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Id: biblio-1048583
Autor: Mota, Aquiles Paulino Peres; Campelo, Thales Alves; Frota, Cristiane Cunha.
Título: Evaluation of the antimicrobial activity of Cinnamomum zeylanicum essential oil and trans-Cinnamaldehyde against resistant Mycobacterium tuberculosis / Avaliação da atividade antimicrobiana do óleo essencial do cinnamomum zeylanicum essential oil e do trans-cinamaldeído contra mycobacterium tuberculosis resistente
Fonte: Biosci. j. (Online);35(1):296-306, jan./fev. 2019. tab, ilus, graf.
Idioma: en.
Resumo: The essential oil (EO) extracted from the bark of Cinnamomum zeylanicum (Czey; also known as cinnamon), mostly derives its properties from its major compound trans-cinnamaldehyde (TCin). The present study evaluated the antimycobacterial activity of the essential oil from Czey (CzeyEO) and TCin against sensitive and resistant clinical isolates of Mycobacterium tuberculosis, as well as the combinatorial effects of CzeyEO and TCin with the anti-tuberculosis (TB) drugs rifampicin (RIF) and isoniazid (INH). The resazurin microtiter assay method was used to determine the minimum inhibitory concentration (MIC) of the components tested on the clinical isolates of M. tuberculosis. The effects of the CzeyEO/RIF, CzeyEO/INH, TCin/RIF, and TCin/INH combinations on the M. tuberculosis H37Rv reference strain were evaluated using the checkerboard method to determine the fractional inhibitory concentration index (FICI). CzeyEO and TCin inhibited all bacterial clinical isolates. In the interactive experiment, CzeyEO and TCin were found to be highly effective in reducing the resistance of resistant M. tuberculosis to RIF and INH. All four tested combinations demonstrated synergistic and additive effects, with no antagonistic effects. The synergistic combinations of CzeyEO/RIF and CzeyEO/INH exhibited FICI values of 0.375 and 0.5, respectively, while the TCin/RIF and TCin/INH combinations exhibited FICI values of 0.31 and 0.5, respectively. These results indicate that CzeyEO and TCin are potential candidates for the treatment of drug-resistant tuberculosis in combination therapy with INH and RIF.

O óleo essencial (EO) extraído da casca do Cinnamomum zeylanicum (CzeyEO), conhecido como canela, tem como seu principal composto o trans-cinamaldeído (TCin). O presente estudo avaliou a atividade antimicobacteriana de CzeyEO e do TCin contra isolados clínicos sensíveis e resistentes de Mycobacterium tuberculosis, bem como os efeitos das associações de CzeyEO e do TCin com os fármacos anti-TB, rifampicina (RIF) e isoniazida (INH). A técnica de ensaio de microtitulação da resazurina foi utilizada para determinar a concentração inibitória mínima (CIM) dos componentes testados nos isolados clínicos de M. tuberculosis. Os efeitos das associações CzeyEO/RIF, CzeyEO/INH, TCin/RIF e TCin/INH contra a cepa de referência H37Rv de M. tuberculosis foram avaliados pelo método Checkerboard, determinando o índice de concentração inibitória fracionária (ICIF). Todos os isolados clínicos bacterianos foram inibidos por CzeyEO e TCin. As interações de CzeyEO e TCin foram altamente eficazes na redução da resistência do M. tuberculosisresistente a RIF e INH. Todas as quatro combinações testadas resultaram em efeitos sinérgicos e aditivos, sem efeito antagônico. Ambas as associações de sinergismo de CzeyEO/RIF e CzeyEO/INH mostraram valores de ICIF de 0,375 e 0,5, enquanto as associações de TCin/RIF e TCin/INH apresentaram valores de ICIF de 0,31 e 0,5. CzeyEO e TCin são potenciais candidatos em terapia combinada com INH e RIF para o tratamento da tuberculose resistente.
