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Pesquisa : B01.650.940.800.575.912.250.822.918 [Categoria DeCS]
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Id: biblio-1142508
Autor: Barth, Gabriel; Gotz, Lenir Fátima; Favaretto, Nerilde; Pauletti, Volnei.
Título: Does Dairy Liquid Manure Complementary to Mineral Fertilization Increase Grain Yield Due to Changes in Soil Fertility?
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63(spe):e20190537, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract The main destination of manure is the application to croplands near livestock farms as nutrient source to enhance crop production. The aim of this study was to define the dairy liquid manure (DLM) dose, complementary to the mineral fertilizer, for higher crops yield, in rotation black oat-maize-wheat-soybean, and to identify the soil chemical variables improved by the manure that most affect the yield, in long-term. The experiment was conducted from 2006 to 2015, in no-tillage system, at Paraná State, Brazil. The soil was a Latossolo Bruno Distrófico típico, clayey texture. The treatments consisted by doses of DLM (0, 60, 120 and 180 m3 ha-1 year-1), complementary to the mineral fertilizer (applied in the same amount for all DLM doses). Crops yield and soil chemical variables were evaluated at six depths (0-10; 10-20; 20-30; 30-40; 40-50 and 50-60 cm). The DLM application increased the yield of all crops, but not in all harvests. The DLM even applied at soil surface improved the soil chemical variables in deep layers, resulting in high positive correlation between yield and exchange bases, P, Zn and Mn contents, and high negative correlation with Ca/Mg ratio and potential acidity at depth 0-10 cm. The DLM dose, complementary to the mineral fertilization, that provided higher soybean and wheat yield was about 130 m3 ha-1 year-1, while for maize this dose was equal to or greater than 180 m3 ha-1 year-1. This effect was not attributed to a single chemical variable but the improvement of all chemical variables evaluated.
Descritores: Solo/química
Fertilizantes
Produção Agrícola/métodos
Esterco
-Fósforo/análise
Soja
Triticum
Carbono/análise
Avena
Produtos Agrícolas
Zea mays
Fazendas
Minerais/análise
Nitrogênio/análise
Limites: Humanos
Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1049797
Autor: Sousa, Maria Clara Domingos de Araújo; Barros, Yáskara Veruska Ribeiro; Silva, Vânia Nascimento Tenório; Santos Junior, Claudio José dos.
Título: Avaliação do teor de sódio contido em salgadinhos industrializados comercializados em supermercados / Evaluation of the sodium content contained in industrialized salted snacks marketed in supermarkets
Fonte: Rev. bras. ciênc. saúde;23(4):535-542, 2019. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo: Analisar experimentalmente o teor de sódio de sal-gadinhos industrializados disponíveis no comércio da Cidade de Maceió, Alagoas. Material e Métodos: Classificar o teor de sódio de acordo com a legislação vigente. Vinte amostras de salgadinho de milho, trigo e batata, de diferentes sabores foram avaliadas utilizando-se a metodologia de espectrofotometria de emissão com atomização em chama. Resultados: Verificou-se que todas as amostras apresentavam a classificação de "alto teor" de sódio, tendo por base a RDC n° 24 de 2010 da Anvisa e que 65% das amostras apresentaram valores reais do teor de sódio superiores aos que estavam declarados nos rótulos. Conclusão: Com relação ao teor de sódio encontrado nos salgadinhos analisados, verificou-se que todas as amostras apresentaram a classificação de "alto teor" de sódio. (AU)

Objective:The objective of the study was to analyze experi-mentally the sodium content of commercially available savory foods in the city of Maceió, Alagoas,. Method: to classify this content according to the current legislation. Twenty samples of corn flakes, wheat and potato snacks of random flavors were evaluated using the emission spectrophotometry with in-line flame atomization method. Results: It was verified that all The samples presented a sodium "high content" classification, based on Anvisa's RDC nº 24 of 2010 and that it was also observed that 65% of the samples had actual values of sodium content higher than those declared on the labels. Conclusion: Regarding the sodium content found in the analyzed snack foods, it was found that all samples had the classification of "high" sodium. (AU)
Descritores: Sódio/análise
Produtos de Venda Direta ao Consumidor
Alimentos Industrializados
-Sódio/classificação
Triticum/química
Solanum tuberosum/química
Zea mays/química
Informação Nutricional
Responsável: BR8.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1148068
Autor: Silva, Francielen Lima da; Carvalho, Ivan Ricardo; Barbosa, Maurício Horbach; Conte, Giordano Gelain; Hutra, Danieli Jacoboski; Moura, Natã Balssan; Souza, Velci Queiróz de.
