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Id: biblio-1290531
Autor: Mezacasa Júnior, Rudinei Carlos; Meneghini, Kevin Francisco Durigon; Demenech, Lauro Miranda; Morgan, Henri Luiz; Petry, Arthur Franzen; Dumith, Samuel Carvalho.
Título: Consumo de psicoestimulantes por estudantes de medicina de uma universidade do extremo sul do Brasil: resultados de um estudo de painel / Consumption of psychostimulants by medical students at a university in southern Brazil: results of a panel study
Fonte: Sci. med. (Porto Alegre, Online);31(1):38886, 2021.
Idioma: pt.
Resumo: Objetivo: analisar a evolução do consumo de psicoestimulantes pelos acadêmicos de Medicina da Universidade Federal do Rio Grande (FURG) durante quatro anos. Métodos: foi realizado um estudo de painel com amostra de estudantes do primeiro ao quarto ano do curso de medicina, matriculados na instituição no período de 2015 a 2018. O estudo teve como desfecho o consumo de psicoestimulantes. Foram coletadas informações sobre o uso de cafeína, metilfenidato, piracetam, modafinil, bebidas energéticas, metilenodioximetanfetamina (ecstasy) e anfetaminas. O questionário foi composto de duas etapas. Na primeira, foram recolhidas informações demográficas, sobre hábitos e qualidade de vida. Na segunda, questionou-se sobre o consumo de substâncias estimulantes, abordando a frequência de uso, efeitos percebidos e a motivação para o consumo, assim como o início do consumo durante o curso. Resultados: a prevalência de uso dessas substâncias aumentou de 58% para 68% de 2015 a 2018. A proporção de acadêmicos que começaram a usar psicoestimulantes durante a faculdade, aumentou de 15% para 30%. Essa proporção aumentou conforme o ano do curso, passando de 25% no primeiro ano para 38% no quarto ano. Esse resultado foi atribuído, principalmente, ao uso de metilfenidato, cuja prevalência aumentou de 21% para 56% durante o período do estudo. Conclusões: o consumo de psicoestimulantes entre estudantes de medicina foi alto e o início de seu consumo durante a faculdade aumentou ao longo dos anos. Seu uso tem sido percebido como eficaz pela maioria dos usuários, o que pode dificultar o gerenciamento do uso indevido dessas substâncias.

Aims: To analyze the evolution of psychostimulants consumption by medical students of the Federal University of Rio Grande (FURG) during the period of four years. Methods: This was a panel study conducted with a sample of students from first to fourth year of medical training, enrolled on the institution on the period between 2015 and 2018. The main outcome of this investigation was the use of psychostimulants. We collected information about the consumption of caffeine, methylphenidate, modafinil, piracetam, energetic drinks, amphetamines and methylenedioxymethamphetamine (ecstasy). The questionnaire was composed by two sections. First, information about socioeconomic and demographic variables, daily habits and quality of life were collected. In the second part, participants were asked about use of stimulant substances, frequency of its use, perceived effects, their motivation for consumption, as well as the beginning of consumption during the course. Results: Prevalence of use of these substances have increased from 58% to 68% between 2015 and 2018. Proportion of students that had started to use psychostimulants during college increased from 15% to 30% in this period. That proportion increased according to the year of graduation, passing from 25% on the first year to 38% on the fourth year. This result may be attributed mostly to the use of methylphenidate, whose prevalence increased from 21% to 56% during the period of the study. Conclusions: The consumption of psychostimulants among medical students was high, and the beginning of its consumption during college has increased over the years. Its use has been perceived as effective by most users, which may hamper the management of the misuse of these substances.
Descritores: Estudantes de Medicina
Cafeína
Estimulantes do Sistema Nervoso Central
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: BR1323.1 - Biblioteca Central Irmão José Otão


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Id: biblio-1132182
Autor: Almeida, Lariana Negrão Beraldo; Pietrobelli, Juliana Martins Teixeira Abreu; Lenzi, Giane Gonçalves; Santos, Onélia Aparecida Andreo.
