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Id: biblio-1143629
Autor: Gonçalves, Laura Faustino; Gonzáles, Ana Inês; Paiva, Karina Mary; Patatt, Fernanda Soares Aurélio; Stolz, Janaina Viana; Haas, Patrícia.
Título: Smell and taste alterations in COVID-19 patients: a systematic review
Fonte: Rev. Assoc. Med. Bras. (1992);66(11):1602-1608, Nov. 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: SUMMARY OBJECTIVE: To present scientific evidence based on a systematic review of the literature (PRISMA) to systematize information on smell and taste alterations in patients diagnosed with COVID-19. METHODS: The studies were selected through combinations based on the Medical Subject Headings (MeSH). The MEDLINE (PubMed), LILACS, SciELO, and BIREME databases were used. The search encompassed articles published from January 2010 to May 2020, with no restriction of language or localization. RESULTS: A total of 665 retrieved articles had the potential for inclusion. Of these, two answered the research question, which was to verify the smell and taste alterations in patients diagnosed with COVID-19. CONCLUSION: The results found in this review demonstrated that there likely is an association between self-reported smell and taste dysfunctions and COVID-19 infection in such patients.
Descritores: Infecções por Coronavirus
Transtornos do Olfato/etiologia
Transtornos do Olfato/epidemiologia
-Olfato
Paladar
Distúrbios do Paladar/diagnóstico
Distúrbios do Paladar/etiologia
Distúrbios do Paladar/epidemiologia
Betacoronavirus
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão Sistemática
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Almeida, Sérgio Monteiro de
Cardoso, Francisco Eduardo C
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Id: biblio-1131705
Autor: Munhoz, Renato Puppi; Pedroso, José Luiz; Nascimento, Fábio Augusto; Almeida, Sergio Monteiro de; Barsottini, Orlando Graziani Povoas; Cardoso, Francisco Eduardo C; Teive, Hélio A Ghizoni.
Título: Neurological complications in patients with SARS-CoV-2 infection: a systematic review / Complicações neurológicas em pacientes infectados pelo SARS-CoV-2: uma revisão sistemática
Fonte: Arq. neuropsiquiatr;78(5):290-300, May 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Background: As the COVID-19 pandemic unfolds worldwide, different forms of reports have described its neurologic manifestations. Objective: To review the literature on neurological complications of SARS-CoV-2 infection. Methods: Literature search performed following systematic reviews guidelines, using specific keywords based on the COVID-19 neurological complications described up to May 10th, 2020. Results: A total of 43 articles were selected, including data ranging from common, non-specific symptoms, such as hyposmia and myalgia, to more complex and life-threatening conditions, such as cerebrovascular diseases, encephalopathies, and Guillain-Barré syndrome. Conclusion: Recognition of neurological manifestations of SARS-CoV-2 should be emphasized despite the obvious challenges faced by clinicians caring for critical patients who are often sedated and presenting other concurrent systemic complications.

RESUMO Introdução: À medida que a pandemia da COVID-19 se desenvolve em todo o mundo, diferentes tipos de publicações descreveram suas manifestações neurológicas. Objetivo: Revisar a literatura sobre complicações neurológicas da infecção por SARS-CoV-2. Métodos: A pesquisa bibliográfica foi realizada seguindo diretrizes de revisões sistemáticas, usando palavras-chave específicas baseadas nas complicações neurológicas da COVID-19 descritas até 10 de maio de 2020. Resultados: Foram selecionados 43 artigos, incluindo descrições que variam de sintomas comuns e inespecíficos, como hiposmia e mialgia, a condições mais complexas e com risco de vida, como doenças cerebrovasculares, encefalopatias e síndrome de Guillain-Barré. Conclusão: O reconhecimento das manifestações neurológicas da SARS-CoV-2 deve ser enfatizado apesar dos óbvios desafios enfrentados pelos clínicos que cuidam de pacientes críticos, muitas vezes sedados e apresentando outras complicações sistêmicas concomitantes.
