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Maciel, Sandra Mara
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Id: biblio-874244
Autor: Felizardo, Klíssia Romero; Gonçalves, Rafael Braga; Schwarcz, Waleska Dias; Poli-Frederico, Regina Célia; Maciel, Sandra Mara; Andrade, Flaviana Bombarda de.
Título: An evaluation of the expression profiles of salivary proteins lactoferrin and lysozyme and their association with caries experience and activity / Avaliação do padrão de expressão das proteínas salivares lactoferrina e lisozima e sua associação com experiência e atividade de cárie
Fonte: Rev. odonto ciênc;25(4):344-349, oct.-dec. 2010. tab.
Idioma: en.
Resumo: Purpose: Saliva contains both specific and non-specific protective factors of the immune system, such as antimicrobial proteins, which can inhibit the adhesion and viability of cariogenic microorganisms. The association between caries experience/activity and the electrophoretic profiles of salivary proteins lactoferrin and lysozyme was evaluated. Methods: Eighty 12-year-old students from public schools in Londrina, PR, Brazil, were selected and divided into two groups: Group A - with decayed teeth and Group B - with caries-free teeth. The parent/guardian of each child signed a consent form and filled out a questionnaire regarding the oral and systemic health of his/her child. A clinical examination to diagnose the presence or absence of dental caries, by means of the DMFT index, was conducted. A total of 1 mL of saliva was collected for protein analysis using a polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). Results: A total of 58.8% of the children were caries-inactive; in contrast, 63.3% showed caries experience. There was a slight association between lysozyme concentrations and DMFT. Lactoferrin was positively correlated with both DMFT and restored teeth. Conclusion: The quantification of lactoferrin and lysozyme enabled an assessment of possible associations with caries status, thus improving the understanding of the biological and etiological aspects of caries.

Objetivo: A saliva contém fatores de defesa adquiridos e não adquiridos, como proteínas antimicrobianas capazes de inibir a aderência e a viabilidade dos microrganismos cariogênicos. Avaliou-se a associação entre a experiência/atividade de cárie e o perfil eletroforético das proteínas salivares lactoferrina e lisozima.Metodologia: Oitenta escolares aos 12 anos de idade da Rede Estadual de Ensino de Londrina, PR, Brasil, foram divididos em dois grupos: Grupo A – com cárie e Grupo B – sem cárie. Os responsáveis legais assinaram um termo de consentimento informado, e responderam um questionário sobre a saúde bucal e sistêmica das crianças. Foi realizado exame clínico, para diagnosticar a presença ou ausência de cárie através do Índice CPO-D e coletado 1 mLde saliva para análise das proteínas por meio da eletroforese em gel de poliacrilamida (SDS-PAGE).Resultados: Observou-se que 58,8% das crianças eram cárie-inativas, apesar de 63,3% possuírem experiência de cárie. Houve uma tendência de associação entre a concentração de lisozima com o CPO-D. A proteína lactoferrina correlacionou-se positivamente com CPO-D e dentes restaurados.Conclusão: A quantificação destas proteínas permitiu observar possível associação com a cárie, favorecendo uma melhor compreensão do aspecto biológico e etiológico da doença.
Descritores: Cárie Dentária
Índice CPO
Lactoferrina
Muramidase
Saliva
-Inquéritos e Questionários
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Tipo de Publ: Estudo Comparativo
Responsável: BR97.1 - Serviço de Documentação Odontológica


