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Id: lil-616836
Autor: Brum, Fabrício Barros; Macagnan, Fernanda Teixeira; Monego, Magda Aita; kaminski, Tiago André; Silva, Leila Picolli da.
Título: Aplicação de ácido fítico em produto cárneo tipo hambúrguer / Phytic acid addition into hamburger-type meat product
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;70(1):47-52, jan.-mar. 2011. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Neste trabalho foram avaliados os efeitos da adição de ácido fítico sobre a cor e os indicadores de vida de prateleira em produto cárneo do tipo hambúrguer. Os produtos preparados por três tratamentos com ácido fítico (0,08; 0,10; e 0,20) e um padrão com adição de eritorbato de sódio (0,10) foram armazenados a -20 ºC por 90 dias com análises periódicas a cada 15 dias. O tratamento-padrão mostrou ser mais eficiente na manutenção de cor nos períodos iniciais, enquanto que o tratamento com 0,20 de ácido fítico apresentou menor variação na coloração e maior intensidade de cor no período final de armazenamento. Os valores de pH não variaram significativamente e mantiveram-se adequados ao produto. Os valores de substâncias reativas ao ácido tiobarbitúrico apresentaram comportamento inicial anômalo, com estabilização após 30 dias na presença das diferentes concentrações de ácido fítico, e manutenção de valores significativamente inferiores ao produto-padrão. O presente estudo mostra o potencial efeito do ácido fítico em produto cárneo tipo hambúrguer.
Descritores: Antioxidantes
Carne
Sódio
Ácido Fítico
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Costa, Neuza Maria Brunoro
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Id: lil-595173
Autor: Andrade, Glaucia Ferreira; Dantas, Maria Inês de Souza; Piovesan, Newton Diniz; Nunes, Renato Moreira; Barros, Everaldo Gonçalves de; Costa, Neuza Maria Brunoro; Martino, Hércia Stampini Duarte.
Título: Tratamento térmico adequado proporciona melhoria da qualidade nutricional de farinhas de soja elaboradas a partir de novos cultivares destinados à alimentação humana / Adequate heat treatment improves the nutritional quality of soybean flours from new cultivars for human consumption purpose
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;69(4):537-544, out.-dez. 2010. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O efeito do calor seco sobre índices de urease, a solubilidade proteica e a desfosforilação de ácido fítico foram avaliados em grãos de diferentes cultivares de soja. Os grãos foram submetidos à temperatura de 130ºC, 150ºCe 170ºC por 30 minutos e, posteriormente, triturados. Foram realizadas as análises de urease, da solubilidade proteica e dos teores de hexafosfato, pentafosfato, tetrafosfato e trifosfato de inositol. O tratamento a 130ºC foi insuficiente para inativar a atividade da urease e a temperatura de 170°C ultrapassou o limite adequado; os valores desejáveis foram obtidas a 150°C. A solubilidade da proteína diferiu entre as temperaturas aplicadas (p< 0,05). O processamento térmico sob temperatura de 150°C indicou ser adequado por apresentar valores de solubilidade proteica entre 70% a 85%. O teor de hexafosfato de inositol foi 46% menor no cultivar convencional. Ocorreu redução média de 37,7% de IP6 no tratamento dos grãos de soja a 150ºC, quando comparado a de130ºC. O tratamento térmico a 150ºC por 30 minutos foi o melhor para processar a soja, proporcionar adequada solubilidade proteica na redução da atividade de urease, além de reduzir a concentração de inositóis hexa e pentafosfatos, sem afetar a concentração dos inositóis tetra e trifosfato.

