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Pesquisa : B01.650.940.800.575.912.250.773.374 [Categoria DeCS]
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Id: biblio-1255088
Autor: Mendes, Fabio Luiz Ribeiro; Carvalho, Erika Martins; Abrantes, Jaime Antonio; Nogueira, Joseli Maria da Rocha.
Título: Buscando novos antimicrobianos: avaliação da atividade antibacteriana de extratos de Eugenia brasiliensis / Searching for new antimicrobials: evaluation of the antibacterial activity of Eugenia brasiliensis extracts
Fonte: Rev. bras. anal. clin;52(3):228-234, 20200930. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo: Devido à atual resistência bacteriana aos antimicrobianos e à necessidade de buscar novas substâncias com essa atividade, principalmente em produtos naturais, esse trabalho objetivou avaliar e comparar o potencial antibacteriano de extratos de folhas da planta Eugenia brasiliensis, ainda pouco estudada, obtidas por coletas sazonais. Métodos: As coletas foram realizadas trimestralmente no Jardim Botânico do RJ (JBRJ) e os extratos etanólicos preparados com o pó das folhas secas. Foram utilizadas cepas de referência ATCC (American Type Culture Collection) Gram positivas de Staphylococcus aureus: 25.923 (Beta Lactamase -) e 29.213 (Beta Lactamase +), e duas Gram negativas, Escherichia coli (28.922) e Pseudomonas aeruginosa (27.853). A técnica de escolha foi a microdiluição em placa de 96 poços, pois permite avaliar a concentração inibitória mínima (CIM) e posteriormente a concentração bactericida mínima (CBM). Resultados: A melhor atividade antibacteriana (1 mg/mL) foi identificada nos extratos obtidos nos meses mais quentes (menores CIM para bactérias Gram positivas). A CBM foi compatível com a CIM na maioria das estações/cepas bacterianas, indicando possível atividade bactericida dos extratos. Conclusão: A pesquisa demonstrou uma atividade antibacteriana promissora para Gram positivos e existência de variação sazonal, sugerindo um bom potencial para o uso de E. brasiliensis como antimicrobiano. Os resultados também indicam que, no futuro, outros estudos devem ser realizados, como a prospecção química destes extratos.

Objective: Due to the current bacterial resistance to antimicrobials and the need to search for new substances with this activity, mainly in natural products, this work aimed to evaluate and compare the antibacterial potential of Eugenia brasiliensis leaf extracts, still little studied, obtained by seasonal collections. Methods: Leaf collections were made quarterly at the Jardim Botânico do RJ (JBRJ) and ethanol extracts prepared with dry leaf powder. Reference strains ATCC (American Type Culture Collection) Gram positive from Staphylococcus aureus were used: 25923 (Beta Lactamase -) and 29213 (Beta Lactamase +), and two Gram negative strains, Escherichia coli (28.922) and Pseudomonas aeruginosa (27.853). The technique of choice was microdilution in a 96-well plate, as it allows the assessment of the minimum inhibitory concentration (MIC) and subsequently the minimum bactericidal concentration (CBM). Results: The best antibacterial activity (1 mg/mL) was identified in the extracts obtained in the warmer months (lower MICs for Gram positive bacteria). CBM was compatible with MIC in most seasons/ bacterial strains, indicating possible bactericidal activity of the extracts. Conclusion: The research demonstrated a promising antibacterial activity for Gram positive and seasonal variation, suggesting a good potential for the use of E.brasiliensis as an antimicrobial. The results also indicate that in the future, other studies should be carried out, such as the chemical prospecting of these extracts.
Descritores: Extratos Vegetais
Farmacorresistência Bacteriana
Eugenia
Anti-Infecciosos
Responsável: BR408.1 - Biblioteca da Faculdade de Medicina - BFM


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Id: biblio-832965
Autor: Arantes, Vinicius Pereira; Santos, Lays Fernandes dos; Diniz, Karen da Silva; Silva, Gabriela Oliveira da; Costa, Gustavo Meireles.
