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Pesquisa : B03.440.097 [Categoria DeCS]
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Id: biblio-1040712
Autor: Goulart, Thiago; Gruchouskei, Leonardo; Gonçalves, Jessica; Cavasin, João Pedro; Matos, Monica R; Faccin, Mayane; Viott, Aline de M.
Título: Diagnosis of Brachyspira pilosicoli, Brachyspira hyodysenteriae and Brachyspira intermedia in hens and laying hens in the western region of Paraná through bacterial isolation and identification in qPCR / Diagnóstico de Brachyspira pilosicoli, Brachyspira hyodysenteriae e Brachyspira intermedia em aves de postura e matrizes de corte na região oeste do Paraná através do isolamento bacteriano e identificação na qPCR
Fonte: Pesqui. vet. bras = Braz. j. vet. res;39(7):476-480, July 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: Bacteria of the genus Brachyspira can cause enteric diseases in poultry causing a decrease in productivity. The occurrence of this disease in chickens has already been verified in countries such as Australia, Italy, and the United States, but in Brazil, until now, epidemiological studies about Brachyspira sp. frequency were only carried out on pig farms. The objective of this study was to evaluate the presence of bacteria of the genus Brachyspira sp. through isolation and confirmation of the species Brachyspira pilosicoli, Brachyspira hyodysenteriae and Brachyspira intermedia using the qPCR technique. Samples from 110 hens aged from 35 to 82 weeks were collected, 40 were from commercial egg farms and 70 were from laying hens matrices. For the first evaluation, bacterial isolation was performed from the feces. Positive samples were submitted to qPCR to identify the three species proposed. Cecum fragments of the birds were collected and fixed in formaldehyde for histological evaluation and counting of goblet cells. Of the 110 samples, 48 characteristic isolates of Brachyspira (43.6%) were obtained and of these in qPCR 13 identified as B. hyodysenteriae (11.8%) and 5 all from the same farm as Brachyspira intermedia (4.5%), 2 samples were positive for both agents (1.8%) and 28 were not characterized by qPCR (25.5%). None histopathological lesions were observed in the chicken cecum and no significant statistical difference was noticed in the count of goblet cells of the positive hens. It can be evidenced by the occurrence of Brachyspira sp. in laying farms and hens in Brazil, with special relevance to Brachyspira intermedia that can be potentially pathogenic for these animals.(AU)

