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Id: biblio-1147793
Autor: Feizi, Mehdi; Solouki, Mahmood; Sadeghzadeh, Behzad; Fakheri, Baratali; Mohammadi, Seyed Abolghasem.
Título: Evaluation of drought tolerance indices for barley landraces under irrigated and dry conditions / Avaliação de índices de tolerância seca para terraços de cevada em condições irrigadas e secas
Fonte: Biosci. j. (Online);36(5):1518-1527, 01-09-2020. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: Barley cultivation for drought areas requires a reliable assessment of drought tolerance variability among the breeding germplasms. Hence, 121 barley landraces, advanced breeding lines, and varieties were evaluated under both moisture non-stress and stress field conditions using a lattice square (11×11) design with two replications for each set of the trials. Twelve drought tolerance indices (SSI, TOL, MP, GMP, STI, YI, YSI, HM, SDI, DI, RDI, and SSPI) were used based on grain yield under normal (Yp) and drought (Ys) conditions. Analysis of variance showed a significant genetic variation among genotypes for all indices except for TOL and SSPI indices. Yp had a very strong association with Ys (r = 0.92**) that indicates high yield potential under non-stress can predict better yield under stress conditions. Yp and Ys were positively and significantly correlated with MP, GMP, STI, YI, HM, and DI indices, whereas they were negatively correlated with SSI and SDI. In principal component analysis (PCA), the first PC explained 64% of total variation with Yp, Ys, MP, GMP, STI, YI, HM, and DI. The second PC explained 35.6% of the total variation and had a positive correlation with SSI, TOL, SDI, and SSPI. It can be concluded that MP, GMP, STI, YI, HM and DI indices with the most positive and significant correlation with the yield at both non-stress and stress environments would be better indices to screen barley genotypes, although none of the indices could undoubtedly identify high yield genotypes under both conditions.

O cultivo de cevada para áreas secas exige uma avaliação confiável da variabilidade da tolerância à seca entre os germoplasmas reprodutores. Assim, 121 linhagens crioulas de cevada (linhas de reprodução avançada e variedades) foram avaliadas em campo sob condições sem estresse e com estresse de umidade do solo, utilizando-se para isso um arranjo experimental de malha quadrada (11×11), com duas repetições para cada conjunto de ensaios. Foram utilizados 12 índices de tolerância à seca (SSI, TOL, MP, GMP, STI, YI, YSI, HM, SDI, DI, RDI e SSPI), com base no rendimento de grãos sob condições normais sem estresse (Yp) e com estresse de seca (Ys). A análise de variância mostrou uma variação genética significativa entre os genótipos para todos os índices, com exceção dos índices TOL e SSPI. Yp teve uma associação muito forte com Ys (r = 0,92**), o que indica que o potencial de alto rendimento sob condições sem estresse pode prever melhor rendimento sob condições de estresse. Yp e Ys foram positivamente e significativamente correlacionados com os índices MP, GMP, STI, YI, HM e DI, enquanto, foram correlacionados negativamente com os índices SSI e SDI. Na análise de componentes principais (PCA), o primeiro PC explicou 64% da variação total com Yp, Ys, MP, GMP, STI, YI, HM e DI. O segundo PC explicou 35,6% da variação total e apresentou correlação positiva com SSI, TOL, SDI e SSPI. Pode-se concluir que, os índices MP, GMP, STI, YI, HM e DI com a correlação mais positiva e significativa com a produção nos ambientes sem estresse e com estresse seriam melhores índices para a seleção de genótipos de cevada, embora nenhum dos índices pudesse concretamente identificar genótipos de alto rendimento sob ambas as condições.
Descritores: Hordeum
Banco de Sementes
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-781668
Autor: Candia, Liz.
Título: Evaluación de la calidad nutritiva de forraje verde de cebada (Hordeum vulgare) hidropónico, fertilizado con soluciones de guano de cuy (Cavia porcellus) a dos concentraciones / Evaluation of the nourishing quality of green forage of barley (Hordeum vulgare) hidropónico, fertilized with solutions of guano of cuy (Cavia porcellus) to two concentrations
Fonte: Salud tecnol. vet;2(1):55-62, ene.-jun. 2014. tab.
Idioma: es.