Título: Estudo comparativo da atividade antibacteriana de extratos vegetais de Senna spectabilis, Rosmarinus officinalis e Eugenia uniflora frente à cepa padrão de Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 6538 e Streptococcus pyogenes ATCC 19615 / Comparative study on the activity of Senna spectabilis, Rosmarinus officinalis and Eugenia uniflora vegetable antibacterial extracts against Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 6538 and Streptococcus pyogenes ATCC 19615 standard strains
Fonte: Arq. ciências saúde UNIPAR;20(3):151-158, set.-dez. 2016.
Idioma: pt.
Resumo: O interesse em terapias alternativas e o uso terapêutico por derivados de plantas vêm crescendo nos últimos anos, obtendo um grande avanço científico no aspecto químico e farmacológico, a Organização Mundial da Saúde (OMS), considera as plantas medicinais como importantes instrumentos da assistência farmacêutica. Objetivo: Determinar atividade antibacteriana comparada entre os extratos de Senna spectabilis, Rosmarinus officinalis e Eugenia uniflora frente à cepa padrão de Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 6538 e Streptococcus pyogenes ATCC 19615. As folhas de E. uniflora, R. officinallis e S. spectabilis foram coletadas no Horto de plantas medicinais da Universidade Estadual de Maringá ­ UEM/PR e as cepas foram fornecidas pela Universidade Paranaense ­ Unipar. A atividade antibacteriana foi determinada por meio da técnica do microdiluição em placa, empregando revelador de crescimento Alamar Blue Assay (MABA). A concentração mínima inibitória (CIM) empregando R. officinalis, E. uniflora, frente a cepa de S. aureus ATCC pode revelar resultados de 125 µg/mL, para extratos de S. spectabilis o CIM foi de 250 µg/mL; para S. pyogenes o CIM de 125 µg/mL foi admitido apenas para R. officinalis e S. spectabilis, E. uniflora apresentou resultados de 500 µg/mL, para P. aeruginosa o CIM para os três extratos foi superior a 500 µg/mL. Os extratos são promissores quando empregados contra S. aureus e S. pyogenes, exceto para P. aeruginosa, no entanto cabe buscar novas alternativas para tratamento deste Gram-negativo.

The interest in alternative therapies and therapeutic use of plant extracts has been increasing in recent years, and has had great scientific advances regarding the chemical and pharmacological aspects. The World Health Organization (WHO) considers medicinal plants as important pharmaceutical care instruments. In order to determine the compared antibacterial activity between Senna spectabilis, Rosmarinus officinalis and Eugenia uniflora extracts against standard strains of Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 6538 and Streptococcus pyogenes ATCC 19615, the leaves of E. uniflora, R.officinallis and S. spectabilis were collected in the medicinal plant garden of the State University of Maringa - UEM/PR, and strains were provided by University Paranaense - Unipar. The antibacterial activity was determined by broth microdilution plate technique using Alamar Blue Assay (MABA) growth revelant. The minimum inhibitory concentration (MIC) using R. officinalis, E. uniflora against the S. aureus ATCC strain revealed results of 125 µg/mL, for S. spectabilis extracts, MIC was of 250 µg/mL; S. pyogenes resulted in a MIC of 125 µg/mL was admitted only for R. officinalis and S. spectabilis, E. uniflora results showed 500 µg/mL, and for P. aeruginosa, MIC was greater than 500 µm/mL for the three extracts. The extracts are considered as promising when used against S. aureus and S. pyogenes, but not for P. aeruginosa. However, new alternatives are being sought for treating this gram-negative strain.
Descritores: Extratos Vegetais/farmacologia
Senna (Planta)/química
Rosmarinus/química
Eugenia/química
Bactérias Gram-Positivas/efeitos dos fármacos
Antibacterianos/farmacologia
-Plantas Medicinais
Pseudomonas aeruginosa/efeitos dos fármacos
Staphylococcus aureus/efeitos dos fármacos
Streptococcus pyogenes/efeitos dos fármacos
Testes de Sensibilidade Microbiana
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-784429
Autor: Silva, Yuri Lisik da; Takemura, Orlando Seiko; Santos, Sandra Regina da Silva Reis dos; Romagnolo, Mariza Barion; Laverde Junior, Antonio.
