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Id: biblio-1007833
Autor: Osowski, Germana Vizzotto; Baron, Lana Flávia; Coldebella, Arlei; Fonseca, Francisco Noé; Mota, Sandra Camile Almeida; Degenhardt, Roberto; Duarte, Sabrina Castilho.
Título: Comparative study of egg contamination with SalmonellaHeidelberg and Salmonella Typhimurium / Estudo comparativo da contaminação de ovos com SalmonellaHeidelberg e Salmonella Typhimurium
Fonte: Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci. (Online);56(1):e150479, jun. 2019. graf.
Idioma: en.
Resumo: Cases of salmonellosis in humans have been associated with consumption of eggs contaminated with this bacterial pathogen due to insufficient heat treatment. The most prevalent serotypes of Salmonella in Brazil include serotypes Enteritidis, Typhimurium, and Heidelberg. The first two serotypes are major causes for eggs to be withheld from sale and for recalls over Salmonella contamination concerns in both domestic and foreign markets. Eggs may be contaminated through transovarian infection (transovarial transmission) due to the presence of the microorganism in the hen's oviduct and bacterial penetration of the eggshell. There is little data in the literature on the susceptibility of egg contamination and eggshell penetration by Brazilian serotypes of Salmonella. The present study aimed to evaluate the ability of S. Heidelberg and S. Typhimurium serotypes to penetrate through the eggshell and detect these bacteria in the albumen and yolk according to the thickness of the eggshell. SPF (specific-pathogen-free) eggs were artificially contaminated by contact with moist cotton containing Salmonella (15 x 108 CFU/ml). Eggs were divided into the following groups: negative control (not contaminated), S. Heidelberg, and S. Typhimurium. Subsequently, these eggs were incubated at 37°C, and their contents analyzed after 4 h and 24 h of incubation. The evaluation (assessment) of the contamination was performed by traditional bacteriology and confirmed by biochemical and serological tests. Treatments were compared with Fisher's test using a SAS statistical software. For S. Heidelberg, the percentage of positivity (positive cases) was lower in both albumen and yolk at 4 h and 24 h intervals (33.33% and 3.7%, and 3.7% and 3.7%, respectively) compared to S. Typhimurium (26.63% and 7.41%, and 33.33% and 33.33%, respectively). These findings suggest that the former strain (S. Heidelberg) was unable to survive in the hostile environment of the albumen. In contrast, eggshell thickness had no significant correlation with the number of positive samples. In conclusion, the results obtained in the egg infection model show that the Salmonella strains tested were able to penetrate the eggshell and multiply in both the albumen and yolk and that S. Typhimurium proved to be the most efficient to grow within these portions of the egg.(AU)

Salmonelose em humanos é frequentemente associada ao consumo de ovos contaminados sem o devido processamento térmico. No Brasil, os sorotipos mais prevalentes são: Enteritidis, Typhimurium e Heidelberg, alvo de barreiras sanitárias na comercialização de ovos. O ovo pode ser contaminado por via transovariana, pela presença da bactéria no oviduto da ave e também por penetração da bactéria através da casca do ovo. Existem poucas informações acerca da capacidade de contaminação no ovo por sorotipos isolados no Brasil. Este estudo teve como objetivo avaliar a capacidade dos sorotipos S. Heidelberg e S. Typhimurium penetrar através da casca do ovo e colonizar a albumina e gema, relacionando à espessura da casca. Os ovos SPF (livres de patógenos específicos) foram contaminados artificialmente pelo contato com algodão umedecido (15 x 108 CF/mL). Os ovos foram divididos nos seguintes grupos: controle negativo (sem contaminação), S. Heidelberg e S. Typhimurium. Posteriormente foram incubadas a 37°C e seu conteúdo foi analisado após 4 e 24 h. A avaliação da contaminação foi realizada por bacteriologia tradicional e confirmada por testes bioquímicos e sorológicos. Os tratamentos foram comparados com o teste de Fisher usando o software estatístico SAS. Para S. Heidelberg, a percentagem de positividade foi menor no albúmen e gema às 4 e 24 h (33,33% e 3,7%, 3,7% e 3,7%, respectivamente) em comparação com S. Typhimurium (26,63% e 7,41%, 33,33% e 33,33%, respectivamente), sugerindo que a primeira estirpe foi mais vulnerável as condições hostis da albumina. Por outro lado, a espessura da casca do ovo não teve relação significativa com a positividade das amostras. Em conclusão, o modelo de infecção do ovo mostrou que as cepas foram capazes de penetrar a casca do ovo e sobreviver na albumina e gema, sendo que o sorotipo S. Typhimurium foi mais eficiente.(AU)
Descritores: Infecções por Salmonella/diagnóstico
Infecções por Salmonella/microbiologia
Abastecimento de Alimentos
-Galinhas
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Timm, Claudio Dias
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Id: biblio-1006989
Autor: Machado, Gilmar Batista; Moura, Sandra Vieira de; Fortes, Tanise Pacheco; Felix, Samuel Rodrigues; Timm, Cláudio Dias; Silva, Éverton Fagonde da.
