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Texto completo SciELO Brasil
Barros, Marilisa Berti de Azevedo
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Id: biblio-1019679
Autor: Braz, Marici; Assumpção, Daniela de; Barros, Marilisa Berti de Azevedo; Barros Filho, Antonio de Azevedo.
Título: Consumo de açúcares de adição por adolescentes em estudo de base populacional / Added sugar intake by adolescents: A population-based study
Fonte: Ciênc. Saúde Colet;24(9):3237-3246, set. 2019. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Resumo Objetivou-se estimar a prevalência de ingestão de açúcares de adição dentro do limite máximo de 5% da energia total da dieta, segundo variáveis demográficas, socioeconômicas, de comportamentos relacionados à saúde e estado nutricional, em adolescentes. Trata-se de estudo transversal de base populacional, com amostra por conglomerados e em dois estágios. A quantidade de açúcar livre da dieta foi estimada por meio do Recordatório de 24 horas. Dos 924 adolescentes avaliados, apenas 20,1% (IC95%: 16,8-23,9) se enquadraram na recomendação de não exceder 5% das calorias totais com açúcares de adição. Maiores prevalências de atendimento à recomendação foram verificadas no sexo masculino (22,0%), nos adolescentes de 15-19 anos (24,3%), nos não naturais do estado de São Paulo (30,4%), nos que tinham menor tempo de tela (27,5%), nos que possuíam menor número de equipamentos domésticos (0-7: 29,5%; 8-15: 20,3%) e naqueles com escores superiores de qualidade da dieta (tercil 2: 17,7%, tercil 3: 37,2%). Os resultados apontam os fatores associados ao consumo de açúcares de adição numa perspectiva epidemiológica, revelando uma simultaneidade de comportamentos inadequados, ou seja, os adolescentes que ingerem mais açúcares também apresentam maior tempo de tela e pior qualidade global da dieta.

Abstract The aim of the present study was to estimate the prevalence of added sugar intake within the maximum limit of 5% of the total energy of the diet and test associations with demographic/socioeconomic characteristics, health-related behaviors and nutritional status in adolescents. A population-based, cross-sectional study was conducted with two-stage cluster sampling. The amount of free sugar in the diet was estimated using a 24-hour dietary recall. Among the 924 adolescents evaluated, only 20.1% (95% CI: 16.8-23.9) met the recommendation of not exceeding 5% of total calories with added sugar. Higher prevalence rates of adherence to the recommendation were found among males (22.0%), adolescents aged 15 to 19 years (24.3%), those born outside the state of São Paulo (30.4%), those with less screen time (27.5%), those with a lower number of household appliances (0-7: 29.5%; 8-15: 20.3%) and those with higher diet quality scores (2nd tertile: 17.7%; 3rd tertile: 37.2%). The findings demonstrate factors associated with added sugar intake from an epidemiological perspective, revealing the simultaneity of inappropriate behaviors, that is, the adolescents who consume more sugar also have longer screen time and worse overall diet quality.
Descritores: Edulcorantes/administração & dosagem
Ingestão de Energia
Açúcares da Dieta/administração & dosagem
-Intervalos de Confiança
Estado Nutricional
Estudos Transversais
Estilo de Vida
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Criança
Adolescente
Adulto Jovem
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-1139391
Autor: Mardones, Lorena; Villagrán, Marcelo; Petermann-Rocha, Fanny; Leiva, Ana María; Celis-Morales, Carlos; Martínez-Sanguinetti, María Adela.
Título: Consumo de azúcares totales y su asociación con obesidad en población chilena - Resultados del estudio GENADIO / Total sugar consumption and its association with obesity in Chilean adults
Fonte: Rev. méd. Chile;148(7):906-914, jul. 2020. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: Background: Sugar intake is a risk factor for the development of obesity. Aim: To investigate the association between total sugar intake and obesity markers in Chilean adults. Material and Methods: This cross-sectional study included 396 participants of the GENADIO study. Anthropometric measurements (body weight, body mass index (BMI), waist circumference (WC), hip circumference (HC), waist-to-hip ratio, and % body fat) were measured through standardized protocols. Total sugar intake was determined from a 7-days weighted food daily. Sugar intake expressed in g/day was categorized into quartiles. Results: Higher sugar intake was associated with a higher BMI, WC and HC but not with body fat %. One quartile increment in sugar intake was associated with 1.50 kg [95% confidence interval (CI): 0.49; 2.50] higher body weight, 0.34 kg/m2 [95% CI: 0.01; 0.69] higher BMI, 1.23 cm [95% CI: 0.11; 2.34] higher WC, 1.39 cm [95% CI: 0.28; 2.50] higher HC and 0.02 the waist-to-hip ratio [95% C: 0.01; 0.02]. Conclusions: Total sugar intake was associated with higher adiposity levels in these Chilean adults.