Título: Degradation of Caffeine by Heterogeneous Photocatalysis Using ZnO with Fe and Ag
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20180614, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract The organic compound caffeine when detected in environmental matrices such as surface waters and groundwater is considered as an emerging contaminant, in which its effects are still unknown. Therefore, in the present research, zinc oxide-based catalysts impregnated with iron and silver were prepared for the reaction of caffeine degradation by heterogeneous photocatalysis. The wet impregnation method with excess solvent was applied to the preparation of the materials, later they were characterized by adsorption of N2, X-ray diffraction and photoacoustic spectroscopy. Then, the photodegradation, photolysis and adsorption tests were carried out, in which it was observed that only the presence of the radiation or photocatalysts could not sufficiently degrade the caffeine, however when combined radiation with all the catalysts studied here presented degradation above 70% at the end of 300 minutes of the reaction, and the best catalyst studied was that containing 8% Ag in non-calcined ZnO. Thus, these results point out that the methodology employed in this research, both for the preparation of the catalysts and in the process of the photocatalysis reaction, was efficient in the degradation of the emerging contaminant, caffeine, which could later be used for a mixture of other contaminants.
Descritores: Prata/química
Óxido de Zinco/química
Cafeína/química
Catálise
Processos Fotoquímicos
-Adsorção
Reatores Biológicos
Ferro/química
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1132189
Autor: Lenzi, Giane Gonçalves; Fuziki, Maria Eduarda Kounaris; Fidelis, Michel Zampieri; Fávaro, Yuri Barros; Ribeiro, Mauricio Aparecido; Chaves, Eduardo Sidinei; Lenzi, Ervin Kaminski.
Título: Caffeine Adsorption onto Bentonite Clay in Suspension and Immobilized
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20180637, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract This study describes the use of bentonite in suspension for the caffeine adsorption (pollutant of emerging concern) by taking different conditions of the pH, adsorbent mass, adsorbent calcination temperature and interferents into account. The results were compared with those obtained using bentonite immobilized in alginate beads. The acid medium has a greater efficiency for the caffeine adsorption and the adsorbent calcination temperature exerts, due to structural changes. Caffeine removal higher than 90% was obtained at optimized conditions. The Langmuir model indicated a better fit of the data and the adsorption capacity of caffeine onto bentonite. The bentonite immobilized led to a slower adsorption process in relation to the suspended.
Descritores: Poluentes Químicos da Água/isolamento & purificação
Bentonita/química
Cafeína/química
-Termodinâmica
Cafeína/efeitos adversos
Adsorção
Poluentes Ambientais/isolamento & purificação
Temperatura Alta
Concentração de Íons de Hidrogênio
Modelos Teóricos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Benassi, Marta de Toledo
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Id: biblio-1132231
Autor: Zanin, Rodolfo Campos; Kitzberger, Cíntia Sorane Good; Benassi, Marta de Toledo.
Título: Characterization of Roasted Coffea arabica Species by the Relationship Between Caffeine and Diterpenes Contents
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20180752, 2020. tab.
Idioma: en.
Projeto: CNPq.
Resumo: Abstract Commercial roasted and ground coffees are usually blends of Coffea arabica and Coffea canephora. Considering the differences in price and sensory characteristics between these two species, the identification of the presence of each species in commercial blends is of great interest. The aim of this study was to describe typical profiles of caffeine and diterpenes (kahweol and cafestol) contents and the ratios among these compounds to support the characterization of Coffea species in roasted coffees. 32 good cup quality Brazilian C. arabica coffees (from coffee quality contests) produced using different postharvest treatments were studied. All analysis were performed by HPLC. Higher ranges were observed in diterpene contents - kahweol varied from 1.75 to 10.68 g/kg (coefficient of variation of 510%) and cafestol from 1.76 to 9.66 g/kg (449%) - than caffeine, that varied from 5.1 to 16.2 g/kg (coefficient of variation of 218%). Wide ranges of the kahweol/cafestol ratio (0.63 to 2.77) and the caffeine/kahweol ratio (0.84 to 5.15) were also observed. Hence it was proposed the additional use of a new parameter, the ratio of caffeine/sum of diterpenes (kahweol + cafestol) that presents values from 0.54 to 2.39. The results indicated that the combined use of these parameters could be a potential tool for discriminating Coffea species in blends of roasted and ground coffee. It was proposed as potentially indicative of C. arabica: values of kahweol/cafestol ratio above 0.50, associated with caffeine/kahweol ratio lower than 5.50 and caffeine/sum of diterpenes ratio lower than 2.50.
