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Id: biblio-1048854
Autor: Dias, Fernanda Gosuen Gonçalves; Cristino, Brenda Martins; Silva, Claudianara Ávila; Magalhães, Larissa Fernandes; Honsho, Cristiane dos Santos; Furtado, Ricardo Andrade; Sasahara, Tais Harumi de Castro; Pereira, Lucas de Freitas; Jorge, Adriana Torrecilhas.
Título: Effect of systemic administration of phytosterol on lacrimal quality of dogs / Efeito da administração sistêmica de fitoesterol na qualidade lacrimal de cães
Fonte: Biosci. j. (Online);35(4):1173-1178, july/aug. 2019. graf, ilus.
Idioma: en.
Resumo: The tear lipid layer (oily outer layer) reduces evaporation and prevents tear overflow. In dogs, reductions in the lipid components of this layer (cholesterol, triglycerides and phospholipids) can cause eye serious diseases. In this way, the tear crystallization test analyzes the lacrimal quality, however, it is less used in veterinary. As phytosterol reduces blood cholesterol, the objective of this study was to investigate, through the tear crystallization test, whether the systemic administration of this drug influences the lacrimal quality of healthy dogs and, in addition, to verify differences in the interpretation of the ophthalmic test between different evaluators. Eight beagles, healthy, of both sexes, young and adults, without clinical ophthalmic signs apparent were selected. Basal lacrimal samples (D0) were collected from the right and left eye of all animals with glass capillary tube and arranged on a glass slide for scanning the images and subsequent microscopic analysis. Subsequently, all were medicated with the phytosterol (Collestra® 650 mg: 1 capsule, orally, every 12 hours, for 15 days). After seven (D7) and fifteen (D15) days of this systemic administration, the tear crystallization test in both eyes of all dogs was again performed for statistical comparison with the baseline results. The photographs of the slides were classified by four evaluators (AV1 and AV2 with professional experience in ophthalmology and AV3 and AV4 without previous professional experience in ophthalmology), following standards established by Rolando (1984). The results were statistically verified by analysis of simple variance (ANOVA One-Way). There was no statistical difference in the tear crystallization test between the established periods and in relation to the different ophthalmic test evaluators (p≤0.05). Although phytosterols reduce blood cholesterol levels, it was observed in the present study that these drugs when administered systemically did not interfere in the tear lipid layer and, consequently, in the lacrimal quality of healthy dogs, and may be prescribed as lipid-lowering agents for patients with ocular diseases, especially the lacrimal ones.

A camada lipídica lacrimal (camada externa oleosa) reduz a evaporação e previne o transbordamento lacrimal. Em cães, reduções nos componentes lipídicos desta camada (colesterol, triglicérides e fosfolipídios) podem causar doenças graves nos olhos. Desta forma, o teste de cristalização lacrimal analisa a qualidade lacrimal, no entanto, é menos utilizado em veterinária. Como o fitoesterol reduz o colesterol sanguíneo, o objetivo deste estudo foi investigar, através do teste de cristalização lacrimal, se a administração sistêmica deste fármaco influencia na qualidade lacrimal de cães hígidos e, além disso, verificar diferenças na interpretação do teste oftalmológico entre diferentes avaliadores. Oito beagles, saudáveis, de ambos os sexos, jovens e adultos, sem sinais oftalmológicos clínicos aparentes foram selecionados. Amostras lacrimais basais (D0) foram coletadas do olho direito e esquerdo de todos os animais, com tubo capilar de vidro e, dispostas em lâmina de vidro para escaneamento das imagens e posterior análise microscópica. Ato contínuo todos foram medicados com o fitoesterol (Collestra® 650 mg: 1 cápsula, por via oral, a cada 12 horas, durante 15 dias). Após sete (D7) e quinze (D15) dias desta administração sistêmica, o teste de cristalização lacrimal em ambos os olhos de todos os cães foi novamente realizado para comparação estatística com os resultados basais. As fotografias das lâminas foram classificadas por quatro avaliadores (AV1 e AV2 com experiência profissional em oftalmologia e AV3 e AV4 sem experiência profissional prévia em oftalmologia), seguindo padrões estabelecidos por Rolando (1984). Os resultados foram estatisticamente verificados pela análise de variância simples (ANOVA One-Way). Não houve diferença estatística no teste de cristalização lacrimal entre os períodos estabelecidos e em relação aos diferentes avaliadores de teste oftalmológico (p≤0,05). Embora os fitoesteróis reduzam os níveis de colesterol no sangue, observou-se no presente estudo que esses fármacos quando administrados sistemicamente não interferiram na camada lipídica da lágrima e, consequentemente, na qualidade lacrimal de cães hígidos, podendo ser prescritos como agentes hipolipemiantes para pacientes com doenças oculares, especialmente as lacrimais.
Descritores: Oftalmologia
Fitosteróis
Cães
Aparelho Lacrimal
Lipídeos
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1023154
Autor: Silva, Paola; Pinheiro, Ana C; Rodriguez, Lorena; Figueroa, Victoria; Baginsky, Cecilia.
Título: Fuentes naturales de fitoesteroles y factores de producción que lo modifican / Natural sources of phytosterols and production factors that modify them
Fonte: Arch. latinoam. nutr;66(1):17-25, mar. 2016. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: Actualmente los fitoesteroles son adicionados a los alimentos industrializados, lo que aumenta su costo y por lo tanto limita su consumo. Este manuscrito tiene como objetivo identificar alimentos que son una fuente natural de fitoesteroles, así como también analizar cómo el ambiente y el manejo productivo modifican su contenido, relacionando estos aspectos con la salud. Los fitoesteroles son compuestos presentes en las plantas con propiedades hipocolesterolémicas, que pueden contribuir a prevenir las enfermedades cardiovasculares. La ingesta diaria estimada de fitoesteroles varía entre 160 y 500 mg/día, sin embargo su acción beneficiosa se logra con consumos de 1500 mg a 2400 mg diarios. Las semillas de oleaginosas y de cereales son las mayores fuentes naturales de fitoesteroles. El amaranto es considerado un pseudocereal y entre los cereales tiene la mayor concentración de fitoesteroles con 178 mg/100 g, valor 5 veces superior al de la harina de trigo. El ambiente modifica el contenido de fitoesteroles de los alimentos, la sequía y temperaturas altas duplican su contenido en las semillas; la fertilización nitrogenada y la fecha de siembra pueden provocar cambios, pero se requieren más estudios al respecto. La selección de genotipos con mayor contenido de fitoesteroles y el estudio de la interacción genotipo ambiente, permitirá la identificación de aquellos genotipos con adaptación local para este carácter. El manejo productivo podrá aumentar la oferta de alimentos naturales ricos en fitoesteroles, contribuyendo a una mayor oferta de alimentos protectores de la salud(AU)

