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Id: biblio-1130082
Autor: Morais, Rosana Matos de; Moro, Tamires Silveira; Saldanha, Cleber Witt; Steffen, Gerusa Pauli Kist; Missio, Evandro Luiz; Maldaner, Joseila; Steffen, Ricardo Bemfica.
Título: Trichogramma pretiosum in field release and under different temperatures in laboratory / Trichogramma pretiosum em liberação no campo e sob diferentes temperaturas em laboratório
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e1152018, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: This study aimed to evaluate a strain of Trichogramma pretiosum native to the central region of the state Rio Grande do Sul, Brazil, under different temperatures in laboratory and the parasitism of Helicoverpa zea after releases in corn field. Trichogramma pretiosum females were kept at 18, 25 and 30 °C and had their parasitism potential evaluated. Nine plots (400 m2) of maize were installed in randomized blocks under the treatments: 1) staggered release of parasitoids in three different occasions, at three-day intervals; 2) a single release of parasitoids; 3) no release of parasitoids. Ears were collected every four days and the number of caterpillars and eggs of H. zea in the maize silk and the number of damaged ears were estimated. Evaluation started after the tassels growth and ended with the drying of the styles-stigmas. To estimate the grain mass and the ear number and mass, two lines in each plot were delimited and reserved at the end of the cultivation cycle. In laboratory, the highest parasitism rate occurred at 25 °C (35.54%) and the lowest longevity at 30 °C (6.8 days). A total of 1,063 H. zea eggs were collected in the field, 69.52% were parasitized. The mean parasitism rate was higher in T1 (staggered release, 82.77%) than in control (51.87%), but there was no difference in grain yield. Based on the parasitism capacity of the studied strain, it can be potentially used in programs of biological control of H. zea in corn crops of Rio Grande do Sul.(AU)

O estudo objetivou avaliar uma linhagem de Trichogramma pretiosum nativa da região Central do Rio Grande do Sul (Brasil) sob diferentes temperaturas em laboratório, e no parasitismo de Helicoverpa zea após liberações em área de milho. Fêmeas de T. pretiosum foram mantidas a 18, 25 e 30 °C e avaliadas quanto ao potencial de parasitismo. No campo, foram instaladas nove parcelas (400 m2) de milho híbrido em blocos ao acaso, com os seguintes tratamentos: 1) liberação de parasitoides fracionada em três vezes, em intervalos de três dias; 2) liberação em apenas uma ocasião; 3) sem liberação. A cada quatro dias foram coletadas espigas e registrados os danos e o número de lagartas e ovos de H. zea dos estilos-estigmas. A avaliação iniciou durante o pendoamento e estendeu-se até a fase de secagem dos estilos-estigma. Duas linhas em cada parcela foram reservadas para avaliação do número e da massa de espigas e grãos. Em laboratório, o maior percentual de parasitismo foi aos 25 °C (35,54%) e a menor longevidade aos 30 °C (6,8 dias). No campo, foram coletados 1.063 ovos de H. zea, dos quais 69,52% estavam parasitados. O percentual médio de parasitismo foi maior com liberação escalonada de T. pretiosum (82,77%), comparativamente ao controle (51,87%), porém, não houve diferença na produção de grãos. Tendo em vista a capacidade de parasitismo da linhagem avaliada, sugere-se que ela possui potencial para ser utilizada em programas de controle biológico da lagarta da espiga no cultivo de milho no Rio Grande do Sul.(AU)
Descritores: Doenças Parasitárias
Controle Biológico de Vetores
-Parasitos
Temperatura
Zea mays
Himenópteros
Lepidópteros
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-1130142
Autor: Sousa, Adalberto Hipólito de; Teixeira Júnior, Davair Lopes; Rocha, Josilene Ferreira; Lopes, Lucas Martins.
