Base de dados : LILACS
Pesquisa : B01.650.940.800.575.912.250.618.937.900.444 [Categoria DeCS]
Referências encontradas : 51 [refinar]
Mostrando: 1 .. 10   no formato [Detalhado]

página 1 de 6 ir para página                

  1 / 51 LILACS  
              next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: biblio-888095
Autor: Fadeifard, F; Raissy, M; Jafarian, M; Boroujeni, H. Rouhi; Rahimi, M; Faghani, M.
Título: Effects of black seed (Nigella sativa), ginger (Zingiber officinale) and cone flower (Echinacea angustifolia) on the immune system of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss / Efeitos de semente preta (Nigella sativa), gengibre (Zingiber officinale) e Flor-de-cone (Echinacea angustifolia) no sistema imunológico de truta arco-íris, Oncorhynchus mykiss
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);70(1):199-204, Jan.-Feb. 2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: This study was carried out to evaluate the effects of dietary essential oils of ginger (Zingiber officinale), black seed (Nigella sativa) and cone flower (Echinacea angustifolia) on the immune system of cultured rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. A total of 360 fish were divided into 4 groups and 3 replicates each containing 30 fish. The fish were fed for 21 days with 1% of the herbal essential oils and with unsupplemented diet as the control group. Haematological and immune parameters including serum lysozyme, number of phagocytic bacteria, Hb, PCV, MCV, MCH, MCHC, number of RBC and WBC were studied. Treatments recorded enhancement in immune parameters compared to the control group. Significantly higher serum lysozyme level and phagocytic germs were detected in the groups fed black seed, ginger and cone flower (P<0.05). However, no significant difference was found in RBC, Hb, PCV, MCV, MCH and MCHC of fish fed the diets containing essential oils and the control group (P>0.05). The results of this study demonstrated that essential oils might strengthen the non-specific immunity of rainbow trout.(AU)

Avaliou-se a eficácia de uma dieta com semente preta (Nigella sativa), gengibre (Zingiber officinale) e Flor-de-cone (Echinacea angustifolia) sobre o sistema imunológico de truta arco-íris (Oncorhynchus mykiss) em cultivo. Um total de 360 peixes foram divididos em 4 grupos com 3 repetições cada, contendo 30 peixes. Os peixes foram alimentados por 21 dias com 1% de óleo essencial herbáceo e com dieta comercial não suplementada como controle. Parâmetros imunes e hematológicos incluindo soro lisozima, número de bactéria fagocítica, Hb, PCV, MCV, MCH, MCHC, número de RBC e WBC foram estudados. Os tratamentos registraram a melhoria em parâmetros imunes comparados ao grupo de controle. Foram detectadas concentrações de lisozima no soro e germes fagocíticos significativamente altos em grupos que receberam semente preta, gengibre e Flor-de-cone (P<0.05). Porém, não foi encontrada diferença significativa em RBC, Hb, PCV, MCV, MCH e MCHC nos peixes alimentados com dietas contendo óleos essenciais e no grupo de controle (P>0.05). Os resultados deste estudo demonstraram que óleos essenciais podem aumentar a imunidade não específica da truta arco-íris.(AU)
Descritores: /administração & dosagem
CHANNEL ISLANDSTEMEFOS/administração & dosagem
Nigella sativa/efeitos adversos
Gengibre/imunologia
-Nigella sativa/imunologia
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


