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Aguiar, Flavio Henrique Baggio
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Id: biblio-1019599
Autor: Flor Ribeiro, Mariana Dias; Graziano, Talita Signoreti; Aguiar, Flávio Henrique Baggio; Stipp, Rafael Nóbrega; Marchi, Giselle Maria.
Título: Effect of iodonium salt and chitosan on the physical and antibacterial properties of experimental infiltrants
Fonte: Braz. oral res. (Online);33:e075, 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Resinous infiltrants are indicated in the treatment of incipient carious lesions, and further development of these materials may contribute to greater control of these lesions. The aim of this study was to analyze the physical and antibacterial properties of experimental infiltrants containing iodonium salt and chitosan. Nine experimental infiltrants were formulated by varying the concentration of the diphenyliodonium salt (DPI) at 0, 0.5 and 1 mol%; and chitosan at 0, 0.12 and 0.25 g%. The infiltrants contained the monomeric base of triethylene glycol dimethacrylate and bisphenol-A dimethacrylate ethoxylate in a 75 and 25% proportion by weight, respectively; 0.5 mol% camphorquinone and 1 mol% ethyl 4-dimethylaminobenzoate. The degree of conversion was evaluated using Fourier transformer infrared spectroscopy, and the flexural strength and elastic modulus using the three-point bending test. Sorption and solubility in water, and antibacterial analysis (minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration) were also analyzed. Data was analyzed statistically by two-way ANOVA and Tukey's test (p<0.05), with the exception of the antibacterial test, which was evaluated by visual inspection. In general, the infiltrant group containing 0.5% DPI and 0.12% chitosan showed high values of degree of conversion, higher values of elastic modulus and flexural strength, and lower sorption values in relation to the other groups. Antibacterial activity was observed in all the groups with DPI, regardless of the concentration of chitosan. The addition of DPI and chitosan to experimental infiltrants represents a valid option for producing infiltrants with desirable physical and antibacterial characteristics.
Descritores: Polietilenoglicóis/química
Ácidos Polimetacrílicos/química
Sais/química
Resinas Compostas/química
Quitosana/química
Módulo de Elasticidade
Metacrilatos/química
Antibacterianos/química
-Polietilenoglicóis/farmacologia
Ácidos Polimetacrílicos/farmacologia
Valores de Referência
Sais/farmacologia
Solubilidade
Streptococcus mutans/efeitos dos fármacos
Teste de Materiais
Testes de Sensibilidade Microbiana
Reprodutibilidade dos Testes
Análise de Variância
Estatísticas não Paramétricas
Resinas Compostas/farmacologia
Quitosana/farmacologia
Cura Luminosa de Adesivos Dentários
Resistência à Flexão
Lactobacillus acidophilus/efeitos dos fármacos
Metacrilatos/farmacologia
Antibacterianos/farmacologia
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1254788
Autor: Silva, Fernanda Britto de Melo; Nogueira, Bárbara de Oliveira; Alves, Adriana Terezinha Neves Novellino; Uzeda, Marcelo José Pinheiro Guedes de; Resende, Rodrigo Figueiredo de Brito.
Título: Diagnóstico e tratamento de Sialolitíase: relato de caso / Diagnosis and treatment of Sialolithiasis: Case Report
Fonte: Rev. cir. traumatol. buco-maxilo-fac;18(2):25-29, abr.-jun. 2018. ilus.
Idioma: pt.