Currently phytosterols are added to processed foods, which increase their cost and therefore limits its use. This manuscript aims to identify foods that are a natural source of phytosterols, as well as analyze how the environment and production management modify its content, linking these aspects with health. Phytosterols are compounds found in plants with hypocholesterolemic properties, which may help prevent cardiovascular diseases. The estimated daily intake of phytosterols varies between 160 and 500 mg/day, but its beneficial effect is achieved with 1,500 to 2,400 mg daily consumption. Oil and cereal seeds are the largest natural sources of phytosterols. Amaranth is considered a pseudocereal and among the cereals has the highest concentration of phytosterols with 178 mg/100 g, value 5 times higher than wheat flour. Environment modifies phytosterol content in food, drought and high temperatures can double their content in seeds; nitrogen fertilization and planting date can cause changes, but more studies are needed. The selection of genotypes with higher phytosterol content and studying the genotype x environment interaction, allow the identification of those genotypes with local adaptation for this character. The production management will increase the supply of natural foods rich in phytosterols, contributing to a greater supply of health protective foods(AU)
Descritores: Fitosteróis/administração & dosagem
Amaranthus
Alimentos Geneticamente Modificados
Dislipidemias/etiologia
Alimentos Industrializados
-Doenças Cardiovasculares
Doença Crônica
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-880594
Autor: Yoshime, Luciana Tedesco; Melo, Illana Louise Pereira de; Sattler, José Augusto Gasparotto; Carvalho, Eliane Bonifácio Teixeira de; Mancini-Filho, Jorge.
Título: Bitter gourd (Momordica charantia L. ) seed oil as a naturally rich source of bioactive compounds for nutraceutical purposes
Fonte: Nutrire Rev. Soc. Bras. Aliment. Nutr;41:1-7, Dec. 2016. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Background: Characterization of food lipids has triggered the development of applications for the food and health industries. Thus, the lipid profiles of an increasing number of fruits and their seeds have been characterized and numerous bioactive components have been isolated. The bitter gourd seed oil has aroused great interest because it contains relevant amounts of conjugated fatty acid α-eleostearic acid (C18:3 9c11t13t), a positional and geometric isomer of α-linolenic acid. The aim of this paper was to evaluate the phytochemical composition and quality parameters of the seed oil of bitter gourd grown in Brazil. Methods: Bitter gourd was purchased from CEAGESP (Brazilian company of fresh food storages and warehouses). Seeds were lyophilized, and their oil was extracted using the Soxhlet and Folch extraction methods. The profiles of fatty acids and phytosterols were analyzed by gas chromatography, and the acidity and peroxide values were evaluated by methods of the American Oil Chemists' Society (AOCS). Results: The Soxhlet extraction (40 % w / w ) resulted in a higher yield of bitter gourd seed oil than the Folch extraction (16 % w / w). For both methods, α-eleostearic acid (56 and 58 %) was the major lipid in bitter gourd seed oil, followed by stearic acid (C18:0; 32 and 27 %). The oil displayed high content of phytosterols (886 mg/100 g), mainly ß-sitosterol, and low acidity and peroxide values. Conclusions: Bitter gourd seed oil from Brazil is an oil of good quality and its high contents of α-eleostearic acid and phytosterols with potential health-beneficial properties make it an attractive plant byproduct.
Descritores: Momordica charantia/química
Fitosteróis/uso terapêutico
Preparações de Plantas/uso terapêutico
-Gorduras Insaturadas na Dieta
Tipo de Publ: Técnicas In Vitro
Responsável: BR1208.1 - BSEN - Biblioteca Setorial de Enfermagem e Nutrição


