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Id: biblio-1051271
Autor: Ferreira, Mariany Cristine Peres; Pires, Pollyanna Costa Cardoso; Ribeiro, Raquel Tognon; Silva, Clarice Lima Alvares da.
Título: Frequência de consumo de alimentos fonte de ferro entre crianças de 6 a 59 meses atendidas pela Estratégia de Saúde da Família / Frequency of consumption of iron rich foods among children 6 to 59 mon-ths served by the Family Health Strategy
Fonte: HU rev;45(4):389-395, 2019.
Idioma: pt.
Resumo: Introdução: A introdução da alimentação complementar de forma adequada e a formação de hábitos alimentares saudáveis são grandes desafios no Brasil, onde muitos alimentos importantes para o desenvolvimento das crianças não lhe são ofertados devido a crenças, tabus e culturas regionais, bem como acesso e disponibilidade. Alguns desses alimentos atuam diretamente na prevenção da anemia ferropriva, como carnes e vísceras, folhas verdes em geral, feijões e gema de ovo. Objetivo: Avaliar a frequência de consumo de alimentos fonte de ferro entre crianças de 6 a 59 meses cadastradas na Estratégia de Saúde da Família. Material e Métodos: Trata-se de estudo transversal realizado com 256 crianças de 6 a 59 meses cadastradas na Estratégia de Saúde da Família de um município no interior do estado de Minas Gerais. Aplicou-se questionário estruturado sobre condições de vida e saúde e frequência alimentar e avaliaram-se dados antropométricos. Utilizaram-se testes de Mann-Whitney e qui-quadrado de Pearson na comparação dos resultados segundo faixa etária da criança, adotando-se p<0,05. Resultados: Os alimentos fonte de ferro mais consumidos foram feijões (79,7%), produtos de padaria (78,9%) e farinhas infantis (29,9%), sendo o consumo dos outros nove alimentos avaliados classificados como raro. Crianças mais velhas apresentaram maior frequência de consumo para vegetais folhosos, carnes vermelhas, aves e ovos, sendo que nas crianças com menos de 24 meses as fórmulas lácteas apresentaram maior frequência, demonstrando introdução tardia dos alimentos fonte de ferro. Conclusão: Foi identificada baixa frequência de consumo dos alimentos fonte de ferro pelas crianças, oportunizando a carência nutricional de ferro, reforçando a importância da orientação da família quanto à diversificação da alimentação da criança de forma a contribuir para a promoção de saúde e prevenção de deficiências como a de ferro.

Introduction: The introduction of adequate complementary feeding and the formation of healthy eating habits are major challenges in Brazil, where many important foods for children's development are not offered to them due to regional beliefs, taboos and cultures; as well as access and availability. Some of these foods act directly in the prevention of iron deficiency anemia, such as meat and offal, green leaves in general; beans and egg yolk. Objective:To evaluate the frequency of consumption of iron source foods among children enrolled in the Family Health Strategy. Material and Methods: A cross-sectional study was conducted with 256 children aged 6-59 months enrolled in 10 units of the Family Health Strategies in a city in the state of Minas Gerais. A structured questionnaire was applied and anthropometric evaluation was performed. Mann-Whitney test and Pearson's chi-square test were used to compare the results according to the child's age, adopting p <0.05. Results: The iron source foods most consumed were beans (79.7%), bakery products (78.9%) and flour for children (29.9%), while the other nine foods measured had a rare frequency of consumption. Older children had a higher frequency of consumption for leafy vegetables, red meats, poultry and eggs, while the younger ones (<24 months) higher frequency of consumption for milk formulas, indicating the belated introduction of iron source foods. Conclusion: It has been identified low frequency of consumption of food source of iron for children, providing the risk for nutritional deficiency of iron, reinforcing the importance of family guidance regarding the diversification of the child in order to contribute to the promotion of health and prevention of deficiencies such as iron.
Descritores: Ingestão de Alimentos
Anemia Ferropriva/prevenção & controle
Ferro na Dieta
Estratégia Saúde da Família
-Fatores Socioeconômicos
Estudos Transversais
Nutrição da Criança
Nutrição do Lactente
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Lactente
Pré-Escolar
Responsável: BR378.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Saúde Pública
Lanzillotti, Haydée Serräo
Afonso, Fernanda da Motta
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Id: biblio-974767
Autor: Lanzillotti, Haydée Serrão; Barros, Maria Elisa; Afonso, Fernanda da Motta; Barbosa, Roseane Moreira Sampaio.