Título: Triagem fitoquímica e avaliação de propriedades biológicas do extrato alcoólico das folhas de eugenia pyriformis cambess. (myrtaceae) / Phytochemical screening and evaluation of biological properties of alcoholic extract of eugenia uvalha cambess. (myrtaceae) leaves
Fonte: Arq. ciências saúde UNIPAR;19(3):205-211, set.-dez. 2015. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: O extrato alcoólico (EUFO) das folhas da espécie nativa Eugenia pyriformis Cambess (Myrtaceae), popularmente conhecida como uvaia, uvalha ou uvaieira, foi avaliado no presente trabalho quanto às atividades citotóxicas, antioxidantes, antibacterianas e anticolinesterásicas, e quanto à constituição fitoquímica. O extrato EUFO mostrou baixa toxicidade pelo bioensaio de letalidade frente à náuplios de Artemia salina Leach (CL50 > 1000 µg mL-1), não sendo considerado citotóxico. As propriedades antioxidantes foram investigadas in vitro pelo método de DPPH e foram consideradas bastante significativas (IC50 = 2,8 µg mL-1), com valor bem próximo ao obtido para o controle positivo quercetina (IC50 = 1,1 µg mL-1). EUFO não mostrou atividade anticolinesterásica pelo ensaio enzimático de inibição de acetilcolinesterase, nem atividade antimicrobiana frente às bactérias Escherichia coli e Staphylococcus aureus. Estes resultados sugerem que as folhas E. pyriformis apresentam baixa toxicidade e possuem componentes com elevado potencial antioxidante, especialmente taninos e flavonoides, podendo ser indicadas em terapias de doenças relacionadas com a presença de radicais livres.

The alcoholic extract (EUFO) of leaves from the native species Eugenia uvalha Cambess (Myrtaceae), popularly known in Brazil as uvaia, uvalha or uvaieira, were evaluated in this study for the cytotoxic, antioxidant, antibacterial and anticholinesterase activities and phytochemical characterization. Its EUFO extract showed low toxicity by the lethality bioassay using Artemia salina Leach (LC50> 1000µg mL-1) and it did not show cytotoxicity. The antioxidant properties were investigated by in-vitro DPPH method and found to be very significant (CI50 = 2.8 µg mL-1), very close to the value obtained for the positive control quercetin (CI50 = 1.1 µg mL-1). The EUFO did not show anticholinesterase activity by enzyme assay of acetylcholinesterase inhibition, or antimicrobial activity against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. These results suggest that E. uvalha leaves present low toxicity and have presence of high potential antioxidant components, particularly tannins and flavonoids, which may be indicated in disease therapies associated with the presence of free radicals. This is the first report for the antioxidant activity of E. uvalha.
Descritores: Myrtaceae
Eugenia
Antioxidantes
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-1132229
Autor: Ferrari, Débora Oro; Zanella, Luana; Lund, Rafael Guerra; Roman Júnior, Walter Antônio; Adalberto Rodrigues-Junior, Sinval.
Título: Hydroalcoholic Extract of Eugenia uniflora as Denture Disinfectant: Antimicrobial Activity and Effect on the Physical Properties of Polymethylmethacrylate
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20190704, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract To the moment, there is no ideal substance for home-based denture disinfection. This study assessed in vitro the antimicrobial effect of the hydroalcoholic extract of Eugenia uniflora and the effect on the physical properties of denture polymethylmethacrylate (PMMA). Candida albicans, Staphylococcus aureus, and Klebsiella oxytoca were isolated from samples of saliva collected from denture wearers. The extracts were produced in three concentrations, according to the Brazilian Pharmacopeia. One hundred eighty-eight disc-shaped specimens of thermopolymerizable PMMA were prepared and randomly allocated to five treatment groups: sterile saline solution (0.85%; control); chlorhexidine digluconate (0.2%); and hydroalcoholic extract of E. uniflora (0.2%, 0.8%, and 1.16%). The specimens were disinfected for 8 hours/day for 30 days. Adherence of microorganisms to the surface, PMMA surface roughness, and color stability were assessed. Inferential statistics were performed with one- and two-way ANOVA/Tukey test, and Kruskal Wallis, Mann-Whitney U, and paired t-tests, at α=0.05. The extract of E. uniflora at 0.2% and 1.16% reduced the microbial load of K. oxytoca, while chlorhexidine digluconate significantly reduced microbial load of all microrganisms. Microbial adherence at day 10 was reduced by all experimental substances (p<0.001). Surface roughness was not affected by the disinfecting substances (p>0.05). Nevertheless, all experimental groups produced unacceptable color change at the end of the disinfection protocol (p<0.001). The non-adherent potential against microorganisms isolated from the oral cavity confirm the potential of use of the hydroalcoholic extract of E. uniflora as a denture disinfectant. Yet, unacceptable color changes may occur, regardless of extract concentration.