Título: Occurrence of Ahasverus advena (Coleoptera: Silvanidae) in corn grains from the city of Plácido de Castro, state of Acre, Brazil / Ocorrência de Ahasverus advena (Coleoptera: Silvanidae) em grãos de milho provenientes de Plácido de Castro, Acre, Brasil
Fonte: Arq. Inst. Biol;87:e0842019, 2020. ilus.
Idioma: en.
Resumo: Ahasverus advena (Coleoptera: Silvanidae) is a secondary pest of stored grains. It is a polyphagic and cosmopolitan species, with little information about its occurrence in the northern region of Brazil. This study was conducted to report the first occurrence of A. advena in corn grains in the city of Plácido de Castro, in the state of Acre, Brazil. In June 2019, the presence of A. advena under development was observed in a mass of corn grains. The identification was made at the species level using the available dichotomous keys. Since this is the first record of A. advena in corn grains in the city of Plácido de Castro, monitoring insects in the mass of corn grains is necessary to prevent the economic damages caused by A. advena to grains.(AU)

Ahasverus advena (Coleoptera: Silvanidae) é uma praga secundária de grãos armazenados. É uma espécie polifágica e cosmopolita, com poucas informações sobre sua ocorrência na região norte do Brasil. Este estudo tem o objetivo de relatar a primeira ocorrência de A. advena em grãos de milho na cidade de Plácido de Castro, Acre, Brasil. Em junho de 2019, observou-se a presença de A. advena desenvolvendo em uma massa de grãos de milho. A identificação foi feita a nível de espécie com a utilização das chaves dicotômicas disponíveis. Como este é o primeiro registro de A. advena em grãos de milho na cidade de Plácido de Castro, o monitoramento dos insetos na massa de grãos de milho é necessário para evitar danos econômicos causados por A. advena nos grãos.(AU)
Descritores: Besouros
Zea mays
-Grão Comestível
Pragas da Agricultura
Armazenamento de Alimentos
Insetos
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-1053486
Autor: Lv, Runling; Liu, Yuwei; Gong, Xiaodong; Han, Jianmin; Gu, Shouqin; Dong, Jingao.
Título: Expression and purification of the transcription factor StMsn2 from Setosphaeria turcica in Escherichia coli
Fonte: Electron. j. biotechnol;40:65-70, July. 2019. ilus.
Idioma: en.
Projeto: National Natural Science Foundation of China; . Natural Science Foundation of Hebei Province.
Resumo: Background: In Saccharomyces cerevisiae, Msn2, which acts as a key transcription factor downstream the MAPKHOG cascade pathway, also regulates the expression of genes related to stress responses. However, little is known about the regulation mechanisms of the transcription factor in Setosphaeria turcica. Results: In this study, a zinc finger DNA-binding protein, designated as StMSN2, was cloned from S. turcica. Sequencing results showed that StMSN2 had a 1752 bp open reading frame (ORF), which was interrupted by an intron (135 bp) and encoded a putative 538-amino acid protein. Phylogenetic analysis further revealed that StMsn2 was more closely related to Msn2 of Aspergillus parasiticus. StMSN2 was cloned into the pET-28a vector with His (Histidine) tags and induced with 1 mM IPTG (isopropyl-ß-D-thiogalactoside) at 37°C. The recombinant His-tagged StMsn2 was purified, and a band of size approximately 58.8 kDa was obtained. The high specificity of the polyclonal antibody Msn2-2 was detected with the StMsn2 protein from S. turcica and prokaryotic expression system, respectively. Conclusions: A new gene, named StMSN2, with 1617 bp ORF was cloned from S. turcica and characterized using bioinformatics methods. StMsn2 was expressed and purified in a prokaryotic system. A polyclonal antibody, named Msn2-2, against StMsn2 with high specificity was identified.
Descritores: Doenças das Plantas
Ascomicetos/genética
Ascomicetos/patogenicidade
Fatores de Transcrição/isolamento & purificação
-Ascomicetos/metabolismo
Estresse Fisiológico
Fatores de Transcrição/genética
Fatores de Transcrição/metabolismo
Proteínas de Transporte
Expressão Gênica
Western Blotting
Fases de Leitura Aberta
Dedos de Zinco
Clonagem Molecular
Zea mays
Escherichia coli
Helminthosporium
Epitopos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-843141
Autor: Castellari, Claudia C; Cendoya, María G; Marcos Valle, Facundo J; Barrera, Viviana; Pacin, Ana M.
