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Id: lil-680454
Autor: Cunha, Fernanda Lima; Conte Junior, Carlos Adam; Lázaro, César Aquiles; Santos, Lucas Rabaça dos; Mársico, Eliane Teixeira; Mano, Sérgio Borges.
Título: Determinação de aminas biogênicas em diferentes tipos de queijos por cromatografia líquida de alta eficiência / Determination of biogenic amines in different types of cheese by high-performance liquid chromatography
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;71(1):69-75, jan.-mar. 2012. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: As aminas biogênicas (cadaverina, espermidina, histamina, putrescina e tiramina) foram determinadas e quantificadas em quatro diferentes tipos de queijos utilizando-se a técnica de cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE). Para realizar o estudo, foram adquiridas 10 amostras de cada tipo de queijo – gouda, minas frescal, mozarela e prato – no mercado varejista do Rio de Janeiro. As 40 amostras passaram pelas etapas de extração e derivatização das aminas biogênicas, as quais foram detectadas e quantificadas por CLAE-UV. Para avaliar as diferenças entre os queijos, foram aplicados a análise de variância A nova e o teste de Tukey. Dentre os queijos estudados, o minas frescal apresentou os mais baixos teores de aminas biogênicas (24,26 mg.kg-1), e os teores mais elevados (489,15 mg.kg-1) foram detectados no gouda. Das aminas biogênicas analisadas, a tiramina foi a que demonstrou concentrações mais elevadas (623,60mg.kg-1), e a espermidina, as menores concentrações (0,80 mg.kg-1). Considerando-se os quatro tipos de queijos estudados, o gouda parece ser o que requer maiores cuidados com relação ao monitoramento da presença de aminas biogênicas. A metodologia mostrou-se eficaz para efetuar a detecção e a quantificação das aminas biogênicas nos queijos estudados.
Descritores: Aminas Biogênicas
Cromatografia Líquida
Queijo
Responsável: BR76.1 - Biblioteca


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Id: lil-91276
Autor: Huapaya, Luis; Ananth, Jambur.
Título: ¿Existe una relación entre la depresión y la hipertension? / Is there a relationship between depression and hypertension?
Fonte: Rev. neuropsiquiatr;43(2):97-105, jun. 1980. ilus.
Idioma: es.
Conferência: Apresentado em: Reunión Anual de la Peruvian-American Medical Society, 6, Lima, 16-23 Dic 1979.
Resumo: La depresión es presentada en los pacientes hipertensos, con más frecuencia que en la población general. Los autores revisan las 4 hipótesis propuestas para explicar esta asociación y encuentran que la posibilidad de una relación etiológica entre las dos enfermedades es una hipótesis interesante pero que no está confirmada. En cambio la depresión puede ser un efecto secundario de ciertas drogas antihipertensoras que agotan las aminas cerebrales y, en otros casos puede ser una reaccióm psicológica contra una enfermedad crónica
Descritores: Catecolaminas/fisiologia
Histamina/fisiologia
Depressão/etiologia
Hipertensão/etiologia
Hipertensão/psicologia
-Aminas Biogênicas/fisiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-780816
Autor: Song, Nho-Eul; Cho, Hyoun-Suk; Baik, Sang-Ho.
Título: Bacteria isolated from Korean black raspberry vinegar with low biogenic amine production in wine
Fonte: Braz. j. microbiol;47(2):452-460, Apr.-June 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Food Technology Development Program, of the Korea Institute of Planning and Evaluation for Technology in Food, Agriculture, Forestry and Fisheries (IPET), and the Ministry for Food, Agriculture, Forestry, and Fisheries of Republic of Korea.
Resumo: Abstract A high concentration of histamine, one of the biogenic amines (BAs) usually found in fermented foods, can cause undesirable physiological side effects in sensitive humans. The objective of this study is to isolate indigenous Acetobacter strains from naturally fermented Bokbunja vinegar in Korea with reduced histamine production during starter fermentation. Further, we examined its physiological and biochemical properties, including BA synthesis. The obtained strain MBA-77, identified as Acetobacter aceti by 16S rDNA homology and biochemical analysis and named A. aceti MBA-77. A. aceti MBA-77 showed optimal acidity % production at pH 5; the optimal temperature was 25 °C. When we prepared and examined the BAs synthesis spectrum during the fermentation process, Bokbunja wine fermented with Saccharomyces cerevisiae showed that the histamine concentration increased from 2.72 of Bokbunja extract to 5.29 mg/L and cadaverine and dopamine was decreased to 2.6 and 10.12 mg/L, respectively. Bokbunja vinegar prepared by A. aceti MBA-77 as the starter, the histamine concentration of the vinegar preparation step was decreased up to 3.66 mg/L from 5.29 mg/L in the wine preparation step. To our knowledge, this is the first report to demonstrate acetic acid bacteria isolated from Bokbunja seed vinegar with low spectrum BA and would be useful for wellbeing vinegar preparation.