The present work analyzed the effect of dry heat on grains from different soybean cultivars, and the indicesof urease, protein solubility and dephosphorylation of phytic acid were determined. The grains were exposedto temperatures at 130ºC, 150ºC and 170ºC for 30 minutes, and then powdered. Analyses of urease, proteinsolubility, and inositol hexaphosphate, pentaphosphate, tetrafhosphate and triphosphate were carried out.The treatment of grains at 130ºC was insufficient to inactivate the urease activity, while the temperatureat 170°C exceeded the appropriate limit; at 150°C desirable values were observed. The protein solubilitydiffered among the employed temperatures (p < 0.05). Heating processing at 130°C was not appropriate, butat 150°C indicated to be suitable temperature, as the protein solubility values were between 70% and 85%.Inositol hexaphosphate content was 46% lower in the conventional cultivar. An average reduction of 37.7%for the IP6 was observed in treating the soybean grains at 150ºC, in comparison with 130ºC. The heatingtreatment at 150ºC for 30 minutes was the most adequate for processing the soybean, and for providingappropriate protein solubility, reduced urease activity and reduced concentration of inositol penta- andhexaphosphates, without affecting the inositol tetra- and tri-phosphates concentrations.Key words. soybean, urease, protein solubility, phytic acid.
Descritores: Dieta
Soja
Qualidade dos Alimentos
Solubilidade
Tratamento Térmico
Urease
Ácido Fítico
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: GOVERNMENT PUBLICATIONS
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Texto completo SciELO Venezuela
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Id: lil-785927
Autor: Aguilar-García, Carlos; Hevia, Patricio; Núnez, Máryuri.
Título: Minerales, ácido fítico y γ-oryzanol en harinas integrales y salvados de tres variedades de arroz (oryza sativa l) cultivadas en venezuela / Minerals, phytic acid and γ-oryzanol in whole wheat flour and bran of three varieties of rice (oryza sativa l) grown in venezuela
Fonte: An. venez. nutr;27(2):252-257, dic. 2014. tab.
Idioma: es.
Resumo: El propósito de esta investigación fue determinar el contenido de algunos minerales, de ácido fítico y de γ-oryzanol en harinas integrales y salvados de tres cultivares (Cimarrón, Fonaiap 1 y Zeta 15) de arroz (Oryza sativa L) cosechados en Venezuela. Los minerales (Ca, Mg, Fe y Zn) fueron cuantificados por espectrofotometría de absorción atómica, mientras que el fósforo (P) y el ácido fítico fueron estimados a través de un método colorimétrico. El γ-oryzanol se cuantificó por HPLC. En general, el contenido de minerales fue mayor en la harina y en el salvado de la variedad Zeta 15. El contenido de P (400,0 ± 5,00 mg/100 g) y Mg (60,0 ± 0,00 mg/100 g) fue menor en la harina de la variedad Cimarrón, mientras que en los salvados de las distintas variedades se observaron valores significativamente altos de P (1860 ± 2,00 - 2185 ± 0,58 mg/100 g) y Ca (66,7 ± 1,15 ­ 73,3 ± 1,53 mg/100 g). Las tres variedades evaluadas representan importantes fuentes de ácido fítico y γ-oryzanol; sin embargo, la variedad Cimarrón fue la que exhibió las menores concentraciones de estos compuestos bioactivos. Basado en los resultados obtenidos, las harinas integrales y los salvados representan una fuente importante de minerales, de ácido fítico y de γ-oryzanol. La concentración de todos los microcomponentes es significativamente superior en los salvados con respecto a las harinas, lo que los convierte en una atractiva alternativa para la obtención de compuestos con actividad biológica de interés para la salud humana(AU)

