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Id: biblio-916679
Autor: Chorzepa, G F.
Título: RESPUESTAS DE PRICK TEST CUTÁNEO Y DE NIVELES DE IGE ESPECÍFICAS COMO PREDICTORES DE ALERGIA A MANÍ, HUEVO Y SÉSAMO EN NIÑOS / Skin prick test responses and allergen-specific IgE levels as predictors of peanut, egg, and sesame allergy in infants
Fonte: Arch. alerg. inmunol. clin;45(1):33-34, 2014.
Idioma: es.
Descritores: Testes Cutâneos
Alérgenos
Hipersensibilidade Alimentar
-Arachis
Sesamum
Limites: Lactente
Criança
Tipo de Publ: Comentário
Responsável: AR144.1 - CIBCHACO - Centro de Información Biomedica del Chaco


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-1142868
Autor: Cunha, Inês Machado; Marques, Maria Luís; Abreu, Carmo; Bartolomé, Borja; Gomes, Eva.
Título: Anaphylaxis to Agaricus bisporus ingestion / Anafilaxia por ingestão de Agaricus bisporus
Fonte: Einstein (Säo Paulo);18:eRC5478, 2020. graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT A 33-year-old male with house dust mite allergic rhinitis and asthma reported an episode of facial and lip angioedema, dyspnea, cough and dysphagia at the age of 25, minutes after eating a mushroom ( Agaricus bisporus ) pizza. He denied any drug intake, hymenoptera stings or other possible triggers, and no identifiable cofactors were present. Since then he avoided all types of mushrooms, however an accidental contact occurred with mushroom sauce that resulted in angioedema of the lip within minutes. The allergy workup included measurements of total IgE and specific IgE to mushroom, and skin prick test to aeroallergens sources, possible food allergen sources and mushroom extract, a prick to prick test with raw and cooked A. bisporus , in addition to a SDS-PAGE and immunoblotting assay. The study revealed a specific IgE to mushroom of 0.76kUA/L positive skin prick test to mushroom extract, and prick to prick test positive to white and brown A. bisporus (raw and cooked). The immunoblotting identified two IgE binding proteins with 10kDa and 27kDa. We report a case of A. bisporus anaphylaxis probably due to primary mushroom sensitization. We detected two IgE-reactive proteins with 10kDa and 27kDa as possible culprit allergens.

RESUMO Paciente do sexo masculino, 33 anos, com asma e rinite alérgica desencadeadas por ácaros, relatou episódio de angioedema facial e labial, dispneia, tosse e disfagia aos 25 anos, minutos após a ingestão de uma pizza de cogumelo ( Agaricus bisporus ). O paciente negou consumo de medicamentos, picadas de himenópteros, ou quaisquer outros possíveis desencadeadores ou cofatores que pudessem estar presentes. Desde então, evita todos os tipos de cogumelos, até a ocorrência de um contato acidental com molho de cogumelo, que resultou em angioedema labial minutos após. O estudo imunoalergológico incluiu doseamento de IgE total e específica para cogumelos, testes cutâneos para aeroalérgenos, possíveis alérgenos alimentares e extrato de cogumelos, teste prick to prick com A. bisporus cru e cozido e teste de SDS-PAGE immunoblotting . O estudo revelou IgE específica para cogumelos de 0,76kUA/L, teste cutâneo positivo para extrato de cogumelos e teste prick to prick positivo para A. bisporus branco e castanho (cru e cozido). O immunoblotting identificou duas proteínas de ligação de IgE, de 10kDa e 27kDa. Relatamos, assim, um caso de anafilaxia por ingestão de A. bisporus , provavelmente explicado por sensibilização primária a cogumelos. Detectamos duas proteínas IgE-reativas de 10kDa e 27kDa como os possíveis alérgenos responsáveis.
Descritores: Agaricus
Transtornos de Deglutição/etiologia
Tosse/etiologia
Dispneia/etiologia
Hipersensibilidade Alimentar/imunologia
Anafilaxia/etiologia
Angioedema/etiologia
-Imunoglobulina E/sangue
Testes Cutâneos
Alérgenos
Alternaria
Farinha
Anafilaxia/induzido quimicamente
Limites: Humanos
Animais
Masculino
Adulto
Gatos
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-964030
Autor: Sanabria, M; Boudet, R.
Título: Anafilaxia a leche de vaca. Tratamiento desensibilizante oral en un niño menor de 3 años / Anaphylaxis to cow's milk. Oral desensitizing treatment in a child under 3 years old
Fonte: Arch. alerg. inmunol. clin;43(1):7-9, 2012.
Idioma: es.
Descritores: Hipersensibilidade a Leite
Hipersensibilidade Alimentar
Anafilaxia
-Dessensibilização Imunológica
Limites: Humanos
Masculino
Recém-Nascido
Lactente
Pré-Escolar
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: AR144.1 - CIBCHACO - Centro de Información Biomedica del Chaco


