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Id: biblio-859191
Autor: Vera, Ellen Cristina Souza.
Título: Produção biotecnológica de biossurfactante por Lactococcus lactis CECT-4434 a partir de resíduos agroindustriais e avaliação de suas propriedades / Biotechnological production of biosurfactant by Lactococcus lactis CECT- 4434 from agroindustrial residues and evaluation of its properties.
Fonte: São Paulo; s.n; 2017. 132 p p. ilus, tab, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: A bactéria Lactococcus lactis subsp. lactis CECT-4434 foi empregada para investigar o efeito da composição do meio de cultivo na produção biotecnológica de biossurfactante e, adicionalmente bacteriocina. Utilizou-se resíduos agroindustriais, tais como soro de leite e vinhaça de uva, para formular meios de cultivos mais econômicos e naturais, suplementados sacarose e extrato de levedura. Um planejamento fatorial fracionado 24, com adição de três ensaios nos pontos centrais foi empregado para avaliar a influência destas variáveis. A produção de biossurfactante foi influenciada positivamente pela concentração soro de leite, onde 15 % deste demonstrou melhor resultado reduzindo a tensão superficial em cerca de 18,1 mN/m, alcançando produção máxima de biossurfactante equivalente em surfactina de 11,02 mg/L. Em relação à síntese de bacteriocina, a fonte de carbono adicional (sacarose) interferiu de forma antagonista, ou seja, quanto menor a concentração de sacarose, maior a síntese de bacteriocina (com aumento da zona de inibição em 14,2% contra Staphylococcus aureus CECT-239). Observou-se que o ensaio conduzido em biorreator, sob microaeração com 5% de oxigênio dissolvido, promoveu maior produção de biossurfactante (11,6 mg/L) quando comparados aos estudos conduzidos com maior concentração de oxigênio entre 30 a 100%, com produção em média de 2,3 mg/mL. Destaca-se que nenhum estudo da influência do oxigênio dissolvido, principalmente em microaerofilia, para a produção de biossurfactante por bactérias láticas já havia sido realizado. Ademais, o biossurfactante produzido se mostrou altamente estável frente a valores extremos de pH e temperatura, além de demonstrar notável propriedade antimicrobiana e antiadesiva, inibindo Listeria monocytogenes NADC 2045 e Salmonella entérica CECT-724 em mais de 90%.

Lactococcus lactis subsp. lactis CECT-4434 was used to investigate the effect of the composition of the culture media on the biotechnological production of biosurfactant and bacteriocin additionally. Agroindustrial residues, such as whey and grape vinasse, were used to formulate more economical and natural culture media, supplemented with sucrose and yeast extract. A fractional factorial design 24, with addition of three runs at the central points was used to evaluate the influence of these variables. The biosurfactant production was positively influenced by the concentration of whey, where 15% showed a better result reducing the surface tension by 18.1 mN/m, reaching a maximum production of biosurfactant equivalent in surfactin of 11.02 mg/L. In relation to bacteriocin synthesis, the sucrose interfered in an antagonistic way, that is, the lower the sucrose concentration, the greater the bacteriocin synthesis (with an increase in the zone of inhibition in 14.2% against Staphylococcus aureus CECT-239). It was observed that the bioreactor conducted under microaeration with 5% dissolved oxygen promoted a higher biosurfactant production (11.6 mg/L) when compared to studies conducted with a higher concentration of oxygen between 30 and 100%, with production on average 2.3 mg/mL. It is noteworthy that no study of the influence of dissolved oxygen, mainly in microaerophilic, for the biosurfactant production by lactic acid bacteria had already been carried out. In addition, the biosurfactant produced proved to be highly stable against extreme values of pH and temperature, and demonstrated remarkable antimicrobial and antiadhesive properties, inhibiting Listeria monocytogenes NADC 2045 and Salmonella entérica CECT-724 in more than 90%.
Descritores: Biotecnologia
Lactococcus lactis/metabolismo
Resíduos/análise
-Bacteriocinas/farmacologia
Oxigenação/classificação
Salmonella enterica
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T576.163, V473p. 30100022319-F


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Id: biblio-846586
Autor: Farinha, Luiz Rogerio Ludwig.