Título: Impacto da salmonelose na suinocultura e suas implicações em saúde pública / Impact of salmonelosis on pork meat industry and its implications on public health
Fonte: Arq. Inst. Biol;83:e0472014, 2016.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste trabalho foi mostrar a presença da Salmonella na cadeia de produção de suínos e o risco em potencial para a saúde pública. As bactérias do gênero Salmonella são importantes agentes causadores de doenças transmitidas por alimentos (DTAs) em humanos. Estima-se que cerca de 10% do total de casos de salmonelose sejam veiculados por produtos de origem suína. A transmissão ao homem pode ocorrer pelo contato direto com animais, tanto nas granjas quanto nos frigoríficos, mas principalmente devido à ingestão de alimentos contaminados. A infecção de lotes suínos pode ocorrer em qualquer fase zootécnica e o principal ciclo de infecção é fecal-oral, podendo a bactéria se alojar nos linfonodos e ser excretada quando o animal for submetido a um fator estressante, como o transporte e/ou o reagrupamento. O uso inadequado de antimicrobianos também gera cepas multirresistentes. Os equipamentos e utensílios, de uma forma geral, estão relacionados à contaminação cruzada, agindo como veículos de propagação do micro-organismo dentro da indústria. Para garantir a segurança alimentar do consumidor, conclui-se que cuidados como limpeza, desinfecção e biossegurança devem se iniciar na granja de criação, com a utilização correta de antibióticos, passando pelo transporte evitando a superlotação e com medidas higiênico-sanitárias rigorosas durante o abate desses animais.(AU)

The objective of this study was to show the presence of Salmonella in the swine production chain, and its impact on public health. Bacteria of the Salmonella genus are an important cause of food transmitted diseases in Brazil. Around 10% of clinical salmonellosis cases are attributed to swine products. Humans can become infected through direct contact with the animals, both living and in slaughter houses; however, the most common cause of infection is the ingestion of contaminated food. Infection of swine herds can occur in any of the rearing stages, mainly through a fecal-oral cycle, where the bacteria will shelter in the lymph nodes and be excreted when the host is submitted to a stress factor, such as transport and/or regrouping. Equipment and utensils are also associated with cross contamination among animals, acting as vehicles in the propagation of the microorganism inside the industry or rearing facility. Furthermore, inadequate use of antimicrobial agents will contribute to the rise of resistant bacteria. This study shows that, in order to safeguard consumer health, awareness must begin in the rearing facilities, with special care to hygiene, biosafety, and the proper use of antibiotics. Further care must be considered during transportation, and especially rigorous measures should be set during slaughter.(AU)
Descritores: Salmonella
Infecções por Salmonella
Suínos
Inocuidade dos Alimentos
-Inspeção de Alimentos
Limites: Animais
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: biblio-1007012
Autor: Pandini, Jessica Angela; Pinto, Fabiana Gisele da Silva; Muller, Jessica Maronezzi; Weber, Laís Dayane; Moura, Alexandre Carvalho de.
Título: Ocorrência e perfil de resistência antimicrobiana de sorotipos de Salmonella spp. isolados de aviários do Paraná, Brasil / Occurrence and antimicrobial resistance profile of Salmonella spp. serotypes isolated from poultry farms in Paraná, Brazil
Fonte: Arq. Inst. Biol;82:1-6, 2015. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O presente estudo foi conduzido para verificar o perfil de resistência de diferentes sorotipos de Salmonella spp. isolados em aviários de frango de corte frente a agentes antimicrobianos. Foram processados 342 suabes de arrasto provenientes de granjas avícolas do oeste do Paraná, no período de janeiro de 2010 a janeiro de 2011, sendo isoladas 39 amostras de Salmonella spp. Os sorotipos mais frequentes foram: S. Heidelberg, S. Mbandaka, S. Newport, S. Schwarzengrund, S. Enteritidis, S. Livingstone, S. Orion, S. Give e S. Infantis. A determinação do perfil de resistência para os 19 sorotipos de Salmonella identificados foi realizada em relação a 12 antimicrobianos comerciais. Os resultados indicam que 51% dos sorotipos de Salmonella apresentaram resistência a um ou mais antimicrobianos, com 12 diferentes padrões de resistência. O maior percentual de resistência foi verificado à tetraciclina (30,8%), e o menor à gentamicina e cloranfenicol (2,6%). Os níveis de resistência indicam que os antimicrobianos devem ser utilizados nos aviários de forma mais prudente, buscando, assim, minimizar a disseminação de cepas resistentes.(AU)

The present study was carried to verify the resistance profile of different Salmonella spp. serotypes isolated from a poultry broiler house against antimicrobial agents. Tree-hundred and forty two drag swabs from poultry farms in western Paraná were processed in the period from January 2010 to January 2011, and 39 Salmonella spp. Strains were isolated. The serovars were mostly: S. Heidelberg, S. Mbandaka, S. Newport, S. Schwarzengrund, S. Enteritidis, S. Livingstone, S. Orion, S. Give and S. Infantis. The determination of the resistance profile to the 19 identified Salmonella serotypes was evaluated against 12 antimicrobial commercials. The results indicate that 51% of Salmonella serotypes showed resistance to on or more antimicrobials, with 12 different resistance patterns. The highest percentage of resistance was related to tetracycline (30,8%) and the lowest one to gentamicin and chloramphenicol (2,6%). The resistance levels indicate that antimicrobials should be used on poultry farms more carefuly, thus seeking to minimize the spread of resistant strains.(AU)
Descritores: Aves Domésticas
Salmonella
Infecções por Salmonella
Farmacorresistência Bacteriana
Suscetibilidade a Doenças
-Salmonella enteritidis
Salmonella typhimurium
Agroindústria
Inocuidade dos Alimentos
Noxas
Limites: Animais
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-990229
Autor: Farikoski, Itacir O; Medeiros, Luciana S; Carvalho, Yuri K; Ashford, David A; Figueiredo, Eduardo E. S; Fernandes, Dandara V. G. S; Silva, Paula J. B; Ribeiro, Vânia M. F.