  2 / 51 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: biblio-1055409
Autor: Oliveira, Cristina Soltovski de; Bisinella, Radla Zabian Bassetto; Bet, Camila Delinski; Beninca, Cleoci; Demiate, Ivo Mottin; Schnitzler, Egon.
Título: Physicochemical, Thermal, Structural and Pasting Properties of Unconventional Starches from Ginger (Zingiber officinale) and White Yam (Dioscorea sp)
Fonte: Braz. arch. biol. technol;62:e19180579, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Ginger and white yam starches were investigated and compared with maize starch. Proximal composition, thermogravimetry, differential scanning calorimetry, microscopy, colourimetry, X-ray powder diffractometry and pasting profile were analysed. The unconventional starches presented higher protein and ash contents than the maize starch, that had the highest thermal stability. Higher gelatinisation temperatures were reported for ginger starch, and the enthalpy of the unconventional starches were similar. The maize starch presented the lowest gelatinisation values. For the corn starch the granules were polygonal and smaller than the unconventional starches, and oval shapes and larger diameters were found for the ginger and yam starches. The unconventional starches presented less brightness and a greater tendency to red and yellow. The maize and ginger starches had A-type diffraction patterns, while the white yam starch had a C-type pattern. The highest relative crystallinity was observed for the ginger starch and there were small differences between the yam and maize starches. Higher peak viscosity and final viscosity and lower pasting temperature were observed for the yam starch. Ginger starch showed the highest shear and stability of heating glue, so may be used in products processed under high temperatures; and yam starch can be used in acidic foods that require high viscosities.
Descritores: Gengibre/química
Colocasia/química
Amidos e Féculas
-Termogravimetria/instrumentação
Análise Diferencial Térmica/instrumentação
Microscopia/instrumentação
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR1.1 - BIREME


  3 / 51 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1283774
Autor: Nunes Carvalho, Gerdane Celene; Garcia Lira Neto, Jose Claudio; Cunha Nunes, Lívio César; Parente Garcia Alencar, Ana Maria; Lino Marques, Regina Lúcia; Coelho Damasceno, Marta Maria.
Título: Efetividade do gengibre no tratamento do diabetes mellitus tipo 2: estudo-piloto do tipo ensaio clínico randomizado / Efectividad del jengibre en el tratamiento de la diabetes mellitus tipo 2: estudio piloto del tipo ensayo clínico aleatorizado / Effectiveness of Ginger in the Treatment of Type 2 Diabetes Mellitus: A Pilot Study of the Randomized Clinical Trial Type
Fonte: Aquichan;21(1):e2115, Abr. 8, 2021.
Idioma: en.
Resumo: Objective: To analyze the effectiveness of ginger in the reduction of the glycemic, lipid and anthropometric levels in people with Type 2 Diabetes Mellitus. Materials and method: A double-blind pilot study of the randomized clinical trial type, conducted between October 2017 and January 2018. The inclusion criteria were as follows: individuals with type 2 diabetes, aged from 18 to 80 years old, using oral antidiabetic drugs, and with glycated hemoglobin values between 7 % and 10 %. The participants were randomized and allocated in two different groups. In the experimental group, the participants used 1.2 g of ginger and, in the control group, 1.2 g of placebo. The primary outcome was the reduction in blood glucose. The reduction in the lipid and anthropometric levels was the secondary outcome. The intervention lasted four weeks. Results: A total of 21 participants were included in the study. The use of 1.2 g of ginger resulted in noticeable reductions in the anthropometric and lipid levels in 30 days of follow-up, but it did not reduce the glycemic levels. Conclusions: In this study, it was shown that ginger capsules, in doses of 1.2 g a day, can help to reduce anthropometric measures and lipid levels in the population under study; however, it had no effect on the glycemic levels.

Objetivo: analizar la efectividad del jengibre en la reducción de los niveles glicémicos, lipídicos y antropométricos de personas con diabetes mellitus tipo 2. Materiales y método: estudio piloto, del tipo ensayo clínico aleatorizado, doble ciego, llevado a cabo entre octubre de 2017 y enero de 2018. Los criterios de inclusión fueron los siguientes: personas con diabetes tipo 2, de 18 a 80 años de edad, en uso de antidiabéticos orales y con valores de hemoglobina glicada entre 7 % y 10 %. Los participantes fueron aleatorizados y asignados en dos grupos distintos. En el grupo experimental, los participantes usaron 1,2 g de jengibre y, en el de control, 1,2 g de placebo. El resultado primario fue la reducción de la glicemia. La reducción de los niveles lipídicos y antropométricos fue el resultado secundario. La intervención duró cuatro semanas. Resultados: 21 participantes formaron parte del estudio. El uso de 1,2 g de jengibre evidenció perceptibles reducciones de los niveles antropométricos y lipídicos en 30 días de seguimiento, pero no se mostró suficiente para reducir los niveles glicémicos. Conclusiones: en el estudio se demostró que cápsulas de jengibre, en dosis de 1,2 g por día, pueden ayudar a reducir medidas antropométricas y niveles lipídicos en la población del estudio, sin embargo, sin efecto en los niveles glicémicos.