Descritores: Staphylococcus aureus/efeitos dos fármacos
Candida albicans/efeitos dos fármacos
Extratos Vegetais/farmacologia
Dentaduras
Klebsiella oxytoca/efeitos dos fármacos
Eugenia/química
Antissépticos Bucais/farmacologia
-Polimetil Metacrilato
Limites: Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Costa Rica
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Id: biblio-1003338
Autor: Rezende, Uiara Costa; Moreira, Ana Silvia Franco Pinheiro; Kuster, Vinícius Coelho; Oliveira, Denis Coelho de.
Título: Structural, histochemical and photosynthetic profiles of galls induced by Eugeniamyia dispar (Diptera: Cecidomyiidae) on the leaves of Eugenia uniflora (Myrtaceae) / Perfiles estructurales, histoquímicos y fotosintéticos de las agallas inducidas por Eugeniamyia dispar (Diptera: Cecidomyiidae) en las hojas de Eugenia uniflora (Myrtaceae)
Fonte: Rev. biol. trop;66(4):1469-1480, oct.-dic. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Gall-inducing insects manipulate the structural, histochemical and physiological profiles of host-plant tissues to develop galls. We evaluated galls induced by Eugeniamyia dispar on the leaves of Eugenia uniflora in an attempt to answer the following questions: (i) How does this gall-inducing insect change the structural and histochemical profiles of the host-plant organ? (ii) Despite structural changes, can gall tissues maintain photosynthetic activity? Starch, proteins, reducing sugars and reactive oxygen species were detected mainly in the nutritive tissue surrounding the larval chamber. Despite structural changes, the galls induced by E. dispar on E. uniflora retain chlorophyllous tissue, although its amount and photosynthetic activity are less than that of non-galled leaves. This reduced photosynthetic activity, in association with the presence of large intercellular spaces, could improve gas diffusion and, consequently, avoid hypoxia and hypercarbia in gall tissue.(AU)

Resumen Los insectos que inducen las agallas manipulan los perfiles estructurales, histoquímicos y fisiológicos de los tejidos de la planta hospedera para su desarrollo. Nosotros evaluamos las agallas inducidas por Eugeniamyia dispar en las hojas de Eugenia uniflora en un intento de responder las siguientes preguntas: (i) ¿Cómo este insecto inductor de agallas cambia los perfiles estructurales e histoquímicos en el órgano de la planta hospedera? (ii) A pesar de las modificaciones estructurales, ¿pueden los tejidos de la agalla mantener la actividad fotosintética? El almidón, las proteínas, los azúcares reductores y las especies reactivas de oxígeno se detectaron principalmente en la capa de tejido nutritivo que rodea a la cavidad larval. A pesar de las modificaciones estructurales, las agallas inducidas por E. dispar en E. uniflora retienen su tejido clorofílico, aunque su cantidad y actividad fotosintética son menores que en las hojas no agalladas. Esta actividad fotosintética reducida, asociado a la presencia de grandes espacios intercelulares, pueden mejorar la difusión de gases y, en consecuencia, evitar la hipoxia y la hipercapnia en los tejidos de las agallas.(AU)
Descritores: Fotossíntese
Dípteros
Eugenia
Clorofila A
-Hipóxia
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1146421
Autor: Toledo, Adrieli Gorlin; Souza, Juliete Gomes de Lara de; Silva, Jéssica Patrícia Borges da; Favreto, Wagner Alex Jann; Costa, Willian Ferreira da; Pinto, Fabiana Gisele da Silva.
Título: Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oil of leaves of Eugenia involucrata DC / Composição química, atividade antimicrobiana e antioxidante do óleo essencial das folhas de Eugenia involucrata DC
Fonte: Biosci. j. (Online);36(2):568-577, 01-03-2020. tab.