Descritores: Tuberculose
Cinnamomum zeylanicum
Antibacterianos
Mycobacterium tuberculosis
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1045963
Autor: Valentini, Renan Paganini; Bonome, Lisandro Tomas da Silva; Moura, Gabriela Silva; Siqueira, Diogo José; Tomazi, Yasmin; Franzener, Gilmar; Bittencourt, Henrique von Hertwig.
Título: Essential oils of Tahiti lemon and cinnamon bark in control of storage fungi and the physiological and sanitary quality of beans / Óleos essenciais de limão Taiti e canela em casca no controle de fungos de armazenamento e na qualidade fisiológica e sanitária de feijão
Fonte: Arq. Inst. Biol;86:e0172019, 2019. tab.
Idioma: en.
Projeto: Universidade Federal da Fronteira Sul.
Resumo: With the objective to evaluate the efficiency of essential oils of Citrus latifolia (Tahiti lemon) and Cinnamomum zeylanicum (cinnamon bark) in the control of plant pathogens Penicillium sp. and Aspergillus sp. and the quality of the bean seeds, two experiments were conducted. In the first one, the effect of essential oils of C. latifolia and C. zeylanicum was evaluated in vitro development of the fungi Penicillium sp. and Aspergillus sp. and, in the second one, the influence of essential oils on the physiological and sanitary quality of bean seeds. The variables mycelial growth, conidial germination and sporulation of Penicillium sp. and Aspergillus sp. were measured in the first experiment, while the seed germination test, first count of germination, germination speed index (GSI) and sanity test of bean seeds were measured in the second. The essential oil (EO) of C. zeylanicum was more efficient than C. latifolia in the control of Aspergillus sp. and Penicillium sp., but decreased the physiological quality of the beans seeds. The fungal diversity identified in the seed health test was composed by fungi of the genera Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Fusarium, Chaetomium and Rhizopus. The results indicate the potential of the use of these EOs in the seeds treatment.(AU)

Com o objetivo de avaliar a eficiência dos óleos essenciais de Citrus latifolia (limão taiti) e Cinnamomum zeylanicum (canela em casca) no controle dos fitopatógenos Penicillium sp. e Aspergillus sp. e na qualidade das sementes de feijão, foram conduzidos dois experimentos. No primeiro, avaliou-se o efeito dos óleos essenciais de C. latifolia e C. zeylanicum no desenvolvimento in vitro dos fungos Penicillium sp. e Aspergillus sp. e, no segundo, a influência dos óleos essenciais sobre a qualidade fisiológica e sanitária das sementes de feijão. As variáveis crescimento micelial, germinação de conídios e esporulação de Penicillium sp. e Aspergillus sp. foram aferidas no primeiro experimento, enquanto o teste de germinação de sementes, primeira contagem de germinação, índice de velocidade de germinação (IVG) e teste de sanidade de sementes de feijão foram aferidas no segundo. O óleo essencial (OE) de C. zeylanicum foi mais eficiente que C. latifolia no controle dos fungos Aspergillus sp. e Penicillium sp., mas diminuiu a qualidade fisiológica das sementes de feijão. A diversidade fúngica identificada no teste de sanidade de sementes foi composta por fungos dos gêneros Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Fusarium, Chaetomium e Rhizopus. Os resultados indicam o potencial do uso desses óleos essenciais no tratamento de sementes.(AU)
Descritores: Penicillium
Aspergillus
Óleos Voláteis
Cinnamomum zeylanicum
Citrus
Fabaceae
-Cladosporium
Germinação
Fusarium
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-966987
Autor: Silva, Regildo Márcio Gonçalves; Carvalho, Ana Carolina Monetta; Matiolli, Larissa Silva; Figueiredo, Célia Cristina Malagutti; Gomes, Amanda Costa; Ferreira, Paulo Cesar; Silva, Luciana Pereira.