Objetivo: analisar a efetividade do gengibre na redução dos níveis glicêmicos, lipídicos e antropométricos de pessoas com diabetes mellitus tipo 2. Materiais e método: estudo-piloto, do tipo ensaio clínico randomizado, duplo-cego, realizado entre outubro de 2017 e janeiro de 2018. Os critérios de inclusão foram: pessoas com diabetes tipo 2, de 18 a 80 anos, em uso de antidiabéticos orais e com valores de hemoglobina glicada entre 7 % e 10 %. Os participantes foram randomizados e alocados em dois grupos distintos. No grupo experimental, os participantes usaram 1,2 g de gengibre e, no grupo controle, 1,2 g de placebo. O desfecho primário foi a redução da glicemia. A redução dos níveis lipídicos e antropométricos foi o desfecho secundário. A intervenção durou quatro semanas. Resultados: 21 participantes fizeram parte do estudo. O uso de 1,2 g de gengibre trouxe perceptíveis reduções dos níveis antropométricos e lipídicos em 30 dias de acompanhamento, mas não se mostrou suficiente para a redução dos níveis glicêmicos. Conclusões: neste estudo, mostrou-se que cápsulas de gengibre, em doses de 1,2 g por dia, podem ajudar a reduzir medidas antropométricas e níveis lipídicos na população estudada, no entanto sem efeito nos níveis glicêmicos.
Descritores: Atenção Primária à Saúde
Terapias Complementares
Ensaio Clínico
Gengibre
Diabetes Mellitus Tipo 2
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO243.1 - Biblioteca Octavio Arizmendi Posada


  4 / 51 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: biblio-1253798
Autor: Carvalho, Gerdane Celene Nunes.
Título: Efeito do gengibre (zingiber officinale) no controle glicêmico e lipêmico de pessoas com diabetes tipo 2: ensaio clínico randomizado duplo cego controlado por placebo / Effect of ginger (zingiber officinale) on glycemic and lipid control of people with type 2 diabetes: placebo-controlled double-blind randomized trial.
Fonte: Fortaleza; s.n; jul. 2018. 151 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Faculdade de Farmácia, Odontologia e Enfermagem, Universidade Federal do Ceará para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: O controle glicêmico do Diabetes Mellitus constitui um desafio da prática clínica. Ademais, o diabetes predispõe a dislipidemia diabética. A fitoterapia constitui uma alternativa de tratamento coadjuvante para a redução dos níveis glicêmicos e lipêmicos nas pessoas com diabetes tipo 2. Objetivou-se avaliar a efetividade do gengibre (Zingiber officinale) na redução dos níveis glicêmicos e lipêmicos de pessoas com diabetes tipo 2. Ensaio clínico randomizado, duplo cego, controlado por placebo, realizado em nove Estratégias de Saúde da Família de Picos/Piauí. A amostra totalizou 103 participantes com DM tipo 2, que foram alocados aleatoriamente em blocos pareados por hemoglobina glicada e sexo, em grupo controle (n =56) e experimental (n = 47). A coleta de dados foi realizada de dezembro/2017 a maio/2018. No recrutamento, os participantes foram orientados em relação ao protocolo do estudo e avaliados quanto aos critérios de exclusão e à adesão ao tratamento farmacológico, além da coleta para os dados bioquímicos. No encontro subsequente coletou-se dados socioeconômicos, clínicos e antropométricos e iniciou-se a intervenção com duração de três meses, cujo acompanhamento foi mensal. O grupo experimental consumiu uma cápsula contendo 600 miligramas de gengibre extrato seco 0,1% duas vezes ao dia e grupo controle recebeu cápsulas idênticas ao gengibre contendo celulose microcristalina MC-102. Para as análises de dados utilizou-se o SPSS 22.0, o software R 3.3.1., e os testes U de Mann-Whitey, Wilcoxon, Qui-quadrado de Pearson e Exato de Fischer. O estudo foi aprovado pelo Comitê de Ética em Pesquisa da Universidade Estadual do Piauí (Parecer: 2.248.450) e registrado na Rede Brasileira de Ensaios Clínicos (TRIAL: U111-1202-1650). Os resultados apontam a prevalência de mulheres, o tempo de diagnóstico < 5 anos e presença de hipertensão arterial. A maioria dos participantes eram sedentários, tinham sobrepeso e níveis elevados de glicemia e lipídios. O gengibre reduziu significativamente a glicemia de jejum (p=0,001), o colesterol (p=0,010) e o LDL-C (p=0,018) em relação aos valores basais, no entanto, não houve redução significativa do grupo experimental em relação ao grupo controle para esses parâmetros (-29,55 ± 53,76 vs. -9,25 ± 48,44, p=0,13), (-11,62±30,5 vs. -8,09±75,32, p=0,884) e (-7,45±23,12 vs. 11,97±66,15, p=0,12), respectivamente. O tempo de diagnóstico apresentou associação significativa com a glicemia, a idade com glicemia, HDL-C, LDL-C e HOMA-IR e a circunferência da cintura com o HDL-C e HOMA-IR. Conclui-se que o gengibre pode ser considerado uma terapia coadjuvante para o diabetes tipo 2, visto que reduziu alguns parâmetros glicêmicos e lipêmicos. (AU)
Descritores: Glicemia
Colesterol
Gengibre
Diabetes Mellitus Tipo 2
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


