Base de dados : LILACS
Pesquisa : D08.811 [Categoria DeCS]
Referências encontradas : 460 [refinar]
Mostrando: 1 .. 10   no formato [Detalhado]

página 1 de 46 ir para página                         

  1 / 460 LILACS  
              next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1048705
Autor: Felber, Aretusa Cristina; Specian, Vânia; Orlandelli, Ravely Casarotti; Costa, Alessandra Tenório; Polonio, Julio Cesar; Mourão, Káthia Socorro Mathias; Pamphile, João Alencar.
Título: Endoglucanase production by endophytic fungi isolated from vitis labrusca l. with peanut hull and sawdust as substrates / Produção de endoglucanase por fungos endofíticos isolados de Vitis labrusca L. utilizando casca de amendoim e serragem como substratos
Fonte: Biosci. j. (Online);35(3):933-940, may./jun. 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: Endoglucanases are enzymes widely employed in different industrial fields, albeit with high production costs. Studies on new microbial sources and low-cost substrates are highly relevant, including those on agro-industrial. Current analysis evaluates peanut hull (PH) and sawdust (SD) as substrates for submerged cultures of 14 endophytic fungi isolated from grapevine (Vitis labrusca L.) cultivars Bordô and Concord. Endophytes were grown on a carboxymethylcellulose (CMC) medium and the cup plate assay showed that eight strains (belonging to genera Cochliobolus, Diaporthe, Fusarium and Phoma) had positive results: enzymatic halos ranged from 10.8±0.02to 15.5±0.07 mm in diameter. Diaporthe sp. strains (GenBank accession codes KM362392, KM362368 and KM362378) and Fusariumculmorum KM362384 were highlighted as the most promising sources. Further, PH and SD as substrates for the fermentation of these fungi were evaluated by the cup plate assay and endoglucanase activity assay. Highest halo diameters were obtained for Diaporthe sp. KM362392: 16.1±0.01 mm (CMC), 14.5±0.01 mm (PH) and 14.7±0.03 mm (SD). The fungus also presented the highest levels of endoglucanase activity: analysis of variance revealed that CMC (3.52±0.98 µmol/min), PH (2.93±0.23 µmol/min) and SD (3.26±0.38 µmol/min) were similarly efficient as substrates. Results deepen knowledge on V. labrusca endophytes that may be endoglucanase sources, eventhough further optimizations in submerged cultures with PH and SD should be undertaken to increase theenzymatic production from these wastes.