Título: Genotoxicity and antioxidant activity of spices and herbs used in brazilian cuisine / Genotoxicidade e atividade antioxidante de especiarias e ervas utilizadas na culinária brasileira
Fonte: Biosci. j. (Online);34(3):727-743, mai/jun. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Spices are natural plant products, have been used not only as flavoring and coloring agents, but also as food preservatives and folk medicines throughout the world for thousands of years. Many spices also have been recognized by having both digestive stimulant and carminative actions and also antimicrobial, anti-inflammatory, antimutagenic and anti-carcinogenic potential. Antioxidant and genotoxic potential of species commonly used in Brazil was evaluated. The antioxidant activity was evaluated using different methods, including DPPH radical scavenging activity, ferric reducing power (FRAP), iron ion chelating power, inhibition of lipid peroxidation (TBARS), NO radical scavenging, and oxidative hemolysis inhibition. Furthermore, the antigenotoxic activity was evaluated through mitotic index and chromosome aberration in Allium cepa roots. Quantification of total phenols and flavonoids carried out. The results with the Ocimum basilicum spices in the DPPH test showed activity (82.01%), FRAP (321.12 uM ET and iron chelating activity (94.18) and for the Cinnamomum zeylanicum spice in the TBARS test (18.52%) evaluated by different methods and mechanisms of inactivation of free radicals and according to the evaluation of genotoxicity by the Allium cepa test the spices do not present genotoxic effects.

As especiarias são produtos vegetais naturais, que foram utilizados não só como agentes aromatizantes e colorantes, mas também como conservantes de alimentos e medicamentos populares em todo o mundo há milhares de anos. Muitas especiarias também foram reconhecidas por ter estimulantes digestivos e ações carminativas e também potencial antimicrobiano, anti-inflamatório, antimutagênico e anticarcinogênico. O potencial antioxidante e genotóxico das espécies comumente utilizadas no Brasil foi avaliado. A atividade antioxidante foi avaliada utilizando diferentes métodos, incluindo a atividade de eliminação de radicais DPPH, poder de redução férrica (FRAP), poder quelante de íons de ferro, inibição da peroxidação lipídica (TBARS), eliminação de radicais NO e inibição da hemólise oxidativa. Além disso, a atividade antigenotóxica foi avaliada através do índice mitótico e aberração cromossômica nas raízes do Allium cepa. Quantificação de fenóis totais e flavonoides realizados. Os resultados mostraram que as especiarias (Cinnamomum zeylanicum, Origanum vulgare, Piper nigrum, Zingiber officinale e Ocimum basilicum) apresentaram atividade antioxidante avaliada por diferentes métodos e mecanismos de inativação de radicais livres e de acordo com a avaliação de genotoxicidade pelo teste Allium cepa as especiarias não apresentam efeitos genotóxicos.
Descritores: Especiarias
Culinária
Genotoxicidade
Antioxidantes
-Cinnamomum zeylanicum
Ocimum basilicum
Gengibre
Piper nigrum
Origanum
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-687724
Autor: Dias Castro, Ricardo; Leite Cavalcanti, Alessandro; de Oliveira Lima, Edeltrudes.
Título: Efecto combinado del aceite esencial de Cinnamomum zeylanicum blume y nistatina sobre cepas de Candida no-albicans / Combined effect of Cinnamomum zeylanicum blume essential oil and nystatin on strains of non-albicans Candida
Fonte: Rev. cuba. estomatol;50(2):0-0, abr.-jun. 2013.
Idioma: en.