Descritores: Cafeína/análise
Café/química
Diterpenos/análise
-Indústria do Café
Cromatografia Líquida de Alta Pressão
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-761221
Autor: Fernandes, EM; Damasceno, GAB; Ferrari, M; Azevedo, EP.
Título: Incremento na dissolução da caffeine em base de ammonium acryloyldimethyltaurate/vp copolymer: desenvolvimento farmacotécnico de géis anti-celulite / Dissolution enhancement of caffeine in the ammonium acryloyldimethyltaurate/vp copolymer base: pharmaceutical development of anti-cellulite gels
Fonte: Rev. ciênc. farm. básica apl;36(1), mar. 2015. tab, ilus, graf.
Idioma: pt.
Resumo: A hidrolipodistrofia ginóide (HLDG), popularmente conhecida como ?celulite?, consiste em uma alteração patológica do tecido adiposo e da função veno- linfática. Géis contendo caffeine tem sido empregados no tratamento não-invasivo da HLDG, oferecendo resultados satisfatórios a baixos custos. Devido a baixa hidrossolubilidade da caffeine, este gel apresenta como principal inconveniente a formação de precipitados/ grumos, oriundos da precipitação da caffeine na base hidrofílica (gel). Este trabalho tem como objetivo o incremento na dissolução da caffeine em gel de Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, através da adição de adjuvantes como o citric acid e o sodium benzoate, além de solução hidroalcoólica, empregada como co-solvente da caffeine. O incremento na dissolução da caffeine foi verificado através da determinação do seu teor nos géis. Além disso, todas as amostras foram submetidas a análises macroscópicas e determinações de pH e viscosidade. A análise macroscópica permitiu a nítida visualização dos precipitados/grumos nos géis preparados sem os adjuvantes, enquanto que o emprego dos mesmos originou géis sem a presença de precipitados. A determinação do teor de caffeine demonstrou que os adjuvantes e co-solvente quase dobraram a concentração deste ativo nos géis. O pH do gel e a concentração de citric acid não influenciaram na dissolução da caffeine. Por outro lado, esses parâmetros influenciaram negativamente na viscosidade dos géis, o que parece ter sido ocasionado pela instabilidade do ammonium acryloyldimethyltaurate/VP copolymer em valores baixos de pH. Com isso, o aumento na dissolução da caffeine no gel anti-celulite parece ter sido ocasionada pela formação de sais hidrossolúveis com os adjuvantes empregados.(AU)

Gynoid hydrolipodystrophy, popularly known as cellulite, is a pathological alteration of the adipose tissue and the venous-lymphatic system. Gels containing caffeine has been used as a non-invasive treatment of cellulite offering satisfactory results at low costs. Due to the low aqueous solubility of caffeine, this gel has a major drawback, which is the formation of a drug precipitate in the hydrophilic excipient (ammonium acryloyldimethyltaurate/VP copolymer gel). The aim of this work is to increase the dissolution of caffeine in the gel by adding adjuvants such as citric acid and sodium benzoate, as well as a water-alcohol solution as a co-solvent for caffeine. The increase in the dissolution of caffeine was verified by determining its content in the gel. In addition, all samples were subjected to macroscopic analysis, pH determinations and viscosity measurements. Macroscopic analysis allowed a clear visualization of a white precipitate in the gels prepared without the adjuvants, whereas the use of both adjuvants and the water-alcohol solution avoided the precipitation of caffeine. Determination of caffeine content showed that the adjuvants and co-solvent nearly doubled the concentration of this drug in the gels. The pH of the gel and the concentration of citric acid did not influence the dissolution of caffeine, whereas the viscosity of the gel was negatively influenced by these parameters, which seems to be caused by the instability of ammonium acryloyldimethyltaurate/VP copolymer at low pH. Thus, the increase in the dissolution of caffeine seems to have been caused by the formation of water-soluble salts with the adjuvants used.(AU)
Descritores: Cafeína/uso terapêutico
Cosméticos/uso terapêutico
Dissolução
Celulite
-Solução Hidroalcoólica
Adjuvantes Farmacêuticos/metabolismo
Compostos de Amônio
Responsável: BR33.1 - Divisão Técnica de Biblioteca e Documentação


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Id: biblio-951832
Autor: Souza, Maria Eduarda Di Cavalcanti Alves de; Costa, Klinger Vagner Teixeira da; Menezes, Pedro de Lemos.