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Id: biblio-847512
Autor: Paviani, Veronica.
Título: Oxidação de resíduos de triptofano em proteínas: formação de ligação cruzada ditriptofano e implicações patofisiológicas / Oxidation of tryptophan residues in proteins: formation of the ditryptophan cross-link and pathophysiological implications.
Fonte: São Paulo; s.n; 2016. 122 p. tab, graf, ilus.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Instituto de Química para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Apesar de extensa investigação das modificações oxidativas irreversíveis sofridas pelas proteínas in vitro e in vivo, os produtos formados pela oxidação de resíduos de triptofano ainda permanecem apenas parcialmente conhecidos. Recentemente, nosso grupo caracterizou uma ligação cruzada de ditriptofano produzida pela recombinação de radicais hSOD1-triptofanila gerados pelo ataque do radical carbonato produzido durante a atividade peroxidásica da enzima superóxido dismutase humana (hSOD1). Neste trabalho, examinamos se a ligação ditriptofano pode ser formada em outras proteínas, além da hSOD1 e por outros oxidantes, além do radical carbonato. A lisozima da clara do ovo e a beta cristalino bovina foram utilizadas como alvos de oxidação. A lisozima foi utilizada por ser uma enzima pequena (129 aminoácidos) e de estrutura bem conhecida, contendo seis resíduos de Trp. Os resultados mostraram que o radical carbonato, gerado enzimatica ou fotoliticamente, promove a oxidação, dimerização e inativação da lisozima. Os principais produtos de oxidação caracterizados por análise de nano-ESI-Q-TOF-MS/MS foram hidroxi-triptofano e N-formilquinurenina juntamente com um dímero de lisozima (lisozima-Trp28-Trp28-lisozima) e um hetero dímero lisozima-hSOD1 (lisozima-Trp28-Trp32-hSOD1), ambos ligados por uma ligação ditriptofano. Também demonstramos que a irradiação da lisozima com luz UVC leva à formação do dímero lisozima-Trp28-Trp28-lisozima. Em consequência, resolvemos tratar a beta cristalino bovina com radical carbonato gerado fotoliticamente ou com luz UVC, e a proteína também sofreu oxidação, dimerização e agregação. Os principais produtos de oxidação caracterizados por nano-ESI-Q-TOF-MS/MS foram hidroxi-triptofano, N-formilquinurenina, DOPA e um dímero de beta cristalino (ßB2-Trp151-Trp151-ßB2). A irradiação com luz UVC também levou à formação de um dímero intra-cadeia, caracterizado como ßA2-Trp78-Trp81. Quando a beta cristalino foi irradiada com um simulador de luz solar (UVA e UVB) também foi possível observar um dímero, caracterizado como ßA2-Trp150-Trp150-ßA2. A presença de produtos de oxidação de resíduos de Trp, dentre eles a ligação cruzada ditritpofano, também foi avaliada in vivo, utilizando o cristalino de pacientes que foram submetidos a cirurgia para remoção de catarata. Beta, alfa e gama cristalino foram as principais proteínas identificadas nas frações solúvel e insolúvel do cristalino. A principal modificação pós-traducionais identificada foi deamidação. Um alto conteúdo de resíduos de metionina e triptofano oxidados foram identificados nas proteínas presentes na fração insolúvel. Os principais produtos de oxidação de Trp identificados por nano-ESI-Q-TOF-MS/MS foram quinurenina e N-formilquinurenina. A presença de dímeros covalentes no cristalino com catarata foi confirmada por análises de massas. A completa caracterização desses dímeros (ßB1-Trp127-Trp127-ßB1 e ßB1-Trp193-Trp193-ßB1) confirmou que as cadeias polipeptídicas foram ligadas por uma ligação ditriptofano. Em síntese, nossos dados demonstraram que o radical carbonato e a luz UV podem produzir dímeros de ditriptofano em diferentes proteínas. Também, a presença da ligação cruzada de ditriptofano in vivo (catarata humana) foi pela primeira vez detectada