The objective of this study was to determine the content of some minerals, phytic acid and γ-oryzanol in whole-grain flour and bran in three cultivars (Cimarrón, Fonaiap 1 y Zeta 15) of rice (Oryza sativa L) in Venezuela. The minerals were (Ca, Mg, Fe y Zn) quantified by Atomic Absorption Spectrophotometry while that the phosphorus (P) and phytic acid were determined using a colorimetric method. The γ-oryzanol was quantified by HPLC. In general, the mineral contents were higher in flour than bran in the cultivar Zeta 15. The P (400,0 ± 5,00 mg/100 g) and Mg (60,0 ± 0,00 mg/100 g) contents were lower in flour of the cultivar Cimarrón, while that were observed higher values of P (1860 ± 2,00 - 2185 ± 0,58 mg/100 g) and Ca (66,7 ± 1,15 ­ 73,3 ± 1,53 mg/100 g) in the bran of different cultivars. The three cultivars evaluated are an important source of phytic acid and γ-oryzanol; however, the Cimarrón cultivar exhibited the lowest concentrations of these bioactive compounds. Based on these results, whole-grain flours and brans may offer a good source of minerals, phytic acid and γ-oryzanol. The concentrations of all micro compounds evaluated were higher in the brans than the flours, this become the bran an attractive alternative to obtain compounds with biological activity of interest for human health(AU)
Descritores: Ácido Fítico
Oryza
Doenças Cardiovasculares
Diabetes Mellitus
Farinha/análise
Poaceae
Minerais
-Índice de Massa Corporal
Neoplasias do Colo
Sobrepeso
Tecnologia de Alimentos
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-997479
Autor: Carvalho Filho, Domingos Urquiza de; Figueiredo, Agustinho Valente de; Lopes, João Batista; Almendra, Snaylla Natyelle de Oliveira; Costa, Elvania Maria da Silva; Gomes, Pedro Eduardo Bitencourt; Merval, Ramon Rego.
Título: Dietas com fitase para frangos de corte alojados em ambientes com diferentes sistemas de climatização / Diets with phytase for broilers housed in environments with differenta air-conditioning systems
Fonte: Rev. bras. ciênc. vet;22(3-4):180-187, jul.-dez.2015. il..
Idioma: pt.
Resumo: O experimento foi conduzido para avaliar o efeito de diferentes níveis de fitase nas dietas de frangos de corte sobre as variáveis de desempenho, rendimento de carcaça e cortes, incorporação de proteína bruta, cálcio e fósforo na carcaça e teores de nitrogênio, cálcio e fósforo na cama das aves aos 41 dias de idade. Seiscentos e quarenta pintos de um dia foram distribuídos em boxes em delineamento inteiramente casualizado, esquema fatorial 5 x 2, com cinco níveis de fitase: 0, 1000, 2000, 3000 e 4000 FTU por kg de ração, com quatro repetições e 16 aves na unidade experimental, associados a dois ambientes (galpão com ventilação e nebulização e galpão com ventilação sem nebulização). As aves receberam dietas isonutritivas à base de milho e farelo de soja, formuladas para atender as exigências nutricionais, exceto para fósforo disponível, que foi reduzido em 20% da exigência. O ambiente com ventilação e nebulização reduziu a temperatura média da pele, melhorou a viabilidade da criação e as variáveis de desempenho de frangos de corte. Além disso, aumentou a incorporação de proteína bruta e fósforo na carcaça das aves, bem como elevou os teores de nitrogênio, cálcio e fósforo na cama, em relação ao ambiente com apenas ventilação. A suplementação com fitase até 4000 FTU por kg da dieta aumentou o rendimento de peito.

The experiment was conducted to evaluate effect of different levels of phytase in broiler diets on performance variables, carcass yield and cuts, incorporation of crude protein, calcium and phosphorus in housing and levels of nitrogen, calcium and phosphorus in bed birds at 41 days of age. Six hundred and forty day-old chicks were distributed in boxes in a randomized design, factorial scheme 5 x 2, with five levels of phytase: 0, 1000, 2000, 3000 and 4000 FTU per kg diet, with four replications and 16 birds in experimental unit associated with two rooms (shed with ventilation and fogging and shed with ventilation without fogging). Birds were fed diets isonutrient maize and soybean meal, formulated to meet nutritional requirements, except for available phosphorus, which was reduced in 20% of requirement. The room with ventilation and fogging reduced skin temperature, improved feasibility and performance variables of broilers. It also increased incorporation of crude protein and phosphorus in poultry housing and elevated levels of nitrogen, calcium and phosphorus in bed, in relation to environment with only ventilation. Phytase supplementation to 4000 FTU per kg diet increased breast meat yield.