Descritores: Pneumonia Viral/complicações
Infecções por Coronavirus/complicações
Doenças do Sistema Nervoso/complicações
-Encefalopatias/complicações
Transtornos Cerebrovasculares/complicações
Transtornos Cerebrovasculares/fisiopatologia
Infecções por Coronavirus
Síndrome de Guillain-Barré/complicações
Ageusia/complicações
Pandemias
Mialgia/complicações
Transtornos do Olfato/complicações
Doenças do Sistema Nervoso/fisiopatologia
Limites: Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1151491
Autor: Cofré, Ana R; Cruz, Andrea; Garibotti, Gilda; Piccilli, Karina; Abdelnur, Marcela; Gondou, Leonardo; Pérez Tajan, Luciano; Bo, Mariano J; Morzilli,, Pablo; Pérez, Patricia.
Título: Disfunción olfativa y gustativa en pacientes con COVID-19 de Argentina / Olfactory and gustatory disfunction in COVID-19 patients from Argentin
Fonte: Rev. argent. salud publica;13(Suplemento COVID-19):1-6, 2021.
Idioma: es.
Resumo: INTRODUCCIÓN: Existen evidencias sobre el deterioro del olfato y el gusto en pacientes con la enfermedad por el nuevo coronavirus (COVID-19). Se hallaron diferencias en la proporción de pacientes afectados por estos síntomas en distintas poblaciones. Con base en el patrón de presentación, a partir de abril de 2020, la definición de caso sospechoso en Argentina incorporó la pérdida parcial o total de olfato o de gusto. El objetivo de este estudio fue evaluar la proporción de pacientes con COVID-19 que presentan pérdida de olfato o de gusto en Argentina. MÉTODOS: Estudio multicéntrico. Participaron pacientes con COVID-19 mayores de 18 años confirmados con reacción en cadena de la polimerasa en tiempo real (RT-PCR, por sus siglas en inglés) en muestras obtenidas por hisopado entre el 15 de mayo y el 31 de agosto de 2020. Los participantes completaron una encuesta en línea, que incluyó preguntas sociodemográficas sobre síntomas de COVID-19, comorbilidades y la percepción de la pérdida del olfato y el gusto. RESULTADOS: Participaron 241 pacientes, 79% informaron pérdida de olfato y 54%, de gusto. En 32% de los casos, la pérdida de olfato fue el primer síntoma. La proporción de hombres y mujeres que informaron pérdida olfativa fue similar y lo mismo ocurrió en relación con la pérdida de gusto. Tampoco se observaron diferencias en relación con la edad. DISCUSIÓN: Una proporción elevada de pacientes con COVID-19 presenta disfunción olfativa y gustativa en la población argentina. Resulta importante la disponibilidad amplia de un test para la evaluación del olfato y el gusto con adaptación sociocultural y que pueda realizarse en el hogar. En el futuro, se implementará la realización de un test masivo desechable y digital
Descritores: Reabilitação
Infecções por Coronavirus
Ageusia
Transtornos do Olfato
Responsável: AR650.1 - Biblioteca


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Id: biblio-974358
Autor: Salihoglu, Murat; Kurt, Onuralp; Ay, Seyid Ahmet; Baskoy, Kamil; Altundag, Aytug; Saglam, Muzaffer; Deniz, Ferhat; Tekeli, Hakan; Yonem, Arif; Hummel, Thomas.