Título: Effect of caffeine on vestibular evoked myogenic potential: a systematic review with meta-analysis / Efeito da cafeína no potencial evocado miogênico vestibular: uma revisão sistemática com metanálise
Fonte: Braz. j. otorhinolaryngol. (Impr.);84(3):381-388, May-June 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Introduction: Caffeine can be considered the most consumed drug by adults worldwide, and can be found in several foods, such as chocolate, coffee, tea, soda and others. Overall, caffeine in moderate doses, results in increased physical and intellectual productivity, increases the capacity of concentration and reduces the time of reaction to sensory stimuli. On the other hand, high doses can cause noticeable signs of mental confusion and error induction in intellectual tasks, anxiety, restlessness, muscle tremors, tachycardia, labyrinthine changes, and tinnitus. Objective: Considering that the vestibular evoked myogenic potential is a clinical test that evaluates the muscular response of high intensity auditory stimulation, the present systematic review aimed to analyze the effects of caffeine on vestibular evoked myogenic potential. Methods: This study consisted of the search of the following databases: MEDLINE, CENTRAL, ScienceDirect, Scopus, Web of Science, LILACS, SciELO and ClinicalTrials.gov. Additionally, the gray literature was also searched. The search strategy included terms related to intervention (caffeine or coffee consumption) and the primary outcome (vestibular evoked myogenic potential). Results: Based on the 253 potentially relevant articles identified through the database search, only two full-text publications were retrieved for further evaluation, which were maintained for qualitative analysis. Conclusion: Analyzing the articles found, caffeine has no effect on vestibular evoked myogenic potential in normal individuals.

Resumo Introdução: A cafeína pode ser considerada a droga mais consumida por adultos em nível mundial, podendo ser encontrada em inúmeros alimentos, como no chocolate, café, chá, refrigerante e outros. Em geral, a cafeína em doses moderadas, produz ótimos rendimentos físico e intelectual, aumenta a capacidade de concentração e diminui o tempo de reação aos estímulos sensoriais. Por outro lado, doses elevadas podem causar sinais perceptíveis de confusão mental e indução de erros em tarefas intelectuais, ansiedade, nervosismo, tremores musculares, taquicardia, alterações labirínticas e zumbido. Objetivo: Considerando que o potencial evocado miogênico vestibular é um teste clínico que avalia a resposta muscular decorrente de estimulação auditiva de alta intensidade, a presente revisão sistemática objetivou analisar o efeito da cafeína sobre o potencial evocado miogênico vestibular. Método: A formulação deste trabalho consistiu na busca dos estudos nas seguintes bases de dados: MEDLINE, CENTRAL, ScienceDirect, Scopus, Web of Science, LILACS, SciELO e Clinical-Trials.gov. Adicionalmente, a literatura cinzenta também foi pesquisada. A estratégia de busca incluiu termos relacionados à intervenção (consumo de cafeína ou café) e ao desfecho primário (potencial evocado miogênico vestibular). Resultados: A partir de 253 registros potencialmente relevantes identificados através da busca nas bases de dados, apenas duas publicações em texto completo foram recuperadas para avaliação mais aprofundada, sendo estas mantidas para a análise qualitativa. Conclusão: Diante dos artigos encontrados a cafeína não tem efeito sobre o potencial evocado miogênico vestibular em sujeitos normais.
Descritores: Cafeína/farmacologia
Potenciais Evocados Miogênicos Vestibulares/efeitos dos fármacos
Estimulantes do Sistema Nervoso Central/farmacologia
-Cafeína/administração & dosagem
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Metanálise
Revisão Sistemática
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1146506
Autor: Carvalho, Ana Carla Coleone de.
Título: A presença de fármacos e cafeína em água superficial e destinada ao consumo humano / The presence of pharmaceuticals and caffeine in surface and treated water.