Resumo: Introduction: considering the emergence of resistant species of albicans and non-albicans Candida to agents therapeutically available as a result of the increased number of immunocompromised population and of the increasingly frequent use of prophylaxis and empirical treatment with antifungals, it's verified that there is a clear and emerging need to introduce new antimicrobials agents in the therapeutic arsenal. The purpose of this study was to evaluate the antifungal activity of essential oil of Cinnamomum zeylanicum Blume alone and combined with Nystatin on strains of C. tropicalis and C. krusei. Methods: this was an experimental research in laboratory. It was determined the Minimum Inhibitory Concentration, using the microdilution method, as well as the Fractional Inhibitory Concentration to determine the possible synergistic effects of the association. Strains of C. tropicalis ATCC 40147 and C. krusei ATCC 40042 were used in the tests. When assessed separately, C. zeylanicum essential oil and Nystatin presented Minimum Inhibitory Concentration of 312,5 µg/mL and 64 µg/mL, respectively, on both tested strains. Results: When combined, were found Minimum Inhibitory Concentration of 39 µg/mL and 32 µg/mL for the essential oil and for Nystatin, respectively. The Fractional Inhibitory Concentration value was 0,6024 for both tested strains, indicating additivity of the inhibitory effect on fungal growth. Conclusions: the results indicate that C. zeylanicum essential oil has antifungal activity against the strains of non-albicans Candida evaluated and that its association with Nystatin potentiates this effect(AU)

Introducción: es necesaria la introducción de nuevos agentes antimicrobianos por el surgimiento de especies de Candida albicans y no albicans resistentes a los agentes terapéuticos disponibles .El objetivo del estudio fue evaluar la actividad antifúngica del aceite esencial de Cinnamomum zeylanicum Blume aislado y asociado con nistatina sobre cepas Candida tropicalis y Candida krusei. Métodos: se realizó una investigación experimental de laboratorio. La concentración mínima inhibitoria fue determinada utilizando el método de microdilución, y la concentración inhibitoria fraccionada se usó para determinar los posibles efectos sinérgicos de la asociación. Para las pruebas fueron utilizadas las cepas de C. tropicalis ATCC 40147 y C. krusei ATCC 40042. Se usaron el aceite esencial de C. zeylanicum y nistatina. Cuando fueron evaluados por separado presentaron la concentración mínima inhibitoria de 312,5 µg/mL y de 64 µg/mL, respectivamente, sobre ambas cepas ensayadas. Resultados: una vez asociados, la concentración mínima inhibitoria fue de 39 µg/mL para el aceite esencial y de 32 µg/mL para la nistatina. El valor de la concentración inhibitoria fraccionada para ambas cepas probadas fue de 0,6024, lo que indica adicción del efecto inhibidor sobre el crecimiento de hongos. Conclusiones: los resultados indican que el aceite esencial de C. zeylanicum tiene actividad antifúngica frente a las cepas de Candida no albicans y que la asociación del mismo con la nistatina promueve la potenciación de este efecto(AU)
Descritores: Candida albicans/isolamento & purificação
Óleos Voláteis/uso terapêutico
Nistatina/administração & dosagem
Cinnamomum zeylanicum/efeitos adversos
Candida tropicalis/citologia
Anti-Infecciosos/uso terapêutico
Limites: Seres Humanos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: biblio-951936
Autor: Beji, Raja Serairi; Khemir, Sameh; Wannes, Wissem Aidi; Ayari, Khaoula; Ksouri, Riadh.
Título: Antidiabetic, antihyperlipidemic and antioxidant influences of the spice cinnamon ( Cinnamomum zeylanicumon ) in experimental rats
Fonte: Braz. J. Pharm. Sci. (Online);54(2):e17576, 2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT The present study investigates the effect of cinnamon (Cinnamomum zeylanicumon) powder supplementation on glucose levels, lipid profiles, and oxidative stress parameters in alloxan-induced diabetic rats. Diabetes was induced in adult male Wistar rats via a single subcutaneous alloxan injection (15 mg/kg). Cinnamon powder was mixed with the standard feed of the rats in an amount of 5% for 28 consecutive days. Serum concentrations of total cholesterol (TC) and triglycerides (TG) were assayed at the end of the experimental period in all investigated groups. Anti-oxidative enzymes such as glutathione peroxidase (GPx), catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD) were sought in the serum and pancreas. Alloxan caused the fasting blood sugar level to increase. The administration of cinnamon blocked the increase of blood glucose. There was also a significant difference in the TG and TC levels between control and treated diabetic rats. In diabetic rats, cinnamon treatment restored the activities of SOD, CAT and GPx. These findings suggested that cinnamon has an anti-hyperglycemic effect, improves lipid profiles, and protect against damage induced by oxidative stress in the diabetic state.
