímicos e histopatologia hepática foram avaliados. O tratamento com PCM aumentou significativamente aspartato aminotransferase sérica (AST), alanina aminotransferase (ALT), bilirrubina total, gama-glutamiltransferase (GGT), lactato desidrogenase (LDH), uréia, creatinina e alfa-fetoproteína. Verificou-se que o paracetamol aumenta significativamente o malonaldeído (MDA) e diminui a atividade da glutationa redutase (GR) no tecido e diminui significativamente a capacidade antioxidante total (TAC) e a superóxido dismutase (SOD) no soro. A administração de OLE causou uma diminuição significativa de AST, enzima ALT, bilirrubina total, GGT, LDH, creatinina, uréia, alfa-fetoproteína. Também foi observada melhora do status oxidante - antioxidante com extrato de folhas de oliveira, além de uma diminuição significativa no MDA e um aumento significativo no TAC no tecido hepático, com um aumento significativo na glutationa redutase (GR) e SOD no soro em comparação ao grupo tratado com paracetamol. As alterações patológicas químicas acompanharam a observação histopatológica, sugerindo resultado hepatoprotetor acentuado do extrato de folhas de oliveira. Pode-se concluir que o tratamento com extrato de folhas de oliveira (OLE) pode ser eficaz na diminuição da lesão hepática e do estresse oxidativo induzido pela overdose de paracetamol em ratos albinos machos
Descritores: Extratos Vegetais/farmacologia
Olea
Medicamentos Hepatoprotetores
Doença Hepática Induzida por Substâncias e Drogas/prevenção & controle
Acetaminofen/toxicidade
-Ratos Endogâmicos
Extratos Vegetais/química
Distribuição Aleatória
Oxidantes
Ratos Wistar
Folhas de Planta
Estresse Oxidativo/efeitos dos fármacos
Hepatócitos/efeitos dos fármacos
Fígado/patologia
Antioxidantes/farmacologia
Limites: Animais
Ratos
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  3 / 11 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1049241
Autor: Kasper, Neliton Flores; Hoch, Gabriela Ceratti; Altermann, Othon Dalla Colletta; Rosa, Fabiane Quevedo da; Tadielo, Leonardo Ereno; Polo, Luana Costa; Oaigen, Ricardo Pedroso; Azevedo, Eduardo Bohrer de; Castagnara, Deise Dalazen.
Título: Fermentative profile and nutritional value of olive bagasse silage with feed additives / Perfil fermentativo e valor nutricional da silagem de bagaço de azeitona com aditivos alimentares
Fonte: Biosci. j. (Online);36(1):191-202, jan./feb. 2020. tab.
Idioma: en.
Resumo: The aim of this study was to measure the chemical composition, microbiological profile, fermentative characteristics and the aerobic stability of the olive bagasse silages in natura and added with corn bran, soybean and rice bran in different times of sampling. The was completely randomized design in arrangement of plots subdivided in 4x3 time, with five replications. In the plots were allocated the main treatments, and in the subplots the sampling times were allocated. The fermentative characteristics was studied by determination of the dry matter (DM) content, pH and ammoniacal nitrogen (NH3-N), the microbiological by determining the populations of filamentous fungi, Clostridia, lactic acid bacteria and enterobacteria. In the nutrient profile study, the contents of mineral matter (MM), organic matter (OM), crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), lignin, cellulose, hemicellulose, nitrogen bound to acid detergent fiber (NIDA), nitrogen bound to neutral detergent fiber (NIDN), carbohydrate and total digestible nutrient (TDN). At the ensilage moment, it also has been determined in vitro dry matter digestibility (IVDMD) and in vitro digestibility of organic matter (IVDOM). The use of corn and rice bran provided a better fermentative profile in the studied ensilage. The pH of the silages added corn and rice bran has presented in 4.00 and 4.06 after 112 storage days, consequently. The adding of soybean bran provided the greatest CP values and non-fibrous carbohydrates (NFC) after the fermentative period, been it 131.55 g kg-1 of DM for CP and 176.28 g kg-1 of DM for NFC. The treatments without bran adding and rice bran added have demonstrated IVDOM levels of 581.12 g ka-1 od DM and 604.51 g kg-1 of DM, consequently. The studied meals improve the nutritional profile of the studied silages and are potentially usable as additives in olive bagasse silages.