Descritores: Vinho/análise
Aminas Biogênicas/análise
Acetobacter/metabolismo
Histamina/metabolismo
Rubus/microbiologia
-Saccharomyces cerevisiae/metabolismo
Vinho/microbiologia
Acetobacter/isolamento & purificação
Acetobacter/genética
Histamina/análise
Ácido Acético/análise
Ácido Acético/metabolismo
Fermentação
Rubus/metabolismo
Microbiologia de Alimentos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-889141
Autor: Todorov, Svetoslav Dimitrov; Stojanovski, Saso; Iliev, Ilia; Moncheva, Penka; Nero, Luis Augusto; Ivanova, Iskra Vitanova.
Título: Technology and safety assessment for lactic acid bacteria isolated from traditional Bulgarian fermented meat product "lukanka"
Fonte: Braz. j. microbiol;48(3):576-586, July-Sept. 2017. tab.
Idioma: en.
Projeto: CNPq.
Resumo: Abstract The present work discusses the technological and new selection criteria that should be included for selecting lactic acid bacteria for production of fermented meat. Lactic acid bacteria isolated from Bulgarian traditional fermented "lulanka" salami was studied regarding some positive technological parameters (growth at different temperature, pH, and proteolytic activity). The presence of genes related to the virulence factors, production of biogenic amines, and vancomycin resistance were presented in low frequency in the studied lactic acid bacteria. On the other hand, production of antimicrobial peptides and high spread of bacteriocin genes were broadly presented. Very strong activity against L. monocytogenes was detected in some of the studied lactic acid bacteria. In addition, the studied strains did not present any antimicrobial activity against tested closely related bacteria such as Lactobacillus spp., Lactococcus spp., Enterococcus spp. or Pediococcus spp. To our knowledge this is the first study on the safety and antimicrobial properties of lactic acid bacteria isolated from Bulgarian lukanka obtained by spontaneous fermentation.
Descritores: Lactobacillales/isolamento & purificação
Lactobacillales/metabolismo
Produtos da Carne/microbiologia
-Suínos
Aminas Biogênicas/metabolismo
Lactobacillales/efeitos dos fármacos
Lactobacillales/genética
Fermentação
Inocuidade dos Alimentos
Microbiologia de Alimentos
Antibacterianos/farmacologia
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1021325
Autor: Al-Soqeer, Abdulrahman A; Alsubaie, Qasi D; Motawei, Mohamed I; Mousa, Hassan M; Abdel-Salam, Ahmed M.
Título: Isolation and identification of allergens and biogenic amines of Prosopis juliflora genotypes
Fonte: Electron. j. biotechnol;30:24-32, nov. 2017. tab, ilus, graf.
Idioma: en.
Resumo: Background: Prosopis, or mesquite (Prosopis juliflora (Sw.) DC.), was introduced in Saudi Arabia several decades ago and is heavily used in street, roadside, and park plantations. It shows great adaptation to the prevailing climatic conditions such as high temperature, severe drought, and salinity and spreads naturally in many parts of the Kingdom. This research was conducted to isolate allergen proteins and biogenic amines from the pollen grains of P. juliflora genotypes in Saudi Arabia from two regions, namely Al-Qassim and Eastern regions. Results: The results showed that 18 different allergen proteins were detected in P. juliflora genotypes, with molecular weight ranging from 14 to 97 kDa. Moreover, P. juliflora genotypes from the two studied regions contained eight biogenic amines, namely histamine, tyramine, tryptamine, ß-phenylethylamine, butricine, codapherine, spermidine, and spermine. All genotypes from the Al-Qassim region were found to contain all eight amines, while in the Eastern region, histamine was absent in three genotypes, spermine was absent in six genotypes, and spermidine was absent in three genotypes. Genotypes B23, E20, and E21 had the lowest biogenic amine quantity. Conclusions: All identified proteins from mesquite trees from both regions (Eastern and Al-Qassim) cause allergies in patients who are sensitive to pollen grains. Bioamines, except histamine and tyramine, were recorded at varying concentrations in different genotypes.
