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Id: biblio-1089372
Autor: Shen, Congxiang; Chen, Fang; Wang, Huigang; Zhang, Xinyu; Li, Guanxue; Wen, Zhong.
Título: Individualized treatment for allergic rhinitis based on key nasal clinical manifestations combined with histamine and leukotriene D4 levels / Tratamento individualizado para a rinite alérgica baseado nas principais manifestações clínicas nasais e dos níveis de histamina e leucotrieno D4
Fonte: Braz. j. otorhinolaryngol. (Impr.);86(1):63-73, Jan.-Feb. 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Science and Technology Program Project of Guangdong Province.
Resumo: Abstract Introduction The types of allergic rhinitis are roughly classified based on the causative antigens, disease types, predilection time, and symptom severity. Objective To examine the clinical typing and individualized treatment approach for allergic rhinitis and to determine the optimal treatment method for this disease using various drug combination therapies. Methods A total of 108 participants with allergic rhinitis were divided into three groups based on symptoms. Subsequently, each group was further categorized into four subgroups based on the medications received. The efficacy of the treatments was evaluated using the visual analog scale VAS scores of the total and individual nasal symptoms, decline index of the symptom score, histamine and leukotriene levels, and mRNA and protein expression levels of histamine 1 and cysteinyl leukotriene 1 receptors. Results Loratadine + mometasone furoate and loratadine + mometasone furoate + montelukast significantly improved the sneezing symptom and reduced the histamine levels compared with the other combination therapies (p < 0.05). Meanwhile, montelukast + mometasone furoate and montelukast + mometasone furoate + loratadine considerably improved the nasal obstruction symptom and decreased the leukotriene D4 levels compared with the other combination therapies (p < 0.05). Conclusion Clinical symptom evaluation combined with experimental detection of histamine and leukotriene levels can be an objective and accurate method to clinically classify the allergic rhinitis types. Furthermore, individualized treatment based on allergic rhinitis classification can result in a good treatment efficacy.

Resumo Introdução A rinite alérgica é basicamente classificada de acordo com os antígenos causadores, tipos de doença, peridiocidade e gravidade dos sintomas. Objetivo Avaliar os tipos clínicos e a abordagem terapêutica individualizada para cada tipo de rinite alérgica e determinar o método de tratamento ideal utilizando várias terapias de combinação de fármacos. Método Um total de 108 participantes com rinite alérgica foram divididos em três grupos com base nos sintomas. Posteriormente, cada grupo foi subsequentemente categorizado em quatro subgrupos com base nos medicamentos recebidos. A eficácia dos tratamentos foi avaliada utilizando os escores da escala visual analógica EVA dos sintomas nasais totais e individualmente, índice de declínio do escore de sintomas, níveis de histamina e leucotrienos e níveis de expressão de mRNA e proteína dos receptores de histamina 1 e cisteinil-leucotrieno 1. Resultados As associações entre loratadina + furoato de mometasona, assim como a de loratadina + furoato de mometasona + montelucaste melhoraram significativamente o sintoma de espirros e reduziram os níveis de histamina em comparação às outras terapias combinadas (p < 0,05). Por outro lado, a associação montelucaste + furoato de mometasona, assim como a associação montelucaste + furoato de mometasone + loratadina melhoraram consideravelmente o sintoma de obstrução nasal e diminuíram os níveis de leucotrieno D4 em comparação com as outras combinações (p < 0,05). Conclusão A avaliação clínica dos sintomas combinada com a detecção experimental dos níveis de histamina e leucotrieno pode ser um método objetivo e preciso para classificar clinicamente os tipos de rinite alérgica. Além disso, o tratamento individualizado baseado na classificação da rinite alérgica pode resultar no aumento da eficácia do tratamento.
Descritores: Histamina/sangue
Leucotrieno D4/sangue
Quimioterapia Combinada/métodos
Medicina de Precisão/métodos
Rinite Alérgica/sangue
-Quinolinas/uso terapêutico
Espirro
RNA Mensageiro/genética
Receptores Histamínicos H1/genética
Obstrução Nasal/tratamento farmacológico
Resultado do Tratamento
Loratadina/uso terapêutico
Receptores de Leucotrienos/genética
Antialérgicos/uso terapêutico
Rinite Alérgica/diagnóstico
Rinite Alérgica/tratamento farmacológico
Furoato de Mometasona/uso terapêutico
Acetatos/uso terapêutico
Mucosa Nasal
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Idoso
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-595170
Autor: Andrade, Sabrina da Costa Silva; Mársico, Eliane Teixeira; Masson, Lourdes Maria Pessoa; Guimarães, Carlos Frederico Marques.