Endoglucanases são enzimas amplamente empregadas em diferentes setores industriais; embora sua produção apresente custos elevados. Estudos sobre novas fontes microbianas e substratos mais baratos são de grande importância, incluindo os resíduos agroindustriais. Nesse estudo, casca de amendoim (CA) e serragem (SE) foram testadas como substratos para o cultivo submerso de 14 fungos endofíticos isolados das cultivares Bordô e Concord de videira (Vitis labrusca L.) Os endófitos foram crescidos em meio contendo carboximetilcelulose (CMC) e o ensaio cup plate mostrou resultados positivos para oito fungos (pertencentes aos gêneros Cochliobolus, Diaporthe, Fusarium and Phoma); os halos enzimáticos variaram entre 10,8±0,02 e 15,5±0,07 mm de diâmetro. Linhagens de Diaporthe sp. (códigos de acesso no GenBank KM362392, KM362368 e KM362378) e Fusariumculmorum KM362384 se destacaram como produtores mais promissores. Então, o uso de CA e SE como substratos para a fermentação desses fungos foi avaliado pelo ensaio cup plate e pela quantificação da atividade de endoglucanase. Os maiores halos enzimáticos foram obtidos para Diaporthe sp. KM362392: 16,1±0,01 mm (CMC), 14,5±0,01 mm (CA) e 14,7±0,03 mm (SE). Esse fungo também apresentou os maiores níveis de endoglucanase: a análise de variância revelou que CMC (3,52±0,98 µmol/min), CA (2,93±0,23 µmol/min) e SE (3,26±0,38 µmol/min) foram substratos similarmente eficientes. Esses resultados expandem o conhecimento sobre endófitos de V. labrusca que são fontes de endoglucanases; futuras otimizações quanto ao cultivo submerso com CA e SE podem ser utilizadas para aumentar a produção enzimática a partir do uso desses resíduos.
Descritores: Resíduos
Celulase
Substratos
Enzimas
Agroindústria
Endófitos
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  2 / 460 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1048698
Autor: Ayeronfe, Fadilat; Kassim, Angzzas; Hung, Patricia; Zainulabidin, Hafiz; Ishak, Nadiah; Syarifah, Sharfina; Aripin, Ashuvila.
Título: Evaluation of Lysinibacillus SP, isolated from coptotermes curvignathus gut, for the delignification of oil palm residues / Avaliação de Lysinibacillus SP, isolado a partir do intestino de Coptotermes curvignathus, para a deslignificação de resíduos de óleo de palma (Dendê)
Fonte: Biosci. j. (Online);35(3):892-902, may./jun. 2019. graf, ilus.
Idioma: en.
Resumo: The application of ligninolytic bacteria and enzymes is a green pre-treatment alternative in the production of paper and biofuel from oil palm residues. In this study we investigated the ability of Lysinibacillus pakistanensis isolated from termite gut in degrading the lignin component of oil palm residues. The residues were biotreated with the bacterial strain in an aerated submerged fermentation system for 7 days at 30 , pH 7 and compared with untreated control. Enzyme activities were determined using specific substrates. Peak lignin peroxidase (377.6 U/L), manganese peroxidase (218.19 U/L), and laccase (405.4 U/L) activity were recorded after 4,4, and 5 days of incubation respectively, using oil palm leaf as substrates. Lignin loss of 4.5%, 5.7% and 6.6% in oil palm leaf, oil palm trunk and empty fruit bunch respectively was achieved after treatment with the microorganism. SEM images revealed structural changes in the cell wall of the residues. Pre-treatment with this bacterial strain has promising prospects of improving the efficiency of the pulping process in an environmentally safe manner.

A aplicação de bactérias e enzimas ligninolíticas é uma alternativa verde de pré-tratamento na produção de papel e biocombustível a partir de resíduos de óleo de palma. Neste estudo, investigamos a capacidade de Lysinibacillus pakistanensis isolado do intestino de cupins na degradação do componente de lignina dos resíduos de dendê. Os resíduos foram biotratados com a estirpe bacteriana num sistema de fermentação submersa arejado durante 7 dias a 30ºC, pH 7 e comparados com controle não tratado. As atividades enzimáticas foram determinadas usando substratos específicos. Pico de lignina peroxidase (377,6 U/L), peroxidase de manganês (218,19 U/L) e atividade de lacase (405,4 U/L) foram registradas após 4,4 e 5 dias de incubação, respectivamente, utilizando como substratos a folha da palmeira de dendê. A perda de lignina de 4,5%, 5,7% e 6,6% na folha da palmeira, no tronco do dendezeiro e cacho de frutas vazio, respectivamente, foi alcançada após o tratamento com o microorganismo. Imagens de MEV revelaram alterações estruturais na parede celular dos resíduos. O pré-tratamento com esta cepa bacteriana tem perspectivas promissoras de melhorar a eficiência do processo de polpação de maneira ambientalmente segura.
Descritores: Óleo de Palmeira
Enzimas
Lignina
-Bactérias
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