Objetivou-se mensurar com esse estudo o perfil bromatológico, microbiológico, características fermentativas e a estabilidade aeróbica das silagens de bagaço de azeitona in natura e aditivada com os farelos de milho, soja e arroz em diferentes tempos de amostragem. Adotou-se o delineamento inteiramente casualizado em arranjo de parcelas subdivididas no tempo 4x3, com quatro repetições. Nas parcelas foram alocados os tratamentos principais e nas sub parcelas foram alocados os tempos de amostragem. As características fermentativas foram estudadas por meio da determinação do conteúdo de matéria seca (MS), pH e nitrogênio amoniacal (N-NH3), o microbiológico por meio da determinação das populações de fungos filamentosos, Clostrídeos, bactérias ácido láticas e enterobactérias. No estudo do perfil nutricional determinou-se os conteúdos de matéria mineral (MM), matéria orgânica (MO), proteína bruta (PB), fibra em detergente neutro (FDN), fibra em detergente ácido (FDA), lignina, celulose, hemicelulose, nitrogênio ligado a fibra em detergente ácido (NIDA), nitrogênio ligado a fibra em detergente neutro (NIDN), teores de carboidratos e nutrientes digestíveis totais (NDT). No momento da ensilagem também determinou-se a digestibilidade in vitroda matéria seca (IVDMD) e da matéria orgânica (IVDOM). O uso dos farelos de milho e arroz proporcionou melhor perfil fermentativo nas silagens estudadas. O pH das silagens adicionadas de farelo de milho e arroz apresentou-se em 4,00 e 4,06 após os 112 dias de armazenamento, consequentemente. A adição do farelo de soja proporcionou os maiores valores de PB e carboidratos não fibrosos (CNF) após o período fermentativo, sendo de 131,55 g/kg de MS para PB e 176,28 g/kg de MS para CNF. Os tratamentos sem adição de farelo e adicionado do farelo de arroz apresentaram teores de DIVMO de (581,12 g/kg de MS) e (604,51 g/kg de MS), consequentemente. Os farelos estudados melhoram o perfil nutricional das silagens avaliadas e são potencialmente utilizáveis como aditivos em silagens de bagaço de azeitona.
Descritores: Silagem
Olea
Aditivos Alimentares
Valor Nutritivo
-Ruminantes
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  4 / 11 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: biblio-839373
Autor: Guneser, Onur; Demirkol, Asli; Yuceer, Yonca Karagul; Togay, Sine Ozmen; Hosoglu, Muge Isleten; Elibol, Murat.
Título: Production of flavor compounds from olive mill waste by Rhizopus oryzae and Candida tropicalis
Fonte: Braz. j. microbiol;48(2):275-285, April.-June 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: The Scientific and Technological Council of Turkey.
Resumo: Abstract The purpose of this study was to investigate the production of flavor compounds from olive mill waste by microbial fermentation of Rhizopus oryzae and Candida tropicalis. Olive mill waste fermentations were performed in shake and bioreactor cultures. Production of flavor compounds from olive mill waste was followed by Gas Chromatography–Mass spectrometry, Gas chromatography- olfactometry and Spectrum Sensory Analysis ®. As a result, 1.73-log and 3.23-log cfu/mL increases were observed in the microbial populations of R. oryzae and C. tropicalis during shake cultures, respectively. C. tropicalis can produce a higher concentration of d-limonene from olive mill waste than R. oryzae in shake cultures. The concentration of d-limonene was determined as 185.56 and 249.54 µg/kg in the fermented olive mill waste by R. oryzae and C. tropicalis in shake cultures respectively. In contrast, R. oryzae can produce a higher concentration of d-limonene (87.73 µg/kg) d-limonene than C. tropicalis (11.95 µg/kg) in bioreactor cultures. Based on sensory analysis, unripe olive, wet towel, sweet aromatic, fermented aromas were determined at high intensity in olive mill waste fermented with R. oryzae meanwhile olive mill waste fermented with C. tropicalis had only a high intensity of unripe olive and oily aroma.
Descritores: Rhizopus/metabolismo
Candida tropicalis/metabolismo
Olea/metabolismo
Aromatizantes/metabolismo
Resíduos Industriais
-Terpenos/metabolismo
Biotecnologia/métodos
Contagem de Colônia Microbiana
Cicloexenos/metabolismo
Fermentação
Olfatometria
Cromatografia Gasosa-Espectrometria de Massas
Responsável: BR1.1 - BIREME