Título: Avaliação da estabilidade química de sardinhas-verdadeiras (Sardinella brasiliensis) inteiras e evisceradas armazenadas sob refrigeração / The chemical stability of whole and eviscerated Brazilian sardines (Sardinella brasiliensis) stored under refrigeration
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;69(4):562-566, out.-dez. 2010. tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: A estabilidade química de amostras de sardinhas refrigeradas em três diferentes condições de conservação foi avaliada por meio de determinação de bases voláteis totais (N-BVT) e análise de produção de histamina, putrescina e cadaverina. As amostras foram separadas em três grupos: o primeiro composto de sardinhas inteiras refrigeradas, sem adição de gelo (4-7°C); o segundo e o terceiro grupos foram constituídos, respectivamente, de sardinhas inteiras e evisceradas, com adição de gelo (0-3C°). Somente o primeiro grupo apresentou teor de N-BVT acima do preconizado pela legislação no 14º dia de estocagem. Nos segundo e terceiro grupos, os valores mantiveram-se abaixo de 17 mg N.100 g-1. Em todos os grupos não houve produção de histamina acima do limite oficial de 10 mg.100 g-1, contudo no primeiro grupo o valor inferior a 2 mg.100 g-1 foi detectado a partir do 21º dia de estocagem. Putrescina e cadaverina foram detectadas a partir do 12°, 16° e 19° dias de estocagem, respectivamente, no primeiro, segundo e terceiro grupo. A presença de formaldeído foi avaliada, cujo resultado foi positivo em todos os grupos estudados. A longa validade comercial dessas espécies ocorreu em função do uso de conservante na cadeia produtiva.

This study evaluated the chemical stability of chilled sardines under three preservation conditions bydetermining the total volatile bases (TVB-N), and the production of histamine, putrescine and cadaverine.The samples were separated into three groups: the first was composed by chilled whole sardines withoutice addition (4-7°C), and the second and third groups were comprised by whole and eviscerated sardines,respectively, and adding ice (0-3°C). Only the first group showed TVB-N contents above the recommendedrate at the 14th storage day. In the second and third groups, the values remained below 17 mg N.100 g-1.Histamine was within the recommended limit of 10 mg.100 g-1 in all groups, and values lower than 2 mg.100g-1 were detected after the 21st storage day in the first group. Putrescine and cadaverine were detectedafter the 12th, 16th and 19th storage days in the first, second and third groups, respectively. The presence offormaldehyde was evaluated, which was positive in all three groups. These findings indicate that the longshelf life of these products was due to use of preservatives in the production chain.Key words. Sardines, total volatile bases, histamine, formaldehyde.
Descritores: Alimentos Resfriados
Formaldeído
Histamina
Peixes
Tipo de Publ: GOVERNMENT PUBLICATIONS
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Id: lil-91276
Autor: Huapaya, Luis; Ananth, Jambur.
Título: ¿Existe una relación entre la depresión y la hipertension? / Is there a relationship between depression and hypertension?
Fonte: Rev. neuropsiquiatr;43(2):97-105, jun. 1980. ilus.
Idioma: es.
Conferência: Apresentado em: Reunión Anual de la Peruvian-American Medical Society, 6, Lima, 16-23 Dic 1979.
Resumo: La depresión es presentada en los pacientes hipertensos, con más frecuencia que en la población general. Los autores revisan las 4 hipótesis propuestas para explicar esta asociación y encuentran que la posibilidad de una relación etiológica entre las dos enfermedades es una hipótesis interesante pero que no está confirmada. En cambio la depresión puede ser un efecto secundario de ciertas drogas antihipertensoras que agotan las aminas cerebrales y, en otros casos puede ser una reaccióm psicológica contra una enfermedad crónica
Descritores: Catecolaminas/fisiologia
Histamina/fisiologia
Depressão/etiologia
Hipertensão/etiologia
Hipertensão/psicologia
-Aminas Biogênicas/fisiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-671793
Autor: Sánchez, Saldaña, Leonardo; Ponce-Rodríguez, Mayra; Cabanillas-Becerra, Jacqueline J.