  3 / 460 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: biblio-1021543
Autor: Panyachanakul, Titiporn; Kitpreechavanich, Vichien; Tokuyama, Shinji; Krajangsang, Sukhumaporn.
Título: Poly(DL-lactide)-degrading enzyme production by immobilized Actinomadura keratinilytica strain T16-1 in a 5-L fermenter under various fermentation processes
Fonte: Electron. j. biotechnol;30:71-76, nov. 2017. graf, ilus, tab.
Idioma: en.
Projeto: National Research Council of Thailand.
Resumo: Background: Poly(DL-lactic acid), or PDLLA, is a biodegradable polymer that can be hydrolyzed by various types of enzymes. The protease produced by Actinomadura keratinilytica strain T16-1 was previously reported to have PDLLA depolymerase activity. However, few studies have reported on PDLLA-degrading enzyme production by bacteria. Therefore, the aims of this study were to determine a suitable immobilization material for PDLLA-degrading enzyme production and optimize PDLLA-degrading enzyme production by using immobilized A. keratinilytica strain T16-1 under various fermentation process conditions in a stirrer fermenter. Results: Among the tested immobilization materials, a scrub pad was the best immobilizer, giving an enzyme activity of 30.03 U/mL in a shake-flask scale. The maximum enzyme activity was obtained at aeration 0.25 vvm, agitation 170 rpm, 45°C, and 48 h of cultivation time. Under these conditions, a PDLLA-degrading enzyme production of 766.33 U/mL with 15.97 U/mL·h productivity was observed using batch fermentation in a 5-L stirrer fermenter. Increased enzyme activity and productivity were observed in repeated-batch (942.67 U/mL and 19.64 U/mL·h) and continuous fermentation (796.43 U/mL and 16.58 U/mL·h) at a dilution rate of 0.013/h. Scaled-up production of the enzyme in a 10-L stirrer bioreactor using the optimized conditions showed a maximum enzyme activity of 578.67 U/mL and a productivity of 12.06 U/mL·h. Conclusions: This research successfully scaled-up the enzyme production to 5 and 10 L in a stirrer fermenter and is helpful for many applications of poly(lactic acid).
Descritores: Poliésteres/metabolismo
Actinomycetales/enzimologia
Enzimas/biossíntese
-Biodegradação Ambiental
Reatores Biológicos
Enzimas/metabolismo
Enzimas Imobilizadas
Fermentação
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


  4 / 460 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: biblio-1010394
Autor: Xie, Jian-Hui; Chai, Ting-Ting; Xu, Ran; Liu, Dan; Yang, Yu-Xiu; Deng, Zhi-Cheng; Jin, Hua; He, Hong.
Título: Induction of defense-related enzymes in patchouli inoculated with virulent Ralstonia solanacearum
Fonte: Electron. j. biotechnol;27:63-69, May. 2017. graf.
Idioma: en.
Projeto: National Natural Science Foundation of China; . Programs Foundation of Ministry of Education of China.
Resumo: Background: Defense-related anti-oxidative response is a vital defense mechanism of plants against pathogen invasion. Ralstonia solanacearum is an important phytopathogen. Bacterial wilt caused by R. solanacearum is the most destructive disease and causes severe losses in patchouli, an important aromatic and medicinal plant in Southeast Asia. The present study evaluated the defense response of patchouli inoculated with virulent R. solanacearum. Results: Results showed that the basic enzymatic activities differed not only between the leaves and stems but also between the upper and lower parts of the same organ of patchouli. POD, SOD, PPO, and PAL enzymatic activities were significantly elevated in leaves and stems from patchouli inoculated with R. solanacearum compared to those in control. The variation magnitude and rate of POD, PPO, and PAL activities were more obvious than those of SOD in patchouli inoculated with R. solanacearum. PAGE isoenzymatic analysis showed that there were one new POD band and two new SOD bands elicited, and at least two isoformic POD bands and two SOD bands were observably intensified compared to the corresponding control. Conclusion: Our results suggest that not only defense-related enzymatic activities were elevated but also the new isoenzymatic isoforms were induced in patchouli inoculated with R. solanacearum.
Descritores: Ralstonia solanacearum/patogenicidade
Pogostemon/enzimologia
Pogostemon/microbiologia
-Fenilalanina Amônia-Liase/metabolismo
Superóxido Dismutase/metabolismo
Virulência
Catecol Oxidase/metabolismo
Peroxidase/metabolismo
Ralstonia solanacearum/fisiologia
Eletroforese em Gel de Poliacrilamida
Enzimas/imunologia
Enzimas/metabolismo
Eletroforese em Gel de Poliacrilamida Nativa
Pogostemon/imunologia
Antioxidantes
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


