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Id: biblio-1131488
Autor: Gimenes, G. C; Dias, E. H; Dias, S. H. F; Bastos, G. L; Gerbasi, A. R; Almada, A. F. B; Borges, J. L; Gonçalves, D. D; Simões, J. V. M; Piau Júnior, R.
Título: Eficácia da suplementação oral com 1, 3-1, 6 betaglucano proveniente de Saccharomyces cerevisiae no controle da mastite bovina / [Efficiency of oral supplementation of 1. 3-1. 6 beta-glucan from saccharomyces cerevisiae on the control of bovine mastitis]
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);72(4):1441-1448, July-Aug. 2020. tab.
Idioma: pt.
Resumo: A mastite bovina, uma das principais doenças do rebanho leiteiro, caracteriza-se por um processo inflamatório no úbere. A inviabilidade econômica, o impacto ambiental negativo e os resíduos antimicrobianos têm estimulado a pesquisa de outros tratamentos alternativos para a prevenção e o tratamento de doenças na bovinocultura leiteira. O betaglucano é um agente imunomodulador com potencial ação preventiva para doenças infecciosas, inclusive a mastite. Este estudo teve como objetivo avaliar a eficácia do uso do betaglucano, por meio de administração oral, em animais em lactação. Foram utilizadas 20 vacas lactantes, distribuídas em dois grupos, um controle e um tratamento, com 10 animais em cada grupo. O grupo tratamento recebeu 5g/dia, durante 60 dias, de 1,3-1,6 betaglucano isolado da parede celular de Saccharomyces cerevisiae diluído em ração após a ordenha, enquanto o grupo controle recebia somente a ração. Foram realizados os testes de California Mastitis Test (CMT), contagem de células somáticas (CCS), produção de leite e percentual de gordura e proteína no leite. Não houve diferença estatisticamente significativa entre os grupos quanto à CCS, ao CMT, à composição do leite ou produção. Não se observou, portanto, eficácia do uso do betaglucano purificado, administrado por via oral, no controle e na prevenção da mastite em vacas leiteiras, quando comparadas com o grupo controle. Atribuem-se esses resultados, principalmente, à degradação ruminal do produto testado. Sugerem-se, portanto, mais pesquisas utilizando o 1,3-1,6 betaglucano purificado de parede de S. cerevisiae por outras vias de administração, tais como intramamária e subcutânea.(AU)

Bovine mastitis, one of the main diseases of dairy herds, is characterized by an inflammatory process in the udder. The economic and environmental impacts, as well as the residues of antimicrobial drugs have stimulated the research of novel alternative treatments for the prevention and treatment of diseases in dairy production cows. The beta-glucan is an immunomodulator agent, with potential preventive action for infectious diseases, including mastitis. This study aimed to assess the effectiveness of orally administered beta-glucan in lactating cows. 20 lactating cows were used, distributed into two groups, one control and one treatment, with 10 cows in each group. The treatment group received 5g of 1.3-1.6 betaglucan daily for 60 days, isolated from the cell-wall of Saccharomyces cerevisiae diluted into a grain meal, whereas the animals in the control group received only the ration. The California Mastitis Test (CMT), Somatic Cells Counting (SCC), daily production and assessments of fat and protein content in milk were done. There was no statistically significant difference between the groups concerning subclinical mastitis detected by CMT, SCC, milk production and composition regarding protein and fat content. It was not observed, therefore, the effectiveness of the use of purified beta-glucan orally administered on the control or prevention of mastitis in dairy cows. The results are attributed to the ruminal degradation of the product tested. It is, therefore, suggested that more research should be conducted using the 1.3-1.6 beta-glucan purified from the cell wall of S. cerevisiae by other administration means and ruminal protection technologies for the isolated beta-glucan.(AU)
Descritores: Saccharomyces cerevisiae
beta-Glucanas/administração & dosagem
Mastite Bovina/prevenção & controle
-Suplementos Nutricionais/análise
Prebióticos/administração & dosagem
Fatores Imunológicos/administração & dosagem
Limites: Animais
Bovinos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-888923
Autor: Passos, Ana Isabela Morsch; Dertkigil, Rachel Polo; Ramos, Marcelo de Carvalho; Busso-Lopes, Ariane Fidelis; Tararan, Cibele; Ribeiro, Erivan Olinda; Schreiber, Angélica Zaninelli; Trabasso, Plinio; Resende, Mariangela Ribeiro; Moretti, Maria Luiza.
