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Aguiar, Aurelio Mendes
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Id: lil-450997
Autor: Santos, Mateus Figueiredo; Moro, Gustavo Vitti; Aguiar, Aurélio Mendes; Souza Júnior, Cláudio Lopes de.
Título: Responses to reciprocal recurrent selection and changes in genetic variability in IG-1 and IG-2 maize populations
Fonte: Genet. mol. biol;28(4):781-788, Dec. 2005. tab.
Idioma: en.
Projeto: FAPESP.
Resumo: This paper reports the effects of three cycles of reciprocal recurrent selection (RRS) on the means, genetic variances, and on the genetic correlations for several traits in the IG-1 and IG-2 maize (Zea mays L.) populations. Interpopulation full-sib progenies from cycle zero (C0) and from cycle 3 (C3) of RRS were evaluated in two locations. RRS was highly effective to improve the traits according the objectives of the program: grain yield and prolificacy increased significantly, while plant height, ear height, and ear placement decreased significantly. Genetic variances for all traits decreased significantly from C0 to C3, but the genetic correlations did not change consistently across the cycles of selection. The expected responses to the fourth cycle of RRS and the probability of selecting double-crosses from C3 that outperform those from C0 showed that the decreases in the genetic variances were not great enough to limit the continued improvement of the populations as well as the use of the improved populations as sources of inbred lines to develop commercial hybrids. However, if the magnitudes of the genetic variances continue to decrease, new sources of improved germplasm should be incorporated into both populations to allow the continued improvement of the interpopulation by RRS
Descritores: Variação Genética
Zea mays/genética
-Seleção Genética
Técnicas Genéticas
Responsável: BR26.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1038650
Autor: Ferreira, J. J; Ruas, J. R. M; Macedo, G. A. R; Marcatti Neto, A; Queiroz, D. S; Silva, E. A.
Título: Substituition of urea for soybean meal and forced intake of minerals on the performance of growing crossbred calves / Substituição da ureia por farelo de soja e consumo forçado de minerais no desempenho de bezerros em crescimento
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);71(5):1677-1685, set.-out. 2019. tab.
Idioma: en.
Projeto: Fundação de Amparo a Pesquisa do Estado de Minas Gerais; . FINEP; . MCTI.
Resumo: Forty eight crossbred calves, 24 males and 24 females, with weight and age of 203.6±3.7kg and 11.8±1.0 months were allotted to the following treatments: MT- mineral salt ad libitum and sugar cane mixed with 10g kg-1 mixture of urea and ammonium sulfate in a 9:1 proportion; MA - sugar cane mixed with 16g kg-1 of a concentrate of urea (550g kg-1), ammonium sulfate (60g kg-1) and minerals (390g kg-1); SU - sugar cane mixed with 50g kg-1 of a concentrate of soybean meal (830g kg-1), urea (52g kg-1) and minerals (118g kg-1) and MC - corn silage mixed with 10g kg-1 of a concentrate of urea (500g kg-1), ammonium sulfate (50g kg-1) and minerals (450g kg-1). Minerals mixed with sugar cane (MA) resulted in greater weight gain (0.258 x 0.188kg d-1) for similar intakes of DM (3.29 x 3.30kg d-1). Substitution of part of urea nitrogen in the MA by soybean meal (SU) resulted in greater ADG (0.538 x 0.258kg d-1), due to higher sugar cane intake (4.10 x 3.13kg d-1). ADG of calves receiving corn silage was greater (0.406 x 0.258kg d-1) than for calves receiving sugar cane.(AU)

Quarenta e oito bezerros cruzados, com peso vivo de 203,6±3,7kg e idade de 11,8±1,0 meses, sendo 24 machos e 24 fêmeas, foram distribuídos nos tratamentos: MT - sal mineral à vontade e cana-de-açúcar adicionada de 10g kg -1 de uma mistura de ureia e sulfato de amônio na proporção de 9:1; MA - cana-de-açúcar adicionada de 16g kg -1 de uma mistura de ureia (55%), sulfato de amônio (6%) e minerais (39%); SU - cana-de-açúcar adicionada de 50g kg -1 de uma mistura de farelo de soja (83%), ureia (5,2%) e minerais (11,8%); e MC - silagem de milho adicionada de 10g kg -1 de uma mistura de ureia (50%), sulfato de amônio (5%) e minerais (45%). Minerais misturados no volumoso resultaram em maior ganho de peso (0, 258 x 0,188kg/dia) com consumos semelhantes de matéria seca (3,29 x 3,30kg/dia). Substituição de parte do nitrogênio da ureia no MA pelo do farelo de soja resultou em aumento do ganho de peso (0,258 x 0,538kg/dia) e no consumo de cana (3,13 x 4,10kg/dia). Ganho de peso dos bezerros que receberam silagem de milho foi superior ao dos bezerros que receberam o MA (0,406 x 0,258kg/dia), devido ao maior consumo de silagem (4,71 x 3,13kg/dia).(AU)
Descritores: Ureia
Bovinos/crescimento & desenvolvimento
Zea mays
Saccharum
Ração Animal/análise
Minerais/administração & dosagem
Limites: Animais
Bovinos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-1011302
Autor: Miguel, M. F; Delagarde, R; Ribeiro-Filho, H. M. N.