Título: Efeito da composição de bactérias láticas e da suplementação do soro de leite na cinética de acidificação, crescimento celular e produção de nisina / Effect of lactic acid bacteria composition and the supplementation of milk whey on acidification kinetics, cell growth and nisin production.
Fonte: São Paulo; s.n; 2016. 115 p. tab, graf, ilus.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: As bactérias ácido-láticas (BAL) são micro-organismos que auxiliam nas características organolépticas, funcionais e de bioconservação de produtos fermentados. A utilização do soro de leite como meio de cultivo natural enaltece o conceito da produção de biomoléculas de alto valor agregado, como bacteriocinas, já que é um subproduto gerado por indústrias de laticínios e considerado um agente poluidor. A inulina é um ingrediente prebiótico que promove seletivamente o crescimento de culturas probióticas. Nesse âmbito, o objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da composição da cultura de Lactococcus lactis (LL) em cocultura com Streptococcus thermophilus (ST) e da suplementação da base de soro de leite com inulina: (i) nos parâmetros cinéticos de acidificacão, (ii) no crescimento celular, (iii) na viscosidade do produto e (iv) na atividade antimicrobiana da nisina. A fermentação do soro de leite com Lactococcus lactis em cocultura com Streptococcus thermophilus proporcionou a maior taxa de acidificação (Vmax=7,93x10-3 upH/min), assim como apresentou o menor tempo para atingir a velocidade máxima de acidificação (Tvmax=1,13 h). A adição de 2% de inulina ao soro de leite fermentado pela cocultura binária fez com que o tempo para completar o cultivo fosse o mais curto (TpH4,5=4,43 h) quando comparado aos demais ensaios. Quanto ao crescimento celular, pode-se observar que a inulina não afetou significativamente a contagem microbiológica, quando as cepas ST e LL foram utilizadas separadamente no processo fermentativo. Em particular, a adição de 4% de inulina reduziu em 1,2 LogUFC/mL e 0,92 LogUFC/mL a contagem de ST e LL (em monocultura), respectivamente. Por outro lado, em coculturas binárias (ST-LL), percebeu-se ganho na contagem microbiológica nos ensaios que receberam suplementação do ingrediente prebiótico, ou seja, quando adicionados 2% e 4% de inulina, houve aumento de 1 LogUFC/mL e de 1,34 LogUFC/mL na contagem de ST, respectivamente. No caso da cepa LL em cocultura com ST, a suplementação de 2% e 4% do prebiótico aumentou em 0,31 LogUFC/mL e 0,75 LogUFC/mL, respectivamente. A concentração de ácido lático também foi mais elevada nos cultivos realizados com a cocultura binária, sendo 4,56 g/L (na ausência de inulina), 5,28 g/L (com adição de 2% de inulina) e 5,71 g/L (com suplementação de 4% de inulina). A viscosidade foi influenciada tanto pela adição de inulina como pelo efeito sinérgico da cocultura, sendo que o maior valor (7,38 mPas) foi obtido pela cocultura ST-LL e pela adição de 4% do ingrediente prebiótico. Quanto à produção de nisina, observou-se que, no cultivo em cocultura (ST-LL), a concentração de 2% de inulina aumentou em 102% a atividade antimicrobiana quando comparada com a cultura pura LL. Vale ressaltar que ambas as cepas satisfizeram os requisitos tecnológicos relativos à produção de laticínios funcionais

Lactic acid bacteria (LAB) are microorganisms that help in the organoleptic and functional characteristics and in the biopreservation of fermented products. The use of milk whey as a culture medium extols the concept of the production of high value-added biomolecules, such as bacteriocins, since it is a by-product generated by the dairy industry and considered a pollutant. Inulin is a prebiotic ingredient that promotes selectively the growth of probiotic cultures. In this context, the aim of this study was to evaluate the effect of culture composition Lactococcus lactis (LL) in co-culture with Streptococcus thermophilus (ST) and the supplementation of milk whey with inulin on: (i) the acidification kinetic parameters, (ii) the cell growth, (iii) the product viscosity, and (iv) the antimicrobial activity of nisin. The fermentation of milk whey by Lactococcus lactis in coculture