Título: The urban and rural capybaras (Hydrochoerus hydrochaeris) as reservoir of Salmonella in the western Amazon, Brazil / As capivaras urbanas e rurais (Hydrochoerus hydrochaeris) como reservatório de Salmonella no oeste da Amazônia, Brasil
Fonte: Pesqui. vet. bras = Braz. j. vet. res;39(1):66-69, Jan. 2019.
Idioma: en.
Resumo: The capybara (Hydrochoerus hydrochaeris) is the largest rodent in the world. In the state of Acre, Brazil, populations of capybaras have been increasing significantly. The role of capybaras in the transmission of certain bacterial zoonotic infections is not well understood, including bacteria of the genus Salmonella. Salmonella spp. generally cause enteritis or septicemia in mammals, however many mammalian species can carry the bacteria asymptomatically and shed it in their feces. To better understand the possible role of capybaras as reservoirs of Salmonella spp., we conducted a study of Salmonella within fecal samples from capybara in Acre. In a convenience sample, 54 capybaras from two urban and two rural areas of Acre were captured and kept for three to four days for sampling. None of the animals were symptomatic of any intestinal illness. Three separate fecal samples were collected from each animal, during their stays in captivity. Each sample was cultured for the presence of Salmonella spp. at the bacteriology laboratory of the Veterinary College of the Federal University of Acre. Samples were seeded in tetrationate pre-enrichment broth and in pre-enrichment broth peptone. After a 24 hour of incubation all samples were streaked on MacConkey Agar (MC) and Salmonella-Shigella Agar (SS). Suggestive colonies were submitted to biochemical analysis. Salmonella compatible colonies according to biochemical profile were submitted to serotyping (Sorokit for Salmonella - Probac do Brasil). In addition, the first sample from each of the 54 capybara was tested for Salmonella spp. using PCR targeting gene hilA. Eight (5%) of the 162 samples examined by bacterial culture were positive for Salmonella spp., while four (7%) of the 54 examined by PCR were positive. From the eight positive animals on culture, five were from urban area and three from rural area. On PCR, only one positive animal was from urban area and four were from rural area. Overall, by either test, one of the 54 animals was positive. All samples were collected in free - living animals with no apparent clinical signs of salmonellosis, indicating the potential of capybara as reservoir on this ecosystem.(AU)

A capivara (Hydrochoerus hydrochaeris) é o maior roedor do mundo. No estado do Acre, Brasil, as populações de capivaras têm aumentado significativamente. O papel das capivaras na transmissão de certas infecções zoonóticas bacterianas não é bem compreendido, incluindo as bactérias do gênero Salmonella. Salmonella spp. geralmente causam enterite ou septicemia em mamíferos, porém muitas espécies de mamíferos podem carregar a bactéria de forma assintomática e eliminá-la em suas fezes. Para entender melhor o possível papel das capivaras como reservatórios de Salmonellaspp., realizamos um estudo para identificação de Salmonella spp. em amostras fecais de capivaras no Acre. Em uma amostra de conveniência, 54 capivaras de duas áreas urbanas e duas áreas rurais do Acre foram capturadas e mantidas por três a quatro dias para amostragem. Nenhum dos animais era sintomático de qualquer doença intestinal. Três amostras fecais foram coletadas de cada animal, durante sua permanência em cativeiro. Cada amostra foi cultivada para a presença de Salmonella spp. no Laboratório de Bacteriologia Veterinária da Universidade Federal do Acre. As amostras foram semeadas em caldo de pré-enriquecimento tetrationato e em peptona de caldo de pré-enriquecimento. Após 24 horas de incubação, todas as amostras foram semeadas em ágar MacConkey (MC) e ágar Salmonella-Shigella (SS). Colônias sugestivas foram submetidas a análises bioquímicas. Colônias compatíveis com Salmonella de acordo com o perfil bioquímico foram submetidas à sorotipagem (Sorokit para Salmonella - Probac do Brasil). Além disso, a primeira amostra de cada uma das 54 capivaras foi testada para Salmonella spp. usando PCR, visando gene hilA. Oito (5%) das 162 amostras examinadas por cultura bacteriana foram positivas para Salmonella spp. Enquanto quatro (7%) das 54 examinadas pela PCR foram positivas. Dos oito animais positivos em cultura, cinco eram de área urbana e três de área rural. Na PCR, apenas um animal positivo era de área urbana e quatro de área rural. Considerando o diagnóstico conjunto por ambos os testes, PCR e cultura, um animal foi considerado positivo. Todas as amostras foram coletadas em animais livres, sem sinais clínicos aparentes de salmonelose, indicando o potencial da capivara como reservatório nesse ecossistema.(AU)
