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Id: biblio-889287
Autor: Salmito, Márcio Cavalcante; Duarte, Juliana Antoniolli; Morganti, Lígia Oliveira Golçalves; Brandão, Priscila Valéria Caus; Nakao, Bruno Higa; Villa, Thais Rodrigues; Ganança, Fernando Freitas.
Título: Prophylactic treatment of vestibular migraine / Tratamento profilático da migrânea vestibular
Fonte: Braz. j. otorhinolaryngol. (Impr.);83(4):404-410, July-Aug. 2017. tab.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Introduction: Vestibular migraine (VM) is now accepted as a common cause of episodic vertigo. Treatment of VM involves two situations: the vestibular symptom attacks and the period between attacks. For the latter, some prophylaxis methods can be used. The current recommendation is to use the same prophylactic drugs used for migraines, including β-blockers, antidepressants and anticonvulsants. The recent diagnostic definition of vestibular migraine makes the number of studies on its treatment scarce. Objective: To evaluate the efficacy of prophylactic treatment used in patients from a VM outpatient clinic. Methods: Review of medical records from patients with VM according to the criteria of the Bárány Society/International Headache Society of 2012 criteria. The drugs used in the treatment and treatment response obtained through the visual analog scale (VAS) for dizziness and headache were assessed. The pre and post-treatment VAS scores were compared (the improvement was evaluated together and individually, per drug used). Associations with clinical subgroups of patients were also assessed. Results: Of the 88 assessed records, 47 were eligible. We included patients that met the diagnostic criteria for VM and excluded those whose medical records were illegible and those of patients with other disorders causing dizziness and/or headache that did not meet the 2012 criteria for VM. 80.9% of the patients showed improvement with prophylaxis (p < 0.001). Amitriptyline, Flunarizine, Propranolol and Topiramate improved vestibular symptoms (p < 0.001) and headache (p < 0.015). The four drugs were effective in a statistically significant manner. There was a positive statistical association between the time of vestibular symptoms and clinical improvement. There was no additional benefit in hypertensive patients who used antihypertensive drugs as prophylaxis or depressed patients who used antidepressants in relation to other prophylactic drugs. Drug association did not show statistically significant results in relation to the use of a single drug. Conclusions: Prophylactic medications used to treat VM improve the symptoms of this disease, but there is no statistically significant difference between the responses of prophylactic drugs. The time of vestibular symptom seems to increase the benefit with prophylactic treatment.

Resumo Introdução: A migrânea vestibular (MV) é aceita atualmente como uma causa comum de vertigem episódica. O tratamento da MV envolve duas situações: as crises de sintomas vestibulares e o período intercrise. Para esse último, pode-se usar algum método de profilaxia. A recomendação atual é que se usem os mesmos medicamentos profiláticos usados para a enxaqueca, o que inclui os β-bloqueadores, antidepressivos e anticonvulsivantes. A recente definição diagnóstica da migrânea vestibular torna escasso o número de estudos sobre seu tratamento. Objetivo: Avaliar a eficácia do tratamento profilático usado em pacientes em um ambulatório de MV. Método: Revisão de prontuários de pacientes com MV pelos critérios da Bárány Society/International Headeache Society de 2012. Foram pesquisados os medicamentos usados e resposta ao tratamento obtida através da escala visual analógica (EVA) para tontura e cefaleia. Foram comparados os escores da EVA pré e pós-tratamento (a melhoria foi avaliada em conjunto e individualmente por droga usada). Também foram pesquisadas relações com subgrupos clínicos dos pacientes. Resultados: De 88 prontuários estudados, 47 foram elegíveis. Incluíram-se os pacientes que preenchiam os critérios diagnósticos para MV, foram excluídos os prontuários ilegíveis e aqueles de pacientes com outro distúrbio causador de tontura e/ou cefaleia que não preenchiam critérios de 2012 para MV. Apresentaram melhoria com a profilaxia 80,9% dos pacientes (p < 0,001). Amitriptilina, flunarizina, propranolol e topiramato apresentaram melhoria para sintomas vestibulares (p < 0,001) e para cefaleia (p < 0,015). Os quatro medicamentos foram eficazes de forma estatisticamente significante. Houve relação estatística positiva entre tempo de sintoma vestibular e melhoria clínica. Não houve benefício adicional para hipertensos que usaram anti-hipertensivos como profilaxia ou para os deprimidos que usaram antidepressivos em relação ao uso dos outros profiláticos. A associação de medicamentos não mostrou resultados estatisticamente significantes do uso de um medicamento isolado. Conclusões: Os medicamentos profiláticos usados para MV melhoram os sintomas dessa doença, porém não há diferença estatisticamente significante entre as respostas dos medicamentos profiláticos. O tempo de sintoma vestibular parece aumentar a melhoria obtida com o tratamento profilático.