  5 / 460 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Id: biblio-1009650
Autor: Niu, Dandan; Qiao, Jian; Li, Pujun; Tian, Kangming; Liu, Xiaoguang; Singh, Suren; Lu, Fuping.
Título: Highly efficient enzymatic preparation of isomalto-oligosaccharides from starch using an enzyme cocktail
Fonte: Electron. j. biotechnol;26:46-51, Mar. 2017. graf, tab.
Idioma: en.
Projeto: Tianjin Research Program of Application Foundation and Advanced Technology; . Science and Technology Development Foundation of Fujian Higher Education; . Priming Scientific Research Foundation of Fuzhou University; . Science and Technology Development Foundation of Tianjin Higher Education; . National Natural Science Foundation of China.
Resumo: Background: Current commercial production of isomalto-oligosaccharides (IMOs) commonly involves a lengthy multistage process with low yields. Results: To improve the process efficiency for production of IMOs, we developed a simple and efficient method by using enzyme cocktails composed of the recombinant Bacillus naganoensis pullulanase produced by Bacillus licheniformis, α-amylase from Bacillus amyloliquefaciens, barley bran ß-amylase, and α-transglucosidase from Aspergillus niger to perform simultaneous saccharification and transglycosylation to process the liquefied starch. After 13 h of reacting time, 49.09% IMOs (calculated from the total amount of isomaltose, isomaltotriose, and panose) were produced. Conclusions: Our method of using an enzyme cocktail for the efficient production of IMOs offers an attractive alternative to the process presently in use.
Descritores: Oligossacarídeos/metabolismo
Amido/metabolismo
Enzimas/metabolismo
Isomaltose/metabolismo
-Oligossacarídeos/biossíntese
Aspergillus niger/enzimologia
Temperatura Ambiente
Bacillus/enzimologia
beta-Amilase/metabolismo
Glicosilação
Liquefação
alfa-Amilases/metabolismo
Fermentação
Glucosidases/metabolismo
Glicosídeo Hidrolases/metabolismo
Concentração de Íons de Hidrogênio
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


  6 / 460 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-1009454
Autor: Ferreira, Ana Beatriz Monteiro; Fischer, Ivan Herman; Leite, Luís Garrigós; Padovani, Carlos Roberto; Bueno, César Júnior.
Título: Culture media to detect and criteria to evaluate and report the activity of extracellular enzymes produced by phytopathogenic fungi / Meios de cultura para detectar e critérios para avaliar e divulgar atividade de enzimas extracelulares produzidas por fungos fitopatogênicos
Fonte: Arq. Inst. Biol;86:e0592017, 2019. tab.
Idioma: en.
Projeto: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior.
Resumo: Extracellular enzymes are involved in the fungal pathogenesis in plants. Currently, culture media, data analyses, and data report related to extracellular enzymes produced in vitro conditions are different and therefore, lack standardization. This work aimed to compare the culture media cited on the literature (normal) with the potato-dextrose-agar (PDA) medium combined with a specific compound to produce extracellular enzymes through three soilborne phytopathogenic fungi (F. solani f. sp. passiflorae, S. rolfsii, and R. solani AG-4 HGI), as well as to analyze and report enzyme data based on five different criteria. The assay was randomized, with three factors (culture media, isolates, and enzymes) and six repetitions. The studied enzymes were amylase (AM), carboxymethylcellulase (CMCase), lipase (LP), laccase (LC), catalase (CT), and gelatinase (GT). The normal media detected more enzymes and was more precise compared to the PDA medium plus specific compound. The criteria that calculated the area of the circular crown of AM, CMCase, LP, and LC and measured the intensity (0 = absence, up to 4 = intense) of CT and GT adopting note scale were the best to evaluate and report the results of the enzymes. We suggest the normal media culture to study enzyme production, as well as the criteria mentioned to assess and report the data related to enzyme activities.(AU)