with Streptococcus thermophilus provided the highest acidification rate (Vmax = 7.93x10-3 upH/min) and the shortest time to reach the maximum acidification rate ( TVmax = 1.13 h). The addition of 2% inulin in the binary coculture binary led to the shorter time to complete the fermentation (TpH4,5 = 4.43) compared to the other tests. With regard to cell growth, it can be observed that the addition of inulin did not affect the microbiological count of pure cultures of ST and LL strains in the fermentation process. In particular, the addition of 4% inulin reduced by 1.2 Log CFU/mL and 0.92 Log CFU/mL the counts of ST and LL (monoculture), respectively. In the other hand, the binary co-cultures cultivations (ST-LL) with the addition of 2% and 4% inulin increased by 1 LogCFU/mL and 1.34 Log CFU/mL in the case of the ST counts and 0.31 log CFU/mL and 0.75 log CFU/mL the counts of LL, respectively. Lactic acid concentration was higher in cultivations carried out by binary cocultures, thus being 4.56 g/L (in the absence of inulin), 5.28 g/L (with addition of 2% inulin) and 5.71g/L (supplemented with 4% inulin). The viscosity was influenced by the addition of prebiotic ingredient and by the synergistic effect of binary coculture, being the highest value (7.38 mPas) obtained by the addition of 4% inulin. Finally, as regards the production of nisin noted that in the binary coculture cultivations (ST-LL), the concentration of 2% inulin increased at 102% the antimicrobial activity when compared to the pure culture LL. It is worth mentioning that both strains met the technological requirements as regards the production of functional dairy products
Descritores: Acidificação
Bactérias
Crescimento Celular
Cinética
Nisina
Soro do Leite/estatística & dados numéricos
-Fermentação
Lactococcus lactis
Streptococcus thermophilus/crescimento & desenvolvimento
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T 664.02, F227e. 30100022134-F


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-839320
Autor: Gao, XY; Zhou, XF; Wang, H; Lv, N; Liu, Y; Guo, JR.
Título: Effects of heme oxygenase-1 recombinant Lactococcus lactis on the intestinal barrier of hemorrhagic shock rats
Fonte: Braz. j. med. biol. res = Rev. bras. pesqui. méd. biol;50(7):e5601, 2017. graf.
Idioma: en.
Projeto: Outstanding Leaders Training Program of Pudong Health Bureau of Shanghai; . Key Disciplines Group Construction Project of Pudong Health Bureau of Shanghai.
Resumo: This study aimed to investigate the effects of heme oxygenase-1 recombinant Lactococcus lactis (LL-HO-1) on the intestinal barrier of rats with hemorrhagic shock. One hundred Sprague-Dawley male rats (280–320 g) were randomly divided into healthy control group (N group) and hemorrhagic shock group (H group). Each group was subdivided into HO1t, HO2t, HO3t, PBS and LL groups in which rats were intragastrically injected with LL-HO-1 once, twice and three times, PBS and L. lactis (LL), respectively. The mortality, intestinal myeloperoxidase (MPO) activity, intestinal contents of TNF-α, IL-10 and HO-1, and intestinal Chiu's score were determined. Results showed that in N group, the HO-1 content increased after LL-HO-1 treatment, and significant difference was observed in HO1t group and HO2t group (P<0.05). In H groups, MPO activity and Chiu's score decreased, but IL-10 content increased in LL-HO-1-treated groups when compared with PBS and LL groups (P<0.05). When compared with N group, the MPO activity reduced dramatically in LL-HO-1-treated groups. Thus, in healthy rats (N group), intragastrical LL-HO-1 treatment may increase the intestinal HO-1 expression, but has no influence on the intestinal barrier. In hemorrhagic shock rats, LL-HO-1 may significantly protect the intestinal barrier, and repeating the intragastrical LL-HO-1 treatments twice has the most obvious protection.
Descritores: Heme Oxigenase-1/uso terapêutico
Lactococcus lactis
Choque Hemorrágico/prevenção & controle
-Modelos Animais de Doenças
Mucosa Intestinal/metabolismo
Mucosa Intestinal/patologia
Distribuição Aleatória
Ratos Sprague-Dawley
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-837256
Autor: Kruger, Monika Francisca.