Título: Factores extrínsecos e intrínsecos asociados a poblaciones fúngicas micotoxigénicas de granos de maíz (Zea mays L) almacenados en silos bolsa en Argentina / Extrinsic and intrinsic factors associated with mycotoxigenic fungi populations of maize grains (Zea mays L.) stored in silobags in Argentina
Fonte: Rev. argent. microbiol;47(4):350-359, dic. 2015. tab.
Idioma: es.
Resumo: Con el objeto de caracterizar las poblaciones fúngicas, en particular las especies potencialmente micotoxigénicas, que pueden contaminar los granos de maíz almacenados en silos bolsa con un contenido de humedad superior al recomendado como seguro, se evaluaron 270 muestras extraídas al inicio, a los 90 días y al final de un período de almacenamiento de 5 meses. En dichas muestras se cuantificó e identificó la biota fúngica y se determinó la contaminación con fumonisinas y aflatoxinas. Asimismo, se evaluó el efecto de factores extrínsecos (ambiente), intrínsecos (granos) y tecnológicos (ubicación de los granos en el perfil del silo bolsa) sobre las poblaciones totales y micotoxigénicas. El pH de los granos y el nivel de O2 se redujeron significativamente a los 5 meses, mientras que la concentración de CO2 se incrementó en igual período. Los recuentos totales de la micobiota fueron significativamente mayores en los granos ubicados en el estrato superior del silo bolsa. Se identificaron especies micotoxigénicas de Fusarium, Aspergillus, Penicillium y Eurotium. La frecuencia de aislamiento de Fusarium verticillioides se redujo al final del almacenamiento y Aspergillus flavus solo se aisló en el inicio del almacenamiento. Los recuentos de Penicillium spp. y Eurotium spp. se incrementaron al final del almacenamiento. El 100 % de las muestras presentaron contaminación con fumonisinas, con niveles máximos de 5,707 mg/kg, mientras que las aflatoxinas contaminaron el 40 % de las muestras con niveles máximos de 0,0008 mg/kg. Las condiciones ambientales y de sustrato generadas durante el almacenamiento produjeron cambios en la composición de las poblaciones fúngicas y limitaron el desarrollo de hongos micotoxigénicos y la producción de micotoxinas.

In order to determine the behavior of mycotoxin-producing fungal populations linked with silobags stored corn grains with a moisture content greater at the recommended as safe, 270 samples taken in three times (beginning, 90 days, final) over a five month period of storage were evaluated. The fungal biota was quantified and identified and the contamination with fumonisin and aflatoxin was determined. Extrinsic factors (environment), intrinsic factors (grains) and technological factors (location of the grains in the profile of silobag) were taken into account to evaluate the presence and quantity of total and mycotoxigenic fungal populations. The pH of grains and O2 levels were significantly reduced after five months, while CO2 concentration increased in the same period. The total counts of mycobiota were significantly higher in grains located in the top layer of silobag. Mycotoxigenic species of Fusarium, Aspergillus, Penicillium and Eurotium were identified. The frequency of isolation of Fusarium verticillioides decreased at the end of storage and Aspergillus flavus was isolated only at the beginning of storage. The counts of the Penicillium spp. and Eurotium spp. were increased at the end of storage. Fumonisin contamination was found in all the samples (100 %) with maximum levels of 5.707 mg/kg whereas aflatoxin contaminated only 40 % with maximum levels of 0.0008 mg/kg. The environmental and substrate conditions generated during the storage limited the development of mycotoxigenic fungi and mycotoxin production.