Título: Corn silage supplementation for dairy cows grazing annual ryegrass at two pasture allowances / Suplementação com silagem de milho para vacas leiteiras manejadas em duas ofertas diárias em pastagens de azevém anual
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);71(3):1037-1046, May-June 2019. tab.
Idioma: en.
Projeto: UDESC.
Resumo: Corn silage supplementation for dairy cows grazing in temperate annual pastures has rarely been investigated. The aim of this study is to compare two supplementation levels (0 and 4kg dry matter [DM]/day of a 7:1 mixture of corn silage and soybean meal) in dairy cows strip-grazing annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) at two pasture allowances (PA, low= 25 and high = 40kg DM/d at ground level). The study was carried out according to an incomplete 4 × 3 Latin square design, using 12 cows and three experimental periods of 12 days. The green leaves allowances were only 4.9 and 8.5kg DM/d at the low and high PA, respectively. The total DM intake and milk production increased in supplemented cows compared to un-supplemented cows at the low PA, but were similar between supplementation levels at the high PA. The PI was unaffected by the PA, whereas the substitution rate was 0.68 in cows at the low PA and 1.35 in cows at the high PA. Corn silage supplementation may improve the total DM intake and milk production of dairy cows grazing in temperate annual pastures, but only at a low PA.(AU)

O objetivo deste estudo foi comparar os efeitos de dois níveis de suplementação (0 e 4kg de matéria seca [MS]/dia de uma mistura de silagem de milho e farelo de soja na razão de 7:1) para vacas leiteiras em pastos de azevém anual (Lolium multiflorum Lam.) manejados em faixas diárias com duas ofertas (OF, baixa= 25 e alta= 40kg de MS/dia medidas em nível do solo). Os tratamentos foram comparados em delineamento quadrado latino incompleto 4 × 3, com 12 vacas em três períodos de 12 dias. A oferta de folhas foi somente de 4,9 e 8,5kg de MS/dia nas OF baixa e alta, respectivamente. O consumo total de MS e a produção de leite aumentaram com a suplementação somente quando os animais estavam em baixa OF, não havendo efeito da suplementação em alta OF. O consumo do pasto não foi afetado pela OF, entretanto a taxa de substituição foi de 0,68 em baixa OF e de 1,35 em alta OF. A suplementação com silagem de milho promove o aumento do consumo total de MS e da produção de leite de vacas manejadas em pastos anuais de clima temperado somente em situações de baixa OF.(AU)
Descritores: Silagem
Pastagens
Zea mays
Leite
Dieta/veterinária
-Feijão de Soja
Limites: Animais
Feminino
Bovinos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-1009457
Autor: Negrini, Marcelo; Fidelis, Elisangela Gomes; Schurt, Daniel Augusto; Silva, Francisco dos Santos; Pereira, Rosely Souza; Bizzo, Humberto Ribeiro.
Título: Insecticidal activity of essential oils in controlling fall armyworm, Spodoptera frugiperda / Atividade inseticida de óleos essenciais para o controle da lagarta-do-cartucho do milho, Spodoptera frugiperda
Fonte: Arq. Inst. Biol;86:e1112018, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior.