Descritores: Açúcares da Dieta/efeitos adversos
Obesidade/epidemiologia
-Chile/epidemiologia
Estudos Transversais
Limites: Humanos
Adulto
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Texto completo SciELO Cuba
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Id: biblio-901490
Autor: Cuartas, Silvina; Pérez Torre, María.
Título: Dieta aterogénica y alteración de los índices de riesgo cardiovascular / Atherogenic diet and alteration of cardiovascular risk indexes
Fonte: Rev. cuba. pediatr;90(2):306-312, abr.-jun. 2018. tab.
Idioma: es.
Resumo: Introducción: una alimentación muy selectiva y poco variada durante la primera infancia, puede modificar seriamente los índices de riesgo cardiovascular, ante lo cual, la detección de la alteración lipídica es de suma importancia para promover e implementar el cambio de hábitos. Caso clínico: se presenta una niña de 6 años con una dieta a base de alimentos industriales, a quien se le realizó un perfil lipídico, por considerar que la alimentación tan limitada que consumía era un factor de riesgo aterogénico. Esto permitió diagnosticar una marcada disminución del HDL-colesterol, hipertrigliceridemia y franca alteración de los índices de riesgo. Discusión: existe una relación directa entre la hipertrigliceridemia y el consumo de azúcares simples, presentes en las golosinas, postres o gaseosas. Además, las grasas saturadas e industriales (trans) son responsables de la disminución del colesterol HDL. Llamó la atención la contundencia que ejerció la alteración del laboratorio, sobre el accionar de los padres. Luego de 6 meses de poner en práctica las indicaciones, los valores y los índices de riesgo se normalizaron. Conclusiones: se destaca la importancia de realizar un perfil lipídico en niños mayores de 2 años cuando se detecta el consumo de una dieta aterogénica, dado que el descenso de colesterol HDL tiene relación directa con la alimentación y el estilo de vida. Un valor inferior a 45 mg/dL es un factor de riesgo que puede ser modificado(AU)

Introduction: a very selective and little varied diet during early childhood can seriously modify the cardiovascular risk indexes, and because of that the detection of lipid alteration is very important to promote and implement the change of habits. Clinical case: a 6-year-old girl was presented with a diet based on industrial foods. A lipid profile was made considering that the very limited diet she consumed was an atherogenic risk factor. This allowed diagnosing a marked decrease in HDL-cholesterol, hypertriglyceridemia and real alteration in the risk indexes. Discussion: there is a direct relation among hypertriglyceridemia and the consumption of simple sugars, which are present in sweets, desserts or sodas. In addition, saturated and industrial (trans) fats are responsible for lowering HDL cholesterol. It was significant the impact of the alteration in the laboratory results in the actions taken by the parents. After 6 months of putting the indications into practice, the values and risk indexes were normalized. Conclusions: it is highlighted the importance of performing a lipid profile in children older than 2 years when the consumption of an atherogenic diet is detected, since the decrease in HDL cholesterol is directly related to diet and lifestyle. A value below 45 mg/dL is a risk factor that can be modified(AU)
Descritores: Dislipidemias/prevenção & controle
Açúcares da Dieta/efeitos adversos
-Doenças Cardiovasculares/complicações
Impactos na Saúde/prevenção & controle
HDL-Colesterol/efeitos adversos
Limites: Humanos
Feminino
Criança
Tipo de Publ: Relatos de Casos
Responsável: CU1.1 - Biblioteca Médica Nacional


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-1088771
Autor: Oliveira, Daiane Teixeira de; Fernandes, Isabela da Costa; Sousa, Graziele Galdino de; Santos, Talita Adriana Pereira dos; Paiva, Nívia Carolina Nogueira de; Carneiro, Cláudia Martins; Evangelista, Elísio Alberto; Barboza, Natália Rocha; Guerra-Sá, Renata.