Fonte: São Paulo; s.n; 2020. 211 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Com um intenso consumo, e graças ao surgimento de novas técnicas analíticas, a presença de fármacos e cafeína tem sido detectada em meios aquáticos por todo o mundo, mesmo que em baixas concentrações. No entanto, os impactos que podem ocasionar à saúde e ao ambiente ainda não são bem compreendidos. Dessa forma, o objetivo deste trabalho foi avaliar a presença dos fármacos atenolol, carbamazepina, clonazepam, fluoxetina, haloperidol, ibuprofeno, paracetamol, sinvastatina e venlafaxina e da cafeína em água bruta e tratada por uma estação de tratamento convencional, caracterizar as águas de acordo com as características físico-químicas e microbiológicas e verificar as conformidades com os padrões legais, e avaliar os impactos dos compostos detectados nas amostras para o ambiente aquático. As análises foram realizadas por cromatografia líquida acoplada à espectrometria de massas sequencial. As coletas das amostras foram realizadas nos períodos chuvoso e seco. As características físico-químicas analisadas foram cor aparente, turbidez, condutividade e pH. Para a caracterização microbiológica foram quantificados os coliformes totais e Escherichia coli. O impacto dos contaminantes foi avaliado com base em teste de toxicidade aguda, pela coleta de dados na literatura cientifica acerca dos efeitos subletais para organismos aquáticos e pela avaliação de risco, realizada de acordo com o cálculo do quociente de risco. O método analítico mostrou-se adequado em suas figuras de mérito para a análise dos contaminantes. A carbamazepina, a fluoxetina, a venlafaxina e a cafeína, presentes na água bruta foram removidas pelo tratamento da água. As características físico-químicas e microbiológicas da água bruta e da tratada enquadraram-se nos valores estabelecidos pela Resolução Conama nº 357 e pela Portaria de Consolidação nº 5, respectivamente. Os compostos identificados neste estudo podem ocasionar danos a organismos não-alvos e risco ao ambiente aquático.

With an intense consumption, and thanks to the emergence of new analytical techniques, the presence of pharmaceuticals and caffeine has been detected in aquatic environments all over the world, even in low concentrations. However, the impacts they can have on health and the environment are still not well understood. Thus, the objective of this work was to evaluate the presence of the pharmaceuticals atenolol, carbamazepine, clonazepam, fluoxetine, haloperidol, ibuprofen, paracetamol, simvastatin and venlafaxine and caffeine in raw water and treated by a conventional treatment plant, to characterize the waters according to the physical-chemical and microbiological characteristics and check the compliance with legal standards, and evaluate the impacts of the compounds detected in the samples for the aquatic environment. The analyses were performed by liquid chromatography coupled with sequential mass spectrometry. Sample collections were carried out in the rainy and dry periods. The physical-chemical characteristics analyzed were apparent color, turbidity, conductivity and pH. For microbiological characterization, total coliforms and Escherichia coli were quantified. The impact of contaminants was assessed based on an acute toxicity test, by collecting data in the scientific literature on sublethal effects for aquatic organisms and by assessing risk, carried out according to the calculation of the risk quotient. The analytical method proved to be adequate in its figures of merit for the analysis of contaminants. Carbamazepine, fluoxetine, venlafaxine and caffeine, present in raw water, were removed by water treatment. The physical-chemical and microbiological characteristics of raw and treated water were in line with the values established by Conama Resolution nº 357 and Consolidation Ordinance nº 5, respectively. The compounds identified in this study can cause damage to non-target organisms and risk to the aquatic environment.
Descritores: Abastecimento de Água
Cafeína
Preparações Farmacêuticas
Água
Ambiente Aquático
Escherichia coli
-Saúde Ambiental
Purificação da Água
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Amaral, Jose Luiz Gomes do
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Id: biblio-1003412
Autor: Silva, Helga Cristina Almeida da; Ferreira, Gisele; Rodrigues, Gislene; Santos, Joilson Moura dos; Andrade, Pamela Vieira; Hortense, Alexandre; Perez, Marcelo Vaz; Amaral, José Luiz Gomes do.