Resumo: Fall armyworm, Spodoptera frugiperda (Smith) (Lepidoptera: Noctuidae) is one of the main pests in maize crop with developing resistance to chemical products and Bt technology. Therefore, alternative control methods such as essential oils are important steps in the implementation management strategies for this pest. This study aimed to evaluate the efficiency of essential oils (EOs) of Corymbia citriodora, Myrciaria dubia (Myrtaceae), Lippia microphylla (Verbenaceae) and Piper umbelattum (Piperaceae) in controlling S. frugiperda. The OEs were extracted and mortality tests were conducted with topic and volatile applications, in 30 second-instar caterpillars originated from insect rearing and artificial diet. As a control, we conducted tests with distilled water and acetone. EOs that provided mortality rates above 80% were submitted to chemical analysis for constituent identification. The efficient EOs were only those of C. citriodora and L. microphylla. For EO of C. citriodora, the LD80 was 7.06 ± 0.73 mg.g-1 in topical application and 5.85 ± 0.75 µL via volatile application. On the other hand, for EO of L. microphylla, DL80 was 9.95 ± 1.25 mg.g-1 in topical application and 18.56 ± 3.55 µL via volatile application. Chemical analysis showed that the main constituents were citronella for the EO of C. citriodora and (E)-caryophyllene and (E)-nerolidol to the EO of L. microphylla. EOs of C. citriodora and L. microphylla are promising for controlling S. frugiperda, with emphasis on the volatile effect of C. citriodora oil.(AU)

A lagarta-do-cartucho, Spodoptera frugiperda (Lepdoptera: Noctuidae), é uma das principais pragas na cultura do milho e nos últimos anos vem desenvolvendo resistência a produtos químicos e à tecnologia Bt. Métodos alternativos de controle, como o emprego de óleos essenciais, são um passo importante na implementação de estratégias de manejo para essa praga. O objetivo deste trabalho foi avaliar a eficiência dos óleos essenciais de Corymbia citriodora, Myrciaria dubia (Myrtaceae), Lippia microphylla (Verbenaceae) e Piper umbelattum (Piperaceae) no controle de S. frugiperda. Os óleos essenciais foram extraídos e testes de mortalidade com aplicação tópica e de voláteis foram conduzidos com 30 lagartas de segundo instar provenientes de criação massal e em dieta artificial. Como testemunha, foram conduzidos testes com água destilada e acetona. Os óleos essenciais que proporcionaram taxas de mortalidade acima de 80% foram submetidos à análise química para identificação de seus constituintes. Entre os óleos essenciais, mostraram-se eficientes apenas os de C. citriodora e L. microphylla. Para o óleo essencial de C. citriodora, a DL80 foi de 7,06 ± 0,73 mg.g-1 em aplicação tópica e 5,85 ± 0,75 µL via aplicação do volátil. Já para o óleo essencial de L. microphylla, a DL80 foi de 9,95 ± 1,25 mg.g-1 em aplicação tópica e 18,56 ± 3,55 µL via aplicação do volátil. A análise química demonstrou que os principais constituintes foram citronelal para o óleo essencial de C. citriodora, e (E)-cariofileno e (E)-nerolidol para o de L. microphylla. Os óleos essenciais de C. citriodora e L. microphylla são promissores para o controle de S. frugiperda, com destaque para o efeito volátil do óleo de C. citriodora.(AU)
Descritores: Óleos Voláteis
Spodoptera/parasitologia
Zea mays
-Resistência a Inseticidas
Controle de Pragas
Lippia
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-1006452
Autor: Bordin, Keliani; Tres, Matheus; Souto, Pollyana Cristina Maggio de Castro; Di Gregorio, Mayra Carraro; Corassin, Carlos Humberto; Oliveira, Carlos Augusto Fernandes de.
Título: Relação entre níveis de fumonisina B1 e ácido fólico em farinha de milho e a concentração de ácido fólico no soro humano / Relationship between fumonisin B1 and folic acid levels in foods and the folic acid concentration in human serum
Fonte: Arq. Inst. Biol;83:e0972014, 2016. tab.
Idioma: pt.
Projeto: Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo.