  5 / 51 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: biblio-1132272
Autor: Souza Junior, Edgar Teixeira de; Siqueira, Leandro Martins; Almeida, Rafael Nolibos; Lucas, Aline Machado; Silva, Caroline Garcia Finkler da; Cassel, Eduardo; Vargas, Rubem Mário Figueiró.
Título: Comparison of Different Extraction Techniques of Zingiber officinale Essential Oil
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20190213, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: CNPq.
Resumo: Abstract This study aims to find the best conditions for the extraction of Zingiber officinale essential oil using the supercritical fluid extraction (SFE), steam distillation (SD) and hydrodistillation (HD) techniques, regarding the maximum oil yield. For the HD technique is evaluated the best ratio between plant mass and water volume and for SFE and SD the pressure condition was investigated. Principal Component Analysis (PCA) was used to evaluate the similarity between the composition of the essential oil in different pressures and extraction methods. The experimental extraction curve was plotted and three different mathematical models were used to fit the data for SD and SFE methods, obtaining the relevant mass transfer parameters. The essential oil compounds were identified by gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS), being α-zingiberene the main component with different contents (from 11.9 to 28.9%). The best condition for the SFE was 100 bar, 40 °C (0.0508 goil/gplant) with 19.34% of α-zingiberene; for the SD, 3 bar (133 °C) (0.00616 goil/gplant) with 28.9% of α-zingiberene; and HD, the volume of 750 mL (0.006988 goil/gplant) with 15.70% of α-zingiberene, all measured on a dry basis.
Descritores: Óleos Voláteis/isolamento & purificação
Gengibre/química
-Destilação
Cromatografia com Fluido Supercrítico
Cromatografia Gasosa-Espectrometria de Massas
Modelos Teóricos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR1.1 - BIREME