Título: Instrumento para avaliar a combinação de alimentos para tornar o ferro mais biodisponível na dieta / Instrument to evaluate the combination of foods to make iron more bioavailable in the diet
Fonte: Ciênc. Saúde Colet;23(12):4107-4118, Dec. 2018. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Resumo O objetivo foi desenvolver um instrumento para avaliar o conhecimento de mulheres adultas sobre a combinação de alimentos de forma a tornar o ferro biodisponível na dieta infantil. Estudo fatorial exploratório de questionário (escala Likert) utilizando-se Análise de Fator Principal e estimador de razão de verossimilhança. Aplicaram-se teste KMO, teste Doornik-Hansen, critério de Kaiser Guttman, correlação entre fatores e pressupostos teóricos. Confiabilidade avaliada pelo Alfa de Cronbach e confiabilidade composta. Participaram do estudo 151 mulheres. KMO total (0,5942) mostrou adequação da amostra. Teste Doornik-Hansen atestou normalidade multivariada dos escores observados. Cargas fatoriais, variância do erro dos itens e correlação entre os fatores apontaram para a bidimensionalidade do questionário, que passou de 30 para 15 itens. Alfa de Cronbach total de 0,8018 (95% IC = 0,7429 a 0,8606) e confiabilidade composta (Fator 1 = 0,3125 e Fator 2 = 0,3263). Validade fatorial convergente e discriminante apresentaram resultados aceitáveis. Concluiu-se por redução de instrumento validado (30 para 15 itens) com confiabilidade e validade que o habilita para posterior procedimento de análise fatorial confirmatória.

Abstract The scope of this research was to develop an instrument to evaluate the knowledge which adult women have of food combinations in order to make iron bioavailable in the diet of children. An exploratory factor analysis study (Likert scale) was conducted applying a questionnaire on a sample comprising 151 women and then applying Principal Factor Analysis and Likelihood Ratio Analysis. The Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) test, the Doornik-Hansen test, the Kaiser Guttman criterion and the correlation between factors and theoretical assumptions were applied. Reliability was assessed by Cronbach's alpha and composite reliability. Total KMO (0.5942) showed the adequacy of the sample. The Doornik-Hansen test showed multivariate normality of the scores observed. Factorial loads, error variance of items and correlation between factors pointed to the two-dimensional nature of the questionnaire, which decreased from 30 to 15 items. Total Cronbach's alpha was 0.8018 (95% CI = 0.7429 to 0.8606) and composite reliability (Factor 1 = 0.3125 and Factor 2 = 0.3263). Convergent and discriminant factorial validity revealed acceptable results. A decision was taken to reduce the instrument (from 30 to 15 items) with sufficient reliability and validity that enable it to qualify for further confirmatory factor analysis procedures.
Descritores: Inquéritos e Questionários
Ferro na Dieta/administração & dosagem
Dieta
Alimentos
-Conhecimentos, Atitudes e Prática em Saúde
Reprodutibilidade dos Testes
Análise Fatorial
Ferro na Dieta/metabolismo
Análise de Componente Principal
Limites: Humanos
Feminino
Tipo de Publ: Estudo de Validação
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1116646
Autor: Orsolin, Giulianna Londero; Molz, Patrícia; Lana, Aloma Jacobi; Seehaber, Andressa Duarte; Schlickmann, Diene da Silva; Santos, Caroline dos; Limberger, Luana Beatriz; Prá, Daniel; Franke, Silvia Isabel Rech.
Título: Anemia no diabetes mellitus gestacional: implicações na instabilidade genômica / Anemia in gestational diabetes mellitus: implications for genomic instability
Fonte: Clin. biomed. res;40(1):21-26, 2020.
Idioma: pt.