Título: Retro-and orthonasal olfactory function in relation to olfactory bulb volume in patients with hypogonadotrophic hypogonadism / Função olfativa retro e ortonasal em relação ao volume do bulbo olfatório em pacientes com hipogonadismo hipogonadotrófico
Fonte: Braz. j. otorhinolaryngol. (Impr.);84(5):630-637, Sept.-Oct. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Introduction: Idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism with an olfactory deficit is defined as Kallmann syndrome and is distinct from normosmic idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism. Objective: Because olfactory perception not only consists of orthonasally gained impressions but also involves retronasal olfactory function, in this study we decided to comprehensively evaluate both retronasal and orthonasal olfaction in patients with idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism. Methods: This case-control study included 31 controls and 45 idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism patients. All participants whose olfactory and taste functions were evaluated with orthonasal olfaction (discrimination, identification and threshold), retronasal olfaction, taste function and olfactory bulb volume measurement. The patients were separated into three groups according to orthonasal olfaction: anosmic idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism, hyposmic idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism and normosmic idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism. Results: Discrimination, identification and threshold scores of patients with Kallmann syndrome were significantly lower than controls. Threshold scores of patients with normosmic idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism. were significantly lower than those of controls, but discrimination and identification scores were not significantly different. Retronasal olfaction was reduced only in the anosmic idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism group compared to controls. Identification of bitter, sweet, sour, and salty tastes was not significantly different when compared between the anosmic, hyposmic, and normosmic idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism groups and controls. Olfactory bulb volume was lower bilaterally in all patient groups when compared with controls. The olfactory bulb volume of both sides was found to be significantly correlated with threshold, discrimination and identification scores in idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism patients. Conclusion: 1) There were no significant differences in gustatory function between controls and idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism patients; 2) retronasal olfaction was reduced only in anosmic patients but not in orthonasally hyposmic participants, possibly indicating presence of effective compensatory mechanisms; 3) olfactory bulb volumes were highly correlated with olfaction scores in the hypogonadotrophic hypogonadism group. The current results indicate a continuum from anosmia to normosmia in idiopathic hypogonadotrophic hypogonadism patients.

Resumo Introdução: O hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático com déficit olfatório é definido como síndrome de Kallmann e é distinto de hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático normósmico. Objetivo: Pelo fato de a percepção olfativa não apenas consistir em impressões obtidas ortonasalmente, mas também envolver a função olfativa retronasal, neste estudo decidimos avaliar de maneira abrangente o olfato retronasal e ortonasal em pacientes com hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático. Método: Este estudo caso-controle incluiu 31 controles e 45 pacientes com hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático. Todos os participantes tiveram as funções olfativas e de paladar avaliadas com olfação ortonasal (discriminação, identificação e limiar), olfação retronasal, função do paladar e medida do volume do bulbo olfatório. Os pacientes foram separados em três grupos de acordo com a olfação ortonasal: hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático anósmico, hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático hipósmico e hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático normósmico. Resultados: Os escores de discriminação, identificação e limiar de pacientes com síndrome de Kallmann foram significativamente menores do que os controles. Os escores dos limiares de pacientes com hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático normósmico foram significativamente menores do que os dos controles, mas os escores de discriminação e identificação não foram significativamente diferentes. A olfação retronasal foi reduzida apenas no grupo hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático anósmico em comparação com os controles. A identificação de gostos amargos, doces, azedos e salgados não foi significativamente diferente quando comparada entre os grupos e controles de hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático anósmicos, hipósmicos e normósmicos. O volume do bulbo olfatório foi menor bilateralmente em todos os grupos de pacientes quando comparado com os controles. O volume do bulbo olfatório de ambos os lados foi significativamente correlacionado com os escores de limiar, discriminação, identificação em pacientes com hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático. Conclusão: 1) Não houve diferenças significativas na função gustativa entre controles e pacientes com hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático; 2) A olfação retronasal foi reduzida apenas em pacientes anosmáticos, mas não em participantes ortonasalmente hipósmicos, possivelmente indicou presença de mecanismos compensatórios efetivos; 3) Os volumes do bulbo olfatório foram altamente correlacionados com os escores de olfação no grupo hipogonadismo hipogonadotrófico. Os resultados atuais indicam um contínuo da anosmia à normosmia em pacientes com hipogonadismo hipogonadotrófico idiopático.
Descritores: Paladar/fisiologia
Hipogonadismo/fisiopatologia
Transtornos do Olfato/fisiopatologia
-Bulbo Olfatório/fisiopatologia
Estudos de Casos e Controles
Hipogonadismo/diagnóstico
Transtornos do Olfato/diagnóstico
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Adulto Jovem
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1132608
Autor: Kosugi, Eduardo Macoto; Lavinsky, Joel; Romano, Fabrizio Ricci; Fornazieri, Marco Aurélio; Luz-Matsumoto, Gabriela Ricci; Lessa, Marcus Miranda; Piltcher, Otávio Bejzman; SantAnna, Geraldo Druck.