Resumo: Neste trabalho foram determinados os níveis de ácido fólico e de fumonisina B1 (FB1) em farinha de milho consumida por 24 voluntários residentes em um campus universitário no estado de São Paulo, bem como sua relação com as concentrações de ácido fólico sérico nos indivíduos. As análises de ácido fólico e de FB1 em farinha de milho foram realizadas por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE), enquanto a determinação de ácido fólico sérico foi feita por kit de imunoensaio. Detectou-se a FB1 em 100% das amostras de farinha de milho, em níveis que variaram de 142 a 3.037 µg kg-1 (média: 738 ± 591 µg kg-1). As concentrações de ácido fólico nas amostras de farinha de milho ficaram entre < 0,3 µg kg-1 (limite de quantificação) e 1.705 µg kg-1, com média de 713 ± 435 µg kg-1, o que representa 47% do limite mínimo exigido pela Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA) para farinhas de milho comercialmente disponíveis. Nas amostras de soro humano, os níveis de ácido fólico variaram de 6,7 a 24,0 ng mL-1 (média: 13,4 ± 5,4 ng mL-1). Não houve correlação (p < 0,05) entre os níveis de ácido fólico no soro dos indivíduos e as concentrações de FB1 ou ácido fólico nas amostras de farinha de milho. Outros estudos são necessários para estimar a ingestão total de FB1 por meio da dieta para averiguar os efeitos das fumonisinas sobre a absorção de ácido fólico nos indivíduos avaliados.(AU)

In the present study, folic acid and fumonisin B1 (FB1) levels were determined in corn flour consumed by 24 volunteers, residents in a university campus in São Paulo State, as well as its relationship with folic acid in serum of individuals. Analyses of folic acid and FB1 in corn flour were performed by high-performance liquid chromatography (HPLC), while the determination of folic acid in serum was accomplished using an immunoassay kit. FB1 was detected in 100% of corn samples, at levels ranging from 142 to 3,037 µg kg-1 (which means: 738 ± 591 µg kg-1). The concentrations of folic acid in corn flour samples ranged from < 0.3 µg kg-1 (limit of quantification) to 1,705 µg kg-1, with a mean of 713 ± 435 µg kg-1, which represents 47% of the minimum required by National Agency of Health Surveillance (ANVISA) for corn flour commercially available. The levels of folic acid in human serum samples ranged from 6.7 to 24.0 ng mL-1 (meaning: 13.4 ± 5.4 ng mL-1). No correlations were observed (p < 0.05) between the folic acid levels in serum of individuals and the concentrations of FB1 or folic acid in corn flour samples. Further studies are needed to estimate the total intake of FB1 in the diet to assess the effects fumonisins on the absorption of folic acid in the individuals evaluated.(AU)
Descritores: Zea mays/química
Fumonisinas/sangue
Soro
Farinha
Ácido Fólico/sangue
-Voluntários Saudáveis
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-899854
Autor: Torres, José; Alvis, Armando; Gallo, Luis; Acevedo, Diofanor; Montero, Piedad; Castellanos, Francisco.
Título: Optimización del proceso de fritura por inmersión de la arepa con huevo utilizando metodología de superficie de respuesta / Optimization of the deep fat frying process of arepa con huevo using response surface methodology
Fonte: Rev. chil. nutr;45(1):50-59, 2018. tab, graf.
Idioma: es.
Projeto: COLCIENCIAS.
Resumo: RESUMEN Los alimentos fritos son consumidos debido a sus características de palatabilidad y textura. Sin embargo, una limitante es el contenido de grasa que adquieren, lo cual es catalogado como un riesgo para la salud. Por lo tanto, se han desarrollado estrategias para controlar el proceso de fritura y obtener productos con bajos contenidos de grasa. La arepa con huevo (AH) es un alimento autóctono y consumido en Colombia. El objetivo de este estudio fue optimizar la fritura de AH, analizando la relación temperatura-tiempo sobre los atributos de calidad. Las muestras se formularon con masa de maíz y huevos de gallina, en forma de placa circular. La inmersión se realizó en aceite de palma®, utilizando un diseño central compuesto rotable. La humedad disminuyó con el aumento de los factores. Las muestras fritas a temperaturas altas y tiempos cortos absorbieron el menor contenido de grasa. La luminosidad disminuyó con el aumento de la temperatura, mientras que la variación del color y la dureza aumentaron con el tiempo del proceso. La deseabilidad máxima fue de 0,84 obteniendo la mejor combinación de los factores a 180,8 °C y 364,8 s. La optimización de la fritura hace posible obtener AH con bajo contenido de grasa.