  6 / 51 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1146967
Autor: Meneghelli, Caroline Merlo; Krause, Marcelo Rodrigo; Schmidt, Juniomar; Colombo, João Nacir; Vieira, Gustavo Haddad Souza.
Título: Performance of ginger crop under different irrigation depths / Desempenho da cultura do gengibre sob diferentes lâminas de irrigação
Fonte: Biosci. j. (Online);36(3):783-791, 01-05-2020. graf.
Idioma: en.
Resumo: In order to achieve good yields and profitability from ginger crops, the water supply must be adequate. However, there are few studies available which have evaluated the adequate water supply to this vegetable. The objective of this study was to evaluate the effect of different irrigation depths on the development and productivity of ginger plants. The research was conducted at the "Sítio Schmidt" farm located in the municipality of Santa Maria de Jetibá, in the central mountainous region of Espírito Santo State, Brazil. The experimental design was a randomized block design with four replications, each experimental unit consisting of three rows at a spacing of 0.90 m and 0.10 m between plants of two meters extension, totaling 20 experimental units. The treatments consisted of application of five irrigation depths equivalent to: 50%, 75%, 100%, 125% and 150% of crop evapotranspiration (ETc). We evaluated the number of sprouts; average mass of export quality rhizome; the production of export, small and total rhizomes (t ha-1); and water use efficiency. The total water depth applied in the range 1100­1200 mm per cycle favors the development of ginger plants, providing the highest yields of total and export rhizomes, the greatest average mass of export quality rhizome and lowest production of small rhizomes.

Para que se alcance bons rendimentos e lucratividade com a cultura do gengibre o fornecimento de água deve ser adequado. Entretanto, ainda são poucos os trabalhos que avaliam o adequado fornecimento de água para esta hortaliça. Frente a isso, objetivou-se avaliar o efeito de diferentes lâminas de irrigação no desenvolvimento e na produtividade da cultura do gengibre. A pesquisa foi conduzida na propriedade "Sítio Schmidt" localizada no município de Santa Maria de Jetibá, região Central Serrana do Estado do Espírito Santo. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com quatro repetições, sendo cada unidade experimental constituída por três fileiras em um espaçamento de 0,90 m e 0,10 m entre plantas de dois metros de extensão, totalizando 20 unidades experimentais. Os tratamentos consistiram na aplicação de cinco lâminas de irrigação, sendo elas: 50%, 75%, 100%, 125% e 150%. Foram avaliados o número de brotações; a massa média dos rizomas com padrão tipo exportação; as produtividades de rizomas tipo exportação, pequeno e total (t ha-1); e a eficiência do uso da água. A lâmina total aplicada na faixa de 1100-1200 mm por ciclo, ou seja, 75 a 100% da ETc favorece o desenvolvimento de plantas de gengibre, proporcionando maiores produtividades de rizoma total e tipo exportação, maior massa média de rizoma tipo exportação e menor produção de rizomas pequenos.
Descritores: Evapotranspiração
Usos da Água
Gengibre
Desidratação
Horticultura
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  7 / 51 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: lil-761222
Autor: Grandis, RA; Mochetti, HF; Santinon, ME; Perina, S; Resende, FA; Bauab, TM; Nogueira, LG.
Título: Avaliação da Atividade Antibacteriana do Gengibre (Zingiber officinale Roscoe) e do Maracujá Amarelo (Passiflora edulis Sims) / Evaluation of Antibacterial Activity of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) and Yellow Passion Fruit (Passiflora edulis Sims)
Fonte: Rev. ciênc. farm. básica apl;36(1), mar. 2015. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Nas últimas décadas, inúmeros estudos têm sido realizados para conferir às plantas seu real valor na terapia. São muitos os fatores que vem colaborando com o desenvolvimento desta prática de saúde, principalmente econômicos e sociais. A aplicação do conhecimento tradicional, ou popular, acerca do uso curativo de vegetais no desenvolvimento de fitoterápicos mostra-se como uma estratégia bastante consequente e consistente. Neste contexto, torna-se imprescindível a avaliação das atividades biológicas destas plantas, com destaque para àquelas amplamente utilizadas pela população. Assim, o presente estudo avaliou a atividade antibacteriana de tinturas e pós de folhas de Passiflora edulis Sims (maracujá amarelo) e raízes de Zingiber officinale Roscoe (gengibre), além de infusos e decoctos, respectivamente, obtidos comercialmente, a fim de se avaliar o que é normalmente consumido pela população. Para tanto, as metodologias utilizadas foram as técnicas de difusão em ágar e microdiluição frente aos micro-organismos Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Bacillus subtilis (ATCC 19659), Escherichia coli (ATCC 25922), Salmonella sp (ATCC 19196) e Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853). Os resultados demonstraram que o gengibre possui efeito antibacteriano principalmente sob as bactérias Gram- positivas, enquanto o maracujá amarelo não demonstrou atividade em nenhum dos testes e concentrações testadas. Deste modo, os resultados obtidos no presente estudo contribuem para o screening da atividade antibacteriana, na busca por novos medicamentos.(AU)