Título: Caracterização da bacteriocina produzida por Lactococcus lactis subsp. lactis MK02R isolado de rúcula (Euruca sativa Mill.) e avaliação do seu potencial probiótico utilizando o modelo dinâmico TIM-1 / Characterization of the bacteriocin produced by Lactococcus lactis subsp. lactis isolated MK02R rocket salad (Euruca sativa Mill.) and evaluation of its potential probiotic using the dynamic model TIM-1.
Fonte: São Paulo; s.n; 2010. 99 p. tab, graf, ilus.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Após a constatação da escassez de estudos realizados com vegetais crus na busca por novas estirpes de bactérias láticas (BAL) produtoras de bacteriocinas e diante do potencial tecnológico da aplicação destas cepas tanto como agentes de conservação em alimento, bem como cultura probiótica em alimentos funcionais, este estudo objetivou isolar e identificar cepas de bactérias láticas potencialmente bacteriocinogênicas de amostras de rúcula obtidas no comércio local de São Paulo, SP - Brasil, identificar e caracterizar as bacteriocinas produzidas pelos isolados e avaliar o potencial probiótico dos isolados testando sua sobrevivência no modelo dinâmico do trato gastrointestinal TNO gastro-Intestinal Model - TIM-1 disponível no TNO (The Netherlands Organization for Applied Scientific Research) divisão Quality of Life (Zeist, Holanda). A produção de bacteriocinas neste modelo também foi avaliada, comparando-se com L. sakei 2a, também produtora de bacteriocinas e ainda avaliou-se a interferência na viabilidade de E. faecium LMA1. A cepa Lactococcus lactis subsp. lactis MK02R de rúcula produziu uma bacteriocina sensível à enzimas proteolíticas, termoestável e não influenciada pelo pH, sendo capaz de inibir Enterococcus faecium, Lactobacillus sakei, Listeria innocua, Lactobacillus delbrueckii e Listeria Monocytogenes de diferentes grupos sorológicos. Os ensaios genéticos utilizando primers Nisf e Nisr confirmaram que a bacteriocina MK02R é uma nisina, apresentando uma alteração dos aminoácidos no peptídeo líder em relação às nisinas A, Z, Q, F e U, porém com a estrutura do peptídeo maduro idêntica ao da nisina F. Estes resultados foram confirmados por espectrometria de massas de amostras purificadas por HPLC. L. lactis MK02R resistiu à passagem no modelo dinâmico TIM-1, apresentando uma alta capacidade de sobreviver nas condições simuladas do trato gastrointestinal humano. Entretanto, não foi capaz de causar a redução no número de E. faecium LMA1. Em contrapartida, L. sakei 2a, mesmo apresentando uma sobrevivência menor, foi capaz de causar uma redução de 70% na população de E. faecium LMA1 no ambiente simulado do TGI. Não foi detectada atividade residual da ação antimicrobiana das bacteriocinas produzidas por L. lactis MK02R ou L. sakei 2a após a passagem pelo modelo dinâmico TIM-1. Estes resultados evidenciam a possível aplicação de L. lactis MK02R como um agente de controle biológico na conservação de alimentos e também como uma cultura potencialmente probiótica

Given the scarcity of studies performed with raw vegetables addressing the search for new bacteriocinogenic strains of lactic acid bacteria (LAB) and considering the technological application of these strains as food preservatives and probiotic cultures in functional foods, this study was aimed at isolation and identification of bacteriocinogenic LAB strains from samples of rocket salad obtained in the local market of São Paulo, SP - Brazil, subsequent characterization of the bacteriocins produced by these LABs and evaluation of their probiotic potential by testing their survival in the dynamic gastrointestinal model TNO gastro- Intestinal-Model - TIM-1, available at the TNO (Netherlands Organization for Applied Scientific Research) Quality of Life division (Zeist, Netherlands). The studies in the TIM-1 model were also done with another bacteriocinogenic strain L. sakei 2a for comparison, evaluating their