Descritores: Extratos Vegetais/análise
Cinnamomum zeylanicum/efeitos adversos
-Diabetes Mellitus Experimental
Antioxidantes
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-2786
Autor: Binatti, Tairine Tamara; Geromel, Mairto Roberis; Fazio, Maria Luiza Silva.
Título: Ação antimicrobiana de especiarias sobre o desenvolvimento bacteriano / Antimicrobial action of spices on bacterial development
Fonte: Hig. aliment;30(260/261):105-108, 30/10/2016. tab.
Idioma: pt.
Resumo: As especiarias são conhecidas por exercerem uma estabilidade frente à ação de micro-organismos, estando inseridas no grupo dos alimentos estáveis. Considerando os aspectos mencionados, o objetivo do presente trabalho foi avaliar a atividade antimicrobiana de anis estrelado (Illicium verum Hook.), canela-em-pau (Cinnamomum zeylanicum), cardamono (Elettaria cardamomum L.), cravo-da-índia (Syzygium aromaticum), erva-doce (Pimpinella anisum L), mostarda amarela (Brassica hirta Moench.), noz-moscada (Myristica fragrans Houtt), pimenta-da-jamaica (Pimenta officinalis Lindl.) e pimenta rosa (Schinus terebinthifolius Raddi). Para tanto foram utilizados extratos aquosos das diferentes especiarias, impregnados em discos de papel filtro de 6 mm de diâmetro, próprios para antibiograma, colocados em placas de Petri com meio de cultura apropriado, semeado previamente com os seguintes micro-organismos: Bacillus cereus, Bacillus subtilis (ATCC 6633), Salmonella Typhimurium (ATCC 14028), Salmonella Enteritidis e Staphylococcus aureus (ATCC 22923), posteriormente incubados a 35°C por 24 - 48 horas. Os extratos aquosos do anis estrelado (halo de 10 mm), canela em pau (15 mm), cardamono (12 mm), cravo-da-índia (10 mm) e pimenta rosa (10 mm) apresentaram atividade antimicrobiana significativa sobre S. Enteritidis. Sobre S. Typhimurium a inibição significativa ocorreu pela ação dos extratos de cardamono (halo de 10 mm), cravo-da-índia (15 mm) e erva-doce (10 mm). O extrato aquoso de cravo-da-índia forneceu o melhor resultado, uma vez que inibiu significativamente três das cinco bactérias testadas (S. aureus, Salmonella Enteritidis e S. Typhimurium).

Spices are known to fulfill a stability to the action of micro-organisms, being inserted in the group of stable foods. Considering the aspects mentioned, the aim of this study was to evaluate the antibacterial activity of star anise (Illicium verum Hook.), cinnamon (Cinnamomum zeylanicum), cardamom (Elettaria cardamomum L.), clove (Syzygium aromaticum), anise (Pimpinella anisum L.), yellow mustard (Brassica hirta Moench.), nutmeg (Myristica fragrans Houtt), allspice (Pimenta officinalis Lindl.) and pink pepper (Schinus terebinthifolius Raddi). For this purpose the various spices aqueous extracts impregnated in filter paper discs of 6 mm diameter, suitable for antibiogram placed in Petri dishes with the appropriate culture medium previously seeded with the following micro-organisms Bacillus cereus, Bacillus subtilis (ATCC 6633), Salmonella Typhimurium (ATCC 14028), Salmonella Enteritidis and Staphylococcus aureus (ATCC 22923), then incubated at 35° C for 24 - 48 hours. The aqueous extracts of star anise (inhibition zone 10 mm), cinnamon sticks (15 mm), cardamom (12 mm), clove India (10 mm) and pink pepper (10 mm) showed significant antimicrobial activity against S. Enteritidis. About S. Typhimurium significant inhibition occurred by the action of cardamom (inhibition zone 10 mm), clove India (15 mm) and fennel (10 mm). India clove aqueous extract provided the best outcome, since it significantly inhibited three of the five bacteria tested (S. aureus, Salmonella Enteritidis e S. Typhimurium).