Despite extensive investigation of irreversible oxidative modifications suffered by proteins in vitro and in vivo, the products formed by oxidation of tryptophan residues remain partially characterized. Our group recently described a ditryptophan cross-link produced by recombination of hSOD1-tryptophanyl radicals generated by attack of the carbonate radical produced during the peroxidase activity of the human superoxide dismutase (hSOD1) enzyme. Here, we examine whether the ditryptophan cross-link can be produced in others proteins besides the hSOD1 and by other oxidants, in addition to the carbonate radical. The egg white lysozyme and bovine beta crystalline were used as targets. Lysozyme was used because it is a small enzyme (129 amino acids) with a well-known structure, containing six Trp residues. The results showed that the carbonate radical, generated enzymatically or photolytically, promotes lysozyme oxidation, inactivation and dimerization. The major oxidation products characterized by nano-ESI-Q-TOF-MS/MS analysis were hydroxy-tryptophan and N-formylkynurenine together with a dimer of lysozyme (lysozyme-Trp28-Trp28-lysozyme) and a hetero dimer hSOD1-lysozyme (lysozyme-Trp28-Trp32-hSOD1), both bound by a ditryptophan cross-link. Also, it was demonstrated that lysozyme irradiation with UVC light leads to the formation of the dimer lysozyme-Trp28-Trp28-lysozyme. In view of these results, we decided to treat beta crystalline bovine with photolytically generated carbonate radical and UVC. Beta crystalline also suffered oxidation, dimerization and aggregation. The major oxidation products characterized were hydroxy-tryptophan, N-formylkynurenine, DOPA and a beta crystalline dimer (ßB2-Trp151-Trp151-ßB2) by nano-ESI-Q-TOF-MS/MS. Irradiation with UVC light also led to the formation of an intra-chain dimer, which was characterized as ßA2-Trp78-Trp81. When beta crystalline was irradiated with a solar simulator (UVA and UVB), it was also possible to observe a dimer which was characterized as ßA2-Trp150-Trp150-ßA2. The presence of oxidized tryptophan products, including the ditryptophan cross-link, was also evaluated in vivo in the lenses of patients submitted to cataract removal. Beta, alpha and gamma crystalline were the main proteins identified in soluble and insoluble fractions of the lenses. The main post translational modification identified was deamidation. A high content of oxidized methionine and tryptophan residues were identified in proteins present in the insoluble fraction. The main tryptophan oxidation products identified by nano-ESI-Q-TOF-MS/MS were kynurenine and N-formylkynurenine. The presence of covalent dimers in the lenses with cataract was demonstrated by mass analysis. Full MS/MS characterization of the dimers ßB1-Trp127-Trp127-ßB1 and ßB1-Trp193-Trp193-ßB1 confirmed that they were linked by a ditryptophan bond. In summary, our data demonstrate that the carbonate radical and UV light can produce ditryptophan dimers in different proteins. Also, the presence of the ditryptophan cross-link was first detected in vivo (human cataract)
Descritores: Triptofano/metabolismo
-Catarata/complicações
Cristalino/citologia
Muramidase/análise
Oxidação/métodos
Superóxido Dismutase
Raios Ultravioleta/classificação
Resíduos
Tipo de Publ: Técnicas In Vitro
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas
BR40.1; T 574.19245, P338o. 30100025780-Q


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Id: biblio-829314
Autor: Flórez, Luis M. M; Ballestero, Haline F; Duzanski, Anderson P; Bersano, Paulo R. O; Lima, João F; Cruz, Fernanda L; Mota, Ligia S; Rocha, Noeme S.
Título: Immunocytochemical characterization of primary cell culture in canine transmissible venereal tumor / Caracterização imunocitoquímica de culturas primárias de tumor venéreo transmissível canino
Fonte: Pesqui. vet. bras = Braz. j. vet. res;36(9):844-850, set. 2016. tab, graf, ilus.
Idioma: en.
Projeto: FAPESP.
Resumo: Immunochemistry with anti-vimentin, anti-lysozyme, anti-alpha 1 antitrypsin, anti-CD3 and anti-CD79α antibodies has been used for characterization of primary cell culture in the transmissible venereal tumor (TVT). Samples for primary cell culture and immunohistochemistry assays were taken from eight dogs with cytological and clinical diagnosis of TVT. To validate the immunochemical results in the primary cell culture of TVT, a chromosome count was performed. For the statistical analysis, the Mann-Whitney test with p<0.05 was used. TVT tissues and culture cells showed intense anti-vimentin immunoreactivity, lightly to moderate immunoreactivity for anti-lysozyme, and mild for anti-alpha-antitrypsin. No marking was achieved for CD3 and CD79α. All culture cells showed chromosomes variable number of 56 to 68. This is the first report on the use of immunocytochemical characterization in cell culture of TVT. Significant statistic difference between immunochemistry in tissue and culture cell was not established, what suggests that the use of this technique may provide greater certainty for the confirmation of tumors in the primary culture. This fact is particularly important because in vitro culture of tumor tissues has been increasingly used to provide quick access to drug efficacy and presents relevant information to identify potential response to anticancer medicine; so it is possible to understand the behavior of the tumor.(AU)