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-978135
Autor: Concha, Sara; Cabalín, Carolina; Iturriaga, Carolina; Pérez-Mateluna, Guillermo; Gomez, Constanza; Cifuentes, Lorena; Harris, Paul R; Gana, Juan Cristóbal; Borzutzky, Arturo.
Título: Estudio de validez diagnóstica de la prueba de hemorragia oculta fecal en lactantes con proctocolitis alérgica inducida por proteína alimentaria / Diagnostic validity of fecal occult blood test in infants with food protein-induced allergic proctocolitis
Fonte: Rev. chil. pediatr;89(5):630-637, oct. 2018. tab, graf.
Idioma: es.
Projeto: Sociedad Chilena de Pediatría.
Resumo: Resumen: Introducción: La proctocolitis alérgica inducida por proteína alimentaria (PCA) es la forma más fre cuente de alergia alimentaria no mediada por IgE. El diagnóstico se realiza por prueba de provocación oral, sin embargo, no existe una prueba diagnóstica no invasiva para su diagnóstico. Frecuentemente en Chile se utiliza la prueba de hemorragia oculta fecal (PHOF) para confirmar PCA, pero no hay estudios que respalden su indicación. Objetivo: Determinar la validez diagnóstica de la PHOF en la evaluación de lactantes con PCA. Pacientes y Método: Estudio de casos y controles con recluta miento prospectivo de lactantes con rectorragia y sospecha de PCA y lactantes sanos, en quienes se realizó una PHOF. Se indicó dieta de exclusión a los casos y luego se confirmó diagnóstico de PCA mediante contraprueba. Resultados: Se incluyó a 25 casos y 29 controles sin diferencias signi ficativas en edad, sexo, tipo de parto, alimentación o edad materna. Los casos presentaron con mayor frecuencia comorbilidades alérgicas, uso de medicamentos y antecedentes familiares de alergia. La PHOF fue positiva en 84% de casos y en 34% de controles (p<0,001). La sensibilidad de la PHOF para diagnosticar PCA fue 84%, especificidad 66%, valor predictivo positivo 68% y valor predictivo nega tivo 83%. El área bajo la curva ROC fue de 0,75 (IC 95% 0,61-0,88). Conclusiones: Si bien la PHOF tiene sensibilidad adecuada para detectar PCA en lactantes con rectorragia, resulta alterada en más de un tercio de lactantes sanos por lo que no se recomienda su uso habitual para el diagnóstico de PCA.

