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Id: biblio-997479
Autor: Carvalho Filho, Domingos Urquiza de; Figueiredo, Agustinho Valente de; Lopes, João Batista; Almendra, Snaylla Natyelle de Oliveira; Costa, Elvania Maria da Silva; Gomes, Pedro Eduardo Bitencourt; Merval, Ramon Rego.
Título: Dietas com fitase para frangos de corte alojados em ambientes com diferentes sistemas de climatização / Diets with phytase for broilers housed in environments with differenta air-conditioning systems
Fonte: Rev. bras. ciênc. vet;22(3-4):180-187, jul.-dez.2015. il..
Idioma: pt.
Resumo: O experimento foi conduzido para avaliar o efeito de diferentes níveis de fitase nas dietas de frangos de corte sobre as variáveis de desempenho, rendimento de carcaça e cortes, incorporação de proteína bruta, cálcio e fósforo na carcaça e teores de nitrogênio, cálcio e fósforo na cama das aves aos 41 dias de idade. Seiscentos e quarenta pintos de um dia foram distribuídos em boxes em delineamento inteiramente casualizado, esquema fatorial 5 x 2, com cinco níveis de fitase: 0, 1000, 2000, 3000 e 4000 FTU por kg de ração, com quatro repetições e 16 aves na unidade experimental, associados a dois ambientes (galpão com ventilação e nebulização e galpão com ventilação sem nebulização). As aves receberam dietas isonutritivas à base de milho e farelo de soja, formuladas para atender as exigências nutricionais, exceto para fósforo disponível, que foi reduzido em 20% da exigência. O ambiente com ventilação e nebulização reduziu a temperatura média da pele, melhorou a viabilidade da criação e as variáveis de desempenho de frangos de corte. Além disso, aumentou a incorporação de proteína bruta e fósforo na carcaça das aves, bem como elevou os teores de nitrogênio, cálcio e fósforo na cama, em relação ao ambiente com apenas ventilação. A suplementação com fitase até 4000 FTU por kg da dieta aumentou o rendimento de peito.

The experiment was conducted to evaluate effect of different levels of phytase in broiler diets on performance variables, carcass yield and cuts, incorporation of crude protein, calcium and phosphorus in housing and levels of nitrogen, calcium and phosphorus in bed birds at 41 days of age. Six hundred and forty day-old chicks were distributed in boxes in a randomized design, factorial scheme 5 x 2, with five levels of phytase: 0, 1000, 2000, 3000 and 4000 FTU per kg diet, with four replications and 16 birds in experimental unit associated with two rooms (shed with ventilation and fogging and shed with ventilation without fogging). Birds were fed diets isonutrient maize and soybean meal, formulated to meet nutritional requirements, except for available phosphorus, which was reduced in 20% of requirement. The room with ventilation and fogging reduced skin temperature, improved feasibility and performance variables of broilers. It also increased incorporation of crude protein and phosphorus in poultry housing and elevated levels of nitrogen, calcium and phosphorus in bed, in relation to environment with only ventilation. Phytase supplementation to 4000 FTU per kg diet increased breast meat yield.
Descritores: Ácido Fítico
Galinhas
-Fósforo
Poluição Ambiental
Temperatura Alta
Limites: Animais
Responsável: BR409.1 - Biblioteca


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Id: biblio-882069
Autor: Greiner, Ralf; Konietzny, Ursula.
Título: Functional properties of phytate / Propriedades funcionais do fitato
Fonte: Nutrire Rev. Soc. Bras. Aliment. Nutr;32(2):75-89, 2007.
Idioma: en.