interference on the viability of E. faecium LMA1. The bacteriocin produced by strain Lactococcus lactis subsp. lactis MK02R isolated from rocket salad was sensitive to proteolytic enzymes, heat-stable and not influenced by the pH. The bacteriocin inhibited the growth of Enterococcus faecium, Lactobacillus sakei, Listeria innocua, Lactobacillus delbrueckii the primers Nisf and Nisr indicated that the bacteriocin produced by the strain MK02R is a nisin, with a change in the amino acid sequence of the leader peptide when compared to nisin A, Z, Q, U and F, but with the structure of the mature peptide homologous to that of nisin F. These results were confirmed by mass spectrometry of purified samples obtained by HPLC. L. lactis MK02R withstood the test in the dynamic model TIM-1, presenting capability to survive in the simulated conditions of the human gastrointestinal tract. However, the strain was not able to cause a reduction in the number of E. faecium LMA1. On the other hand, L. sakei 2a, even presenting lower survival, was able to cause 70% reduction in the population of E. faecium LMA1 in the gut simulated environment. No residual antimicrobial activity of bacteriocin produced by L. lactis MK02R or L. sakei 2a was detected after the transit through the dynamic model TIM-1. These results demonstrate the possible application of L. lactis MK02R both as a biocontrol agent in food preservation and as a potentially probiotic culture
Descritores: Bacteriocinas/análise
Cochlearia armoracia/farmacologia
Lactococcus lactis/crescimento & desenvolvimento
-Trato Gastrointestinal
Ácido Láctico
Nisina
Plantas/efeitos adversos
Probióticos/farmacologia
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T 664.07, K94ca. 30100020109


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Id: lil-758491
Autor: Sin, Cynthya; Vasek, Olga; Ortega, Silvia.
Título: Metabolitos de bacterias lácticas antagónicos al crecimiento de microorganismos cariogénicos / Antagonistic activity of lactic acid bacteria metabolites toward cariogenic microorganisms growth
Fonte: Rev. Asoc. Odontol. Argent;103(1):4-8, mar.2015. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Aislar, purificar y conservar cepas de Streptococcus spp. y lactobacillus spp. de la cavidad bucal y enfrentarlas "in vitro" a bacterias lácticas. Materiales y métodos: se seleccionaron individuos con caries y se recolectaron muestras de saliva. Para recuperar Streptococcus spp. se empleó el medio Mitis Salivarius (Difco, Detroit, MI, Estados Unidos) y para Lactobacillus spp. se usó Rogosa (Blokar Diagnostics, Beauvais, Francia). Como cepas productoras de bacteriocinas se utilizaron 7 cepas de Lactococcus lactis subsp. lactis, 2 de Leuconostoc mesenteroides y 1 de Lactococcus lactis subsp. diacetylactis. La actividad antagónica de las bacterias lácticas al crecimiento in vitro de bacterias cariogénicas se determinó con el método de difusión en agar. Resultado: el desarrollo y la multiplicación de las cepas de Streptococcus spp. de origen bucal ensayadas se vieron afectados por la presencia de metabolitos generados por las cepas de Lactococcus lactis subsp. lactis. Conclusión: el crecimiento de las cepas de Streptococcus subsp. fue inhibido por efecto de L. lactis subsp. lactis...
Descritores: Antibiose/fisiologia
Cárie Dentária/microbiologia
Lactococcus lactis/isolamento & purificação
Lactococcus lactis/crescimento & desenvolvimento
Saliva/microbiologia
Streptococcus/classificação
-Argentina
Bacteriocinas/isolamento & purificação
Contagem de Colônia Microbiana
Meios de Cultura
Técnicas In Vitro
Limites: Humanos
Masculino
Adolescente
Adulto
Feminino
Adulto Jovem
Responsável: AR29.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
Landgraf, Mariza
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Id: lil-748231
Autor: Furtado, Danielle N.; Todorov, Svetoslav D.; Landgraf, Mariza; Destro, Maria T.; Franco, Bernadette D.G.M..