Abstract: Introduction: Food protein-induced allergic proctocolitis (FPIAP) is the most frequent presenta tion of non-IgE mediated food allergy (FA). The diagnosis is made by oral food challenge, however, non-invasive diagnostic tests are not available. In Chile, the fecal occult blood test (FOBT) is fre quently used to confirm FPIAP, however, there are no studies that support this practice. Objective: To establish the diagnostic validity of FOBT in the evaluation of infants with FPIAP. Patients and Method: Case-control study with prospective recruitment of infants with rectal bleeding and suspicion of FPIAP, and controls were healthy infants, in whom the FOBT was conducted. All cases underwent an elimination diet, after which the diagnosis of FPIAP was confirmed by oral food cha llenge. Results: 25 cases and 29 controls were included without significant differences in age, gen der, type of delivery, feeding, and maternal age. The cases had higher rates of allergic comorbidities, medication use, and family history of allergy. The FOBT was positive in 84% of cases and in 34% of controls (p < 0.001). The sensitivity of the FOBT for the diagnosis of FPIAP was 84%, specificity was 66%, positive predictive value 68%, and the negative predictive value 83%. The area under the ROC curve was 0.75 (CI 95% 0.61-0.88). Conclusions: Although the FOBT has an adequate sensitivity to diagnose FPIAP in infants with rectal bleeding, this test had abnormal results in more than a third of healthy infants. Therefore, the routine use of FOBT is not recommended for the diagnosis of FPIAP.
Descritores: Proctocolite/etiologia
Hipersensibilidade Alimentar/sangue
Hemorragia Gastrointestinal/etiologia
Sangue Oculto
-Estudos de Casos e Controles
Estudos Prospectivos
Sensibilidade e Especificidade
Hipersensibilidade Alimentar/complicações
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Lactente
Tipo de Publ: Estudo de Validação
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-964306
Autor: Parisi, C. A. S; Bózzola, M; De Gennaro, M; Máspero, J. F; López, K; Agüero, C; Gervasoni, M. E; Sarragquigne, P; García, M; Benhabib, O; Muñoz, E.
Título: Alergia al huevo en Pediatría. Documento del Comité de Pediatría de la Asociación Argentina de Alergia e Inmunología Clínica / Egg allergy in pediatrics. Pediatric Committee document of the Argentina Association of Allergy and Clinical Immunology
Fonte: Arch. alerg. inmunol. clin;43(2), 2012. tab.
Idioma: es.
Resumo: El huevo de gallina es una fuente de proteínas de alto valor biológico de bajo costo y de vitaminas del complejo B, importantes para la alimentación del niño. Culturalmente es uno de los alimentos básicos de nuestra dieta y, debido a esto, la alergia a sus proteínas es una de las más frecuentes en la infancia y tiene su mayor impacto en niños en edad preescolar. Estos niños representan una población vulnerable debido a que se encuentran en una etapa importante de su crecimiento y desarrollo, y el tratamiento de esta patología genera la adopción de dietas restrictivas que pueden impactar en forma negativa en su salud y calidad de vida. Este impacto está dado en parte por la ubicuidad de sus proteínas, que limita ampliamente la dieta y genera riesgos de reacciones alérgicas que se incrementan a medida que el niño crece y alcanza una mayor independencia. Teniendo en cuenta la importancia de esta patología, el Comité de Pediatría realizó una revisión actualizada con el fin de proveer herramientas útiles para el manejo adecuado de la misma. (AU)

Eggs are a source of low cost high biological value protein and complex B vitamins important for the child's nutrition. Culturally it is one of the staples of our diet and because of this, egg allergy is one of the most common food allergies in childhood and has its greatest impact on preschool children. These children represent a vulnerable population because they are at an important stage in their growth and development and the treatment of this condition generates the adoption of restrictive diets that may impact negatively on their health and quality of life. This impact is given in part by the ubiquity of their proteins that largely restrict the diet and generates risks of allergic reactions that increase as the child grows and earns greater independence. Given the importance of this issue the Pediatrics Committee conducted an updated review to provide useful tools to manage this condition.(AU)
Descritores: Alérgenos
Proteínas do Ovo
Hipersensibilidade a Ovo
-Pediatria
Alergia e Imunologia
Hipersensibilidade Alimentar
Limites: Humanos
Recém-Nascido
Pré-Escolar
Criança
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: AR144.1 - CIBCHACO - Centro de Información Biomedica del Chaco