As enzimas extracelulares estão envolvidas na patogênese de fungos em plantas. Atualmente, não há uma padronização de meios de cultura, formas de analisar e divulgar os dados de enzimas extracelulares produzidas em condições in vitro. Assim, o presente trabalho objetivou comparar os meios de cultura específicos relatados na literatura (normal) com o meio de batata-dextrose-ágar mais adição do substrato específico para produção de enzimas extracelulares por três diferentes fungos fitopatogênicos habitantes de solo (Fusarium solani f. sp. passiflorae, Sclerotium rolfsii e Rhizoctonia solani AG-4 HGI), bem como avaliar os dados das enzimas por cinco critérios diferentes. O delineamento experimental adotado foi o inteiramente ao acaso, em esquema de três fatores (meios, isolados e enzimas), com seis repetições. As enzimas investigadas foram amilase, carboximetilcelulase, lipase, lacase, catalase e gelatinase. Os meios normais detectaram mais enzimas, e essa detecção foi mais precisa em comparação com os meios de batata-dextrose-ágar mais o substrato específico. Os critérios que calcularam a área da coroa circular para as enzimas amilase, carboximetilcelulase, lipase e lacase e adotaram a escala de notas para medir a intensidade (0=ausência até 4=intensa) de catalase e gelatinase foram os melhores para avaliar e divulgar os resultados das enzimas. Assim, sugere-se padronizar os meios normais para estudos de produção de enzimas, bem como os critérios citados para avaliar e divulgar os dados das atividades das referidas enzimas.(AU)
Descritores: Enzimas
Fungos
-Meios de Cultura/análise
Passifloraceae
Fusarium
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


  7 / 460 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-999077
Autor: Teodoro, Thaís Silva; Oliveira, Fernanda de; Poffo, Caroline; Braga, Laís Pacenko; Arbigaus, Auriciane; Rampinelli, Jamile Rosa; Wisbeck, Elisabeth; Bonatti-Chaves, Mariane; Furlan, Sandra Aparecida.
Título: The influence of Tween 80 on laccase production by Pleurotus sajor-caju and the efficiency of crude enzyme broth in the removal of bisphenol-A / Influência do Tween 80 na produção de lacases de Pleurotus sajor-caju e eficiência do caldo enzimático bruto na remoção de bisfenol-A
Fonte: Arq. Inst. Biol;85:e1022017, 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: CNPq; . FAP.
Resumo: Bisphenol-A is currently considered an environmental pollutant, capable of interfering in the endocrine system of organisms and causing alterations in its development and reproductive system. An alternative method to the chemical treatment of this pollutant has been the use of oxidative enzymes, especially laccases produced by fungi. In order to reduce production costs, agro-industrial waste can be used in the culture medium composition. Nonionic surfactants, which are only slightly toxic to biological membranes, can be applied, as well as Tween 80, to facilitate the excretion of these enzymes into the culture medium. The objectives of this work were: a) characterize the immersion water of banana straw used in the formulation of the culture medium; b) evaluate laccase production by Pleurotus sajor-caju in culture medium with and without addition of Tween 80, through shaken flasks; c) evaluate the efficiency of the crude enzyme broth in degrading bisphenol-A. The shaken flasks were incubated at 30°C for 12 days. The immersion water had a C:N ratio of 13.8, ash percentage of 28.6%, and pH close to neutrality. The addition of Tween 80 on the culture medium (7.5%, m/v) yielded laccase activity and productivity values equal to 3,016.47 U L-1 and 502.7 U L-1 day-1, respectively. These values were 50 and 33.5 times higher than those obtained in the culture medium without addition of Tween 80 for laccase activity and productivity, respectively. The crude enzyme broth degraded 100% of bisphenol-A after 48 hours, regardless of concentration (500, 750 and 1,000 mg L-1).(AU)