Resumo: Evaluar la calidad nutricional del forraje verde hidropónico de cebada fertilizada con soluciones de guano de cuy. Metodología: Se usaron concentraciones de guano a 100 g/L (T1) y 200 g/L (T2) y una solución comercial (T3) que sirvió como control, donde se midieron las siguientes variables: los porcentajes de Materia Seca (MS), Proteína, Fibra Detergente Neutro (FDN) y Fibra Detergente Acido (FDA) y el rendimiento de nutrientes (Kg/ m2). Resultados y Conclusiones: El análisis químico de las soluciones de guano de cuy encontró 4,14% y 8,09% de Materia Seca y 2,77% y 5,56% de Materia orgánica en soluciones de guano de cuy de 100 g/L agua y 200 g/L agua, respectivamente, por lo que se deduce que las concentraciones de macro elementos eran adecuadas para el crecimiento normal de las plantas debido a que no se presentaron síntomas de deficiencia nutricional ni fitotoxicidad. No se encontró diferencia significativa entre los porcentajes de MS, Proteína, FDN y FDA. Sin embargo, se encontró diferencia significativamente mayor (p<0,05) en la producción de nutrientes en T1 y T2 respecto a T3. De igual forma, se evalúo el rendimiento forrajero (Kg/m2), mostrando resultados significativamente mayores (p<0,05) en T1 y T2 respecto a T3. Se evaluó el tamaño de planta mediante la longitud de tallo siendo mayor en T2 (p<0.05) y la longitud de raíz fue mayor en T1 y T2 (p<0.05). Se concluye que las soluciones de guano de cuy son una alternativa orgánica de fertilización para el forraje hidropónico de cebada debido a la calidad de nutrientes que ofrece a la planta, el rendimiento que producen en ellas y la fácil disponibilidad y accesibilidad para los productores de animales en Cajamarca que decidan utilizarlo...

To evaluate the nutritional quality of hydroponic green forage of fertilized barley with solutions of guinea pig manure. Methods: Manure concentrations were 100 g/L (T1) and 200 g/L (T2) and a commercial solution (T3) which served as control, where the following variables were measured: the percentage of Dry matter (DM), Protein, Neutral Detergent Fiber (NDF) and Acid Detergent Fiber (ADF) and the yield of nutrients (kg/m2). Results and Conclusions: Chemical analysis of the solutions of guinea pig manure found 4.14% and 8.09% of Dry Matter and 2.77% and 5.56% of Organic Matter in solutions of guinea pig manure 100 g/L water and 200 g/L water, respectively, so it follows that the concentration of macro elements are adequate for normal growth of plants because there were no symptoms of phytotoxicity or nutritional deficiency. No significant difference was found between the percentages of DM, Protein, NDF and ADF. However, differences were found significantly major (p<0.05) in the production of nutrients in T1 and T2 compared to T3. Similarly, we evaluated forage yield (kg/m2), showing results significantly higher (p<0.05) in T1 and T2 compared to T3. We evaluated the plant size by the length of stem being higher in T2 (p<0.05) and root length was higher in T1 and T2 (p<0.05). We conclude that the solutions of guinea pig manure are an organic alternative of fertilization to hydroponic forage barley because of the quality of nutrients that provides to the plant , the yield which produce on them and the easy availability and accessibility for livestock producers in Cajamarca who decide to use it...
Descritores: Esterco
Cobaias
Hordeum/crescimento & desenvolvimento
Nutrientes
-Peru
Limites: Humanos
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-1039747
Autor: Mikolajczak, Krzysztof; Ogrodowicz, Piotr; Surma, Maria; Adamski, Tadeusz; Kuczyñska, Anetta.
Título: Introgression of LTP2 gene through marker assisted backcross in barley (Hordeum vulgare L. )
Fonte: Electron. j. biotechnol;19(6):9-11, Nov. 2016. ilus.
Idioma: en.
Resumo: Background: Marker-assisted introgression currently represents the most widely spread application of DNA markers as an aid to selection in plant breeding. New barley germplasm should be supplemented by genes that facilitate growth and development under stressful conditions. The homology search against known genes is a fundamental approach to identify genes among the generated sequences. This procedure can be utilized for SNP search in genes of predicted function of interest and associated gene ontology (GO). Results: Backcross breeding enhanced by marker selection may become a powerful method to transfer one or a few genes controlling a specific trait. In the study, the integrated approach of combining phenotypic selection with marker assisted backcross breeding for introgression of LTP2 gene, in the background of semi-dwarf spring barley cultivar, was employed. This study discusses the efficiency of molecular marker application in backcrossing targeted on the selected gene. Conclusions: BC6 lines developed in this study can serve as a unique and adequate plant material to dissect the role of LTP2 gene. Due to its role in lipid transfer, the LTP2 may be crucial in lipidome modification in response to abiotic stress.