Título: Bacteriocinogenic Lactococcus lactis subsp. lactis DF04Mi isolated from goat milk: Application in the control of Listeria monocytogenes in fresh Minas-type goat cheese
Fonte: Braz. j. microbiol;46(1):201-206, 05/2015. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Listeria monocytogenes is a pathogen frequently found in dairy products. Its control in fresh cheeses is difficult, due to the psychrotrophic properties and salt tolerance. Bacteriocinogenic lactic acid bacteria (LAB) with proven in vitro antilisterial activity can be an innovative technological approach but their application needs to be evaluated by means of in situ tests. In this study, a novel bacteriocinogenic Lactococcus lactis strain (Lc. lactis DF4Mi), isolated from raw goat milk, was tested for control of growth of L. monocytogenes in artificially contaminated fresh Minas type goat cheese during storage under refrigeration. A bacteriostatic effect was achieved, and counts after 10 days were 3 log lower than in control cheeses with no added LAB. However, this effect did not differ significantly from that obtained with a non-bacteriocinogenic Lc. lactis strain. Addition of nisin (12.5 mg/kg) caused a rapid decrease in the number of viable L. monocytogenes in the cheeses, suggesting that further studies with the purified bacteriocin DF4Mi may open new possibilities for this strain as biopreservative in dairy products.
Descritores: Antibiose
Bacteriocinas/metabolismo
Queijo/microbiologia
Cabras
Lactococcus lactis/isolamento & purificação
Listeria monocytogenes/efeitos dos fármacos
Leite/microbiologia
-Carga Bacteriana
Conservação de Alimentos/métodos
Inocuidade dos Alimentos/métodos
Lactococcus lactis/metabolismo
Limites: Animais
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
Landgraf, Mariza
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Id: lil-741311
Autor: Furtado, Danielle N.; Todorov, Svetoslav D.; Landgraf, Mariza; Destro, Maria T.; Franco, Bernadette D.G.M..
Título: Bacteriocinogenic Lactococcus lactis subsp. lactis DF04Mi isolated from goat milk: characterization of the bacteriocin
Fonte: Braz. j. microbiol;45(4):1541-1550, Oct.-Dec. 2014. tab.
Idioma: en.
Resumo: Lactic acid bacteria capable of producing bacteriocins and presenting probiotic potential open innovative technological applications in the dairy industry. In this study, a bacteriocinogenic strain (Lactococcus lactis subsp. lactis DF4Mi) was isolated from goat milk, and studied for its antimicrobial activity. The bacteriocin presented a broad spectrum of activity, was sensitive to proteolytic enzymes, resistant to heat and pH extremes, and not affected by the presence of SDS, Tween 20, Tween 80, EDTA or NaCl. Bacteriocin production was dependent on the components of the culture media, especially nitrogen source and salts. When tested by PCR, the bacteriocin gene presented 100% homology to nisin Z gene. These properties indicate that this L. lactis subsp. lactis DF4Mi can be used for enhancement of dairy foods safety and quality.
Descritores: Antibacterianos/metabolismo
Bacteriocinas/metabolismo
Lactococcus lactis/metabolismo
Leite/microbiologia
-Sequência de Aminoácidos
Antibacterianos/química
Proteínas de Bactérias/química
Proteínas de Bactérias/genética
Proteínas de Bactérias/metabolismo
Bacteriocinas/química
Bacteriocinas/genética
Meios de Cultura/química
Detergentes
DNA Bacteriano/genética
Cabras
Concentração de Íons de Hidrogênio
Lactococcus lactis/crescimento & desenvolvimento
Dados de Sequência Molecular
Reação em Cadeia da Polimerase
Estabilidade Proteica
Análise de Sequência de DNA
Homologia de Sequência de Aminoácidos
Cloreto de Sódio/metabolismo
Temperatura
Limites: Animais
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
Landgraf, Mariza
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Id: lil-727037
Autor: Furtado, Danielle N.; Todorov, Svetoslav D.; Landgraf, Mariza; Destro, Maria T.; Franco, Bernadette D.G.M..