Descritores: Roedores/microbiologia
Salmonella
Infecções por Salmonella/diagnóstico
-Fezes/microbiologia
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Texto completo SciELO Saúde Pública
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Id: lil-770692
Autor: Díaz, Sheilee L; Jarquin, Claudia; Morales, Ana Judith; Morales, Melissa; Valenzuela, Claudia.
Título: Carga de salmonelosis y shigelosis en cuatro departamentos de Guatemala, 2010 / Burden of salmonellosis and shigellosis in four departments of Guatemala, 2010
Fonte: Rev. panam. salud pública = Pan am. j. public health;38(4):326-332, oct. 2015. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: OBJETIVO: Estimar la carga de enfermedad por Salmonella spp. y Shigella spp. en cuatro departamentos de Guatemala en 2010. MÉTODOS: Estudio de carga de enfermedad basado en el análisis documental de las encuestas poblacionales publicadas, los archivos de laboratorio y los datos de vigilancia del Sistema de Información Gerencial de Salud (SIGSA) de cuatro departamentos de Guatemala: Huehuetenango, Jutiapa, Quetzaltenango y Santa Rosa, en 2010. La información se complementó con una encuesta a laboratorios. La carga de enfermedad se estimó según la metodología de los Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades de los Estados Unidos de América, adaptada por la Organización Mundial de la Salud. RESULTADOS: Se encontraron 72 casos de salmonelosis y 172 de shigelosis en los datos de vigilancia. Según las encuestas poblacionales, el porcentaje de la población que consulta los servicios de salud por diarrea es de 64,7% (IC95%: 60,6%-68,7%) en Quetzaltenango y 61,0% (IC95%: 56,0%-66,0%) en Santa Rosa. En los 115 laboratorios que respondieron la encuesta (tasa de respuesta: 72,8%) se recolectaron 6 051 muestras sospechadas para coprocultivo y 3 290 para hemocultivo, y se procesaron 39,4% y 100,0% de ellas, respectivamente. Se aislaron 85 cepas de Salmonella spp. y 113 de Shigella spp. Se estimó que por cada caso notificado de salmonelosis y shigelosis existen 40 casos no informados en Quetzaltenango; 55 en Huehuetenango; 345 en Santa Rosa; y 466 en Jutiapa. La carga de enfermedad estimada varió entre 5 y 2 230 casos por 100 000 habitantes para salmonelosis y entre 60 y 1 195 casos por 100 000 habitantes para shigelosis. CONCLUSIONES: La salmonelosis y la shigelosis constituyen un importante problema de salud pública en los departamentos estudiados y en Guatemala. La carga de enfermedad por estos patógenos es mayor que la informada por el SIGSA.

OBJECTIVE: Estimate the burden of disease from Salmonella spp. and Shigella spp. in four departments of Guatemala in 2010. METHODS: Burden of disease study based on document analysis of published population surveys, laboratory files, and surveillance data from the Health Management Information System (SIGSA) in four departments of Guatemala: Huehuetenango, Jutiapa, Quetzaltenango, and Santa Rosa, in 2010. Information was supplemented by a laboratory survey. Burden of disease was estimated using methodology adapted by the World Health Organization from the United States Centers for Disease Control and Prevention. RESULTS: Surveillance data yielded 72 salmonellosis and 172 shigellosis cases. According to population surveys, the percentage of the population that consults health services for diarrhea is 64.7% (95% CI: 60.6%-68.7%) in Quetzaltenango and 61.0% (95% CI: 56.0%-66.0%) in Santa Rosa. In the 115 laboratories that answered the survey (72.8% response rate), 6 051 suspected samples were collected for stool culture and 3 290 for hemoculture; 39.4% and 100.0% of them were processed, respectively. In all, 85 Salmonella spp. and 113 Shigella spp. strains were isolated. For each reported case of salmonellosis and shigellosis, it was estimated that 40 cases are not reported in Quetzaltenango, 55 in Huehuetenango, 345 in Santa Rosa, and 466 in Jutiapa. Estimated burden of disease ranged from 5 to 2 230 cases per 100 000 population for salmonellosis and from 60 to 1 195 cases per 100 000 population for shigellosis. CONCLUSIONS: Salmonellosis and shigellosis are a major public health problem in the departments studied and in Guatemala. Burden of disease from these pathogens is higher than that reported by SIGSA.