Resumo: Phytate [myo-inositol (1,2,3,4,5,6) hexakisphosphate], a naturally compound formed during maturation of plant seeds and grains, is a common constituent of plant-derived foods. The major concern about the presence of phytate in thediet is its negative effect on mineral uptake. Minerals of concern in this regardin clude Zn2+, Fe2+/3+, Ca2+, Mg2+, Mn2+, and Cu2+. Especially zinc and iron deficiencies were reported as a consequence of high phytate intakes. In addition, a negative effect on the nutritional value of protein by dietary phytate is discussed. Consumption of phytate, however, seems not to have only negative effects on human health. Dietary phytate was reported to prevent kidney stone formation, protect against diabetes mellitus, caries, atherosclerosis and coronary heart disease as well as against a variety of cancers. Furthermore, individual myo-inositol phosphate esters have been proposed to be metabolicall y active. D-myo-inositol(1,2,6)trisphosphate, for example, has been studied in respect to prevention of diabetes complications and treatment of chronic inflammations as well as cardiovascular diseases and due to its antiangiogenic and antitumour effects myo-inositol(1,3,4,5,6) pentakisphosphate was suggested as a promising compound for anticancer therapeutic strategies

El fitato, (1,2,3,4,5,6) hexafosfato de mio-inositol, compuesto que se forma naturalmente durante la maduración de las semillas ygranos, es un constituyente común de los alimentos vegetales. La mayor preocupación con la presencia de fitato es su efecto negativo en la absorción de minerales, particularmente Zn2+, Fe2+/3+, Ca2+, Mg2+, Mn2+, e Cu2+.Las deficiencias de zinc y hierro, fueron relacionadas con altas ingestas de fitato. Es discutido también su efecto negativo en el valor biológico de las proteínas. Sin embargo, el consumo de fitato parece no tener solamente efectos negativos para la salud humana. Fue descripto, por ejemplo, un efecto protector del fitato contra la formación de cálculos renales, contra la diabetes mellitus, formación de caries, ateriosclerosis y enfermedades coronarias, como también contra una gran variedad de tipos de tumores malignos. Además, ha sido propuesto que, individualmente, algunos ésteres de fosfato de mio-inositol sean metabólicamente activos. Hay estudios relacionando el (1,2,6) trisfosfato de D-mio-inositol con la prevención de complicaciones de la diabetes y con el tratamiento de inflamaciones crónicas y de enfermedades cardiovasculares; el (1,3,4,5,6)pentafosfato de mio-inositol, debido a sus efectosanti-angiogénicos y anti-tumorales, fue sugerido como un compuesto promisor en las estratégias terapéuticas contra el cáncer

O fitato, (1,2,3,4,5,6) hexafosfato de mio-inositol], composto que ocorre naturalmente e é formado durante a maturação de sementes e grãos, é um constituinte comum de alimentos vegetais. A maior preocupação com a presença de fitato na dieta é seu efeito negativo na absorção de minerais, particularmente Zn2+, Fe2+/3+, Ca2+, Mg2+, Mn2+, e Cu2+. As deficiências de zinco e de ferro, em especial, foram relacionadas com altas ingestões de fitato. É discutido, também, o efeito negativo do fitato no valor biológico de proteínas. Por outro lado, o consumo de fitato parece não ter somente efeitos negativos para a saúde humana. Foi descrito, por exemplo, um efeito protetor do fitato contra a formação de cálculos renais, contra diabetes Mellitus, formação de cáries, aterosclerose e doença coronariana, bem como contra uma grande variedade de tipos de tumores malignos. Além disso, foi proposto que, individualmente, alguns ésteres de fosfato de mio-inositol sejam metabolicamente ativos. Assim, há estudos relacionando o (1,2,6) trisfosfato de D-mio-inositol com a prevenção das complicações do diabetes e com o tratamento de inflamações crônicas e de doenças cardiovasculares; o(1,3,4,5,6) pentafosfato de mio-inositol, devido a seus efeitos anti-angiogênicos e anti-tumorais, foi sugerido como um composto promissor nas estratégias terapêuticas contra o câncer
Descritores: Ácido Fítico/efeitos adversos
Ácido Fítico/metabolismo
Ácido Fítico/uso terapêutico
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1600.9


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Id: lil-767038
Autor: Martínez-Esteve, Andrés; García-Gómez, Francisco Javier; Cuenca-Cuenca, Juan Ignacio; Tirado-Hospital, Juan Luis.