Descritores: Zea mays
Aflatoxinas/isolamento & purificação
Aflatoxinas/efeitos adversos
Fumonisinas/isolamento & purificação
Fumonisinas/efeitos adversos
Micotoxinas/isolamento & purificação
-Penicillium/isolamento & purificação
Aspergillus/isolamento & purificação
Fatores Bióticos/análise
Eurotium/isolamento & purificação
Biota
Fusarium/isolamento & purificação
Micotoxinas/efeitos adversos
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Responsável: AR635.1 - FCVyS - Servicio de Información y Documentación


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Id: lil-498048
Autor: Raupp, Dorivaldo da Silva; Gardingo, José Raulindo; Moreno, Lirian Ribeiro; Hoffman, João Paulo Monteiro; Matiello, Rodrigo Rodrigues; Borsato, Aurélio Vinicius.
Título: Minimilho em conserva: avaliação de híbridos / Processing of canned baby corn: assessment of cultivars
Fonte: Acta amaz;38(3):509-515, 2008. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O minimilho, uma espiga imatura ainda não fertilizada, vem ganhando importância no Brasil para o consumo como conserva, principalmente por ser agradável e apresentar baixo valor calórico. A pesquisa se propôs avaliar a qualidade das conservas de quatro híbridos; determinar a composição nutricional destes híbridos; e determinar o rendimento de minimilho para a produção de conserva. Os procedimentos de acidificação aplicados durante o processamento, essencial para a qualidade dessas conservas, resultaram em produtos seguros para o consumo. Os provadores preferiram a conserva de minimilho mais ácida, apresentando um valor de pH projetado para o equilíbrio de 3,9 ao invés de 4,2, bem como, a conserva contendo a salmoura de 4,0 por cento, p/v, de sal. As conservas dos híbridos DKB 214, P 3021, AG 6018 e DKB 215 não diferiram estatisticamente quanto ao paladar. As composições nutricionais desses híbridos foram similares e confirmaram se tratar de um produto de pouco valor calórico, apresentando concentrações porcentuais baixas de carboidratos digeríveis mais proteínas (6,87-7,21 por cento) e insignificante de lipídeo (< 0,30 por cento). Considerando o rendimento em massa média de minimilho sem palha em relação à matéria-prima com palha, o híbrido P 3021 foi o recomendado, pois, apresentou 25,90 por cento a mais em relação ao híbrido de menor rendimento AG 6018.

Baby corn, immature corn-cob yet fertilized, has become important for the canning in Brazil, because it is specially pleasant and low-calories. This research proposed to evaluate the quality of canned baby corn from four cultivars; determine the nutritional compositions of these cultivars; and determine the baby corn yield for canning. The acidification procedures used in processing resulted in a product safe for consumption. The tasters preferred the canned baby corn with highest acidity, which had an estimated pH 3.9 for stabilization, instead of 4.2 and canned with 4.0 percent brine. The canned of the cv. DKB 214, P 3021, AG 6018 and DKB 215 were considered equally palatable by the tasters. The nutritional compositions of the four cultivars were similar and these were low-calories because they had law-concentration in both the carbohydrate and the protein, and the lipid was insignificant (lower than 0.30 percent). Thus, considering the yield in baby corn for the canned, the cv. P 3021 was recommended, because it had a yield of 25.90 percent higher than the cv AG 6018, which had the lower.
Descritores: Zea mays
Composição de Alimentos
Alimento Funcional
Agroindústria
Responsável: BR6.1 - BCS - Biblioteca de Ciências da Saúde


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Id: biblio-1128490
Autor: Litz, F. H; Fernandes, E. A; Antunes, R. C; Girão, L. V. C; Ferreira, A. M. S; Limão, V. A; Bueno, J. P. R.