Descritores: Infecções por Salmonella/prevenção & controle
Disenteria Bacilar/prevenção & controle
Noxas
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
Araújo, Flábio R
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Id: biblio-976392
Autor: Bier, Daniele; Kich, Jalusa D; Duarte, Sabrina C; Silva, Márcio R; Valsoni, Luiza M; Ramos, Carlos A. N; Rodrigues, Dália P; Araújo, Flábio R.
Título: Survey of Salmonella spp. in beef meat for export at slaughterhouses in Brazil / Pesquisa de Salmonella spp. em carcaças bovinas durante o processamento em abatedouros-frigoríficos exportadores
Fonte: Pesqui. vet. bras = Braz. j. vet. res;38(11):2037-2043, Nov. 2018. tab, ilus.
Idioma: en.
Projeto: Fundação de Apoio ao Desenvolvimento do Ensino, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso do Sul; . Embrapa Gado de Corte.
Resumo: The aim of the present study was to investigate the presence of Salmonella spp. in samples collected from beef meat at three points of the slaughter line (after skinning, washing and cooling) at three slaughterhouses in Brazil that export meat. Detection was based on ISO 6579:2002 and confirmed by PCR and qPCR. The isolates were typified using slide agglutination tests and PFGE. The antibiotic sensitivity profile was determined using the disk diffusion method. Contamination was detected in only one slaughterhouse. The overall frequency of contamination by Salmonella spp. was 6.7% of carcasses (6/90) and 2.6% of carcass surface samples (7/270). All isolates were confirmed by PCR and qPCR. The serological analysis and the PFGE showed a single profile: Typhimurium. The strains demonstrated 100% susceptibility to ampicillin, cefotaxime, ciprofloxacin, chloramphenicol, gentamicin and tetracycline. Positive carcasses after cooling pose a direct risk to consumers, since the meat is considered ready to be marketed after this process.(AU)

O objetivo deste trabalho foi investigar a presença de Salmonella spp. em amostras coletadas de carcaças de bovinos, em três pontos da linha de abate (após a esfola, lavagem e refrigeração) de três frigoríficos exportadores no Brasil. A detecção foi realizada pela ISO 6579:2002, e confirmada por PCR e qPCR. Os isolados foram tipificados por testes de soroaglutinação e PFGE e avaliado o perfil de sensibilidade aos antibióticos pelo método de difusão em disco. A contaminação foi detectada em apenas um abatedouro-frigorífico. As contaminações das carcaças (n=90) e amostras de carne (n=270) por Salmonella spp. foram 6 (6,7%) e 7 (2,6%), respectivamente. Todos os isolados foram confirmados por PCR e qPCR. A análise sorológica e o PFGE mostraram um único perfil: Typhimurium. As cepas apresentaram 100% de suscetibilidade à ampicilina, cefotaxima, ciprofloxacina, cloranfenicol, gentamicina e tetraciclina. As carcaças positivas após a refrigeração apresentam um risco direto para o consumidor, uma vez que, após este processo, a carne está pronta para ser comercializada.(AU)
Descritores: Infecções por Salmonella
Salmonella typhimurium
Resistência Microbiana a Medicamentos
Doenças dos Bovinos/microbiologia
Doenças dos Bovinos/epidemiologia
Indústria da Carne
Carne Vermelha/microbiologia
Microbiologia de Alimentos
-Brasil/epidemiologia
Matadouros
Limites: Animais
Bovinos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-633021
Autor: Rodríguez, Carlos Hernán; de Mier, Carmen; Bogdanowicz, Elizabeth; Caffer, María Inés; Garcia, Susana; Lasala, María Beatriz; Vay, Carlos; Famiglietti, Angela.
Título: Salmonelosis extraintestinal: clínica, epidemiología y resistencia antimicrobiana / Salmonella extraintestinal infection: clinic features, epidemiology and antimicrobial resistance
Fonte: Acta bioquím. clín. latinoam;41(3):379-383, jul.-sep. 2007. tab.
Idioma: es.