ABSTRACT Fried foodstuffs are consumed by their characteristics of palatability and texture. However, one of the main disadvantages is the high oil content that these acquire, which is classified as a risk for health. Hence, strategies have been developed in order to control frying process and obtain products with a lower fat content. The arepa con huevo (AH) is an autochthonous and consumed foodstuff in Colombia. The objective of this study was to optimize the frying of AH, analyzing the temperature-time relationship on quality attributes. The samples were made in the form of a circular plate and were formulated with maize dough, and hen's eggs. The process was performed in refined palm oil® and a rotating composite central design was applied. Moisture decreased when increasing factors. The samples fried at high temperatures and short times had lowest oil uptake. The luminosity decreased with increasing temperature, whereas the color variation and the hardness increased with the time of the process. The desirability was 0.84 point where the best combination of factors was at 180.8 °C and 364.7 s. The optimization of the deep fat frying makes it possible to obtain AH with a low oil content.
Descritores: Óleos
Zea mays
Ovos
Gorduras
Alimentos
-Alimentos Preparados
Limites: Seres Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Mallmann, C. A
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Id: biblio-1038665
Autor: Mallmann, A. O; Dilkin, P; Vidal, J. K; Meinerz, G. R; Oliveira, M. S; Mallmann, C. A.
Título: Influência da qualidade micotoxicológica e nutricional de híbridos de milho no custo da ração de frangos de corte / Influence of mycotoxicological and nutritional quality of maize hybrids on broiler chickens feed cost
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);71(5):1659-1668, set.-out. 2019. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se avaliar as variáveis micotoxicológicas e nutricionais de híbridos de milho com diferentes características que influenciam no custo da ração para frangos de corte. Foram avaliados 26 híbridos de milho geneticamente modificados nas safrinhas de 2016 e 2017, com diferentes germoplasmas, textura de endosperma e duração do ciclo. Nos híbridos, foram avaliados grãos avariados, fumonisinas (B1+B2) (FUM), aflatoxinas (B1+B2+G1+G2) (AFLA), zearalenona (ZEA), deoxinivalenol (DON), umidade, proteína bruta (PB), energia metabolizável aparente corrigida para balanço de nitrogênio (EMAn), aminoácidos digestíveis para aves (lisina, metionina, cistina e treonina) e o respectivo custo da ração inicial para frangos de corte, que foi calculada pelo custo mínimo. A prevalência de FUM, AFLA, ZEA e DON foi de 90, 17, 33 e 0%, com médias de 3067, 1, 38 e 0µg/kg nos dois anos, respectivamente. A média de EMAn e PB foi de 3264kcal/kg e 8,02%, respectivamente, e diferiu (P<0,05) nos dois anos. O custo da ração foi influenciado significativamente (P<0,05) por FUM, PB, EMAn nos dois anos. Híbridos com tecnologia Viptera apresentam menor concentração por FUM e menor custo da ração. Híbridos de ciclo precoce têm menor concentração de FUM, maiores percentuais de PB e de aminoácidos digestíveis e menor custo da ração.(AU)

The objective of this study was to evaluate the mycotoxicological and nutritional variables of maize hybrids with different characteristics that influence the broiler chicken's feed costs. In 2016 and 2017 winter crops, 26 genetically modified hybrids of maize with different germplasm, endosperm texture and cycle duration were evaluated. The analyzed variables were damaged grains, fumonisins (B 1 +B 2 ) (FUM), aflatoxins (B 1 +B 2 +G 1 +G 2 ) (AFLA), zearalenone (ZEA), deoxynivalenol (DON), moisture, crude protein (CP), apparent metabolizable energy corrected for nitrogen balance (AMEn), digestible amino acids for poultry (lysine, methionine, cystine and threonine) and the respective cost of the initial feed for broiler chickens calculated at the minimum cost. The prevalence of FUM, AFLA, ZEA and DON was 90, 17, 33 and 0%, with means of 3067, 1, 38 and 0µg/kg in the two years, respectively. The mean of AMEn and CP was 3264kcal/kg and 8.02%, respectively, and differed (P< 0.05) in the two years. The feed cost was significantly influenced (P<0.05) by FUM, PB, AMEn in two years. Hybrids with Viptera technology show lower concentration per FUM and lower feed cost. Early cycle hybrids have lower concentrations of FUM, higher percentages of CP and digestible amino acids, and lower feed costs.(AU)
Descritores: Zea mays/genética
Zea mays/toxicidade
Ração Animal/toxicidade
Micotoxinas/análise
Micotoxinas/toxicidade
-Zearalenona/toxicidade
Aflatoxinas/toxicidade
Fumonisinas/toxicidade
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-1038662
Autor: Santos, F. R; Silva, M. R. S; Oliveira, N. R; Santos, H. B; Cordeiro, D. A; Minafra, C. S.