Os anticorpos anti-vimentina, anti-lisozima, anti-alfa 1 antitripsina, anti-CD3 e anti-CD79α foram empregados para a caracterização de culturas primárias de tumor venéreo transmissível canino (TVT). Amostras para cultura primária e imuno-histoquímica foram coletadas de oito cães com diagnóstico clínico e citológico de TVT. Para validar o resultado inmunocitoquímico nas culturas de TVT foi realizada a contagem de cromossomos. Para a análise estatística o teste de Mann-Whitney foi empregado a um nível de significância de p<0.05. As culturas e os tecidos de TVT apresentaram intensa reatividade para vimentina, moderada a leve para Lisozima, moderada para alfa-antitripsina e não houve marcação para CD3 e CD79α. Finalmente, todas as culturas apresentaram números de cromossomos que variaram de 56 a 68. Este é o primeiro relato que apresenta o uso da immunocitoquímica para a caracterização de culturas de TVT. Assim, e devido ao fato de se observar semelhança entre a imunomarcação em células e tecidos, sugere-se que o uso desta técnica possa auxiliar na confirmação de culturas primárias do tumor, fato muito importante porque a utilização da cultura do tumor pode permitir o acesso a informação relevante sobre resposta potencial a um tratamento e conhecimento do comportamento biológico do tumor.(AU)
Descritores: alfa 1-Antitripsina/análise
Tumores Venéreos Veterinários
-Análise Citogenética/veterinária
Imuno-Histoquímica/veterinária
Muramidase/análise
Estatísticas não Paramétricas
Vimentina/análise
Limites: Animais
Cães
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-797434
Autor: Sanmiguel P, Rosa; Rondón B, Iang.
Título: Supplementation with humic substances affects the innate immunity in layer hens in posfasting phase / El suplemento de sustancias húmicas afecta la inmunidad innata en gallinas ponedoras en fase posmuda
Fonte: Rev. MVZ Córdoba;21(1):5198-5210, Jan.-Apr. 2016. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: Objective. Asses the effect of supplementation with Humic substances (HS) over some innate immunity parameters (serum bactericidal activity, phagocytosis, bacterial agglutination, respiratory burst and lisozyme activity) in phase after fasting of layer hens. Materials and methods. 120 posfasting phase Hy Line Brown layer hens were taken which were distributed into four groups: The first and the second were supplemented with 0.1 and 0.2% of HS, respectively. The third group was supplemented with 0.25 mg/kg on levamisole hydrochloride and fourth group have no supplementation; during sixty days period. Blood samples were collected on 8th, 30th and 60th of experiment day. Results. The phagocytic index and respiratory burst increased significantly at day 30th in HS supplemented groups. Alike, serum bactericidal activity and lisozyme activity improved on 8 th day, nevertheless, changes were no evident latter. The bacterial agglutination was high in supplemented groups evaluated at everyone times. Conclusions. Results showed that HS behave as immunostimulant in the early phase after fasting layer hens.

Objetivos. Evaluar el efecto de las sustancias húmicas (SH) sobre algunos parámetros de la inmunidad innata (actividad bactericida del suero, fagocitosis, aglutinación bacteriana, explosión respiratoria y actividad de la lisozima) en la fase posmuda de gallinas ponedoras. Materiales y métodos. Se utilizaron 120 gallinas ponedoras Hy Line Brown en la fase de posmuda, las cuales fueron divididas en cuatro grupos: Los dos primeros fueron suplementados con 0.1 y 0.2% de SH respectivamente, el tercer grupo fue suplementado con 0.25 mg/kg de Clorhidrato de levamisol y el cuarto grupo control sin suplemento; durante un período de 60 días. Las muestras sanguíneas se tomaron los días 8, 30 y 60 del experimento. Resultados. El Índice fagocítico y la explosión respiratoria se incrementaron significativamente a partir del día 30 de suplementación con SH. De la misma manera, la actividad bactericida del suero y la actividad de la lisozima aumentaron al día 8; no obstante no se evidenciaron cambios posteriores. La aglutinación bacteriana fue significativamente mayor en los grupos suplementados en todos los tiempos evaluados. Conclusiones. Los resultados demuestran que las SH se comportan como agentes inmunoestimulantes en la fase temprana de la posmuda en gallinas ponedoras Hy Line Brown.
Descritores: Aglutinação
-Atividade Bactericida do Sangue
Muramidase
Fagocitose
Responsável: CO332 - Facultad de Medicina