Título: Urticaria aguda / Acute urticaria
Fonte: Dermatol. peru;22(1):54-65, ene.-mar. 2012. ilus, tab.
Idioma: es.
Resumo: La urticaria es una reacción de la piel caracterizada clínicamente por la aparición de elevaciones cutáneas eritematosas o blanquecinas, edematosas, pruriginosas y transitorias, que pueden localizarse en cualquier parte de la superficie cutáneao en las mucosas. Su etiología es variada y sus mecanismos etiopatogénicos también suelen ser múltiples. La lesión típica es el habón o roncha, el cuál cambia de lugar en horas, su forma y tamaño son variables, puede persistir minutos, horas o semanas. La mayoría de las urticarias no presenta sintomatología sistémica. Suele clasificarse regularmente en urticaria aguda, cuando lleva menos de 6 semanas de aparición, y en urticaria crónica, cuando lleva más de 6 semanas. El diagnóstico es fundamentalmente clínico. Es una entidad frecuente que por su gran expresividad motivan constantes y reiteradas consultas a los servicios de urgencia. En este artículo se examinarán los mecanismos que llevan a la urticaria y angioedema, y se revisará la patogénesis, los aspectos clínicos, los estudios de laboratorio necesarios y el tratamiento de la urticaria aguda.

The urticaria is a skin reaction characterized clinically by the on set of erythematous skin elevations or whitish, oedematous,pruritic and transient, you can locate anywhere on the surface of the skin or the mucous membranes. Its etiology is varied and its mechanisms etiopathogenic also tend to be multiple. The typical lesion is the wheal or bump, which changes from place with inhours, its size and shape are variable, may persist for minutes, hours or weeks. The majority of the hives does not pose systemic symptoms. Usually qualify regularly in acute urticaria, when it takes less than 6 weeks of appearance, and chronic urticaria, when it takes over 6 weeks. The diagnosis is primarily clinical. Itis a common entity that by their expressivity motivate constants and repeated consultations to emergency services. This article will xamine the mechanisms that lead to angioedema and urticaria, he pathogenesis, clinical aspects, necessary laboratory studies and eatment.
Descritores: Angioedema
Urticária/classificação
Urticária/epidemiologia
Urticária/etiologia
Urticária/patologia
Urticária/terapia
-Educação Médica Continuada
Histamina/farmacologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: lil-500695
Autor: Andrade, Carine de Sousa; Druzian, Janice Izabel; Leite, Clícia Capibaribe; Carvalho Filho, Celso Duarte; Miranda, Maria da P. Spinola; Macêdo, Cláudia Souza; Guimarães, Alaíse Gil.
Título: Determinação da microbiota histamina positiva em camarão / Histamine: positive microbiota occurrence in shrimp
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;67(1):46-51, jan.-abr. 2008. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste trabalho foi de avaliar quantitativamente a microbiota total e as bactérias produtoras de histamina em camarões de cativeiro e de captura oriundos do comércio de Salvador-BA. Foram coletadas 40 amostras, sendo 20 de camarões provenientes de cativeiro e 20 de captura. As contagens de microrganismos mesófilos e psicrotróficos e de bactérias presumivelmente histamina-positivas foram realizada em ágar Niven, seguida de procedimento de confirmação da capacidade de produção de histaminae de identificação das respectivas bactérias. As amostras de camarão de cativeiro apresentaram valor máximo de 3,74 log UFC/g para bactérias mesófilas e de 3,51 log UFC/g para psicrotróficas, os quais estavam abaixo dos limites máximos estabelecidos nas especificações de qualidade de pescado (7,0 logUFC/g). Nas amostras de camarão de captura os valores máximos foram de 7,81 log UFC/g para mesófilase de 7,49 log UFC/g para psicrotróficas; esses valores excederam o limite máximo estabelecido pelos padrões, indicando elevada contaminação. Do total de amostras, 08 confirmaram a presença de bactérias produtoras de histamina (06 mesófilas e 02 psicrotróficas), sendo a maioria dos microrganismos pertencente à família Enterobacteriaceae. Portanto, a presença desses microrganismos indica a ocorrência de condições higiênicas sanitárias e de temperatura insatisfatórias na comercialização de pescados.