Título: Composição nutricional e valores energéticos determinados com frangos de corte de coprodutos do processamento do etanol de milho / Nutritional composition and energy values determined with broilers of co-products from the processing of corn ethanol
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);71(5):1759-1763, set.-out. 2019. tab.
Idioma: pt.
Resumo: It was determined by the total collection of excreta method, with broilers from 22 to 32 days of age, the coefficients of apparent metabolism of dry matter, crude protein and crude energy and apparent metabolizable energy corrected for zero nitrogen balance (AMEn) of the ethanol co-products of corn: acid oil and dried distillery grains with soluble (DDGS). The DDGS and corn acid oil presented nutritional metabolization coefficients ranging from 43 to 83% and AMEn equal 2393.5 and 7859.2kcal/kg respectively, and may be food alternatives to soybean meal and soybean oil.(AU)
Descritores: Galinhas
Biomassa
Zea mays
Etanol/análise
Lixo
Ração Animal/análise
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-967138
Autor: Santos, Gustavo Alves; Korndorfer, Gaspar Henrique; Pereira, Hamilton Seron; Paye, Wooiklee.
Título: Addition of micronutrients to npk formulation and initial development of maize plants / Adição de micronutrientes a formulado npk e o desenvolvimento incial de plantas de milho
Fonte: Biosci. j. (Online);34(4):927-936, july/aug. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Micronutrients are essential nutrients for plant growth and development; however, the micronutrient content in soil is often insufficient to ensure maximum productivity, which creates the need for their application through fertilizers. This study compared the availability of zinc, boron, manganese and copper to the soil, their absorption, accumulation and effect in developing maize plants, supplied as granules mixed with NPK granules or as powder, coating NPK granules. The experiment was conducted in a greenhouse, in a randomized block design with four replications, using a soil classified as Oxisol and maize hybrid AG1051. The formulation for fertilizers used was 4-30-10 (N- P2O5 -K2O) with 0.3% zinc, 0.1% boron, 0.2% manganese and 0.2% copper applied at doses of 0, 150, 300, 600, 1200 and 2400 kg ha-1, furthermore, doses of 4-30-10 without micronutrients were applied to ensure variation only for micronutrient doses. Coating NPK granules with micronutrients was better than the mixture for soil Zn content, zinc concentration and accumulation in the shoot and dry mass production. Both fertilizers presented similar behavior for soil B content, B concentration and accumulation in shoots. However, for the greatest dose, B results were better for the mixture of granules. The addition of Mn and Cu to NPK formulation resulted in no response in the soil, although the mixture resulted in greater concentration of Mn in the shoot and coating granules showed greater accumulation of Cu.

Os micronutrientes são essenciais às plantas porém seus teores no solo podem não ser suficientes para altas produtividades, o que gera necessidade de aplicação via fertilizantes. Objetivou-se comparar a disponibilização de zinco, boro, manganês e cobre para o solo, sua absorção, acúmulo e efeito no desenvolvimento de plantas de milho, quando aplicados granulados e em mistura com grânulos NPK ou na forma de pó, revestindo grânulos de NPK. O experimento foi conduzido em casa de vegetação, com delineamento de blocos casualizados, com quatro repetições, com amostras de solo classificado como Latossolo Vermelho distrófico típico e híbrido de milho AG1051. Os fertilizantes utilizados foram de formulação 4-30-10 (N-P2O5-K2O) com 0,3 % de zinco, 0,1 % de boro, 0,2 % de manganês e 0,2 % de cobre aplicados nas doses de 0, 150, 300, 600, 1200 e 2400 kg ha-1. Doses complementares de 4-30-10 sem micronutrientes foram aplicadas para que todos os tratamentos recebessem as mesmas doses de nitrogênio, fósforo e potássio, variando somente as doses dos micronutrientes. O revestimento dos grânulos de NPK com micronutrientes é superior à mistura quando se compara o teor de zinco no solo, a concentração e o acúmulo de zinco na parte aérea e a produção de massa seca das plantas de milho. A mistura de micronutrientes granulados com grânulos de NPK apresenta comportamento semelhante para os teores de boro no solo, sua concentração e acúmulo na parte aérea. A adição de manganês e cobre ao formulado NPK não resultou em resposta no solo, embora a forma de mistura tenha resultado em maior concentração de manganês na parte aérea, e o revestimento de grânulos tenha mostrado maior acúmulo de cobre pelas plantas de milho.