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Id: biblio-876411
Autor: Scolaro, Bianca.
Título: Combined bioactive approach over atherosclerosis risk biomarkers / Abordagem combinada de compostos bioativos sobre biomarcadores de risco para aterosclerose.
Fonte: São Paulo; s.n; 2017. 92p p. graf, tab.
Idioma: en.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Atherosclerosis, one major cause of morbidity and mortality worldwide, is a complex and multifactorial disease that involves three mainly conditions: chronic inflammation, dyslipidemia and oxidative stress. Although statins are the first-line therapy for LDL cholesterol (LDL-C) lowering, the efficacy of cardiovascular events prevention is limited to 30-40%. This residual risk brought attention to the need of new therapies and clinical targets beyond LDL-C, such as inflammation and oxidative stress. Importantly, suboptimal treatment and/or statin discontinuation due to adverse effects have also been a very challenging clinical problem. Complementary diet therapy can be an effective and safe approach to support pharmacological treatment, especially when drugs alone are insufficient to attenuate risk factors and/or the recommended dose is not well tolerated. The aim of this study was to evaluate the effects of three bioactive components, namely omega-3 fatty acids, plant sterols and polyphenols, on markers of dyslipidemia, inflammation and oxidative stress in patients treated with statins. A randomized, crossover clinical study was carried out, with the participation of 53 subjects. At each intervention period, study participants received a packaged for the functional or control treatment. Functional treatment consisted of fish oil (1.7 g of EPA+DHA/day), chocolate containing plant sterols (2.2 g/day) and green tea (two tea sachets/day). Control treatment consisted of soy oil softgels, regular chocolate and anise tea. After 6 weeks of intervention, functional treatment reduced plasma LDL-C (-13.7% ± 3.7, p=0.002) and C-reactive protein (-35.5% ± 5.9, p=0.027). Plasma triacylglycerol (-15.68% ± 5.94, p=0.02) and MDA (-40.98% ± 6.74, p=0.04) were reduced in subgroups of patients (n=23) with baseline values above the median (93 mg/dL and 2.23 umol/L, respectively). Analysis of lathosterol and campesterol in plasma suggested that intensity of LDL-C reduction was influenced by cholesterol absorption rate rather than its endogenous synthesis. After multivariate analysis, patients identified as "good responders" to supplementation (n=10) were recruited for a pilot protocol of statin dose reduction with complementary diet therapy. Responders received the functional treatment for 12 weeks: standard statin therapy was kept during the first 6 weeks and reduced by 50% from weeks 6 to 12. No difference was observed for plasma lipids and inflammation biomarkers, cholesterol efflux capacity or HDL particle number after statin dose reduction when compared to standard therapy. Although limited by the small sample size, our study demonstrates the potential for a new therapeutic approach combining lower statin dose and specific dietary compounds. This may be particularly helpful for the many patients with, and at risk for, CVD who cannot tolerate high-dose statin therapy

A aterosclerose, uma importante causa mundial de morbidade e mortalidade, é uma doença complexa e multifatorial que envolve três principais condições: inflamação crônica, dislipidemia e estresse oxidativo. Embora as estatinas sejam fármacos de primeira linha para redução de LDL colesterol (LDL-C), sua eficácia na prevenção de eventos cardiovasculares é limitadada a 30-40%. Este risco cardiovascular residual evidencia a necessidade de novas terapias e marcadores clínicos que vão além do LDL-C, como inflamação e estresse oxidativo. Não obstante, tratamento subótimo e/ou interrupção do uso de estatinas devido à ocorrencia de efeitos adversos também é um grave obstáculo na clínica médica. Neste contexto, a terapia dietética complementar representa uma abordagem efetiva e segura para o suporte do tratamento farmacológico, especialmente quando as drogas são insuficientes para atenuar fatores de risco e/ou quando a dose recomendada não é bem tolerada. O objetivo do presente estudo foi avaliar o efeito de três compostos bioativos - ácidos graxos ômega 3, fitosteróis e polifenóis - sobre marcadores de inflamação, lipemia e estresse oxidativo em indivíduos tradados com estatinas. Foi realizado um estudo clínico randomizado, de delineamento crossover, com a participação de 53 voluntários. A cada período de intervenção, os participantes receberam um tratamento funcional ou controle. O tratamento funcional foi composto por cápsulas de óleo de peixe (1.7 g/dia de EPA+DHA), chocolate contendo fitosteróis (2.2 g/dia) e chá verde (dois sachês/dia). O tratamento controle foi composto por cápsulas de óleo de soja, chocolate sem adição de fitosteróis e chá de anis. Após 6 semanas de intervenção, o tratamento funcional reduziu a concentração plasmática de LDL-C (-13.7% ± 3.7, p=0.002) e proteína C-reativa (-35.5% ± 5.9, p=0.027). Triglicerídeos (- 15.68% ± 5.94, p=0.02) e malondialdeído (-40.98% ± 6.74, p=0.04) foram reduzidas apenas em subgrupos de indivíduos que apresentavam valores basais acima da mediana (93 mg/dL e 2.23 umol/L, respectivamente). A análise de latosterol e campesterol no plasma sugeriu que a intensidade da redução de LDL-C não foi influenciada pela síntese endógena de colesterol, mas sim pela taxa de absorção. Após análise multivariada dos resultados, pacientes identificados como "good responders" à suplementação (n=10) foram recrutados para um estudo piloto de redução da dosagem da estatina, aliado à terapia dietética complementar. Estes pacientes receberam o tratamento funcional por 12 semanas: durante as 6 primeiras semanas mantevese a dosagem de estatina, que em seguida foi reduzida em 50% das semanas 6 a 12. Não foram observadas diferenças para os marcadores plasmáticos de lipídeos, inflamação, capacidade de efluxo de colesterol ou número de partículas de HDL após a redução da dose de estatina, quando comparada à terapia convencional. Embora limitado pelo reduzido número de pacientes, o estudo demonstra o potencial para uma nova abordagem terapêutica, combinando reduzida dose de estatina com específicos compostos bioativos. Esta pode ser uma importante alternativa para muitos pacientes em risco cardiovascular e que são intolerantes à terapia com altas doses de estatina.
Descritores: Aterosclerose/patologia
Biomarcadores
Ensaios Clínicos Controlados Aleatórios como Assunto/métodos
-Ácidos Graxos Ômega-3/análise
Inibidores de Hidroximetilglutaril-CoA Redutases/análise
Fitosteróis/análise
Polifenóis/análise
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T641.1, S421c