Título: Incomplete and late recovery of sudden olfactory dysfunction in COVID-19 / Recuperação incompleta e tardia da perda súbita do olfato na COVID-19
Fonte: Braz. j. otorhinolaryngol. (Impr.);86(4):490-496, July-Aug. 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Introduction Sudden olfactory dysfunction is a new symptom related to COVID-19, with little data on its duration or recovery rate. Objective To characterize patients with sudden olfactory dysfunction during the COVID-19 pandemic, especially their recovery data. Methods An online survey was conducted by the Brazilian Society of Otorhinolaryngology and Cervico-Facial Surgery, and Brazilian Academy of Rhinology, including doctors who assessed sudden olfactory dysfunction patients starting after February 1st, 2020. Participants were posteriorly asked by e-mail to verify data on the recovery of sudden olfactory loss and test for COVID-19 at the end of the data collection period. Results 253 sudden olfactory dysfunction patients were included, of which 59.1% were females with median age of 36 years, with a median follow-up period of 31 days. 183 patients (72.3%) had been tested for COVID-19, and of those 145 (79.2%) tested positive. Patients that tested positive for COVID-19 more frequently showed non-specific inflammatory symptoms (89.7% vs. 73.7%; p = 0.02), a lower rate of total recovery of sudden olfactory dysfunction (52.6% vs. 70.3%; p = 0.05) and a longer duration to achieve total recovery (15 days vs. 10 days; p = 0.0006) than the ones who tested negative for COVID-19. Considering only positive-COVID-19 patients, individuals with sudden hyposmia completely recovered more often than the ones with sudden anosmia (68.4% vs. 50.0%; p = 0.04). Conclusion Positive-COVID-19 patients with sudden olfactory dysfunction showed lower total recovery rate and longer duration than negative-COVID-19 patients. Additionally, total recovery was seen more frequently in positive-COVID-19 patients with sudden hyposmia than the ones with sudden anosmia.

Resumo Introdução A perda súbita do olfato é um novo sintoma relacionado à COVID-19, porém com poucos dados sobre sua duração ou resolução. Objetivo Caracterizar pacientes que apresentaram perda súbita do olfato durante a pandemia da COVID-19 e em especial a sua recuperação. Método Pesquisa online desenvolvida pela Associação Brasileira de Otorrinolaringologia e Cirurgia Cérvico-Facial e Academia Brasileira de Rinologia direcionado aos médicos que atenderam pacientes com perda súbita do olfato com início após 1° de fevereiro de 2020. Os participantes foram questionados posteriormente por e-mail, para verificar os dados sobre a recuperação da perda súbita do olfato e teste para COVID-19, no final do período de coleta de dados. Resultados Foram incluídos 253 pacientes com perda súbita de olfato, 59,1% mulheres e idade mediana de 36 anos, acompanhados por 31 dias (mediana). Testagem para COVID-19 foi feita em 183 (72,3%) pacientes, 145 (79,2%) positivos e 38 (20,8%) negativos. COVID-19 positivos apresentaram sintomas inflamatórios inespecíficos mais frequentemente (89,7% vs. 73,7%; p = 0,02); menor taxa de recuperação total da perda súbita do olfato (52,6% vs. 70,3%; p = 0,05) e maior tempo para atingir a recuperação total (15 dias vs. 10 dias; p = 0,0006) comparados aos COVID-19 negativos. Considerando somente COVID-19 positivos, hiposmia súbita apresentou melhoria total mais frequentemente do que anosmia súbita (68,4% vs. 50,0%; p = 0,04). Conclusão A perda súbita do olfato em pacientes COVID-19 positivos apresentou menor taxa de recuperação total e duração mais prolongada do que em Covid-19 negativos. E a hiposmia súbita apresentou recuperação total mais frequentemente do que a anosmia súbita em COVID-19 positivos.
Descritores: Pneumonia Viral/diagnóstico
Infecções por Coronavirus/diagnóstico
Pandemias
Betacoronavirus
Transtornos do Olfato/etiologia
-Pneumonia Viral/complicações
Pneumonia Viral/epidemiologia
Brasil
Infecções por Coronavirus
Infecções por Coronavirus/complicações
Infecções por Coronavirus/epidemiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1132636
Autor: Joffily, Lucia; Ungierowicz, Aluan; David, Andrea Goldwasser; Melo, Bruna; Brito, César Leandro Terra; Mello, Luciane; Santos, Priscilla de Souza Campos dos; Pezato, Rogério.