Título: Early peritoneal-scrotal leakage in a patient submitted to peritoneal dialysis demonstrated by dynamic peritoneal 99mTc-phytate scintigraphy
Fonte: Int. braz. j. urol;41(5):1027-1029, Sept.-Oct. 2015. graf.
Idioma: en.
Descritores: Doenças dos Genitais Masculinos/etiologia
Doenças dos Genitais Masculinos
Diálise Peritoneal/efeitos adversos
Doenças Peritoneais/etiologia
Doenças Peritoneais
Escroto
-Soluções para Diálise
Compostos de Organotecnécio
Ácido Fítico
Peritônio
Compostos Radiofarmacêuticos
Limites: Idoso
Seres Humanos
Masculino
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-748253
Autor: Monteiro, Paulo S.; Guimarães, Valéria M.; Melo, Ricardo R. de; Rezende, Sebastião T. de.
Título: Isolation of a thermostable acid phytase from Aspergillus niger UFV-1 with strong proteolysis resistance
Fonte: Braz. j. microbiol;46(1):251-260, 05/2015. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: An Aspergillus niger UFV-1 phytase was characterized and made available for industrial application. The enzyme was purified via ultrafiltration followed by acid precipitation, ion exchange and gel filtration chromatography. This protein exhibited a molecular mass of 161 kDa in gel filtration and 81 kDa in sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE), indicating that it may be a dimer. It presented an optimum temperature of 60 °C and optimum pH of 2.0. The KM for sodium phytate hydrolysis was 30.9 mM, while the kcat and kcat/KM were 1.46 ×105 s−1 and 4.7 × 106 s−1.M−1, respectively. The purified phytase exhibited broad specificity on a range of phosphorylated compounds, presenting activity on sodium phytate, p-NPP, 2- naphthylphosphate, 1- naphthylphosphate, ATP, phenyl-phosphate, glucose-6-phosphate, calcium phytate and other substrates. Enzymatic activity was slightly inhibited by Mg2+, Cd2+, K+ and Ca2+, and it was drastically inhibited by F−. The enzyme displayed high thermostability, retaining more than 90% activity at 60 °C during 120 h and displayed a t1/2 of 94.5 h and 6.2 h at 70 °C and 80 °C, respectively. The enzyme demonstrated strong resistance toward pepsin and trypsin, and it retained more than 90% residual activity for both enzymes after 1 h treatment. Additionally, the enzyme efficiently hydrolyzed phytate in livestock feed, liberating 15.3 μmol phosphate/mL after 2.5 h of treatment.
Descritores: /isolamento & purificação
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/isolamento & purificação
/metabolismo
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/metabolismo
Aspergillus niger/enzimologia
-/química
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/química
Precipitação Química
Cromatografia em Gel
Cromatografia por Troca Iônica
Eletroforese em Gel de Poliacrilamida
Estabilidade Enzimática
Inibidores Enzimáticos/análise
Concentração de Íons de Hidrogênio
Hidrólise
Cinética
Peso Molecular
Multimerização Proteica
Proteólise
Peptídeo Hidrolases/metabolismo
Ácido Fítico/metabolismo
Especificidade por Substrato
Temperatura Ambiente
Ultrafiltração
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Venezuela
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Id: lil-714891
Autor: Ojeda, Álvaro; Villavicencio, Iraidis; Linares, Zoraida.