Título: Sowing density and clipping management: effects on the architecture and yield of dual-purpose wheat / Densidade de semeadura e manejo da corte: efeitos na arquitetura e rendimento do trigo de duplicação
Fonte: Biosci. j. (Online);36(6):2060-2067, 01-11-2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: The dual-purpose wheat stands out as a complementary alternative for forage supply during the winter period. Therefore, this work had the objective of evaluate the performance characteristics in five genotypes of dual-purpose wheat submitted to different sowing densities and different clipping managements. The experiment was carried out during the 2016 and 2017 harvests. The experimental design was a randomized block design, organized in a factorial scheme, with five dual-purpose wheat genotypes (BRS Tarumã, BRS Umbu, BRS Figueira, BRS Guatambu and BRS 277) x five sowing densities (75, 150, 225, 300 and 375 seeds m²) x four clipping operations (zero, one, two and three clippings), arranged in three replicates. The measuring of characters were number of fertile tillers, seeds yield, angle of flag leaf, chlorophyll content and flowering. The genotype BRS Tarumâ is superior in number of fertile tillers and chlorophyll index for all the sowing densities, as well, the flowering is influenced direct by clipping managements. The sowing density of 75 seeds m-2 is not indicated for dual-purpose wheat independent of the clipping management. The seeds yield is amplified thought the increase in sowing density, however, advancing in clipping levels there is a decrease in forage yield.

O trigo de duplo propósito se destaca como uma alternativa complementar para o fornecimento de forragem durante o período de inverno. Portanto, este trabalho teve como objetivo avaliar as características de desempenho de cinco genótipos de trigo de duplo propósito submetidos a diferentes densidades de semeadura e diferentes manejos de corte. O experimento foi realizado durante as safras de 2016 e 2017. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, organizado em esquema fatorial, com cinco genótipos de trigo de duplo propósito (BRS Tarumã, BRS Umbu, BRS Figueira, BRS Guatambu e BRS 277) x cinco densidades de semeadura (75, 150, 225, 300 e 375 m² de sementes) x quatro operações de clipagem (zero, um, dois e três recortes), dispostos em três repetições. As medidas dos caracteres foram número de perfilhos férteis, rendimento de sementes, ângulo de folha de bandeira, teor de clorofila e floração. O genótipo BRS Tarumâ é superior em número de perfilhos férteis e índice de clorofila para todas as densidades de semeadura, assim como o florescimento é influenciado diretamente pelos manejos de corte. A densidade de semeadura de 75 sementes m-2 não é indicada para trigo de dupla finalidade independente do manejo de corte. O rendimento das sementes é amplificado pelo aumento da densidade de semeadura, entretanto, avançando nos níveis de recorte, há uma diminuição no rendimento de forragem.
Descritores: Triticum
Adaptação Fisiológica
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1147954
Autor: Kaneko, Flávio Hiroshi; Sabundjian, Michelle Traete; Ferreira, João Paulo; Gitti, Douglas de Castilho; Nascimento, Vagner do; Carmo, Andreza Lopes do; Branco van Cleef, Eric Haydt Castello; Buzetti, Salatiér; Arf, Orivaldo.