Título: High-sugar diet leads to obesity and metabolic diseases in ad libitum -fed rats irrespective of caloric intake
Fonte: Arch. endocrinol. metab. (Online);64(1):71-81, Jan.-Feb. 2020. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Objective Provide a comprehensive view of the events surrounding the sugar consumption, under conditions of energy equivalence; through the analysis of behavioral aspects of intake, and of biochemical, metabolic and physiological parameters, as well as the effect of this nutrient on the plasticity of adipose tissue. Materials and methods Newly weaned male Wistar rats were classified in two groups and subjected to the following normocaloric diets: standard chow diet or to high-sugar diet (HSD) ad libitum for 18 weeks. Results The animals submitted to the HSD were associated with a lower caloric intake during the 18 weeks of experimentation. However, the HSD induced a significant increase in body weight, white adipose tissue weight, adiposity index, Lee index, and the levels of triglycerides and very low-density lipoprotein in the serum. In addition, it induced glucose intolerance, insulin resistance and compensatory increase of insulin secretion by pancreatic β-cells. Also increased heart rate and induced hyperplasia, and hypertrophy of retroperitoneal visceral adipose tissue. In the liver, the HSD was associated with increased hepatic lipid content (i.e., triglycerides and cholesterol) and hepatomegaly. Conclusion The post-weaning consumption of HSD induces an adaptive response in metabolism; however, such an event is not enough to reverse the homeostatic imbalance triggered by the chronic consumption of this macronutrient, leading to the development of metabolic syndrome, irrespective of caloric intake. These findings corroborate recent evidence indicating that sugar is a direct contributor to metabolic diseases independent of a positive energy balance. Arch Endocrinol Metab. 2020;64(1):71-81
Descritores: Ingestão de Energia
Tecido Adiposo/metabolismo
Metabolismo Energético
Açúcares da Dieta/metabolismo
Doenças Metabólicas/metabolismo
Obesidade/metabolismo
-Ratos Wistar
Açúcares da Dieta/efeitos adversos
Açúcares da Dieta/sangue
Doenças Metabólicas/sangue
Limites: Animais
Masculino
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1103627
Autor: Tijerina Walls, María Virginia; Rojas-Russell, Mario E; Aedo, María de los Ángeles; Pelcastre-Villafuerte, Blanca Estela; Díaz-Bouchain, Georgina.
Título: Compliance of school food guidelines in primary schools in Mexico City
Fonte: Arch. latinoam. nutr;69(4):209-220, dic. 2019. tab.
Idioma: en.
Resumo: Childhood obesity is a major public health issue in Mexico. Schools are important settings to promote healthy eating habits. The aim of this study was to assess the extent of compliance with 2010 and 2014 Mexican school food guidelines in six public primary schools in Mexico City. The instruments for this study included semi-structured interviews (n=17) with principals, food vendors and members of the School Vending Committee, focus groups (n=10) with teachers and with parents, observation of six schools' environments, questionnaires applied to 325 schoolchildren from 4th, 5th and 6th grades and their parents, and a food analysis of items sold at school vending. Guidelines' compliance was assessed using all instruments accordingly. It was low in every dimension: 1) Acknowledgment of school food guidelines: None of the participants were familiar with the 2014 guidelines. 2) Healthy environment enhancement: Children lacked free access to safe drinking water. Children had up to five opportunities to eat during school day besides breakfast at home. Most children (67.7%) ate three to four times. 3) Operability of food and beverages sale and consumption: The only training provided to stakeholders was an annual session on hygiene to school food vendors. The majority of food and beverages offered at school vending exceeded energy, sodium, fat and added sugar content as established. Children sold energy-dense foods for school fundraising. Lack of dissemination and acknowledgment of the guidelines, defined roles and policy procedures, as well as training and capacity building for stakeholders impeded school food guidelines'proper implementation(AU)

La obesidad infantil es un problema de salud pública en México. La escuela es un lugar importante para promover hábitos saludables. El propósito del estudio fue evaluar el cumplimiento de los lineamientos escolares de alimentos de 2010 y 2014 en seis escuelas primarias públicas de la Ciudad de México. Los instrumentos incluyen entrevistas semi-estructuradas (n=17) con directores, vendedores de alimentos y miembros del Comité del Establecimiento de Consumo Escolar, grupos focales (n=10) con padres y con profesores, observación del entorno escolar, cuestionarios aplicados a 325 niños de 4º, 5º y 6º grado y a sus padres, y un análisis de los alimentos ofrecidos en la venta escolar. El cumplimiento de los lineamientos fue bajo en cada dimensión: 1) Conocimiento de los lineamientos: Ninguno de los participantes conocía los lineamientos de 2014. 2) Promoción de un ambiente saludable: No se tenía acceso libre a agua simple potable. Los niños tenían cinco oportunidades para comer durante la jornada escolar además del desayuno en casa. La mayoría de los niños (67.7%) comía de 3 a 4 veces. 3) Operatividad de la venta y consumo de alimentos y bebidas: La única capacitación fue una sesión anual de higiene a los vendedores. La mayoría de los alimentos y bebidas excedía los límites establecidos de calorías, sodio, grasa y azúcar añadida. Los niños vendían alimentos densos en energía para recaudar fondos. La falta de difusión de las guías, roles y políticas no definidos y una mínima capacitación obstaculizaron la implementación de los lineamientos(AU)
Descritores: Alimentação Escolar
Guias Alimentares
Sobrepeso
Comportamento Alimentar
Obesidade Pediátrica/fisiopatologia
-Carboidratos da Dieta
Saúde da Criança
Açúcares da Dieta
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Criança
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Texto completo SciELO Brasil
Proença, Rossana Pacheco da Costa
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Id: biblio-1041211
Autor: Scapin, Tailane; Fernandes, Ana Carolina; Proença, Rossana Pacheco da Costa.