Resumo: Sialolitos são estruturas calcificadas, que se desenvolvem no interior do sistema ductal salivar, em decorrência da deposição de sais de cálcio ao redor de um acúmulo de restos orgânicos no lúmen do ducto glandular. Acometem, com mais assiduidade, a glândula submandibular e são a causa mais comum de inflamações agudas ou crônicas nas glândulas salivares maiores. Manifestam-se, com maior frequência, em indivíduos adultos de meia-idade, e os sinais e sintomas mais comuns são a dor e a tumefação local. Podem ser evidenciados por radiografias convencionais, tomografia computadorizada, ressonância magnética, ultrassonografia, cintilografia, sialoendoscopia e sialografia. O tratamento inclui a eliminação espontânea mediante orientações ou uso de medicamentos, ou a remoção cirúrgica do sialolito, sendo necessária, em alguns casos, a exérese da própria glândula. Este trabalho tem como objetivo relatar o caso clínico do paciente S.L.M, 44 anos de idade, sexo feminino, caucasiana, atendida na clínica de Cirurgia Bucal da Universidade Federal Fluminense, apresentando um sialolito no sistema ductal da glândula submandibular do lado esquerdo. A paciente foi submetida à remoção cirúrgica do sialolito sob anestesia local, sem maiores intercorrências... (AU)

Sialolites are calcified structures that develop inside the salivary ductal system, due to the deposition of calcium salts around an accumulation of organic remains in the lumen of the glandular duct. They have a more frequent involvement of the submandibular gland and are the most common cause of acute or chronic inflammation in the major salivary glands. They occur more frequently in middle-aged adult patients and the most common signs and symptoms are local pain and swelling. They can be evidenced by conventional radiography, computed tomography, MRI, ultrasonography, scintigraphy, sialoendoscopy and sialography. Treatment includes spontaneous elimination, from guidelines or use of medications, or surgical removal of sialolite, in some cases, the excision of the gland itself. This study aims to report the clinical case of the patient S.L.M, 44 years old, female, Caucasian, attended at the Oral Surgery Clinic of the Federal Fluminense University, presenting a sialolite in the ductal system of the left submandibular gland. The patient was submitted to surgical removal of the sialolite, under local anesthesia, without major intercurrences... (AU)
Descritores: Glândula Submandibular
Cirurgia Bucal
Sialografia
Cálculos das Glândulas Salivares
-Dor
Sais
Sinais e Sintomas
Tomografia Computadorizada por Raios X
Resíduos de Alimentos
Inflamação
Anestesia Local
Limites: Humanos
Feminino
Adulto
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Ensaio Clínico
Responsável: BR310.1 - Biblioteca Professor Guilherme Simões Gomes


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-950822
Autor: Aftab, Usman; Zechel, David L; Sajid, Imran.
Título: Antitumor compounds from Streptomyces sp. KML-2, isolated from Khewra salt mines, Pakistan
Fonte: Biol. Res;48:1-10, 2015. ilus, graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: BACKGROUND: Actinomycetes are gram positive bacteria with high G + C content in their DNA and are capable of producing variety of secondary metabolites. Many of these metabolites possess different biological activities and have the potential to be developed as therapeutic agents. The aim of the present study was to screen actinomycetes inhabiting halophilic environment such as Khewra salt mines present in Pakistan for cytotoxic and antitumor compounds. RESULTS: An actiomycetes strain designated as Streptomyces sp. KML-2 was isolated from a saline soil of Khewra salt mines, Pakistan. The strain Streptomyces sp. KML-2 showed 84 % cytotoxic activity against larvae of Artemiasalina. In the screening phase, the strain exhibited significant antitumor activity with IC50 values of 12, 48 and 56 µg/ml against Hela, MDBK and Vero cell lines, respectively. After that extract from 20 l fermentation was used to purify secondary metabolites by several chromatographic techniques. Structure elucidation of isolated compounds revealed that it is highly stable producer of Chromomycin SA (1) and 1-(1H-indol-3-yl)-propane-1,2,3-triol (2). Both of the isolated compounds showed significant antitumor activity against Hela and MCF-7 cancer cell lines (IC50 values 8.9 and 7.8 µg/ml against Hela; 12.6 and 0.97 µg/ml against MCF-7, respectively). The 16S rRNA gene sequence (1437 bp) of the strain confirm its identity (99 %) with Streptomyces griseus. CONCLUSIONS: From this research work we were successful in isolating two potent antitumor compounds, Chromomycin SA and 1-(1H-indol-3-yl)-propane-1,2,3-triol from Streptomyces KML-2 strain, isolated from Khewra salt mine. As such this is the second report which confirms that S. griseus can produce Chromomycin SA without introducing any mutagenesis in its biosynthesizing gene cluster and isolated indole derivative is being reported first time from any member of actinomycetes group with having novel antitumor activity against Hela and MCF-7 cells Nucleotide sequences: Nucleotide sequence data reported are available in the GenBank database under the accession number: GenBank KJ009562.