Título: Sources and management of nitrogen before or after irrigation on the winter wheat and bean production / Fontes de nitrogênio e manejo antes ou após a irrigação nas culturas do trigo e feijoeiro "de inverno"
Fonte: Biosci. j. (Online);36(6):1900-1910, 01-11-2020. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: Studies that demonstrate the effects of sources of nitrogen (N) applied before or after irrigation on the yield of winter crops are limited in literature. In this sense, the objective of this study was to compare the effect of sources of N applied immediately before or after 13 mm irrigation of wheat and bean winter crops. It was used a randomized complete block design, with 4 replicates, in a 5 × 2 + 1 factorial scheme, and 11 treatments consisted of five N sources: urea, polymer-coated urea, urea + ammonium sulfate, ammonium sulfate, and ammonium nitrate and a control treatment (without N fertilization). For wheat, although ammonium nitrate provided great N content in the leaves, the grain yield was lower due to the lodging of the plants; since the application of N either before or after irrigation did not influence the grain yield. Regarding the bean, N fertilization increased productivity, but there were no differences among N sources and, despite the greater N content in the leaves observed with the N supply before irrigation the greatest grain yield was observed when N was applied after the irrigation.

Estudos que demonstram os efeitos de fontes de nitrogênio (N) aplicadas antes ou após a irrigação na produtividade das culturas de inverno são limitados na literatura. Neste sentido, o objetivo deste trabalho foi comparar o efeito de fontes de N aplicadas imediatamente antes ou após a irrigação de 13 mm nas culturas do trigo e feijão de inverno. Utilizou-se o delineamento de blocos casualizados, com 4 repetições, em esquema fatorial incompleto 5 × 2 + 1, sendo 11 tratamentos com cinco fontes de N: ureia, ureia revestida com polímero, ureia + sulfato de amônio, sulfato de amônio e nitrato de amônio e um tratamento controle (sem adubação nitrogenada). Para o trigo, embora o nitrato de amônio tenha proporcionado maior teor de N nas folhas, a produtividade de grãos foi menor devido ao acamamento das plantas; já a aplicação de N antes ou após a irrigação não influenciou a produtividade de grãos. Com relação ao feijão, a adubação nitrogenada aumentou a produtividade, mas não houve diferenças entre as fontes de N e, apesar do maior teor de N nas folhas observadas com o suprimento de N antes da irrigação, a maior produtividade de grãos foi observada com a adubação após a irrigação.
Descritores: Polímeros
Triticum
Phaseolus
Nitrogênio
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1147948
Autor: Hussain, Zahid; Khattak, Riaz Ahmad; An, Ping; Shao, Yang; Irshad, Muhammad.
Título: Wheat growth and nutrient uptake after phosphorus and potassium applications in saline-sodic field of semi-arid region / Crescimento do trigo e absorção de nutrientes após aplicações de fósforo e potássio em campo salino-sódico do semi-árido
Fonte: Biosci. j. (Online);36(6):1867-1878, 01-11-2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Nutrient deficiency is a limiting factor in saline-sodic soils resulting in low crop production. The study investigated wheat response to P and K added to soils. The K was applied at 0 (K0), 75 (K1), 150 (K2) kg K2O ha-1 as K2S04 and at (0 (P0), 60 (P1), 120 (P2) kg P2O5 ha-1 as (NH4)2HPO4 in three replications under two-factorial randomized complete block (RCB) design. Both treatments significantly enhanced wheat grain (118%) and dry matter yield (60%) at P2K2 compared to control. The P treatments significantly affected leaf P, Mg, SO4, Ca:P, SO4:P ratios and soil P, Ca:P, Cl:P and SO4:P ratios, while K on leaf K, Na, Ca, SO4 concentration, K:Na, K:Ca, SO4:P,Ca:P ratios and soil pH, Na, K, Ca, SO4 concentrations, SAR, Na:K, Ca:K and Na:Ca ratios. Leaf Na was decreased to 85.3 mmol (+) kg-1 at K2 compared to 105.3 mmol (+) kg-1at P2K0. Negative correlation (R2=0.906) of leaf K:Na was found with leaf Na concentration. The correlation of dry matter was higher (R2=0.851) with leaf K:Na ratio than grain yield (R2=0.392). It is concluded that the addition of K and P addition shows beneficial effects in improving crop nutrition and wheat yield in the saline-sodic soil environment.