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Id: lil-771547
Autor: Carrillo, Wilman.
Título: Lisozima: Actividad antibacteriana y alergenicidad / Lysozyme: Antibacterial Activity and Allergenicity
Fonte: Actual. nutr;14(4):314-326, Dic. 2013.
Idioma: es.
Resumo: Desde que la lisozima fue descubierta por Alexander Fleming en 1922, muchos son los trabajos que se han lleva-do a cabo para describir las distintas actividades biológicas de esta proteína como son su actividad antibacteria-na, antiviral, antinflamatoria, analgésica, antitumoral y antioxidante. Su actividad antibacteriana frente a bacterias Gram-positivas es la actividad más ampliamente estudiada. Muchas investigaciones se han realizado para ampliar el espectro antibacteriano y poder atacar bacterias Gram-negativas. Se han llevado a cabo modificacio-nes térmicas, químicas, enzimáticas, mutaciones genéticas y efectos sinérgicos con otros compuestos, y se consiguió exitosamente ampliar el espectro antibacteriano, proponiendo en todos los casos que dicha actividad es independiente de su a ctividad enzimática natural. En este trabajo destacamos todas las propiedades estructura-les de la lisozima y sus principales actividades biológicas y las investigaciones que se han llevado a cabo para potenciar dichas actividades.

Since ly sozyme was discovered by Alexander Fleming in1922, many papers have been published on the different biological activities of this protein, such as its antibacterial, antiviral, anti-inflammatory, analgesic, antitumor andantioxidant properties. Its antibacterial activity againstGram-positive bacteria is the most widely studied. Much research has been done to widen the antibacterial spectrumand to attack the Gram-negative bacteria. Thermal, chemical and enzymatic modifications, as well as genetic mutations and synergistic effects, with other compounds have been made. The antibacterial spectrum was success fully widened in all cases, suggesting that this activity is independent of its natural enzymatic activity. In this paper we describe t he structural properties of lysozyme and its main biological activities, and also the research that has been carried out to maximize these activitie.

Desde que a lisozima foi descoberta por AlexandreFleming em 1922, muitos são os trabalhos que foram realizados para descrever as diferentes atividades biológicas desta proteína, como são sua atividade bacteriana, antiviral, anti-inflamatória, analgésica, antitumoral e antioxidante. Sua atividade antibacteriana frente a bactérias Gram-positivas é a atividade mais amplamente estudada. Muitas pesquisas foram realizadas para ampliar o espectroanti bacteriano e poder atacar bactérias Gram-negativas.Foram realizadas modificações térmicas, químicas,enzimáticas, mutações genéticas e efeitos sinérgicos com outros compostos, e obteve-se com sucesso ampliar o espectro antibacteriano, propondo em todos os casos que tal atividade é independente da sua atividade enzimática natural.Neste trabalho destacamos todas as propriedades estruturais da lisozima e suas principais atividades biológicas e as pesquisas que foram realizadas para potenciar tais atividades.
Descritores: Clara de Ovo
Hipersensibilidade
Muramidase
Limites: Seres Humanos
Responsável: AR605.1 - Biblioteca


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Id: lil-771530
Autor: Carrillo Terán, Wilman Ismael.
Título: Actividad antiproliferativa de la lisozima en su forma nativa y modificada / Antiproliferative activity of the lisozyme native and modified form
Fonte: Actual. nutr;15(4):107-114, dic. 2014. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: Durante milenios el hombre ha utilizado los productos de origen natural para fines terapéuticos. Las actividades biológicas de proteínas y péptidos alimentarios es un hecho bastante do-cumentado. La lisozima de clara de huevo es una proteína utilizada para diferentes fines, entre ellos, la industria farmacéutica la emplea como antibacteriano y antiviral. Se sabe que las modificaciones estructurales de las proteínas pueden modificar sus funciones biológicas. En el presente trabajo observamos que la modificación de la lisozima por tratamiento térmico, enzimático y reductor permite mejorar su actividad antiproliferativa. El hidrolizado de lisozima nativa logró inhibir el 50% del crecimiento celular de la línea tumoral (OVCAR-3); este efecto fue dosis dependiente.

