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Id: biblio-1140625
Autor: Santos, Paula Victória Félix dos.
Título: Qualidade nutricional do café da manhã na população de São Paulo e sua associação com fatores de risco cardiometabólico / Nutritional quality of breakfast in the São Paulo population and its association with cardiometabolic risk factors.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 107 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: Introdução: O consumo do café da manhã é conhecido por proporcionar benefícios à saúde, contribuindo para uma dieta saudável e auxiliando no controle dos fatores de risco para doenças crônicas não transmissíveis. O café da manhã pode ser composto por diferentes alimentos e, consequentemente, apresentar qualidades nutricionais variadas. Nesse contexto, índices de qualidade do café da manhã têm sido utilizados como métodos de mensuração da qualidade nutricional dessa refeição. No entanto, poucos estudos têm sido conduzidos para avaliar sua associação com desfechos de saúde. Objetivos: Avaliar a qualidade nutricional do café da manhã por meio do Índice Brasileiro de Qualidade do Café da Manhã (IQCM), e sua associação com fatores de risco cardiometabólico. Metodologia: Foram utilizados dados de 606 adultos e 537 idosos de ambos os sexos, participantes do Inquérito de Saúde no Município de São Paulo, ISA-Capital 2015. Trata-se de um estudo transversal de base populacional, com amostra probabilística de residentes em área urbana do município de São Paulo. Dados socioeconômicos, de estilo de vida, antropométricos e amostra de sangue foram coletados em visitas domiciliares. Informações dietéticas foram coletadas em domicílio e por telefone. A qualidade nutricional do café da manhã foi avaliada considerando recordatórios de 24 horas, e classificada de 0 a 10 de acordo com sua pontuação. Para verificar fatores associados, os indivíduos foram estratificados segundo sua categoria de qualidade do café da manhã em: baixa (0 - 3 pontos), média (4 - 6 pontos) ou alta (7 - 10 pontos). Os fatores de risco cardiometabólico avaliados foram: excesso de peso, síndrome metabólica, circunferência da cintura aumentada, pressão arterial elevada, glicose de jejum elevada, resistência insulínica, e dislipidemia. A associação do IQCM com os fatores de risco cardiometabólico foi observada através de modelos de regressão múltipla considerando o desenho amostral do estudo. Resultados: Indivíduos com maior renda familiar per capita, educação do chefe da família, idosos, com cor de pele autorreferida branca ou amarela, que nunca fumaram, e praticantes de atividade física de lazer, apresentaram uma melhor qualidade do café da manhã. A pontuação média do IQCM para a população total foi de 4,9. Idosos apresentaram a maior pontuação média (5,4), e tabagistas a menor (4,4). A maioria da população foi classificada com qualidade média de café da manhã (67%). Indivíduos com alta qualidade do café da manhã (16%) apresentaram aumento na ingestão de energia total, gramas totais de alimentos e bebidas, proteínas, ácidos graxos saturados, fibra total e cálcio, e uma diminuição no açúcar de adição, carboidratos e sódio dessa refeição. Em relação à dieta total, apresentaram aumento de ácidos graxos saturados totais, fibras totais e cálcio, IQD-R, e uma diminuição na adição de açúcar, carboidratos e sódio. Os maiores valores de IQCM se associaram negativamente com 7 dos 10 fatores de risco cardiometabólico investigados: pressão arterial (OR: 0.81; IC95%: 0.70, 0.94), glicose de jejum (OR: 0.85; IC95%: 0.73, 0.98), HOMA-IR (OR: 0.86; IC95%: 0.74, 0.98), colesterol total (OR: 0.86; IC95%: 0.76, 0.99), LDL (OR: 0.85; IC95%: 0.74, 0.97), excesso de peso (OR: 87; IC95%:0.76, 0.99), e presença de síndrome metabólica (OR: 0.82, IC95%: 0.72, 0.93). Conclusão: O Índice de Qualidade do Café da Manhã para a população brasileira se associou negativamente com os fatores de risco cardiometabólico investigados, enfatizando o papel dessa refeição na diminuição do risco de doenças cardiovasculares.