Descritores: Seleção Genética
Hordeum/genética
Cruzamentos Genéticos
Melhoramento Vegetal/métodos
-Marcadores Genéticos
Polimorfismo de Nucleotídeo Único
Endogamia
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-627291
Autor: López P, Patricia; Prieto G, Francisco; Gaytán M, Marcela; Román G, Alma Delia.
Título: Caracterización fisicoquímica de diferentes variedades de cebada cultivadas en la región centro de México / Chemical and physical characterization of different barley varieties produced in the center region of Mexico
Fonte: Rev. chil. nutr;34(1):71-77, mar. 2007. ilus, tab.
Idioma: es.
Projeto: Programa de Mejoramiento del Profesorado, México; . Fundación hidalgo Produce.
Resumo: The primary target of this investigation was to determine the chemical and physical composition of the different varieties of barley that are cultivated in the states of Hidalgo and Tlaxcala, and based on their composition, consider their potential uses in the food industry. Seven varieties of barleys cultivated in the region before mentioned were analyzed. Proximal analysis showed that Esmeralda 1, M16 Hidalgo, Esmeralda Tlaxcala and Forrajera Tlaxcala are the most appropriate varieties for the elaboration of malts and beer due to their carbohydrate content. Due to their protein content, Esmeralda 2, Pastor Ortiz and M16 Tlaxcala varieties are apt for animal feeding and baking.

El objetivo principal de esta investigación fue determinar la composición fisicoquímica de las diferentes variedades de cebada que se cultivan en los estados de Hidalgo y Tlaxcala y a partir de su composición estimar sus usos potenciales en la industria de alimentos. Para lograrlo se utilizaron 7 variedades de cebadas cultivadas en la región antes mencionada. El análisis proximal mostró que Esmeralda 1, M16 Hidalgo, Esmeralda Tlaxcala y Forrajera Tlaxcala son las variedades más apropiadas para la elaboración de maltas y cerveza por su contenido de carbohidratos. Las variedades Esmeralda 2, Pastor Ortiz y M16 Tlaxcala por su alto contenido de proteínas son aptas para fines de alimentación animal y panificación.
Descritores: Hordeum
Carboidratos
Proteínas
Grão Comestível
Propriedades Físicas e Químicas
Composição de Alimentos
-México
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL334.1 - Biblioteca UBO


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Id: biblio-1021034
Autor: Mihálik, Daniel; Gubisová, Marcela; Kraic, Ján; Hudcovicová, Martina; Havrlentová, Michaela; Moravcíková, Jana; Glasa, Miroslav; Matusíková, Ildikó.
Título: Introduction of a synthetic Thermococcus-derived α-amlyase gene into barley genome for increased enzyme thermostability in grains
Fonte: Electron. j. biotechnol;30:1-5, nov. 2017. ilus, tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Slovak Research and Development Agency.
Resumo: Background: The enzymes utilized in the process of beer production are generally sensitive to higher temperatures. About 60% of them are deactivated in drying the malt that limits the utilization of starting material in the fermentation process. Gene transfer from thermophilic bacteria is a promising tool for producing barley grains harboring thermotolerant enzymes. Results: Gene for α-amylase from hydrothermal Thermococcus, optimally active at 75­85°C and pH between 5.0 and 5.5, was adapted in silico to barley codon usage. The corresponding sequence was put under control of the endosperm-specific promoter 1Dx5 and after synthesis and cloning transferred into barley by biolistics. In addition to model cultivar Golden Promise we transformed three Slovak barley cultivars Pribina, Levan and Nitran, and transgenic plants were obtained. Expression of the ~50 kDa active recombinant enzyme in grains of cvs. Pribina and Nitran resulted in retaining up to 9.39% of enzyme activity upon heating to 75°C, which is more than 4 times higher compared to non-transgenic controls. In the model cv. Golden Promise the grain α-amylase activity upon heating was above 9% either, however, the effects of the introduced enzyme were less pronounced (only 1.22 fold difference compared with non-transgenic barley). Conclusions: Expression of the synthetic gene in barley enhanced the residual α-amylase activity in grains at high temperatures.
Descritores: Sementes/enzimologia
Hordeum/enzimologia
Thermococcus/metabolismo
alfa-Amilases/metabolismo
-Sementes/genética
Sementes/microbiologia
Transformação Genética
Hordeum/genética
Hordeum/microbiologia
Cerveja
Estabilidade Enzimática
Plantas Geneticamente Modificadas/enzimologia
Clonagem Molecular
Técnicas de Transferência de Genes
alfa-Amilases/genética
Fermentação
Termotolerância
Temperatura Alta
Concentração de Íons de Hidrogênio
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-965179
Autor: Terrasan, César Rafael Fanchini; Carmona, Eleonora Cano.