Título: Profile of malignant hyperthermia susceptibility reports confirmed with muscular contracture test in Brazil / Perfil dos relatos de suscetibilidade à hipertermia maligna confirmados com teste de contratura muscular no Brasil
Fonte: Rev. bras. anestesiol;69(2):152-159, Mar.-Apr. 2019. tab.
Idioma: en.
Projeto: FMUSP; . Unifesp; Fapesp, Capes - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior Brasil; . CNPq.
Resumo: Abstract Background and objectives: Malignant hyperthermia is an autosomal dominant hypermetabolic pharmacogenetic syndrome, with a mortality rate of 10%-20%, which is triggered by the use of halogenated inhaled anesthetics or muscle relaxant succinylcholine. The gold standard for suspected susceptibility to malignant hyperthermia is the in vitro muscle contracture test in response to halothane and caffeine. The determination of susceptibility in suspected families allows the planning of safe anesthesia without triggering agents for patients with known susceptibility to malignant hyperthermia by positive in vitro muscle contracture test. Moreover, the patient whose suspicion of malignant hyperthermia was excluded by the in vitro negative muscle contracture test may undergo standard anesthesia. Susceptibility to malignant hyperthermia has a variable manifestation ranging from an asymptomatic subject presenting a crisis of malignant hyperthermia during anesthesia with triggering agents to a patient with atrophy and muscle weakness due to central core myopathy. The aim of this study is to analyze the profile of reports of susceptibility to malignant hyperthermia confirmed with in vitro muscle contracture test. Method: Analysis of the medical records of patients with personal/family suspicion of malignant hyperthermia investigated with in vitro muscle contracture test, after given written informed consent, between 1997 and 2010. Results: Of the 50 events that motivated the suspicion of malignant hyperthermia and family investigation (sample aged 27 ± 18 years, 52% men, 76% white), 64% were investigated for an anesthetic malignant hyperthermia crisis, with mortality rate of 25%. The most common signs of a malignant hyperthermia crisis were hyperthermia, tachycardia, and muscle stiffness. Susceptibility to malignant hyperthermia was confirmed in 79.4% of the 92 relatives investigated with the in vitro muscle contracture test. Conclusion: The crises of malignant hyperthermia resembled those described in other countries, but with frequency lower than that estimated in the country.

Resumo Justificativa e objetivo: Hipertermia maligna é uma síndrome farmacogenética hipermetabólica, autossômica dominante, com mortalidade entre 10%-20%, desencadeada por uso de anestésico inalatório halogenado ou relaxante muscular succinilcolina. O padrão-ouro para pesquisa de suscetibilidade à hipertermia maligna é o teste de contratura muscular in vitro em resposta ao halotano e à cafeína. A determinação da suscetibilidade nas famílias suspeitas permite planejar anestesias seguras sem agentes desencadeantes para os pacientes confirmados como suscetíveis à hipertermia maligna pelo teste de contratura muscular in vitro positivo. Além disso, o paciente no qual a suspeita de hipertermia maligna foi excluída pelo teste de contratura muscular in vitro negativo pode ser anestesiado de forma convencional. Suscetibilidade à hipertermia maligna tem manifestação variável, desde indivíduo assintomático que apresenta crise de hipertermia maligna durante anestesia com agentes desencadeantes, até paciente com atrofia e fraqueza muscular por miopatia central core disease. O objetivo deste trabalho é analisar o perfil dos relatos de suscetibilidade à hipertermia maligna confirmados com teste de contratura muscular in vitro. Método: Análise das fichas de notificação dos pacientes com suspeita pessoal/familiar de hipertermia maligna investigados com teste de contratura muscular in vitro, após assinatura do termo de consentimento, entre 1997-2010. Resultados: Dos 50 eventos que motivaram a suspeita de hipertermia maligna e a investigação familiar (amostra com 27 ± 18 anos, 52% homens, 76% brancos), 64% foram investigados por crise de hipertermia maligna anestésica, com mortalidade de 25%. Sinais mais comuns da crise de hipertermia maligna foram hipertermia, taquicardia e rigidez muscular. Suscetibilidade à hipertermia maligna foi confirmada em 79,4% dos 92 parentes investigados com teste de contratura muscular in vitro. Conclusão: Crises de hipertermia maligna assemelharam-se às descritas em outros países, porém com frequência inferior à estimada no país.