Bactérias do gênero Brachyspira podem ocasionar enfermidades entéricas em aves acarretando a queda de produtividade. A ocorrência desta enfermidade em galinhas já foi verificada em países como a Austrália, Itália e Estados Unidos, porém no Brasil, até o momento, trabalhos epidemiológicos sobre a frequencia de Brachyspira sp. só foram realizados em granjas de suínos. O objetivo deste estudo foi avaliar a presença de bactérias do gênero Brachyspira sp. através do isolamento e confirmação das espécies Brachyspira pilosicoli, Brachyspira hyodysenteriae e Brachyspira intermedia utilizando a técnica de qPCR. Foram coletadas amostras de 110 aves com idade entre 35 e 82 semanas, sendo 40 de granjas de postura comercial e 70 de granjas de matrizes de corte. Para avaliação primeiramente procedeu-se o isolamento bacteriano a partir das fezes. As amostras positivas foram submetidas a qPCR para identificação das três espécies propostas. Fragmentos de ceco das aves foram coletados e fixados em formol para avaliação histológica e contagem de células caliciformes. Das 110 amostras foram obtidos 48 isolamentos característicos de Brachyspira (43,6%) e destes na qPCR 13 identificadas como B. hyodysenteriae (11,8%) e 5 sendo todas da mesma granja (4,5%) como B. intermedia, 2 amostras foram positivas para ambos os agentes (1,8%) e 28 não foram caracterizadas através da qPCR (25,5%). Não foram observadas alterações histopatológicas no ceco e diferença estatística significativa na contagem de células caliciformes das aves positivas. Conclui-se que a Brachyspira sp. é frequente em granjas de poedeiras e matrizes de corte no Brasil, com especial relevância para a B. intermedia que possui potência patogênico para estas aves.(AU)
Descritores: Spirochaetales/isolamento & purificação
Galinhas/microbiologia
Brachyspira hyodysenteriae/isolamento & purificação
Brachyspira/isolamento & purificação
-Reação em Cadeia da Polimerase em Tempo Real/veterinária
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-895346
Autor: Neves, Saira M. N; Gabardo, Michelle de P; Guedes, Roberto M. C.
Título: Hibridização in situ fluorescente para diagnóstico de Brachyspira hyodysenteriae e B. pilosicoli ­em suínos / Fluorescence in situ hybridization for diagnosis of Brachyspira hyodysenteriae e B. pilosicoli in swine
Fonte: Pesqui. vet. bras = Braz. j. vet. res;37(10):1101-1107, out. 2017. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Disenteria Suína e Colite Espiroquetal são duas enfermidades importantes em suínos causados pela Brachyspira hyodysenteriae e Brachyspira pilosicoli, respectivamente. O diagnóstico eficaz dessas espécies é extremamente importante para a adoção de estratégias adequadas para o controle. Propõe-se avaliar a técnica de hibridização in situ de fluorescência (FISH) para detecção de B. hyodysenteriae e B. pilosicoli em fragmentos histopatológicos de intestino de suínos e compará-la ao PCR duplex. Foram analisadas amostras de fezes e intestinos de suínos de terminação com histórico de diarreia pelas técnicas de reação em cadeia da polimerase duplex (dPCR), hibridização in situ fluorescente (FISH) para diagnóstico dessas bactérias. Foram utilizadas 34 amostras de intestino de suínos de campo positivos para alguma das duas espécies de Brachyspira sp. nos testes de FISH ou PCR. Das 34 amostras analisadas, foram detectadas 28 (82,35%) positivas na PCR e no FISH. Dentre as 29 amostras positivas para B. hyodysenteriae, 23 (79,3%) foram positivas à PCR e 21 (72,4%) no FISH. Os resultados de FISH e PCR não diferiram estatisticamente entre si. Baseado no fato dessa técnica poder ser realizada em tecidos formolizados, ser prática, rápida e associar a marcação especifica do agente com lesões histológicas, o FISH demonstrou ser mais uma alternativa no diagnóstico de Brachyspira hyodysenteriae e B. pilosicoli.(AU)

Growing and finishing pigs are affected by pathogenic spirochetes of the genus Brachyspira sp., which cause a significant economic impact due to direct and indirect losses. Thus, efficient diagnosis of these species enables better technical intervention to prevent or treat diseases. This study aimed to evaluate the fluorescent in situ hybridization (FISH) for the diagnosis of B. hyodysenteriae and B. pilosicoli in histopathologic fragments of pig's intestine and compare it to the duplex PCR. Thirty-four samples collected from pigs positive for these species in at least one of the tests were used in the study. Out of the 34 analyzed intestine samples, 28 (82.35%) were positive by PCR and FISH. Among the 29 B. hyodysenteriae positive samples, 23 (79.3%) were positive by PCR and 21 (72.4%) by FISH. There was no statistical difference among the detection rate of the used tests. Based on the fact this technique can be performed in formalin fixed tissue samples, it is practical, fast and allows the association of labeling a specific agent with histological lesions, FISH has become an alternative diagnostic method for Brachyspira hyodysenteriae and B. pilosicoli.(AU)
Descritores: Doenças dos Suínos/diagnóstico
Infecções por Bactérias Gram-Negativas
Brachyspira hyodysenteriae
Brachyspira
Sus scrofa
Disenteria/veterinária
-Fezes/microbiologia
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-649831
Autor: Lozano, Carlo; Arellano, Leonardo; Yaquich, Pamela.
Título: Espiroquetosis intestinal humana: serie clínica y revisión de la literatura / Human intestinal spirochetosis: clinical series and literature review
Fonte: Rev. chil. infectol;29(4):449-452, ago. 2012. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: Introduction: Human intestinal spirochetosis (HIE) is defined as colonization by spirochetes of the large intestine. Is associated with chronic diarrhea. The incidence and prevalence ranges from 0.4% to 12%. Objective: To determine the prevalence of HIE in the Salvador's Hospital, between 2003 and 2008 in patients with a history of chronic diarrhea and without abnormalities in colonoscopy, in 2 separate groups: patients with and without a history of HIV infection. Material and Methods: Retrospective morphology evaluation of the large bowel endoscopic biopsies to the selected groups. Results: We reviewed 115 biopsies, 98 were from HIV-negative and 17 HIV from positive patients. Two cases of intestinal spirochetosis were detected, both HIV negative, with a prevalence of 1.7%. Comment: The prevalence of HIE is similar to that reported in Western countries. Population studies are needed to determine the real epidemiological impact in our environment.