Título: Serum markers as an aid in the diagnosis of pulmonary fungal infections in AIDS patients
Fonte: Braz. j. infect. dis;21(6):606-612, Nov.-Dec. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: FAPESP.
Resumo: ABSTRACT Introduction: The etiology of pulmonary infections in HIV patients is determined by several variables including geographic region and availability of antiretroviral therapy. Materials and methods: A cross-sectional prospective study was conducted from 2012 to 2016 to evaluate the occurrence of pulmonary fungal infection in HIV-patients hospitalized due to pulmonary infections. Patients' serums were tested for (1-3)-β-D-Glugan, galactomannan, and lactate dehydrogenase. The association among the variables was analyzed by univariate and multivariate regression analysis. Results: 60 patients were included in the study. The patients were classified in three groups: Pneumocystis jirovecii pneumonia (19 patients), community-acquired pneumonia (18 patients), and other infections (23 patients). The overall mortality was 13.3%. The time since diagnosis of HIV infection was shorter in the pneumocystosis group (4.94 years; p = 0.001) than for the other two groups of patients. The multivariate analysis showed that higher (1-3)-β-D-Glucan level (mean: 241 pg/mL) and lactate dehydrogenase (mean: 762 U/L) were associated with the diagnosis of pneumocystosis. Pneumocystosis was the aids-defining illness in 11 out of 16 newly diagnosed HIV-infected patients. Conclusion: In the era of antiretroviral therapy, PJP was still the most prevalent pulmonary infection and (1-3)-β-D-Glucan and lactate dehydrogenase may be suitable markers to help diagnosing pneumocystosis in our HIV population.
Descritores: Infecções Oportunistas Relacionadas com a AIDS/diagnóstico
beta-Glucanas/sangue
L-Lactato Desidrogenase/sangue
Pneumopatias Fúngicas/diagnóstico
Mananas/sangue
-Biomarcadores/sangue
Estudos Transversais
Valor Preditivo dos Testes
Estudos Prospectivos
Análise de Regressão
Sensibilidade e Especificidade
Infecções Oportunistas Relacionadas com a AIDS/sangue
Pneumopatias Fúngicas/sangue
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1128402
Autor: Neumann, M; Souza, A. M; Horst, E. H; Araujo, R. C; Venancio, B. J; Favaro, J. L.
Título: Yeast culture in the diet of feedlot steers: performance, carcass traits and feeding behavior / Cultura de leveduras na dieta de novilhos confinados: desempenho, características da carcaça e comportamento ingestivo
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec. (Online);72(2):535-544, Mar./Apr. 2020. ilus, tab.
Idioma: en.
Resumo: This study aimed to evaluate the performance, apparent digestibility of diet, ingestive behavior which occurred in two moments, carcass traits, being evaluated constituent and non-carcass components, and also the effect the yeast culture could promote in the peripheral temperature of rumen, hull and body temperature. The diets consisted of a constant ratio of 50% forage (maize silage) and 50% concentrate. Thirty-six steers, ½ Angus Nelore, with average age of 11 months and average initial body weight of 339.5±10kg were used in the experiment. The inclusion of yeast culture promoted a higher daily dry matter intake (8.83 vs 9.35kg day-1) and, consequently, a better daily weight gain (1,143 vs. 1,325kg day-1) in the initial feedlot phase, with no difference in other periods. The apparent digestibility of the diet containing yeast culture was higher than the control diet (69.69 versus 68.32%, respectively), and its use did not interfere with the feeding behavior of the animals. Based on our findings, supplementation with yeast culture may bring positive results in the initial feedlot phase.(AU)

O objetivo deste estudo foi avaliar o desempenho; a digestibilidade aparente da dieta; o comportamento oral ingestivo, o qual ocorreu em dois momentos, as características de carcaça, sendo avaliados componentes integrantes e não integrantes da carcaça; bem como o efeito que a cultura de leveduras pudesse promover perante a temperatura periférica de rúmen, casco e temperatura corpórea, sendo aferida por meio da temperatura retal. As dietas foram constituídas em uma constante relação de 50% de volumoso (silagem de milho) e 50% de concentrado. Utilizaram-se no experimento 36 novilhos, ½ sangue Angus Nelore, com idade média de 11 meses e peso vivo médio inicial de 339,5 ± 10kg. O uso de cultura de leveduras promoveu maior consumo diário de matéria seca (8,83 contra 9,35 kg dia-1) e consequentemente melhor ganho de peso diário (1,143 contra 1,325kg dia-1) na fase inicial do confinamento, não havendo diferença nos demais períodos. A digestibilidade aparente da dieta que continha cultura de leveduras foi superior à da dieta controle (69,69 contra 68,32%, respectivamente), e seu uso não interferiu no comportamento ingestivo dos animais. Com base nos resultados do presente estudo, a suplementação com cultura de leveduras pode trazer resultados positivos na fase inicial de confinamento.(AU)
Descritores: Saccharomyces cerevisiae
Peso Corporal
Ganho de Peso
beta-Glucanas
Comportamento Alimentar
-Rúmen/fisiologia
Silagem
Limites: Animais
Bovinos
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: lil-645916
Autor: Terrones, Marilú.