Descritores: Anestésicos Inalatórios/efeitos adversos
Predisposição Genética para Doença
Hipertermia Maligna/diagnóstico
Contração Muscular/efeitos dos fármacos
-Técnicas In Vitro
Brasil
Cafeína/administração & dosagem
Saúde da Família
Estudos Retrospectivos
Anestésicos Inalatórios/administração & dosagem
Halotano/administração & dosagem
Hipertermia Maligna/fisiopatologia
Hipertermia Maligna/prevenção & controle
Pessoa de Meia-Idade
Contração Muscular/fisiologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Lactente
Pré-Escolar
Criança
Adolescente
Adulto
Idoso
Adulto Jovem
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Brasil
Amaral, Jose Luiz Gomes do
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Id: biblio-1042004
Autor: Silva, Helga Cristina Almeida da; Onari, Elton Shinji; Castro, Isac de; Perez, Marcelo Vaz; Hortensi, Alexandre; Amaral, José Luiz Gomes do.
Título: Anesthesia for muscle biopsy to test susceptibility to malignant hyperthermia / Anestesia durante biópsia muscular para teste de suscetibilidade à hipertermia maligna
Fonte: Rev. bras. anestesiol;69(4):335-341, July-Aug. 2019. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: FAPESP.
Resumo: Abstract Introduction Malignant hyperthermia is an autosomal dominant pharmacogenetic disorder, characterized by hypermetabolic crisis triggered by halogenated anesthetics and/or succinylcholine. The standard method for diagnosing malignant hyperthermia susceptibility is the in vitro muscle contracture test in response to halothane-caffeine, which requires muscle biopsy under anesthesia. We describe a series of anesthetic procedures without triggering agents in malignant hyperthermia, comparing peripheral nerve block and subarachnoid anesthesia. Method We assessed the anesthetic record charts of 69 patients suspected of malignant hyperthermia susceptibility who underwent muscle biopsy for in vitro muscle contracture in the period of 7 years. Demographic data, indication for malignant hyperthermia investigation, in vitro muscle contracture test results, and surgery/anesthesia/recovery data were analyzed. Results Sample with 34 ± 13.7 years, 60.9% women, 65.2% of in vitro muscle contracture test positive. Techniques used: peripheral nerve blocks — lateral femoral and femoral cutaneous, latency 65 ± 41 min — (47.8%); subarachnoid anesthesia (49.3%), and total venous anesthesia (1.4%). There was 39.4% failure of peripheral nerve block and 11.8% of subarachnoid anesthesia. Adverse events (8.7%) occurred only with subarachnoid blockade (bradycardia, nausea, and transient neurological syndrome). All patients remained in the post-anesthesia care unit until discharge. Age and weight were significantly higher in patients with blockade failure (ROC cut-off point of 23.5 years and 59.5 kg) and blockade failure was more frequent in the presence of increased idiopathic creatine kinase. Conclusion Anesthesia with non-triggering agents has been shown to be safe in patients with malignant hyperthermia susceptibility. Variables such as age, weight, and history of increased idiopathic creatine kinase may be useful in selecting the anesthetic technique for this group of patients.