Descritores: Propranolol/uso terapêutico
Flunarizina/uso terapêutico
Doenças Vestibulares/prevenção & controle
Frutose/análogos & derivados
Amitriptilina/uso terapêutico
Transtornos de Enxaqueca/prevenção & controle
-Estudos Retrospectivos
Estudos Longitudinais
Resultado do Tratamento
Topiramato
Frutose/uso terapêutico
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Idoso
Tipo de Publ: Estudo Observacional
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1053491
Autor: Tian, Kangming; Wang, Jun; Zhang, Zhimeng; Cheng, Lei; Jin, Peng; Singh, Suren; Prior, Bernard A; Wang, Zheng-Xiang.
Título: Enzymatic preparation of fructooligosaccharides-rich burdock syrup with enhanced antioxidative properties
Fonte: Electron. j. biotechnol;40:71-77, July. 2019. tab, graf, ilus.
Idioma: en.
Projeto: Intergovernmental International Scientific and Technological Innovation Cooperation program; . Raising Program of Innovation Team for Tianjin Colleges and Universities, Tianjin, China.
Resumo: Background: Burdock (Arctium lappa L.) is a fructan-rich plant with prebiotic potential. The aim of this study was to develop an efficient enzymatic route to prepare fructooligosaccharides (FOS)-rich and highly antioxidative syrup using burdock root as a raw material. Results: Endo-inulinase significantly improved the yield of FOS 2.4-fold while tannase pretreatment further increased the yield of FOS 2.8-fold. Other enzymes, including endo-polygalacturonase, endo-glucanase and endo-xylanase, were able to increase the yield of total soluble sugar by 11.1% (w/w). By this process, a new enzymatic process for burdock syrup was developed and the yield of burdock syrup increased by 25% (w/w), whereas with FOS, total soluble sugars, total soluble protein and total soluble polyphenols were enhanced to 28.8%, 53.3%, 8.9% and 3.3% (w/w), respectively. Additionally, the scavenging abilities of DPPH and hydroxyl radicals, and total antioxidant capacity of the syrup were increased by 23.7%, 51.8% and 35.4%, respectively. Conclusions: Our results could be applied to the development of efficient extraction of valuable products from agricultural materials using enzyme-mediated methods.
Descritores: Oligossacarídeos/química
Raízes de Plantas/química
Frutose/química
Glicosídeo Hidrolases/metabolismo
Antioxidantes/química
-Oligossacarídeos/metabolismo
Poligalacturonase/metabolismo
Hidrolases de Éster Carboxílico/metabolismo
Cromatografia Líquida de Alta Pressão
Radical Hidroxila
Arctium
Alimento Funcional
Polifenóis
Frutose/metabolismo
Antioxidantes/metabolismo
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Zajdenverg, Lenita
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Registro de Ensaios Clínicos
Id: biblio-1019349
Autor: Souto, Débora Lopes; Lima, Érika dos Santos; Dantas, Joana Rodrigues; Zajdenverg, Lenita; Rodacki, Melanie; Rosado, Eliane Lopes.
Título: Postprandial metabolic effects of fructose and glucose in type 1 diabetes patients: a pilot randomized crossover clinical trial
Fonte: Arch. endocrinol. metab. (Online);63(4):376-384, July-Aug. 2019. tab.
Idioma: en.
Reg. de E.C: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01713023
Resumo: ABSTRACT Objective To test the influence of oral fructose and glucose dose-response solutions in blood glucose (BG), glucagon, triglycerides, uricaemia, and malondialdehyde in postprandial states in type 1 diabetes mellitus (T1DM) patients. Subjects and methods The study had a simple-blind, randomized, two-way crossover design in which T1DM patients were selected to receive fructose and glucose solutions (75g of sugars dissolved in 200 mL of mineral-water) in two separate study days, with 2-7 weeks washout period. In each day, blood samples were drawn after 8h fasting and at 180 min postprandial to obtain glucose, glucagon, triglycerides, uric acid, lactate, and malondialdehyde levels. Results Sixteen T1DM patients (seven men) were evaluated, with a mean age of 25.19 ± 8.8 years, a mean duration of disease of 14.88 ± 4.73 years, and glycated hemoglobin of 8.13 ± 1.84%. Fructose resulted in lower postprandial BG levels than glucose (4.4 ± 5.5 mmol/L; and 12.9 ± 4.1 mmol/L, respectively; p < 0.01). Uric acid levels increased after fructose (26.1 ± 49.9 µmol/L; p < 0.01) and reduced after glucose (-13.6 ± 9.5 µmol/L; p < 0.01). The malondialdehyde increased after fructose (1.4 ± 1.6 µmol/L; p < 0.01) and did not change after glucose solution (-0.2 ± 1.6 µmol/L; p = 0.40). Other variables did not change. Conclusions Fructose and glucose had similar sweetness, flavor and aftertaste characteristics and did not change triglycerides, lactate or glucagon levels. Although fructose resulted in lower postprandial BG than glucose, it increased uric acid and malondialdehyde levels in T1DM patients. Therefore it should be used with caution. ClinicalTrials.gov registration: NCT01713023.