Título: Propiedades funcionales de la avena / Functional properties of oat
Fonte: ReNut;2(4):172-173, abr.-jun. 2008.
Idioma: es.
Descritores: Avena
Colesterol
Fibras na Dieta
beta-Glucanas
Responsável: PE1.1 - Oficina Universitária de Biblioteca


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Id: biblio-975985
Autor: Shabaan, Abd Elazeez; Elbaz, Lobna Mahmoud; El-Emshaty, Wafaa M; Shouman, Basma.
Título: Role of serum (1 3)--ß-d-glucan assay in early diagnosis of invasive fungal infections in a neonatal intensive care unit / O papel do (1 3)-ß-d-glucano no soro no diagnóstico precoce de infecções fúngicas invasivas em uma unidade de terapia intensiva neonatal
Fonte: J. pediatr. (Rio J.);94(5):559-565, Sept.-Oct. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Objectives: To study the microbiological pattern of late onset neonatal sepsis cultures and to assess the diagnostic performance of serum (1,3)-β-d-glucan level for early diagnosis of invasive fungemia in high-risk infants admitted to a neonatal intensive care unit. Methods: A prospective multicenter clinical trial conducted on infants at high risk for invasive fungal infections, with suspected late onset sepsis, admitted to a neonatal intensive care unit at Mansoura University Children's Hospital and Mansoura General Hospital between March 2014 and February 2016. Results: A total of 77 newborn infants with high risk of invasive fungal infection were classified based on blood culture into three groups: no fungemia (41 neonates with proven bacterial sepsis), suspected fungemia (25 neonates with negative blood culture), and definite fungemia group (11 neonates with culture-proven Candida). The growing organisms were Klebsiella spp. (14/54); Escherichia coli (12/54); Staphylococcus spp. (12/54; coagulase-negative Staphylococcus [9/54]; Staphylococcus aureus [3/54]); Pseudomonas aerouginosa (3/54); and Proteus spp. (2/54). Moreover, 11/54 presented Candida. Serum (1,3)-β-d-glucan concentration was significantly lower in the no fungemia group when compared with the definite fungemia group. The best cut-off value of (1,3)-β-d-glucan was 99 pg/mL with sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, and accuracy of 63.6%, 95.1%, 77.8%, 90.7%, and 88.5%, respectively. Conclusion: (1,3)-β-d-glucan assay has a limited sensitivity with excellent specificity and negative predictive value, which allow its use as an aid in exclusion of invasive neonatal fungal infection. Accurate diagnosis and therapeutic decisions should be based on combining (1,3)-β-d-glucan assay with other clinical, radiological, and microbiological findings.