Título: The close relationship between sudden loss of smell and COVID-19 / A estreita relação entre perda súbita de olfato e COVID-19
Fonte: Braz. j. otorhinolaryngol. (Impr.);86(5):632-638, Sept.-Oct. 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Introduction: The real number of COVID-19 cases may be underestimated since several countries have difficulty offering laboratory tests for all the population. Therefore, finding a symptom with a high predictive value would help in diagnostic and isolation strategies. Objective: To correlate the sudden loss of the sense of smell in the context of the COVID-19 pandemic with results of diagnostic tests for COVID-19. Methods: This is a cross-sectional observational study. An online questionnaire was digitally addressed to 725 outpatients in Brazil who reported partial or total sudden loss of the sense of smell from March to April 2020. Results: Total or partial sudden loss of the sense of smell showed high positive predictive value for COVID-19 diagnosis, during the COVID-19 pandemic in Brazil (88.8%). There were no differences between groups tested positive and negative in regard to demographic and clinical characteristics such as presence of allergy, rhinitis, neither to olfactory recovery time. Conclusion: The identification of sudden loss of the sense of smell during COVID-19 pandemic may serve as a sentinel symptom and may be a warning to establish measures to prevent the transmission of the disease.

Resumo Introdução: O número real de casos Covid-19 pode estar subestimado, pois vários países têm dificuldade em oferecer exames laboratoriais para toda a população. Portanto, encontrar um sintoma com alto valor preditivo ajudaria nas estratégias de diagnóstico e isolamento. Objetivo: Correlacionar a perda súbita do olfato no contexto da pandemia da Covid-19 com os resultados dos testes de diagnóstico da Covid-19. Método: Trata-se de um estudo observacional transversal. Um questionário on-line foi enviado digitalmente a 725 voluntários que apresentaram perda súbita parcial ou total do sentido de olfato de março a abril de 2020 no Brasil. Resultados: A perda súbita total ou parcial do sentido do olfato apresentou alto valor preditivo positivo para o diagnóstico de Covid-19, durante a pandemia de Covid-19 no Brasil (88,8%). Não houve diferenças entre os grupos positivos e negativos em relação às características demográficas e clínicas, como presença de alergia, rinite e tempo de recuperação olfativa. Conclusão: A identificação de perda súbita do olfato durante a pandemia de Covid-19 pode servir como sintoma sentinela e pode ser um alerta para estabelecer medidas para impedir a transmissão da doença.
Descritores: Pneumonia Viral
Olfato
Infecções por Coronavirus
Pandemias
Betacoronavirus
Transtornos do Olfato
-Brasil
Estudos Transversais
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1142605
Autor: Costa, Klinger V T da; Carnaúba, Aline Tenório Lins; Rocha, Katianne Wanderley; Andrade, Kelly Cristina Lira de; Ferreira, Sonia M S; Menezes, Pedro de L.
Título: Olfactory and taste disorders in COVID-19: a systematic review / Desordens olfativas e gustativas na COVID-19: uma revisão sistemática
Fonte: Braz. j. otorhinolaryngol. (Impr.);86(6):781-792, Nov.-Dec. 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Introduction: The SARS-CoV-2 virus causes COVID-19, and it is responsible for the largest pandemic since the 1918 H1N1 influenza outbreak. The classic symptoms of the disease have been well defined by the World Health Organization; however, olfactory/gustatory disorders have been reported in some studies, but there are still several missing points in the understanding and in the consensus about the clinical management of these cases. Objective: To identify evidence in the scientific literature about olfactory/gustatory disorders, their clinical presentation, prevalence and possible specific treatments associated with COVID-19. Methods: A systematic review of articles published up to April 25, 2020 was performed in Medline, Cochrane Clinical Trials, ScienceDirect, Lilacs, Scopus and Google Schoolar, OpenGrey.eu, DissOnline, The New York Academy of Medicine and Reasearch Gate. Inclusion criteria: (1) Studies on patients with COVID-19; (2) Records of COVID-19 signs/symptoms, and olfactory/gustatory functions. Exclusion criteria: (1) Studies on non-human coronavirus; (2) Review articles; (3) Experimental studies (in animals or in vitro); (4) Olfactory/gustatory disorders initiated prior to SARS-CoV-2 infection. The risk assessment of bias of the selected studies was performed using the Newcastle-Ottawa scale. Results: Six articles from the 1788 records met the inclusion criteria and were analyzed. A total of 1457 patients of different ethnicities were assessed; of them, 885 (60.7%) and 822 (56.4%) had smell and taste disorders, respectively, with women being most often affected. There were olfactory/gustatory disorders even without nasal obstruction/rhinorrhea and beginning even before the signs/symptoms of COVID-19; the recovery of smell/taste, when it occurs, usually happened in the first two weeks after COVID-19 resolution. There is evidence that olfactory/gustatory disorders are strong predictors of infection by SARS-CoV-2, and it is possible to recommend patient isolation, as early as of the medical consultation, preventing the spread of the virus. No scientific evidence has been identified for effective treatments for any of the disorders. Conclusion: Olfactory/gustatory disorders may occur at varying intensities and prior to the general symptoms of COVID-19 and should be considered as part of the clinical features of COVID-19, even in mild cases. There is still no scientific evidence of specific treatments for such disorders in COVID-19 disease.