Título: Parâmetros zootécnicos e desenvolvimento da moela de frangos de corte em dietas de sorgo grão e a inclusão de carotenoides / Zootechnical parameters and gizzard development of broilers fed with sorghum grain and carotenoid supplementation
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);72(2):607-614, Mar./Apr. 2020. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivou-se avaliar a substituição do milho pelo sorgo grão, moído ou inteiro, e a inclusão de carotenoides sintéticos em rações de frangos de corte, sobre parâmetros zootécnicos e desenvolvimento da moela. Utilizaram-se 960 frangos, machos e fêmeas, da linhagem Cobb 500, que foram submetidos a quatro dietas: à base de milho (M), à base de sorgo moído (SM) ou ainda acrescido de carotenoides sintéticos (SMC) e à base de sorgo inteiro (SI). Foram avaliados peso vivo, consumo de ração, conversão alimentar, rendimento de carcaça e cortes, peso de moela. A ração de SI proporcionou maior desenvolvimento de moela, embora, aos sete dias, não tenha havido diferenças no peso vivo e na conversão alimentar entre as dietas. SM e SMC proporcionaram maiores valores de peso vivo aos 28 dias do que SI. As conversões alimentares real e tradicional aos 40 dias foram semelhantes para as rações de sorgo, com um melhor rendimento de carcaça em SM e SMC. O sorgo moído pode substituir integralmente o milho nas rações para frangos de corte, sem comprometimento de desempenho e rendimento de carcaça, e, na forma grão inteiro, é zootecnicamente viável.(AU)

This study aimed to evaluate the replacement of corn with ground or whole grain sorghum and the inclusion of carotenoids in broiler feed on zootechnical parameters and gizzard development. A total of 960 Cobb 500 broilers, half of each sex, were submitted to four feeds: ground corn (M), ground sorghum (SM) ground sorghum with carotenoid supplementation (SMC) and whole grain sorghum (SI). Body weight, feed intake and feed conversion, carcass and cuts yield, gizzard weight were evaluated. SI feed provided a greater development of gizzard, however at 7 days there were no differences in body weight and feed conversions between diets. SM and SMC provided higher values of body weight at 28 days than SI feed. Feed conversion at 40 days were the same for the sorghum feeds with a better carcass yield in SM and SMC. Ground sorghum can completely replace corn in broiler diets without compromising performance and carcass yield, and whole grain sorghum is zootecnaly viable.(AU)
Descritores: Carotenoides/administração & dosagem
Galinhas/crescimento & desenvolvimento
Sorghum
Moela das Aves/crescimento & desenvolvimento
-Grão Comestível
Zea mays
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-1129706
Autor: Parreira Filho, J. M; Fernandes, E. A; Guimarães, R. F. M; Oliveira, C. B; Freitas, B. B. B; Santana, L. F; Fudimoto, C; Parreira, I. F. B; Oliveira, P. M. L.
Título: Substituição do milho pelo sorgo sobre o desempenho zootécnico e na digestibilidade em coelhos / Replacement of corn by sorghum on zootechnical performance and digestibility in rabbits
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);72(3):993-999, May-June, 2020. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O milho é a principal fonte de energia nas dietas animais. Em algumas regiões brasileiras, sua disponibilidade, principalmente na entressafra, é insuficiente para atender à demanda, fazendo com que seu preço se eleve. Neste estudo, objetivou-se avaliar a substituição do milho pelo sorgo sobre o desempenho zootécnico e a digestibilidade em coelhos. Foram utilizados 60 animais machos da raça Nova Zelândia Branco, divididos em três tratamentos: ração base milho (TM); ração base sorgo (TS) e ração base 50% de milho + 50% de sorgo (TMS). No ensaio de desempenho, avaliou-se ganho de peso (GP), consumo de ração (CR), conversão alimentar (CA), coeficientes de digestibilidade da matéria seca (CDMS), proteína bruta (CDPB), fibra em detergente neutro (CDFDN) e fibra em detergente ácido (CDFDA). Observou-se que o CRM, a CA e o GPM não foram afetados pela substituição do milho pelo sorgo, nos níveis de 50% e 100%. Os resultados de digestibilidade demonstraram maiores CDPB e CDFDN na ração base milho, não havendo diferenças entre os demais parâmetros estudados. O sorgo com baixo teor de tanino pode ser usado nas rações de crescimento de coelhos em níveis de substituição de 50% ou 100% da participação do milho, sem prejuízos para o desempenho zootécnico e a digestibilidade.(AU)