Resumo: Introdução: Evidências têm mostrado uma associação entre anemia e Diabetes Mellitus. Contudo, a relação entre anemia e Diabetes Mellitus Gestacional (DMG) ainda não está bem estabelecida, bem como sua repercussão na instabilidade genômica. Portanto, objetivou-se verificar a associação entre anemia e instabilidade genômica em mulheres com DMG atendidas em um hospital universitário. Métodos: Estudo transversal com mulheres apresentando diagnóstico de DMG que realizaram pré-natal no Hospital Universitário de Santa Maria (RS). Informações referentes ao DMG, anemia e suplementação de ferro foram obtidas nos prontuários. A instabilidade genômica foi avaliada pelo ensaio de citoma em micronúcleos em células bucais (BMCyt). Resultados: Das 44 gestantes avaliadas, 28,6% apresentaram anemia e 79,5% foram suplementadas com ferro. Das gestantes que realizaram suplementação, 75,0% não apresentaram anemia gestacional. Níveis de hemoglobina não se associaram com a instabilidade genomica (p > 0,05), mas foi observada uma associação entre brotos nucleares e os níveis de glicemia (r = 0,977; p = 0,003). Conclusão: Não foi verificado associação entre anemia e instabilidade genômica em mulheres com DMG.(AU)

Introduction: There is evidence of an association between anemia and diabetes mellitus. However, the relationship between anemia and gestational diabetes mellitus (GDM) remains to be established, as well as its impact on genomic instability. Therefore, we aimed to examine the association between anemia and genomic instability in women with GDM treated at a university hospital. Methods: A cross-sectional study of women with a diagnosis of GDM who received prenatal care at the University Hospital of Santa Maria, southern Brazil. Data on GDM, anemia, and iron supplementation were obtained from medical records. Genomic instability was assessed by the buccal micronucleus cytome (BMCyt) assay. Results: Of 44 pregnant women evaluated, 28.6% had anemia and 79.5% received iron supplementation; of the latter, 75.0% did not have gestational anemia. Hemoglobin levels were not associated with genomic instability (p > 0.05), but an association was found between nuclear buds and blood glucose levels (r = 0.977; p = 0.003). Conclusion: There was no association between anemia and genomic instability in women with GDM.(AU)
Descritores: Diabetes Gestacional/genética
Instabilidade Genômica
Anemia/genética
-Cuidado Pré-Natal
Glicemia/análise
Dano ao DNA
Hemoglobinas/análise
Estudos Transversais
Anemia Ferropriva/complicações
Anemia Ferropriva/dietoterapia
Anemia Ferropriva/genética
Ferro na Dieta/uso terapêutico
Anemia/complicações
Anemia/dietoterapia
Limites: Humanos
Feminino
Gravidez
Adulto
Adulto Jovem
Responsável: BR18.1 - Biblioteca FAMED/HCPA


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Id: lil-706165
Autor: Buzzo, Márcia Liane; Carvalho, Maria de Fátima Henriques; Tiglea, Paulo; Arauz, Luciana Juncioni de; Arakaki, Edna Emy Kumagai; Matsuzaki, Richard.
Título: Monitoramento de farinha de trigo e de milho fortificadas com ferro / Monitoring the wheat and corn flours enriched with iron
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;71(4):645-649, out.-dez. 2012. tab.
Idioma: pt.
Resumo: A anemia é o mais comum dos distúrbios nutricionais no mundo. Existem vários fatores que podem causar essa doença, incluindo-se a deficiência de ferro. No Brasil, a fortificação de farinhas de trigo e de milho com ferro foi instituída em 2002. O presente estudo avaliou os teores de ferro em farinhas de trigo e de milho comercializadas no Estado de São Paulo, seguindo-se a legislação vigente. Os teores médicos de ferro encontrados foram de 5,4 mg. 100 g1 e 4,7 mg. 100g1, respectivamente, para farinhas de trigo e de milho, e esses valores estão em conformidade com os dados da literatura nacional. As variabilidades observadas nos teores de ferro, de 1,0 a 11,7 mg. 100g1 na farinha de trigo e de 0,9 a 19,9mg. 100g1 na farinha de milho, demonstram que alguns fabricantes não efetuam adequado controle do procedimento de fortificação de ferro, possivelmente em função de ocorrência de problemas no processo de produção. Este estudo aponta ainda a importância da manutenção de programas de monitoramento de alimentos como ferramenta que auxilia os produtores a se adequarem aos limites preconizados pela legislação, bem como para fundamentar o controle e a fiscalização de produtos consumidos pela população.
Descritores: Alimentos Fortificados
Análise de Alimentos
Análise Espectral
Farinha
Ferro na Dieta
Zea mays
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: biblio-1104195
Autor: Molina Favero, Nicolás; Rens, Vilma.
Título: Anemia y déficit de hierro en lactantes de 6 a 12 meses de la ciudad de Necochea: prevalencia y determinantes / Anemia and iron deficiency in infants aged 6-12 months in the city of Necochea: Prevalence and determinants
Fonte: Arch. argent. pediatr;118(3):187:I-192-I, jun. 2020. tab.
Idioma: en; es.