Descritores: Bactérias
Análise Microbiológica
Especiarias/análise
Especiarias/microbiologia
Anti-Infecciosos
-Pimenta
Cinnamomum zeylanicum
Alimentos Integrais
Illicium
Óleo de Cravo
Responsável: BR526.1 - Biblioteca de Saúde Pública


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Id: biblio-1005208
Autor: Souto da Rosa, Roberto; Numata, Romina; Marovic, María Elena; Montenegro, Judith; Gurni, Alberto A; Rugna, Ana; Bassols, Graciela.
Título: Análisis micrográfico y fitoquímico de muestras comerciales de "canela" / Micrographic and phytochemical analysis of commercial samples of "cinnamon"
Fonte: Dominguezia;31(2):11-15, 2015. ilus.
Idioma: es.
Resumo: Cinnamomun verum J.S. Presl (Lauraceae) ("canela") es una especie aromática empleada con frecuencia en alimentación. Se utiliza la corteza desprovista del súber y con una concentración no menor de 1,3 % de aldehído cinámico. También se emplea en medicina por sus propiedades carminativa, antiulcerosa, estomacal, antivomitiva y estimulante. Estas propiedades se deben a la presencia de aceites esenciales. El objetivo de este trabajo es comprobar la calidad de las muestras comercializadas en la ciudad de Buenos Aires. Se adquirieron muestras del comercio (en polvo, trozadas y enteras). Se compararon con descripciones bibliográficas. Se analizaron mediante reducción a polvo, disociación con OHNa al 5 %, reacciones histoquímicas y determinación cualitativa de aceites esenciales. En el análisis micrográfico se observó la presencia de esclereidas, radios floemáticos, fibras y almidón en todas las muestras. Solo en las muestras enteras y trozadas se halló súber. En cuanto a la determinación de aceites esenciales las muestras enteras y trozadas presentaron aldehído cinámico, eugenol y limoneno, entre otros, mientras que en las muestras en polvo no se detectó aldehído cinámico. Las muestras comerciales en polvo cumplen con la monografía de la Farmacopea Argentina 7ª edición, en cuanto al análisis micrográfico. La ausencia de aldehído cinámico en estas muestras se podría deber a las operaciones unitarias en la obtención del polvo. Las muestras enteras y trozadas presentan súber, el cual según la definición, no debería encontrarse aunque su perfil cromatográfico se corresponde con los componentes descriptos en la bibliografía. Sobre la base de los resultados obtenidos se puede concluir que ninguna de las muestras analizadas cumple estrictamente los requisitos de Farmacopea Argentina exigidos para la denominación de "canela de Ceilán". (AU)
Descritores: Controle de Qualidade
Cinnamomum zeylanicum
-Argentina
Cromatografia
Compostos Fitoquímicos
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Relatório Técnico
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-998436
Autor: Reis, Héber Ferreira dos; Bacchi, Lilian Maria Arruda; Scalon, Silvana de Paula Quintão; Flores, Jasna Karoliny Pereira.