Descritores: Ácido Fítico
Galinhas
-Fósforo
Poluição Ambiental
Temperatura Alta
Limites: Animais
Responsável: BR409.1 - Biblioteca


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Id: biblio-882069
Autor: Greiner, Ralf; Konietzny, Ursula.
Título: Functional properties of phytate / Propriedades funcionais do fitato
Fonte: Nutrire Rev. Soc. Bras. Aliment. Nutr;32(2):75-89, 2007.
Idioma: en.
Resumo: Phytate [myo-inositol (1,2,3,4,5,6) hexakisphosphate], a naturally compound formed during maturation of plant seeds and grains, is a common constituent of plant-derived foods. The major concern about the presence of phytate in thediet is its negative effect on mineral uptake. Minerals of concern in this regardin clude Zn2+, Fe2+/3+, Ca2+, Mg2+, Mn2+, and Cu2+. Especially zinc and iron deficiencies were reported as a consequence of high phytate intakes. In addition, a negative effect on the nutritional value of protein by dietary phytate is discussed. Consumption of phytate, however, seems not to have only negative effects on human health. Dietary phytate was reported to prevent kidney stone formation, protect against diabetes mellitus, caries, atherosclerosis and coronary heart disease as well as against a variety of cancers. Furthermore, individual myo-inositol phosphate esters have been proposed to be metabolicall y active. D-myo-inositol(1,2,6)trisphosphate, for example, has been studied in respect to prevention of diabetes complications and treatment of chronic inflammations as well as cardiovascular diseases and due to its antiangiogenic and antitumour effects myo-inositol(1,3,4,5,6) pentakisphosphate was suggested as a promising compound for anticancer therapeutic strategies

El fitato, (1,2,3,4,5,6) hexafosfato de mio-inositol, compuesto que se forma naturalmente durante la maduración de las semillas ygranos, es un constituyente común de los alimentos vegetales. La mayor preocupación con la presencia de fitato es su efecto negativo en la absorción de minerales, particularmente Zn2+, Fe2+/3+, Ca2+, Mg2+, Mn2+, e Cu2+.Las deficiencias de zinc y hierro, fueron relacionadas con altas ingestas de fitato. Es discutido también su efecto negativo en el valor biológico de las proteínas. Sin embargo, el consumo de fitato parece no tener solamente efectos negativos para la salud humana. Fue descripto, por ejemplo, un efecto protector del fitato contra la formación de cálculos renales, contra la diabetes mellitus, formación de caries, ateriosclerosis y enfermedades coronarias, como también contra una gran variedad de tipos de tumores malignos. Además, ha sido propuesto que, individualmente, algunos ésteres de fosfato de mio-inositol sean metabólicamente activos. Hay estudios relacionando el (1,2,6) trisfosfato de D-mio-inositol con la prevención de complicaciones de la diabetes y con el tratamiento de inflamaciones crónicas y de enfermedades cardiovasculares; el (1,3,4,5,6)pentafosfato de mio-inositol, debido a sus efectosanti-angiogénicos y anti-tumorales, fue sugerido como un compuesto promisor en las estratégias terapéuticas contra el cáncer

O fitato, (1,2,3,4,5,6) hexafosfato de mio-inositol], composto que ocorre naturalmente e é formado durante a maturação de sementes e grãos, é um constituinte comum de alimentos vegetais. A maior preocupação com a presença de fitato na dieta é seu efeito negativo na absorção de minerais, particularmente Zn2+, Fe2+/3+, Ca2+, Mg2+, Mn2+, e Cu2+. As deficiências de zinco e de ferro, em especial, foram relacionadas com altas ingestões de fitato. É discutido, também, o efeito negativo do fitato no valor biológico de proteínas. Por outro lado, o consumo de fitato parece não ter somente efeitos negativos para a saúde humana. Foi descrito, por exemplo, um efeito protetor do fitato contra a formação de cálculos renais, contra diabetes Mellitus, formação de cáries, aterosclerose e doença coronariana, bem como contra uma grande variedade de tipos de tumores malignos. Além disso, foi proposto que, individualmente, alguns ésteres de fosfato de mio-inositol sejam metabolicamente ativos. Assim, há estudos relacionando o (1,2,6) trisfosfato de D-mio-inositol com a prevenção das complicações do diabetes e com o tratamento de inflamações crônicas e de doenças cardiovasculares; o(1,3,4,5,6) pentafosfato de mio-inositol, devido a seus efeitos anti-angiogênicos e anti-tumorais, foi sugerido como um composto promissor nas estratégias terapêuticas contra o câncer
Descritores: Ácido Fítico/efeitos adversos
Ácido Fítico/metabolismo
Ácido Fítico/uso terapêutico
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1600.9


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Id: lil-767038
Autor: Martínez-Esteve, Andrés; García-Gómez, Francisco Javier; Cuenca-Cuenca, Juan Ignacio; Tirado-Hospital, Juan Luis.