Resumo Introdução Hipertermia maligna é uma doença farmacogenética autossômica dominante, caracterizada por crise hipermetabólica desencadeada por anestésicos halogenados e/ou succinilcolina. O padrão para diagnóstico da suscetibilidade à hipertermia maligna é o teste de contratura muscular in vitro em resposta ao halotano-cafeína, para o qual é necessária biopsia muscular sob anestesia. Descrevemos uma série de anestesias sem agentes desencadeantes na hipertermia maligna e comparamos bloqueios de nervo periférico e anestesias subaracnóideas. Método Foram analisados os prontuários/fichas anestésicas de 69 pacientes suspeitos de susceptibilidade à hipertermia maligna, submetidos à biópsia muscular para teste de contratura muscular in vitro durante sete anos. Analisamos dados demográficos, indicação para investigação de hipertermia maligna, resultado do teste de contratura muscular in vitro e dados da cirurgia/anestesia/recuperação. Resultados Amostra com 34 ± 13,7 anos, 60,9% mulheres, 65,2% de teste de contratura muscular in vitro positivos. Técnicas empregadas: 47,8% bloqueios de nervo periférico (femoral e cutâneo femoral lateral, latência 65 ± 41 minutos), 49,3% anestesias subaracnóideas e 1,4% anestesia venosa total. Falha em 39,4% dos bloqueios de nervo periférico e 11,8% das anestesias subaracnóideas. Eventos adversos (8,7%) como bradicardia, náuseas e síndrome neurológica transitória só ocorreram com bloqueio subaracnóideo. Todos os pacientes permaneceram na sala de recuperação pós-anestésica até liberação. Idade e peso foram significativamente maiores nos pacientes com falha no bloqueio (ponto de corte da curva ROC de 23,5 anos e 59,5 Kg) e esta foi mais frequente na presença de aumento idiopático de creatinoquinase. Conclusão Anestesia com agentes não desencadeantes mostrou-se segura em pacientes suscetíveis à hipertermia maligna. Variáveis como idade, peso e antecedente de aumento idiopático de creatinoquinase podem ser úteis para selecionar a técnica anestésica nesse grupo.
Descritores: Anestesia/métodos
Hipertermia Maligna/diagnóstico
Contração Muscular/fisiologia
Bloqueio Nervoso/métodos
-Biópsia/métodos
Cafeína/administração & dosagem
Estudos Retrospectivos
Estudos Longitudinais
Suscetibilidade a Doenças
Halotano/administração & dosagem
Pessoa de Meia-Idade
Músculos/metabolismo
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Estudo Observacional
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1141228
Autor: Gutiérrez S, Katherine; Ovando M, Erika L; Ramos B, Yexica; Cortez A, María Carmen.
Título: Consumo de bebidas energizantes en estudiantes universitarios / Consumption of energy drinks in university students
Fonte: Bio sci. (En línea);2(4):81-90, 2019. graf.
Idioma: es.
Resumo: Las bebidas energizantes son productos que se consumen para reducir la sensación de cansancio y favorecer un estado activo, contienen principalmente cafeína, glucosa, glucoronolactona, taurina, guaraná vitaminas B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B6 (piridoxina). El Objetivo de esta investigación fue determinar la frecuencia del consumo de las bebidas energizantes en los estudiantes de la Universidad Mayor Real y Pontificia de San Francisco Xavier de Chuquisaca y describir los posibles efectos adversos. Se trata de un estudio descriptivo, transversal, cuantitativo realizado en 367 estudiantes universitarios de las áreas de Salud, Económicas - Financieras, Sociales Humanidades, Tecnológicas y Agrarias. Para la recolección de datos se aplicó la encuesta. Entre los resultados se obtuvo que, del total de estudiantes encuestados, 69,21% si han consumido las bebidas energizantes, con una frecuencia de consumo de 2 a 3 veces por mes (39%), principalmente durante los parciales (18.80%) y después de realizar algún deporte (16.89%). Entre las marcas más consumidas de estas bebidas son red bull (30,25%) y power (14,99%).

Energy drinks are products that are consumed to reduce the feeling of tiredness and promote an active state, mainly contain caffeine, glucose, glucoronolactone, taurine, guarana B1 vitamins (thiamine), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6 (pyridoxine). The objective of this research was to determine the frequency of the consumption of energy drinks in the students of the Universidad Mayor Real and Pontificia de San Francisco Xavier de Chuquisaca and describe the possible adverse effects. This is a descriptive, cross-sectional, quantitative study conducted on 367 university students in the areas of health, economic - financial, social - humanities, technological and agricultural. The survey was applied to data collection. Among the results it was obtained that, of the total number of students surveyed, 69.21% if they have consumed the energy drinks, with a frequency of consumption of 2 to 3 times per month (39%), mainly during the partial ones (18.80%) and after performing some sport (16.89%). Among the most consumed brands of these drinks are red bull (30.25%) and power (14.99%).
Descritores: Riboflavina
Vitaminas
Cafeína
Vitamina B 6
Bebidas Energéticas
-Estudantes
Universidades
Inquéritos e Questionários
Limites: Humanos
Responsável: BO138.1 - Biblioteca Central



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