Resumo: Introducción. La anemia en los primeros años de vida produce graves consecuencias psicomotoras, sociales y económicas. El objetivo fue determinar su prevalencia, causas y factores de riesgo y preventivos en lactantes de la ciudad de Necochea.Población y métodos. Estudio observacional, descriptivo y transversal. Se evaluaron lactantes sanos de 6 a 12 meses, que concurrieron espontáneamente por control de salud al sistema público y/o privado del distrito de Necochea durante el año 2017. Se solicitó consentimiento informado; se realizó una encuesta social y nutricional, evaluación del aporte de hierro de la dieta y medicamentoso, examen físico y pruebas de laboratorio.Resultados. Se incluyeron 239 participantes; el 50,6 % presentaban anemia y el 47,3 %, ferropenia. La media y mediana de hemoglobina coincidieron en 10,9 g/dl, (media de referencia 12,5 mg/dl). De los anémicos, el 54,4 % presentaba ferropenia; el 61,7 % no recibía aporte adecuado de hierro; el 44,3 % no había recibido hierro suplementario el día previo. De este porcentaje, el 24,5 % no había recibido indicación médica y, en el 9,1 %, no había suplemento en el centro de atención primaria de salud u hospital. El aporte adecuado de hierro resultó un factor protector para ferropenia (riesgo relativo ­RR­ 0,78 [intervalo de confianza ­IC­ del 95 %: 0,6-0,9]), y no fue así para la aparición de anemia (RR 1,08; [IC95%: 0,8-1,3]).Conclusiones. En la ciudad de Necochea, anemia y ferropenia son entidades con elevada prevalencia; el aporte de hierro dietario es pobre y el suplemento está subindicado.

Introduction. Anemia in the first years of life leads to severe psychomotor, social, and financial effects. The objective of this study was to determine its prevalence, causes, and risk and preventive factors among infants in the city of Necochea.Population and methods. Observational, descriptive, and cross-sectional study. Healthy infants aged 6-12 months who attended a spontaneous health checkup in a public and/or private facility in the district of Necochea during 2017 were assessed. An informed consent was obtained; a social and nutrition survey was administered; dietary and medicinal iron intake was assessed; and a physical examination and lab tests were done.Results. A total of 239 participants were included; 50.6 % had anemia and 47.3 %, iron deficiency. Mean and median hemoglobin levels were both 10.9 g/dL, (reference mean: 12.5 mg/dL). Among anemia patients, 54.4 % had iron deficiency; iron intake was inadequate in 61.7 %; and 44.3 % had not received iron supplementation the previous day. Among these, 24.5 % had not received a medical indication for it, and 9.1 % did not find iron supplementation available at their primary health care center or hospital. An adequate iron intake was a protective factor against iron deficiency (relative risk [RR]: 0.78 [95 % confidence interval {CI}: 0.6-0.9]), but not against the development of anemia (RR: 1.08; [95 % CI: 0.8-1.3]).Conclusions. In the city of Necochea, anemia and iron deficiency are highly prevalent conditions; dietary iron intake is insufficient and supplementation is under-prescribed.
Descritores: Deficiência de Ferro
Anemia Ferropriva
-Epidemiologia Descritiva
Estudos Transversais
Ferro na Dieta
Anemia/diagnóstico
Ferro/uso terapêutico
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Lactente
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: AR94.1 - Centro de Información Pediatrica


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Id: lil-559642
Autor: Mayta Tovalino, Frank R; Torres Quevedo, Jocelyn C.
Título: Pigmentaciones negras extrínsecas y su asociación con caries dental en niños con dentición mixta / Extrinsic black pigmentation and its association with dental caries in children with mixed dentition
Fonte: Rev. estomatol. Hered;18(1):16-20, ene.-jun. 2008. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El presente estudio tuvo como propósito conocer la asociación entre la presencia de pigmentaciones negras extrínsecas en superficies dentarias y la frecuencia de caries dental en niños con dentición mixta del Servicio de Odontopediatría del Hospital Central Fuerza Aérea del Perú (n=185), de los cuales el 6,49% (12 niños) presentaban dichas pigmentaciones. Para el análisis de los datos se emplearon frecuencias, porcentajes, medidas de tendencia central, medidas de dispersión, Chi-cuadrado y para conocer la asociación se empleó la prueba U de Mann Whitney. Al analizar la asociación entre las pigmentaciones negras extrínsecas y la frecuencia de caries dental, los resultados mostraron en los niños que presentaban dichas pigmentaciones un CEO+CPO de 1,33±1,07; mientras que los niños que no presentaban dichas pigmentaciones negras extrínseca sun CEO+CPO de 3,39±2,39. Sobre la base del análisis estadístico se concluye que el CEO+CPO en los niños con pigmentaciones negras extrínsecas fue menor que el CEO+CPO en los niños que no tenían dichas pigmentaciones siendo esta diferencia estadísticamente significativa con un p=0,001. Cabe resaltar que se encontró asociación entre la presencia de estas pigmentaciones y el consumo de suplementos dietéticos a base de fierro siendo estadísticamente significativa con un p=0,027.