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Id: biblio-837097
Autor: Botelho, Patrícia Borges.
Título: Efeito do uso combinado de ácidos graxos ômega 3 e fitosteróis sobre o perfil lipídico, estresse oxidativo e biomarcadores de inflamação / Effect of omega 3 fatty acids combined with phytosterols on lipid profile, oxidative stress and inflammation biomarkers.
Fonte: São Paulo; s.n; 2012. 121 p. tab, graf, ilus.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: A aterosclerose é um processo inflamatório que se inicia na infância e progride com a idade, sendo o principal processo patológico que culmina nas doenças cardiovasculares. Ácidos graxos ômega 3 (N-3 FA) reduzem triacilgliceróis plasmáticos e inflamação, enquanto fitosteróis possuem ação hipocolesterolêmica. Portanto, o objetivo deste estudo foi de aplicar a combinação dessas duas classes de lipídios bioativos na infância, visando reduzir a aterosclerose na fase adulta. O estudo foi dividido em duas etapas. Inicialmente, o efeito de três ingredientes contendo N-3 FA foi avaliado em termos de perfil lipídico e biomarcadores inflamatórios. Camundongos adultos LDLr Knockout receberam uma dieta hiperlipídica e foram simultaneamente suplementados com água (CON), óleo de algas (ALG), óleo de peixe (FIS) e óleo de Echium (ECH) através de gavagem durante 4 semanas. Os animais suplementados com óleo de Echium apresentaram os maiores índices de redução de triacilgliceróis e VLDL, além de inibição da esteatose causada pelo dieta hiperlipídica. Entretanto, diferente dos óleos marinhos, tais efeitos não envolveram ativação de fatores de transcrição envolvidos no metabolismo lipídico, como PPARα e LXRα hepáticos. Na segunda etapa deste estudo, camundongos Knockout LDLr recém-desmamados foram suplementados durante 2 meses com emulsões preparadas com óleo de soja (CON), óleo de de Echium (ECH), óleo de alga (ALG), fitosteróis isolados (PHY), óleo de alga + fitosteróis (ALG+PHY) e óleo de Echium + fitosteróis (ECH+PHY). A seguir, dislipidemia e estresse oxidativo foram induzidos através de uma dieta hiperlipídica por mais 2 meses. Todos os animais apresentaram estrias gordurosas na aorta, sendo que a área de lesão foi maior naqueles suplementados com fitosteróis isoladamente (PHY). Entretanto, esse efeito negativo foi totalmente revertido pela co-suplementação com N-3 FA. Observou-se que os fitosteróis isolados agiram como agonistas de LXRα, e que a reversão proporcionada pelos N-3 FA envolveu aumento da expressão do fator de transcrição PPARα e redução do aumento de LXRα. Além disso, o óleo de Echium reduziu o estresse oxidativo no fígado através de mecanismos associados à modulação da atividade e expressão de enzimas antioxidantes. Nossos resultados sugerem que a melhor alternativa no desenvolvimento de alimentos funcionais para crianças, visando prevenção de aterosclerose na fase adulta, foi conferida pelos N-3 FA provenientes do óleo de Echium