O bisfenol-A é considerado um poluente ambiental capaz de interferir no sistema endócrino dos organismos, ocasionando alterações em seu desenvolvimento e sistema de reprodução. Um método alternativo ao tratamento químico desse tipo de poluente tem sido a utilização de enzimas oxidativas, especialmente as lacases, produzidas por fungos. A fim de diminuir custos de produção, resíduos agroindustriais podem compor o meio de cultivo. Assim, surfactantes não iônicos e pouco tóxicos para as membranas biológicas, como o Tween 80, podem ser utilizados para facilitar a excreção dessas enzimas para o meio de cultivo. Os objetivos deste trabalho foram: caracterizar quimicamente o resíduo água de imersão de palha de bananeira, usado na formulação do meio de cultivo; avaliar a produção de lacase por Pleurotus sajor-caju em meio de cultivo líquido (frascos Erlenmeyer) com e sem adição de Tween 80; e avaliar a eficiência do caldo enzimático bruto em degradar bisfenol-A. Os frascos foram incubados a 30°C, por 12 dias. A água de imersão apresentou relação C:N 13,8, percentual de cinzas 28,6% e pH próximo da neutralidade. O cultivo adicionado de Tween 80 (7,5%, m/v) propiciou valores de atividade e produtividade em lacase iguais a 3.016,47 U L-1 e 502,7 U L-1 dia-1, respectivamente. Esses valores são 50 e 33,5 vezes maiores que os obtidos no cultivo sem adição de Tween 80, para atividade e produtividade em lacase, respectivamente. O caldo enzimático bruto degradou 100% do bisfenol-A após 48 horas, independentemente da concentração (500, 750 e 1.000 mg L-1).(AU)
Descritores: Polissorbatos
Tensoativos
Pleurotus
Sistema Endócrino
-Musa
Lacase
Poluentes Ambientais
Enzimas
Responsável: BR1942.1 - NID - Biblioteca - Núcleo de Informação e Documentação


  8 / 460 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: biblio-989385
Autor: Lazzari, R; Uczay, J; Henriques, J. K. S; Durigon, E. G; Kunz, D. F; Peixoto, N. C; Fronza, D.
Título: Growth and digestive enzymes of silver catfish fed diets containing fruit residue / Crescimento e enzimas digestivas de jundiás alimentados com dietas contendo resíduos de frutas
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);71(1):323-330, jan.-fev. 2019. tab.
Idioma: en.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Tecnológico; . FAPERGS.
Resumo: In fish farming, the use of alternative ingredients has been studied, so that alternative sources can be used to minimize feed costs. This study evaluated the incorporation of grape, orange, guava, and fig residues in diets for silver catfish and its effects on growth, digestive enzymes and body composition. A total of 180 fish (initial mean weight = 22.93±0.75 g) were reared in a recirculation aquaculture system. There was no difference (P>0.05) in the parameters of growth, dry matter, mineral matter, plasma protein, cholesterol, triglycerides, lipase, and trypsin of fish. Glucose levels were higher in fish fed diets containing fig, orange, and grape residue (P<0.05). Lipase activity was higher in fish fed orange residue, compared to guava (P<0.05). Diets containing guava and fig provided more body protein in silver catfish. The fish fed with diet containing orange residue had a higher content of body lipids. It can be concluded that the tested fruit residues can be used in silver catfish feeding.(AU)