Introduction: Breakfast consumption is known to provide health benefits, contributing to a healthy diet, and assisting in controlling risk factors for non-communicable diseases. Its structure can acquire various compositions, with different foods, and consequently, different nutritional qualities. In this context, breakfast quality indexes come as quantitative tools to evaluate nutritional quality of breakfast. However, few studies have been conducted to evaluate their associations with health outcomes. Objective: To evaluate the nutritional quality of breakfast using the Brazilian Breakfast Quality Index (BQI) and its association with cardiometabolic risk factors in residents of São Paulo city, Brazil. Methods: Data were drawn from the 2015 São Paulo Health Survey (ISA-Capital 2015), a cross-sectional population-based study, with probabilistic sample of individuals living in permanent homes located in the urban area of São Paulo, Brazil. 606 adults and 537 older adults of both sexes were included. Socioeconomic, lifestyle and diet information was collected in personal and phone interviews. Blood sample, blood pressure and anthropometric measurements were collected at home by a nurse assistant. The breakfast quality was evaluated considering 24-h recalls and classified in scores ranging from 0 to 10 according to BQI. To verify associated factors, individuals were stratified according to their category of breakfast quality into: Low (0 - 3 scores), Medium (4 - 6 scores) or High quality (7 - 10 scores). The cardiometabolic risk factors evaluated were: overweight, metabolic syndrome, increased waist circumference, high blood pressure, high fasting glucose, insulin resistance, and dyslipidemia. BQI associations with cardiometabolic risk, demographic, socioeconomic and lifestyle variables were determined using multiple logistic regression models adjusted for the complex sampling design. Results: Individuals in higher categories of household income, educational level, age, with racial self-identification as white or yellow, who never smoke, and meet the recommendation of leisure-time physical activity had higher breakfast quality. The majority of the population had a medium breakfast quality (67%), and the mean BQI score was 4.9. Older adults had the highest mean BQI score (5.4), and smokers the lowest mean score (4.4). For individuals in the high breakfast quality (16%) there was an increase in the breakfast intake of total energy, total grams of foods and beverages, protein, total saturated fatty acids, total fiber and calcium, and a decrease in added sugar, carbohydrate and sodium. At total dietary intake there was an increase of total saturated fatty acids, total fiber, and calcium, BHEI-R, and a decrease in added sugar, carbohydrate and sodium. Higher scores of BQI was negatively associated with 7 of the 10 cardiometabolic risks factors investigated: elevated blood pressure (OR: 0.81; IC95%: 0.70, 0.94), fasting glucose (OR: 0.85; IC95%: 0.73, 0.98), HOMA-IR (OR: 0.86; IC95%: 0.74, 0.98), total cholesterol (OR: 0.86; IC95%: 0.76, 0.99), LDL (OR: 0.85; IC95%: 0.74, 0.97), excess body weight (OR: 87; IC95%:0.76, 0.99), and metabolic syndrome (OR: 0.82, IC95%: 0.72, 0.93). Conclusion: The Brazilian Breakfast Quality Index was associated with lower odds of cardiometabolic risk factors, suggesting a beneficial effect in this population and emphasizing the role of breakfast in reducing risk of cardiovascular disease.
Descritores: Ingestão de Alimentos
Dieta
Desjejum
Doenças Nutricionais e Metabólicas
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: biblio-1103446
Autor: Castro, María J.
Título: Programación fetal / Fetal programming
Fonte: Revista Digital de Postgrado;9(2):214, ago. 2020.
Idioma: es.
Resumo: El término Origen Temprano de las Enfermedades del Adulto explica la aparición temprana de las condiciones anormales cardiovasculares y metabólicas en la vida adulta, mayor riesgo de morbilidad y muerte asociados a factores ambientales, especialmente nutricionales, que actúan en las primeras etapas de la vida. Estas respuestas programadas dependen de la naturaleza del estímulo o noxa, del tiempo de exposición y del momento de ocurrencia de la noxa, pudiendo un solo genotipo original varios fenotipos y estarían condicionadas por criterios críticos en los cuales se desarrollarían cambios a largo plazo pudiendo ser reversibles o no. La Programación Fetal explica que respuestas adaptativas embrionarias y fetales en un ambiente subóptimo genera consecuencias adversas permanentes. La desnutrición, así como la sobrenutrición fetal aumenta el riesgo de desarrollar alteraciones en el peso y composición corporal fetal, y posteriormente obesidad, síndrome metabólico, incremento en la adiposidad, alteración en el metabolismo de la glucosa y / o insulina, alteración del metabolismo lipídico, alteraciones hepáticas y de las cifras tensionales. La impronta genómica es esencial para el desarrollo y defectos en la misma puede originar alteraciones de la identidad parental transmisibles a las siguientes generaciones. Esta programación fetal puede ser explicada por la epigenética, definida como la serie de alteraciones hereditarias de la expresión genética a través de modificaciones del ADN y las histonas centrales sin cambios en la secuencia de ADN. Estas modificaciones epigenéticas alteran la estructura y condensación de la cromatina, afectando la expresión del genotipo y fenotipo. Este artículo desarrolla los aspectos involucrados en la Programación Fetal y los posibles mecanismos sobre la misma(AU)