Resumo Objetivos: Estudar o padrão microbiológico das culturas de sepse neonatal de início tardio e avaliar o desempenho diagnóstico do nível de (1,3)-β-D-glucano no soro para diagnóstico precoce de fungemia invasiva em neonatos de alto risco internados em uma unidade de terapia intensiva neonatal. Métodos: Ensaio clínico multicêntrico prospectivo conduzido em neonatos internados em uma unidade de terapia intensiva neonatal com suspeita de sepse de início tardio que estavam em risco de infecções fúngicas invasivas no hospital universitário infantil de Almançora e no hospital geral de Almançora entre março de 2014 e fevereiro de 2016. Resultados: Foram classificados 77 neonatos recém-nascidos com risco de infecção fúngica invasiva, com base na hemocultura, em: grupo sem fungemia, incluindo 41 neonatos com sepse bacteriana comprovada, grupo com suspeita de fungemia, incluindo 25 neonatos com hemocultura negativa; e grupo com fungemia definida, incluindo 11 neonatos com Candida comprovada por cultura. Os organismos em crescimento foram: {Klebsiella spp 14/54; E. coli 12/54; Staphylococcus spp 12/54 (Staph coagulase negativa 9/54; Staph aureus 3/54); pseudomonous aerouginosa 3/54 e Proteus spp 2/54}, além de 11/54 Candida. A concentração de (1,3)-β-D-glucano no soro foi significativamente inferior no grupo sem fungemia em comparação ao grupo com fungemia definida. O melhor valor de corte da (1,3)-β-D-glucano foi 99 pg/mL com sensibilidade, especificidade, valor preditivo positivo, valor preditivo negativo e precisão de 63,6%, 95,1%, 77,8%, 90,7% e 88,5%, respectivamente. Conclusão: O ensaio de (1,3)-β-D-glucano possui sensibilidade limitada com especificidade e valor preditivo negativo excelentes que possibilitam seu uso e ajudam na exclusão de infecção fúngica invasiva neonatal. O diagnóstico preciso e as decisões oterapêuticas devem ter como base a combinação di ensaio de (1,3)-β-D-glucano com outros achados clínicos, radiológicos e microbiológicos.
Descritores: beta-Glucanas/sangue
Infecções Fúngicas Invasivas/diagnóstico
-Biomarcadores/sangue
Unidades de Terapia Intensiva Neonatal
Valor Preditivo dos Testes
Curva ROC
Sensibilidade e Especificidade
Diagnóstico Precoce
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Recém-Nascido
Tipo de Publ: Ensaio Clínico
Estudo Multicêntrico
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-994930
Autor: Vasquez Mejia, Sandra Milena; De Francisco, Alicia; Manique Barreto, Pedro Luiz; Mattioni, Bruna; Zibetti, André Wüst; Molognoni, Luciano; Daguer, Heitor.
Título: Physicochemical comparison of commercial VS. extracted ß-glucans and structural characterization after enzymatic purification / Comparación fisicoquímica entre ß-glucanos comerciales y extraídos, y caracterización estructural después de purificación enzimática
Fonte: Vitae (Medellín);25(1):26-36, 2018. Ilustraciones.
Idioma: en.
Resumo: Background: ß-glucans (1-3: 1-4) are soluble fibers applied to foods due to their technological properties (water binding capacity, viscosity, emulsification and stabilization) and their beneficial effects on health. The functional properties of ß-glucans can be lost during the extraction and purification processes. The high viscosity of ß-glucans is related to a high molecular weight and its physiological properties in the intestine. Therefore, to characterize the fiber after its extraction and purification is fundamental to understand its possible applications in foods. Objectives: characterize ß-glucans extracted (EßG) and compare them with three commercial ß-glucans (CßG-A, CßG-B and CßG-C) to identify its possible applications in foods and to evaluate if enzymatic purification affects molecular and structurally the ß-glucans. Methods: barley ß-glucans were extracted (EßG), characterized by chemical analyzes, rheological behavior, and color, and compared to three commercial ß-glucans samples. Then, the extract was purified and its structural and molecular characteristics were calculated. Results: EßG contained 64.38 ± 3.54% of ß-glucans, high starch contamination (12.70 ± 1.73%), high content of calcium (8894 mg/kg), pseudoplastic behavior, and dark color (L* = 52.77 ± 0.7). All commercial samples showed low starch contamination, lighter color, and Newtonian behavior. After purification starch and protein contamination decreased (0.85 ± 0.46% and 5.50 ± 0.12% respectively), increased the content of ßG (69.45 ± 0.81%) and increased brightness (L* = 92.60 ± 1.70). Purified ß-glucans (PßG) showed a molar weight of 690 ± 1.6 kDa and species with degree polymerization 3 (DP3) to 11 (DP11) were identified on the structure. Conclusions: EßG extracts before the purification presented a high viscosity and contamination. The enzymatic purification process was effective and allowed to maintain a high molar mass of PßG and its distinctive molecular structures (species with DP3 and DP4). The commercial samples CßG-A and CßG-B showed a low content of ß-glucans. Finally, CßG-C presented the best physicochemical and rheological properties for its subsequent application in food.