Título: Added sugars: Definitions, classifications, metabolism and health implications / Açúcares de adição: definições, classificações,metabolismo e implicações à saúde
Fonte: Rev. Nutr. (Online);30(5):663-677, Sept.-Oct. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico, Agência Nacional de Vigilância Sanitária.
Resumo: ABSTRACT The sugars added to foods have been featured in recent scientific research, including the publication of the World Health Organization recommendation to limit consumption of added sugars, based on studies on weight gain and dental caries. However, it is possible that there is evidence of an association between excessive consumption and other pathologies, but scientific studies have yet to investigate these associations. Moreover, there is no consensus on the descriptions and definitions of these sugars, with several terms and components used to designate them. In Brazil, there are few studies investigating added sugars, identifying a lack of discussion on this subject. This paper presents a literature review of sugars added to foods, from their definitions and classifications to the metabolism and health effects. The search was performed without limiting dates in the following databases: Web of Science, Scopus, PubMed and SciELO, as well as in national and international official sites. Keywords in Portuguese and English related to sugars added to foods were used, in combination with terms related to systematic review and meta-analysis studies, in order to find research linking added sugars consumption with health damage. The literature indicates that there is a relationship between excessive consumption of added sugars and various health outcomes, including weight gain, type 2 diabetes Mellitus, cancer, and cardiovascular diseases. The different descriptions of sugars in foods may confuse both food consumers and researchers, since each term includes different components. Thus, it is suggested to use the standardized term "added sugar" as the most suitable term for the broader population to understand, because it indicates that those sugars are not natural food components.

RESUMO Os açúcares adicionados aos alimentos estão em destaque em pesquisas científicas recentes, inclusive em decorrência da publicação da Organização Mundial da Saúde com recomendações de limitação do seu consumo, baseando-se em estudos sobre ganho de peso e cárie dental. Entretanto, é possível que haja evidências de associação do consumo excessivo com outras patologias, mas não foram encontrados estudos que as reúnam. Além disso, ainda não há consenso científico quanto às denominações e definições desses açúcares. No Brasil, há poucos estudos que investigaram os açúcares de adição, identificando-se escassez de discussão a respeito. Diante disso, este artigo apresenta uma revisão de literatura sobre os açúcares adicionados aos alimentos, desde suas definições e classificações até o metabolismo e efeitos à saúde. A busca de informações foi realizada nos bancos de dados: Web of Science, Scopus, PubMed e SciELO, bem como em sites de órgãos oficiais nacionais e internacionais. Foram utilizados unitermos em português e inglês relacionados aos açúcares de adição e a estudos de revisão sistemática e metanálise, para identificação de pesquisas que associam seu consumo a prejuízos à saúde. A literatura aponta relação do consumo excessivo desses açúcares a diversos desfechos em saúde, incluindo ganho de peso, diabetes mellitus tipo 2, câncer e doenças cardiovasculares. As diferentes denominações dos açúcares nos alimentos podem confundir tanto os consumidores quanto os pesquisadores, uma vez que cada termo traz a inserção de componentes distintos. Assim, sugere-se padronização no uso do termo açúcares de adição, que parece ser o mais adequado para o entendimento da população, uma vez que indica que aquele açúcar não é natural do alimento.
Descritores: Açúcares da Dieta
-Consumo de Alimentos
Doença Crônica
Açúcares
Rotulagem de Alimentos/classificação
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: biblio-1053336
Autor: Meléndez-Illanes, Lorena; Olivarez Córtez, Sonia; Sáez-Carrillo, Katia; Zapata Fuentes, Dámaris; Muñoz Reyes, Sara; Granfeldt Molina, Gislaine.