The term Early Origin of Adult Diseases explains the early onset of abnormal cardiovascular and metabolic conditions in adult life, increased risk of morbidity and death associated with environmental factors, especially nutritional factors, that act in the early stages of life. These programmed responses depend on the nature of the stimulus or noxa, the time of exposure and the moment of occurrence of the noxa, with a single original genotype being able to have several phenotypes and would be conditioned by critical criteria in which long-term changes could develop, reversibles or not. Fetal Programming explains that embryonic and fetal adaptive responses in a suboptimal environment generate permanent adverse consequences. Fetal malnutrition as overnutrition increases the risk of developing alterations in fetal body weight and composition, and subsequently obesity, metabolic syndrome, increased adiposity, impaired glucose and / or insulin metabolism, impaired lipid metabolism, liver disorders and altered blood pressure. The genomic imprint is essential for development and defects in it can cause alterations of the parental identity and are transmitted to the following generations. This fetal programming can be explained by epigenetics, defined as the series of inherited alterations of genetic expression through modifications of DNA and central histones without changes in the DNA sequence. These epigenetic modifications alter the structure and condensation of chromatin, affecting the expression of the genotype and phenotype. This article develops the aspects involved in Fetal Programming and the possible mechanisms on it(AU)
Descritores: Transtornos da Nutrição Fetal
Desenvolvimento Fetal
Noxas
Doenças Nutricionais e Metabólicas
-Composição Corporal
Hipotálamo/anatomia & histologia
Erros Inatos do Metabolismo
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: lil-244049
Autor: Figueredo Grijalba, Rafael; Florentin de Acosta, Gladys; Gogliolo, Pablo; Fernàndez, Ninfa; Redondo, Juana; Abente, Reineiro; Salcedo, Daniel; Brun de Halaburda, Ilda.
Título: Censo de talla en escolares de primer grado del Paraguay.
Fonte: Asunciòn; MSP y BS; 1996. 52 p.
Idioma: es.
Descritores: Doenças Nutricionais e Metabólicas
Responsável: PY2.1 - Centro de Documentación
SR 616.39 C332c


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Id: biblio-1022450
Autor: Villafuerte, Franklin; Pérez, Elvina; Mahfoud, Antonieta; Valero, Yolmar; Pérez Martínez, Amaury.
Título: Obtención de hidrolizados proteicos bajos en fenilalanina a partir de suero dulce de leche y chachafruto (Erythrina edulis Triana) / Obtaining protein products low in phenylalanine from milk whey and chachafruto (Erythrina edulis Triana)
Fonte: Arch. latinoam. nutr;69(1):25-33, mar. 2019. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: La fenilcetonuria (PKU) es causada por una actividad deficiente de la enzima fenilalanina hidroxilasa. En los pacientes con esta deficiencia la fenilalanina (Phe) no puede ser convertida en tirosina, aumentando sus niveles en sangre y de otros metabolitos neurotóxicos, provocando un retraso mental irreversible. El tratamiento fundamentalmente se basa en una dieta controlada de Phe. Sin embargo, los alimentos libres o bajos en Phe son escasos. El objetivo de esta investigación es obtener hidrolizados proteicos con bajo contenido de Phe a partir del suero dulce de leche en polvo y harina de E. edulis Triana. El aislado proteico (96,01% proteína cruda) se obtuvo por solubilización y precipitación de las proteínas de la harina, mientras que las proteínas del suero (15,69% proteína cruda) fueron tratadas en su matriz original. Las proteínas del suero y el asilado fueron hidrolizadas enzimáticamente con pepsina y proteasa de Streptomyces griseus. La concentración de Phe se determinó por fluorometría y por HPLC, de lo cual la Phe de las proteínas del suero es liberada una hora antes que las del chachafruto, debido a que las proteínas del suero en parte fueron hidrolizadas en la elaboración del queso. Además, los resultados de la utilización del carbón activados como captor de Phe indican la reducción total del contenido de este aminoácido en los hidrolizados y la reducción de la concentración de otros aminoácidos(AU)

henylketonuria (PKU) is caused by a low activity of the enzyme phenylalanine hydroxylase. In patients with this deficiency, phenylalanine (Phe) cannot be converted to tyrosine, increasing blood levels and other neurotoxic metabolites, causing irreversible mental retardation. The treatment is fundamentally based on a controlled diet of Phe. However, free or low-Phe foods are scarce. The objective of this research is to obtain protein hydrolysates with low Phe content from sweet milk powder and E. edulis Triana flour. The protein isolate (96.01% crude protein) was obtained by solubilization and precipitation of the flour proteins, while the whey proteins (15.69% crude protein) were treated in their original matrix. Serum and asylated proteins were enzymatically hydrolyzed with pepsin and Streptomyces griseus protease. The concentration of Phe was determined by fluorometry and by HPLC, from which the Phe of whey proteins is released one hour earlier than those of chachafruto, due to the fact that the whey proteins were partially hydrolyzed in the elaboration of the cheese. In addition, the results of the use of charcoal activated as Phe captor indicate the total reduction of the content of this amino acid in the hydrolysates and the reduction of the concentration of other amino acids(AU)
Descritores: Fenilcetonúrias/patologia
Hidrolisados de Proteína/análise
Proteínas do Soro do Leite/administração & dosagem
Proteínas do Soro do Leite/biossíntese
-Doenças Nutricionais e Metabólicas
Transtornos Nutricionais
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-648523
Autor: Vasconcelos, Carlos Augusto Carvalho de.