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Id: biblio-960048
Autor: Zuluaga V, Laura Camila; Ramírez R, Natalia; Mejía P, Lady Katherine; Vera Chamorro, José Fernando.
Título: Desenlaces del tratamiento con una fórmula extensamente hidrolizada a base de suero en lactantes con alergia a la proteína de leche de vaca / Outcomes of treating infants with cow's milk protein allergies with an extensively hydrolyzed serum-based formula
Fonte: Rev. colomb. gastroenterol;33(2):111-116, abr.-jun. 2018. tab.
Idioma: es.
Resumo: Resumen Introducción: la alergia a la proteína de leche de vaca (APLV) es la alergia alimentaria más frecuente en el primer año de vida. La evidencia actual acerca de la respuesta a una fórmula extensamente hidrolizada (FEH) a base de suero es insuficiente. Objetivo: determinar los desenlaces clínicos en lactantes con APLV a una FEH a base de suero (Nutrilón Pepti Junior®). Metodología: estudio retrospectivo, tipo serie de casos. Se incluyeron lactantes (≤12 meses) con APLV valorados en la consulta externa entre enero de 2011 y octubre de 2015 en un servicio de gastroenterología pediátrica. La información de datos demográficos, manifestaciones digestivas, tiempo de inicio de síntomas, antropometría y respuesta clínica a la fórmula fue abstraída a partir de la revisión de la historia clínica. Se comparó el estado nutricional de los pacientes en la primera y en la consulta de control un año después utilizando la prueba t de Student. Resultados: se incluyeron 40 lactantes (42,5% varones) de 3,3 ± 2,4 meses, con síntomas como vómito/regurgitación, cólico/irritabilidad y deposición con sangre. Los antecedentes familiares y perinatales relacionados con el desarrollo de APLV fueron la ingesta de biberón en la primera semana de vida: 27 (67,5%), madre ≥30 años: 33 (82,5%), atopia en 2 familiares: 12 (30%) y parto por cesárea: 30 (75%). 37 (92,5%) pacientes mostraron una respuesta positiva a una FEH a base de suero, mientras que 3 (7,5%) pacientes no respondieron y requirieron una fórmula a base de aminoácidos (FAA) libres. Los z-score de peso/edad: -0,69 ± 1,03 y peso/talla: -0,79 ± 1,00 de la primera consulta mejoraron en el seguimiento posterior al año (p <0,05): peso/edad: -0,27 ± 0,98 y peso/talla: -0,14 ± 0,98. Conclusión: se encontró recuperación nutricional y tolerancia a la leche de vaca en un alto porcentaje de lactantes con APLV que recibieron una FEH a base de suero.

Abstract Introduction: Cow's milk protein allergies (CMPA) are the most frequent food allergies in the first year of life. Current evidence about responses to an extensively hydrolyzed serum based formula is insufficient. Objective: This study's objective was to determine clinical outcomes in infants with CMPA to an extensively hydrolyzed serum based formula (Nutrilón Pepti Junior®). Methodology: This is a retrospective case series study of infants 12 months old or younger diagnosed with CMPA in the outpatient clinic of a pediatric gastroenterology service between January 2011 and October 2015. Information including demographic data, digestive manifestations, time of onset of symptoms, anthropometry and clinical responses to formula was abstracted from a review of clinical histories. Patients' nutritional statuses at first and one year follow-up consultations were compared using Student's t-test. Results: Forty infants (42.5% males) whose average age was 3.3 ± 2.4 months were included. Their symptoms included vomiting/regurgitation, colic/irritability and bloody stools. Family and perinatal history related to the development of CMPA included bottle feeding in the first week of life (27 patients, 67.5%), mothers who were thirty years of age or older (33 patients, 82.5%), atopy in two family members (12 patients, 30 %) and cesarean deliveries (30 patients, 75%). Thirty-seven patients (92.5%) responded positively to an extensively hydrolyzed serum based formula while three patients (7.5%) did not respond and required a milk-free amino acid based formula. The first consultation z-score of P/E was -0.69 ± 1.03 while the first consultation z-score of P/T was -0.79 ± 1.00. These improved at the one year follow-up to (p <0.05) P/E: -0.27 ± 0.98 and P/T: -0.14 ± 0.98, respectively. Conclusion: Nutritional recovery and tolerance to cow's milk was found in a high percentage of infants with CMPA who received an extensively hydrolyzed serum based formula.
Descritores: Permissividade
Alimentação Artificial
Leite
Substitutos do Leite Humano
Hipersensibilidade Alimentar
-Estado Nutricional
Soro
Hipersensibilidade
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Lactente
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: CO354 - Sociedad Colombiana de Gastroenterología


