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Id: biblio-1278450
Autor: Bach, Daniele; Bedin, Ana Cláudia; Lacerda, Luiz Gustavo; Nogueira, Alessandro; Demiate, Ivo Mottin.
Título: Sweet Potato (Ipomoea batatas L): a Versatile Raw Material for the Food Industry
Fonte: Braz. arch. biol. technol;64:e21200568, 2021. tab.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior; . Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Resumo: Abstract Sweet potato (SP) starchy roots have a broad range of colors, high-quality nutritional composition including bioactive substances (anthocyanins and β-carotene), vitamins, minerals, dietary fiber and starch. Several studies report the versatility of this root crop as part of the human diet and its possible health benefits. In this review the SP chemical composition, nutritional properties and its potential use in food processing for developing nutritious and healthy products are explored. Due to the adaptation of sweet potatoes to several agricultural managing conditions, accepting low technology /low cost with reasonable performance, it has called attention as a strong candidate of accessible functional food market.
Descritores: Amido
Ipomoea batatas
Tubérculos
Farinha
-Compostos Fitoquímicos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1224595
Autor: Oliveira, Tamires Aline; Alves, Rafael de Paula; Souza e Silva, Thaiany Goulart de; Paula, Hudsara Aparecida de Almeida.
Título: Associação da dieta de cafeteria com amido resistente na modulação do perfil glicêmico em ratos Wistar / Association between the cafeteria diet with resistant starch in the modulation of the glycemic profile in Wistar rats
Fonte: Semina cienc. biol. saude;41(1):107-116, jan./jun.2020. Tab.
Idioma: pt.
Resumo: A dieta hipercalórica é considerada fator de risco para o desenvolvimento de doenças cardiovasculares, sendo notado que os hábitos ocidentais possuem uma grande influência no desenvolvimento dessas enfermidades. A biomassa e a farinha de banana verde são alimentos que contém amido resistente; este constitui um tipo de carboidrato não digerível categorizado como prebiótico, com papel de regulação da glicemia. O principal objetivo deste estudo foi avaliar o efeito modulador dos alimentos supracitados em ratos Wistar alimentados com dieta de cafeteria. Foi possível observar uma grande diferença na composição centesimal e de amido resistente entre os dois prebióticos, sendo explicada pelo método de fabricação de cada um. Os grupos de intervenção contendo amido resistente proveniente da biomassa/farinha de banana verde demonstraram, no geral, um melhor perfil glicêmico, menor peso corporal e menor gordura corporal. O consumo alimentar com composição similar à dieta de cafeteria corriqueiramente pode levar a danos cardiometabólicos a longo prazo, contribuindo para o desenvolvimento de doenças crônicas. Observou-se também que as matrizes alimentares que contém amido resistente auxiliam no controle do ganho de peso corporal, prevenindo o acúmulo de tecido adiposo e intervindo no manejo dos níveis glicêmicos. Em suma, destaca-se que a implementação dos produtos da banana verde na alimentação pode ser de grande valia, considerando os efeitos positivos de seus componentes bioativos, ação prebiótica e a relação custo benefício desta matriz alimentar; porém, mais estudos científicos são necessários para confirmar as demais hipóteses que surgem com o tema (AU)

The hypercaloric diet is considered a risk factor for the development of cardiovascular diseases, and it is noted that western habits have a great influence on the development of these diseases. Biomass and green banana flour are foods containing resistant starch; this is a type of non-digestible carbohydrate categorized as prebiotic, with the role of glycemia regulation. The main objective of this study was to evaluate the modulating effect of the aforementioned foods on Wistar rats fed with a cafeteria diet. It was possible to observe a great difference in the centesimal composition and resistant starch content between the two prebiotics, being explained by the manufacturing method of each one. Intervention groups containing resistant starch from biomass/green banana flour showed a better glycemic profile, lower body weight and lower body fat. Food consumption with composition similar to the cafeteria diet can lead to long-term cardiometabolic damage, contributing to the development of chronic diseases. It was also observed that food matrices containing resistant starch help to control body weight gain, preventing the accumulation of adipose tissue and intervening in the management of glycemic levels. In summary, the implementation of green banana products in food can be of great value, considering the positive effects of its bioactive components, prebiotic action and the cost-benefit ratio of this food matrix, but more scientific studies are needed to confirm the other hypotheses that arise with the theme (AU)
Descritores: Amido
Glicemia
Biomassa
Dieta
Prebióticos
-Ratos Wistar
Alimentos/efeitos adversos
Limites: Animais
Ratos
Responsável: BR512.1 - Biblioteca Setorial do Centro de Ciências da Saúde


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-950788
Autor: Chen, Peng; Wang, Yuxia; Yan, Lei; Wang, Yiqing; Li, Suyue; Yan, Xiaojuan; Wang, Ningbo; Liang, Ning; Li, Hongyu.