  5 / 11 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-966278
Autor: Moreira, Rodrigo Amato; Cruz, Maria do Céu Monteiro da; Oliveira, Jéssica de; Oliveira, Adelson Francisco de.
Título: Effect of reducing chemical fertilizer and using organomineral fertilization on nutritional behavior and vegetative growth of olive trees / Efeito da redução da adubação química com fertilização organomineral no comportamento nutricional e crescimento vegetativo de oliveiras
Fonte: Biosci. j. (Online);33(5):1155-1165, sept./oct. 2017. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: This research was conducted with the aim of evaluating the nutritional behavior and vegetative growth of two olive tree varieties with the reduction of chemical fertilization and the application of organomineral fertilizer. Three-year-old trees of varieties 'Barnea' and 'Grappolo 541' were used and cultivated on Quartzarenic Neosol in the field. The split-plot scheme was used, with a 4 x 2 factorial design, with the factors of four fertilizations and two varieties and the subplot of evaluation years. The four fertilizations consisted of 100%, 75%, 50% and 0% of the chemical fertilizer recommended for olive trees. Treatments were arranged in a randomized complete block design, with three blocks and three plants per plot. The organomineral fertilizer was used on all of the plants. Leaf samples and vegetative growth were evaluated in July 2012 and June 2013. The nutritional behavior of olive tree varieties 'Barnea' and 'Grappolo 541' was unchanged with a 50% reduction of chemical fertilizer and the application of organomineral fertilizer. The variety 'Barnea', with habit of rapid growth, had lower foliar nutrient concentrations. A 64.5% reduction of the chemical fertilizer with the application of the organomineral fertilizer had no effect on the vegetative growth of the olive tree variety 'Grappolo 541'.