Título: Solid-state fermentation of brewer's spent grain for xylanolytic enzymes production by Penicillium janczewskii and analyses of the fermented substrate / Fermentação em estado sólido com bagaço de cevada para produção de enzimas xilanolíticas por Penicillium janczewskii e análise do substrato fermentado
Fonte: Biosci. j. (Online);31(6):1826-1836, nov./dec. 2015.
Idioma: en.
Resumo: In recent decades, increasing interest has been devoted to xylanolytic enzymes due to their potential use in many industrial processes. This study describes the production of xylanase, -xylosidase and -Larabinofuranosidase, belonging to the xylanolytic complex, by Penicillium janczewskii using brewer's spent grain as substrate for solid-state fermentation. The optimized conditions for high levels of xylanase, -xylosidase and -Larabinofuranosidase production were: 50% initial moisture, which was provided by Vogel's salt solution, seven days of cultivation at 20-30 °C. Fermentation enriched the bioproduct with some amino acids and did not add mycotoxins to it. The use of brewer's spent grain as substrate for fungal cultivation and enzyme production can both add value to this waste and reduce the production cost of xylanolytic enzymes.

Nas últimas décadas, há interesse crescente nas enzimas xilanolíticas devido à sua potencial utilização em muitos processos industriais. Este estudo descreve a produção de xilanase, -xilosidase e -Larabinofuranosidase, três enzimas do complexo xilanolítico, por Penicillium janczewski utilizando bagaço de cevada como substrato para fermentação em estado sólido. As condições selecionadas para a produção de elevados níveis de xilanase, - xilosidase e -L-arabinofuranosidase por esta linhagem fúngica foram 50% de umidade inicial, sendo esta fornecida por uma solução de sais de Vogel e cultivo por sete dias a 20-30 °C. O bioproduto fermentado foi enriquecido com alguns aminoácidos e se apresentou livre de micotoxinas. O uso do bagaço de cerveja como substrato para o cultivo de fungos e produção de enzimas não só pode agregar valor a esses resíduos, mas também reduzir o custo de produção de enzimas xilanolíticas.
Descritores: Penicillium
Hordeum
Substratos
Enzimas
Fermentação
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Amabile, Renato Fernando
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Id: biblio-967541
Autor: Amabile, Renato Fernando; Faleiro, Fábio Gelape; Capettini, Flávio; Ribeiro Júnior, Walter Quadros; Peixoto, José Ricardo; Almeida, Bernardo Coutinho de.
Título: Genetic variability of elite barley genotypes for brazilian savanna irrigated systems based on RAPD markers / Variabilidade genética de acessos elite de cevada para sistemas irrigados no cerrado com base em marcadores RAPD
Fonte: Biosci. j. (Online);30(4):1118-1126, july/aug. 2014. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: The objective of this work was to characterize and quantify the genetic variability of 39 barley elite genotypes from a Brazilian working collection belonging to Embrapa, using RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) molecular markers. Genomic DNA samples were extracted from leaves of each genotype and 15 decamer primers were used to obtain RAPD molecular markers. Molecular markers were converted in a binary data matrix utilized to estimate genetic dissimilarities between genotypes and to realize grouping and dispersion graphic analysis. A total of 160 RAPD markers were obtained, making 10.7 markers medium per primer. From all the markers, 141 (88.12%) were polymorphic. Genetic dissimilarities varied from 0.049 to 0.337 among the genotypes. PFC 2004033 and Prestige cultivar showed biggest genetic dissimilarities to others genetic materials. Grouping and dispersion graphic analysis showed a clustering tendency between the Mexican and American genotypes. Another clustering tendency was also found concerning the six-rowed materials. Accessions developed and used in Brazil and also in Germany, UK and Australia have shown the greatest genetic dissimilarity among themselves, being considered promising options to increase the genetic base of breeding programs.