Na piscicultura, o uso de ingredientes alternativos vem sendo estudado, de modo que seja possível utilizar fontes alternativas para minimizar custos com a alimentação. Neste estudo, foi avaliada a incorporação de resíduos de uva, laranja, goiaba e figo em rações para jundiá e seus efeitos no crescimento, em enzimas digestivas e na composição corporal. Foram utilizados 180 peixes (peso médio inicial = 22,93±0,75 g), criados em sistema de recirculação. Não houve diferença (P>0,05) nos parâmetros de crescimento, matéria seca, matéria mineral, proteína plasmática, colesterol, triglicerídeos, lipase e tripsina dos peixes. Os níveis de glicose foram maiores nos peixes alimentados com dietas contendo figo, laranja e uva (P<0,05). A atividade de lipase foi maior nos peixes alimentados com resíduo de laranja, comparado com o de goiaba (P<0,05). As dietas contendo goiaba e figo proporcionaram mais proteína corporal nos jundiás. Os jundiás alimentados com dieta contendo resíduo de laranja apresentaram maior teor de lipídeos corporal. Conclui-se que os resíduos de frutas testados podem ser usados na alimentação do jundiá.(AU)
Descritores: Dieta/veterinária
Enzimas
Peixes/crescimento & desenvolvimento
-Pesqueiros/análise
Fenômenos Fisiológicos da Nutrição
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


  9 / 460 LILACS  
              first record previous record next record last record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo
Texto completo
Id: biblio-911479
Autor: Santos, Karine de Melo; Sá, Fabiano César; Souza, Danilo Ferreira de; Silva, Flavio Lopes da; Urrego, Maria Isabel Gonzalez; Vendramini, Thiago Henrique; Brunetto, Marcio Antonio; Carciofi, Aulus Cavalieri.
Título: Effect of the addition of papain enzyme on digestive parameters and palatability of extruded diets for dogs / Efeito da adição da enzima papaína em rações extrusadas para cães sobre parâmetros digestivos e palatabilidade
Fonte: Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci. (Online);54(4):357-365, 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: FAPESP.
Resumo: Common protein sources used in the manufacturing of diets for dogs are derived from by-products, which may have reduced digestibility depending on the source. This study evaluated the effect of the addition of a protease, the papain enzyme, as a supplement to extruded diets on palatability, nutrient digestibility, and fecal production and quality of dogs. A diet was formulated with poultry by-product meal, meat and bone meal, and feather meal as protein sources. This formula was divided into three isonutrient diets: one negative control (NC), without enzymes; treatment one (EZ1) with addition of 855.000UI of papain per kilogram of diet, and treatment two (EZ2) with addition of 2.280.000UI of papain per kilogram of diet, both added before extrusion. The experiment followed a randomized block design, with two blocks of nine animals (three animals per treatment in each block), 18 dogs in total, and six replicates per treatment. Data were submitted to analysis of variance and the means of three treatments were compared by polynomial contrasts (P <0.05). No differences in the coefficients of total tract apparent digestibility of nutrients nor changes in palatability, pH, and fecal production among treatments were found with the addition of different doses of enzyme to the diets (P > 0.05). The fecal score was reduced with increased addition of enzyme (P < 0.05).(AU)

As fontes comuns de proteína utilizadas na fabricação de rações para cães são oriundas de coprodutos, os quais podem apresentar digestibilidade reduzida de acordo com a fonte. Este estudo avaliou os efeitos da adição da enzima papaína em dietas secas e extrusadas na palatabilidade, digestibilidade dos nutrientes, qualidade e produção fecal de cães adultos. Uma dieta foi formulada contendo farinha de vísceras de frango, farinha de carne e ossos e farinha de penas hidrolisadas como fontes proteicas. Esta foi posteriormente dividida em três dietas isonutrientes: controle negativo (CN) sem adição da enzima; adição de 855.000 UI de papaína por quilograma de ração (EZ1); e adição de 2.280.000 UI de papaína por quiilograma de ração (EZ2), ambas adições feitas antes da extrusão. O experimento seguiu delineamento em blocos casualizados, com dois blocos de nove animais (três animais por tratamento em cada bloco), totalizando 18 cães, e seis repetições por tratamento. Os dados obtidos foram submetidos a análise de variância, com as médias dos três tratamentos comparadas por contrastes polinomiais (P < 0,05). Não foram verificadas diferenças nos coeficientes de digestibilidade aparente dos nutrientes ou mesmo alterações na palatabilidade, pH e produção de fezes entre os tratamentos com diferentes inclusões de enzima (P > 0,05). Apenas o escore fecal reduziu com o aumento da adição da enzima (P < 0,05).(AU)
Descritores: Papaína/administração & dosagem
Ração Animal/análise
Fenômenos Fisiológicos da Nutrição Animal
-Proteínas na Dieta
Enzimas/análise
Limites: Animais
Cães
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