Corn is the main source of energy in animal diets. In some Brazilian regions, its availability, especially in the off-season, may be insufficient to meet demand, which causes prices to increase. In this context, the aim of this study was to evaluate the substitution of maize by sorghum on the performance and digestibility of rabbits. Sixty New Zealand White bucks were used, divided in three treatments, maize base ration (TM); based on grain sorghum ration (TS) and base ration 50% corn + 50% sorghum grain (TMS). In the performance test, weight gain (GP), feed intake (CR) and feed conversion ratio (CA) were evaluated. In the digestibility assay, 21 animals were used. The total dry matter (CDMS), crude protein (CDPB), gross energy (EB), neutral detergent fiber (CDFDN) and acid detergent fiber (CDFDA) coefficients were evaluated. There was no significant difference for any of the performance parameters studied (P > 0.05). The digestibility results showed higher CDPB and CDFDN in the corn diet (P <0.05), with no differences between the other parameters studied. Low tannin sorghum can be used in rabbit growth diets at substitution levels of 50% or 100% of maize participation without impairing zootechnical performance and digestibility.(AU)
Descritores: Taninos
Zea mays
Sorghum
Ração Animal
Limites: Animais
Coelhos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-843131
Autor: Bedolla-Torres, Martha H; Espinosa, Alejandro Palacios; Palacios, Oskar A; Choix, Francisco J; Ascencio Valle, Felipe de Jesús; López Aguilar, David R; Espinoza Villavicencio, José Luis; de Luna de la Peña, Rafael; Trujillo, Ariel Guillen; Avila Serrano, Narciso Y; Ortega Pérez, Ricardo.
Título: La irrigación con levaduras incrementa el contenido nutricional del forraje verde hidropónico de maíz / Yeast irrigation enhances the nutritional content in hydroponic green maize fodder
Fonte: Rev. argent. microbiol;47(3):236-244, set. 2015. graf.
Idioma: es.
Resumo: El objetivo del presente estudio fue evaluar el efecto de la irrigación con las levaduras Debaryomyces hansenii var. Fabry, Yarowia lipolytica YIBCS002, Yarowia lipolytica var. BCS y Candida pseudointermedia sobre el contenido nutricional final del forraje verde hidropónico de maíz (Zea mays L. ), al ser efectuada en diferentes etapas de crecimiento de aquel (fase semilla-plántula o fase plántula-planta 20 cm), o bien durante todo el cultivo. Todas las levaduras incrementaron el contenido de proteína cruda, lípidos, cenizas, humedad y energía bruta, independientemente de la etapa de crecimiento del forraje en las que fueron aplicadas. El porcentaje de electrólitos (Na, K, Cl, sulfatos, Ca y Mg) varió en función de la levadura aplicada; D. hansenii incrementó todos los electrólitos, excepto el P. Se concluye que la adición de levaduras del género Debaryomyces, Candida y Yarowia en la solución de riego de sistemas hidropónicos mejora el contenido de nutrientes del forraje verde. Esta práctica puede contribuir a la generación de cultivos de valor comercial en espacios limitados

The objective of this study was to evaluate the effect of irrigation with yeasts (Debaryomyces hansenii var. Fabry, Yarowia lipolytica YIBCS002, Yarowia lipolytica var. BCS and Candida pseudointermedia) on the final nutritional content of hydroponic green maize fodder (Zea Zea mays L.), applied at different fodder growth stages (1. seed-seedling stage, 2. seedling-plant 20 cm, 3. during all the culture). Irrespective of the fodder growth stages at which they were applied, all yeasts tested enhanced the content of raw protein, lipids, ash, moisture and energy. The percentage of electrolytes (Na, K, Cl, sulphates, Ca and Mg) showed different responses depending on the kind of yeast applied; D. hansenii exhibited the highest increment in all electrolytes, except for phosphorous. We conclude that the addition of yeasts belonging to the genera Debaryomyces, Candida and Yarowia to the irrigation solution of hydroponic systems enhances the nutrient content of green fodder. This kind of irrigation can be applied to generate high commercial value cultures in limited spaces.