For millennia, man has used natural products for therapeutic purposes. The biological activity of protein and peptide food is a well-documented fact. Hen egg white lysozyme is a protein used for various purposes including the antibacterial and antiviral use in the pharmaceutical industry. It is known that structural changes in proteins can alter their biological functions. In the present study, we observed that modification of lysozyme by thermal enzymatic and reducing treatment improves its antiproliferative activity. Native lysozyme hydrolysate achieved 50% inhibition of cell growth of the tumor cell line (OVCAR-3); this effect was dose dependent.
Descritores: Muramidase
Peptídeos
Limites: Seres Humanos
Responsável: AR605.1 - Biblioteca


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Id: lil-723575
Autor: Polanco-Rojas, Angel D; Burgos-Arias, Abed N.
Título: Estudio cualitativo del efecto del consumo de tintura madre de Allium sativum L. en la concentración de lisozima y proteínas totales en niños menores de 6 años con infecciones respiratorias agudas (I.R.A.) en el consultorio de Hualqui, VIII Región, Chile / Qualitative study of the effect on consumption of the mother tincture of Allium sativum (garlic) in the lysozyme concentration and total protein in children under 6 years old with acute respiratory infection in the Hualqui Medic´s office, VIII Region of Chile
Fonte: Bol. latinoam. Caribe plantas med. aromát;12(3):294-301, mayo 2013. tab.
Idioma: es.
Resumo: Sampled population was children under 6 years with acute respiratory infection and the sample were obtained from sputum. The aim was to determine the changes in the concentrations ob both, lisozyme and total protein, before and after the intervention with the garlic mother tincture. It was a pilot study quantitative and through a system of nonrandomness simple of the probabilistic a sample of 25 individuals for determining if you belong to the treatment group (mother tincture) or control (placebo). The results indicate a decrease in the concentration of lysozyme and total proteins in the treatment group between 3 to 5 days after initiated treatment, on the other hand the control group showed an increase in the measurements. Only the treatment group showed positive changes in type symptomatical of the disease. Mother Tincture of garlic is a phytotherapeutic alternative excellent for effectively combat acute respiratory infections in children.