Idioma: en.
Resumo: In the Myrtaceae family, the species Eugenia involucrata DC., popularly known as "cerejeira-do-mato", is traditionally used for the antidiarrheal and digestive action of its leaves. However, no studies were found in the literature regarding its antimicrobial and antioxidant potential. In this context, the objective of the present study was to determine the chemical composition by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) to evaluate the antimicrobial activity by the broth microdilution technique and the antioxidant activity by the 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazila (DPPH) method of the essential oil of E. involucrataleaves. GC-MS identified 28 compounds, all sesquiterpenes, corresponding to 89.41% of the essential oil. The antimicrobial activity of the essential oil was observed for all Gram-positive bacteria tested (Staplylococcus epidermidis, Enterococcus faecalis,Bacillus subtilis and Staplylococcus aureus) and for yeast Candida albicans. The essential oil presented a reduction capacity of DPPH up to 66.81%, evidencing its antioxidant potential. It is suggested that the antimicrobial and antioxidant action of E. involucrata essential oil is related to the presence of the major compounds, elixene (26.53%), ß-caryophyllene (13.16%), α-copaene (8.41%) and germacrene D (7.17%).

Na família Myrtaceae, a espécieEugenia involucrata DC. popularmente denominada "cerejeira-do-mato" é conhecida tradicionalmente pela ação antidiarreica e digestiva de suas folhas. Contudo, na literatura não foram encontrados trabalhos referentes ao seu potencial antimicrobiano e antioxidante. Neste contexto, o objetivo do presente estudo foi determinar a composição química por cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massas (CG-EM) e avaliar a atividade antimicrobiana pela técnica de microdiluição em caldo e a atividade antioxidante pelo método do 2,2-difenil-1-picril-hidrazila (DPPH) do óleo essencial das folhas de E. involucrata. A CG-EM identificou 28 compostos, todos sesquiterpenos, correspondendo a 89,41% do óleo essencial. A atividade antimicrobiana do óleo essencial foi observada para todas as bactérias Gram-positivas testadas (Staplylococcus epidermidis, Enterococcus faecalis,Bacillus subtilise Staplylococcus aureus) e para a levedura Candida albicans. O óleo essencial apresentou capacidade redutora de radicais DPPH de até 66,81%, evidenciando sua potencialidade antioxidante. Sugere-se que a ação antimicrobiana e antioxidante do óleo essencial de E. involucrata esteja relacionada à presença dos compostos majoritários, elixeno (26,53%), ß-cariofileno (13,16%), -copaeno (8,41%) e germacreno D (7,17%).
Descritores: Myrtaceae
Eugenia
Anti-Infecciosos
Antioxidantes
-Espectrometria de Massas
Bacillus
Bactérias
Produtos Biológicos
Candida albicans
Óleos
Destilação
Cromatografia Gasosa
Enterococcus faecalis
Compostos Orgânicos Voláteis
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-1118052
Autor: Wollmann, Jutiane; Schlesener, Daniele Cristine Hoffmann; Mendes, Sávio Ritta; Krüger, Alexandra Peter; Martins, Liliane Nachtigall; Bernardi, Daniel; Garcia, Mauro Silveira; Garcia, Flávio Roberto Mello.
Título: Infestation index of Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) in small fruit in southern Brazil / Índice de infestação de Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) em pequenas frutas no sul do Brasil
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0432018, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - Brasil (CAPES).