Título: Actitudes de madres de preescolares ante la implementación de la ley de etiquetado nutricional en Chile / Attitudes of mothers of preschools in the implementation of the nutritional labeling law in Chile
Fonte: Arch. latinoam. nutr;69(3):165-173, sept. 2019. ilus.
Idioma: es.
Resumo: Debido a los cambios en los estilos de vida y su reflejo en la prevalencia de malnutrición por exceso a nivel mundial, en Chile (2016) se aprobó la Ley sobre Composición de los Alimentos y su Publicidad. El objetivo de este estudio fue determinar las actitudes alimentarias en madres de preescolares de distinto nivel socioeconómico y el estado nutricional de sus hijos, frente a la publicidad de alimentos y bebidas a través de distintas formas de promoción comercial, así como su actitud ante la Ley 20.606. Se aplicó una encuesta validada, la cual incluye preguntas sobre las etiquetas en los envases de los alimentos. Se realizó un análisis descriptivo de las variables y se determinó si existía diferencias entre la distribución de las respuestas según NSE mediante la prueba Chi2 .Al consultar los lugares en los que han visto publicidad de alimentos, 72% de las madres refiere haberla visto en los supermercados y 48,5% en internet. Sólo 34, 8% refirió recordar algún comercial en particular, y al solicitarles que especificaran el comercial que recordaban, 45,3% nombró alguna bebida azucarada y 13,6% alguna de yogurt. Respecto a los sellos de advertencia presentes en los envases de los alimentos, 87% declaró que les gustaban o les parecían bien. Sólo 43,6% respondió que había dejado de comprar alimentos con dichos sellos. Estos resultados serán útiles para el diseño de intervenciones específicas para este importante grupo, ya que un cambio positivo en sus conductas actuales podría repercutir en la creación de hábitos saludables en sus hijos e hijas(AU)

Due to changes in lifestyles and its reflection on the worldwide prevalence of malnutrition due to excess, in Chile (2016) the Law on Food Composition and its Advertising was approved. The objective of this study was to determine the nutritional attitudes of 509 mothers of preschoolers of different socioeconomic levels and the nutritional status of their children, in front of the advertising of food and beverages through different forms of commercial promotion, as well as their attitude towards Law 20,606. A validated survey was applied, which includes questions about labels on food containers. A descriptive analysis of the variables was carried out to determine if there were differences between the distributions of the responses according to the SEL using the Chi2 test. When consulting the places where they have seen the food advertising, 72% of the mothers reported having seen it in the supermarkets and 48.5% on the internet. Only 34, 8% reported to remembering a particular commercial, and when asked to specify the commercial they remembered, 45.3% named a sugary drink and 13.6% some yogurt. Regarding the warning seals present on food containers, 87% stated that they liked them or they seemed good to them. Only 43.6% answered that they have stopped buying foods with these labels. These results will be useful for the design of specific interventions for this important group, since a positive change in their current behaviors could have an impact on the creation of healthy habits in their children(AU)
Descritores: Carboidratos da Dieta
Composição de Alimentos
Publicidade de Alimentos
Manipulação de Alimentos
Rotulagem de Alimentos
Açúcares da Dieta
Legislação sobre Alimentos
-Avaliação Nutricional
Estado Nutricional
Nutrição do Adolescente
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Humanos
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-1053203
Autor: Bravo, Paula; Carías, Diamela; Velazco, Yuly; Acosta, Edgar.
Título: Consumo de calcio y otros predictores de la densidad mineral ósea en adolescentes venezolanos / Calcium consumption and other predictors of bone mineral density in Venezuelan adolescents
Fonte: Arch. latinoam. nutr;69(3):131-141, sept. 2019. tab.
Idioma: es.