Resumo: Se evaluaron retrospectivamente las características clínicas de 59 pacientes con aislamientos extraintestinales de Salmonella enterica no Typhi y la resistencia antibiótica entre 1988 y 2004. En el 95% de los casos se conocieron las condiciones de base del huésped que consistieron en: enfermedad oncohematológica (15), lupus eritematoso sistémico (11), síndrome de inmuno deficiencia adquirida (10), pacientes internados en neonatología (8), colecistitis (4) y otras (7). Las formas clínicas halladas fueron: bacteriemias primarias (26), bacteriemias secundarias a gastroenteritis (15), artritis séptica (7), infección urinaria (12), infección intraabdominal (5), meningitis (1) y pericarditis (1). En 29 pacientes se aisló Salmonella enterica no Typhi en más de una localización. El 15,8% y el 21,0% de 59 aislamientos presentaron resistencia a cefalosporinas de 3ª generación y a ampicilina, respectivamente. Salmonella Agona causó un brote epidémico en la sala de cuidados intensivos de neonatología, aislándose de sangre en 5 pacientes y en uno también de LCR. Este serotipo fue multirresistente. Imipenem, trimetroprima-sulfometoxazol y ciprofloxacina fueron los antibióticos más activos (CIM 50: 0,5; 0,5 y 0,002 µg/mL, respectivamente).

The clinical and antimicrobial resistance of 59 patients with extraintestinal infection by nontyphi Salmonella was retrospectively evaluated from 1988 to 2004. In 95% of the patients there were underlying diseases, which included: oncohematologic disease (15), systemic lupus erythematosus (11), acquired immunodeficiency disease (AIDS) (10), patients of neonatal units (8), colecistitis (4), and other disorders (7). The clinical manifestation were primary bacteremias (26), bacteremias secondary to gastroenteritis (15), arthritis (7), urinary tract infections (12), abdominal infections (5), meningitis (1) and pericarditis (1). In 29 patients Salmonella enterica no Typhi was isolated in more than one site. Resistance to third generation cephalosporins was observed in 15,8 % of these isolates, and resistance to ampicillin in 21,0%. Salmonella Agona was isolated from an outbreak in neonatal ICU; the organism was recovered from blood samples of five neonates and in one patient also isolated from CSF. These isolates showed multiresistance. Imipenem, trimetoprim-sulfametoxazol and ciprofloxacin were the three most active antimicrobial agents (MIC 50: 0.5, 0.5 and 0.002 µg/mL, respectively).
Descritores: Infecções por Salmonella/epidemiologia
Resistência beta-Lactâmica
-Infecções por Salmonella/complicações
Infecções por Salmonella/microbiologia
Infecções por Salmonella/urina
Infecções por Salmonella/sangue
beta-Lactamases
Resistência Microbiana a Medicamentos
Salmonella enterica
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Meia-Idade
Idoso
Idoso de 80 Anos ou mais
Responsável: AR144.1 - CIBCHACO - Centro de Información Biomedica del Chaco


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Texto completo SciELO Brasil
Silva, José Roberto Machado Cunha da
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Id: biblio-887863
Autor: Itaya, Nair Massumi; Oliveira, Maria Gabriela Xavier de; Oliveira, Mirela Caroline Vilela de; Porreta, Camila; Menão, Márcia Cristina; Borges, Ricardo Moraes; Silva, José Roberto Machado Cunha da; Borges, João Carlos Shimada; Knöbl, Terezinha.
Título: Prebiotic effects of inulin extracted from burdock (Arctium lappa) in broilers / Efeito prebiótico da inulina extraída da bardana (Arctium lappa) em frangos de corte
Fonte: Arq. Inst. Biol;84:e0522016, 2017. tab, graf, ilus.