Introducción: La espiroquetosis intestinal humana (EIH) se define como la colonización del intestino grueso por espiroquetas. Se asocia a diarrea crónica. Su incidencia y prevalencia van desde 0,4 a 12% Objetivo: Determinar la prevalencia de EIH en el Hospital Del Salvador, de Santiago, Chile, entre los años 2003 y 2008, en pacientes con antecedentes clínicos de diarrea crónica y colonoscopia sin hallazgos patológicos, separados en dos grupos: pacientes con y sin antecedentes de infección por VIH. Material y Método: Evaluación morfológica retrospectiva de las biopsias endoscópicas de intestino grueso de los grupos seleccionados. Resultados: Se revisaron 115 biopsias, 98 correspondieron a pacientes sin infección por VIH y 17 a pacientes seropositivos para VIH. Se detectaron dos casos de espiroquetosis intestinal, ambos en pacientes sin infección por VIH, con una prevalencia de 1,7 %. Comentario: La prevalencia de EIH es similar a la publicada en países occidentales. Se requieren estudios poblacionales para determinar el real impacto epidemiológico en nuestro medio.
Descritores: Brachyspira
Infecções por Bactérias Gram-Negativas/epidemiologia
Enteropatias/epidemiologia
-Doença Crônica
Chile/epidemiologia
Diarreia/microbiologia
Violeta de Genciana
Infecções por Bactérias Gram-Negativas/complicações
Infecções por HIV/complicações
Enteropatias/microbiologia
Fenazinas
Prevalência
Limites: Idoso
Feminino
Seres Humanos
Masculino
Meia-Idade
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-575970
Autor: Álvarez, D; Pulido, M; Figueroa, J.
Título: Pruebas de sensibilidad frente a agentes anti microbianos en cepas de Brachyspira pilosicoli aisladas a partir de ponedoras comerciales en Colombia / Antimicrobial susceptibility test in Brachyspira pilosicoli strains isolated from commercial layers farms in Colombia
Fonte: Rev. med. vet. zoot;56(2):77-84, dic. 2009. tab.
Idioma: es.
Resumo: Las espiroquetas intestinales del género Brachyspira ocasionan enfermedades importantes en porcinos y aves. Se ha evidenciado un problema de incremento en la presentación de cepas resistentes a los antimicrobianos utilizados normalmente para tratar las espiroquetosis intestinales en porcinos, y esto podría ser aplicable a los aislamientos de aves. Hay muypocos reportes de sensibilidad antimicrobiana in vitro de cepas de Brachyspira spp. aisladas en aves. En este estudio se evaluó la sensibilidad de doce aislamientos de Brachyspira pilosicoli obtenidos de granjas de ponedoras comerciales a los agentes antimicrobianos tiamulina, tilosina y lincomicina, y se estableció la concentración mínima inhibitoria (CMI)mediante la técnica de dilución en agar. Todas las bacterias analizadas fueron sensibles a tiamulina (CMI≤0,1 μg/ml) y lincomicina (CMI 1 μg/ml) y resistentes a tilosina (CMI 5 μg/ml).

Intestinal Spirochaetes of the genus Brachyspira cause important diseases in swine and poultry. An increasing problem in the presentation of resistant strains to the antimicrobial drugs usually used to treat the intestinal spirochaetosis in swine has been evidenced and this could be applicable to the isolations from poultry. There are very few reports of in vitro antimicrobialsusceptibility of Brachyspira spp. isolated from birds. In this study the antimicrobial susceptibility of twelve Brachyspira pilosicoli isolates obtain from commercial layers was evaluated against tiamulin, tylosin and lincomycin establishing the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) by agar dilution technique. All bacteria analyzed were sensitive to tiamulin (MIC ≤0,1μg/ml), and lincomycin (MIC 1μg/ml) and resistant to tylosin (MIC 5μg/ml).
Descritores: Brachyspira
Galinhas
Colômbia
Lincomicina
Tilosina
Limites: Animais
Responsável: CO244.1 - Conmutación Bibliográfica



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