Resumo: La acumulación adecuada de masa ósea durante la adolescencia es un factor protector para osteoporosis y otras afecciones óseas, por tanto, resulta relevante la evaluación del consumo de calcio y de otros determinantes de la densidad mineral ósea (DMO), en adolescentes. Se evaluó el consumo de calcio, otros factores biológicos y de estilo de vida, como predictores de la DMO en adolescentes venezolanos. Se realizó un estudio transversal, correlacional en 60 adolescentes (15 a 18 años), de la cohorte 2011-2012 del Programa Igualdad de Oportunidades de la Universidad Simón Bolívar (USB). La DMO, y el consumo de calcio y bebidas antagonistas del metabolismo del calcio, se determinaron mediante un cuestionario semicuantitativo de frecuencia de alimentos; También se evaluó el estado nutricional (por índice de masa corporal) y el nivel de actividad física. En promedio, la ingesta de calcio fue adecuada (1183 mujeres y 1315 mg/d hombres) y las principales fuente de calcio fueron la leche y sus derivados. Sin embargo, el 42% de los individuos presentó un consumo de calcio por debajo de lo recomendado. Los niveles de actividad física fueron entre bajos y moderados. El 95% de los adolescentes presentaron una DMO adecuada para su edad, siendo el sexo y el consumo de calcio los principales predictores. El consumo de calcio es un determinante importante de la DMO, siendo necesario para garantizar una contribución dietética adecuada durante la adolescencia, con el fin de prevenir un riesgo de deficiencia nutricional que pueda afectar la salud ósea(AU)

The adequate accumulation of bone mass during adolescence is a protective factor against the development of osteoporosis and other bone conditions. Therefore, evaluation of the consumption of calcium and other determinants of bone mineral density (BMD) in adolescents is relevant. The consumption of calcium and other biological and lifestyle factors were evaluated as predictors of BMD in Venezuelan adolescents. A correlational cross-sectional study was conducted in a group of 60 adolescents (15-18 years old), of the 2011-2012 cohort of the Equal Opportunities Program of the Simón Bolívar University (USB). BMD, and the consumption of calcium and drinks antagonistic to calcium metabolism, were determined through a semi-quantitative food frequency questionnaire; the nutritional status (by body mass index) and the level of physical activity were also evaluated. On average, calcium intake was adequate (1183 women and 1315 mg/d men) and the main sources of calcium were milk and its derivatives. However, 42% of individuals had a calcium intake below recommended. The majority of adolescents presented BMI within normal values (78.4% women and 69.6% men). Physical activity levels were between low and moderate. 95% of adolescents presented an adequate BMD for their age, being sex and calcium consumption the main predictors. The calcium consumption is an important determinant of BMD, being necessary to ensure an adequate dietary contribution during adolescence, with the purpose of preventing a risk of nutritional deficiency that may affects bone health(AU)
Descritores: Osteoporose/diagnóstico
Densidade Óssea/efeitos dos fármacos
Cálcio/administração & dosagem
Nutrição do Adolescente
Açúcares da Dieta
-Deficiências Nutricionais
Ingestão de Alimentos
Alimentos, Dieta e Nutrição
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Tipo de Publ: Revisão
Estudo de Avaliação
Responsável: VE557.1 - Biblioteca Fundación Bengoa


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Id: biblio-997763
Autor: Meza Miranda, Eliana; Nuñez, Beatriz Elizabeth; Maldonado, Olga.
Título: Evaluación de la composición nutricional de alimentos procesados y ultraprocesados de acuerdo al perfil de alimentos de la Organización Panamericana de la Salud, con énfasis en nutrientes críticos / Evaluation of the nutritional composition of processed and ultraproced foods according to the food profile of the pan american health organization with emphasis on critical nutrients
Fonte: Mem. Inst. Invest. Cienc. Salud (Impr.);16(1):54-63, abr. 2018. tab.
Idioma: es.
Resumo: La modernización alimentaria ha llevado a una mayor disponibilidad de alimentos industrializados, ricos en azúcares simples, grasas saturadas y altos en sodio; a ese patrón se le ha considerado la "dieta occidental", concomitante al incremento del sobrepeso y obesidad, y al aumento de la morbilidad y mortalidad por enfermedades crónico-degenerativas. El objetivo de este estudio fue determinar la adecuación de la composición nutricional de alimentos procesados y ultraprocesados de acuerdo al Perfil de Alimentos de la Organización Panamericana de la Salud respecto a los nutrientes críticos según lo declarado en el etiquetado nutricional. Estudio transversal, observacional y descriptivo en el que se analizaron 80 productos: 38 procesados y 42 ultraprocesados. Dentro de la categoría de ¨Cereales¨, en comparación con los criterios del Perfil de Nutrientes de la OPS, se ha encontrado que la razón sodio/Kcal supera la proporción 1:1. Además, los azúcares agregados superan el 10% del total de Kcal de los productos en un 24%. En la categoría de ¨Bebidas¨, los azúcares agregados sobrepasan las cantidades sugeridas por la OPS en un 15% del 10% permitido. En conclusión se encontraron que en los alimentos procesados muchos ingredientes sobrepasan lo permitido o recomendado por la OPS, por lo que el mejor consejo dietético es basar las dietas en alimentos frescos y mínimamente procesados, y la preparación de platos y comidas frescos(AU)
Descritores: Alimentos/análise
Composição de Alimentos
Manipulação de Alimentos
-Sódio na Dieta/análise
Gorduras na Dieta/análise
Estudos Transversais
Açúcares da Dieta/análise
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: PY3.1 - Biblioteca


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Id: biblio-1025300
Autor: Machado, Priscila Pereira.