Título: Bacteriocinogenic Lactococcus lactis subsp: lactis DF04Mi isolated from goat milk: Evaluation of the probiotic potential
Fonte: Braz. j. microbiol;45(3):1047-1054, July-Sept. 2014. graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: Lactic acid bacteria capable of producing bacteriocins and presenting probiotic potential open innovative technological applications in the dairy industry. In this study, a bacteriocinogenic strain (Lactococcus lactis subsp. lactis DF4Mi) was isolated from goat milk, and studied for its probiotic potential. Lc. lactis DF4Mi was resistant to acidic pH and oxbile, presented co-aggregation with Listeria monocytogenes, and was not affected by several drugs from different generic groups, being sensitive to most tested antibiotics. These properties indicate that this Lc. lactis strain can be used for enhancement of dairy foods safety and quality, in combination with potential probiotic properties.
Descritores: Bacteriocinas/metabolismo
Cabras
Lactococcus lactis/isolamento & purificação
Lactococcus lactis/metabolismo
Leite/microbiologia
Probióticos
-Aderência Bacteriana
Bile/metabolismo
Inocuidade dos Alimentos/métodos
Concentração de Íons de Hidrogênio
Lactococcus lactis/efeitos dos fármacos
Listeria monocytogenes/fisiologia
Viabilidade Microbiana/efeitos dos fármacos
Limites: Animais
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-703339
Autor: González, Rafael E; Salazar, Juan A; Pérez, Jaime A.
Título: Obtención de microcápsulas de tamaño controlado conteniendo Lactococcus lactis, utilizando mezclas de gelanos de alto y bajo acilo / Obtaining size-controlled microcapsules by ionic gelation with high and low acyl gellans containing Lactococcus lactis
Fonte: Rev. colomb. biotecnol;15(2):70-80, jul.-dic. 2013. graf.
Idioma: en.
Resumo: Control the diameter of microcapsules obtained with functional biopolymer is a crucial parameter in the success of food applications, since it affects the protection of microencapsulated microorganism and also in the texture of the final product. The aim of this study was to assess the obtaining of controlled size microcapsules containing Lactococcus lactis, using mixtures of high acyl gellan (HA) and low acyl gellan (LA). A concentration of 0.2% (w/w) gellan was employed using a simple design, generating the following mixtures: 100HA/0.0LA, 0.0HA/100LA, 25HA/75LA, 50HA/50LA and 75HA/25LA. The diameter of the microcapsules, efficiency of microencapsulation and viability of the microencapsulated microorganism were studied in function of the speed of agitation (400-800 rpm) and surfactant concentration (sorbitan monooleate) (0.0-0.2%)v/v. The results indicated that mixtures with concentration equal or greater than 50% of HA gellan are not efficient for obtaining microcapsules, only the LA gellan and the mixture 25HA/75LA gave acceptable results. The viability of the microorganism and the efficiency of microencapsulation were descending function of the stirring speed and surfactant concentration. The microcapsules obtained had diameters not greater than 80 µm when the highest concentrations of surfactant (0.2% v/v) and stirring speed (800 rpm) were used, suggesting that the ionic gelation can be used to obtain microcapsules of controlled size (15-75 µm) containing Lactococcus lactis with high viability (83.32%) and high efficiency of microencapsulation (82.4%), which makes it feasible for use in food applications.

Controlar el diámetro de microcápsulas obtenidas con biopolímeros funcionales es un parámetro crucial en el éxito de aplicaciones alimentarias, ya que influye en la protección del microorganismo microencapsulado y también en la textura del producto final. El objetivo de este trabajo fue evaluar la obtención de microcápsulas de tamaño controlado conteniendo Lactococcus lactis, utilizando mezclas de gelana de alto (HA) y bajo acilo (LA). Se empleó una concentración de gelana de 0.2% p/p usando un diseño de mezclas simple, generando las siguientes mezclas, 100HA/0.0LA, 0.0HA/100LA, 25HA/75LA, 50HA/50LA, 75HA/25LA. El diámetro de las microcápsulas, la eficiencia de microencapsulación y la viabilidad del microorganismo microencapsulado fueron estudiadas en función de la velocidad de agitación (400-800 rpm) y concentración de surfactante (sorbitan monooleate) (0.0-0.2%)v/v. Los resultaron indicaron que las mezclas con concentración igual o superior al 50% de gelana de HA, no son eficientes para obtener microcápsulas; solamente dieron resultados aceptables la gelana de LA y la mezcla 25HA/75LA. La viabilidad del microorganismo y la eficiencia de microencapsulación variaron en función descendente de la velocidad de agitación y concentración de surfactante. Las microcápsulas obtenidas no presentaron diámetros superiores a 80 µm cuando se emplearon las mayores concentraciones de surfactante (0.2%) y velocidad de agitación (800 rpm), sugiriendo que la gelación iónica puede ser utilizada para obtener microcápsulas de tamaño controlado (15-75 µm) conteniendo Lactococcus lactis con alta viabilidad (83.32%) y eficiencia de microencapsulación (82.4%), cuando se utiliza la mezcla 25HA/75LA a 800 rpm y 0.2% v/v de surfactante, lo cual la hace factible para su uso en aplicaciones alimentarias.