Resumo Introdução: O vírus SARS-CoV-2 causa a COVID-19 e é responsável pela maior pandemia desde o surto de influenza H1N1 de 1918. Os sintomas clássicos da doença já foram bem definidos pela Organização Mundial da Saúde; entretanto, distúrbios olfativo-gustativos têm sido relatados em alguns estudos, mas ainda com várias lacunas no entendimento e no consenso sobre a condução clínica desses casos. Objetivo: Identificar evidências na literatura científica sobre os distúrbios olfativo-gustativos acerca da apresentação clínica, prevalência e possíveis tratamentos específicos associados à COVID-19. Método: Revisão sistemática de artigos publicados até 25 de abril de 2020 nas bases de dados: Medline, Cochrane Clinical Trials, ScienceDirect, Lilacs, Scopus e Google Schoolar, OpenGrey.eu, DissOnline, The New York Academy of Medicine e Research Gate. Foram critérios de inclusão: 1) Estudos com indivíduos com COVID-19; 2) Registro dos sinais/sintomas da COVID-19 e das funções olfativo-gustativa. Foram critérios de exclusão: 1) Estudos sobre coronavírus não humano; 2) Artigos de revisão; 3) Estudos experimentais (em animais ou in vitro); 4) Distúrbios olfativos-gustativos iniciados previamente à infecção pelo SARS-CoV-2. A avaliação de risco de viés dos estudos selecionados foi feita por meio da escala de Newcastle-Ottawa. Resultados: Seis artigos dos 1.788 registros foram selecionados. Um total de 1.457 pacientes de diversas etnias foi avaliado; desses, 885 (60,7%) apresentaram perda do olfato e 822 (56,4%) perda do paladar, sendo as mulheres as mais afetadas. Os distúrbios olfativo-gustativos estiveram presentes mesmo sem obstrução nasal/rinorreia e com início mesmo antes dos sinais/sintomas clínicos da COVID-19; a recuperação do olfato/paladar, quando ocorre, geralmente se dá nas duas primeiras semanas após a resolução da doença. Há evidências de que os distúrbios olfativo-gustativos sejam fortes preditores de infecção pelo SARS-CoV-2, podendo-se recomendar o isolamento do paciente, já a partir da consulta médica, para evitar a disseminação do vírus. Não foram identificadas evidências científicas para tratamentos eficazes para qualquer dos distúrbios. Conclusão: Podem ocorrer distúrbios olfativo-gustativos em intensidades variáveis e prévios aos sintomas gerais da COVID-19, devem ser considerados como parte dos sintomas da doença, mesmo em quadros leves. Não há ainda evidências científicas de tratamentos específicos para tais distúrbios na COVID-19.
Descritores: Pneumonia Viral/complicações
Infecções por Coronavirus/complicações
Vírus da Influenza A Subtipo H1N1
Pandemias
Transtornos do Olfato/etiologia
Transtornos do Olfato/epidemiologia
-Olfato
Distúrbios do Paladar/etiologia
Distúrbios do Paladar/epidemiologia
Inquéritos Nutricionais
Betacoronavirus
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão Sistemática
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1141459
Autor: Alfaro-Arias, Liliana Isabel; Ballesteros-Rodríguez, Lilian Andrea; Posada-Álvarez, Mary Eugenia; Martínez-Estrada, Alejandra.