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Id: biblio-987198
Autor: Canet-Elgueta, Miriam J; Dávila, Amílcar; Hernández, Roderico.
Título: Detección de residuos de quinolonas en carne bovina de venta en mercados municipales de la ciudad de Guatemala / Quinolone antibiotic residues in beef meat sold in municipal markets of Guatemala City
Fonte: Cienc. tecnol. salud;5(2):189-195, 2018. 27 cm.
Idioma: es.
Resumo: La resistencia bacteriana es una amenaza creciente para la salud pública mundial. El mal uso y uso excesivo de antimicrobianos en personas y animales está acelerando este proceso. En el caso de residuos antimicrobianos en productos de origen animal, se sabe que producen reacciones alérgicas, así como inducción de resistencia en bacterias transmitidas por alimentos como Salmonella, Campylobacter y Escherichia coli. Este estudio tuvo como objetivo detectar la presencia de residuos de quinolonas en carne bovina de venta en mercados municipales de la ciudad de Guatemala. Se obtuvieron 161 muestras para análisis. La detección de quinolonas se realizó por metodología de Inmunoensayo Asociado a Enzima (Elisa). Siete de 161 (5%) contenían residuos de quinolonas. Los niveles medios (desviación estándar) detectados fueron 16.497(1.69) µg/kg; ningún límite fue superior al límite máximo residual permitido (100 µg/kg). Este estudio indicó que existen residuos de antibiótico en algunas carnes de res en Guatemala.

Antimicrobial resistance is an increasingly serious threat to global public health. The misuse and overuse of antimicrobials in people and animals is an accelerating factor for this process. In the case of antimicrobial residues in animal origin products, it is known that they cause allergic reactions as well as induction of resistance in bacteria such as Salmonella, Campylobacter and Escherichia coli. This study aimed to find the presence of quinolones residues in beef meat. A total of 161 samples were collected from municipal markets in Guatemala City for analysis. Extraction and determination of quinolones was performed by Enzyme­linked Immunoassay (Elisa) methodology. Seven of 161 (5%) contained quinolone residues. The mean levels (±SE) of quinolones were 16.497(1.69) µg/kg; no limit was superior than the maximum residual limit allowed (100 µg/kg) by FDA. Even though none of the samples exceeded the upper limit it is important that some residues of quinolone were found.
Descritores: Quinolonas/análise
Carne/efeitos adversos
-Ensaio de Imunoadsorção Enzimática
Amostragem
Alimentos/toxicidade
Hipersensibilidade Alimentar
Antibacterianos/análise
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: GT49.1