  10 / 460 LILACS  
              first record previous record
seleciona
para imprimir
Fotocópia
Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: biblio-1011301
Autor: Vigne, G. L. D; Neumann, M; Santos, L. C; Stadler Júnior, E. S; Pontarolo, G. B; Petkowicz, K; Cristo, F. B.
Título: Digestibilidade do amido e comportamento ingestivo de novilhos confinados sob efeito de doses de complexo enzimático em dietas de alta densidade energética / Digestibility of starch and ingestive behavior of feedlot steers by effect of enzymatic complex doses in high-energy diets
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);71(3):1015-1026, May-June 2019. tab, ilus.
Idioma: pt.
Resumo: O objetivo do presente trabalho foi avaliar a conversão alimentar, a digestibilidade do amido, o comportamento ingestivo e o escore de sobras da dieta e de fezes de novilhos confinados, suplementados com doses do complexo enzimático (0; 2,5; 5,0 e 7,5g animal-1 dia-1) e alimentados com dieta constituída por 85% de grão de milho e 15% de núcleo proteico, vitamínico e mineral, na base seca, isenta de forragem. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso contendo quatro tratamentos e quatro repetições. Trinta e dois novilhos inteiros, ½ sangue Angus Nelore, com idade média de 12 meses e peso vivo médio inicial de 422kg, foram confinados por um período de 77 dias. Cada grama de inclusão de complexo enzimático melhorou a conversão alimentar em 0,1652%, reduziu a matéria seca das fezes em 0,4648% e o tempo de ingestão de água em 0,0068 horas dia-1. A máxima digestibilidade do amido foi alcançada na dose de 5,08g animal-1 dia-1. A inclusão progressiva do complexo enzimático à dieta de alta densidade energética promoveu melhoria na conversão alimentar, redução na matéria seca das fezes e diminuição do tempo de ingestão de água. A dose de 5g animal-1 dia-1 do complexo enzimático aumentou a digestibilidade do amido.(AU)

The objective was to evaluate the feed conversion, starch digestibility, ingestive behavior, diet leftover score and feces score of steers supplemented with doses of enzyme complex (0; 2.5; 5.0 and 7 .5g animal -1 day -1 ) fed with roughage-free diet composed of a mixture of 85% whole corn grain and 15% protein-mineral-vitamin mix, on a dry matter basis. A completely randomized block design was adopted, consisting of four treatments and four replicates. Thirty-two ½ Angus ½ Nellore crossbred steers at an average age of 12 months, with an average initial weight of 422kg, were kept in a feedlot for 77 days. Each gram of enzyme complex inclusion improved feed conversion in 0.1652%, decreased feces dry matter in 0,4648% and time of water intake in 0.0068 hours day -1 . The maximum starch digestibility was reached in the dose of 5,08g animal -1 day -1 . The gradual inclusion of enzyme complex promoted improvement in feed conversion, reduction in the dry matter of feces and redution in the time of water intake. The enzyme complex dose of 5.0g animal -1 day -1 increased the starch digestibility.(AU)
Descritores: Amido/metabolismo
Dieta/veterinária
Digestão
Enzimas/administração & dosagem
-Amidos e Féculas
Limites: Animais
Bovinos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice



página 1 de 46 ir para página                         
   


Refinar a pesquisa
  Base de dados : Formulário avançado   

    Pesquisar no campo  
1  
2
3
 
           



Search engine: iAH v2.6 powered by WWWISIS

BIREME/OPAS/OMS - Centro Latino-Americano e do Caribe de Informação em Ciências da Saúde