O objetivo deste trabalho foi caracterizar e quantificar a variabilidade genética de 39 acessos de cevada elite da coleção de trabalho da Embrapa Cerrados, utilizando marcadores moleculares RAPD. Foram utilizados 15 iniciadores decâmeros para a obtenção dos marcadores RAPD, que foram convertidos em uma matriz de dados binários, a partir da qual foram estimadas as dissimilaridades genéticas entre os diferentes acessos e realizadas análises de agrupamento. Foram obtidos 160 marcadores RAPD, dos quais 141 (88,12%) foram polimórficos. As dissimilaridades genéticas variaram de 0,049 a 0,337, entre os acessos de cevada. A análise de agrupamento e de dispersão gráfica mostrou uma tendência de agrupamento entre os genótipos mexicanos e americanos. Outra tendência de agrupamento também foi encontrada entre os genótipos de seis fileiras de grãos. Acessos desenvolvidos e utilizados no Brasil e também os genótipos provenientes da Alemanha, Inglaterra e Austrália têm demonstrado a maior divergência genética entre si, sendo considerados opções interessantes para aumentar a base genética dos programas de melhoramento.
Descritores: Hordeum
Variação Genética
Técnica de Amplificação ao Acaso de DNA Polimórfico
Genótipo
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-889234
Autor: Toufiq, Nida; Tabassum, Bushra; Bhatti, Muhammad Umar; Khan, Anwar; Tariq, Muhammad; Shahid, Naila; Nasir, Idrees Ahmad; Husnain, Tayyab.
Título: Improved antifungal activity of barley derived chitinase I gene that overexpress a 32 kDa recombinant chitinase in Escherichia coli host
Fonte: Braz. j. microbiol;49(2):414-421, Apr.-June 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Agricultural crops suffer many diseases, including fungal and bacterial infections, causing significant yield losses. The identification and characterisation of pathogenesis-related protein genes, such as chitinases, can lead to reduction in pathogen growth, thereby increasing tolerance against fungal pathogens. In the present study, the chitinase I gene was isolated from the genomic DNA of Barley (Hordeum vulgare L.) cultivar, Haider-93. The isolated DNA was used as template for the amplification of the ∼935 bp full-length chitinase I gene. Based on the sequence of the amplified gene fragment, class I barley chitinase shares 93% amino acid sequence homology with class II wheat chitinase. Interestingly, barley class I chitinase and class II chitinase do not share sequence homology. Furthermore, the amplified fragment was expressed in Escherichia coli Rosetta strain under the control of T7 promoter in pET 30a vector. Recombinant chitinase protein of 35 kDa exhibited highest expression at 0.5 mM concentration of IPTG. Expressed recombinant protein of 35 kDa was purified to homogeneity with affinity chromatography. Following purification, a Western blot assay for recombinant chitinase protein measuring 35 kDa was developed with His-tag specific antibodies. The purified recombinant chitinase protein was demonstrated to inhibit significantly the important phytopathogenic fungi Alternaria solani, Fusarium spp, Rhizoctonia solani and Verticillium dahliae compared to the control at concentrations of 80 µg and 200 µg.
Descritores: Antifúngicos/farmacologia
Quitinases/farmacologia
Hordeum/enzimologia
Proteínas Recombinantes/metabolismo
-Antifúngicos/química
Antifúngicos/isolamento & purificação
Western Blotting
Quitinases/química
Quitinases/genética
Quitinases/isolamento & purificação
Cromatografia de Afinidade
Escherichia coli/genética
Escherichia coli/metabolismo
Expressão Gênica
Hordeum/genética
Peso Molecular
Proteínas Recombinantes/química
Proteínas Recombinantes/genética
Proteínas Recombinantes/isolamento & purificação
Homologia de Sequência de Aminoácidos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-827957
Autor: Leão, G. F. M; Jobim, C. C; Neumann, M; Bueno, A. V. I; Ribeiro, M. G; Jacovaci, F. A; Horst, E. H; Silva, M. R. H; Askel, E. J.