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Id: biblio-1100521
Autor: Maturi, Agustina.
Título: Introducción temprana de alimentos alergénicos y riesgo de alergias alimentarias en lactantes / Early introduction of allergenic foods and risk of dietary allergies in breast-fed infants
Fonte: Evid. actual. práct. ambul;20(3):65-65, 2017. tab.
Idioma: es.
Descritores: Aleitamento Materno
Alérgenos/administração & dosagem
Hipersensibilidade Alimentar/prevenção & controle
-Botulismo
Ensaios Clínicos Controlados Aleatórios como Assunto
Método Duplo-Cego
Fatores de Risco
Cooperação do Paciente
Hipersensibilidade a Ovo/prevenção & controle
Hipersensibilidade a Amendoim/prevenção & controle
Análise de Intenção de Tratamento
Hipersensibilidade Alimentar/epidemiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Lactente
Tipo de Publ: Comentário
Responsável: AR2.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1242356
Autor: Naguwa, Stanley M; Gershwin, M. Eric.
Título: Segredos em alergia e imunologia: alergia e intolerância a alimentos, alergia a insetos, hipersensibilidade a drogas, pneumonite de hipersensibilidade/aspergilose broncopulmonar alérgica / Secrets in allergy and imunology: allergy and intolerant the foods, allergy the insects, drug hypersensitivity, pneumonite of hipersensivity/aspergillosis to broncopulmonar allergy.
Fonte: s.l; s.n; jul. 2002. 56 p. tab.
Idioma: pt.
Descritores: Aspergilose Broncopulmonar Alérgica/imunologia
Hipersensibilidade Alimentar/imunologia
Hipersensibilidade a Drogas/imunologia
Insetos/imunologia
Pneumonia/imunologia
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Estudo de Avaliação
Responsável: BR191.1 - Biblioteca e Centro de Documentação Luiza Keffer
[{"text": "BR191.1", "_a": "01130/F"}]


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-956451
Autor: Oliveira, Francisco; Schoeps, Vinicius; Sanvito, Wilson; Valerio, Berenice.
Título: Gluten and Neuroimmunology. Rare association with Myasthenia Gravis and Literature Review
Fonte: Rev. Assoc. Med. Bras. (1992);64(4):311-314, Apr. 2018. graf.
Idioma: en.
Resumo: SUMMARY As the celiac disease (CD), the non-celiac gluten sensitivity (NCGS) has also been associated with several autoimmune manifestations. It is rarely associated with myasthenia gravis (MG). This paper shall introduce the case of a young female patient, initially presenting a peripheral neuropathy framework. During clinical and neurological follow-up, she began to present symptoms of various immune-mediated morbidities. Diseases related to gluten represent a clinical spectrum of manifestations with a trigger in common, the ingestion of gluten. CD is the most well-known and serious disease of the spectrum, also called gluten-sensitive enteropathy. The NCGS is diagnosed from clinical evidence of improvement in symptoms followed by a Gluten Free Diet (GFD) in patients without signs of enteropathy in duodenal biopsy. There are indications that, although rare, with a prevalence of 1 in 5000, myasthenia gravis (MG) may occur more often when CD is also present. Between 13 to 22% of the patients with MG have a second autoimmune disorder. However, it is often associated with dermatomyositis or polymyositis, lupus erythematosussystemic lupus erythematosus, Addison's disease, Guillain-Barré syndrome and juvenile rheumatoid arthritis. Thus, the symptoms of neuromuscular junction involvement may give a diagnostic evidence of this rare association.
Descritores: Ataxia/etiologia
Hipersensibilidade Alimentar/complicações
Glutens/efeitos adversos
Glutens/imunologia
Miastenia Gravis/etiologia
-Brometo de Piridostigmina/uso terapêutico
Ataxia/diagnóstico
Deficiência de Vitamina B 12/complicações
Imageamento por Ressonância Magnética
Neuroimunomodulação
Doenças Cerebelares/etiologia
Doenças Cerebelares/diagnóstico por imagem
Inibidores da Colinesterase/uso terapêutico
Hipersensibilidade Alimentar/diagnóstico
Miastenia Gravis/diagnóstico
Limites: Humanos
Feminino
Adulto
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Revisão
Responsável: BR1.1 - BIREME



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