Idioma: en.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Resumo: The aim of this study was to evaluate the prebiotic effect of burdock (Arctium lappa) in commercial poultry. Four experiments were conducted to evaluate the performance parameters and the protection after challenge with Salmonella Enteritidis and Salmonella Kedougou, with and without Bifidobacterium probiotic. In two trials, the chickens were fed with flour burdock 1% during 42 days. In the other two, the chickens were fed with fructan extracted from burdock (inulin), by gavage, at a concentration of 100 mg/bird, during the first three days of life. The results showed that the broilers treated with burdock flour showed underperformed, with less weight gain from the second week, and the worst results in the fattening stage. The treated birds had diarrhea and impaired intestinal integrity. However, the groups treated with the flour had a lower rate of intestinal colonization by Salmonella Kedougou, after challenge. No statistically significant differences were detected in the performance parameters of broilers receiving the inulin, and the morphometric analysis showed no lesions in the intestinal villi. However, there was no protection in the challenge with Salmonella Enteritidis, regardless of association with probiotic. These results demonstrated that the manner of administration has influence on the prebiotic effect of burdock. The burdock flour was administered for 42 days, which may have influenced intestinal mucosal injury. Instead, the inulin was given only in the first three days, which may have been insufficient for protection against Salmonella. New experiments are needed to determine an able formulation for a protective effect, without negative impact on growth, weight gain and feed conversion of the supplemented animals.(AU)

Este projeto teve por objetivo avaliar o efeito prebiótico da bardana (Arctium lappa) em aves comerciais. Foram realizados quatro experimentos para avaliar os parâmetros zootécnicos e o grau de proteção após o desafio com Salmonella Kedougou e Salmonella Enteritidis, com e sem a adição de probióticos à base de Bifidobacterium. Em dois experimentos, as aves receberam a farinha de bardana 1% na ração, durante 42 dias. Nos outros dois, as aves receberam o frutano extraído da bardana (inulina), por gavagem, na concentração de 100 mg/ave, nos três primeiros dias de vida. Os resultados demonstraram que os frangos tratados com farinha de bardana apresentaram desempenho zootécnico inferior ao controle, com menor ganho de peso a partir da segunda semana e piores resultados na fase de engorda. As aves tratadas apresentaram diarreia e comprometimento da integridade intestinal. Em contrapartida, os grupos tratados com a farinha tiveram menor taxa de colonização intestinal por Salmonella Kedougou, após o desafio. Não foram detectadas diferenças estatisticamente significativas nos parâmetros zootécnicos dos frangos que receberam a inulina, e a análise morfométrica não evidenciou lesões nas vilosidades intestinais. No entanto, não houve proteção no desafio por Salmonella Enteritidis, independentemente da associação com probiótico. Esses resultados demonstraram que o modo de administração tem influência sobre o efeito prebiótico da bardana. A farinha de bardana foi administrada por 42 dias, o que pode ter causado a lesão da mucosa intestinal. Em contrapartida, a inulina foi administrada apenas nos primeiros três primeiros dias, o que pode ter sido insuficiente para proteção contra Salmonella. Novos experimentos são necessários para determinar uma formulação capaz de promover efeito protetor, sem impacto negativo no crescimento, ganho de peso e conversão alimentar dos animais suplementados.(AU)
Descritores: Salmonella
Infecções por Salmonella
Galinhas
Arctium
Prebióticos
-Aves Domésticas
Limites: Animais
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


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Id: lil-781196
Autor: López Ricardo, Yudisleidy; Zhurbenko, Raisa; Rodríguez Martínez, Claudio.
Título: Efecto de la combinación de bases nutritivas con el inhibidor sobre la recuperación de salmonelas / Effect of combining nutrient bases and inhibitor on recovery of Salmonella
Fonte: Rev. cuba. invest. bioméd;35(1):24-35, ene.-mar. 2016. ilus.
Idioma: es.
Resumo: INTRODUCCIÓN: las salmonelas son las causantes más frecuentes de enfermedades transmitidas por alimentos a nivel mundial. El caldo selenito cistina es un medio de enriquecimiento selectivo utilizado para la recuperación de especies de salmonelas en muestras de alimentos, aguas, heces y otros materiales de importancia sanitaria. OBJETIVO: evaluar la combinación de bases nutritivas obtenidas por métodos originales con el selenito de sodio para garantizar la adecuada recuperación de especies de salmonelas en el caldo selenito cistina. MÉTODOS: se realizó un estudio comparativo con diferentes bases nutritivas, que evaluó la promoción de crecimiento bacteriano de seis cepas de Salmonella y Shigella. Se prepararon dos variantes y se inocularon los microorganismos seleccionados a una concentración aproximada de 3 × 108 unidades formadoras de colonia por mililitro. El incremento de la biomasa se determinó a través de la medición de la absorbancia en un espectrofotómetro a 640 nanómetros cada una hora. Se comparó el comportamiento del medio caldo selenito cistina formulado por ingredientes con el caldo selenito cistina de Merck frente a los microorganismos de interés. Se determinó productividad y selectividad del medio de cultivo. RESULTADOS: la variante que contiene la mezcla de bases nutritivas (peptona bacteriológica Z, peptona de soya e hidrolizado enzimático de caseína) facilitó una mejor recuperación de las cepas ensayadas, mostró diferencias significativas (p< 0,05) con respecto a la variante que contiene solo hidrolizado enzimático de caseína. El medio experimental que contenía la mezcla de bases nutritivas con el selenito de sodio, mostró una recuperación de Salmonella a bajas concentraciones, similar al de referencia e inhibió mejor Escherichia coli a bajas concentraciones. A altas concentraciones ninguno de los dos medios pudo inhibir el crecimiento de E. coli. La productividad para ambos medios, resultó satisfactoria en el intervalo de 0,1 a 1, al igual que la selectividad con un valor aproximado de 3. CONCLUSIONES: la combinación de bases nutritivas originales con el selenito de sodio permitió una adecuada recuperación de las especies de salmonelas.

