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Stringheta, Paulo César
Vilela, Miriam Aparecida Pinto
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Id: lil-530880
Autor: Stringheta, Paulo César; Vilela, Miriam Aparecida Pinto; Amaral, Maria da Penha Henriques do; Vilela, Fernanda Maria Pinto; Bertges, Filipe Soares.
Título: A propaganda de alimentos e a proteção da saúde dos portadores de doença celíaca / Food publicity and health protection for the celiac disease carrier
Fonte: HU rev;32(2):43-46, abr.-jun. 2006. tab.
Idioma: pt.
Resumo: A doença celíaca é uma intolerância alimentar relacionada ao glúten. O tratamento consiste na exclusão do glúten da dieta. A Lei n° 10.674, de 16 de maio de 2003, obriga que os produtos alimentícios comercializados informem sobre a presença ou não de glúten. A advertência deve ser impressa nos rótulos, embalagens, cartazes e materiais de divulgação em caracteres com destaque, nítidos e de fácil leitura. O trabalho analisou o cumprimento da legislação vigente em 226 propagandas tipo folder de alimentos industrializados coletadas em estabelecimentos comerciais nos municípios de Juiz de Fora, Viçosa, Belo horizonte e São Paulo, no período de março de 2006 a março de 2007, utilizando-se da amostragem não probabilística de conveniência. Observou-se a predominância de amostras (n=221, 97,8%) em desacordo com a legislação. Concluiu-se que há necessidade de maior esforço para a implementação das ações de Vigilância Sanitária que resultem na promoção e proteção da saúde pública.

Celiac disease is a permanent food intolerance to gluten. The 10674 Act, from 16 May, 2003, states that commercialized food products must inform the existence or not of this ingredient in its formulation. The warning message must be printed on the labels, wrappings, posters, and publicity material, in bold, highlighted, and easy-to read manner. This work has analyzed 226 leaflet-like pieces of publicity of industrialized foods collected from commercial establishments in the municipalities of Juiz de Fora, Viçosa, Belo Horizonte, and São Paulo, Brazil, from March/2006 to March/2007, by means of non-probabilistic convenience sampling. A prevalence of samples mostly not in accordance with the legislation (n=221; 97,8%) was observed. More efficient sanitary surveillance is mandatory in order to promote protection of public health.
Descritores: Doença Celíaca
Alimentos/normas
-Vigilância Sanitária
Saúde Pública
Alimentos Industrializados
Publicidade de Alimentos
Intolerância Alimentar
Glutens
Jurisprudência
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR378.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: biblio-1003963
Autor: Castañeda Guillot, Carlos.
Título: Sensibilidad al gluten no celíaca / Non-celiac Gluten sensitivity
Fonte: Rev. cuba. pediatr;91(2):e820, abr.-jun. 2019. tab.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: La sensibilidad al gluten no celíaca es una afección emergente descrita en la última década, mediada por mecanismos inmunes, sin reconocido marcador serológico. Objetivo: Actualizar los conocimientos sobre esta condición, patogenia, diagnóstico y tratamiento. Métodos: Se revisaron las publicaciones en español e inglés en bases de datos de Google académico, PubMed, Scielo y Latindex desde el 2014 hasta el 20 agosto 2018. Resultados: Se trata de una afección no alérgica ni autoinmune. Se analiza su repercusión en niños y adultos. La epidemiología no está establecida, su presencia varía entre 6-10 por ciento, con predominio femenino/masculino 3:1. Se revisaron los criterios sobre la patogenia relacionados con las prolaminas de cereales tóxicos, carbohidratos de cadena corta fermentable e inhibidores de amilasa y tripsina. Se evaluaron los síntomas clínicos (intestinales y extraintestinales) y analizaron los argumentos del diagnóstico definitivo y diferencial con otras enfermedades desencadenadas por gluten. La dieta sin gluten representa la única opción terapéutica. Los síntomas desaparecen con su supresión y reaparecen con su reintroducción. Consideraciones finales: La sensibilidad al gluten no celíaca es una entidad de nueva aparición con participación de procesos inmunes y patogenia sustentada por distintos mecanismos con síntomas intestinales y extraintestinales relacionados con consumo de gluten. El diagnóstico no debe ser por exclusión del gluten, sino evaluación clínica, pues no existe diagnóstico serológico. Hay otras afecciones con similares manifestaciones como enfermedad celíaca, alergia al gluten, síndrome intestino irritable y enteritis linfocítica, con las que se debe hacer diagnóstico diferencial(AU)