Descritores: Pólen/química
Aminas Biogênicas/isolamento & purificação
Alérgenos/isolamento & purificação
Prosopis
-Proteínas de Plantas/isolamento & purificação
Histamina/isolamento & purificação
Tiramina/isolamento & purificação
Cromatografia Líquida de Alta Pressão
Eletroforese em Gel de Poliacrilamida
Genótipo
Peso Molecular
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1017067
Autor: Marinho, Leoni Ramos; Nunes, Emília do Socorro Conceição de Lima; Ferreira, Micheli da Silva; Monteiro, Maria Lúcia Guerra; Silva, Fernando Elias Rodrigues da; Mársico, Eliane Teixeira; Freitas, Mônica Queiroz.
Título: Parâmetros físico-químicos e sensoriais na avaliação da qualidade da piramutaba (brachyplatystoma vaillantii, valenciennes, 1840) inteira estocada em gelo / Physicochemical and sensory parameter in the quality evaluation of the entire piramutaba (Brachyplatystoma vaillantii, Valenciennes, 1840) stored on ice
Fonte: Rev. bras. ciênc. vet;21(4):273-277, out.-dez.2014. il..
Idioma: pt.
Resumo: A piramutaba (Brachyplatystoma vaillantii) é um peixe dulcícola de grande importância econômica para o estado do Pará. Durante a captura, manipulação, transporte e comercialização como peixe fresco, diversos metabólitos decorrentes de eventos bioquímicos podem ser formados, acarretando a deterioração do peixe. Estes metabólito,s ao serem analisados, caracterizam analiticamente o frescor do pescado. Os atributos sensoriais são de extrema relevância para estimar o frescor. Devido à escassez de dados sobre a qualidade da piramutaba capturada no litoral do estado do Pará, o presente estudo teve como objetivo acompanhar as alterações físico-químicas da piramutaba inteira estocada em gelo (0+1o C) por 0, 4, 7, 10, 14 e 18 dias e correlacionar tais alterações com as características sensoriais de aparência e odor durante este período, utilizando um protocolo elaborado pelo Método de Índice de Qualidade (QIM) especificamente para a espécie de peixe estudada. A qualidade de 68 amostras de piramutaba foi avaliada com relação às características sensoriais, pH, Bases Voláteis Totais (BVT), trimetilamina (TMA), aminas biogênicas (histamina, putrescina e cadaverina), reação para amônia (NH3 ) e gás sulfídrico (H2 S). Considerando os resultados de BVT, sugere-se o valor de 20,00 mgN/100g como limite de aceitação para este parâmetro. A histamina foi detectada no 10º dia e a putrescina a partir do 14º dia de estocagem, NH3 foi positivo para todos os tempos estudados e H2 S negativos até o fim do tempo de estocagem. Considerando o protocolo QIM e os resultados das análises físico-químicos, o prazo de validade comercial estipulado para piramutaba quando mantida sob temperaturas de refrigeração (0+1o C) foi de 10 dias, sendo a avaliação sensorial eficiente na observação dos padrões de identidade e qualidade para peixe fresco, mantendo as características de qualidade. A determinação de pH, as quantificações de BVT e TMA, as análises das aminas biogênicas, NH3 e H2 S não foram conclusivas para avaliar o frescor da carne da piramutaba por se tratar de um peixe de água doce.

The piramutaba (Brachyplatystoma vaillantii) is a freshwater fish of great economic importance to the state of Pará during the capture, handling, transportation and marketing as fresh fish, several compounds are formed due to biochemical events that result in the deterioration of fish and can be used for physicochemical evaluation of fish freshness by means of analytical procedures. Moreover, the quality of fresh fish can be evaluated by sensory characteristics. Due to the paucity of data on the quality of piramutaba captured off the Para State's coast, this study aimed to track changes in physical-chemical of the whole piramutaba stored on ice (0 ±1°C) for 0, 4, 7, 10, 14 and 18 days and correlate these changes with the sensory qualities of appearance and odor during this period using a protocol Quality Index designed specifically for the studied fish species. The quality of 68 piramutaba samples was evaluated taking into consideration the sensory characteristics, pH, total volatile bases (TVB), trimethylamine (TMA), biogenic amines (histamine, putrescine and cadaverine), reaction for ammonia (NH3 ) and hydrogen sulfide (H2 S). According to the results obtained from BVT, we suggest the value of 20.00 mgN/100g as acceptance limits for this parameter. Histamine was detected at day 10, and histamine and putrescine from the 14th day of storage, not exceeding the limits of Brazilian legislation. All test results were positive for NH3 and H2 S negative since the first day of storage. Considering the protocol MIQ and the results of the physicochemical tests, the expiry date stipulated for commercial piramutaba when kept under refrigeration temperatures (0 ±1°C) was 10 days, the sensory evaluation effectively observing the patterns of identity and quality for fresh fish, as they maintained acceptable sensory characteristics. The determination of pH, measurements of TVB and TMA, the analysis of biogenic amines, NH3 and H2 S were not conclusive to evaluate the freshness of meat piramutaba because it is a freshwater fish.
