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Id: biblio-997286
Autor: Nishioka, Alessandra Harumi.
Título: Estudo comparativo da excreção de flavonoides entre indivíduos eutróficos e obesos, após a ingestão de sucos de laranja, cv. Pera e cv. Moro / Comparative study of excretion of flavonoids among eutrophic and obese individuals, after ingestion of orange juice, cv. Pera and cv Moro.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 106 p. tab, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: As laranjas e seus derivados, principalmente os sucos, possuem compostos bioativos, tais como os flavonoides, entre eles as flavanonas hesperidina e narirutina, que podem estar relacionados à promoção e benefícios à saúde. A absorção e metabolização de flavonoides podem ser afetadas por diversos fatores como a microbiota e fatores antropométricos, o que pode afetar a sua bioatividade. Assim, o objetivo deste estudo foi comparar o metabolismo e excreção dos flavonoides entre indivíduos eutróficos e obesos após a ingestão de sucos de laranja pasteurizado obtidos das cvs. Pera e Moro. Em um estudo cross-over randomizado 20 voluntárias eutróficas e 10 voluntárias obesas, com idade entre 19 e 40 anos, consumiram em dose única 600 mL de cada suco, que contém as flavanonas narirutina e hesperidina, além das antocianinas no suco Moro. Os metabólitos de flavanonas e de antocianinas foram identificados e quantificados em urina coletada em diferentes períodos de tempo durante 24 horas. Não foi observada diferença significativa na permeabilidade intestinal entre os grupos. Foram detectados e identificados 8 metabólitos de fase II da hesperitina e naringenina, principalmente mono e diglicuronidados e sulfatos, além de três ácidos fenólicos catabólitos de flavanonas formados pela microbiota intestinal, entre elas o ácido hipúrico, ácido protocatecuico e ácido 3-(3-hidroxifenil)-3-hidroxipropiônico. Os ácidos fenólicos foram os metabólitos majoritários recuperados na urina, principalmente o ácido hipúrico. Ainda, os metabólitos de fase II apresentaram maior excreção entre o período de 4-8h e 8-12h (13 a 27% do total de metabólitos excretados). Não foi observada diferença significante (p<0,05) no total de metabólitos de naringenina e hesperitina excretados na urina durante o período de 24 h entre os dois grupos e para os sucos de laranja, nem para o total de metabólitos, provavelmente devido à grande variabilidade interindividual na excreção. Assim, não foi observada diferença entre a metabolização de flavanonas de laranja entre os eutróficos e obesos e nenhuma correlação com os parâmetros antropométricos avaliados

Oranges and orange juices contain bioactive compounds, such as flavonoids, mainly the flavanones hesperidin and narirutin, which may be related to the promotion and health benefits. The absorption and metabolization of flavonoids can be affected by several factors such as the gut microbiota and anthropometric parameters, which may affect its bioactivity. Thus, the aim of this study was to compare the metabolism and excretion of flavonoids among eutrophic and obese people after ingestion of two pasteurized orange juice obtained from cvs. Pera and Moro. In a randomized cross-over study 20 eutrophic volunteers and 10 obese volunteers, aged 19-40 years, consumed a single dose of 600 mL of each juice. The metabolites of flavanones and anthocyanins were identified and quantified in urine collected at different time points for 24 hours. No significant difference in intestinal permeability was observed between groups. Eight Phase II metabolites of hesperitin and naringenin, mainly mono and diglycerides and sulfates, and three phenolic catabolites of flavanones formed by the gut microbiota were detected and identified, among them hippuric acid, protocatecuic acid and 3- (3-hydroxyphenyl) ) -3-hydroxypropionic acid. Phenolic acids were the major metabolites recovered in urine, mainly hippuric acid. Furthermore, phase II metabolites had greater excretion between the period of 4-8h and 8-12h (13-27% of total metabolites excreted). No significant difference (p <0.05) was observed in the total of naringenin and hesperitin metabolites excreted in the urine during the 24 h period between the two groups, probably due to interindividual variability in excretion. Thus, no difference was observed on metabolism of flavanones between the eutrophic and obese and no correlation was observed with the anthropometric parameters evaluated
Descritores: Flavonoides/análise
Citrus sinensis/efeitos adversos
Sucos de Frutas e Vegetais/efeitos adversos
-Flavanonas/classificação
Estilo de Vida Saudável
Hesperidina/classificação
Obesidade/dietoterapia
Limites: Seres Humanos
Feminino
Adulto
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T641.3431, N724e. 30100022558-F


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Id: biblio-845112
Autor: Diaz-Uribe, Carlos E; Oliveros, Grace; Muñoz-Acevedo, Amner; Vallejo Lozada, William A.