Título: In vitro antimicrobial activity and alternative control of anthracnose in papaya / Atividade antimicrobiana in vitro e controle alternativo da antracnose em mamão
Fonte: Arq. Inst. Biol;85:e0192018, 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: We evaluated the efficacy of natural products in the control of papaya anthracnose, in vitro and in vivo. The in vitro experiments for evaluation of mycelial growth used a completely randomized 10 × 4 factorial design (treatments × evaluation periods) with eight replicates, with sporulation evaluated at the end of the experiment. The treatments involved the use of aqueous extract at concentrations of 5 and 15% for Syzygium aromaticum (L.) Merr. & Perry (clove), Cinnamomum zeylanicum Breym (cinnamon), and Zingiber officinalis Rox. (ginger); 1 and 3% chitosan; the fungicide Prochloraz at 100 µg.mL-1; and a control (no treatment). For evaluating conidia germination, we used six treatments with five replicates. The treatments included 7.5% of each extract (clove, cinnamon, and ginger), 1.5% chitosan, and 50 µg.mL-1 of Prochloraz. For the in vivo experiment, "Formosa" papaya "Tainung 1" was used in a completely randomized design, with six treatments and four replicates to evaluate the severity of anthracnose caused by Colletotrichum gloeosporioides. The fruits were treated by immersion for 5 min with 15% clove, cinnamon, and ginger extracts, 8% chitosan, and control with distilled water, and immersion for 2 min in Prochloraz (33.75 g a.i./100 L). The treatments with 15% clove extract and 8% chitosan were effective in all evaluations, resulting in a viable alternative to the fungicide Prochloraz. The treatments with ginger extract were less effective and those with cinnamon offered intermediate control.(AU)

Este trabalho teve por objetivo avaliar, in vitro e in vivo, a eficácia de produtos naturais no controle da antracnose do mamão. Os experimentos in vitro foram instalados em delineamento inteiramente casualizado, sendo para a avaliação de crescimento micelial considerado o esquema fatorial 10 × 4 (tratamentos x períodos de avaliação) com oito repetições, com a esporulação avaliada ao final do experimento. Os tratamentos utilizados foram: extrato aquoso nas concentrações de 5 e 15% de Syzygium aromaticum (L.) Merr. & Perry (cravo-da-índia), Cinnamomum zeylanicum Breym (canela) e Zingiber officinalis Rox (gengibre), quitosana 1 e 3%, fungicida Procloraz a 100 µg.mL-1 e testemunha (sem tratamento). Para a avaliação da germinação de conídios, foram considerados seis tratamentos com cinco repetições. Foram utilizados os mesmos tratamentos, porém, nas concentrações de 7,5% de cada extrato (cravo-da-índia, canela e gengibre), 1,5% de quitosana, e 50 µg.mL-1 de Procloraz. Para o experimento in vivo, foram utilizados mamões "Formosa" "Tainung 1", em delineamento inteiramente casualizado, sendo seis tratamentos com quatro repetições para avaliação de severidade de antracnose causada por Colletotrichum gloeosporioides. Os frutos foram tratados por imersão durante 5 minutos com extratos de cravo-da-índia, canela e gengibre a 15%, quitosana a 8% e testemunha com água destilada, e imersão por 2 minutos em fungicida Procloraz (33,75 g i.a./100 L). Os tratamentos com extrato de cravo-da-índia a 15% e quitosana a 8% foram eficazes em todas as avaliações, sendo uma alternativa viável ao fungicida Procloraz. Os tratamentos com extrato de gengibre foram menos eficientes, com controle intermediário para o extrato de canela.(AU)
Descritores: Produtos Biológicos/uso terapêutico
Carica
Micoses
-Extratos Vegetais
Cinnamomum zeylanicum
Gengibre
Syzygium
Quitosana
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-998019
Autor: Escobar Bustamante, María Belén.
Título: Obtención de un ingrediente activo microencapsulado con propiedades antiinflamatorias a partir de 8 plantas medicinales / Obtaining a microencapsulated active ingredient with anti-inflammatory properties from 8 medicinal plants.
Fonte: Ambato; s.n; 2018. 1-62 p. ilus, tab, graf.
Idioma: es.
Tese: Apresentada a Universidad Técnica de Ambato para obtenção do grau de Especialista.