A deficiência de nutrientes é um fator limitante em solos salino-sódicos, resultando em baixa produção agrícola. O estudo investigou a resposta do trigo ao P e K adicionados ao solo. O K foi aplicado em 0 (K0), 75 (K1), 150 (K2) kg K2O ha-1 como K2S04 e em (0 (P0), 60 (P1), 120 (P2) kg P2O5 ha-1 como (NH4)2HPO4 em três repetições sob delineamento de blocos completos casualizados (RCB) de dois fatores. Ambos os tratamentos aumentaram significativamente o rendimento de grãos de trigo (118%) e de matéria seca (60%) em P2K2 em comparação com o controle. Os tratamentos com P afetaram significativamente o P foliar, Mg, SO4, as razões Ca:P, SO4:P e o P do solo, e as razões Ca:P, Cl:P e SO4:P, enquanto K no K foliar, Na, Ca, concentração de SO4, razões K:Na, K:Ca, SO4:P, Ca:P e pH do solo, Na, K, Ca, concentrações de SO4, SAR, razões Na:K, Ca:K e Na:Ca. O Na da folha foi reduzido para 85,3 mmol (+) kg-1 em K2 em comparação com 105,3 mmol (+) kg-1 em P2K0. Correlação negativa (R2 = 0,906) do K:Na na folha foi encontrada com a concentração de Na na folha. A correlação da matéria seca foi maior (R2 = 0,851) com a relação K:Na da folha do que rendimento de grãos (R2 = 0,392). Conclui-se que a adição de K e P apresenta efeitos benéficos na melhoria da nutrição da cultura e na produtividade do trigo em solo salino-sódico
Descritores: Fósforo
Potássio
Triticum
Acidez do Solo
Zona Árida
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-983944
Autor: Ren, Yongzhe; Yue, Huifang; Li, Le; Xu, Yanhua; Wang, Zhiqiang; Xin, Zeyu; Lin, Tongbao.
Título: Identification and characterization of circRNAs involved in the regulation of low nitrogen-promoted root growth in hexaploid wheat
Fonte: Biol. Res;51:43, 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: National Natural Science Foundation of China; . National Key Research and Development Program of China; . National Key Research and Development Program of China; . Natural Science Foundation of Henan province; . State Key Laboratory Program.
Resumo: BACKGROUND: CircRNAs are widespread in plants and play important roles in response to abiotic stresses. Low nitrogen (LN) promotes the growth of plant root system, allowing it to explore more nitrogen. However, whether circRNAs involved in the response to LN stress and the regulation of LN-promoted root growth in wheat remains unclear. METHODS: Two wheat varieties (LH9 and XN979) with contrasting root phenotypes to LN stress were used as materials to identify circRNAs under control and LN conditions by using high-throughput sequencing technology. RESULTS: Six differentially expressed circRNAs (DECs) involved in the common response to LN stress and 23 DECs involved in the regulation of LN-promoted root growth were successfully identified. GO analysis of the DEC-host genes involved in the regulation of LN-promoted root growth showed that GO terms related to biological regulation, responses to stimuli and signalling were significantly enriched. Moreover, seven DECs were predicted to have miRNA binding sites and may serve as miRNA sponges to capture miRNAs from their target genes. CONCLUSIONS: LN stress altered the expression profiles of circRNAs in wheat. This is the first report of LN stress responsive circRNAs in plants. Our results provided new clues for investigating the functions of circRNAs in response to LN stress and in the regulation of LN-promoted wheat root growth.