Título: Feasibility of biohydrogen production from industrial wastes using defined microbial co-culture
Fonte: Biol. Res;48:1-8, 2015. ilus, graf, tab.
Idioma: en.
Projeto: Gansu Province Science Foundation for Distinguished Young Scholars; . Longyuan Support Project for Young Creative Talents; . Technology Program of Gansu Province; . Technology Program of Lanzhou City; . NationalNaturalScience Foundation of China.
Resumo: BACKGROUND: The development of clean or novel alternative energy has become a global trend that will shape the future of energy. In the present study, 3 microbial strains with different oxygen requirements, including Clostridium acetobutylicum ATCC 824, Enterobacter cloacae ATCC 13047 and Kluyveromyces marxianus 15D, were used to construct a hydrogen production system that was composed of a mixed aerobic-facultative anaerobic-anaerobic consortium. The effects of metal ions, organic acids and carbohydrate substrates on this system were analyzed and compared using electrochemical and kinetic assays. It was then tested using small-scale experiments to evaluate its ability to convert starch in 5 L of organic wastewater into hydrogen. For the one-step biohydrogen production experiment, H1 medium (nutrient broth and potato dextrose broth) was mixed directly with GAM broth to generate H2 medium (H1 medium and GAM broth). Finally, Clostridium acetobutylicum ATCC 824, Enterobacter cloacae ATCC 13047 and Kluyveromyces marxianus 15D of three species microbial co-culture to produce hydrogen under anaerobic conditions. For the two-step biohydrogen production experiment, the H1 medium, after cultured the microbial strains Enterobacter cloacae ATCC 13047 and Kluyveromyces marxianus 15D, was centrifuged to remove the microbial cells and then mixed with GAM broth (H2 medium). Afterward, the bacterial strain Clostridium acetobutylicum ATCC 824 was inoculated into the H2 medium to produce hydrogen by anaerobic fermentation. RESULTS: The experimental results demonstrated that the optimum conditions for the small-scale fermentative hydrogen production system were at pH 7.0, 35°C, a mixed medium, including H1 medium and H2 medium with 0.50 mol/L ferrous chloride, 0.50 mol/L magnesium sulfate, 0.50 mol/L potassium chloride, 1% w/v citric acid, 5% w/v fructose and 5% w/v glucose. The overall hydrogen production efficiency in the shake flask fermentation group was 33.7 mL/h-1.L-1, and those the two-step and the one-step processes of the small-scale fermentative hydrogen production system were 41.2 mLVh-1.L-1 and 35.1 mL/h-1.L-1, respectively. CONCLUSION: Therefore, the results indicate that the hydrogen production efficiency of the two-step process is higher than that of the one-step process.
Descritores: Fermentação/fisiologia
Consórcios Microbianos/fisiologia
Hidrogênio/metabolismo
Resíduos Industriais
-Amido/metabolismo
Fatores de Tempo
Kluyveromyces/metabolismo
Ácidos Carboxílicos/metabolismo
Estudos de Viabilidade
Enterobacter cloacae/metabolismo
Técnicas de Cocultura
Clostridium acetobutylicum/metabolismo
Condutividade Elétrica
Interações Microbianas/fisiologia
Energia Renovável
Águas Residuárias/análise
Hidrogênio/análise
Íons/metabolismo
Metais/metabolismo
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1132186
Autor: Souza, Patrícia Nirlane da Costa; Tavares, Dérica Gonçalves; Souza, Cláudia Regina Fernandes; Martinez, Marcelo Luis Lombardi; Oliveira, Wanderley Pereira; Guimarães, Luís Henrique Souza; Cardoso, Patrícia Gomes.
Título: Spray Drying of Coloring Extracts Produced by Fungi Isolated from Brazilian Caves
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20190024, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: National Council of Scientific and Technological Development; . Foundation of Research Support of Minas Gerais State; . State of São Paulo Research Foundation.