Título: Early peritoneal-scrotal leakage in a patient submitted to peritoneal dialysis demonstrated by dynamic peritoneal 99mTc-phytate scintigraphy
Fonte: Int. braz. j. urol;41(5):1027-1029, Sept.-Oct. 2015. graf.
Idioma: en.
Descritores: Doenças dos Genitais Masculinos/etiologia
Doenças dos Genitais Masculinos
Diálise Peritoneal/efeitos adversos
Doenças Peritoneais/etiologia
Doenças Peritoneais
Escroto
-Soluções para Diálise
Compostos de Organotecnécio
Ácido Fítico
Peritônio
Compostos Radiofarmacêuticos
Limites: Idoso
Humanos
Masculino
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-748253
Autor: Monteiro, Paulo S.; Guimarães, Valéria M.; Melo, Ricardo R. de; Rezende, Sebastião T. de.
Título: Isolation of a thermostable acid phytase from Aspergillus niger UFV-1 with strong proteolysis resistance
Fonte: Braz. j. microbiol;46(1):251-260, 05/2015. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: An Aspergillus niger UFV-1 phytase was characterized and made available for industrial application. The enzyme was purified via ultrafiltration followed by acid precipitation, ion exchange and gel filtration chromatography. This protein exhibited a molecular mass of 161 kDa in gel filtration and 81 kDa in sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE), indicating that it may be a dimer. It presented an optimum temperature of 60 °C and optimum pH of 2.0. The KM for sodium phytate hydrolysis was 30.9 mM, while the kcat and kcat/KM were 1.46 ×105 s−1 and 4.7 × 106 s−1.M−1, respectively. The purified phytase exhibited broad specificity on a range of phosphorylated compounds, presenting activity on sodium phytate, p-NPP, 2- naphthylphosphate, 1- naphthylphosphate, ATP, phenyl-phosphate, glucose-6-phosphate, calcium phytate and other substrates. Enzymatic activity was slightly inhibited by Mg2+, Cd2+, K+ and Ca2+, and it was drastically inhibited by F−. The enzyme displayed high thermostability, retaining more than 90% activity at 60 °C during 120 h and displayed a t1/2 of 94.5 h and 6.2 h at 70 °C and 80 °C, respectively. The enzyme demonstrated strong resistance toward pepsin and trypsin, and it retained more than 90% residual activity for both enzymes after 1 h treatment. Additionally, the enzyme efficiently hydrolyzed phytate in livestock feed, liberating 15.3 μmol phosphate/mL after 2.5 h of treatment.