Título: Consumo de alimentos ultraprocessados, qualidade nutricional da dieta e obesidade na população australiana / Consumption of ultra-processed foods, nutritional dietary quality and obesity in the Australian population.
Fonte: São Paulo; s.n; 2019. 134 p.
Idioma: pt.
Tese: Apresentada a Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública para obtenção do grau de Doutor.
Resumo: Introdução: Este estudo é parte do projeto temático "Consumo de alimentos ultraprocessados, perfil nutricional da dieta e obesidade em sete países". O rápido aumento nas vendas de alimentos ultraprocessados em paralelo ao aumento nas prevalências de obesidade e outras doenças crônicas não-transmissíveis (DCNTs) tem sido observado em todo o mundo, inclusive na Austrália. Objetivo: Esta tese tem como objetivo estudar o consumo de alimentos ultraprocessados e sua influência sobre a qualidade nutricional da dieta e a ocorrência de obesidade na população australiana. Métodos: Estudo transversal em que foram analisados dados de consumo alimentar de uma amostra representativa da população australiana com dois ou mais anos de idade participantes da pesquisa National Nutrition and Physical Activity Survey (2011-12) (n=12.153). Todos os itens de consumo alimentar, coletados por meio de dois recordatórios de 24-horas, foram classificados nos quatro grupos da classificação NOVA, que considera a extensão e o propósito do processamento industrial de alimentos (alimentos in natura e minimamente processados, ingredientes culinários processados, alimentos processados, e alimentos ultraprocessados). Alimentos ultraprocessados são formulações industriais de substâncias extraídas ou derivadas de alimentos, em sua maioria de uso exclusivamente industrial, contendo pouco ou nenhum alimento inteiro e tipicamente adicionados de corantes, aromatizantes e outros aditivos cosméticos. O primeiro manuscrito da tese descreve o consumo de alimentos ultraprocessados na Austrália (população >=2 anos de idade) e sua associação com a ingestão de nutrientes preditores de obesidade e outras DCNTs (i.e. açúcar livre, gorduras total, saturada e trans, fibra, sódio, potássio, e densidade energética da fração sólida da dieta). O segundo manuscrito explora a contribuição de alimentos ultraprocessados para a ingestão e o consumo excessivo (>=10% do total energético) de açúcar livre em diferentes grupos etários (crianças de 2-5 anos de idade, crianças de 6-11 anos, adolescentes (12-19 anos), adultos de 20-64 anos e idosos >=65 anos). O terceiro manuscrito analisa a associação entre o consumo de alimentos ultraprocessados e a ocorrência de obesidade em adultos australianos. Resultados: Alimentos ultraprocessados foram os que mais contribuíram para o consumo alimentar diário do conjunto da população (42,0% do total de energia), sendo as crianças maiores de cinco anos e adolescentes os maiores consumidores desses alimentos (53,1% e 54,3% do total energético, respectivamente). Com o aumento da participação de alimentos ultraprocessados na dieta, esses alimentos tendem a substituir os alimentos in natura e minimamente processados e suas preparações culinárias. Associações diretas, significativas (p<0,001) e relações dose-resposta foram observadas entre o consumo de alimentos ultraprocessados e o conteúdo ou probabilidade de consumo inadequado de açúcar livre, gorduras total, saturada e trans, sódio e densidade energética da dieta, ao passo que o inverso foi observado para a ingestão de fibra e potássio. Em todos os grupos etários observou-se a associação direta e estatisticamente significativa (p<0,001) entre quintos de consumo de alimentos ultraprocessados e o conteúdo de açúcar livre na dieta, bem como o consumo excessivo deste nutriente. Associações diretas, significativas (p<0,05) e relações dose-resposta foram observadas entre o consumo de alimentos ultraprocessados e indicadores de obesidade após controle para as variáveis de confusão estudadas. Adultos australianos do quintil superior de consumo de alimentos ultraprocessados apresentaram maior índice de massa corporal (0,97 kg/m², IC 95% 0,42; 1,51), maior circunferência da cintura (1,92 cm, IC 95% 0,57; 3,27) e maiores chances de serem obesos (IMC>=30kg/m2) (OR=1,61, IC 95% 1,27; 2,04) ou apresentarem obesidade abdominal (OR=1,38, IC 95% 1,10; 1,72) em comparação àqueles do quintil inferior. Conclusões: Na Austrália, a elevada contribuição de alimentos ultraprocessados na dieta impacta negativamente no consumo dos grupos de alimentos não-ultraprocessados e em todos os nutrientes preditores de DCNTs, se relaciona ao consumo excessivo de açúcares livres em todas as faixas etárias e está associado à ocorrência de obesidade em adultos. Este estudo soma ao corpo crescente de evidências que mostram que o consumo de alimentos ultraprocessados está associado a uma deterioração geral das dietas e à ocorrência ou aumento no risco de obesidade, e sugere que a diminuição do consumo de alimentos ultraprocessados pode trazer benefícios substanciais para a qualidade da dieta e indicadores de obesidade na Austrália.