Antecedentes: los ß-glucanos (1-3: 1-4) son fibras solubles aplicadas a los alimentos debido a sus propiedades tecnológicas (capacidad de retención de agua, viscosidad, emulsificación y estabilización) y a sus efectos beneficiosos en la salud. Las propiedades funcionales de los ß-glucanos pueden perderse durante los procesos de extracción y purificación. La alta viscosidad de los ß-glucanos está relacionada con un alto peso molecular y con sus propiedades fisiológicas en el intestino. Por lo tanto, caracterizar la fibra después de su extracción y purificación es fundamental para comprender sus posibles aplicaciones en alimentos. Objetivos: caracterizar ß-glucanos extraídos (EßG) y compararlos con tres marcas comerciales (CßG-A, CßG-B y CßG-C) para identificar su futura aplicación en alimentos y evaluar si la purificación enzimática afecta molecular y estructuralmente los ß-glucanos. Métodos: se extrajeron ß-glucanos de cebada (EßG), caracterizados por análisis químicos, comportamiento reológico y color, y se compararon con tres muestras comerciales. Posteriormente, el extracto (EßG) se purificó y se identificaron sus características estructurales y su peso molecular. Resultados: EßG contenía 64.38 ± 3.54% de ß-glucanos, alta contaminación con almidón (12.70 ± 1.73%), alto contenido de calcio (8894 mg / kg), comportamiento pseudoplástico y color oscuro (L* = 52.77 ± 0.7). Todas las muestras comerciales mostraron una baja contaminación con almidón, color más claro y comportamiento newtoniano. Después de la purificación de EßG, la contaminación con almidón y proteína disminuyó (0.85 ± 0.46% y 5.50 ± 0.12%, respectivamente), aumentó el contenido de ßG (69.45 ± 0.81%) y aumentó su luminosidad (L* = 92.60 ± 1.70). Los ß-glucanos purificados (PßG) mostraron un peso molar de 690 ± 1,6 kDa y se identificaron en la estructura especies con grado de polimerización desde 3 (GP3) hasta 11 (GP11). Conclusiones: los EßG antes de la purificación presentaron alta viscosidad y contaminación. El proceso de purificación enzimática fue efectivo y permitió mantener una alta masa molar de la fibra y sus estructuras moleculares características (especies con GP3 y GP4). Las muestras comerciales CßG-A y CßG-B mostraron un bajo contenido de ß-glucanos. Finalmente, la CßG-C presentó las mejores propiedades fisicoquímicas y reológicas para su posterior aplicación en alimentos.
Descritores: beta-Glucanas
-Viscosidade
Fibras na Dieta
Alimentos Integrais
Peso Molecular
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: CO56.3 - Biblioteca


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Id: lil-747042
Autor: Luna, U. V; Caramori Júnior, J. G; Corrêa, G. S. S; Kiefer, C; Souza, M. A; Vieites, F. M; Cruz, R. A. S; Assis, S. D.
Título: Mananoligossacarídeo e ß-glucano em dietas de leitões desmamados / Mannan Oligosaccharides and ß-glucan in diets for weaned piglets
Fonte: Arq. bras. med. vet. zootec;67(2):591-599, Mar-Apr/2015. tab.
Idioma: pt.