Descritores: /isolamento & purificação
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/isolamento & purificação
/metabolismo
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/metabolismo
Aspergillus niger/enzimologia
-/química
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/química
Precipitação Química
Cromatografia em Gel
Cromatografia por Troca Iônica
Eletroforese em Gel de Poliacrilamida
Estabilidade Enzimática
Inibidores Enzimáticos/análise
Concentração de Íons de Hidrogênio
Hidrólise
Cinética
Peso Molecular
Multimerização Proteica
Proteólise
Peptídeo Hidrolases/metabolismo
Ácido Fítico/metabolismo
Especificidade por Substrato
Temperatura
Ultrafiltração
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-714891
Autor: Ojeda, Álvaro; Villavicencio, Iraidis; Linares, Zoraida.
Título: Fósforo fítico y actividad de fitasa en fórmulas infantiles basadas en cereales
Fonte: Arch. latinoam. nutr;62(4):370-375, dic. 2012. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El ácido fítico es un ácido orgánico presente en granos de cereales. El fósforo contenido en su molécula (PFi) no es absorbible por una baja solubilidad, aunque su biodisponibilidad puede incrementarse por la actividad de enzimas fitasas (AFi). Con el objetivo de cuantificar el contenido de PFi y AFi en suplementos elaborados a partir de cereales y destinados a infantes lactantes, se seleccionaron cinco fórmulas de amplia distribución en mercados locales,identificadas de acuerdo a los cereales base de su composición como: A (arroz), T (trigo), ATS (arroz, trigo y aislado de soya), ATM (arroz, trigo y maíz) y ATMS (arroz, trigo, maíz y aislado de soya). Se tomaron cinco muestras por fórmula, cada una correspondiente a un envase (400 a 500 g) elaborado en lotes diferentes y con fecha de vencimiento posterior al muestreo. La proteína cruda varió de 16,8 a 7,2%, con el mayor valor para ATS, y los menores para T y ATM (P< 0,01). El extracto etéreo mostró un rango de 0,31 a 0,75%, mientras la relación calcio:fósforo entre 1,6 en ATM y 1,1 para el resto. El PFi representó el 61,5% del fósforo total en T, con diferencias (P< 0,01) respecto al resto (39,9 ± 6,8%). Sólo se detectó AFi en ATM, T y ATS (570, 300 y 152 U/kg, respectivamente). Se concluye que la composición química se ajustó a lo reportado por los fabricantes, con un elevado contenido de PFi y una AFi fundamentalmente asociados a la presencia de trigo en las fórmulas.

Phytic phosphorus and phytase activity in cerealbased infant formulas. Phytic acid is an organic acid present in cereal grains. The phosphorus inside its molecule (PPhy) is not available because of its low solubility, though the bioavailability could be increased by the activity of phytase enzymes (PhyA). With the purpose of quantifying the PPhy and PhyA in supplements manufactured from cereals and intended for lactating infants, five formulas of wide distribution in local markets were selected and identified depending on the main vegetable ingredients as A (rice), T (wheat), ATS (rice, wheat and soy isolate), ATM (rice, wheat and maize) and ATMS (rice, wheat, maize and soy isolate). Five samples were taken from each formula, each one corresponded to a commercial brand (400 to 500 g), coming from different batches and before their expiration date. The crude protein ranged from 7.2 to 16.8%, with de highest value for ATS and the lowest for T and ATM (P< 0.01). Ether extract varied from 0.31 to 0.75%, while the calcium: phosphorus ratio from 1.6 for ATM, to 1.1 for the rest. The PPhy was 61.5% of the total phosphorus in T, with differences (P<0.01) compared to the other formulas (39.9 ± 6.8%).PhyA was only detected in ATS, T and ATM (152,300 and 570 U/kg, respectively). The chemical composition complied with the manufacturer report, with a high content of PPhy and PhyA associated to the wheat presence in the formula.