Título: Fósforo fítico y actividad de fitasa en fórmulas infantiles basadas en cereales
Fonte: Arch. latinoam. nutr;62(4):370-375, dic. 2012. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: El ácido fítico es un ácido orgánico presente en granos de cereales. El fósforo contenido en su molécula (PFi) no es absorbible por una baja solubilidad, aunque su biodisponibilidad puede incrementarse por la actividad de enzimas fitasas (AFi). Con el objetivo de cuantificar el contenido de PFi y AFi en suplementos elaborados a partir de cereales y destinados a infantes lactantes, se seleccionaron cinco fórmulas de amplia distribución en mercados locales,identificadas de acuerdo a los cereales base de su composición como: A (arroz), T (trigo), ATS (arroz, trigo y aislado de soya), ATM (arroz, trigo y maíz) y ATMS (arroz, trigo, maíz y aislado de soya). Se tomaron cinco muestras por fórmula, cada una correspondiente a un envase (400 a 500 g) elaborado en lotes diferentes y con fecha de vencimiento posterior al muestreo. La proteína cruda varió de 16,8 a 7,2%, con el mayor valor para ATS, y los menores para T y ATM (P< 0,01). El extracto etéreo mostró un rango de 0,31 a 0,75%, mientras la relación calcio:fósforo entre 1,6 en ATM y 1,1 para el resto. El PFi representó el 61,5% del fósforo total en T, con diferencias (P< 0,01) respecto al resto (39,9 ± 6,8%). Sólo se detectó AFi en ATM, T y ATS (570, 300 y 152 U/kg, respectivamente). Se concluye que la composición química se ajustó a lo reportado por los fabricantes, con un elevado contenido de PFi y una AFi fundamentalmente asociados a la presencia de trigo en las fórmulas.

Phytic phosphorus and phytase activity in cerealbased infant formulas. Phytic acid is an organic acid present in cereal grains. The phosphorus inside its molecule (PPhy) is not available because of its low solubility, though the bioavailability could be increased by the activity of phytase enzymes (PhyA). With the purpose of quantifying the PPhy and PhyA in supplements manufactured from cereals and intended for lactating infants, five formulas of wide distribution in local markets were selected and identified depending on the main vegetable ingredients as A (rice), T (wheat), ATS (rice, wheat and soy isolate), ATM (rice, wheat and maize) and ATMS (rice, wheat, maize and soy isolate). Five samples were taken from each formula, each one corresponded to a commercial brand (400 to 500 g), coming from different batches and before their expiration date. The crude protein ranged from 7.2 to 16.8%, with de highest value for ATS and the lowest for T and ATM (P< 0.01). Ether extract varied from 0.31 to 0.75%, while the calcium: phosphorus ratio from 1.6 for ATM, to 1.1 for the rest. The PPhy was 61.5% of the total phosphorus in T, with differences (P<0.01) compared to the other formulas (39.9 ± 6.8%).PhyA was only detected in ATS, T and ATM (152,300 and 570 U/kg, respectively). The chemical composition complied with the manufacturer report, with a high content of PPhy and PhyA associated to the wheat presence in the formula.
Descritores: /metabolismo
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/metabolismo
Grãos Comestíveis/enzimologia
Fórmulas Infantis/química
Fósforo/análise
Ácido Fítico/química
-/química
ABDOMEN, ACUTE-PHYTASE/química
Disponibilidade Biológica
Suplementos Nutricionais/análise
Tecnologia de Alimentos
Fósforo/metabolismo
Venezuela
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Texto completo SciELO Venezuela
Costa, Neuza Maria Brunoro
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Id: lil-710610
Autor: Nakajima, Vânia Mayumi; Costa, Neuza Maria Brunoro; Martino, Hércia Stampini Duarte; Queiroz, Valéria Aparecida Vieira; Guimarães, Paulo Evaristo de Oliveira; Oliveira, Pedro Vitoriano.
Título: Iron bioavailability of different maize genotypes developed in a breeding program: in vitro and in vivo studies
Fonte: Arch. latinoam. nutr;62(2):103-111, jun. 2012. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: The objective of this study was to evaluate iron bioavailability of maize genotypes, and analyze the correlation between in vitro and in vivo methods. Dialysable iron was analyzed in 13 genotypes from which 5 were selected for the biological assay. Mean iron content of the genotypes (n=13) was 17.93±2.93 mg kg-1. Phytate varied from 0.77% to 1.03%; phytate: iron molar ratio from 30.64 to 55.41; and soluble iron from 13.17 to 39.63%. The highest value for dialysable iron was 19.14%. In the biological assay, the control group, that received ferrous sulphate, did not present significant difference between the genotypes for Hb gain, Hb gain per gram of iron consumed and HRE. Hb gain did not present a significant correlation with in vitro assay. However, there were positive correlations varying from 0.653 to 0.809. The maize genotypes evaluated presented a good bioavailability since the genotypes showed the same result in hemoglobin gain than control group.