A pesquisa foi realizada com o objetivo de avaliar o comportamento nutricional e o crescimento vegetativo de duas variedades de oliveira, com a redução da adubação química, pela aplicação do fertilizante organomineral. Foram utilizadas duas variedades de oliveira, 'Barnea' e 'Grappolo 541', de três anos de idade, implantadas no campo, em solo classificado como Neossolo Quartzarênico. Utilizou-se o esquema de parcela subdividida, na parcela o fatorial 4 x 2, sendo quatro adubações e duas variedades e, na subparcela, os anos de avaliação. As adubações constituíram-se 100%, 75%, 50% e 0% da adubação química recomendada para a oliveira, distribuídas em blocos casualizados, com três blocos e três plantas por parcela. Em todas as plantas foi feita a aplicação do fertilizante organomineral. As amostras foliares e a avaliação do crescimento vegetativo foram realizadas em julho de 2012 e julho de 2013. O comportamento nutricional das variedades de oliveira 'Barnea' e 'Grappolo 541' não foi alterado com a redução de 50% da adubação química e a aplicação de fertilizante organomineral. 'Barnea', com hábito de crescimento rápido, apresenta menores teores foliares de nutrientes. A redução da adubação química em 64,5%, com a aplicação de fertilizante organomineral, não interferiu no crescimento vegetativo da 'Grappolo 541'.
Descritores: Cultivos Agrícolas
Olea/crescimento & desenvolvimento
Fertilizantes
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  6 / 11 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Rosenthal, Amauri
Texto completo
Id: biblio-889190
Autor: Cappato, Leandro P; Martins, Amanda M. Dias; Ferreira, Elisa HR; Rosenthal, Amauri.
Título: Effects of hurdle technology on Monascus ruber growth in green table olives: a response surface methodology approach
Fonte: Braz. j. microbiol;49(1):112-119, Jan.-Mar. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT An ascomycetes fungus was isolated from brine storage of green olives of the Arauco cultivar imported from Argentina and identified as Monascus ruber. The combined effects of different concentrations of sodium chloride (3.5-5.5%), sodium benzoate (0-0.1%), potassium sorbate (0-0.05%) and temperature (30-40 °C) were investigated on the growth of M. ruber in the brine of stored table olives using a response surface methodology. A full 24 factorial design with three central points was first used in order to screen for the important factors (significant and marginally significant factors) and then a Face-Centered Central Composite Design was applied. Both preservatives prevented fungal spoilage, but potassium sorbate was the most efficient to control the fungi growth. The combined use of these preservatives did not show a synergistic effect. The results showed that the use of these salts may not be sufficient to prevent fungal spoilage and the greatest fungal growth was recorded at 30 °C.
Descritores: Conservação de Alimentos/métodos
Monascus/crescimento & desenvolvimento
Olea/microbiologia
-Conservação de Alimentos/instrumentação
Conservantes de Alimentos/farmacologia
Armazenamento de Alimentos
Frutas/química
Frutas/microbiologia
Concentração de Íons de Hidrogênio
Monascus/efeitos dos fármacos
Olea/química
Benzoato de Sódio/análise
Benzoato de Sódio/farmacologia
Cloreto de Sódio/análise
Cloreto de Sódio/farmacologia
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR1.1 - BIREME


  7 / 11 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: lil-775104
Autor: Faten, Kachouri; Hamida, Ksontini; Soumya, El Abed; Saad, Ibn Souda Koraichi; Hasna, Meftah; Hassan, Latrache; Moktar, Hamdi.
Título: Lactobacillus plantarum: Effect of a protective biofilm on the surface of olives during storage
Fonte: Braz. j. microbiol;47(1):202-209, Jan.-Mar. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract The aim of the present study was to investigate the effect of Lactobacillus plantarum adhesion to the surface of olives during storage through studying the interaction between the surfaces of the olives and L. plantarum. The results showed that the total number of adherent L. plantarum increased exponentially from 1.2 × 106 to 1.3 × 108 cfu/g. Images obtained using environmental scanning electron microscopy (ESEM) after 4 days of storage revealed that the olive surface was covered with a uniform and compact biofilm constituted of L. plantarum and yeast. Physicochemical analysis of surface of L. plantarum revealed that it was hydrophilic (Giwi > 0 mJ/m2). The surface of the olives also appeared to be hydrophilic (Giwi = 3.28 mJ/m2). The electron-donor characteristics of the surfaces of L. plantarum and olive were γ− = 53.1 mJ/m2 and γ− = 28.1 mJ/m2, respectively. The formation of a protective biofilm of L. plantarum increased the hydrophilicity (from 3.28 to 46.14 mJ/m2) and the electron-donor capacity (from 28.1 to 67.2 mJ/m2) of the olive surface by 1 day of storage. Analysis of the impact of the biofilm that formed on the surface of the olives during storage showed a reduction in the content of undesirable planktonic microorganisms, such as fungi, which could have occurred due to competition for nutrients and oxygen or modifications in the physicochemical properties of the olives. Thus, coating the surface of olives with a natural material, such as L. plantarum, may be a first step in developing strategies to prevent their microbial colonization.
Descritores: Aderência Bacteriana
Biofilmes/crescimento & desenvolvimento
Armazenamento de Alimentos
Lactobacillus plantarum/fisiologia
Olea/microbiologia
-Transporte de Elétrons
Interações Hidrofóbicas e Hidrofílicas
Microscopia Eletrônica de Varredura
Propriedades de Superfície
Leveduras/fisiologia
Responsável: BR1.1 - BIREME