Descritores: Artemia
Astacoidea
Bactérias
Histamina
Doenças Transmitidas por Alimentos
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação


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Texto completo SciELO Venezuela
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Id: lil-740428
Autor: Iriarte, María M; Torres, María M.
Título: Incidencia de histamina y de bacterias indicadoras de calidad higiénica, en filetes, ruedas y trozos de pescado de especies pelágicas comercializadas en un mercado de pescado de la isla de Margarita (Venezuela) / Incidence histamine and hygienic quality indicators´s bacteria in fillets, slice and pieces pelagic fish´s marketing in one fish´s market of Margarita´s Island (Venezuela)
Fonte: Rev. Inst. Nac. Hig;44(1):15-24, jun. 2013. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Se estudió la incidencia de histamina y de bacterias indicadoras de manejo higiénico en filetes, ruedas y trozos de diez especies de pescado en estado fresco, (Euthynnus alletteratus; Caranx latus; Ophisthonema oglinum; Alectis crinitus; Sardinella aurita; Thunnus alalunga; Sarda sarda; Scomberomorus cavalla; Coryphaena hippurus y Xyphias gladius), comercializadas en un mercado de pescado de Isla de Margarita (Venezuela). Según normas COVENIN se enumeraron (UFC g-1) aerobios a 25 y 32 °C, coliformes fecales y Escherichia coli (NMP g-1); histamina (mg/100 g) y pH. También recuentos (UFC g-1) de enterobacterias (ICMSF) y bacterias descarboxiladoras de histidina (Niven y otros). Todos los recuentos de aerobios a 25 °C excedieron el valor m (Log10 = 5,70 UFC g-1) fijado por ICMSF (1986). La prueba r de Pearson indicó que los recuentos a 25 y 32 °C estuvieron altamente relacionados (n = 90; r = 0,89; p < 0,01). E. coli superó en el 76% de las muestras el valor m (Log10 = 1,04 NMP g-1). Las mayores cifras de histamina se detectaron en T. alalunga (promedio 43,5 mg/100 g en uno de tres muestreos); seguido por S. aurita (promedios de 23,7 y 28,0 mg/100 g respectivamente, en dos muestreos). Sólo en muestras de T. alalunga se detectaron olores penetrantes y músculos con elasticidad disminuida. Estos datos y la observación de factores adversos, tales como contacto directo con superficies y utensilios sucios, restos de vísceras, desangrado deficiente, presencia de insectos, utilización de agua no potable y la exposición a temperaturas no apropiadas, reflejan que la manipulación del pescado no fue adecuada. Se recomienda que inspectores sanitarios implementen acciones tendentes a corregir estas deficiencias.

The incidence of histamine and of bacteria that indicate hygienic handling of fillets, slices and pieces of ten pelagic fresh fish (Euthynnus alletteratus; Caranx latus; Ophisthonema oglinum; Alectis crinitus; Sardinella aurita; Thunnus alalunga; Sarda sarda; Scomberomorus cavalla; Coryphaena hippurus and Xyphias gladius), sold in a fish market at Margarita Island (Venezuela) was assessed. According to COVENIN´s norms, total aerobic plate count (FCU g-1) at 25 and 32 °C; fecal coliforms and Escherichia coli (MPN g-1); histamine (mg/100 g) and pH were measured. Also, members of the Enterobacteriaceae family (FCU g-1) and histamine producing bacteria were counted, according to ICMSF and Niven et al respectively. All total aerobic plate count at 25 °C surpassed the m number (Log10 = 5.70 CFU g-1) established by ICMSF (1986). The Pearson test (r) showed that bacteria total counts at 25 and 32 °C were highly related (n = 90; r = 0.89; p < 0.01). E. coli exceeded in 76% of samples the number (Log10 = 1.04 MPN g-1). Histamine biggest numbers were detected in T. alalunga (average 43.5 mg/100 g in one of three samplings), followed by S. aurita (averages of 23.7 and 28.0 mg/100 g respectively, in two samplings). Only in T. alalunga samples were penetrating odors detected and muscles with reduced elasticity. This data and the adverse factors observed, such as: fish in direct contact with dirty areas and utensils, leftover viscera, faulty bleeding, presence of insects, use of non potable water and the exposition of fish at inappropriate temperatures, revealed the handling of fish was not suitable. It is recommended that sanitary officers carry out actions necessary to correct these deficiencies.