Biodisponibilidade de ferro de diferentes genótipos de milho desenvolvidos em programa de melhoramento genético: estudos in vitro e in vivo. O objetivo deste estudo foi avaliar a biodisponibilidade do ferro de genótipos de milho e analisar a correlação entre métodos in vitro e in vivo. Ferro dialisável foi analisado em13 genótipos, a partir do qual 5 foram selecionados para o ensaio biológico. A média de teor de ferro dos genótipos (n= 13) foi 17,93 ± 2,93 mg kg-1. O teor de fitato variou de 0,77% a 1,03%; razão molar fitato:ferro de 30,64 a 55,41; e ferro solúvel de 13,17 a 39,63%.O valor mais alto para o ferro dialisável foi 19,14%. No ensaio biológico, o grupo controle, que recebeu sulfato ferrso, não apresentou diferença significativa entre os genótipos no ganho Hb, ganho de Hb por grama de ferro consumido e HRE. Ganho de Hb não apresentou correlação significativa com o ensaio in vitro. No entanto, houve correlações positivas variando de 0,653 a 0,809. Os genótipos de milho avaliados apresentaram uma boa biodisponibilidade uma vez que os genótipos apresentaram o mesmo resultado quanto ao ganho de hemoglobina em relação ao grupo controle.
Descritores: Anemia Ferropriva/prevenção & controle
Alimentos Fortificados/análise
Ferro na Dieta/farmacocinética
Ácido Fítico/análise
Plantas Geneticamente Modificadas/química
Zea mays/genética
-Anemia Ferropriva/dietoterapia
Disponibilidade Biológica
Cruzamento
Bioensaio/métodos
Diálise
Genótipo
Hemoglobinas/metabolismo
Ferro na Dieta/análise
Ratos Wistar
Espectrofotometria Atômica
Zea mays/química
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Id: lil-707539
Autor: Avilán Rovira, J. M.
Título: La Gaceta Medica de Caracas hace: 100, 50, 25 años / The Gaceta Medica of Caracas: 100, 50, 55 years ago
Fonte: Gac. méd. Caracas;121(1):66-67, ene.-mar. 2013.
Idioma: es.
Descritores: Ácido Fítico/farmacologia
Plantas Medicinais
Chumbo/toxicidade
Síndrome de Imunodeficiência Adquirida/diagnóstico
-Publicações Periódicas como Assunto/tendências
Tipo de Publ: Overall
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Texto completo SciELO Brasil
Matos, Jivaldo do Rosário
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Id: lil-680638
Autor: Daneluti, André Luis Máximo; Matos, Jivaldo do Rosário.
Título: Study of thermal behavior of phytic acid
Fonte: Braz. j. pharm. sci;49(2):275-283, Apr.-June 2013. ilus, graf, tab.
Idioma: en.