Descritores: Aminas Biogênicas
Gestão da Qualidade
Prazo de Validade de Produtos
Peixes
Limites: Animais
Responsável: BR409.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-833807
Autor: Jovaisiene, J; Bakutis, B; Baliukoniene, V; Matusevicius, P; Lipinski, K; Antoszkiewicz, Z; Fijalkowska, M.
Título: Biogenic amines and mycotoxins concentrations in baled silage from organic and conventional farms / Concentrações de aminas biogênicas e micotoxinas em silagem embalada de fazendas orgânicas e convencionais
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;69(2):269-277, mar.-abr. 2017. tab.
Idioma: en.
Resumo: The aim of the current study was to investigate biogenic amines and mycotoxins concentrations in baled silage (mainly Poaceae family grasses) prepared in organic and conventional farms and to relate these parameters to fermentative parameters. The mean dry matter (DM) content was 364.10±93.31 and 424.70±95.93g/kg in the silage from organic and conventional farms respectively. The silage samples from organic farms had 17.00% higher (P≤ 0.05) tyramine (TY) than the silage from conventional farms. Conventional farm samples were characterized by 46.00% higher histamine (HIS) (P≤ 0.05), 9.80% higher putrescine (PUT) (P≤ 0.05), 17.30% higher cadaverine (CAD) (P≤ 0.05). Aflatoxins (AFL) (total) and zearalenone (ZEN), T-2/HT-2 concentrations were higher respectively 16.00% (P≤ 0.05) and 13.40% (P≤ 0.05), 1.80% (P≤ 0.05) in the silage prepared in organic farms. Deoxynivalenol (DON) concentration was higher 42.40% (P≤ 0.05) in silage from conventional farms. Volatile fatty acids (VFA), lactic acid, ethanol, pH and ammonia nitrogen showed that the silage samples from organic and conventional farms were of good quality. Our study suggests differences in biogenic amine formation or mycotoxins content in silage from organic and conventional farming, but, overall, the measured values are too low to be relevant for animal health. Furthermore, these differences might as well be due to the difference in dry matter content and plant maturity between the organic and conventional silage samples.(AU)

O objetivo do presente estudo foi investigar concentrações de aminas biogênicas micotoxinas em silagem embalada (principalmente gramíneas da família Poaceae) preparada em fazendas orgânicas e convencionais e relacionar esses parâmetros a parâmetros fermentativos. A massa seca média (MS) foi 364,10±93,31 e 424,70±95,93g/kg na silagem de fazendas orgânicas e convencionais, respectivamente. As amostras de silagem de fazendas orgânicas tinham 17% a mais de tyramina (TY) (p≤ 0,05) que as de fazendas convencionais. As amostras de fazendas convencionais foram caracterizadas por histamina (HIS) 46,00% mais alta (P≤ 0,05), 9,80% putrecina (PUT) mais alta (P≤ 0,05), 17,30% de cadaverina (CAD) mais alta (P≤ 0,05). Aflatoxnas (AFL) (total) e zearalenone (ZEN), T-2/HT-2 tinham concentrações mais altas em respectivamente 16,00% (P≤ 0,05) e 13,40% (P≤ 0,05), 1,80% (P≤ 0,05) na silagem preparada em fazendas orgânicas. Deoxinivalenol (DON) tinha concentração mais alta 42,40% (P≤ 0,05) na silagem de fazendas convencionais. Ácidos graxos voláteis (AGV), ácido lático, etanol, pH e nitrogênio de amônia mostraram que as amostras de silagem de fazendas orgânicas e convencionais tinham boa qualidade. Nosso estudo sugere diferenças na formação biogênica de amônia ou micotoxinas em silagem de fazendas orgânicas ou convencionais mas, em geral, os valores medidos foram muito baixos para serem relevantes à saúde animal. Ademais, essas diferenças podem ser devido à diferença na matéria sólida e maturidade da planta entre as amostras de silagem orgânica e convencional.(AU)
Descritores: Aminas Biogênicas/análise
Ácidos Graxos Voláteis
Micotoxinas/análise
Agricultura Orgânica
Poaceae
-Amônia/análise
Etanol/análise
Ácido Láctico/análise
Parâmetros de Referência
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-832956
Autor: Agustini, Bruna Carla; Lima, Daniel Braga de; Bonfim, Tania Maria Bordin.