Resumo: The spotted-wing drosophila, Drosophila suzukii Matsumura, is considered the main insect pest of small fruit in the world. Identifying susceptible hosts is essential to develop management strategies. The aim of this study was to verify the level of D. suzukii infestation in blackberry, blueberry, strawberry, cattley guava and Surinam cherry fruits cultivated in the southern region in Brazil, and to determine the infestation index (II) per fruit. The studies were carried out during two harvests (2015/16 and 2016/17) in three areas with organic cultivation of small fruit. The highest level of D. suzukii natural infestation was observed in blackberry (40 to 65% infestation), and strawberry (approximately 30% infestation) fruits. In contrast, blueberries were less preferred (< 7% infestation). For native fruit of the region (cattley guava and Surinam cherry), it was also verified infestation of the fly, demonstrating they are hosts for multiplication in the off-season periods of the other crops. In relation to II, blackberry and Surinam cherry provided a higher average number of insects per gram of fruit (≈ 1.6 adults of D. suzukii). In contrast, blueberries and cattley guava had the lowest insect ratio per gram of fruit (≈ 0.7 adults per gram). The period between late spring to mid-autumn was considered ideal for the pest occurrence in the field. The knowledge of natural infestation levels is essential for understanding the behavior of the pest in the field, which will assist in the design of management strategies.(AU)

A drosófila-da-asa-manchada, Drosophila suzukii Matsumura, é considerada o principal inseto-praga de pequenos frutos no mundo. A identificação de hospedeiros suscetíveis é essencial para o desenvolvimento de estratégias de manejo. O objetivo deste estudo foi verificar o nível de infestação de D. suzukii em frutos de amoreira-preta, mirtileiro, morangueiro, araçazeiro e pitangueira cultivados na região no sul do Brasil e determinar os índices de infestação (II) por fruto. Os estudos foram realizados durante duas safras (2015/16 e 2016/17) em três áreas com cultivo orgânico de pequenas frutas. O maior nível de infestação natural de D. suzukii foi observado em amora-preta (40 a 65% de infestação) e morango (aproximadamente 30% de infestação). Em contraste, o mirtilo foi menos preferido (< 7% de infestação). Para as frutas nativas da região (araçá e pitanga), também ocorreu infestação da mosca, demonstrando serem hospedeiros potenciais para a multiplicação da praga nos períodos de entressafras. Em relação ao II, amoras e pitangas proporcionaram um maior número médio de insetos por grama de fruto (≈ 1,6 adultos de D. suzukii). Por outro lado, mirtilos e araçás apresentaram a menor relação de insetos emergidos por gramas de frutos (≈ 0,7 adultos por grama). O período entre final da primavera até meados do outono foi considerado ideal para a ocorrência da praga no campo. O conhecimento dos níveis de infestação natural é fundamental para o entendimento do comportamento da praga no campo, o que auxiliará no delineamento de estratégias de manejo.(AU)
Descritores: Drosophila
Frutas/parasitologia
-Estações do Ano
Brasil
Pragas da Agricultura
Vaccinium myrtillus
Morus
Fragaria
Espécies Introduzidas
Eugenia
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: lil-504718
Autor: Jesus, Simone Verdes de; Marenco, Ricardo Antonio.
Título: O SPAD-502 como alternativa para a determinação dos teores de clorofila em espécies frutíferas / The SPAD-502 as alternative for determining chlorophyll content in fruit tree species
Fonte: Acta amaz;38(4):815-818, dez. 2008. graf.
Idioma: pt.
Projeto: MCT. INPA; . FAPEAM; . CNPq.
Resumo: A relação entre o teor absoluto de clorofila e o teor relativo de clorofila obtido pelo SPAD-502 foi determinada em quatro espécies frutíferas (cupuaçu, araçá-boi, limão e urucum). O teor absoluto de clorofila foi determinado usando um espectrofotômetro após a extração dos pigmentos em acetona 80 por cento. O teor de clorofila total (y) foi relacionado com os valores do SPAD (x), como segue: y = 93,95e0,0356x, r² = 0,80 para o urucum; y = 125,41e0,0205x, r² = 0,67 para o cupuaçu; y = 67,58e0,0374x, r² = 0,80 para o limão e y = 66,96e0,0365x, r² = 0,92 para o araçá-boi.

The relationship between the absolute chlorophyll content and the relative chlorophyll content (SPAD-502 values) was determined in four fruit trees species (cupuassu, araza, lemon, and annato). The absolute chlorophyll content was determined using a spectrophotometer after pigment extraction in 80 percent acetone. Chlorophyll content (y) was related to SPAD values (x) as follows: y = 93.95e0.0356x, r² = 0.80 for annato; y =125.41e0.0205x, r² = 0.67 for cupuassu; y =67.58e0.0374x, r² = 0.80 for lemon and y =66.96e0.0365x, r² = 0.92 for araza.