Título: Animal models of human nutritional diseases: a short overview
Fonte: Rev. bras. hematol. hemoter;34(4):264-264, 2012.
Idioma: en.
Descritores: Modelos Animais
Doenças Nutricionais e Metabólicas
Limites: Animais
Tipo de Publ: Comentário
Responsável: BR408.1 - Biblioteca da Faculdade de Medicina - BFM


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Id: biblio-1009217
Autor: Marulanda, María Inés.
Título: Estudio venezolano de salud cardiometabólica lo que parecía inalcanzable es una hermosa realidad: por amor a venezuela / Venezuelan study of cardiometabolic health What seemed unattainable is a beautiful reality: for love of venezuela
Fonte: Med. interna (Caracas);33(1):1-3, 2017.
Idioma: es.
Descritores: Doenças Cardiovasculares
Diabetes Mellitus/fisiopatologia
Doenças Nutricionais e Metabólicas
-Medicina Interna
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Editorial
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: biblio-1009132
Autor: Ayala Hernández, José Rolando.
Título: XXIII Congreso cenezolano de medicina interna: unidos por venezuela / XXIII Cenezolan congress of internal medicine: united by venezuela
Fonte: Med. interna (Caracas);33(2):69-71, 2017.
Idioma: es.
Descritores: Sociedades Científicas
Doenças Cardiovasculares
Congresso
-Medicina Interna
Doenças Nutricionais e Metabólicas
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Editorial
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: biblio-1009088
Autor: Sociedad Venezolana de Medicina Interna.
Título: Resúmenes de los trabajos preliminares de investigación de la pirámide investigativa del proyecto EVESCAM de la sociedad venezolana de medicina interna (hasta Junio 2017): pirámide de investigadores del EVESCAM (Estudio Venezolano de Salud Cardiometabólica) / Summaries of the preliminary research works of the research pyramid of the EVESCAM project of the Venezuelan society of internal medicine (until June 2017): pyramid of researchers of the EVESCAM (Venezuelan Study of Cardiometabolic Health)
Fonte: Med. interna (Caracas);33(3):162-179, 2017. tab, graf.
Idioma: es.
Descritores: Projetos de Pesquisa
Doenças Cardiovasculares
Hipertensão/complicações
-Medicina Interna
Doenças Nutricionais e Metabólicas
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: biblio-1007931
Autor: Dussán Márquez, Mary Luz.
Título: Conocimientos, percepciones y prácticas relacionados con enfermedades no transmisibles en las personas colaboradoras del Centro Cultural Batahola Norte, durante el período de marzo a septiembre del año 2016 / Knowledge, Perceptions and Practices related to Noncommunicable Diseases in the collaborators of the Batahola Norte Cultural Center, during the period from March to September of 2016.
Fonte: Managua; s.n; ago. 2018. 246 p. tab, graf, ilus.
Idioma: es.