Descritores: Microbiologia do Solo
Streptomyces/química
Antineoplásicos/farmacologia
-Paquistão
Filogenia
Artemia/classificação
Artemia/efeitos dos fármacos
Sais
Solo/química
Streptomyces/isolamento & purificação
Streptomyces/ultraestrutura
Streptomyces griseus/classificação
Sais de Tetrazólio
Células Vero
RNA Ribossômico 16S/genética
Cromomicinas/classificação
Cromomicinas/farmacologia
Células HeLa
Microscopia Eletrônica de Varredura
Linhagem Celular
Chlorocebus aethiops
Cromatografia/métodos
Análise de Sequência de RNA
Concentração Inibidora 50
Células MCF-7
Formazans
Glicerol/análogos & derivados
Glicerol/farmacologia
Larva/efeitos dos fármacos
Mineração
Antibacterianos/isolamento & purificação
Antibacterianos/farmacologia
Antineoplásicos/isolamento & purificação
Limites: Humanos
Animais
Bovinos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-782607
Autor: Otto, Sandy Mary; Serbai, Daiane; Novello, Daiana.
Título: Aceitabilidade sensorial de sopas elaboradas com diferentes sais substitutos de cloreto de sódio / Sensory acceptability of soup prepared with different salts sodium chloride substitutes
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;73(2):226-232, abr.-jun. 2014. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Neste estudo foram elaboradas formulações para analisar a aceitabilidade sensorial de sopas contendo sais substitutos de cloreto de sódio (NaCl). Na Etapa 1, foram formuladas sete amostras adicionadas de NaCl(0 a 0,60 %), para determinar a melhor porcentagem de sal. Na Etapa 2, com base no resultado da Etapa1, foram elaboradas mais sete amostras, adicionadas de sais de cloretos, em conjunto ou individualmente:sódio (NaCl), potássio (KCl), cálcio (CaCl2) e magnésio (MgCl2), nas concentrações de 0,25 a 0,50 %.Na Etapa 3, foram utilizadas as mesmas porcentagens de sais da Etapa 2, e acrescentando-se 0,30 % do“realçador de sabor” glutamato monossódico (GM). Na Etapa 1, as formulações com 0,40 e 0,50 % de NaCl obtiveram as maiores notas hedônicas, e a menor aceitação foi para aquela isenta de sal (0 %). Na Etapa 2, a adição dos cloretos 0,50 % (NaCl): 0,25 % (NaCl) + 0,25 % (KCl) e 0,25 % (NaCl) + 0,25 % (CaCl2)apresentaram maior aceitação. Na Etapa 3 houve aumento geral das notas, e a redução da aceitação foiobservada a partir da adição de 0,50 % (KCl) + 0,30 % (GM). Foi possível restringir o teor de NaCl em sopas, principalmente pela utilização conjunta dos NaCl, KCl ou CaCl2, sendo ainda plausível a utilização de GM para melhorar a aceitação sensorial...
Descritores: Cloreto de Sódio
Ingestão de Alimentos
Sais
Sopas
Limites: Humanos
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: biblio-871094
Autor: Corrêa, Daniela Saraiva.
Título: Estudo das alterações bioenergéticas induzidas por compostos sintéticos em Leishmania spp / Study of Bioenergetic Changes Induced by Synthetic Compounds in Leishmania spp.
Fonte: São Paulo; s.n; 2014. 152 p. ilus, map, tab, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a São Paulo (Estado). Secretaria da Saúde. Coordenadoria e Controle de Doenças. Programa de Pós-Graduação em Ciências para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: A leishmaniose é uma doença negligenciada, com especial incidência nos países em desenvolvimento; hoje em dia, 350 milhões de pessoas estão em risco de contrair esta doença, com 2 milhões de novos casos notificados anualmente. O tratamento é reduzido à quimioterapia, com uma escassez alarmante de medicamentos em uso clínico atual e diversos efeitos colaterais, além de relatos de resistência associados a muitos desses medicamentos. Todo esse contexto leva a necessidade da busca urgente de novos fármacos. Neste trabalho avaliou-se o potencial leishmanicida de 63 benzofenonas sintéticas, juntamente com o fármaco buparvaquona, uma naftoquinona usada atualmente para o tratamento da theileriose, sendo uma alternativa no estudo de reposicionamento de fármacos, sendo essa uma estratégia próspera e de baixo custo para a busca de novas drogas leishmanicidas...
Descritores: Fosforilação Oxidativa
Leishmaniose
Mitocôndrias
Sais
Transporte de Elétrons
Trifosfato de Adenosina
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação
BR91.2; W4, C824e, 2014


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-886625
Autor: GOLUNSKI, SIMONE; SILVA, MARCELI F; MARQUES, CAMILA T; ROSSETO, VANUSA; KAIZER, ROSILENE R; MOSSI, ALTEMIR J; RIGO, DIANE; DALLAGO, ROGÉRIO M; DI LUCCIO, MARCO; TREICHEL, HELEN.