Descritores: Micronutrientes
Zea mays
Fertilizantes
-Zinco
Boro
Cobre
Manganês
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Alves Filho, Dari Celestino
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Id: biblio-966979
Autor: Cattelam, Jonatas; Argenta, Flânia Mônego; Alves Filho, Dari Celestino; Brondani, Ivan Luiz; Machado, Diego Soares; Pereira, Lucas Braido; Cardoso, Gilmar dos Santos; Silva, Marcelo Ascoli da; Adams, Sander Martinho; Viana, Alexandra Fabielle Pereira; Silva, Mauren Burin da; Domingues, Camille Carijo.
Título: Non-carcass components of cattle finished in feedlot with high grain diet / Componentes não integrantes da carcaça de bovinos terminados em confinamento com dieta de alto grão
Fonte: Biosci. j. (Online);34(3):709-718, mai/jun. 2018. tab.
Idioma: en.
Resumo: The objective of this study was to quantify the non-carcass components of steers and heifers finished in feedlot and fed with high grain diets. Altogether, 45 Charolais and Nellore crossbred cattle of two categories, 21 heifers with an initial age of 32 months and 24 steers with an initial age of 20 months, were used. The animals were fed with diets of 100% concentrate and divided in groups according to the energy source used in the form of rice, white oat, or corn; each diet group had seven heifers and eight steers. The experimental design was completely randomized with a factorial 3 × 2 arrangement, using P<0.05. The slaughter weight and empty body weight were higher in animals fed with corn (430.4 and 379.1 kg, respectively) or white oat (449.3 and 378.0 kg, respectively) as compared to animals fed with rice (401.9 and 341.0 kg, respectively). With the exception of heart and abomasum fat, all other adipose tissue deposits were lower in animals fed with rice. The steers showed higher development of internal organs (3.67% versus 3.24%), feet (2.33% versus 2.06%), and total peripheral components (15.9% versus 15.1%), while heifers presented higher total fat deposition (6.45% versus 5.75%), as expressed in relation to empty body weight. Thus, the use of high grain diets based on corn or white oat in the finishing of cattle leads to higher development of internal organs and digestive tract, while feed with rice grain provides less deposition of adipose tissue.

O presente estudo teve por objetivo quantificar as partes não-integrantes da carcaça de novilhos e novilhas, terminados em confinamento alimentados com dietas de alto grão. Utilizaram-se 45 bovinos de duas categorias, sendo 21 novilhas com idade inicial de 32 meses e 24 novilhos com idade inicial de 20 meses, oriundos do cruzamento entre as raças Charolês e Nelore. Os animais receberam dietas de 100% concentrado e foram distribuídos nos tratamentos conforme a fonte energética utilizada, sendo essas: arroz; aveia branca ou milho, sendo utilizados sete novilhas e oito novilhos para cada dieta alimentar. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, com arranjo fatorial 3 x 2, utilizando P<0,05. Os pesos de abate e de corpo vazio foram superiores nos animais alimentados com milho (430,4 kg e 379,1 kg, respectivamente) ou aveia branca (449,3 kg e 378,0 kg, respectivamente) em relação aos animais que receberam arroz (401,9 kg e 341,0 kg, respectivamente). A exceção da gordura de coração e da gordura abomasal, para os demais depósitos de tecido adiposo, os animais alimentados com arroz apresentaram menores valores. Os novilhos apresentaram maior desenvolvimento dos órgãos internos (3,67% contra 3,24%), das patas (2,33% contra 2,06%) e total de componentes periféricos (15,9% contra 15,1%), enquanto as novilhas apresentaram maior deposição no total de gorduras (6,45% contra 5,75%), expressos em relação ao peso de corpo vazio. A utilização de dietas de alto grão a base de milho ou aveia branca na terminação de bovinos acarreta maior desenvolvimento de órgãos internos e do trato digestório, enquanto a alimentação com grãos de arroz proporciona menor deposição de tecido adiposo.
Descritores: Bovinos
Trato Gastrointestinal
Dieta
Ração Animal
-Oryza
Avena
Zea mays
Gorduras
Abate de Animais
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central



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