Título: Composition of amino acids and bioactive amines in common wines of Brazil / Composição de aminoácidos e aminas bioativas em vinhos comuns brasileiros
Fonte: Acta sci., Health sci;36(2):225-233, jun.-dez. 2014. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: Since most consumed wines in Brazil are common wines and since their representativeness is not accounted for in scientific research, current study quantifies bioactive amines and their precursors in Brazilian sweet and dry common wines, correlates the formation of amines with physical and chemical parameters and clusters studied areas by their amine and amino acid contents. Forty-seven wine samples varying in type, color and origin were analyzed simultaneously for seventeen amino acids, ammonium ion and five bioactive amines by reversed-phase high performance liquid chromatography and ultraviolet detection after the derivation phase. Physical and chemical analyses comprised titratable acidity, pH, organic acids, sugar and alcohol contents. Sweet wines had lower concentrations of amino acids and bioactive amines. Dry white wines had higher amino acid contents when compared to those in dry red wines. Since multivariate data analysis confirmed similarities between the studied regions, their unity as potential viniculture area was reinforced. Amine levels in Brazilian common wines were reported for the first time and results reinforced the importance of bioactive amines quantification and the use of suitable vinification practices to reduce their formation.

Considerando que os vinhos mais consumidos no Brasil são vinhos comuns e que sua representatividade não é demonstrada na pesquisa científica, o presente estudo tem por objetivo quantificar as aminas bioativas e seus precursores em vinhos comuns brasileiros suaves e secos, correlacionar a formação das aminas com parâmetros físico-químicos e agrupar as áreas estudadas por meio do seu conteúdo em aminas e aminoácidos. Foram analisadas 47 amostras de vinhos que variam quanto ao tipo, cor e origem; foram analisados, simultaneamente, 17 aminoácidos, íon amônio e cinco aminas bioativas por cromatografia líquida de fase reversa depois de uma etapa de derivatização. Análises físico-químicas incluíram acidez total, pH, ácidos orgânicos, açúcar e teor alcoólico. Os vinhos doces tiveram menor concentração de aminoácidos e aminas bioativas. Os vinhos brancos secos apresentaram maior conteúdo em aminoácidos quando comparados com os apresentados nos vinhos tintos secos. Uma vez que a análise multivariada confirmou similaridades entre as regiões estudadas, sua unidade como uma área potencial para a vinicultura foi reforçada. Os níveis de aminas em vinhos comuns brasileiros foram reportados pela primeira vez e os resultados reforçam a importância da quantificação de aminas bioativas e o uso de práticas apropriadas de vinificação para reduzir a sua formação.
Descritores: Aminas Biogênicas
Cromatografia Líquida
Abastecimento de Alimentos
Responsável: BR513.2 - Editora da Universidade Estadual de Maringá


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Id: lil-789910
Autor: De La Torre, César Aquiles Lázaro; Conte-Júnior, Carlos Adam.
Título: Chromatographic methods for biogenic amines determination in foods of animal origin / Métodos cromatográficos para determinar aminas biogênicasem alimentos de origem animal
Fonte: Braz. j. vet. res. anim. sci;50(6):430-446, 2013. ilus, graf, tab.
Idioma: en.
Projeto: FAPERJ;CNPq. Carlos Chagas Filho Research Foundation; National Council for Scientific and Technological Development.
Resumo: Biogenic amines (BAs) are formed as a result of specific free amino acid decarboxylation. Analysis of these metabolitesmay be of great importance to determine food quality and for monitoring the levels of biogenic amines such as histamineand tyramine related to intoxication episodes in humans. Chromatography is a chemistry separation technique usedto characterize biogenic amines in foods. Variations of this technique (liquid, thin layer and gas chromatography)have been widely applied; however, the food matrix complex requires that changes in the methodology of extraction,derivatization and detection must be performed according to each group of foods. High-performance liquidchromatography is the most widely used chromatographic method applied for biogenic amines in foods. However, dueto the current importance of biogenic amines in quality control and consumer safety, researchers try to develop newmethods for a fast, reliable analysis of foods in the market. This review presents some chromatographic techniquesapplied to monitoring BAs in different foods of animal origin...