Resumo: Abstract Pigments produced by submerged fermentation of three filamentous fungi isolated from Brazilian caves, namely Aspergillus keveii, Penicillium flavigenum, and Epicoccum nigrum, were submitted to spray drying in presence of the adjuvants maltodextrin, modified starch or gum arabic. Yellow fine powders with low moisture content and water activity, and high color retention (> 70%) were successfully generated with a high product recovery ratio (> 50%), independently of the adjuvant used. The dried products have enhanced stability and potential to might be used as a natural colorant in food and pharmaceutical applications.
Descritores: Pigmentos Biológicos/biossíntese
Amido/biossíntese
Fungos/metabolismo
Goma Arábica
Maltose/biossíntese
-Aspergillus
Brasil
Cavernas/microbiologia
Fungos/classificação
Maltose/análogos & derivados
Modelos Teóricos
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1132203
Autor: Gois, Ian Mateus; Santos, Alana Mayara; Silva, Cristina Ferraz.
Título: Amylase from Bacillus sp. Produced by Solid State Fermentation Using Cassava Bagasse as Starch Source
Fonte: Braz. arch. biol. technol;63:e20170521, 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Amylases are enzymes involved in starch hydrolysis, generating the most diverse products, such as maltose, glucose and dextrins. This work aimed the study of the production of amylolytic enzymes via solid-state fermentation (SSF) using "crueira", an essentially starchy cassava residue, as substrate-support and Bacillus sp. as microorganism. For the implementation of the experimental part, a Central Composite Design (CCD) with three variables (initial moisture, pH and temperature) was made. Each test was examined at 24, 48 and 72 hours by the method of starch dextrinizing activity. The optimum production conditions were 60% initial moisture, pH 6 and 37 °C. The maximum yield was 437.76 U/g in 72 hours of fermentation. The optimum temperature of enzyme performance was 65 °C. The pH optimum range was 4 to 6. The Co2 +, Ca2 + and K+ ions positively influenced the activity of enzymes and the Fe2+ ion had no effect on enzymatic activity. On the other hand, the ions Hg2+, Zn2+, Cu2+, Mn2+ and Mg2+ adversely influenced enzymatic activity. Therefore, producing amylases from Bacillus sp. and using crueira as a substrate is possible.
Descritores: Bacillus/enzimologia
Manihot/metabolismo
Amilases/biossíntese
-Amido/metabolismo
Análise de Variância
Fermentação
Limites: Animais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1153288
Autor: Santos, Thaís Paes Rodrigues dos; Fernandes, Daiana de Souza; Borges, Cristine Vanz; Leonel, Magali; Lima, Giuseppina Pace Pereira.
Título: Orange-fleshed Sweet Potato Chips: Processing Effect on Carotenoid Content and Resistant Starch and Sensory Acceptance
Fonte: Braz. arch. biol. technol;64:e21200512, 2021. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: HIGHLIGHTS Chips from orange-fleshed sweet potato have a good acceptability. Drying process showed retention of carotenoids total content. Chips from drying or frying process showed high resistant starch content.

Abstract There is currently a great demand for industrialized products with functional properties, together with the increase in consumption of roots and sweet potato products. Sweet potatoes have a high content of resistant starch, while only the orange-fleshed roots also have a high content of carotenoids. Due to these, this work aimed to produce orange-fleshed sweet potato chips, by two processes: drying oven and immersion frying. The chips were evaluated for the content of resistant starch and carotenoids in nature and chips sweet potatoes, and evaluations of the physical attributes and sensory analysis of the chips. The drying process retained a greater content of total carotenoids. Fried chips can be considered high resistant starch content, even with a decrease in the content after this processing; they also showed more intense coloring and pleasant texture. There was a statistical difference between the varieties only regarding the content of carotenoids and resistant starch. Thereby, it can be concluded that the chips of both processing have good technological and functional qualities, and that the frying process presented best hardness which led to greater acceptability and purchase intention.
Descritores: Amido/análise
Solanum tuberosum
Carotenoides/análise
Ipomoea batatas
-Paladar/fisiologia
Comportamento do Consumidor
Manipulação de Alimentos
Limites: Humanos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1051568
Autor: Bavandi, Roya; Emtyazjoo, Mozhgan; Nasrollahzadeh Saravi, Hasan; Yazdian, Fatemeh; Sheikhpour, Mojgan.