Descritores: Cacau
Bixa orellana
Citrus
Eugenia
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: lil-771000
Autor: Matiz Melo, Germán Eduardo; León Méndez, Glicerio; Osorio Fortich, María del Rosario.
Título: Actividad antibacteriana in vitro de diecinueve aceites esenciales frente a bacterias asociadas al acné / In vitro antibacterial activity of nineteen essential oils against acne-associated bacteria
Fonte: Rev. cuba. farm;49(1), ene.-mar. 2015. tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivos: evaluar la actividad antibacteriana de 19 aceites esenciales sobre tres cepas asociadas al desarrollo del acné, (Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis y Staphylococcus aureus) y seleccionar los más promisorios con base en sus respectivas concentraciones mínimas inhibitorias (CMI) y su composición química, con el propósito de diseñar formas farmacéuticas de uso tópico para tratamiento antiacné. Métodos: las bacterias se replicaron en medios de agar y caldos específicos. Se determinó el momento de máxima densidad óptica (DO 620) para emplearlo como tiempo de incubación; luego se hicieron pruebas de evaluación de sensibilidad con la exposición de las cepas a concentraciones a 1000 ppm de cada uno de los aceites en caldo. Para solubilizarlos se empleó la mezcla 95:4:1 de caldo:etanol: polisorbato-80. A los aceites que inhibieron el crecimiento en más de un 90 por ciento, se les determinó la concentración mínima inhibitoria mediante metodologías de microdilución en caldo y su composición química por cromatografía de gases acoplada a espectroscopía de masas. Resultados: de los 19 aceites, siete fueron capaces de inhibir el crecimiento en más del 90 por ciento para las tres cepas a 1000 ppm. Las concentración mínima inhibitoria determinadas oscilaron entre 300 y 900 ppm. La composición química de todos los aceites fue consistente con la reportada en la literatura. Conclusiones: los aceites de tomillo (Thymus vulgaris L.), canela (Cinnamomum verum J. Presl) y clavo (Eugenia caryophyllata T.), en ese orden, alcanzaron las más bajas de concentración mínima inhibitoria; adicionalmente, de acuerdo con la literatura, los componentes más abundantes de los aceites promisorios, tienen reconocida actividad antiinflamatoria, y por tanto, es factible el diseño de formas farmacéuticas tópicas con base en ellos, para el tratamiento del acné(AU)

Objectives: to assess the antibacterial activity of 19 essential oils against three bacterial strains associated with acnes occurrence, (Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis and Staphylococcus aureus), and to select the most promising oils on the basis of their minimum inhibitory concentrations and chemical composition, in order to design pharmaceutical dosage forms for topical acne treatment. Methods: bacteria were replicated using specific agars and broths. Time of maximum optical density (OD620) was determined to use it as the incubation time. Then susceptibility evaluation tests were made by exposing strains to 1000 ppm concentrations of each of the oils in broth. The 95:4:1 broth:ethanol:polysorbate-80 mixture was used to make oils soluble. For those oils which inhibited growth by more than 90 percent, their minimum inhibitory concentrations were determined by broth microdilution methodology and its chemical composition through gas chromatography /mass spectroscopy. Results: out of the 19 oils, seven were able to inhibit growth by more than 90 percent at 1000 ppm for the three strains. Estimated minimum growth concentrations ranged 300 to 900 ppm. The chemical composition of all oils was consistent with that reported in the literature. Conclusions: the thyme (Thymus vulgaris L.), cinnamon (Cinnamomum verum J. Presl) and clove (Eugenia caryophyllata T.) oils, reached the lowest minimum inhibitory concentrations; additionally, according to the literature, the most abundant components of the promising oils are well known by its anti-inflammatory activity and therefore it is feasible to design topical pharmaceutical forms for the treatment of acne(AU)
Descritores: Infecções Cutâneas Estafilocócicas/tratamento farmacológico
Thymus serpyllum/uso terapêutico
Acne Vulgar/terapia
-Cinnamomum zeylanicum
Eugenia
Limites: Humanos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: lil-779730
Autor: Torrenegra Alarcón, Miladys Esther; Matiz Melo, Germán Eduardo; Gil González, Jesús; León Méndez, Glicerio.