The aim of the present study was to explore the association between the presence of extrinsic black stains on tooth surfaces and ithe frequency of dental caries in children from the Pediatric Clinic of the Peruvian Air Force Central Hospital (n=185). Among the children studied, 6,49% (12 children) presented those pigmentations. For the analysis of the data, frequencies, percentages, measures of central tendency, measures of dispersion and Chi-square were used and to explore the association Mann-Whitney U test was used, processed and analyzed using SPSS version 12 program. After the analysis of the relationship between the extrinsic black stains and the frequency of dental caries, the results showed that in children presenting such pigmentations the DMF+def index was of 1.33±1.07, while in children who did not present such black extrinsic pigmentations a DMF+def of 3.39±2.39 was found. Based on the statistical analysis it is concluded that the DMF+def in children with extrinsic black stains was lower than the DMF+def on children who had not such pigmentations and this difference was statistically significant with p=0.001. It is worth mentioning that an association found between the presence of these pigmentations and consumption of dietary supplements based on iron was statistically significant with p=0.027.
Descritores: Cárie Dentária
Ferro na Dieta
Prevotella melaninogenica
Suplementos Nutricionais
-Estudos Transversais
Limites: Humanos
Pré-Escolar
Criança
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-564597
Autor: Vila, Mabel; Quintana, Margot.
Título: Ingesta de hierro dietario en mujeres adolescentes de instituciones educativas / Dietary iron intake in adolescent women in educational institutions
Fonte: An. Fac. Med. (Perú);69(3):172-175, jul.-sept. 2008. graf.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: La anemia por deficiencia de hierro es un problema de salud pública. La baja ingesta de hierro dietario es una de sus causas. Objetivo: Estimar la ingesta de hierro dietario en mujeres adolescentes. Diseño: Estudio descriptivo, transversal. Lugar: Instituciones educativas del distrito de Ancón. Participantes: Trescientos cincuentaicinco mujeres adolescentes estudiantes del nivel secundario, elegidas en forma aleatoria. Intervenciones: Previo consentimiento informado, se aplicó un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos y bebidas semicuantitativo. Principales medidas de resultados: Ingesta dietaria diaria de hierro. Resultados: La edad promedio de las adolescentes fue 14 mas o menos 1,69 años. La mediana de ingesta dietaria de hierro fue 10,4 mg/día (cuartil 1= 9 mg/día, cuartil 3 =12,1 mg/día) y la mediana de adecuación, 38,4% (cuartil 1 = 33,45 %; cuartil 3 = 45,56%). El 86,8% de las adolescentes no cubrieron ni el 50% de sus recomendaciones diarias de hierro. El hierro de alta biodisponibilidad representó la décima parte del total del hierro ingerido. El pan y el arroz fueron los alimentos que más hierro aportaron a la dieta. Conclusiones: El 86,8% de las adolescentes evaluadas mostró riesgo alto de ingesta inadecuada de hierro. La ingesta de hierro de alta biodisponibilidad fue baja.

Introduction: Iron deficiency anemia is a public health problem. The low dietary intake of iron is one of its causes. Objective: To determine the dietary iron intake in adolescent women. Design: Descriptive, cross type study. Setting: Educational Institutions in the district of Ancon, Lima. Participants: Three hundred and fifty-five adolescent high school female students in Ancon chosen at random. Interventions: Previous informed consent, a semi-quantitative food and beverage frequency questionnaire was given. Main outcome measures: Daily dietary iron intake. Results: Adolescents average age was 14 more or less 1,69 years. The median dietary iron intake was 10,4 mg (quartile 1 = 9 mg / day, quartile 3 = 12,1 mg / day), and the median adequacy, 38,4% (quartile 1 = 33,45 %; quartile 3 = 45,56 %); 86,8 % of all adolescents did not satisfy even 50% of their recommended daily iron intake. The high bioavailability iron represented one-tenth of the total iron ingested. Bread and rice were the foods that provided more iron to the diet. Conclusions: We found inadequate iron intake in 86,8% of adolescents evaluated, and low high bioavailability iron intake.