Descritores: Edulcorantes/metabolismo
Período Pós-Prandial/efeitos dos fármacos
Diabetes Mellitus Tipo 1/metabolismo
Frutose/metabolismo
Glucose/metabolismo
-Triglicerídeos/sangue
Glicemia/análise
Glicemia/efeitos dos fármacos
Estudos Cross-Over
Relação Dose-Resposta a Droga
Tolerância a Medicamentos
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adolescente
Adulto
Pessoa de Meia-Idade
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-886795
Autor: XU, CHUNPING; YU, JINWEI; ZHAO, SHANSHAN; WU, SHUNGSHUNG; HE, PEIXIN; JIA, XUEWEI; LIU, YANQI; MAO, DUOBIN.
Título: Effect of carbon source on production, characterization and bioactivity of exopolysaccharide produced by Phellinus vaninii Ljup
Fonte: An. acad. bras. ciênc;89(3,supl):2033-2041, 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: National Science Foundation of China.
Resumo: ABSTRACT The effect on different three carbon source (i.e. glucose, fructose and sucrose) on production, chemical characterization and antioxidant activity of exopolysaccharide (EPS) produced by Phellinus vaninii Ljup was investigated in this study. Amongst carbon sources examined, glucose and sucrose were favorable for the mycelia growth, while the maximum EPS yield was achieved when sucrose was employed. The predominant carbohydrate compositions in EPSs identified were gluconic acid, glucose, mannose and galactose acid. Then, FT-IR spectral analysis revealed prominent characteristic groups in EPSs. EPSs molecule exist as nearly globular shape form in aqueous solution. The variation also affects antioxidant activities by investigated by using hydroxyl and DPPH radical scavenging assay. Sucrose was best carbon source from the viewpoint of antioxidant activity due to the relatively high contents of galactose in the EPS with moderate molecular weight and polydispersity.
Descritores: Polissacarídeos Bacterianos/metabolismo
Carbono/metabolismo
Polissacarídeos Fúngicos
-Sacarose/metabolismo
Espectroscopia de Infravermelho com Transformada de Fourier
Frutose/metabolismo
Glucose/metabolismo
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1012396
Autor: Carvallo, Pamela; Carvallo, Eugenia; Barbosa-da-Silva, Sandra; Mandarim-de-Lacerda, Carlos Alberto; Hernández, Alfonso; del-Sol, Mariano.
Título: Efectos metabólicos del consumo excesivo de fructosa añadida / Metabolic effects of excessive fructose consumption added
Fonte: Int. j. morphol;37(3):1058-1066, Sept. 2019. graf.
Idioma: es.
Projeto: DIUFRO-FAPERJ.
Resumo: El consumo de fructosa ha aumentado en los últimos 50 años por la incorporación a la dieta de jarabe de maíz alto en fructosa (JMAF), presente en productos industrializados, como las bebidas azucaradas. Se puede asociar la ingesta de fructosa en altas concentraciones con el aumento de la obesidad y trastornos metabólicos. La fructosa, un azúcar natural que se encuentra en muchas frutas, se consume en cantidades significativas en las dietas occidentales. En cantidades iguales, es más dulce que la glucosa o la sacarosa y, por lo tanto, se usa comúnmente como edulcorante. Debido al incremento de obesidad entre la población joven y general y a los efectos negativos que puede tener a corto y largo plazo es importante considerar de donde provienen las calorías que se ingieren diariamente. Esta revisión describirá la relación entre el consumo de fructosa en altas concentraciones y el riesgo de desarrollar obesidad, resistencia a la insulina, lipogenesis de novo e inflamación.