INTRODUCTION: Salmonella are the most common causes of food-borne disease worldwide. Selenite cystine broth is a selective enrichment medium used for the recovery of Salmonella species in samples of food, water, feces and other materials of clinical importance. OBJECTIVE: Evaluate the combination of nutrition bases obtained by original methods and sodium selenite to ensure appropriate recovery of Salmonella species in selenite cystine broth. METHODS: A comparative study was conducted with various nutrition bases to evaluate the fostering of bacterial growth in six strains of Salmonella and Shigella. Two variants were prepared and the microorganisms selected were inoculated at an approximate concentration of 3 × 108 colony-forming units per milliliter. Absorbance was measured with a 640 nanometer spectrophotometer every hour to determine biomass increase. Behavior of the selenite cystine broth medium formulated by ingredients was compared with that of Merck cystine selenite broth in the presence of the microorganisms of interest. Determination was performed of the productivity and selectivity of the culture medium. RESULTS: The variant containing the mixture of nutrient bases (bacteriological peptone Z, soybean peptone and casein enzymatic hydrolysate) facilitated better recovery of the strains tested, with significant differences (p< 0.05) with respect to the variant containing casein enzymatic hydrolysate alone. The experimental medium containing the mixture of nutrient bases and sodium selenite displayed Salmonella recovery at low concentrations in a manner similar to the reference medium and inhibited Escherichia coli more efficiently at low concentrations. At high concentrations neither medium was able to inhibit the growth of E. coli. Productivity was satisfactory in both media, ranging between 0.1 and 1, and so was selectivity, which reached an approximate value of 3. CONCLUSIONS: The combination of original nutrition bases and sodium selenite allowed appropriate recovery of Salmonella species.
Descritores: Salmonella/patogenicidade
Infecções por Salmonella/etiologia
Disenteria/etiologia
Análise de Alimentos/métodos
Limites: Seres Humanos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Loureiro, Edvaldo Carlos Brito
Reis, Eliane Moura Falavina dos
Rodrigues, Dália dos Prazeres
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Id: biblio-945886
Autor: Loureiro, Edvaldo Carlos Brito; Marques, Nathalia Danielly Borges; Ramos, Francisco Lúzio de Paula; Reis, Eliane Moura Falavina dos; Rodrigues, Dália dos Prazeres; Hofer, Ernesto.
Título: Sorovares de Salmonella de origem humana identificados no Estado do Pará, Brasil, no período de 1991 a 2008 / Salmonella serovars of human origin identified in Pará State, Brazil from 1991 to 2008
Fonte: Rev. Pan-Amazônica Saúde (Online);1(1):93-100, 2010. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: A salmonelose é de distribuição cosmopolita, acometendo todas as faixas etárias, tanto nos países desenvolvidos, como naqueles em desenvolvimento. Este estudo tem como objetivo identificar os sorovares de Salmonella isolados de casos deinfecção humana ocorridos em 43 municípios do Estado do Pará no período de 1991 a 2008. Foram utilizadas 890 amostras de Salmonella em coproculturas e hemoculturas, aí incluídos 55 isolamentos de S. Typhi nas fezes e sangue, simultaneamente, de indivíduos sintomáticos. Os casos de infecção por Salmonella foram distribuídos em 13 sorogrupos,com destaque para o grupo O:9 (68,1 por cento). Foram identificados 47 sorovares de Salmonella, destacando-se S. Typhi (58,9 por cento), S. Enteritidis (5,4 por cento) e S. Saintpaul (2,5 por cento). Ressalta-se a maior prevalência de S. Typhi (58,9 por cento) dentre os 47 sorovares identificados, o que demonstra que a febre tifóide representa um sério problema de saúde pública na Região Norte do País, e que necessita de maior atenção dos serviços de saúde quanto à vigilância epidemiológica e ambiental,assim como medidas efetivas para a prevenção e controle.

Salmonellosis presents a cosmopolitan distribution and affects all age groups, not only in developed countries, but also in developing ones. This study aimed to identify the serovars of Salmonella isolated from human infections occurring in 43 areas of Pará State from 1991 to 2008. Eight hundred and ninety samples of Salmonella isolated in coprocultures and blood cultures were analyzed, including 55 isolations of S. Typhi from feces and blood of symptomatic individuals, simultaneously. The cases of Salmonella infections were distributed into 13 serogroups. The majority of them were in group O:9 (68.1 percent), and 47 serovars of Salmonella were identified, including S. Typhi (58.9 percent), S. Enteritidis (5.4 percent) and S. Saintpaul (2.5 percent). S. Typhi was the most prevalent (58.9 percent) among the 47 identified serovars, which demonstrates that typhoid fever is a serious public health problem in northern Brazil and requires increased attention from health agencies regarding epidemiological and environmental surveillance as effective measures for its prevention and control.
Descritores: Infecções por Salmonella/epidemiologia
Infecções por Salmonella/transmissão
Salmonella/isolamento & purificação
-Brasil
Infecções por Salmonella/diagnóstico
Salmonella/classificação
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR275.1 - Biblioteca



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