Título: Purification of inulinases by changing the ionic strength of the medium and precipitation with alcohols
Fonte: An. acad. bras. ciênc;89(1):57-63, Jan,-Mar. 2017. tab.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT The present study evaluated the purification of inulinase by changing the ionic strength of the medium by addition of NaCl and CaCl2 followed by precipitation with n-propyl alcohol or iso-propyl alcohol. The effects of the concentration of alcohols and the rate of addition of alcohols in the crude extract on the purification yield and purification factor were evaluated. Precipitation caused an activation of enzyme and allowed purification factors up to 2.4-fold for both alcohols. The purification factor was affected positively by the modification of the ionic strength of the medium to 0.5 mol.L-1 NaCl before precipitation with the alcohol (n-propyl or iso-propyl). A purification factor of 4.8-fold and an enzyme yield of 78.1 % could be achieved by the addition of 0.5 mol.L-1 of NaCl to the crude extract, followed by the precipitation with 50 % (v/v) of n-propyl alcohol, added at a flow rate of 19.9 mL/min.
Descritores: Concentração Osmolar
Precipitação Química
Álcoois/química
Glicosídeo Hidrolases/isolamento & purificação
Glicosídeo Hidrolases/química
-Valores de Referência
Sais/química
Solventes/química
Kluyveromyces/isolamento & purificação
Kluyveromyces/química
Cloreto de Cálcio/química
Cloreto de Sódio/química
Reprodutibilidade dos Testes
Meios de Cultura/química
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1066547
Autor: Lara, Walkiria H(edt); Takahashi, Mickiko Y(edt).
Título: Determinação espectrofotométrica de nitritos e nitratos em sais de cura
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;34(Único):35-39, 1974. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Foi aplicado um metodo espectrofotométrico para determinação de nitritos e nitratos de sódio em sais de cura. Baseia-se nas observações de Wetters & Uglum(1970)de que a razão entre as absorbâncias da solução aquoasa de nitrito de sódio a 355 e a 302 nm é constante e igual a 2,5 e que nitrato de sódio a não absorve 355nm, mas tem uma banda caracteristica a 302 nm. O fato de não haver interferência de íons cloreto nestas relações torna o processo apropriado ao controle analitico de nitrito em sais minerais de cura, simples, com a vantagem de ser direto. Trinta amostras conhecidas foram analisadas e os resultados, comparados aos obtidos pelos métodos clássicos, mostraram boa correlação...
Descritores: Determinação
Nitratos
Nitritos
Sais
Responsável: BR76.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-828208
Autor: Munaganti, Rajesh Kumar; Muvva, Vijayalakshmi; Konda, Saidulu; Naragani, Krishna; Mangamuri, Usha Kiranmayi; Dorigondla, Kumar Reddy; Akkewar, Dattatray. M.
Título: Antimicrobial profile of Arthrobacter kerguelensis VL-RK_09 isolated from Mango orchards
Fonte: Braz. j. microbiol;47(4):1030-1038, Oct.-Dec. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract An actinobacterial strain VL-RK_09 having potential antimicrobial activities was isolated from a mango orchard in Krishna District, Andhra Pradesh (India) and was identified as Arthrobacter kerguelensis. The strain A. kerguelensis VL-RK_09 exhibited a broad spectrum of in vitro antimicrobial activity against bacteria and fungi. Production of bioactive metabolites by the strain was the highest in modified yeast extract malt extract dextrose broth, as compared to other media tested. Lactose (1%) and peptone (0.5%) were found to be the most suitable carbon and nitrogen sources, respectively, for the optimum production of the bioactive metabolites. The maximum production of the bioactive metabolites was detected in the culture medium with an initial pH of 7, in which the strain was incubated for five days at 30 °C under shaking conditions. Screening of secondary metabolites obtained from the culture broth led to the isolation of a compound active against a wide variety of Gram-positive and negative bacteria and fungi. The structure of the first active fraction was elucidated using Fourier transform infrared spectroscopy, electrospray ionization mass spectrometry, 1H and 13C nuclear magnetic resonance spectroscopy. The compound was identified as S,S-dipropyl carbonodithioate. This study is the first report of the occurrence of this compound in the genus Arthrobacter.