Introduction: This study is part of the thematic project "Consumption of ultra-processed foods, dietary nutrient profile and obesity in seven countries". A rapid simultaneous increase in the sales of ultra-processed foods and the prevalence of obesity and other diet-related non-communicable diseases (NCDs) has been observed worldwide, including in Australia. Objective: This thesis aims to describe the consumption of ultra-processed foods, and its influence on the nutritional dietary quality and the risk of obesity in the Australian population. Methods: Cross-sectional study in which dietary intakes of a nationally representative sample of the Australian population aged 2+ years from the National Nutrition and Physical Activity Survey (2011-12) were evaluated (n=12,153). Food items collected through two 24-hour recalls were classified into the four groups of the NOVA system, a food classification based on the extent and purpose of industrial food processing (unprocessed and minimally processed foods, processed culinary ingredients, processed foods, and ultra-processed foods). Ultra-processed foods are industrial formulations of substances extracted or derived from foods, mostly of exclusive industrial use, with little if any whole food and typically added of flavours, colours and other cosmetic additives. Manuscript 1 describes the consumption of ultra-processed foods in Australia (population aged >=2 years) and its association with intake of nutrients linked to NCDs (i.e. free sugars, total, saturated and trans fats, fibre, sodium, potassium and dietary energy density). Manuscript 2 explores the contribution of ultra-processed foods to the intake and excessive intake (>=10% of total energy) of free sugars among different age groups (children aged 2-5 years, children aged 6-11 years, adolescents (12-19 years old), adults aged 20-64 years and elderly >=65 years old). Manuscript 3 assesses the association between ultra-processed food consumption and obesity indicators among Australian adults. Results: Ultra-processed foods had the highest energy contribution in the overall Australian diet (42.0% of energy intake), with older children and adolescents the highest consumers of these foods (53.1% e 54.3% of energy intake, respectively). As ultra-processed food consumption increases, these foods tend to displace unprocessed and minimally processed foods and their culinary preparations. Significant (p<0.001) direct dose- response associations were found between the dietary share of ultra-processed foods and the dietary content of or the probability of inadequate intake of free sugars, total, saturated and trans fats, sodium and the dietary energy density, whilst the inverse was found in the intake of fibre and potassium. Among all age groups, a positive and statistically significant (p<0.001) linear association was found between quintiles of ultra-processed food consumption and both the intake of free sugars and the excessive free sugars intake. Significant (p<0.05) direct dose-response associations between the dietary share of ultra-processed foods and indicators of obesity were found after adjusting for all studied confounders. Australian adults in the highest quintile of ultra-processed food consumption had higher body mass index (0.97 kg/m², 95%CI 0.42; 1.51), greater waist circumference (1.92 cm, 95%CI 0.57; 3.27), and higher odds of being obese (BMI>=30kg/m2) (OR=1.61, 95%CI 1.27; 2.04) and presenting abdominal obesity (OR=1.38, 95%CI 1.10; 1.72) compared with those in the lowest quintile of consumption. Conclusions: In Australia, the high energy contribution of ultra-processed foods impacts negatively on the intake of non-ultra-processed foods and on all nutrients linked to NCDs, drives excessive free sugars intake among all age groups, and is associated with obesity among adults. This study adds to the growing evidence that ultra-processed food consumption is associated with an overall deterioration of the nutritional quality of diets, and with or increases the risk of obesity, as well as suggests that decreasing the dietary share of ultra-processed foods would substantially improve the diet quality and obesity indicators in Australia.
Descritores: Austrália
Consumo de Alimentos
Dieta
Alimentos Industrializados
Manipulação de Alimentos
Obesidade
-Políticas Públicas de Saúde
Açúcares da Dieta
Responsável: BR67.1 - CIR - Biblioteca - Centro de Informação e Referência



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