Título: Parâmetros nutricionais e estabilidade aeróbia de silagens de cereais de inverno submetidas a diferentes regimes de corte no estádio vegetativo / Cutting system in vegetative stage alters nutritional parameters and aerobic stability of Winter cereals silage
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;68(6):1664-1672, nov.-dez. 2016. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: O uso de regimes de corte em estádio vegetativo para os cereais de inverno é interessante quando se busca intensificar a produção de alimento volumoso para ruminantes. No entanto, é necessário se averiguar o impacto desse manejo sobre as características das silagens resultantes. Dessa forma, o objetivo do experimento foi avaliar o valor nutricional e a estabilidade aeróbia de silagens de cereais de inverno, submetidas a regimes de corte no estádio vegetativo, prévio ao corte para ensilagem. Os cereais utilizados foram trigo (Triticum aestivum cv. BRS Gralha Azul), cevada (Hordeum vulgare cv. BRS Brau), aveia-branca (Avena sativa cv. URS Guará), aveia- preta (Avena strigosa cv. Embrapa 139) e triticale (X Triticosecale cv. IPR 11), associados a três regimes de corte: sem cortes prévios (silagem exclusiva); um corte; e com dois cortes em estádio vegetativo e subsequente produção de silagem. Na avaliação nutricional, a cevada apresentou valores baixos de FDA (311,7 e 375,3g kg de MS-1) e altos de NDT (569,2 e 533,4g kg de MS-1) para os sistemas com um e dois cortes, respectivamente. Na avaliação da estabilidade aeróbia, os materiais foram bastante estáveis após a abertura dos silos, com exceção da aveia-branca e da aveia-preta, no regime sem cortes. As silagens de triticale e de cevada apresentaram as maiores estabilidades nutricionais com o aumento no número de cortes.(AU)

The use of cutting regimes in vegetative stage for winter cereals is interesting when it seeks to intensify the forage production for ruminants. However, it is necessary to ascertain the impact of this management on the characteristics of the resulting silage. Thus, the aim of the experiment was to evaluate the nutritional quality and aerobic stability of winter cereal silages submitted to cutting regimes in vegetative stage, before ensiling. The materials used were: wheat (Triticum aestivum cv. BRS Gralha Azul); barley (Hordeum vulgare cv. BRS Brau); white oat (Avena sativa cv. URS Guará); black oat (Avena strigosa cv. Embrapa 139) and triticale (X Triticosecale cv IPR 11); associated with three management strategies: without previous cuts (Only silage), one cut and two cuts in vegetative and posterior silage making. Barley owned low values of ADF (311.7 and 375.3g kg de DM-1) and high TDN (569.2 and 533.4g kg de DM-1) for one and two-cut system, respectively. For aerobic stability, materials were quite stable after opening the silos, with the exception of black and white oat in management without cuts. Triticale and barley silage had the highest nutritional stability with the increase in the number of cuts.(AU)
Descritores: Digestão Aeróbia/análise
Hordeum
Valor Nutritivo
Triticum
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-771956
Autor: Brust, Luís Armando C; Aragão, Ana Paula; Bezerra Jr, Pedro S; Galvão, Alexandre; França, Ticiana N; Graça, Flávio A S; Peixoto, Paulo V.
Título: Enfermidades em bovinos associadas ao consumo de resíduos de cervejaria / Cattle diseases associated with consumption of beer residues
Fonte: Pesqui. vet. bras = Braz. j. vet. res;35(12):956-964, dez. 2015. graf.
Idioma: pt.
Resumo: A utilização de subprodutos de cervejaria na alimentação de bovinos tem crescido nos últimos anos como uma excelente alternativa na manutenção ou aumento da produtividade na bovinocultura, sobretudo na Região Sudeste. Entre os resíduos mais empregados estão o bagaço de malte oriundo da "cevada" e o "levedo de cerveja", um subproduto líquido que contém álcool, muito utilizado no Estado do Rio de Janeiro. O uso incorreto ou sem os devidos cuidados, bem como o armazenamento de forma inadequada, contudo, podem ser responsáveis por quadros de intoxicação por etanol, neurotoxicose por Aspergillus clavatus, acidose ruminal e botulismo. Esse trabalho tem por intuito alertar para a importância dessas condições como causa de sérios prejuízos econômicos à pecuária e fornecer subsídios para o estabelecimento do diagnóstico, diagnóstico diferencial e profilaxia das mesmas...

The use of brewery by-products in cattle feed has grown in recent years as an excellent alternative for maintenance or increase in cattle productivity especially in Southeastern Brazil. Among the most employed by-products are malted barley waste and brewer's yeast, a liquid by-product that contains alcohol and is widely used in the State of Rio de Janeiro. Careless or incorrect use of these products, as well as inadequate storage, can cause ethanol poisoning, neurotoxicosis by Aspergillus clavatus, ruminal acidosis and botulism. This paper highlights the importance of these conditions as causes of severe economic losses to livestock, and provides support for the establishment of diagnosis, differential diagnosis and prophylaxis...
Descritores: Grão Comestível/toxicidade
Hordeum/toxicidade
Saccharomyces cerevisiae/patogenicidade
-Acidose/veterinária
Aspergillus/patogenicidade
Botulismo/veterinária
Etanol/toxicidade
Rúmen
Ração Animal/toxicidade
Limites: Animais
Bovinos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice



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