Descritores: Arthrobacter/isolamento & purificação
Arthrobacter/metabolismo
Mangifera/microbiologia
Anti-Infecciosos/metabolismo
Anti-Infecciosos/farmacologia
-Sais/metabolismo
Temperatura
Carbono/metabolismo
Testes de Sensibilidade Microbiana
Metaboloma
Metabolômica/métodos
Concentração de Íons de Hidrogênio
Anti-Infecciosos/isolamento & purificação
Anti-Infecciosos/química
Minerais/metabolismo
Nitrogênio/metabolismo
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-788979
Autor: Oladunjoye, Adebola O; Singh, Suren; Ijabadeniyi, Oluwatosin A.
Título: Inactivation of Listeria monocytogenes ATCC 7644 on fresh-cut tomato using nisin in combinations with organic salts
Fonte: Braz. j. microbiol;47(3):757-763, July-Sept. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT The inhibition of Listeria monocytogenes ATCC 7644 on fresh-cut tomato was investigated using nisin alone, and in combinations with organic salts. Nisin at a concentration of 5000 UI/mL was introduced alone or in combination with an organic salt (sodium citrate or sodium acetate each at 3 and 5 g/100 mL each) on fresh-cut tomato previously inoculated with 108 CFU/mL of L. monocytogenes ATCC 7644. Chlorine at 200 ppm was used as a control. The inoculated samples were incubated at different temperatures (4, 10 and 25 °C) and examined at 0, 24, 48 and 72 h. The effects of the antimicrobial treatments on quality parameters of tomato (pH, soluble solids, titratable acidity and vitamin C) were also evaluated, and colour parameters were observed at the lowest storage temperature for 10 days. Both nisin and the organic salts inhibited growth of L. monocytogenes, but the combinations of two compounds were more effective. The nisin-sodium citrate (5%) combination was significantly (p ≤ 0.05) effective, while chlorine was least effective against L. monocytogenes. The quality parameters were substantially retained, especially at 4 °C, suggesting good shelf stability at a low temperature. These results substantiate the use of the cheap and eco-friendly approach to reducing this pathogen of health concern in common fresh produce.
Descritores: Sais/farmacologia
Lycopersicon esculentum/microbiologia
Listeria monocytogenes/efeitos dos fármacos
Nisina/farmacologia
-Contagem de Colônia Microbiana
Viabilidade Microbiana/efeitos dos fármacos
Microbiologia de Alimentos
Conservação de Alimentos/métodos
Conservantes de Alimentos
Listeria monocytogenes/isolamento & purificação
Antibacterianos/farmacologia
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-839452
Autor: Çoban, Esin Poyrazoglu; Firinci, Rukiye; Biyik, Halil; Günay, Muhammet Emin.
Título: Unsymmetrically substituted imidazolium salts: synthesis, characterization and antimicrobial activity
Fonte: Braz. J. Pharm. Sci. (Online);53(1):e15075, 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: TUBITAK.
Resumo: ABSTRACT Unsymmetrically substituted imidazolium salts were synthesized and characterized using 1H-NMR and 13C-NMR. The antimicrobial activities of the salts were evaluated using the agar-well diffusion method against 14 bacteria and five yeasts. The minimal inhibitory concentrations (MIC) against seven bacteria and one yeast were also determined. Among the test compounds applied, 1, 2, 3, 6 and 11 showed activities against Micrococcus luteus ATCC 9341, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Bacilllus cereus ATCC 11778, Bacillus subtilis ATCC 6633, Bacillus thuringiensis, Listeria monocytogenes ATCC 19112 and Candida trophicalis. However, compounds 1, 2 and 3 showed the highest antimicrobial activities against Micrococcus luteus ATCC 9341, Stapylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Bacilllus cereus ATCC 11778 and Bacillus subtilis ATCC 6633 with inhibition zones of 14-20 mm. In addition, compound 6 have only demonstrated activities against Candida trophicalis while compounds 4, 5, 7, 8, 9, 10, 12, 13 and 14 had no effect on test microorganisms.
Descritores: Sais/análise
Imidazóis/farmacocinética
Anti-Infecciosos/análise
-Espectroscopia de Ressonância Magnética/instrumentação
Imidazóis/metabolismo
Responsável: BR1.1 - BIREME



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