Descritores: /metabolismo
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/metabolismo
Grão Comestível/enzimologia
Fórmulas Infantis/química
Fósforo/análise
Ácido Fítico/química
-/química
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/química
Disponibilidade Biológica
Suplementos Nutricionais/análise
Tecnologia de Alimentos
Fósforo/metabolismo
Venezuela
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Texto completo SciELO Venezuela
Costa, Neuza Maria Brunoro
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Id: lil-710610
Autor: Nakajima, Vânia Mayumi; Costa, Neuza Maria Brunoro; Martino, Hércia Stampini Duarte; Queiroz, Valéria Aparecida Vieira; Guimarães, Paulo Evaristo de Oliveira; Oliveira, Pedro Vitoriano.
Título: Iron bioavailability of different maize genotypes developed in a breeding program: in vitro and in vivo studies
Fonte: Arch. latinoam. nutr;62(2):103-111, jun. 2012. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: The objective of this study was to evaluate iron bioavailability of maize genotypes, and analyze the correlation between in vitro and in vivo methods. Dialysable iron was analyzed in 13 genotypes from which 5 were selected for the biological assay. Mean iron content of the genotypes (n=13) was 17.93±2.93 mg kg-1. Phytate varied from 0.77% to 1.03%; phytate: iron molar ratio from 30.64 to 55.41; and soluble iron from 13.17 to 39.63%. The highest value for dialysable iron was 19.14%. In the biological assay, the control group, that received ferrous sulphate, did not present significant difference between the genotypes for Hb gain, Hb gain per gram of iron consumed and HRE. Hb gain did not present a significant correlation with in vitro assay. However, there were positive correlations varying from 0.653 to 0.809. The maize genotypes evaluated presented a good bioavailability since the genotypes showed the same result in hemoglobin gain than control group.

Biodisponibilidade de ferro de diferentes genótipos de milho desenvolvidos em programa de melhoramento genético: estudos in vitro e in vivo. O objetivo deste estudo foi avaliar a biodisponibilidade do ferro de genótipos de milho e analisar a correlação entre métodos in vitro e in vivo. Ferro dialisável foi analisado em13 genótipos, a partir do qual 5 foram selecionados para o ensaio biológico. A média de teor de ferro dos genótipos (n= 13) foi 17,93 ± 2,93 mg kg-1. O teor de fitato variou de 0,77% a 1,03%; razão molar fitato:ferro de 30,64 a 55,41; e ferro solúvel de 13,17 a 39,63%.O valor mais alto para o ferro dialisável foi 19,14%. No ensaio biológico, o grupo controle, que recebeu sulfato ferrso, não apresentou diferença significativa entre os genótipos no ganho Hb, ganho de Hb por grama de ferro consumido e HRE. Ganho de Hb não apresentou correlação significativa com o ensaio in vitro. No entanto, houve correlações positivas variando de 0,653 a 0,809. Os genótipos de milho avaliados apresentaram uma boa biodisponibilidade uma vez que os genótipos apresentaram o mesmo resultado quanto ao ganho de hemoglobina em relação ao grupo controle.
Descritores: Anemia Ferropriva/prevenção & controle
Alimentos Fortificados/análise
Ferro na Dieta/farmacocinética
Ácido Fítico/análise
Plantas Geneticamente Modificadas/química
Zea mays/genética
-Anemia Ferropriva/dietoterapia
Disponibilidade Biológica
Cruzamento
Bioensaio/métodos
Diálise
Genótipo
Hemoglobinas/metabolismo
Ferro na Dieta/análise
Ratos Wistar
Espectrofotometria Atômica
Zea mays/química
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: lil-707539
Autor: Avilán Rovira, J. M.
Título: La Gaceta Medica de Caracas hace: 100, 50, 25 años / The Gaceta Medica of Caracas: 100, 50, 55 years ago
Fonte: Gac. méd. Caracas;121(1):66-67, ene.-mar. 2013.
Idioma: es.
Descritores: Ácido Fítico/farmacologia
Plantas Medicinais
Chumbo/toxicidade
Síndrome de Imunodeficiência Adquirida/diagnóstico
-Publicações Periódicas como Assunto/tendências
Tipo de Publ: Overall
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha



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