Descritores: Fermento Seco/análise
Fermento Seco/metabolismo
Hidroponia/métodos
Zea mays/efeitos dos fármacos
-Zea mays/crescimento & desenvolvimento
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Estudo Observacional
Responsável: AR635.1 - FCVyS - Servicio de Información y Documentación


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Id: lil-784966
Autor: Tabima-Cubillos, Lizeth Y; Chaparro-Giraldo, Alejandro; Trujillo-Güiza, Martha L.
Título: Detección de proteínas transgénicas en harinas de maíz comercializadas en Bogotá, Colombia / Detection of transgenic proteins in maize flour marketed in Bogotá, Colombia
Fonte: Rev. salud pública;18(3):1-1, mayo-jun. 2016. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo Detectar la presencia o ausencia de proteínas transgénicas derivadas de cultivos genéticamente modificados (GM) en harina de maíz comercializadas en Bogotá D.C., Colombia. Métodos Se evaluaron 11 protocolos de extracción de proteína total en 17 harinas pre-cocidas, dos no cocidas y tres controles positivos. Posteriormente, se determinó la presencia de 7 proteínas transgénicas (CP4EPSPS, Cry1Ab, Cry1Ac, Cry1F, Cry2A, Cry34Ab1 y Cry3Bb1) utilizando kits de ELISA comerciales. Resultados Se determinó que el mejor protocolo de extracción de proteína total fue el buffer con Tritón X-100, con el que se obtienen concentraciones de proteína mayores a 0,5 mg/g de harina y no genera interferencia con la técnica de ELISA. Se detectaron cuatro proteínas transgénicas: CP4EPSPS, Cry1F, Cry1Ab y Cry34Ab1 en harinas pre-cocidas y sin pre-cocción, con porcentajes que varían entre el 20 y 100 %. Conclusión Siete de las 19 harinas de maíz evaluadas contienen trazas de proteínas transgénicas (B2,B8,A3,O3,O1,C1 y C2), que confieren resistencia a lepidópteros o coleópteros y tolerancia al herbicida glifosato (CP4EPSPS, Cry1Ab, Cry1F, Cry34Ab1 y Cry3Bb1), todos los eventos detectados están aprobados para el consumo humano en Colombia según el Ministerio de Salud y Protección Social.(AU)

Objective To detect the presence or absence of transgenic proteins derived from GM crops in maize flour marketed in Bogota D.C., Colombia. Methods 11 extraction protocols for total protein were evaluated in 17 precooked flour, two uncooked and three positive controls. Subsequently, the presence of 7 transgenic proteins (CP4-EPSPS, Cry1Ab, Cry1Ac, Cry1F, Cry2A, Cry34Ab1 and Cry3Bb1) using commercial ELISA kits was determined. Results It was determined that the best protocol for total protein extraction was buffer with Triton X-100, which allowed obtaining protein concentrations greater than 0.5 mg per gram of flour and does not generate interference with the ELISA technique. Four transgenic proteins were detected: CP4EPSPS, Cry1F, Cry1Ab and Cry34Ab1 in precooked and uncooked flour with percentages varying between 20 and 100 %. Conclusion Seven of the 19 maize flours contain traces of transgenic protein (B2,B8,A3,O3,O1,C1 and C2) that provide resistance to lepidopterans and coleopterans, and tolerance to glyphosate herbicide, (CP4EPSPS- Cry1Ab, Cry1F, Cry34Ab1 and Cry3Bb1). All detected events are approved for human consumption in Colombia, according to the Ministry of Health and Social Protection.(AU)
Descritores: Proteínas/genética
Engenharia Genética/instrumentação
Zea mays/química
-Ensaio de Imunoadsorção Enzimática/instrumentação
Colômbia
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-493501
Autor: Arroyo Acevedo, Jorge Luis; Raez, Ernesto; Rodríguez Alfaro, Miguel; Chumpitáz Cerrate, Víctor; Burga Sánchez, Jonny; De la Cruz, Walter; Valencia, José.