Atherosclerosis is an inflammatory process that begins in childhood and progresses with age, being the main pathological process that culminates in cardiovascular disease. Omega 3 fatty acids (n-3 FA) reduces triacylglycerol (TG) and inflammation, while phytosterols present hypocholesterolemic action. Therefore, the aim of this study was to apply the combination of these two classes of bioactive lipids in childhood to reduce atherosclerosis in adulthood. The study was divided into two steps. Initially, the effect of three ingredients containing n-3 FA was evaluated in terms of lipid and inflammatory biomarkers. LDLr knockout adult mice received a high-fat diet and were simultaneously supplemented with water (CON), algae oil (ALG), fish oil (FIS) and Echium oil (ECH) by gavage for 4 weeks. The animals supplemented with Echium oil presented higher reduction of TG and VLDL. Besides, Echium oil inhibited hepatic steatosis caused by high-fat diet. However, unlike of marine oils, this hypotriglyceridemic effect did not involve activation of transcription factors associated to lipid metabolism, such as PPARα and LXRα. At the second step of this study, weaning LDLr knockout mice were supplemented with emulsions prepared with soybean oil (CON), Echium oil (ECH), algae oil (ALG), isolated phytosterols (PHY), algae oil + phytosterols (ALG + PHY) and Echium oil + phytosterols (PHY + ECH) for 2 months. Thereafter, dyslipidemia and oxidative stress were induced by a high fat diet for 2 months more. All animals showed fatty streaks in the aorta artery. The lesion area was greatest in mice supplemented with isolated phytosterol (PHY). However, this negative effect was completely reversed by co-supplementation with n-3 FA. It was observed that isolated phytosterols acted as LXRα agonists, and that the reversal provided by the N-3 FA involved the increase of PPARα and reduction of LXRα expression. Furthermore, the Echium oil reduced oxidative stress in liver through mechanisms associated with modulation of antioxidant enzymes activity and expression. Our results suggest that the best alternative to develop functional foods for children, aimed at preventing atherosclerosis in adulthood, was conferred by the N-3 FA from Echium oil
Descritores: Biomarcadores
Ácidos Graxos Ômega-3/efeitos adversos
Fitosteróis/efeitos adversos
-Aterosclerose
Fígado Gorduroso
Alimento Funcional/estatística & dados numéricos
Óleos
Limites: Camundongos
Tipo de Publ: Estudos de Avaliação
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T 641.1, B748e. 30100021750-F


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Id: lil-781888
Autor: Akaishi, Fernanda Perides.
Título: Validação de metodologias e determinação da composição de fitosteróis em cremes vegetais, farináceos e cafés comercializados em São Paulo. / Determinação da composição de fitosteróis em cremes vegetais, farináceos e cafés comercializados em São Paulo [título original] / Validation of methodologies and determination of phytosterols composition in vegetable creams, farinaceous and coffees commercialized in Sao Paulo.
Fonte: São Paulo; s.n; 2014. 96 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Nutrição para obtenção do grau de Mestre.
Resumo: Os fitosteróis (FS) são esteróis de origem vegetal, reconhecidos como componentes funcionais devido ao seu papel hipocolesterolêmico. A recomendação de ingestão diária desses compostos é de 1,6 a 2 g/dia, no entanto há poucos estudos que avaliem os teores desses compostos em alimentos, sendo necessária sua quantificação. Objetivo - O objetivo deste projeto foi desenvolver uma metodologia e determinar os teores de FS em alguns alimentos usualmente consumidos e comercializados em São Paulo. Metodologia Foram avaliadas amostras de creme vegetal sem sal (in natura, e aquecidas a 100o C e 140o C), dos farináceos: farinha de trigo, farinha de milho, farinha de mandioca, amido de milho, café em pó (torras: tradicional, forte e extraforte, descafeinado e gourmet), café solúvel instantâneo, cappuccino e da bebida coada. As amostras, em triplicata, foram submetidas ao processo de saponificação a frio e a matéria insaponificável extraída foi derivatizada e posteriormente injetada em cromatógrafo gasoso. Resultados Os principais FS encontrados foram: -Sitosterol, campesterol e estigmasterol. As maiores médias de teores de FS foram encontradas nos cremes vegetais (186,2 ± 21,7 mg /100g) e nos pós de café moído (92,24 ± 3,95 mg /100g). As farinhas apresentaram teores intermediários, 42,27 ± 7,09 mg /100g; 35,10 ± 10,49 mg /100g; 22,02 ± 1,22 mg /100g; 14,33 ± 3,07 mg /100g para farinha de rosca, milho, trigo e mandioca, respectivamente. As amostras cappuccino (5,73 ± 0,78 mg /100g), café solúvel (4,03 ± 0,84 mg /100g) e amido de milho (3,55 ± 0,8 mg /100g) foram as apresentaram menores teores de FS...