Resumo: Avaliou-se o efeito da suplementação de mananoligossacarídeo, ß-glucano e antibiótico em dietas de leitões machos castrados, durante a fase de creche (21 aos 54 dias de idade), sobre o desempenho, características morfo-histológicas da mucosa intestinal e ocorrência de diarreia. Foram utilizados 368 leitões de mesma linhagem, distribuídos em delineamento inteiramente ao acaso, com quatro tratamentos (1: 330g de mananoligossacarídeo t/ração (oriundos do núcleo), 2: 1.830g de mananoligossacarídeo t/ração (330g oriundos do núcleo + 1.550g da suplementação), 3: 330g de mananoligossacarídeo (oriundos do núcleo) + 500g de ß-glucano t/ração e 4: 330g de mananoligossacarídeo (oriundos do núcleo) + 250g de Colistina t/ração) e quatro repetições com 23 animais por unidade experimental. O desempenho foi avaliado pelo ganho de peso, consumo de ração e conversão alimentar. As características morfo-histológicas da mucosa intestinal estudadas foram altura de vilosidade, profundidade das criptas intestinais, perímetro de vilosidade e a relação altura de vilosidade:profundidade de cripta do duodeno, jejuno e íleo. A ocorrência de diarreia foi observada diariamente pela avaliação de escore fecal. A suplementação de mananoligossacarídeo, ß-glucano e antibiótico na dieta de leitões machos castrados, na fase de creche, não influenciaram o desempenho e a ocorrência de diarreia. Maior altura de vilosidade e maior profundidade de criptas no duodeno e íleo foram verificadas nos animais suplementados com ß-glucano. No jejuno foi observado maior perímetro de vilosidade nos animais suplementados com ß-glucano e nos animais que não receberam suplemento adicional na dieta.(AU)

The aim of this study was to evaluate the effect of supplementation with mannan oligosaccharides, ß-glucan and antibiotic in diets for castrated male piglets during the nursery phase (21 to 54 days of age) on performance, morpho-histological characteristics of the intestinal mucosa and occurrence of diarrhea. A total of 368 piglets of the same strain, distributed in a completely randomized design with four treatments (1- 330 g mannan oligosaccharides/t of diet (derived of nucleus); 2 - 1,830 g mannan oligosaccharides/t of diet (330g derived of nucleus + 1550g of supplementation); 3 - 330g mannan oligosaccharides (derived of nucleus) + 500g ß-glucan/t of diet; and 4 - 330g mannan oligosaccharides (derived of nucleus) + 250g colistin/t of diet) and four replications with 23 animals per experimental unit. Performance was assessed through weight gain, feed intake and feed conversion. The morpho-histological characteristics of the intestinal mucosa studied were villus height, intestinal crypt depth, villus circumference and villus height:crypt depth of duodenum, jejunum and ileum ratio. The occurrence of diarrhea was observed daily by the evaluation of fecal score. Supplementation of mannan oligosaccharides, ß-glucan and antibiotic in the diet of castrated male piglets in the nursery phase did not affect performance and occurrence of diarrhea. Greater villus height and crypt depth in the duodenum and ileum were verified in the animals supplemented with ß-glucan. In the jejunum, greater villus circumference was observed in the animals supplemented with ß-glucan and in the animals that did not receive additional supplemented diet.(AU)
Descritores: Suínos/metabolismo
Desmame
Carboidratos/administração & dosagem
Diarreia/veterinária
Intestinos/anatomia & histologia
Mananas/administração & dosagem
-Colistina
beta-Glucanas
Limites: Animais
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Id: biblio-1039066
Autor: Kaya, Kürsat; Çiftçi, Osman; Öztanir, Mustafa Namik; Taslidere, Elif; Türkmen, Nese Basak.
Título: Beta-glucan attenuates cerebral ischemia/reperfusion-induced neuronal injury in a C57BL/J6 mouse model
Fonte: Braz. J. Pharm. Sci. (Online);55:e18312, 2019. tab, ilus.
Idioma: en.
Resumo: Beta-glucans (ßg), that have many useful effects on human health, are natural polysaccharides. Our aim in this study was to determine useful effect of ßg against oxidative and neuronal damage caused by global cerebral ischemia/reperfusion (IR) in stroke imitated mice via surgical operation. A total of 40 mice divided into four equal groups randomly. The group 1 (sham operated) was kept as control. Bilateral carotid arteries of subjects in group 2 (I/R) and group 4 (I/ R + ßg) were clipped for 15 min, and the mice in group 4 (I/R + ßg) were treated with ßg (50 mg/kg/day), while the mice in group 2 (I/R) were treated with only vehicle for 10 days. The mice of group 3 (ßg) were treated with ßg for 10 days without carotid occlusion. Global cerebral I/R significantly increased oxidative stress and decreased members of anti-oxidant defense system. In addition, I/R caused histopathological damage in the brain tissue. However, ßg treatment ameliorated both oxidative and histopathological effects of I/R. Our present study showed that ßg treatment significantly ameliorated oxidative and histological damage in the brain tissue caused by cerebral I/R. Therefore, ßg treatment can be used as supportive care for ischemic stroke patients
Descritores: Estresse Oxidativo/fisiologia
beta-Glucanas/análise
-Isquemia Encefálica/induzido quimicamente
Degeneração Neural
Limites: Animais
Camundongos
Responsável: BR40.1 - DBD - Divisão de Biblioteca e Documentacão do Conjunto das Químicas


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Id: biblio-1048615
Autor: Santos, Joice Sifuentes dos; França, Vanessa Ribeiro de; Venâncio, Rafael Luiz; Hasegawa, Patricia Harumi; Oliveira, Admilton Gonçalves de; Costa, Giselle A. Nobre.