Título: Reducción del colesterol y aumento de la capacidad antioxidante por el consumo crónico de maíz morado (zea mays L) en ratas hipercolesterolémicas / Cholesterol reduction and increase of antioxidant capacity by chronic consupmtion of andean purle corn (zea mays L) in hypercholesterolemic rats
Fonte: Rev. peru. med. exp. salud publica;24(2):157-162, abr.-jun. 2007. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Objetivos: Determinar la actividad hipocolesterolémica y antioxidante del consumo crónico del extracto hidroalcohólico atomizado del maíz morado (Zea mays L) en ratas hipercolesterolémicas. Materiales y métodos: Se utilizaron cincogrupos de seis ratas Holtzmann cada uno, uno sin hipercolesterolemia (control negativo), y cuatro con hipercolesterolemia inducida por consumo de colesterol puro vía oral durante 60 días: control positivo y tres para las dosis de 250, 500 y 1000 mg/kg, respectivamente. En el día 60 se determinaron los niveles séricos de colesterol total, triglicéridos ycolesterol HDL (mg/dL), así como de malondialdehido (mmol/L) para determinar la actividad antioxidante. Se comparó la diferencias de medias con ANOVA y test de Tukey. Resultados: Se observó una disminución del colesterol total en las ratas hipercolesterolémicas que consumieron dosis de 250 y 500 mg/kg en relación con el grupo control positivo (reducción de 21,5 y 11,2 por ciento respectivamente, p menor que 0,01). No se observaron diferencias significativas sobre los niveles de triglicéridos y colesterol HDL. A mayor dosis se maíz morado se encontró una mayor reducción de radicales libres, conla dosis de 1000 mg/kg se redujo en 56,4 por ciento los niveles de malondialdehido (p menor que menor que 0,01). Conclusiones: En condiciones experimentales, el consumo crónico del extracto hidroalcohólico atomizado de maíz morado disminuye los niveles decolesterol total y aumenta la capacidad antioxidante.

Objetives: To determine the hypocholesterolemic antioxidant activity of the Andean purple corn (Zea mays L)hydroalcoholic extract atomized chronic consumption in hypercholesterolemic rats. Material and methods: Five groupsof six Holtzmann rats each were used, one without hypercholesterolemia (negative control), and four with inducedhypercholesterolemia by oral intake of pure cholesterol by 60 days: positive control and three for doses of 250, 500 y1000 mg/kg, respectively. In 60 day were determin the seric levels of total cholesterol, triglycerides and HDL cholesterol (mg/dL), as well as malondialdehyde (mmol/L) to determine the antioxidant activity. We compared the mean differneceswith ANOVA and Tukey test. Results: We observed a decrease in total cholesterol in hypercholesterolemic rats thatconsumed Andean purple corn doses of 250 and 500 mg/kg in compared whit positive control group (reduction of 21,5y 11,2 percentage respectively, pminor than 0,01). No significant differences in levels of triglycerides and HDL cholesterol were observed. A higher dose is purple corn was a further reduction of free radicals, with a dose of 1000 mg/kg decreased by 56.4 porcentage, levels of malondialdehyde (p minor than 0,01). Conclusions: In experimental conditions, the chronic consumption of the hydroalcoholic atomized extract of Andean purple corn decreased total cholesterol and increased the antioxidant capacity.
Descritores: Anticolesterolemiantes
Alimento Funcional
Antioxidantes
Colesterol
Plantas Medicinais
Zea mays
Limites: Ratos
Animais
Responsável: PE14.1 - Biblioteca de la Sede Central



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