Título: Kinetic study of the quenching of singlet oxygen by naringin isolated from peels of the fruit of bitter orange (Citrus aurantium I)
Fonte: Rev. cuba. plantas med;21(3):359-368, jul.-set. 2016. ilus.
Idioma: en.
Resumo: Introduction: antioxidant activity is the capacity of a substance to inhibit oxidative degradation, mainly through its ability to react with both radical and non-radical species (e.g. singlet oxygen). Interest by scientific communities in the study of the antioxidant capacity of natural compounds has increased in recent years, due to their possible applications in the pharmaceutical, cosmetic and food industries. Objective: estimate the antioxidant capacity of naringin against singlet oxygen using the rubrene method. Methods: naringin was isolated from peels of the fruit of bitter orange (Citrus aurantium) and characterized using several spectroscopic techniques (UV-Vis and FTIR). The global rate constant for the reaction of 1O2 with naringin was determined with the Stern-Volmer plot derived from a stationary kinetic state based on the competition reaction with rubrene. Results: results showed that naringin acted as singlet oxygen quenching agent with a global rate constant of 2.1 x 107 M-1s-1 (derived from the linear relationship of Stern-Volmer). Conclusion: the kinetic study conducted suggests that naringin could be used as a singlet oxygen quenching agent in biological systems to protect them from oxidative damage(AU)

Introducción: la actividad antioxidante es la capacidad de una sustancia para inhibir la degradación oxidativa y actúa principalmente a través de su capacidad para reaccionar con las especies de radicales y no radicales (por ejemplo, oxígeno singulete). En los últimos años, se han incrementado el interés de las comunidades científicas en el estudio de la capacidad antioxidante de los compuestos naturales debido a sus posibles aplicaciones en la industria farmacéutica, cosmética y alimentaria. Objetivo: estimar la capacidad antioxidante de la naringina contra el oxígeno singulete usando el método de rubreno. Métodos: la naringina se aisló de cáscaras del fruto de la naranja agria (Citrus aurantium) y se caracterizó por algunas técnicas espectroscópicas (UV-Vis y FT-IR). La constante de velocidad global para la reacción de 1O2 con la naringina se determinó por medio del gráfico de Stern-Volmer derivado de una cinética en estado estacionario basada en la reacción de competición con el rubreno. Resultados: los resultados mostraron que la naringina actuó como un quenching del oxígeno singulete con una constante de velocidad global de 2.1 x 10 7 M-1s-1 (derivado de la relación lineal de Stern-Volmer). Conclusión: el estudio cinético sugiere que la naringina se podría utilizar como un quenching del oxígeno singulete en sistemas biológicos y protegerlos del daño oxidativo(AU)
Descritores: Citrus/uso terapêutico
Oxigênio Singlete/efeitos adversos
Flavanonas
Antioxidantes/uso terapêutico
-Colômbia
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-888084
Autor: Arruda, L. C. P; Silva, R. A. J. Araújo; Monteiro, M. M; Silva, R. P. F; Oliveira, A. S; Mergulhão, F. C. C; Monteiro Jr, P. L. J; Batista, A. M; Guerra, M. M. P.