Descritores: Estresse Fisiológico/fisiologia
Triticum/crescimento & desenvolvimento
RNA/isolamento & purificação
Raízes de Plantas/crescimento & desenvolvimento
Regulação da Expressão Gênica de Plantas/fisiologia
Nitrogênio/metabolismo
-Triticum/fisiologia
RNA/metabolismo
RNA Circular
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1011416
Autor: Wang, Xinbo; Ren, Yongzhe; Li, Jingjing; Wang, Zhiqiang; Xin, Zeyu; Lin, Tongbao.
Título: Knock-down the expression of TaH2B-7D using virus-induced gene silencing reduces wheat drought tolerance
Fonte: Biol. Res;52:14, 2019. graf.
Idioma: en.
Projeto: National Key Research and Development Program of China; . Natural Science Foundation of Henan province; . State Key Laboratory Program.
Resumo: BACKGROUND: Drought is a major abiotic stress affecting global wheat (Triticum aestivum L.) production. Exploration of drought-tolerant genes is essential for the genetic improvement of drought tolerance in wheat. Previous studies have shown that some histone encoding genes are involved in plant drought tolerance. However, whether the H2B family genes are involved in drought stress response remains unclear. METHODS: Here, we identified a wheat histone H2B family gene, TaH2B-7D, which was significantly up-regulated under drought stress conditions. Virus-induced gene silencing (VIGS) technology was used to further verify the function of TaH2B-7D in wheat drought tolerance. The phenotypic and physiological changes were examined in the TaH2B-7D knock-down plants. RESULTS: In the TaH2B-7D knock-down plants, relative electrolyte leakage rate and malonaldehyde (MDA) content significantly increased, while relative water content (RWC) and proline content significantly decreased compared with those in the non-knocked-down plants under drought stress conditions. TaH2B-7D knock-down plants exhibited severe sagging, wilting and dwarf phenotypes under drought stress conditions, but not in the non-knocked-down plants, suggesting that the former were more sensitive to drought stress. CONCLUSION: These results indicate that TaH2B-7D potentially plays a vital role in conferring drought tolerance in wheat.
Descritores: Proteínas de Plantas/genética
Estresse Fisiológico/genética
Triticum/genética
Regulação da Expressão Gênica de Plantas/genética
Inativação Gênica
Secas
-Fenótipo
Proteínas de Plantas/metabolismo
Estresse Fisiológico/fisiologia
Triticum/metabolismo
Plantas Geneticamente Modificadas/genética
Fenômenos Fisiológicos Vegetais/genética
Reação em Cadeia da Polimerase em Tempo Real
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1011421
Autor: Xu, Yanhua; Ren, Yongzhe; Lin, Tongbao; Cui, Dangqun.
Título: Identification and characterization of CircRNAs involved in the regulation of wheat root length
Fonte: Biol. Res;52:19, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: National Natural Science Foundation of China; . Natural Science Foundation of Henan province; . State Key Laboratory Program.
Resumo: BACKGROUND: Recent studies indicate that circular RNAs (circRNAs) may play important roles in the regulation of plant growth and development. Plant roots are the main organs of nutrient and water uptake. However, whether circRNAs involved in the regulation of plant root growth remains to be elucidated. METHODS: LH9, XN979 and YN29 are three Chinese wheat varieties with contrasting root lengths. Here, the root circRNA expression profiles of LH9, XN979 and YN29 were examined by using high-throughput sequencing technology. RESULTS: Thirty-three and twenty-two differentially expressed circRNAs (DECs) were identified in the YN29-LH9 comparison and YN29-XN979 comparison, respectively. Among them, ten DECs coexisted in both comparisons. As the roots of both LH9 and XN979 were significantly larger and deeper than YN29, the ten DECs coexisting in the two comparisons were highly likely to be involved in the regulation of wheat root length. Moreover, three of the ten DECs have potential miRNA binding sites. Real-time PCR analysis showed that the expression levels of the potential binding miRNAs exhibited significant differences between the long root plants and the short root plants. CONCLUSIONS: The expression levels of some circRNAs exhibited significant differences in wheat varieties with contrasting root phenotypes. Ten DECs involved in the regulation of wheat root length were successfully identified in which three of them have potential miRNAs binding sites. The expression levels of putative circRNA-binding miRNAs were correlated with their corresponding circRNAs. Our results provide new clues for studying the potential roles of circRNAs in the regulation of wheat root length.