Resumo: Phytic acid is a natural compound widely used as depigmenting agent in galenic cosmetic emulsions. However, we have observed experimentally that phytic acid, when heated to 150 ºC for around one hour, shows evidence of thermal decomposition. Few studies investigating this substance alone with regard to its stability are available in the literature. This fact prompted the present study to characterize this species and its thermal behavior using thermal analysis (TG/DTG and DSC) and to associate the results of these techniques with those obtained by elemental analysis (EA) and absorption spectroscopy in the infrared region. The TG/DTG and DSC curves allowed evaluation of the thermal behavior of the sample of phytic acid and enabled use of the non-isothermal thermogravimetric method to study the kinetics of the three main mass-loss events: dehydration I, dehydration II and thermal decomposition. The combination of infrared absorption spectroscopy and elemental analysis techniques allowed evaluation of the intermediate products of the thermal decomposition of phytic acid. The infrared spectra of samples taken during the heating process revealed a reduction in the intensity of the absorption band related to O-H stretching as a result of the dehydration process. Furthermore, elemental analysis results showed an increase in the carbon content and a decrease in the hydrogen content at temperatures of 95, 150, 263 and 380 °C. Visually, darkening of the material was observed at 150 °C, indicating that the thermal decomposition of the material started at this temperature. At a temperature of 380 °C, thermal decomposition progressed, leading to a decrease in carbon and hydrogen. The results of thermogravimetry coupled with those of elemental analysis allow us to conclude that there was agreement between the percentages of phytic acid found in aqueous solution. The kinetic study by the non-isothermal thermogravimetric method showed that the dehydration process occurred in two stages. Dehydration step I promoted a process of vaporization of water (reaction order of zero), whereas dehydration step II showed an order of reaction equal to five. This change in reaction order was attributed to loss of chemically bonded water molecules of phytic acid or to the presence of volatile substances. Finally, the thermal decomposition step revealed an order of reaction equal to one. It was not possible to perform the kinetic study for other stages of mass loss.

O ácido fítico é um composto natural muito utilizado como despigmentante em emulsões cosméticas magistrais. No entanto, observou-se experimentalmente que o ácido fítico, quando aquecido a 150 °C durante cerca de uma hora, mostra evidências de decomposição térmica e que poucos estudos envolvendo essa espécie, isoladamente quanto a sua estabilidade, estão disponíveis na literatura. Esse fato motivou o estudo de caracterização e de comportamento térmico dessa espécie, empregando a análise térmica (TG/DTG e DSC) e associando os resultados obtidos com aqueles de análise elementar (AE) e espectroscopia de absorção na região do infravermelho. As curvas TG/DTG e DSC permitiram avaliar o comportamento térmico da amostra de ácido fítico e, com isso, foi possível estudar, pelo método termogravimétrico não isotérmico, a cinética dos três principais eventos de perda de massa, o de desidratação I, desidratação II e de decomposição térmica. A associação das técnicas de espectroscopia de absorção no infravermelho e análise elementar permitiu avaliar os produtos intermediários da decomposição térmica do ácido fítico. Os espectros no infravermelho de amostras isoladas durante o aquecimento evidenciaram a diminuição de intensidade da banda de absorção relativa ao estiramento do grupo O-H como consequência do processo de desidratação. Também, os resultados de análise elementar indicaram que nas temperaturas de 95, 150 e 263 ºC houve aumento no teor de carbono e diminuição do teor de hidrogênio. Visualmente, observou-se o escurecimento do material a 150 ºC, indicando que a decomposição térmica do material iniciou-se nessa temperatura. Na temperatura de 380 ºC, a diminuição do teor de carbono e hidrogênio foi devido ao avanço do processo de decomposição térmica. Os resultados da termogravimetria juntamente com aqueles da análise elementar permitiram concluir que há concordância entre as percentagens de ácido fítico encontrado na solução aquosa. O estudo cinético pelo método termogravimétrico não isotérmico mostrou que o processo de desidratação ocorreu em duas etapas. Na etapa I da desidratação ocorreu um processo de vaporização de água (ordem de reação igual a zero). Na etapa II da desidratação foi encontrada uma ordem de reação igual a cinco. Essa mudança na ordem de reação foi atribuída à perda de moléculas de água quimicamente ligada, ao ácido fítico ou à presença de substâncias voláteis. Finalmente, na etapa de decomposição térmica foi observado que a ordem da reação foi igual a um. Para as outras etapas de perda de massa não foi possível a realização do estudo cinético.