Phytosterols (PS) are plant sterols, known as functional components due to its hypocholesterolemic role. The recommendation for daily intake of these compounds is 1.6-2 g/day, however there are few studies that evaluate the content of these compounds in foods, requiring its quantification. Objective: the objective of this project was to develop a methodology and determine the content of PS in some foods usually consumed and traded in Sao Paulo. Methodology: Were evaluated samples of: unsalted vegetable cream (in natura, and heated to 100oC and 140oC), farinaceous: wheat, corn and cassava flour, breadcrumbs and cornstarch, powdered coffee (roasts: traditional, strong and extra strong, decaffeinated and gourmet), instant coffee, cappuccino and strained drink coffee. Samples in triplicate were subjected to cold saponification process and unsaponificable matter was extracted, derivatized and subsequently injected into the gas chromatograph. Results: The main PS founded in the samples were: -sitosterol, campesterol and stigmasterol. The highest average levels of PS were found in vegetable creams (186.2 ± 21.7 mg / 100g) and powdered coffee (92.24 ± 3.95 mg / 100g). Farinaceous had intermediate levels, 42.27 ± 7.09 mg / 100g; 35.10 ± 10.49 mg / 100g; 22.02 ± 1.22 mg / 100g; 14.33 ± 3.07 mg / 100g for breadcrumbs, corn, and wheat and cassava flour, respectively. Cappuccino samples (5.73 ± 0.78 mg / 100g), soluble coffee (4.03 ± 0.84 mg / 100g) and corn starch (3.55 ± 0.8 mg / 100g) showed lower levels of PS...
Descritores: Café/química
Farinha/análise
Fitosteróis/análise
Margarina/análise
-Metodologia
Estudos de Validação como Assunto
Limites: Seres Humanos
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência


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Id: lil-748504
Autor: Bombo, Renata de Paula Assis.
Título: Ação dos fitoesteróis sobre lesão aterosclerótica em camundongos com ablação gênica do receptor de LDL / Phytosterols effects over atherosclerotic lesion in mice with ablation of the LDL receptor gene.
Fonte: São Paulo; s.n; 2014. [115] p. ilus, tab, graf.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Introdução: Os fitoesteróis (FE) são reconhecidos por reduzirem a concentração plasmática de LDL-colesterol, sendo importantes coadjuvantes no tratamento da hipercolesterolemia moderada. Entretanto, estudos publicados recentemente demonstram resultados conflitantes em relação à eficiência dos FE na prevenção da aterosclerose. Além disso, algumas investigações evidenciaram que o aumento da concentração plasmática de FE está positivamente relacionado ao risco de desenvolvimento de aterosclerose. Com a finalidade de elucidar a sua ação sobre esses parâmetros, o objetivo deste estudo foi avaliar os efeitos da suplementação de FE no desenvolvimento da aterosclerose em camundongos com ablação gênica para o receptor de LDL (LDLr-KO). Métodos: Os animais foram alimentados durante 16 semanas, com dieta rica em gordura (40% do valor calórico total da dieta), suplementada (grupo FE; 2%, n=10) ou não (Controle; n=10) com FE. Foram avaliadas as concentrações plasmáticas e hepáticas de colesterol, triglicérides, FE (beta-sitosterol, campesterol e latosterol). Na aorta dos animais, determinaram-se as concentrações de colesterol total, colesterol livre e éster e FE, além do infiltrado de macrófagos e infiltrado de lípides. Nos macrófagos do peritôneo dos animais, os quais assemelham-se aos presentes na artéria, avaliou-se a expressão de RNA mensageiro dos genes envolvidos no efluxo e influxo de colesterol (ABCA1, ABCG1, LOX1 e CD36). Também determinou-se as concentrações de FE no intestino e baço dos animais. Resultados: Conforme esperado, o consumo de FE induziu elevação plasmática dos principais FE, campesterol e de beta-sitosterol, reduzindo a concentração de colesterol no plasma. Houve aumento nas concentrações hepáticas de triglicérides e FE, entretanto, não foram observadas diferenças entre os grupos nas expressões de RNA mensageiro de genes lipolíticos (CPT, PPAR alfa) e lipogênicos (SREBP1-c, MTP, LXR e PPAR gamma) no fígado. Não houve, também, alteração no SREBP2...

Introduction: The plasma cholesterol-reducing effect of hytosterols (PS) is well recognized and they are considered important adjuncts in the treatment of moderate hypercholesterolemia. However, recent studies have shown conflicting results regarding the efficiency of PS in the prevention of atherosclerosis. In addition, some studies showed that the increase in plasma PS concentration is positively correlated to the risk of atherosclerosis. In order to elucidate its action on these parameters, the objective of this study was to evaluate the effects of PS supplementation in the development of atherosclerosis in LDL receptor knock-out mice (LDLr -KO). Methods: The animals were fed during 16 weeks with high fat diet (40 % of calories as fat), supplemented (PS group, 2%, n = 10) or not (Control, n = 10) with PS. Plasma and liver concentrations of cholesterol, triglycerides, PS (beta - sitosterol, campesterol and lathosterol) were evaluated. In the aorta of the animals, the concentrations of total cholesterol, free cholesterol, cholesterol ester and PS, besides macrophage and lipids infiltration were determined. The mRNA expression of genes involved in cholesterol efflux and influx (ABCA1, ABCG1, LOX1 and CD36) were evaluated, in peritoneum macrophage, which resemble those present in the artery. It was also determined the intestine and spleen PS concentrations from the animals of both groups. Results: As expected, PS supplementation induced increasing plasma concentration of the main PS, campesterol and beta -sitosterol and reducing cholesterol plasma concentration. It was observed an increase so intestine and spleen PS concentrations. There was an increase in hepatic triglyceride concentrations and PS, however, no differences were observed between the groups of hepatic mRNA expression of lipolytic (CPT, PPARalfa) and lipogenic genes (SREBP1c, MTP, CPT, LXR, and PPAR gamma). There was no difference on SREBP2...
Descritores: Aterosclerose
Colesterol
Dieta
Hipercolesterolemia
Camundongos Knockout
Fitosteróis
Limites: Animais
Masculino
Camundongos
Responsável: BR66.1 - Divisão de Biblioteca e Documentação