Título: Alteraciones en el olfato y el gusto asociadas con la infección por SARS-CoV-2: una revisión / Olfactory and taste disorders associated with SARS-CoV-2 infection: a review
Fonte: Acta otorrinolaringol. cir. cabeza cuello;48(4):316-321, 20200000. ilus.
Idioma: es.
Resumo: Los sentidos químicos, como el olfato y el gusto, son determinantes en la calidad de vida y el desempeño de algunas labores de la vida diaria, ya que desempeñan un papel fundamental tanto en la rutina como en las relaciones interpersonales. Existen múltiples patologías que alteran estos sentidos, entre estas las enfermedades por infección viral. A través de los últimos meses, se ha demostrado que el virus responsable de la pandemia actual (SARS-CoV-2) puede generar cambios en el olfato y en el gusto secundarios a la infección por este, siendo estas alteraciones, en ocasiones, las primeras manifestaciones. En esta revisión se busca recopilar la información encontrada en la literatura médica y resaltar la importancia de tener en cuenta estas alteraciones al momento de examinar a un paciente y generar una alerta en cuanto a las posibles medidas de aislamiento y/o tratamiento de estos pacientes.

Chemical senses such as smell and taste are decisive in the quality of life and performance of some tasks of daily life. They are senses that play a fundamental role in everyday life and in interpersonal relationships. There are multiple pathologies that alter these senses, including viral infection diseases. Over the last few months, it has been shown that the virus responsible for the current pandemic (SARS-CoV-2) can generate changes in smell and taste secondary to its infection, these alterations being sometimes the first demonstrations. This review seeks to compile the information found in the medical literature and conclude the importance of taking these alterations into account when examining a patient and generating an alert regarding the possible isolation and / or treatment measures for these patients.
Descritores: Transtornos do Olfato
-Distúrbios do Paladar
Infecções por Coronavirus
Coronavirus
Limites: Humanos
Responsável: CO5.1 - Centro de Información y Conocimiento


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Id: biblio-1127210
Autor: Leal-Iga, Jorge.
Título: Efectos físicos de la contaminación atmosférica percibidos de manera inconsciente por la ciudadanía, en el área metropolitana de la ciudad de Monterrey, Nuevo León, México / Physical effects of atmospheric pollution unconsciously perceived by citizenship, in the metropolitan area of Monterrey city, Nuevo León, Mexico
Fonte: Rev. salud pública;21(4):e374959, jul.-ago. 2019. tab.
Idioma: es.
Resumo: RESUMEN Objetivo Percibir la contaminación atmosférica por partículas finas (PM25) en el organismo humano en la zona urbana del Área Metropolitana de Monterrey [AMM], Nuevo León; considerando sus efectos y capacidad de detección sensorial a razón y percepción de cada sujeto. Materiales y Métodos Se realizó una investigación con 504 sujetos participantes de los efectos producidos por dicha exposición de contaminantes en el AMM, Nuevo León, teniendo en cuenta en el diseño los antecedentes del sujeto y su percepción inconsciente, con motivo de evitar el posible sesgo en el resultado. Resultados Se encontró que los niveles de contaminación presentes en el ambiente por partículas finas afectaron de manera distinta a los sujetos participantes sanos que a los reportados con alguna susceptibilidad o enfermedad visual y/o respiratoria. Discusión Se determinó que los niveles prevalecientes de contaminación atmosférica en el AMM han alcanzado grados de afectación en organismos de personas con susceptibilidad o problemas, ya sea visuales o respiratorios, cuando realizan sus actividades en ambientes exteriores.(AU)

ABSTRACT Objective Perceive the air pollution atmospheric by fine particles (PM25) in the human organism on the Metropolitan Urban Area of Monterrey [MUAM], Nuevo León; considering its effects and the sensorial detection capability by each subject's perception. Materials and Methods This research was made with 504 participating subjects exposed to the effects of the contaminants mentioned on the MUAM, Nuevo León, considering the background of each subject and their unconscious perception, in order to avoid the possible bias in the result. Results It was found that the present levels of environment pollution by fine particles affected on different ways the healthy participant subjects than the ones reported with any susceptibility or visual affection and/or respiratory illness. Discussion It was determined that the current levels of environment contaminants in the MUAM have reached degrees of affectation in organisms of people with susceptibility or problems either visual or respiratory, when they carry out their activities in external environments.(AU)
Descritores: Poluição do Ar/efeitos adversos
Material Particulado/efeitos adversos
-Percepção Visual
Colômbia
Transtornos do Olfato
Limites: Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1128284
Autor: Marques, Marlice(coord); Strufaldi, Maristela; Marques, Rosana M; Baptista, Deise Regina; Campos, Tarcila Ferraz; Rodrigues, Ana Paula; Gomes, Daniela Lopes; Braga, Letícia; Moreno, Flávia.