Descritores: Triticum/crescimento & desenvolvimento
RNA/fisiologia
Raízes de Plantas/crescimento & desenvolvimento
-Triticum/fisiologia
Regulação para Baixo/fisiologia
Regulação para Cima/fisiologia
Regulação da Expressão Gênica de Plantas
Sequenciamento de Nucleotídeos em Larga Escala
Reação em Cadeia da Polimerase em Tempo Real
RNA Circular
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1145876
Autor: Martins, Daniel Júnior; Assis Júnior, Sebastião Lourenço de; Oliveira Júnior, Gilson Geraldo Soares de; Soares, Marcus Alvarenga; Pinto, Nísia Andrade Villela Dessimoni; Santos, Thiago.
Título: Palmistichus elaeisis (Hymenoptera: Eulophidae) rearing in Tenebrio molitor (Coleoptera: Tenebrionidae) submitted to different diets / Palmistichus elaeisis (Hymenoptera: Eulophidae) criado em Tenebrio molitor (Coleoptera: Tenebrionidae) submetido a diferentes dietas
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0512019, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: The ecological, physiological and behavioral processes of insects are linked to their nutrition. The diet of host insects can modify the development of natural enemies and affect their reproductive performance. The objective of this work was to evaluate the development and reproduction of Palmistichus elaeisis Delvare & LaSalle, 1993 (Hymenoptera: Eulophidae) parasitizing pupae of Tenebrio molitor Linnaeus, 1785 (Coleoptera: Tenebrionidae) rearing in different diets. Pupae of T. molitor generated in six different diets (wheat bran, cornmeal, pelleted feed for rabbits, and bran, pelleted or crushed feed for laying hens) were individually placed in plastic pots and exposed to parasitism by six females of P. elaeisis during 72 h. The biological variables of P. elaeisis were observed and bromatological analyses were performed with pupae of T. molitor and the diets used. The percentage of parasitism and emergency was 100% in all treatments. There was no difference in the life cycle, the offspring number and longevity of the parasitoid. Pupae of T. molitor obtained from larvae fed with cornmeal were smaller and generated P. elaeisis offspring with low sex ratio and shorter length of the tibia. The T. molitor diet based on cornmeal was not suitable for the reproduction of P. elaeisis in the laboratory.(AU)

Parte dos processos ecológicos, fisiológicos e comportamentais dos insetos está ligada à sua nutrição. O tipo de dieta pode influenciar o desenvolvimento do inimigo natural e afetar seu desempenho reprodutivo. Objetivou-se neste trabalho avaliar o desenvolvimento e reprodução de Palmistichus elaeisis Delvare & LaSalle, 1993 (Hymenoptera: Eulophidae) parasitando pupas de Tenebrio molitor Linnaeus, 1785 (Coleoptera: Tenebrionidae) criadas em diferentes dietas. Pupas de T. molitor geradas em seis diferentes dietas (farelo de trigo, fubá de milho, ração peletizada para coelhos, ração para aves poedeiras: farelada, peletizada e triturada) foram individualizadas em potes plásticos e expostas ao parasitismo por seis fêmeas de P. elaeisis durante 72 h. Foram observadas as variáveis biológicas de P. elaeisis e realizadas análises bromatológicas com pupas de T. molitor e as dietas utilizadas. A porcentagem de parasitismo e emergência de P. elaeisis foi de 100% em todos os tratamentos. Não houve diferença no ciclo de vida, número da prole e longevidade do parasitoide. Pupas de T. molitor formadas com fubá de milho foram menores e geraram prole de P. elaeisis com menor razão sexual e menor comprimento da tíbia. A dieta para T. molitor à base de fubá de milho não foi adequada para a reprodução de P. elaeisis em laboratório.(AU)
Descritores: Doenças Parasitárias
Tenebrio
Himenópteros/crescimento & desenvolvimento
Insetos
-Pupa
Reprodução
Triticum
Controle Biológico de Vetores
Larva
Estágios do Ciclo de Vida
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-1145890
Autor: Tauhata, Sinji Borges Ferreira; Araújo, Gabriela Bandeira de; Alves, Suellen Daniela Ferraz de Oliveira; Martins, Daniel Neves Vieira; Lopes, Luana Silva; Casaletti, Luciana.