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Id: lil-680363
Autor: Muñoz Jáuregui, Ana María; Alvarado-Ortíz Ureta, Carlos; Encina Zelada, Christian.
Título: Fitoesteroles y fitoestanoles: propiedades saludables / Phytosterols and phytostanols: health claims
Fonte: Horiz. méd. (Impresa);11(2):93-100, jul.-dic. 2011. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Los fitoesteroles y los fitoestanoles, son moléculas que tienen estructura idéntica, con la diferencia que los segundos son saturados (sin dobles enlaces en su estructura base). Se encuentran en todos los alimentos vegetales, en especial en los aceites. Los estanoles, son menos abundantes, se pueden obtener químicamente por hidrogenación de los esteroles. Son moléculas estructuralmente parecidas al colesterol y se ha demostrado que su ingesta da una serie de beneficios al organismo: inhibición de la absorción de colesterol (disminuye las concentraciones de colesterol total y colesterol LDL). Se recomienda una ingesta diaria de 2 g. Poseen propiedades: inmunomoduladoras, antiinflamatorias, antitumorales, bactericidas y fungicidas.

Phytosterols and phytostanols, are molecules that have identical structure, except that the latter are saturated (no double bonds in their structure base). In nature are found in all plant foods, especially vegetable oils and stanols are not abundant, but can also be obtained chemically by hydrogenation of sterols. Molecules are structurally similar to cholesterol and have been shown that their intake has a number of beneficial effects on our body. The most obvious is the inhibition of cholesterol absorption (lowers total cholesterol and LDL cholesterol). Risk factor for the formation and progression of atherosclerotic plaque recommended daily intake of 2 g. They have, other properties: immunomodulatory, anti-inflammatory, antitumor, antibacterial and antifungal.
Descritores: Colesterol
Digestão
Fitosteróis
Limites: Seres Humanos
Responsável: PE264.1 - Biblioteca


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: lil-674116
Autor: Marrero Delange, David; Rodríguez Leyes, Eduardo Antonio; González Canavaciolo, Víctor Luis; Morales Rico, Carmen Luisa.
Título: Determinación de esteroles en la fracción insaponificable del aceite de los frutos de la palma real cubana (Roystonea regia) / Determination of sterols determination in unsaponifiable fraction from Cuban royal palm (Roystonea regia) fruit oil
Fonte: Rev. cuba. farm;47(1):110-116, ene.-mar. 2013.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: los esteroles han sido ampliamente estudiados por su importancia nutricional y farmacéutica. Sin embargo, para nuestro conocimiento, la composición de esteroles del aceite de los frutos de la palma real cubana (Roystonea regia) no ha sido determinada hasta el momento. Objetivos: determinar la composición de esteroles que pudieran estar presentes en la fracción insaponificable del aceite de R. regia mediante CG-EM. Métodos: muestras de dos lotes de aceite de R. regia fueron sometidas al procedimiento para la determinación de esteroles establecido por el del Instituto de Nutracéuticos de los EE.UU., el cual consiste, fundamentalmente, en una saponificación con disolución de KOH/EtOH y posterior extracción con n-hexano de las fracciones insaponificables. Las fracciones obtenidas fueron analizadas por CG-EM como derivados TMS e identificadas por comparación de sus espectros con los de patrones comerciales y los de la base de espectros Wiley. Para la cuantificación se utilizó el colestano como patrón interno. Resultados: en la fracción insaponificable del aceite de R. regia se encontró un contenido total de esteroles de 66,1por ciento; lo que representa un 0,14 por ciento del aceite. La fracción de esteroles, estuvo compuesta principalmente por â -sitosterol (51,2 por ciento), estigmasterol (9,6 porciento), campesterol (9,2 por ciento), 24-metilen-cicloartanol (9,2 porciento), Ã5-avenasterol (8,9 por ciento), cicloartanol (7,5 por ciento); además de otros componentes minoritarios como cicloartenol, ã-sitosterol y colesterol. Conclusiones: se identificaron y se cuantificaron mediante CG-EM los esteroles de la fracción insaponificable del aceite de R. regia, en la cual el â-sitosterol resultó el componente mayoritario. Estos resultados son una contribución al estudio de la composición química de dicho aceite y pudieran avalar su posible utilidad nutricional y seguridad