In recent decades, numerous studies have been directed to give the plant its real value in therapy. There are many factors that have been collaborating with the development of this health practice, particularly economic and social rights. The application of traditional knowledge, or popular, about the curative use of plants in the development of herbal medicine shows up as a very consequent and consistent strategy. In this context, it is essential to the evaluation of the biological activities of these plants, especially those widely used by the population. So, the present study evaluated the antibacterial activity of tinctures and powders of leaves of Passiflora edulis Sims (yellow passion fruit) and roots of Zingiber officinale Roscoe (ginger), as well as infusions and decoctions, respectively, obtained commercially, in order to evaluate which is normally consumed by the population. Therefore, the methodologies used were the agar diffusion and microdilution techniques against the micro-organisms Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Bacillus subtilis (ATCC 19659), Escherichia coli (ATCC 25922), Salmonella sp (ATCC 19196) and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853). The results showed that ginger has antibacterial effect, mainly on Gram-positive bacteria, while the passion fruit did not show activity in any tests and concentrations. Thereby, the results obtained in this study contribute to the screening of antibacterial activity in the search for new antimicrobial agents.(AU)
Descritores: Gengibre/microbiologia
Passiflora/microbiologia
Anti-Infecciosos
-Plantas Medicinais
Responsável: BR33.1 - Divisão Técnica de Biblioteca e Documentação


  8 / 51 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: biblio-1145612
Autor: Aranda Ventura, José; Villacrés Vallejo, Jorge; Núñez Tuesta, Lener; Marín Sisley, Paul; Nonato Ramírez, Luis; González Aspajo, Germán.
Título: Evaluación de la bioactividad de plantas medicinales cultivadas en el Perú usando la prueba de letalidad de Artemia salina / Bioactivity of medicinal plants cultivated in Peru using Artemia salina lethality test
Fonte: Rev. peru. med. integr;3(3):132-137, 2018. tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo. Determinar la bioactividad de trece plantas medicinales peruanas a través de su capacidad citotóxica. Materiales y métodos. Se elaboraron extractos acuosos, hidroalcohólicos, o zumos liofilizados de las especies vegetales seleccionadas. La citotoxicidad in vitro fue evaluada usando la prueba de letalidad de Artemia salina, con la determinación de la concentración letal media (CL50). El potencial citotóxico de las muestras de extractos evaluados, se clasificaron en: a) no tóxico: CL50 > 1000 µg/ mL; b) baja toxicidad: 500 < CL50 ≤ 1000 µg/ mL; c) toxicidad moderada: 100 < CL50 ≤ 500 µg/ mL, y d) alta toxicidad: CL50 < 100 µg/ mL. Resultados. Los diferentes extractos del rizoma de Curcuma longa mostraron una potente actividad citotóxica, con CL50 entre 20,67 ± 7,04 y 98,14± 2,64 ug/mL. Los extractos de rizoma de Zingiber officinale, del fruto de Physalis angulata y la planta entera de Physalis angulata también mostraron actividad citotóxica con CL50 de 87,15±18,17, 323,48±18,85 y 328,92±23,08 ug/mL, respectivamente. Conclusión. Se encontró actividad citotóxica en los extractos de los rizomas de Curcuma longa, Zingiber officinale, así como el fruto y planta entera de Physalis angulata. Futuros estudios podrán determinar si la flora cultivada en el Perú puede ser una fuente para el desarrollo futuro de agentes antitumorales.