Introduction: Non-celiac gluten sensitivity (SGNC, by its acronyms in Spanish) is an emerging condition of the last decade, which is mediated by immune mechanisms without a recognized serological marker. Objective: To update knowledge on SGNC, its pathogenesis, diagnostic and treatment. Methods: Publications in Spanish and English were reviewed in Google scholar, PubMed, SciELO and Latindex databases from 2014 to August 20, 2018. Results: Information about the description of SGNC as a non-allergic or autoimmune condition and impact on children and adults is updated. Epidemiology is not established, although recent studies report that it varies between 6 to 10 percent, with predominance of female / male 3:1. The criteria for the pathogenesis related to the prolamines of toxic cereals, fermentable short chain carbohydrates (FODMAPs) and amylase and trypsin inhibitors are reviewed. The clinical symptoms (intestinal and extraintestinal) were evaluated and it was analyzed the argument established for the diagnosis of certainty and differential with other diseases triggered by gluten, especially celiac disease. The gluten-free diet represents the only treatment option. The symptoms disappear with gluten suppression and reappear when re-introducing it. Final Considerations: SGNC is a new entity mediated by an immune mechanism with pathogenesis supported by different mechanisms with intestinal and extra intestinal symptoms related to gluten consumption. The diagnosis should not be by exclusion of foods that contain gluten, but by clinical evaluation since there is not serological diagnosis. To know better on it is of interest due to other conditions, such as celiac disease, gluten allergy, irritable bowel syndrome and lymphocytic enteritis, which should be made by differential diagnosis(AU)
Descritores: Doença Celíaca/epidemiologia
Intolerância Alimentar/complicações
Glutens/fisiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Id: biblio-1096400
Autor: Ormeño Julca, Alexis J.
Título: Intolerancia a FODMAPs: ¿Un nuevo inquilino? / FODMAPs intolerance: A new tenant?
Fonte: Arch. argent. pediatr;118(1):e122-e123, 2020-02-00.
Idioma: es.
Descritores: Intolerância Alimentar
-Oligossacarídeos/efeitos adversos
Síndrome do Intestino Irritável/dietoterapia
Dissacarídeos/efeitos adversos
Monossacarídeos/efeitos adversos
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Carta
Responsável: AR94.1 - Centro de Información Pediatrica


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Id: biblio-827457
Autor: Paiva, Larissa Leite; Pinto, Sônia Lopes.
Título: Fatores associados à intolerância alimentar em pacientes no pós-operatório de cirurgia bariátrica / Associated factors with food intolerance in patients after bariatric surgery
Fonte: Braspen J;31(3):203-207, jul.-set. 2016.
Idioma: pt.
Resumo: Introdução: Um dos efeitos colaterais da cirurgia bariátrica, a intolerância alimentar, é uma das causas dos sintomas comuns do pós-operatório, como vômito, diarreia, e síndrome de dumping. Objetivo: Este trabalho objetivou avaliar os fatores que estão relacionados com a ocorrência da intolerância alimentar em pacientes de pós-operatório de cirurgia bariátrica. Método: Trata-se de um estudo observacional transversal, no qual foram analisados 37 pacientes, no período de 8 meses. Os dados foram coletados em prontuário, sendo obtidas informações antropométricas, socioeconômicas e relacionadas à intolerância alimentar. Para identificar os fatores que estão associados com a intolerância alimentar no pós-operatório de cirurgia bariátrica, utilizou-se o teste qui-quadrado. A magnitude da associação entre os fatores de risco e a ocorrência do agravo foi expressa em Odds Ratio e respectivos intervalos de 95% de confiança. Resultados: Dos 37 pacientes, 86,5% são do sexo feminino e 56,8% apresentaram intolerância alimentar. O grupo alimentar menos tolerado foi dos cereais (47,6%), seguido do grupo das carnes (38%). Observou-se que 36,1% dos pacientes apresentaram episódio de vômito, 30,6% tiveram síndrome de dumping e 37,8% relataram entalação ao deglutir algum líquido ou alimento. Constatou-se associação positiva entre tempo de cirurgia (OR=0,08; IC=0,01-0,49), %PEP (OR=0,21; IC=0,46-0,95) e excesso de peso em kg (OR=0,22; IC=0,05-0,91) com a presença de intolerância alimentar. Conclusões: Observou-se que o tempo de cirurgia, percentual da perda do excesso de peso e excesso de peso estiveram associados com o desenvolvimento da intolerância alimentar. São necessários mais estudos, a fim de predizer os mecanismos de ação pelo qual se desenvolve essa intolerância.