Título: Actividad antibacteriana in vitro de aceites esenciales frente a microorganismos implicados en el acné / In vitro antibacterial activity of the essential oil against microorganisms involved in acne
Fonte: Rev. cuba. farm;49(3), jul.-set. 2015. tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo: evaluar la composición química, la sensibilidad antibacteriana y la concentración mínima inhibitoria in vitro de tres aceites esenciales de las especies vegetales Origanum vulgare L, Origanum vulgare ssp y Lippia alba Mill cultivadas en el norte del departamento de Bolívar (Colombia), obtenidos mediante hidrodestilación e hidrodestilación asistida por la radiación con microondas. Métodos: los aceites esenciales se obtuvieron por hidrodestilación e hidrodestilación asistida por radiación con microondas, a partir de las hojas; se determinó densidad relativa a 20 °C, índice de refracción, solubilidad de los aceites esenciales en etanol (70 por ciento v/v) y rotación óptica. La composición química se evaluó mediante cromatografía de gases/espectrómetro de masa (CG/EM). La actividad se realizó sobre tres bacterias implicadas en el desarrollo del acné: Propionibacterium acnes ATCC 11827, Staphylococcus aureus ATCC 25923 y Staphylococcus epidermidis ATCC 12228. Para determinar la sensibilidad antibacteriana y la concentración mínima inhibitoria, los aceites se diluyeron hasta la concentración deseada (1 000â€'50 µg/mL) empleando el método de microdilución en caldo, y se empleó el lector de microplacas para la cuantificación del crecimiento bacteriano. Resultados: los rendimientos oscilaron entre 0,04 y 0,16 por ciento, dependiendo de la especie vegetal y el método de extracción utilizado. Los resultados de la prueba de sensibilidad mostraron que las bacterias fueron más sensibles al aceite esencial de orégano borde blanco (Origanum vulgare ssp) obtenido mediante ambos métodos de extracción; además, este aceite presentó el mayor contenido de monoterpenos oxigenados con reconocida actividad antibacteriana, como son el carvacrol y el timol. Conclusiones: el aceite esencial de orégano borde blanco (Origanum vulgare ssp) es considerado como promisorio para el control del componente bacteriano del acné vulgar(AU)

Objective: to assess the chemical composition, antibacterial sensitivity and the in vitro minimum inhibitory concentration of essential oils from plant species Origanum vulgare L, Origanum vulgare ssp y Lippia alba Mill cultured in the North of the Department of Bolívar (Colombia), obtained by hydrodistillation and by microwave radiation-assisted hydrodistillation. Methods: essential oils were extracted by distillation and microwave radiation-assisted hydrodistillation from the leaves; relative density at 20 °C, refractive index; solubility of the essential oils in ethanol (70 percent v/v) and optical rotation were all determined. The chemical composition was assessed using gas chromatography/ mass spectrometer The event was perfomed over three bacteria involved in the development of acne: Propionibacterium acnes ATCC 11827, Staphylococcus aureus ATCC 25923 y Staphylococcus epidermidis ATCC 12228. For the purpose of determining the antibacterial sensitivity and the minimum inhibitory concentration, oils were diluted up to reaching the desired concentration (1000-50 µg/mL) using broth microdilution method, and microplate reader for the quantification of bacterial growth. Results: Yields ranged from 0,04 to 0,16 percent, depending on the plant species and the extraction method used. The sensitivity test results showed that the bacteria were more sensitive to the essential oil oregano white border (Origanum vulgare ssp) obtained by both methods of extraction; in addition, this oil showed the greatest content of oxygenated monoterpenes, with known antibacterial activity, such as carvacrol and thymol. Conclusions: the essential oil of oregano white border (Origanum vulgare ssp) is considered as promising for the control of the bacterial component of acne vulgaris(AU)
Descritores: Staphylococcus aureus
Óleos Voláteis/uso terapêutico
/uso terapêutico
CHILD HEALTH SERVICES0/uso terapêutico
Cinnamomum zeylanicum
Acne Vulgar/terapia
Eugenia
-Espectrometria de Massas/métodos
Staphylococcus epidermidis
Cromatografia Gasosa/métodos
Colômbia
Limites: Humanos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional



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