Título: Avaliação in vitro do sêmen congelado de carneiros com diluidor suplementado com miricetina / In vitro evaluation of ram sperm frozen with extender supplemented with myricetin
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);70(1):153-159, Jan.-Feb. 2018. tab.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da suplementação do diluidor de congelação de sêmen ovino com o flavonoide miricetina contra os danos ocasionados aos espermatozoides. Oito pools de sêmen, obtidos de quatro reprodutores ovinos, foram congelados com diferentes concentrações de miricetina (0, 1, 10, 100 e 1000nM). Após o descongelamento, o sêmen foi avaliado quanto à cinética espermática, à integridade das membranas plasmática e acrossomal, ao potencial de membrana mitocondrial, aos níveis de ROS intracelular, à peroxidação lipídica e à estabilidade de membrana. Amostras tratadas com miricetina 10nM apresentaram menor percentual de células rápidas (P≤0,05), quando comparadas ao grupo miricetina 1000nM. Amostras do grupo controle apresentaram maior (P≤0,05) VAP que o grupo 10nM de miricetina, enquanto amostras criopreservadas com miricetina (10, 100 e 1000nM) evidenciaram maior (P<0,05) BCF, quando comparadas ao grupo controle. O grupo tratado com miricetina 1000nM apresentou maior percentual (P<0,05) de células com peroxidação lipídica, quando comparado ao grupo controle. Em conclusão, a suplementação do diluidor de criopreservação de sêmen ovino com 10 e 100nM de miricetina afeta a cinética espermática sem provocar alterações na estrutura geral do gameta, enquanto 1000nM de miricetina provoca mudanças na cinética associadas à danos peroxidativos.(AU)

The aim of this study was to evaluate the effect of the supplementation of ram semen frozen with extender with the flavonoid myricetin against damage to sperm. Eight pools of semen obtained from four ram breeders, were frozen with different concentrations of myicetin (0, 1, 10, 100 and 1000nM). After thawing, the semen was evaluated for spermatic kinetics, plasma and acrosome membrane integrity, mitochondrial membrane potential, intracellular ROS levels, lipid peroxidation, and membrane stability. Samples treated with 10nM myricetin preserved a lower percentage of rapid cells (P≤0.05) when compared to the 1000nM myricetin group. Samples from the control group presented higher (P≤0.05) VAP than 10nM group of myricetin, while cryopreserved samples with myicetin (10, 100 and 1000nM) showed greater (P<0.05) BCF, when compared to control group. The group treated with 1000nM myricetin had a higher percentage (P<0.05) of cells with lipid peroxidation, when compared to the control group. In conclusion, supplementation of ram semen cryopreservation extender with 10 and 100nM myricetin affects sperm kinetics, without causing changes in the overall structure of the gamete, while 1000nM myricetin causes changes in the kinetics associated with peroxidative damage.(AU)
Descritores: Preservação do Sêmen/métodos
Preservação do Sêmen/veterinária
Ovinos/embriologia
-Flavanonas
Análise do Sêmen
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-839285
Autor: Wang, CC; Guo, L; Tian, FD; An, N; Luo, L; Hao, RH; Wang, B; Zhou, ZH.
Título: Naringenin regulates production of matrix metalloproteinases in the knee-joint and primary cultured articular chondrocytes and alleviates pain in rat osteoarthritis model
Fonte: Braz. j. med. biol. res = Rev. bras. pesqui. méd. biol;50(4):e5714, 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Inflammation of cartilage is a primary symptom for knee-joint osteoarthritis. Matrix metalloproteinases (MMPs) are known to play an important role in the articular cartilage destruction related to osteoarthritis. Naringenin is a plant-derived flavonoid known for its anti-inflammatory properties. We studied the effect of naringenin on the transcriptional expression, secretion and enzymatic activity of MMP-3 in vivo in the murine monosodium iodoacetate (MIA) osteoarthritis model. The assessment of pain behavior was also performed in the MIA rats. The destruction of knee-joint tissues was analyzed microscopically. Moreover, the effect of naringenin was also studied in vitro in IL-1β activated articular chondrocytes. The transcriptional expression of MMP-3, MMP-1, MMP-13, thrombospondin motifs (ADAMTS-4) and ADAMTS-5 was also studied in primary cultured chondrocytes of rats. Naringenin caused significant reduction in pain behavior and showed marked improvement in the tissue morphology of MIA rats. Moreover, a significant inhibition of MMP-3 expression in MIA rats was observed upon treatment with naringenin. In the in vitro tests, naringenin caused a significant reduction in the transcriptional expression, secretion and enzymatic activity of the studied degradative enzymes. The NF-κB pathway was also found to be inhibited upon treatment with naringenin in vitro. Overall, the study suggests that naringenin alleviated pain and regulated the production of matrix-metalloproteinases via regulation of NF-κB pathway. Thus, naringenin could be a potent therapeutic option for the treatment of osteoarthritis.
