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Pesquisa : B01.650.940.800.575.912.250.618.100.050.060.149 [Categoria DeCS]
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Id: biblio-1048657
Autor: Silva Júnior, Fernando José da; Santos Júnior, José Amilton; Dias, Nildo da Silva; Gheyi, Hans Raj; Rivera, Rene Chipana; Silva, Gerônimo Ferreira da; Fernandes, Cleyton dos Santos.
Título: Green onion production under strategies of replacement and frequencies of circulation of brackish nutritive solutions / Produção de cebolinha sob estratégias de reposição e frequências de circulação de soluções nutritivas salobras
Fonte: Biosci. j. (Online);35(3):796-805, may./jun. 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: The cultivation of vegetables in semi-arid regions, especially in the context of the use of brackish water, has been made possible by the use of the hydroponics technique. Thus, two experiments were carried out between December 2016 and January 2017 in a protected environment at the Federal Rural University of Pernambuco (UFRPE), Recife ­ PE, Brazil (8° 1"7" South latitude and 34° 56" 53" West longitude, and average altitude of 6.5 m), aiming at evaluating the production of green onion (cv. "Todo dia" Evergreen - Nebuka) in plants exposed to brackish nutrient solution (1.5, 3.0, 4.5, 6.0, 7.5 and 9.0 dS m-1), applied at two frequencies of circulation (twice a day - at 8 and 16 hours, and three times per day - at 8, 12 and 16 hours) in low-cost hydroponics system. In Experiment I, the nutrient solution evapotranspirated by the plants was replaced with the respective brackish water used in its preparation, and in Experiment II with UFRPE supply water (0.12 dS m-1). In both cases, a completely randomized experimental design was used, in a 6 x 2 factorial scheme, with five replications. It was concluded that under replacement with brackish water, the increase in the frequency of circulation attenuated the losses imposed by the salinity to the biometric variables and of the production of fresh and dry phytomass of the plants; the water supply replenishment had a greater mitigating role in relation to the damage caused by the salinity with the increase of the electrical conductivity of the nutrient solution.

O cultivo de hortaliças em regiões semiáridas, especialmente no contexto de uso de águas salobras, tem sido viabilizado pelo uso da técnica da hidroponia. Diante disto, entre janeiro de 2016 e abril de 2017, foram conduzidos dois experimentos em ambiente protegido na Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Recife, PE (8° 1"7" Sul e 34° 56" 53" Oeste, altitude média de 6,5 m), objetivando-se avaliar a produção da cebolinha (cv. Todo ano Evergreen - Nebuka) em plantas expostas a soluções nutritivas salobras (1,5; 3,0; 4,5; 6,0; 7,5 e 9,0 dS m-1) aplicadas em duas frequências de circulação (duas vezes ao dia - às 8 e às 16 horas; e três vezes ao dia - às 8, 12 e 16 horas). Em ambos os casos, utilizou-se um delineamento experimental inteiramente casualizado, em esquema fatorial 6 x 2, com cinco repetições. No Experimento I, a lâmina de solução nutritiva evapotranspirada pelas plantas foi reposta com a respectiva água salobra utilizada no seu preparo e, no Experimento II, com água de abastecimento da UFRPE (0,12 dS m-1). Concluiu-se que sob reposição com água salobra, o aumento da frequência de circulação atenuou as perdas impostas pela salinidade às variáveis biométricas e de produção de fitomassa fresca e seca das plantas; a reposição com água deabastecimento passou a ter maior papel mitigador em relação ao dano causado pela salinidade com o aumento da condutividade elétrica da solução nutritiva.
Descritores: Verduras
Hidroponia
Cebolinha-Francesa
Salinidade
-Zona Semiárida
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-687010
Autor: Buitrago Díaz, Alexis; Rojas Vera, Janne; Rojas Fermín, Luís; Morales Méndez, Antonio; Aparicio Zambrano, Rosa; Rodríguez Contreras, Luís.
Título: Composition of the essential oil of leaves and roots of Allium schoenoprasum L. (Alliaceae) / Composición del aceite esencial de hojas y raíces de Allium schoenoprasum L
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;10(3):218-221, mayo 2011. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Essential oil from leaves and roots of Allium schoenoprasum L. (Alliaceae) were analyzed by GC/MS. The oils extracted by hydrodistillation yielded 0.02 percent and 0.03 percent for leaves and roots, respectively. Five (99.12 percent leaves) and four (98.32 percent roots) components were identified being bis-(2-sulfhydryethyl)-disulfide (72.06 percent leaves, 56.47 percent roots) the major constituent on the two oil samples while 2,4,5-trithiahexane (5.45 percent leaves, 15.90 percent roots) and tris (methylthio)-methane (4.01 percent leaves, 12.81 percent roots) were detected in lower amounts.

Los aceites esenciales de hojas y raíces de Allium schoenoprasum L. (Alliaceae fueron analizados por CG/EM. La extracción por hidrodestilación mostró un rendimiento de 0.02 por ciento y 0.03 por ciento para las hojas y raíces, respectivamente. Cinco (99.12 por ciento hojas) y cuatro (98.32 por ciento raíces) compuestos fueron identificados siendo el bis-(2-sulfidietil)-disulfuro (72.06 por ciento hojas, 56.47 por ciento raíces) el compuesto mayoritario en los dos aceites mientras que 2,4,5-tritiahexano (5.45 por ciento hojas, 15.90 por ciento raíces) y tris (metilthio)-metano (4.01 por ciento hojas, 12.81 por ciento raíces) fueron observados en menores cantidades.
Descritores: Óleos Voláteis/química
Cebolinha-Francesa/química
Folhas de Planta/química
Sulfetos/análise
-Cromatografia Gasosa-Espectrometria de Massas
Hexanos/análise
Metano/análise
Raízes de Plantas/química
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central



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