Introduction: sterols have been widely studied because of their pharmaceutical and nutritional importance. However, to our knowledge, the sterol composition of the oil from the Cuban Royal Palm fruits (Roystonea regia (Kunth) F. Cook), has not been yet identified Objectives: to determine by GC-MS the sterols that could be present in the unsaponifiable fraction of R. regia oil. Methods: samples of two batches of R. regia oil were subjected to the established procedure of the US Institute for Nutraceutical Advancement to determine sterols, which mainly consists of saponification with KOH/EtOH solution and a subsequent extraction of the unsaponifiable fractions by using n-hexane. These fractions were analyzed by GC-MS as TMS derivatives and they were identified by comparing their spectra with those of commercial available standards and with spectra of the Wiley mass spectrum library. Quantification was made by using cholestane as internal standard. Results: a total sterol content of 66.1percent was found in the unsaponifiable fraction of R. regia oil, which represents 0.14 percent from the oil. The sterol fraction was mainly composed of â-sitosterol (51.2 percent), stigmasterol (9.6 percent), campesterol (9.2 percent), 24-methylen-cycloartanol (9.2 percent), Ã5-avenasterol (8.9 percent) and cycloartanol (7.5 percent) in addition to other minor components such as cycloartenol, ?-sitosterol, and cholesterol. Conclusions: sterol compounds were identified and quantified by GC-MS in the unsaponifiable fraction of R. regia oil, in which the â-sitosterol was the predominant component. These results are a contribution to the chemical composition study of such oil and could support its possible nutritional usefulness and safety
Descritores: Óleo de Palmeira/análise
Fitosteróis/análise
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Silva, Marcelo Eustáquio
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Id: lil-604946
Autor: Souza, Melina Oliveira de; Santos, Rinaldo Cardoso dos; Silva, Marcelo Eustáquio; Pedrosa, Maria Lúcia.
Título: Açaí (Euterpe oleraceae Martius): composição química e bioatividades / Açaí (Euterpe oleraceae Martius): chemical composition and bioactivity
Fonte: Nutrire Rev. Soc. Bras. Aliment. Nutr;36(2), ago. 2011.
Idioma: pt.
Resumo: Açaí (Euterpe oleraceae Martius) is a typically Brazilian fruit and itis economically important. Popular reports indicate the medicinal use of its juice and articles which describe its chemical composition have demonstrated the presence of phenolic compounds, fibers, unsaturated fatty acids and phytosterols, suggesting its potential as a functional food. The present article aims at presenting a review about the fruit, stressing its chemical compounds and their bioactivity in vitro and in vivo. The focus on açaí is based on the fruit large consumption both in the internal market and abroad, and also on the investigations which have assessedits functional properties. The results of these investigations have shown that the fruit exhibits a high antioxidant capacity, anti-inflammatory properties and a hypocholesterolemic effect. Given these properties and health claims assigned to açaí, the study and consumption of this fruit should be encouraged.

Açaí (Euterpe oleraceae Martius) es una fruta típica de Brasil y económicamente importante. Informes populares indican el uso medicinal de su jugo y los trabajos que describen su composición química muestran la presenciade compuestos fenólicos, fibra, ácidos grasos insaturados y fitoesteroles, lo que sugiere su potencial como alimento funcional. Este trabajo tiene como objetivo presentar una revisión sobre açaí, haciendo hincapié en sus componentes químicos y sus bioactividadin vitro e in vivo. El interés en el açaí se basa en el consumo generalizado de este producto tanto a nivel nacional como fuera del país y también en las investigaciones que evalúan sus propiedades funcionales. Los resultados de las investigaciones muestran que el fruto presenta elevada capacidad antioxidante, propiedad antiinflamatoria y efecto hipocolesterolémico. Considerando estas propiedades y las alegaciones saludables del consumo de açaí, el estudio y el consumo de esta fruta debe ser estimulado.

O açaí (Euterpe oleraceae Martius) é um fruto tipicamente brasileiro e economicamente importante. Relatos populares indicam o uso medicinal do seu suco e trabalhos que descrevem sua composição química, demonstram a presença de compostos fenólicos, fibras, ácidos graxos insaturados e fitosteróis, sugerindo seu potencial como alimentofuncional. Este trabalho tem como objetivo apresentar uma revisão sobre o açaí, enfatizando os seus componentes químicos e suas bioatividades in vitro e in vivo. O enfoque no açaí fundamenta-se no amplo consumo deste fruto tanto no mercado interno quanto fora do país e também nas investigações que avaliam suas propriedades funcionais. Os resultados dessas investigações mostram que este fruto exibe alta capacidade antioxidante, propriedades anti-inflamatórias e efeito hipocolesterolêmico. Diante dessas propriedades e as alegações de saúde designadas ao açaí, o estudo e o consumo deste fruto devem ser estimulados.
Descritores: Magnoliopsida/fisiologia
Magnoliopsida/química
-Antioxidantes/química
Fibras na Dieta
Flavonoides
Alimento Funcional
Fitosteróis/química
Frutas/fisiologia
Frutas/química
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas



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