Descritores: Anti-Inflamatórios/farmacologia
Artralgia/enzimologia
Condrócitos/enzimologia
Flavanonas/farmacologia
Articulação do Joelho/enzimologia
Metaloproteinase 3 da Matriz/biossíntese
Osteoartrite do Joelho/enzimologia
-Artralgia/tratamento farmacológico
Western Blotting
Proliferação Celular/efeitos dos fármacos
Células Cultivadas
Condrócitos/efeitos dos fármacos
Modelos Animais de Doenças
Expressão Gênica
Interleucina-1beta/análise
Interleucina-1beta/efeitos dos fármacos
Interleucina-1beta/metabolismo
Articulação do Joelho/patologia
Metaloproteinase 3 da Matriz/análise
NF-kappa B/análise
NF-kappa B/efeitos dos fármacos
Inibidor de NF-kappaB alfa/análise
Inibidor de NF-kappaB alfa/efeitos dos fármacos
Osteoartrite do Joelho/tratamento farmacológico
Osteoartrite do Joelho/patologia
Distribuição Aleatória
Ratos Wistar
Reprodutibilidade dos Testes
Reação em Cadeia da Polimerase Via Transcriptase Reversa
Fatores de Tempo
Resultado do Tratamento
Limites: Animais
Masculino
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-768850
Autor: López-Medina, Ana Iris; Alvarez-Collazo, Julio; Rodríguez, Armando A; Morón-Rodríguez, Francisco; Cabrera-Suárez, Hiran; Alvarez, Julio L.
Título: Direct actions of naringin on rat cardiac and vascular smooth muscle / Acciones directas de la naringina sobre los músculos cardíaco y liso vascular de rata
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;13(3):238-248, mayo 2014. ilus, tab.
Idioma: en.
Projeto: Ministry of Public Health of Cuba.
Resumo: Naringin (NRG) is a flavanone glycoside present in grapefruit juice. Its biological activity has been only partially characterized and little is known about its potential effects in the cardiovascular system. We studied the effects of NRG on the electrical and contractile activities of isolated rat hearts and on the contraction of rat abdominal aortic rings. NRG exerted a negative inotropic action in hearts with an IC50 of 72.5 umol/L but its effects on heart rate and surface electrogram were minimal. Surprisingly, NRG (10-100 umol/L) was able to increase tension in aortic rings contracted by isotonic KCl or phenylephrine. This action of NRG was also evident in aortic rings in basal (resting) conditions but it was absent when resting aortic rings were previously perfused with ryanodine (30 umol/L). Our results indicate that NRG has direct actions on cardiac and vascular smooth muscles that should be taken into account when considering this molecule either as a dietetic supplement or as a template to develop therapeutic agents for human diseases.