Introduction: One of the side effects of bariatric surgery, food intolerance, is one cause of the common postoperative symptoms such as vomiting, diarrhea, and dumping syndrome. Objective: This study aimed to evaluate the factors or are related to the occurrence of food intolerance in post-operative bariatric surgery patients. Methods: This was a cross-sectional observational study, which analyzed 37 patients within 8 months. Data were collected from medical records and were obtained anthropometric, socioeconomic and related to food intolerance. To identify factors that are associated with food intolerance in post-bariatric surgery, we used the chi-square test. The magnitude of the association between risk factors and the occurrence of the injury was expressed as odds ratios and respective intervals of 95% confidence. Results: Of the 37 patients, 86.5% were female and 56.8% had food intolerance. The least tolerated food group was cereals (47.6%) followed by the meat of the group (38%). It was observed that 36.1% of patients had vomiting episode, 30.6% were dumping syndrome and 37.8% reported pinch to swallow any liquid or food. Found a positive association between time of surgery (OR=0.08, CI=.0.01 - 0.49), %PEP (OR=0.21, CI=0.46 to 0.95) and overweight in kg (OR=0.22, CI=0.05 to 0.91) with the presence of food intolerance. Conclusions: It was found that the time of surgery, loss of excess weight percentage of overweight and have been associated with the development of food intolerance. Make more research is necessary in order to predict the mechanisms of action by which develop this intolerance.
Descritores: Complicações Pós-Operatórias
Transtornos da Alimentação e da Ingestão de Alimentos
Cirurgia Bariátrica/efeitos adversos
Intolerância Alimentar/etiologia
-Antropometria/instrumentação
Estudos Transversais/instrumentação
Fatores de Risco
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-970201
Autor: Schrotlin, Raquel Noemí; Secchi, Claudia Mariela.
Título: Producto alimenticio elaborado a base de harina de algarroba y mijo adecuado para personas con intolerancia al gluten / FOOD PRODUCT BASED ON ALGARROBA FLOUR AND MILLET SUITABLE TO PEOPLE WITH GLUTEN INTOLERANCE
Fonte: Actual. nutr;19(4):113-121, Diciembre 2018.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: en Argentina existe una rica cultura gastronómica que supo combinar las influencias de la cocina europea, criolla e indígena. Una de estas tradiciones, que ha perdurado desde la época colonial, es el alfajor que con el paso del tiempo se transformó en el souvenir por excelencia del país. Objetivos: en el presente trabajo se desarrolló y evaluó el grado de aceptación de un alfajor sin TACC, realizado con una mixtura de harina de mijo perla (Pennisetum glaucum) y harina de algarroba (Prosopis spp), especies autóctonas de nuestro país, con grandes cualidades organolépticas y nutricionales, para contribuir en la alimentación a través de productos de repostería para personas celíacas e intolerantes al gluten. Materiales y métodos: el estudio es de carácter descriptivo de corte transversal. La formulación ideal de la premezcla de las harinas se definió a través de una prueba de preferencia por ordenamiento en jueces semientrenados. Posteriormente se elaboraron las galletas del alfajor con la opción elegida y se realizó una nueva evaluación sensorial con jueces no entrenados a través de una escala hedónica de cinco puntos y preguntas de repuestas cerradas en cuanto al uso, consumo y conocimiento nutricional. Finalmente se evaluó el producto en su valoración nutricional, aporte de fibras y calidad proteica. Resultados: se logró elaborar un alfajor de aspecto similar al tradicional, recubierto con un baño de algarroba. La unidad pesó ±45 g, con un aporte de ±172 calorías y 2,2 g de fibras, catalogándose como fuente de fibras. A través de la complementación (cereal y legumbre), se logró un score elevado de aminoácidos superior al 100%, con excepción de la lisina. La característica mejor puntuada fue el sabor con un 76%. El producto logró buena aceptabilidad (49,9%). Conclusiones: se comprobó un desconocimiento de la población con respecto al uso, consumo y beneficio del mijo y la algarroba como alimento. El empleo de esta premezcla resultó ser bien aceptada, y ayudará a mejorar la calidad de la alimentación de las personas celíacas e intolerantes al gluten a fin de evitar un déficit nutricional.
Descritores: Dieta Livre de Glúten
Farinha
Milhetes
Intolerância Alimentar
Glutens
Responsável: AR605.1 - Biblioteca



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