La población muestreada fueron niños menores de 6 años con I.R.A y la muestra fue obtenida de la expectoración. El objetivo fue determinar los cambios en la concentraciones de lisozima y proteínas totales, antes y después de la intervención con la tintura madre de ajo. Fue un estudio cuantitativo experimental y a través de un sistema de aleatoriedad simple del tipo probabilístico se toma una muestra de 25 individuos para determinar si pertenecerán al grupo tratamiento (tintura madre) o control (placebo). Los resultados obtenidos indican una disminución en la concentración de lisozima y proteínas totales del grupo tratamiento entre los 3 a 5 días después de iniciado el tratamiento, en cambio el grupo control reveló un aumento en las mediciones. Solamente el grupo tratamiento evidenció cambios positivos de tipo sintomatológico de la enfermedad. La tintura madre de ajo es una excelente alternativa fitoterapeútica para el combate eficaz contra las infecciones respiratorias agudas en niños.
Descritores: Anti-Infecciosos
Alho/química
Extratos Vegetais/farmacologia
Infecções Respiratórias/tratamento farmacológico
Muramidase
Proteínas
-Doença Aguda
Allium sativum (Homeopatia)/farmacologia
Antibacterianos/farmacologia
Antivirais/farmacologia
Broncodilatadores/farmacologia
Chile
Muramidase/análise
Proteínas/análise
Pesquisa Qualitativa
Limites: Seres Humanos
Criança
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: lil-719216
Autor: Andrade, Flaviana Bombarda de; Oliveira, Jair Caetano de; Yoshie, Marjorie Takei; Guimarães, Bruno Martini; Gonçalves, Rafael Braga; Schwarcz, Waleska Dias.
Título: Antimicrobial Activity and Synergism of Lactoferrin and Lysozyme Against Cariogenic Microorganisms
Fonte: Braz. dent. j;25(2):165-169, Mar-Apr/2014. tab.
Idioma: en.
Resumo: The present study evaluated the antimicrobial in vitro effects of the salivary proteins lactoferrin and lysozyme on microorganisms involved in the carious process, obtaining their minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). Streptococcus mutans (ATCC 25175) and Lactobacillus casei (ATCC 7469) were submitted to broth macrodilution of lysozyme at 80 mg/mL and lactoferrin at 200 mg/mL. The tubes were read in a spectrophotometer after they had been incubated at 37 °C for 18 h, in a carbon dioxide chamber, in order to read the MIC. A new subculture was carried on agar plates to obtain the MBC. The agar diffusion method was also tested, using BHI agar with 100 µL of the standardized microbial inocula. Filter-paper disks soaked in 10 µL of the solutions lactoferrin (200 µg/mL) and lysozyme (80 µg/mL) were placed on the agar surface. Inhibition halos were not observed on the plates, showing the absence of the antimicrobial effects of these proteins in this method. The bactericidal and bacteriostatic effects of lysozyme on L. casei were 50.3 mg/mL and 43.1 mg/mL respectively. The bactericidal and bacteriostatic effects on S. mutans were 68.5 mg/mL and 58.7 mg/mL. Lactoferrin did not induce any inhibitory effects on any microorganism, even in the concentration of 200 mg/mL. There was not a synergic antimicrobial effect of proteins, when they were tested together, even in the concentration of 42.8 mg/mL of lysozyme and 114 mg/mL of lactoferrin (the highest values evaluated). S. mutans and L. casei were only inhibited by lysozyme, not affected by lactoferrin and by the synergic use of both proteins.

O presente estudo avaliou, in vitro, o efeito antimicrobiano das proteínas salivares lactoferrina e lisozima sobre micro-organismos envolvidos no processo carioso, obtendo suas concentrações inibitórias mínimas (CIM) e bactericidas mínimas (CBM). Cepas de Streptococcus mutans (ATCC 25175) e Lactobacillus casei (ATCC 7469) foram submetidas a macrodiluição em caldo das soluções de lisozima a 80 mg/mL e lactoferrina a 200 mg/mL. A leitura dos tubos foi realizada em espectrofotômetro, após a incubação a 37 °C por 18 h em estufa de CO2, para verificação da CIM. Uma nova subcultura foi semeada em placas de ágar para a obtenção da CBM. O método de difusão em ágar foi também testado utilizando-se placas de Petri com ágar BHI com 100 µL do inóculo microbiano padronizado. Discos de filtro de papel embebidos com 10 µL das soluções de lactoferrina (200 µg/mL) e lisozima (80 µg/mL) foram colocados sobre a superfície do ágar. Não foi observado halo de inibição nas placas, demonstrando ausência de efeito antimicrobiano das proteínas neste teste. Os efeitos bactericida e bacteriostático da lisozima sobre L. casei foram 50,3 mg/mL e 43,1 mg/mL respectivamente. Os efeitos bactericida e bacteriostático sobre S. mutans foram 68,5 mg/mL e 58,7 mg/mL. A lactoferrina não induziu nenhum efeito inibitório sobre nenhuma bactéria, mesmo na concentração de 200 mg/mL. Não houve efeito antimicrobiano sinérgico das proteínas, quando testadas conjuntamente, e mesmo até em concentrações de 42,8 mg/mL de lisozima e 114 mg/mL de lactoferrina (os maiores valores avaliados). S. mutans e L. casei foram inibidos somente pela lisozima, não sendo afetados pela lactoferrina e pelo uso sinérgico de ambas proteínas.
Descritores: Lactoferrina/farmacologia
Muramidase/farmacologia
-Sinergismo Farmacológico
Testes de Sensibilidade Microbiana
Streptococcus mutans/efeitos dos fármacos
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-653274
Autor: Universidad de La Salle Delgado, Jose Luis; Universidad de La Salle Rivera, Lucy.
Título: Película lagrimal: su interacción y su adherencia sobre los lentes de contacto de hidrogel de silicona / Tear film, interaction and adherence to silicone hydrogel
Fonte: Cienc. tecnol. salud vis. ocul;9(1):103-114, ene.-jun. 2011. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: El rápido aumento en la cantidad de adaptaciones de lentes de hidrogel de silicona, sus características físico-químicas y las complicaciones que estos pueden presentar en cuanto a confort y tolerancia, requieren del conocimiento de los diferentes factores que puedan ocasionarlas. El objeto de este artículo es revisar los aspectos referidos a los depósitos en este tipo de lentes, que no solo afectan la vida útil de estos, sino su comportamiento clínico. Los diferentes materiales, esto es, los polímeros que los constituyen, contenido acuoso, hidrofobicidad/hidrofilicidad de la superficie, y tratamientos de superficie, son algunos de los factores relativos a los lentes de contacto. El peso molecular, cargas eléctricas, polaridad e hidrofobicidad/hidrofilicidad, son características específicas de cada uno de los componentes del film lagrimal. De las interacciones entre estos y los lentes de contacto depende la adherencia y características de los depósitos, con las consecuentes implicaciones clínicas.