Título: The glyphosate controversy: an update / A controvérsia do glifosato: uma atualização
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e1002018, 2020. ilus.
Idioma: en.
Resumo: The demand for food in the world grows year after year due in part to population growth, but also to the improvement of emerging markets. Brazil is one of the largest food producers in the world. In 2017, its cereal, legume and oilseed crops totaled 238.6 million tons, 29.2% more than the year before. Much of the great increase in productivity is due to the incorporation of transgenic seeds, especially cotton, maize and soybean, which possess genes that will increase plant's adaptability to harsh soil and water conditions and, resistance to pests, but also tolerance to herbicides. Virtually, all transgenic soybeans planted in Brazil are resistant to glyphosate, the herbicide initially launched on the market by Monsanto in the 1970s under the trade name Roundup. Due to the existence of several transgenic crops tolerant to glyphosate, such as soy, wheat, corn and canola, this product is the most commercialized herbicide in the world. The use of glyphosate allows the sowing of transgenic crops immediately after application, making the planting and maintenance processes very practical. Soybeans, such as other transgenics, have biological safety already well defined, but the use of glyphosate is still an extremely controversial subject. This review presents some historical aspects of the binomial Roundup Ready soybean/glyphosate and discusses the most recent controversies about the use of glyphosate in Brazil and worldwide.(AU)

A demanda por alimentos no mundo cresce ano após ano devido em parte pelo aumento populacional, mas também pela melhoria dos mercados emergentes. O Brasil é um dos maiores produtores de alimentos do mundo. Em 2017, a safra nacional de cereais, leguminosas e oleaginosas totalizou 238,6 milhões de toneladas, 29,2% superior à obtida em 2016. Boa parte do grande aumento da produtividade se dá pela incorporação de sementes transgênicas, especialmente de algodão, milho e soja, que apresentam genes que conferem maior adaptabilidade da planta ao solo, pragas, condições hídricas, mas também conferem resistência a herbicidas. Praticamente toda a soja transgênica plantada no país é resistente ao glifosato, inicialmente lançado no mercado pela empresa Monsanto nos anos 1970 pelo nome comercial Roundup, que é hoje o herbicida mais utilizado no mundo, principalmente pela disseminação da soja e outros produtos transgênicos como trigo, milho e canola. A utilização do glifosato permite a semeadura de culturas transgênicas imediatamente após a aplicação, tornando o processo de plantio muito prático. A soja, como outros transgênicos, apresenta segurança biológica já definida, mas a utilização do glifosato ainda é um assunto extremamente controverso. Esta revisão apresenta alguns aspectos históricos do binômio soja transgênica Roundup Ready/glifosato e discute as controvérsias mais recentes sobre o uso do glifosato no Brasil e no mundo.(AU)
Descritores: Biotecnologia
Alimentos
Genética
-Sementes
Soja
Triticum
Cultivos Agrícolas
Controle Biológico de Vetores
Crescimento Demográfico
Pragas da Agricultura
Contenção de Riscos Biológicos
Zea mays
Brassica napus
Agroindústria
Resistência a Herbicidas
Fabaceae
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação



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