Título: Orientações em alimentação e nutrição para adultos e idosos com COVID-19 em isolamento domiciliar e após alta hospitalar / Guidelines on food and nutrition for adults and the elderly with COVID-19 in home isolation and after hospital discharge.-2
Fonte: Goiânia; s.n; 2020. 1-34 p. ilus, tab.
Idioma: pt.
Resumo: Orientações em alimentação e nutrição para adultos e idosos com COVID-19 em isolamento domiciliar e após alta hospitalar, com suspeita ou diagnóstico do novo Coronavírus, também às pessoas que apresentam sintomas leves ou moderados e que não precisam ficar internadas em hospitais, direcionada também para os cuidadores e pessoas que convivem no mesmo ambiente e demais interessados no tema. Em uma linguagem acessível e usando ótimas ilustrações e tabelas, esclarece sobre os cuidados nutricionais e também sobre alguns alimentos e nutrientes importantes para a imunidade. Instrui como fazer em situações de falta de apetite, perda de paladar (Disgeusia), dificuldade para engolir (Disfagia), perda de olfato (Anosmia) e diarréia. Orienta sobre as compras dos alimentos, sobre os riscos de contaminação, tempo de validade e armazenagem na geladeira e freezer, bem como os cuidados no preparo dos mesmos. Apresenta instruções sobre a higienização das mãos com água e sabonete e como fazer a fricção anti-séptica das mãos com preparação alcoólicas, sobre o manuseio adequado na retirada do lixo e instruções para diluição da solução clorada para superfícies e para embalagens e alimentos. Por fim, apresenta sete passos para manter a alimentação saudável para adultos e idosos

Guidelines on food and nutrition for adults and the elderly with COVID-19 in home isolation and after hospital discharge, with suspicion or diagnosis of the new coronavirus, also those with mild or moderate symptoms and who do not need to be hospitalized, also directed to the caregivers and people who live in the same environment and others interested in the topic. In an accessible language and using great illustrations and tables, it clarifies about nutritional care and also about some foods and nutrients important for immunity. Instructs you how to do it in situations of poor appetite, loss of taste (dysgeusia), difficulty swallowing (dysphagia), loss of smell (anosmia) and diarrhea. It advises on food purchases, on the risks of contamination, expiration time and storage in the refrigerator and freezer, as well as care in preparing them. It presents instructions on hand hygiene with soap and water and how to rub hands with alcoholic preparations, on proper handling of waste removal and instructions for diluting the chlorinated solution to surfaces and to packaging and food. Finally, it presents seven steps to maintain healthy eating for adults and the elderly
Descritores: Isolamento de Pacientes/métodos
Pneumonia Viral/dietoterapia
Infecções por Coronavirus/dietoterapia
Nutrição do Idoso
Pandemias
Recomendações Nutricionais
Alimentos, Dieta e Nutrição
-Nutrição de Grupos de Risco
Transtornos de Deglutição/dietoterapia
Diarreia/dietoterapia
Disgeusia/dietoterapia
Higiene das Mãos/métodos
Manipulação de Alimentos/métodos
Transtornos do Olfato/dietoterapia
Limites: Humanos
Adulto
Idoso
Tipo de Publ: Guia
Responsável: BR1759.1 - Biblioteca Professora Ena Galvão



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