La naringina (NRG) es un glicósido de flavanona que se encuentra presente en el jugo de toronja. Su actividad biológica ha sido solo parcialmente caracterizada y poco se conoce acerca de sus efectos sobre el sistema cardiovascular. En la presente investigación estudiamos los efectos de la NRG sobre las actividades eléctrica y contráctil de corazones aislados de rata y sobre la contracción de anillos de aorta abdominal de rata. La NRG ejerció una acción inotropo-negativa en corazones con una IC50 de 72.5 umol/L pero sus efectos sobre la frecuencia cardíaca y el electrograma de superficie fueron mínimos. Sorpresivamente, la NRG (10-100 umol/L) incrementó la tensión en anillos de aorta contraídos por KCl isotónico o fenilefrina. Esta acción de la NRG ocurrió también en anillos de aorta en condiciones basales (en reposo) pero estuvo ausente cuando los anillos de aorta fueron previamente perfundidos con ryanodina (30 umol/L). Nuestros resultados indican que la NRG tiene acciones directas sobre los músculos cardíaco y liso vascular que deben tenerse en cuenta al considerar esta molécula como suplemento dietético o como plantilla para el desarrollo de agentes terapéuticos para el tratamiento de enfermedades en humanos.
Descritores: Citrus paradisi
Flavanonas/farmacologia
Músculo Liso Vascular
Sistema Cardiovascular
-Aorta
Flavonoides/farmacologia
Ratos Wistar
Limites: Seres Humanos
Ratos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-622871
Autor: Andrade, Cláudia Alexandra de; Carvalho, João Luiz de Souza; Cunico, Miriam Machado; Lordello, Ana Luísa Lacava; Higaskino, Carmen Etsuko Kataoka; Almeida, Siumara Costa da Cruz; Dias, Josiane de Fátima Gaspari; Kerber, Vitor Alberto; Miguel, Marilis Dallarmi; Miguel, Obdúlio Gomes.
Título: Antioxidant and antibacterial activity of extracts, fractions and isolated substances from the flowers of Acacia podalyriifolia A. Cunn. ex G. Don
Fonte: Braz. j. pharm. sci;46(4):715-722, Oct.-Dec. 2010. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: The extracts and fractions from the flowers of A. podalyriifolia were analyzed previously for antibacterial activity using diffusion in disk, Antioxidant properties were evaluated by determining radical scavenging power (DPPH test) and total phenol content was measured (Folin method). The present study describes the in vitro antibacterial (determining minimum inhibitory concentration) and antioxidant activities (by thiobarbituric acid reactive species - TBARS method) for the ethanol extract, dichloromethane and ethyl acetate fractions and two flavanones (naringenin and 5-β-D-glycosyl-naringenin) isolated from the flowers of Acacia podalyriifolia A. Cunn. ex G. Don. The flavanones naringenin and 5-β-D-glycosyl-naringenin had not previously been obtained from this species. The most effective antibacterial activity was observed in the ethyl acetate fraction (MIC=0.25 mg mL-1 against Staphylococcus aureus ATCC 6538, MIC = 0.125 mg mL-1 against Staphylococcus epidermidis ATCC 12229, MIC=0.5 mg mL-1 against Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883 and Proteus mirabilis ATCC 43071). The evaluated samples showed antioxidant activity on the TBARS test, especially for ethanol extract (1000 ppm), which was the most active (29.43% ± 0.65) followed by ethyl acetate fraction (1000 ppm, 24.84% ± 1,28), both demonstrating higher activity than that presented by ascorbic acid (1000 ppm, 21.73% ± 1.77), although lower than the BHT (1000 ppm 35.15% ± 3.42), both reference compounds. Naringenin and 5-β-D-glycosyl-naringenin demonstrated antioxidant action, but only naringenin inhibited the growth of gram-positive and gram-negative bacteria.