Tese: Apresentada a Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua. Centro de Investigaciones y Estudios de la Salud. Escuela de Salud Pública de Nicaragua para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: OBJETIVO: describir los Conocimientos, Percepciones y Prácticas de las personas colaboradoras relacionados con Enfermedades No Transmisibles (ENT) de marzo a septiembre del año 2016. DISEÑO: se trató de un estudio de tipo descriptivo, de corte transversal, en el que participaron 43 personas directivas y colaboradoras de las diferentes áreas que conforman el Centro Cultural Batahola Norte, quienes cumplieron con el criterio de inclusión, a quienes se solicitó la participación de forma voluntaria, realizando el llenado del formulario de forma anónima. Para el análisis de la información se utilizo el programa SPSS versión 20.0 RESULTADOS: entre los principales hallazgos se encontraron que el 74% son mujeres, el 72% obtuvo información de las ENT por conferencias. El conocimiento en ENT, se ubicó en la categoría malo. En las percepciones la mayoría tienen una imagen global de las ENT, consideran que se pueden hacer cosas para mejorarlas, identifican la afectación del estado emocional. Sobre las prácticas la mayoría de las personas no fumaban, en una semana típica comen frutas y verduras. Más de la mitad caminaban al menos 10 minutos cada día, la mayoría pasa de cuatro a ocho horas sentada o recostada al día, eran obesos o tenían sobrepeso, la mayor parte con valores de presión sistólica y diastólica normales, la mitad tenían sus valores de glucemia en ayunas alterado. CONCLUSIONES: conocimiento malo, cuatro factores riesgo presentes sedentarismo, alto porcentaje de obesidad y sobrepeso, nivel glucemia alto. Se recomendó al equipo de dirección fomentar acciones de promoción y prevención de las ENT incorporando un plan de mejoras de entorno laboral saludable
Descritores: Categorias de Trabalhadores
Conhecimentos, Atitudes e Prática em Saúde
Prevenção de Doenças
Doenças Nutricionais e Metabólicas
Limites: Humanos
Responsável: NI15.1 - CEDOC - Centro de Documentación e Información


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Id: biblio-1005217
Autor: León, Carlos Alberto; Acosta, José Leonardo; Diez, Christian Xavier.
Título: Xantoastrocitoma pleomórfico / Pleomorphic Xanthoastrocytoma
Fonte: Rev. Fac. Cienc. Méd. (Quito);42(1):185-188, jun.2017.
Idioma: es.
Resumo: El xantoastrocitoma pleomórfico, por su extrema rareza, conlleva alta complejidad en el diagnóstico histopatológico. Se presenta el caso clínico en un sujeto de sexo masculino, de 40 años, con antecedentes de crisis convulsivas de presentación tardía, secundarias a meningioma atípico grado II localizado en región occipital izquierda, resecado por dos ocasiones en el transcurso de 6 años. Recibió radioterapia a dosis completa luego de la segunda resección. El diagnóstico histopatológico inicial fue meningioma atípico gra-do II. El paciente acude al HCAM por cefalea holocraneal intensa y hemiparesia braquiocrural derecha; en los estudios de resonancia magnética nuclear con gadolinio se observó el crecimiento de una lesión occipi-tal izquierda con edema perilesional que ameritó resección total de la lesión a través de la craniectomía previa. Como hallazgo macroscópico, se describe una masa violácea que infiltra duramadre carente de un plano de clivaje; el estudio histopatológico detalla una neoplasia glial hipercelular con infiltración difusa con reacción inmunohistoquímica intensa para PGAF (proteína glial acida fibrilar), S100 y CD56 en células tumorales, CD34 positivo. KI67 positivo en 3% y P53 débilmente positivo, compatible con xantoastroci-toma pleomórfico WHO II.(AU)

The pleomorphic xantoastrocytoma, due to its extreme rarity, carries high complexity in the histo-pathological diagnosis. The clinical case is presented in a male subject, 40 years old, with a history of sei-zures with late presentation, secondary to atypical meningioma grade II located in the left occipital region, resected twice in the course of 6 years. He received full-dose radiation therapy after the second resection. The initial histopathological diagnosis was atypical meningioma grade II. The patient comes to HCAM due to intense holocranial headache and right brachiocrural hemiparesis; In the gadolinium nuclear magnetic resonance studies the growth of a left occipital lesion with perilesional edema that warranted total resec-tion of the lesion through previous craniectomy was observed. As a macroscopic finding, a violaceous mass is described which infiltrates dura mater lacking a plane of cleavage; The histopathological study details a hypercellular glial neoplasia with diffuse infiltration with intense immunohistochemical reaction for PGAF (glial acidic glial protein), S100 and CD56 in tumor cells, CD34 positive. It was KI67 positive in 3% and P53 weakly positive, compatible with pleomorphic xantoastrocytoma WHO II. (AU)
Descritores: Xantomatose
Meningioma
Doenças Nutricionais e Metabólicas
-Astrocitoma
Neoplasias Embrionárias de Células Germinativas
GASTROENTERITISABDOMINAL INJURIES
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: EC107 - Dirección Nacional de Inteligencia de la Salud



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