Título: ß -glucan from saccharomyces cereviseae in skim yogurt production / ß-Glucana de Saccharomyces cereviseae na produção de iogurte desnatado
Fonte: Biosci. j. (Online);35(2):620-628, mar./apr. 2019. tab, graf, ilus.
Idioma: en.
Resumo: The demand for functional foods has increased in recent years, following a market trend in which the consumer values foods associated with health improvements. Skim milk yogurts were produced with yeast ß-glucan (YBG, 0.5 and 1.0 %) isolated from Saccharomyces cerevisiae and compared with full fat (FFY) and skim milk (SMY) yogurt as controls. The samples were analyzed for physical, chemical, color,syneresis, culture starter count, textural, microstructure and sensory attributes. Yeast ß-glucan was not able to retain the serum of yogurts during cold storage. Skim yogurt firmness increased with the addition of 0.5% yeast ß-glucan, presenting a more compact microstructure. Yogurts containing yeast ß-glucan had low scores by the untrained panelists in the sensorial analysis (0.5% YBG overall acceptance 5.2, FFY 6.8, SY 6.3) and low purchase intention. Thus, although similar characteristics were observed, low scores in the sensorial analysis and purchase intention were a barrier to commercializing skim milk yogurt with yeast ß-glucan developed in the present study

A demanda por produtos funcionais tem aumentado recentemente, seguindo um padrão no qual os consumidores valorizam os alimentos que são associados a melhoria da saúde. Iogurte desnatado foi produzido com ß-glucana extraída de Saccharomyces cerevisiae e comparado com iogurte integral e iogurte desnatado. O iogurte desnatado contendo ß-glucana não reteve soro durante a estocagem refrigerada. A firmeza do produto aumentou com a adição de 0,5% de ß-glucana e sua microestrutura foi mais compacta. Iogurtes contendo ß-glucana apresentaram menor escore na análise sensorial. Assim, embora características semelhantes tenham sido observadas, os baixos escores da análise sensorial são uma barreira para a comercialização de iogurte desnatado contendo ß-glucana produzido no presente estudo
Descritores: Polissacarídeos
Iogurte
Laticínios
beta-Glucanas
-Saccharomyces cerevisiae
Alimento Funcional
Responsável: BR396.1 - Biblioteca Central


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Id: lil-777088
Autor: Kaya, Kürşat; Ciftci, Osman; Cetin, Aslı; Tecellioğlu, Mehmet; Başak, Neşe.
Título: Beneficial effects of glucan against cisplatin side effects on the nervous system in rats 1
Fonte: Acta cir. bras;31(3):198-205, Mar. 2016. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT PURPOSE: To investigate the protective effect of Bg on cisplatin (CP)-induced neurotoxicity in rats. METHODS: Twenty eight rats were randomly distributed into four groups. The first group was kept as a control. In the second group, CP was given at the single dose of 7 mg/kg intraperitoneally. In the third group, βg was orally administered at the dose of 50 mg/kg/day for 14 days. In the fourth group, CP and βg were given together at the same doses. RESULTS: CP treatment caused significant oxidative damage via induction of lipid peroxidation and reductions antioxidant defense system potency in the brain tissue. In addition, histopathological damage increased with CP treatment. On the other hand, βg treatment largely prevented oxidative and histopathological negative effects of CP. CONCLUSIONS: Cisplatin has severe neurotoxic effects in rats and βg supplementation has significant beneficial effects against CP toxicity depending on its antioxidant properties. Thus, it appears that βg might be useful against CP toxicity in patients with cancer in terms of nervous system.
Descritores: Encéfalo/efeitos dos fármacos
Encefalopatias/prevenção & controle
Cisplatino/efeitos adversos
beta-Glucanas/farmacologia
Antineoplásicos/efeitos adversos
-Encéfalo/metabolismo
Encéfalo/patologia
Encefalopatias/induzido quimicamente
Encefalopatias/patologia
Distribuição Aleatória
Córtex Cerebral/efeitos dos fármacos
Córtex Cerebral/metabolismo
Córtex Cerebral/patologia
Cisplatino/metabolismo
Ratos Sprague-Dawley
Estresse Oxidativo
Substâncias Protetoras/farmacologia
Modelos Animais
Antineoplásicos/metabolismo
Limites: Animais
Masculino
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