Título: Study of capability of nanostructured zero-valent iron and graphene oxide for bioremoval of trinitrophenol from wastewater in a bubble column bioreactor
Fonte: Electron. j. biotechnol;39:8-14, may. 2019. tab, graf, ilus.
Idioma: en.
Resumo: BACKGROUND: Bioremoval of phenolic compounds using fungi and bacteria has been studied extensively; nevertheless, trinitrophenol bioremediation using modified Oscillatoria cyanobacteria has been barely studied in the literature. RESULTS: Among the effective parameters of bioremediation, algal concentration (3.18 g·L−1 ), trinitrophenol concentration (1301 mg·L−1 ), and reaction time (3.75 d) were screened by statistical analysis. Oscillatoria cyanobacteria were modified by starch/nZVI and starch/graphene oxide in a bubble column bioreactor, and their bioremoval efficiency was investigated. Modifiers, namely, starch/zero-valent iron and starch/GO, increased trinitrophenol bioremoval efficiency by more than 10% and 12%, respectively, as compared to the use of Oscillatoria cyanobacteria alone. Conclusions: It was found that starch/nano zero-valent iron and starch/GO could be applied to improve the removal rate of phenolic compounds from the aqueous solution.
Descritores: Picratos/metabolismo
Oscillatoria/metabolismo
-Picratos/análise
Amido
Biodegradação Ambiental
Reatores Biológicos
Compostos Fenólicos/análise
Nanopartículas Metálicas
Águas Residuárias
Grafite
Ferro
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: lil-780739
Autor: Torrenegra Alarcón, Miladys Esther; León Méndez, Glicerio; Matiz Melo, Germán Eduardo; Sastoque Gomez, Judith Daniela.
Título: Lipofilización del almidón de Dioscorea rotundata P. y su posible uso como agente emulsificante / Lipophilitation of dioscorea rotundata P. starch and its possible use as an emulsifying agent
Fonte: Rev. cuba. farm;49(4), oct.-dic. 2015. ilus.
Idioma: es.
Resumo: Objetivo: evaluar la capacidad emulsificante de almidón nativo, hidrolizados e hidrolizadosË—lipofilizados a partir del tubérculo de ñame (Dioscorea rotundata). Método: el almidón se obtuvo por el método de rayado y decantación convencionales. Se evaluó el almidón de ñame nativo, que se hidrolizó en medio ácido (40 g almidón+100 mL Agua+3.4 g HCl por 6 horas a 50 °C). Parte del almidón hidrolizado se lipofilizó a dos niveles (10 y 15 mL) mediante reacción con anhídrido dodecenil succínico (DDSA). La capacidad emulsificante se calculó mezclando 25 mL de aceite de maíz, 25 mL de agua y 1 g de almidón por triplicado con fuerte homogenización ( Ultra Turrax®), midiéndose la cantidad de material aún emulsificado luego de 24 horas. Resultados: se apreciaron variaciones de las propiedades en la comparación del almidón nativo. Los porcentajes de sustitución de los almidones, se observa fácilmente la tendencia esperada, es decir, en tanto mayor cantidad de reactivo, mayor sustitución. Se demuestra que la lipofilización del almidón incrementa su capacidad emulsificante. Conclusiones: los almidones lipofilizados con anhidro dodecenil succínico (DDSA) pueden considerarse una nueva alternativa de materia prima en la industria cosmética(AU)

Objectives: to assess the emulsifying capacity of the native starch, the hydrolyzed and hydrolyzed-lipophilyzed products from the tuber Yam (Dioscorea rotundata), Methods: the starch was obtained by the conventional method of grating and decant. Native yam starch was evaluated. It was hydrolyzed in an acid medium (40 g starch+100 mL water+3,4 g HCl for 6 hours at 50 °C). Part of the hydrolyzed starch was lipophilyzed at two levels (10 and 15 mL) through reaction with dodecenyl succinic anhydride (DDSA). The emulsifying capacity was calculated by mixing 25 mL of corn oil, 25 mL of water and 1 g of starch in triplicate with strong homogenization (Ultra Turrax®), and the amount of material still emulsified after 24 hours was then measured. Results: there were observed variations in the native starch properties. It was easy to observe the expected tendency in the substitution percentages of starches, that is, the more reagent, the more substitution. The results showed that the lipophilitation of starch increases the emulsifying capacity. Conclusions: the starches lipophilyzed with dodecenyl succinic anhydride (DDSA) are raw materials that can be considered as a new alternative in the cosmetics industry(AU)
Descritores: Amido
Dioscorea
Emulsificantes
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Bora, Pushkar Singh
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Id: lil-680453
Autor: Mendes, Marianne Louise Marinho; Bora, Pushkar Singh; Ribeiro, Ana Paula Loura.