Os extratos e frações de Acacia podalyriifolia foram analisados previamente para a atividade antibacteriana através da difusão em disco e as propriedades antioxidantes foram verificadas pela determinação da capacidade removedora do radical livre DPPH e pela mensuração do conteúdo de fenólicos totais (Método de Folin). O presente estudo descreve as atividades antibacteriana (determinação da concentração inibitória mínima) e antioxidante (espécies reativas do ácido tiobarbitúrico - teste TBARS) para o extrato etanólico e as frações diclorometano e acetato de etila e para duas flavanonas (naringenina e 5-β-D-glicosil-naringenina) isoladas das flores de Acacia podalyriifolia A. Cunn. ex G. Don. As flavanonas naringenina e 5-β-D-glicosil-naringenina ainda não haviam sido obtidas desta espécie. A atividade antibacteriana mais efetiva foi observada com a fração acetato de etila (CIM=0,25 mg/mL contra Staphylococcus aureus ATCC 6538; CIM=0,125 mg/mL, contra Staphylococcus epidermidis ATCC 12229; CIM=0,5 mg/mL contra Streptococcus pyogenes ATCC 19615, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883 e Proteus mirabilis ATCC 43071). As amostras avaliadas demonstraram atividade pelo teste TBARS, especialmente o extrato etanólico (1000 ppm), que foi o mais ativo (29,43% ± 0.65), seguido pela fração acetato de etila (1000 ppm, 24,84% ± 1,28), ambos demonstrando atividade mais elevada que a apresentada pelo ácido ascórbico (1000 ppm, 21,73% ± 1,77), ainda que menor que a do BHT (1000 ppm, 35,15% ± 3,42), ambas substâncias de referência. Naringenina e 5-β-D-glicosil-naringenina demonstraram ação antioxidante, porém somente a naringenina inibiu o crescimento de bactérias gram-positivas e gram-negativas.
Descritores: Acacia
Antibacterianos/farmacologia
Antioxidantes/farmacologia
Extratos Vegetais/química
Flores
-Etnofarmacologia/métodos
Flavanonas
Flavonoides
Medicamentos Fitoterápicos
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas


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Texto completo SciELO Chile
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Id: lil-515295
Autor: Valenzuela B., Alfonso.
Título: El chocolate, un placer saludable / Chocolate, a healthy pleasure
Fonte: Rev. chil. nutr;34(3):180-190, sept. 2007. ilus, graf.
Idioma: es.
Resumo: El cacao, que se obtiene de la almendra del árbol del cacao, fue utilizado durante cientos de años por los indígenas sudamericanos en la preparación de una bebida amarga, que los europeos modificaron en su preparación y composición, hasta originar lo que hoy se conoce como el chocolate, en sus variedades negro (u oscuro), con leche, y blanco. De ellos el más interesante es el chocolate negro, debido a su alto contenido de los flavanoles epicatequina, catequina y procianidinas. Se ha demostrado que estos flavanoles ejercen poderosos efectos antioxidantes al inhibir la oxidación de las LDL, además de producir una disminución de la agregación plaquetaria y de la presión arterial. El chocolate negro contiene una alta cantidad de flavanoles, por lo cual su consumo se asocia a una protección de la salud cardiovascular y a otras patologías. El efecto antioxidante y cardioprotector del chocolate ha sido demostrado en numerosos protocolos experimentales y estudios clínicos y epidemiológicos. El presente trabajo, actualiza el conocimiento sobre el chocolate y sus beneficios en la salud.

Cocoa, which is obtained from the beans of the cocoa tree, was used hundred of years ago by the South America indigenous population for the preparation of a strong and bitter beverage. Later, the Europeans modified the preparation and composition of this beverage to develop what we now know as chocolate, presently produced as black (or dark) chocolate, milk chocolate, or white chocolate. From these products, black chocolate is the most interesting, because of its high content of the flavanols epicatechin, catechin and procyanidins. These flavanols exhibit strong antioxidant activity inhibiting LDL oxidation, platelet adhesion and reducing arterial pressure. Consumption of black chocolate containing a high amount of flavanols is associated with beneficial effects in cardiovascular health and other diseases were oxidative process are involved, demonstrated in a number of experimental, clinical, and epidemiological studies. The present review summarizes the state of the art about the health benefits of chocolate consumption.
Descritores: Antioxidantes/farmacologia
Cacau/química
Flavanonas/farmacologia
Sistema Cardiovascular
-Doenças Cardiovasculares/prevenção & controle
Limites: Seres Humanos
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central



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