Descritores: Análise Diferencial Térmica/classificação
Ácido Fítico/análise
-Estabilidade de Cosméticos
Desidratação/classificação
Emulsões/farmacocinética
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-676905
Autor: Gontia-Mishra, Iti; Deshmukh, Dhanshree; Tripathi, Niraj; Bardiya-Bhurat, Khushboo; Tantwai, Keerti; Tiwari, Sharad.
Título: Isolation, morphological and molecular characterization of phytate-hydrolysing fungi by 18S rDNA sequence analysis
Fonte: Braz. j. microbiol;44(1):317-323, 2013. ilus.
Idioma: en.
Resumo: Phytate is the primary storage form of phosphate in plants. Monogastric animals like poultry, pigs and fishes have very low or no phytase activities in their digestive tracts therefore, are incapable to efficiently utilize phytate phosphorus from the feed. Phytase from microbial sources are supplemented to feedstuff of these to increase the uptake of phytate phosphorus. In the present work efforts were made to isolate and characterize proficient phytase producing fungi from soil. Phytase producing fungi were isolated using phytate specific medium. Fungal isolates were selected according to their higher phytase activities. These isolates were further characterized and identified by morphological and microscopic analysis and confirmed by amplification of 18S rRNA gene, using specific primers. This gene was subsequently sequenced and phylogenetic affiliations were assigned. Fungal isolates were identified as various species of Aspergillus. Phytases from these fungi could be utilized as a feed additive in poultry and swine industries.
Descritores: Ácido Fítico/análise
Aspergillus/genética
Aspergillus/isolamento & purificação
Grãos Comestíveis/enzimologia
Grãos Comestíveis/genética
Fosfatos/análise
Genes Fúngicos
Íons Pesados
Inositol
-Amostras de Alimentos
Hidrólise
Métodos
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR32.1 - Serviço de Biblioteca e Informação Biomédica


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-667932
Autor: Medeiros, Aldo Cunha; Brígido, Alexandra Régia Dantas; Silva, Suyana Meneses; Brito, Vanessa Ramalho; Rocha, Keyla Borges Ferreira; Oliveira, Cláudia Nunes.
Título: The ileum as a determinant organ of the functional liver cell mass in rats
Fonte: Acta cir. bras;28(3):210-215, Mar. 2013. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: PURPOSE: To evaluate if the ileum resection changes the functioning liver cell mass, the hepatic metabolism and the biodistribution of radiopharmaceutical in rats. METHODS: Twelve Wistar rats weighing 285g±34g were randomly divided into the ileum resection group (n = 6) and sham group rats (n = 6). After 30 days, they were anesthetized and 0.1mL of 99m-Tc-phytate (0.66MBq) was injected via femoral vein. After 30 minutes, blood samples were collected for red blood cells radioactive labeling and serum ALT, AST and gammaGT. Liver samples were used for 99m-Tc-phytate percentage of radioactivity/gram of tissue and histopathology. Student 's t test was used with significance 0.05. RESULTS: There was a higher uptake of 99m-Tc-phytate in the liver of sham rats, compared to the ileum resection group (p<0.05). GammaGT, ALT and AST were increased in ileum resection rats compared to sham (p<0.05). The he patocytes count was significantly lower in ileum resection group than in sham (p<0.05). Liver: body mass ratio was lower in experimental animals than in sham group (p<0.05). CONCLUSION: These data support that the ileum has important role in liver function and liver mass regulation, and they have potential clinical implications regarding the pathogenesis of liver injury following lower bowel resection.
Descritores: Íleo/fisiologia
Fígado/anatomia & histologia
Fígado/fisiologia
-Alanina Transaminase/sangue
Aspartato Aminotransferases/sangue
Hepatócitos
Íleo/cirurgia
Fígado/citologia
Fígado
Tamanho do Órgão/fisiologia
Compostos de Organotecnécio
Ácido Fítico
Distribuição Aleatória
Ratos Wistar
Compostos Radiofarmacêuticos
Fatores de Tempo
gama-Glutamiltransferase/sangue
Limites: Animais
Ratos
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME



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