Descritores: Biopolímeros
Lactococcus lactis
-Cápsulas
Alimentos
Responsável: CO326 - Departamento de Biología


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Id: lil-689776
Autor: Perin, L M; Miranda, R O; Camargo, A C; Colombo, M; Carvalho, A F; Nero, L A.
Título: Antimicrobial activity of the Nisin Z producer Lactococcus lactis subsp. lactis Lc08 against Listeria monocytogenes in skim milk / Atividade antimicrobiana de Lactococcus lactis subsp. lactics Lc08 produtor de Nisina Z contra Listeria monocytogenes em leite desnatado
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;65(5):1554-1560, out. 2013. graf.
Idioma: en.
Resumo: The presented study aimed to verify the effect of different pH values, enzyme solutions and heat treatments on the antimicrobial activity of the bacteriocinogenic strain Lactococcus lactis subsp. lactis Lc08 and to test their antimicrobial activity against Listeria monocytogenes in reconstituted skim milk at refrigeration temperatures. This strain was previously described as a nisin Z producer and capable of inhibiting L. monocytogenes growth in in vitro tests. The antimicrobial activity of the bacteriocin cell-free supernatant of Lc08 was sensitive to enzyme treatments (except papain). The pH values and heating (65ºC for 30min, 75ºC for 15s) had no apparent effect on the antimicrobial activity of the bacteriocin produced by Lc08. Only treatment at autoclave conditions result in loss of their antimicrobial activity. Lc08 presented antimicrobial activity against L. monocytogenes in the milk system after 12h at 25ºC. No effect was found at 7ºC. The results show the application viability of the Lc08 in food systems as a biopreservative against L. monocytogenes.

O presente estudo teve como objetivo verificar o efeito de diferentes valores de pH, soluções enzimáticas e tratamentos térmicos na atividade antimicrobiana da cepa bacteriocinogênica Lactococcus lactis subsp. lactis Lc08 e testar sua atividade antagonista contra Listeria monocytogenes em leite desnatado reconstituído em diferentes temperaturas de estocagem. Essa cepa já foi descrita como produtora de nisina Z e capaz de inibir o desenvolvimento de L. monocytogenes em testes in vitro. A atividade antimicrobiana do sobrenadante de Lc08 contendo a bacteriocina produzida e livre de células foi sensível ao tratamento pelas enzimas testadas (exceto papaína). A aplicação de diferentes valores de pH e o tratamento térmico (65ºC por 30 min, 75ºC por 15s) não influenciaram na atividade antimicrobiana da bacteriocina produzida por Lc08. Apenas o tratamento em autoclave resultou em perda da sua capacidade em inibir o desenvolvimento de L. monocytogenes. A cepa Lc08 apresentou atividade antagonista contra L. monocytogenes em leite após período de estocagem de 12h a 25ºC. Não foi observado efeito a 7ºC. Os resultados mostram a viabilidade de aplicação da cultura Lc08 ou de sua bacteriocina em produtos lácteos como bioconservador contra L. monocytogenes.
Descritores: Lactococcus lactis/crescimento & desenvolvimento
Leite/estatística & dados numéricos
Leite
Listeria monocytogenes/crescimento & desenvolvimento
-Nisina
Produtos com Ação Antimicrobiana
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice



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