Aminas biogênicas são formadas como resultado da descarboxilação de aminoácidos livres específicos. A análise dessesmetabólitos é de grande importância na determinação da qualidade e monitoramento de biogênicas como histamina etiramina relacionadas com episódios de intoxicação em humanos. A cromatografia é uma técnica de separação químicausada para caracterizar aminas biogênicas. Variações da técnica (cromatografia líquida, em camada delgada e gasosa)têm sido amplamente usadas, porém a complexidade da matriz alimentar faz com que sejam realizadas mudanças nosprocessos de extração, derivatização e detecção em concordância com cada grupo de alimento. A cromatografia líquidade alta eficiência (CLAE) é o método mais utilizado na determinação de aminas biogênicas em alimentos. Contudo,devido à importância das aminas biogênicas no controle da qualidade e a segurança do consumidor, os pesquisadorestentam desenvolver novos métodos com o intuito de uma análise mais rápida e precisa para o controle de alimentos nomercado. O objetivo da revisão é apresentar algumas técnicas cromatográficas aplicadas no monitoramento de aminasbiogênicas em produtos de origem animal...
Descritores: Aminas Biogênicas/análise
Aminas Biogênicas/toxicidade
Cromatografia Líquida/veterinária
Alimentos de Origem Animal
-Qualidade dos Alimentos
Métodos Analíticos de Preparação de Amostras/veterinária
Limites: Humanos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-779769
Autor: Assis, D. C. S.; Menezes, L. D. M.; Lima, A. L.; Klein, R. W. T.; Heneine, L. G. D.; Ornellas, C. B. D.; Figueiredo, T. C.; Cançado, S. V..
Título: Avaliação da qualidade interna de ovos de consumo pela pesquisa do teor de aminas bioativas / Evaluation of the internal quality of commercial eggs by searching of the bioactive levels
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;68(2):517-524, mar.-abr. 2016. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Com o objetivo de avaliar a qualidade dos ovos de consumo pela pesquisa dos níveis de aminas bioativas, foram coletados, pelos serviços de inspeção oficiais, 224 amostras de ovos provenientes de cinco regiões distintas do estado de Minas Gerais, durante o período de um ano. As aminas biogênicas (putrescina, cadaverina, feniletilamina, histamina e tiramina) e as poliaminas (espermidina e espermina) foram pesquisadas por cromatografia líquida de alta eficiência e detecção ultravioleta (CLAE/UV) após derivação pré-coluna com cloreto de dansila. Os resultados demonstraram que a putrescina estava presente, em baixas concentrações, em todas as amostras de gema e de albúmen. As demais aminas também foram detectadas, porém em menor frequência, e a espermina somente foi encontrada em uma amostra de albúmen. Foi concluído que os ovos de consumo produzidos no estado de Minas Gerais não são uma fonte considerável de poliaminas, importantes para o crescimento e a proliferação celular, e os baixos teores de aminas biogênicas, formadas pela descarboxilação de aminoácidos por enzimas bacterianas, não representam riscos à saúde do consumidor, o que indica que o ovo apresenta boa qualidade, tomando por base o critério de aminas bioativas.

In order to evaluate the quality of commercial eggs by searching the bioactive amine levels, 224 samples of eggs from the five regions of Minas Gerais State were collected during one year by the official inspection service. The biogenic amines (putrescine, cadaverine, phenylethylamine, histamine and tyramine) and the polyamines (spermidine and spermine) were determined by high performance liquid chromatography with ultraviolet detection (HPLC/UV) and pre-column derivatization with dansyl chloride. The results demonstrated the presence of putrescine in all samples of yolk and albumen, but in low concentrations. The other amines were also detected, however, with a lower frequency, and spermine was found only in one sample of albumen. It was concluded that the commercial eggs produced in Minas Gerais State are not a considerable source of polyamines, important for growth and cell proliferation; and low levels of biogenic amine, formed by decarboxylation of amino acids by bacterial enzymes, do not represent risks to consumer health, indicating that it has good quality, based on the bioactive amine criterion.
Descritores: Aminas Biogênicas/análise
Análise de Alimentos
Qualidade dos Alimentos
Ovos/análise
-Gema de Ovo
Inspeção de Alimentos/métodos
Poliaminas Biogênicas/análise
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice



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