Descritores: Bactérias/patogenicidade
Histamina/análise
Aerobiose
Coliformes
Peixes
-Controle de Qualidade
Saúde Pública
Escherichia coli
Limites: Humanos
Animais
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE9.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1066565
Autor: Dalmora, Serjio L(edt); Bittencourt, Celso F(edt).
Título: Teste para substâncias depressoras em antibióticos de uso humano e veterinário
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;35/36(Único):31-34, 1976. graf.
Idioma: pt.
Resumo: Foi aplicado o teste para substância depressora em antibióticos de uso veterinário, encontrados no comércio, contendo clorafenicol, clorafenicol-tetraciclina, e tetraciclina..
Descritores: Antibacterianos
Histamina
Responsável: BR76.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-887191
Autor: Maciel-Guerra, Helena; Penha, Mariana Álvares; Jorge, Marília Formentini Scotton; Libório, Ricardo da Silva; Carrijo, Ana Cláudia Nazareno dos Anjos; Parise-Fortes, Maria Rita; Miot, Hélio Amante.
Título: Suppression of wheal and flare in histamine test by the main H1 antihistamines commercialized in Brazil
Fonte: An. bras. dermatol;93(2):233-237, Mar.-Apr. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract: Background: Several dermatoses are mediated by histamine, such as urticaria, angioedema, and papular urticaria. There are no Brazilian studies comparing the potency of antihistamines. Objectives: To evaluate the tolerability and efficacy of the main commercial brand and generic H1 antihistamines, regarding the suppression of the wheal and flare to the histamine test. Methods: A quasi-experimental, open study with 10 healthy adults submitted to the histamine test on the ventral aspect of the forearms. After 20 minutes, wheal and flares were measured. The tests were performed after two hours of intake of dexchlorpheniramine, hydroxyzine, levocetirizine, fexofenadine, cetirizine, loratadine, ebastine, desloratadine, epinastine and rupatadine, as well as generics of loratadine, cetirizine and fexofenadine. Results: All antihistamines presented a reduction in the wheal compared to the control (p <0.02), as well as in the flare, except for rupatadine (p = 0.70). In the internal comparison, cetirizine, fexofenadine, epinastine, levocetirizine, dexchlorpheniramine and hydroxyzine were the most potent, with no difference between them (p > 0.1). As for halo, cetirizine, epinastine, hydroxyzine and fexofenadine were the most potent, with no difference between them (p > 0.1). The most common adverse effect was drowsiness, which was more prevalent among first-generation drugs (p < 0.01). Generic loratadine, fexofenadine and cetirizine halos were higher than their controls (p <0.03).. Study limitations: A single-center study evaluating only aspects related to histamine. Conclusions: Brazilian commercial antihistamines presented different profiles of inhibition of wheal and flares in the histamine test, as well as adverse effects. Generic loratadine, fexofenadine and cetirizine presented larger flares than brand drugs.
Descritores: Pele/efeitos dos fármacos
Vasodilatação/efeitos dos fármacos
Permeabilidade Capilar/efeitos dos fármacos
Histamina
Antialérgicos/farmacologia
Antagonistas dos Receptores Histamínicos H1/farmacologia
-Valores de Referência
Pele/imunologia
Fatores de Tempo
Brasil
Testes Cutâneos/métodos
Reprodutibilidade dos Testes
Hipersensibilidade a Drogas
Ensaios Clínicos Controlados não Aleatórios como Assunto
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Adulto Jovem
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-780816
Autor: Song, Nho-Eul; Cho, Hyoun-Suk; Baik, Sang-Ho.
Título: Bacteria isolated from Korean black raspberry vinegar with low biogenic amine production in wine
Fonte: Braz. j. microbiol;47(2):452-460, Apr.-June 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Food Technology Development Program, of the Korea Institute of Planning and Evaluation for Technology in Food, Agriculture, Forestry and Fisheries (IPET), and the Ministry for Food, Agriculture, Forestry, and Fisheries of Republic of Korea.