Título: Propriedades morfológicas e funcionais e outras características da pasta do amido nativo e oxidado da amêndoa do caroço de manga (Mangifera indica L), variedade Tommy Atkins / Morphological and functional characteristics and other properties of the native and oxidized starch paste produced from mango kernels of Tommy Atkins variety
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;71(1):76-84, jan.-mar. 2012. ilus, tab, graf.
Idioma: pt.
Resumo: Após o processamento industrial da manga, o caroço e a casca são normalmente descartados sem que haja um devido aproveitamento. Neste trabalho, foram investigadas as características morfológicas e funcionais e as propriedades da pasta dos amidos nativo e oxidado do caroço (amêndoa) de manga, da variedade Tommy Atkins, para pesquisar uma nova fonte de amido, as formas de melhoria e contribuir na utilização de resíduos da indústria alimentícia. Na composição centesimal, o extrato amiláceo apresentou 71,56% de amido, 7,30% de lipídeos, 5,6% de proteínas e umidade de 10,3%. Os percentuais de carbonilae carboxilas foram, respectivamente, 0,05% e 0,09%. A oxidação não alterou visivelmente os grânulos de amido. O poder de intumescimento e a solubilidade mostraram-se dependentes da temperatura e do pH, e o maior valor foi verificado no amido oxidado a 95 °C (13,112 g/g). O amido oxidado apresentou maior capacidade de absorção de água (105,97%), e a maior capacidade de absorção de óleo foi encontrada no amido nativo (59,78%). Quanto às propriedades de pasta, verificou-se o aumento da temperatura de pasta, do pico de viscosidade, da viscosidade mínima, da quebra de viscosidade, da viscosidade final e da tendência para retrogradação do amido oxidado em relação ao nativo. Pelas propriedades avaliadas, ambos os amidos podem ter aplicação na indústria alimentícia.
Descritores: Amido
Mangifera
Oxidação
-Composição de Alimentos
Responsável: BR76.1 - Biblioteca


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Id: lil-644373
Autor: Basso, Cristiana; Silva, Leila Picolli da; Bender, Ana Betine Beutinger; Silveira, Fernanda da.
Título: Elevação dos níveis de amido resistente: efeito sobre a glicemia e na aceitabilidade do alimento / Effect of elevated contents of resistant starch: on the blood glucose and on the food acceptability
Fonte: Rev. Inst. Adolfo Lutz;70(3):276-282, set. 2011. graf.
Idioma: pt.
Resumo: Este estudo avaliou o efeito do aumento dos níveis de amido resistente na glicemia e a influência do congelamento usado para aumentar estes níveis, sobre a aceitabilidade de alimentos usualmente consumidos na dieta. Foram preparadas refeições compostas por arroz, feijão e massa contendo, respectivamente, 4,36%; 2,10% e 2,50% de amido resistente, e processadas por cocção. As refeições contendo, respectivamente, 7,25%; 4,77% e 5,45% de amido resistente foram submetidas a cocção-armazenamento a -18 °C durante sessenta dias. Os preparados foram analisados quanto à resposta glicêmica e análise sensorial. O aumento glicêmico médio foi observado aos trinta minutos após ingestão, sendo superior em relação aos noventa minutos para as refeições compostas por alimentos cozidos e armazenados e recém-cozidos. Em ambos os tempos avaliados não ocorreram diferenças significativas. Entre as amostras de arroz não houve diferença significativa na aparência, odor, textura e sabor. Para a massa, a diferença não ocorreu somente no odor e para o feijão houve diferença na aparência da amostra armazenada. A elevação dos teores de amido resistente pelo processo de congelamento não refletiu na resposta glicêmica e os alimentos congelados apresentaram aceitabilidade após descongelamento e aquecimento.
Descritores: Amido
Armazenamento de Alimentos
Glicemia
Responsável: BR91.2 - Centro de Documentação



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