  8 / 11 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Texto completo
Id: lil-770361
Autor: PEREIRA, W.L.; OLIVEIRA, T.T.; KANASHIRO, M.; COSTA, M.R..
Título: Ação antiproliferativado flavonoide morina e do extrato da folha de oliveira (Oleaeuropaea L. ) contra a linhagem de célula H460 / The antiproliferative action of morin flavonoid and olive leaf extract (Olea europaea L. ) against the cell line H460
Fonte: Rev. bras. plantas med;17(4,supl.1):798-806, 2015. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: RESUMO O presente estudo investigou a indução de morte celular por apoptose pelo flavonóide morina e pelo extrato da folha de oliveira (Oleaeuropaea L.) em linhagens de células de câncer de pulmão do tipo não pequenas (H460). O tratamento com morina e o extrato de oliveira em células H460 resultou na redução do crescimento tumoral e indução de morte celular avaliados pelos ensaios de MTT e lactato desidrogenase (LDH) e a morte celular por apoptose confirmada por microscopia de fluorescência e análise por citometria de fluxo. Os dados indicaram que o flavonóide morina e o extrato de oliveira diminuíram a viabilidade celular para taxas percentuais de 7,22± 1,54% e 62,37± 2,85% nas concentrações de 800µM e µg/mL, respectivamente. As maiores taxas percentuais de morte celular por apoptose foram100% para morina na concentração de 800µM e 70,49 ± 5,91% para o extrato de oliveira na concentração de 800 µg/mL. Estes resultados foram associados com a alteração do potencial de membrana mitocondrial, cujos valores são de 54,91% para morina na concentração de 400µM e 42,2% para o extrato de oliveira na concentração de 800 µg/mL sugerindo envolvimento da via intrínseca da morte celular por apoptose. Portanto, morina e o extrato de oliveira afetaram a viabilidade celular da linhagem H460 induzindo morte celular por apoptose.

ABSTRACT This study investigates possible apoptosis induction mechanism by the flavonoid morin and the olive leaf extract (Olea europaea L.) in non-small lung cancer cells (H460). The treatment with morin and olive leaves extract resulted in growth inhibition and induction of apoptosis in H460 cells lines measured by the MTT assay methods and confirmed by fluorescence microscopy, flow cytometry analysis. The data indicated that themurin and the extract of olive decreased the cell viability percentage rates of 7.22 ± 1,54% and 62.37 ± 2,85% in the concentrations of 800 µM and µg/mL, respectively. The highest percentage rates of cell death by apoptosis were 100% for themorin in a concentration of 800 µM and 70.49 ± 5.91% for the olive extract in a concentration of 800 µg/mL. These findings were associated with altered mitochondrial membrane potential, whose value is 54.91% for the murin concentration of 400 µM and 42.2% for the olive extract in a concentration of 800 mg / mL, suggesting involvement of the intrinsic pathway of cell death by apoptosis. Therefore, the morin and the olive extract affect the cell viability of H460 cell lines inducing cell death by apoptosis.
Descritores: Morte Celular
Flavonoides
Olea/classificação
-Apoptose
Neoplasias Pulmonares/diagnóstico
Responsável: BR1.1 - BIREME