Resumo: Abstract A high concentration of histamine, one of the biogenic amines (BAs) usually found in fermented foods, can cause undesirable physiological side effects in sensitive humans. The objective of this study is to isolate indigenous Acetobacter strains from naturally fermented Bokbunja vinegar in Korea with reduced histamine production during starter fermentation. Further, we examined its physiological and biochemical properties, including BA synthesis. The obtained strain MBA-77, identified as Acetobacter aceti by 16S rDNA homology and biochemical analysis and named A. aceti MBA-77. A. aceti MBA-77 showed optimal acidity % production at pH 5; the optimal temperature was 25 °C. When we prepared and examined the BAs synthesis spectrum during the fermentation process, Bokbunja wine fermented with Saccharomyces cerevisiae showed that the histamine concentration increased from 2.72 of Bokbunja extract to 5.29 mg/L and cadaverine and dopamine was decreased to 2.6 and 10.12 mg/L, respectively. Bokbunja vinegar prepared by A. aceti MBA-77 as the starter, the histamine concentration of the vinegar preparation step was decreased up to 3.66 mg/L from 5.29 mg/L in the wine preparation step. To our knowledge, this is the first report to demonstrate acetic acid bacteria isolated from Bokbunja seed vinegar with low spectrum BA and would be useful for wellbeing vinegar preparation.
Descritores: Vinho/análise
Aminas Biogênicas/análise
Acetobacter/metabolismo
Histamina/metabolismo
Rubus/microbiologia
-Saccharomyces cerevisiae/metabolismo
Vinho/microbiologia
Acetobacter/isolamento & purificação
Acetobacter/genética
Histamina/análise
Ácido Acético/análise
Ácido Acético/metabolismo
Fermentação
Rubus/metabolismo
Microbiologia de Alimentos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-745808
Autor: Sandoval, Maria C; Ramirez, Carolina R; Camargo, Diana M; Russo, Thiago L; Salvini, Tania F.
Título: Effect of high-voltage electrical stimulation on the albumin and histamine serum concentrations, edema, and pain in acute joint inflammation of rats
Fonte: Braz. j. phys. ther. (Impr.) = Rev. bras. fisioter;19(2):89-96, 27/04/2015. tab.
Idioma: en.
Resumo: BACKGROUND: The mechanism by which high-voltage electrical stimulation (HVPC) acts on edema reduction is unknown. OBJECTIVE: To assess the effect of HVPC with negative polarity (-) applied to the ankle of rats with acute joint inflammation. METHOD: Sixty-four rats were divided into four groups (n=16): inflamed+HVPC(-), 0.03 mL application of ι-carrageenan (3%) to the tibiotarsal joint plus HVPC(-); inflamed+HVPC placebo, carrageenan application and HVPC placebo; normal+HVPC(-), HVPC application(-); and normal control, no intervention. The HVPC(-) 100 Hz at a submotor level was applied daily for 45 min on three consecutive days. The variables were pain, hind-foot volume, and serum histamine and albumin assessed before and during the 48 hours following inflammation. The variables were compared using the t test, one-way ANOVA, nested ANOVA for repeated measures, and the post hoc Bonferroni test. Analysis of covariance was applied to adjust the effects of HVPC(-) by measurements of pain, inflammation, albumin, and histamine at 24 h, and the final weight was compared to the other groups. The significance level was set at p<0.05. RESULTS: There were no differences between the inflamed+HVPC(-) and inflamed+HVPC placebo groups in terms of pain or edema (p>0.05). Albumin was reduced in the groups that received the intervention, but there was no differences between them. There was only a 24 hour increase in histamine with the normal+HVPC(-) (p=0.0001) and inflamed+HVPC placebo groups (p=0.01) compared to the normal control group. CONCLUSIONS: The results of the present study suggest that HVPC(-) with the parameters employed did not reduce pain or edema and did not change serum albumin or histamine levels,, which indicates the inability of this resource to have a positive effect when treating treat acute joint inflammation. .
Descritores: Dor/sangue
Artrite/sangue
Artrite/terapia
Albumina Sérica/análise
Histamina/sangue
Terapia por Estimulação Elétrica/métodos
Edema/sangue
Edema/terapia
-Dor/etiologia
Artrite/complicações
Distribuição Aleatória
Doença Aguda
Ratos Wistar
Edema/etnologia
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME



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