Descritores: Ingestão de Alimentos
Ferro na Dieta
Saúde do Adolescente
Limites: Humanos
Feminino
Adolescente
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-713340
Autor: Cruz, Rosa E; Luján, Claudia; Urcia, María; Carbajal, Elizabeth.
Título: Deficiencia de hierro y anemia ferropénica en niños menores de 2 años atendidos en los centros de salud de la Dirección de salud V de Lima / Iron deficiency and iron deficiency anemia in children under 2 years old who attended health centers from Fifth Lima Health Directorate
Fonte: ReNut;6(4):1131-1138, oct.-dic. 2012. tab.
Idioma: es.
Resumo: Fundamento. La deficiencia de hierro y la anemia ferropénica son problemas que muestran tasas altas de prevalencia en los niños menares de 2 años. La reducción de estas tasas puede estar asociada a la aplicación de estrategias integrales. Objetivo. Evaluar los resultados de implementar una estrategia basada en 4 componentes. Materiales y métodos. La Dirección de Salud V Lima Ciudad tiene a su cargo 22 distritos en los cuales se encuentran 125 Establecimientos de Salud del Primer Nivel de Atención. La estrategia implementada estuvo conformada par 4 componentes: i) Normativo; ii) Educativo y de Capacitación; iii) Conformación de un equipo Interdisciplinario mínimo para atender trastornos nutricionales en el Primer Nivel de Atención; y iv) Articulación Multisectorial. Resultados. La prevalencia de Anemia ferropénica en niñas y niños de 6 a 23 meses de edad atendidos en la jurisdicción de la Dirección de Salud V Lima Ciudad disminuyó de 57.2% (ario 2007) a 33.77% (ario 2011). Los niños suplementados (dosis preventiva durante 6 meses continuos) en el año 2008, fueron 2,677; mientras que en el año 2,011 se logró suplementar a 4,476 niños. Conclusión. La implementación de una estrategia de intervención con cuatro componentes contribuyo en la reducción de la prevalencia de Anemia ferropenia en niños y niñas de 6 a 23 meses de edad atendidos en los Establecimientos de Salud del Primer Nivel de Atención de la Dirección de Salud V Lima Ciudad.

Background. Iron deficiency and iron deficiency anemia are problems that show high rates of Prevalence in children under 2 yeras. The reducctionof these rates may be associated with theimplementation of comprehensive strategies. Objetive. Evaluation results of implementing a strategy based on four components. Materials and Methods. The Department of Health V Lima City is responsible for 22 districts in which are 125 health facilities in the primary care level. The implemented strategy consisted of four components: i) Regulatory ii) Education and Training; iii) Establishment of an interdisciplinary team to meet minimum nutritional disorders in the primary care level, and iv) Multisectoral Coordination. Results. The prevalence of iron deficiency anernia in children 6 to 23 months old treated in the jurisdiction of the Department of Health V Lima City decreased from 57.2% (2007) to 33.77% (2011). Children supplemented (preventive dose for 6 months continuous) in 2008 were 2.677, while in the year 2.011 4.476 was achieved supplement to children. Conclusion. The implementation of an intervention strategy has four components contributed in reducing the prevalence of iron deficiency anemia in children 6 to 23 months old treated in healthcare facilities of Level of Care Health Directorate V Lima town.
Descritores: Anemia Ferropriva
Deficiência de Ferro
Ferro na Dieta
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Lactente
Pré-Escolar
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-648108
Autor: Quiroz, Pilar.
Título: Relación de la reserva de hierro e ingesta de vitamina A en el rendimiento escolar de adolescentes / Relation of reserves of iron and vitamin A intake in adolescent school performance
Fonte: ReNut;4(12):593-596, abr.-jun. 2010. tab.
Idioma: es.
Descritores: Adolescente
Inquéritos Nutricionais
Estudantes
Ferritinas
Hemoglobinas
Ferro na Dieta
Vitamina A
-Congressos como Assunto
Epidemiologia Descritiva
Estudos Transversais
Limites: Humanos
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-648106
Autor: López, María.
Título: Usos clínicos de micronutrientes / Clinical uses of micronutrients
Fonte: ReNut;4(12):587-588, abr.-jun. 2010. tab.
Idioma: es.
Descritores: Cálcio na Dieta
Disponibilidade Biológica
Equivalência Terapêutica
Ferro na Dieta
Micronutrientes/uso terapêutico
Vitamina A
Vitamina D
-Congressos como Assunto
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca



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