The fast increase in the amount of silicone hydrogel contact lens adaptations, as well as their physical-chemical characteristics and possible complications in terms of comfort and tolerance, require the knowledge of the different factors that may cause them. The purpose of this articleis to review the aspects regarding the deposits in this type of lenses that affect not only their life utility but also their clinical behavior. The different materials, that is, the polymers that they are made of, as well as the water content, hydrophobicity/hydrophilicity of the surface and surface treatments are some of the factors related to contact lenses. Molecular weight, electric charges,polarity and hydrophobicity/hydrophilicity are specific characteristics of each tear film component.Their interactions with contact lenses influence the adherence and characteristics of the deposits,with the subsequent clinical implications.
Descritores: Lentes de Contato
Muramidase
Responsável: CO149.2 - Ciencia y Tecnología para la Salud Visual y Ocular


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Id: lil-612401
Autor: Neves, Denise Duprat; Morisson, Patrizio.
Título: Novos métodos no diagnóstico da tuberculose pleural / New diagnostic tools for pleural tuberculosis
Fonte: Pulmäo RJ;16(1):32-38, 2007.
Idioma: pt.
Resumo: Mesmo frente a uma grande evolução da medicina com relação ao diagnóstico e diante da possibilidade atual de tratamento eficaz para as diferentes causas do derrame pleural, o diagnóstico da tuberculose nesta localização continua sendo baseado em critérios estabelecidos há mais de 50 anos. São necessários testes mais sensíveis que o BAAR e mais rápidos que a cultura tradicional para este diagnóstico. Os autores apresentam uma atualização sobre o rendimento dos novos métodos para o diagnóstico da tuberculose pleural. Pode-se afirmar que a dosagem da adenosina desaminase (ADA), apesar de ser um método indireto (não bacteriológico), tem rendimento superior ao dos métodos tradicionais e já foi mais estudada que os demais novos métodos. Sua alta sensibilidade permite excluir a possibilidade do diagnóstico de tuberculose frente a valores inferiores a 30U/L. Diante de valores elevados de ADA, em um paciente jovem com um exsudato não purulento ou com predomínio de linfócitos, a probabilidade de o derrame ser secundário à tuberculose é superior a 90%. Outros exames podem auxiliar neste diagnóstico, mas um maior número de estudos ainda será necessário antes de incorporá-los à rotina.
Descritores: Técnicas e Procedimentos Diagnósticos
Derrame Pleural
Sensibilidade e Especificidade
Tuberculose Pleural/diagnóstico
-Adenosina Desaminase
Proteína C-Reativa
Interleucinas
Muramidase
Limites: Seres Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR674.1 - IDT - Biblioteca do Instituto de Doenças do Tórax



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