Objective. To determine the bioactivity of 13 Peruvian medicinal plants through their cytotoxic capacity. Material and methods. Aqueous, hydroalcoholic extracts or lyophilized juices of the selected plant species were elaborated. In vitro cytotoxicity was evaluated using the Artemia salina lethality test, with the determination of the mean lethal concentration (LC50). The cytotoxic potential of the samples of evaluated extracts was classified into: a) non-toxic: LC50> 1000 µg / mL, b) low toxicity: 500 < LC50 ≤ 1000 µg / mL, c) moderate toxicity: 100 < LC50≤ 500 µg / mL, and d) high toxicity: LC50 <100 µg / mL. Results. The different extracts of the Curcuma longa's rhizome showed a potent cytotoxic activity, with LC50 between 20.67 ± 7.04 and 98.14 ± 2.64 µg / mL. Zingiber officinale rhizome, Physalis angulate fruit and Physalis angulata whole plant extracts, also showed cytotoxic activity with LC50 of 87.15 ± 18.17, 323.48 ± 18.85 and 328.92 ± 23.08 µg / mL, respectively. Conclusion. Cytotoxic activity was found in the extracts of Curcuma longa, Zingiber officinale rhizomes, as well as Physalis angulata fruit and whole plant extracts. Future studies will be able to determine if the flora cultivated in Peru could be a source for future development of antitumoral agents.
Descritores: Gengibre/toxicidade
Curcuma/toxicidade
Physalis/toxicidade
-Peru
Plantas Medicinais
Artemia
Técnicas In Vitro
Extratos Vegetais
Medicina Tradicional
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR1.1 - BIREME


  9 / 51 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: biblio-1145702
Autor: Diaz Flores, Jhony; Ybañez Julca, Roberto O; Asunción Alvarez, Daniel; Quispe Díaz, Iván M; Asmat Marrufo, Percy.
Título: Capacidad antioxidante in vitro del liofilizado de la pulpa y cáscara del rizoma de Zingiber officinale Roscoe (jengibre) / In vitro antioxidant capacity of freeze dried pulp and peel of the rhizome of Zingiber officinale Roscoe (ginger)
Fonte: Rev. peru. med. integr;4(4):121-126, 2019. graf, ilus.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo. Evaluar la capacidad antioxidante in vitro del liofilizado de la pulpa y cáscara del rizoma de Zingiber officinale Roscoe (jengibre) mediante los ensayos DPPH, FRAP y TBARS. Materiales y métodos. Se separó la pulpa y la cáscara de los rizomas de Z. officinale, se preparó un macerado con solución hidroalcohólica (70:30 EtOH:H2O), y luego de rotaevaporar, se liofilizó. La capacidad antioxidante de los liofilizados se evaluó según porcentaje de inhibición del radical DPPH y el poder antioxidante de reducción férrica (FRAP), así como la capacidad de inhibir la peroxidación lipídica in vitro mediante el ensayo TBARS. Resultados. Los extractos liofilizados de la pulpa y cáscara evidenciaron moderada capacidad antioxidante, siendo similar según porcentaje de inhibición del radical DPPH (46,5 y 45,6% respectivamente). Sin embargo, mediante el ensayo FRAP la cáscara presentó una capacidad antioxidante de 31,09 µg/mL expresados como equivalentes de trolox (ET) en comparación a la pulpa (22,96 µg ET/mL). Además, solo el liofilizado de cáscara del rizoma de Z. officinale a bajas concentraciones (0,1, 0,2 y 0,3 mg/mL) es capaz de reducir significativamente (p < 0,01) la peroxidación lipídica in vitro. Conclusión. La cáscara del rizoma de Z. officinale posee mayor capacidad antioxidante en comparación con la pulpa según los ensayos FRAP y TBARS; sin embargo, la inhibición de radicales DPPH fue la misma tanto en la cáscara como en la pulpa.