  9 / 11 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Texto completo
Id: lil-703732
Autor: Vieira Neto, J.; Silva, L.F.O.; Gonçalves, P.A.S.; Zambon, C.R.; Villa, F..
Título: Composição mineral de folhas de Oliveira (Olea europaea L. ) em sistema de produção convencional / Mineral composition of olive (Olea europaea L. ) leaves in conventional production system
Fonte: Rev. bras. plantas med;16(1):122-126, 2014. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se com este trabalho quantificar a composição mineral das folhas de Oliveira a fim de diagnosticar o estado nutricional das plantas cultivadas em sistema convencional. O experimento foi conduzido com sete cultivares Arbequina, MGS Asc 315, MGS Mariense, MGS Grap 541, MGS Grap 561, Grappolo 575 e Leccino, em blocos casualizados com 4 repetições e parcelas com cinco plantas. Em maio de 2010 foram coletadas 60 folhas de cada cultivar (12 por planta) e submetidas a analise foliar. As cultivares apresentaram diferenças significativas entre si quanto aos teores foliares médios de nutrientes. Observou-se também que apesar da analise de solo apontar níveis elevados de Fe e Mn, a análise foliar acusou deficiência para esses elementos em todas as cultivares de Oliveira avaliadas. Os resultados alertam para os altos níveis de Cu, como consequência do uso abusivo de fungicidas a base de oxicloreto e calda bordalesa nos pomares. A concentração elevada desse elemento nas folhas pode causar fitotoxidez às plantas. Desta forma, sugere-se o uso racional de fertilizantes e de produtos fitossanitários no cultivo da oliveira a fim de evitar fitotoxidez ou deficiências nutricionais.

This study aimed to quantify the mineral composition of olive leaves to diagnose nutritional status of plants grown in conventional system. The experiment was conducted with seven cultivars: Arbequina, MGS Asc 315, MGS Mariense, MGS Grap 541, MGS Grap 561, Grappolo 575 and Leccino, in a randomized block design with four replications and five plants perplot. In May 2010, we collected 60 leaves for each cultivar (12 per plant),whichwere dried and subsequently analyzed. The results advert to the high levels of Cu, a consequence of the excessive use of fungicides based on copper oxychloride and Bordeaux mixture in the orchards. The high concentration of this element in the leaves can bephytotoxicity to plants and harmful to human health, since the leaves are used popularly as an aid in procedures for weight loss. Thus, we suggest the rational use of fertilizers and pesticides in the cultivation of olive trees to prevent nutritional deficiency or phytotoxicity and, if the research acknowledges the phytotherapic effect of leaves, the adoption of crops in the differentiated system of production, to obtain raw material with good quality and suitable for consumption in natura.
Descritores: Deficiência de Minerais
Olea/metabolismo
-Cultivos Agrícolas
Deficiências Nutricionais/prevenção & controle
Fertilizantes/estatística & dados numéricos
Folhas de Planta/classificação
Responsável: BR1.1 - BIREME


  10 / 11 LILACS  
              first record previous record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: lil-604493
Autor: Reis, PR; Oliveira, AF de; Navia, D.
Título: First record of the olive bud mite Oxycenus maxwelli (Keifer) (Acari: Eriophyidae) from Brazil
Fonte: Neotrop. entomol;40(5):622-624, Sept.-Oct. 2011. ilus.
Idioma: en.
Resumo: The mite Oxycenus maxwelli (Keifer) (Eriophyidae) is reported for the first time in Brazil infesting olive trees, Olea europaea. Specimens were found on seedlings at Maria da Fé, state of Minas Gerais, in 2007. Although minor symptoms were not noticed, significant damage to plants were observed. There is no reliable evidence of when the mite could have been introduced. It is believed that the mite occurs since the first introductions of olive trees, around 1820, through vegetative propagating material, but the mite remained unnoticed due to the lack of studies with olive trees in Brazil.
Descritores: Ácaros
Olea/parasitologia
-Brasil
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME



página 1 de 2 ir para página        
   


Refinar a pesquisa
  Base de dados : Formulário avançado   

    Pesquisar no campo  
1  
2
3
 
           



Search engine: iAH v2.6 powered by WWWISIS

BIREME/OPAS/OMS - Centro Latino-Americano e do Caribe de Informação em Ciências da Saúde