Resumo: El empleo de plantas medicinales por su gran disponibilidad y variedad de principios activos con importancia farmacológica, ha sido fuente de investigación para avances científicos. El presente estudio se centró en la obtención de un ingrediente activo antiinflamatorio a partir de los extractos etanólicos de 8 plantas medicinales: Cymbopogon citratus, Mentha sativa L, Cynara scolymus L, Zingiber officinale L, Ocimum basilicum L, Cinnamomum verum J y Camellia sinensis. Las mejores condiciones para el proceso de extracción de los metabolitos vegetales de las plantas empleadas se establecieron a partir de un diseño factorial 22, utilizando dos variables de estudio, concentración del disolvente etanol (ETOH) y tiempo de extracción, empleando la tecnología de spray drying se microencapsularon los extractos etanólicos. Para la determinación de la actividad antiinflamatoria, se sometió a pruebas in vitro mediante el método de estabilización de membrana de los eritrocitos humanos en comparación con el antiinflamatorio testigo utilizado la aspirina. Identificando que el mayor porcentaje de actividad antiinflamatoria lo posee el microencapsulado de la mezcla de las 8 plantas medicinales con un valor de 76,96 %. A partir de espectrofotometría ultravioleta-visible, se cuantificaron dos de los componentes fitoquímicos que le dan la capacidad antiinflamatoria al microencapsulado, polifenoles totales 93,50 ± 1,78 mg AG/g microencapsulado y flavonoides totales 54,80 ± 8,61 mg quercetina/g microencapsulado. Esta investigación mostró un efecto sinérgico de la mezcla de las 8 plantas debido a que se potenció la actividad de los principios activos que les dan la capacidad antiinflamatoria (polifenoles y flavonoides). (AU)
Descritores: Plantas Medicinais
Cinnamomum zeylanicum
Ocimum basilicum
Gengibre
Mentha
Camellia sinensis
Cynara
Cymbopogon
Anti-Inflamatórios
-Extratos Vegetais
Equador
Medicina Tradicional
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-947953
Autor: Silva, Cristiane Mendes da; Botelho, Renato Vasconcelos; Faria, Cacilda Marcia Duarte Rios.
Título: Ação de extratos de cinamomo sobre / Actions of extracts of chinaberry on Plasmopara viticola
Fonte: Biosci. j. (Online);30(5 Supplement 2):639-649, 2014. graf.
Idioma: pt.
Resumo: Este trabalho teve como objetivo comparar quatro metodologias diferentes de preparo do extrato de cinamomo (Melia azedarach), sobre a germinação de Plasmopara viticola, fungo causador do míldio da videira. Nos experimentos avaliaram-se as concentrações de 0, 10, 20, 30, 40, 50 mL L-1 de extrato de frutos de cinamomo, secos e moídos, na proporção 1:10 m/v, além dos tratamentos padrões com calda bordalesa (1:1:100 m/m) e mancozebe (2,5 g p.c. L-1) para o experimento in vitro, e calda bordalesa para o experimento a campo. Entre as metodologias testadas, escolheuse a de melhor desempenho para submetê-la a condições de campo, avaliando a ação desse extrato sobre a área abaixo da curva de progresso da doença (AACPD) do míldio da videira. A metodologia que apresentou um controle efetivo in vitro sobre a germinação de esporângios de P. viticola foi a infusão de pó de frutos com sementes secos e moídos por 15 minutos, apresentando reduções de 62 a 70%. Em condições de campo, todas as concentrações do extrato aquoso de cinamomo por infusão foram tão eficientes quanto o tratamento padrão com calda bordalesa, em que não se diferiram estatisticamente e, verificaram uma redução de 55 a 64% da severidade do míldio da videira.

The objective of this study was compare four different methods of preparing the extract of chinaberry (Melia azedarach), on germination of Plasmopara viticola, fungus of downy mildew. In the experiments we evaluated the concentrations of 0, 10, 20, 30, 40, 50 mL L-1 of chinaberry extract (1:10 w/v) in addition to standard treatments with bordeaux mixture (1:1:100 m/m) and mancozeb (2.5 g c.p. L-1) for the in vitro experiment, and bordeaux mixture for the field experiment. Among the methodologies tested, we have chosen the best performance to subject it to field conditions, evaluating the action of this extract on the area under the disease progress curve (ADPC) of downy mildew. The methodology we presented an effective control in vitro germination of sporangia of P. viticola was extract by infusion of fruit with seeds dried and ground for 15 minutes, with reductions from 62 to 70%. In field conditions, all concentrations of aqueous extract of chinaberry by infusion were as effective as the standard treatment with bordeaux mixture, which did not differ statistically and found a reduction from 55 to 64% of the severity of downy mildew.
Descritores: Extratos Vegetais
Cinnamomum zeylanicum
Vitis
Agricultura Sustentável
Agricultura Orgânica
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central



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