Objective. To evaluate the in vitro antioxidant capacity of the freeze-dried pulp and peel of the rhizomes of Zingiber officinale Roscoe (ginger) using the DPPH, FRAP and TBARS assays. Materials and Methods. The pulp and peel were separated from the rhizomes of Z. officinale, then a macerate was prepared with a hydroalcoholic solution (70:30 EtOH: H2O), and after rotary evaporation, lyophilized. The antioxidant capacity of lyophilisates was evaluated according to the percentage of DPPH radical inhibition and the ferric reduction antioxidant power (FRAP), as well as the ability to inhibit lipid peroxidation in vitro using the TBARS assay. Results. Freeze-dried pulp and peel extracts showed moderate antioxidant capacity, being similar according to the percentage of DPPH radical inhibition (46.5% and 45.6% respectively). However, utilizing the FRAP assay, the peel presented an antioxidant capacity of 31.09 µg/mL expressed as Trolox Equivalents (ET) compared to the pulp (22.96 µg ET / mL). Also, only the freeze-dried peel of Z. officinale at low concentrations (0.1, 0.2 and 0.3 mg / mL) can significantly reduce p < 0.01 lipid peroxidation in vitro. Conclusion. The rhizome peel of Z. officinale has a higher antioxidant capacity compared to the pulp according to the FRAP and TBARS assays, however; DPPH radical inhibition was the same in both the peel and pulp.
Descritores: Substâncias Reativas com Ácido Tiobarbitúrico
Gengibre
Antioxidantes
-Plantas Medicinais
Técnicas In Vitro
Extratos Vegetais
Liofilização
Medicina Tradicional
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR1.1 - BIREME


  10 / 51 LILACS  
              first record previous record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: biblio-1140740
Autor: Villanueva León, Marilin.
Título: Efecto antibacteriano del extracto acuoso del Zingiber officinale "kión", sobre cepas de Staphylococcus aureus comparado con Gentamicina, in Vitro / Antibacterial effect of the aqueous extract of Zingiber officinale "kión", on Staphylococcus aureus strains compared to Gentamicin, in Vitro.
Fonte: Trujillo; s.n; 2016. 1-39 p. tab, graf, ilus.
Idioma: es.
Tese: Apresentada a Universidad César Vallejo para obtenção do grau de Especialista.
Resumo: Antecedentes: Desde la época primitiva, el hombre ha ido estudiando diferentes maneras para buscar cura y alivio a diversas enfermedades mediante el uso de varias plantas, productos vegetales y productos derivados de plantas. Recientemente la comunidad científica Internacional ha empezado a investigar respecto al efecto bacteriano del extracto acuoso Zingiber officinale "Kión". En este estudio se utilizara "Kión" peruano. Objetivo: El estudio evaluó el efecto antibacteriano del extracto acuoso del Zingiber officinale "Kión" comparado con Gentamicina sobre cepas de Staphylococcus aureus, in vitro. Métodos: El extracto acuoso de Zingiber oficinale se obtuvo por compresión en condiciones estériles y mediante la técnica de Kirby Bauer en pocillos se enfrentó a 7 cepas de Staphylococcus aureus. Se utilizó gentamicina como control positivo. Resultados: Las cepas de Staphylococcus aureus mostraron una alta sensibilidad a la gentamicina, con un halo de inhibición promedio de 28 mm; mientras que, frente al extracto acuoso de Zingiber officinale "Kión", no se observó inhibición del crecimiento bacteriano. Conclusiones: El extracto acuoso de Zingiber oficinale no tiene efecto antibacteriano contra Staphylococcus aureus.
Descritores: Staphylococcus aureus
Gengibre
-Técnicas In Vitro
Gentamicinas
Medicina Tradicional
Responsável: BR1.1 - BIREME



página 1 de 6 ir para página                
   


Refinar a pesquisa
  Base de dados : Formulário avançado   

    Pesquisar no campo  
1  
2
3
 
           



Search engine: iAH v2.6 powered by WWWISIS

BIREME/OPAS/OMS - Centro Latino-Americano e do Caribe de Informação em Ciências da Saúde