The consumption of fructose has increased in the last 50 years due to the incorporation into the diet of high fructose corn syrup (HFCS), present in industrialized products, such as sugary drinks. The intake of fructose in high concentrations can be associated with the increase of obesity and metabolic disorders. Fructose, a natural sugar found in many fruits, is consumed in significant quantities in Western diets. In equal amounts, it is sweeter than glucose or sucrose and, therefore, is commonly used as a sweetener. Due to the increase of obesity among the young and general population and the negative effects that can have in the short and long term it is important to consider where the calories that are ingested daily come from. This review will describe the relationship between fructose consumption in high concentrations and the risk of developing obesity, insulin resistance, de novo lipogenesis, nonalcoholic fatty liver, inflammation and metabolic syndrome.
Descritores: Edulcorantes/efeitos adversos
Resistência à Insulina
Tecido Adiposo/efeitos dos fármacos
Frutose/efeitos adversos
Obesidade/induzido quimicamente
-Edulcorantes/metabolismo
Bebidas
Peso Corporal/efeitos dos fármacos
Lipogênese/efeitos dos fármacos
Frutose/metabolismo
Glucose/efeitos adversos
Inflamação
Limites: Humanos
Animais
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Morais, Mauro Batista de
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Id: biblio-976017
Autor: Ozaki, Roberto Koity Fujihara; Speridião, Patrícia da Graça Leite; Soares, Ana Cristina Fontenele; Morais, Mauro Batista de.
Título: Intestinal fructose malabsorption is associated with increased lactulose fermentation in the intestinal lumen / Má absorção intestinal de frutose associa-se com maior fermentação de lactulose na luz intestinal
Fonte: J. pediatr. (Rio J.);94(6):609-615, Nov.-Dec. 2018. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: Abstract Objective: To study fructose malabsorption in children and adolescents with abdominal pain associated with functional gastrointestinal disorders. As an additional objective, the association between intestinal fructose malabsorption and food intake, including the estimated fructose consumption, weight, height, and lactulose fermentability were also studied. Methods: The study included 31 patients with abdominal pain (11 with functional dyspepsia, 10 with irritable bowel syndrome, and 10 with functional abdominal pain). The hydrogen breath test was used to investigate fructose malabsorption and lactulose fermentation in the intestinal lumen. Food consumption was assessed by food registry. Weight and height were measured. Results: Fructose malabsorption was characterized in 21 (67.7%) patients (nine with irritable bowel syndrome, seven with functional abdominal pain, and five with functional dyspepsia). Intolerance after fructose administration was observed in six (28.6%) of the 21 patients with fructose malabsorption. Fructose malabsorption was associated with higher (p < 0.05) hydrogen production after lactulose ingestion, higher (p < 0.05) energy and carbohydrate consumption, and higher (p < 0.05) body mass index z-score value for age. Median estimates of daily fructose intake by patients with and without fructose malabsorption were, respectively, 16.1 and 10.5 g/day (p = 0.087). Conclusion: Fructose malabsorption is associated with increased lactulose fermentability in the intestinal lumen. Body mass index was higher in patients with fructose malabsorption.

Resumo Objetivo: Pesquisar a má absorção de frutose em crianças e adolescentes com dor abdominal associada com distúrbios funcionais gastrintestinais. Como objetivo adicional, estudou-se a relação entre a má absorção intestinal de frutose e a ingestão alimentar, inclusive a estimativa de consumo de frutose, o peso e a estatura dos pacientes e a capacidade de fermentação de lactulose. Métodos: Foram incluídos 31 pacientes com dor abdominal (11 com dispepsia funcional, 10 com síndrome do intestino irritável e 10 com dor abdominal funcional). O teste de hidrogênio no ar expirado foi usado para pesquisar a má absorção de frutose e a fermentação de lactulose na luz intestinal. O consumo alimentar foi avaliado por registro alimentar. Foram mensurados também o peso e a estatura dos pacientes. Resultados: Má absorção de frutose foi caracterizada em 21 (67,7%) pacientes (nove com síndrome do intestino irritável, sete com dor abdominal funcional e cinco com dispepsia funcional). Intolerância após administração de frutose foi observada em seis (28,6%) dos 21 pacientes com má absorção de frutose. Má absorção de frutose associou-se com maior produção de hidrogênio após ingestão de lactulose (p < 0,05), maior consumo de energia e carboidratos (p < 0,05) e maior valor de escore z de IMC para a idade (p < 0,05). As medianas da estimativa de ingestão diária de frutose pelos pacientes com e sem má absorção de frutose foram, respectivamente, 16,1 e 10,5 g/dia (p = 0,087). Conclusão: Má absorção de frutose associa-se com maior capacidade de fermentação de lactulose na luz intestinal. O índice de massa corporal foi maior nos pacientes com má absorção de frutose.
Descritores: Dor Abdominal/metabolismo
Fermentação/fisiologia
Frutose/metabolismo
Mucosa Intestinal/metabolismo
Lactulose/metabolismo
Síndromes de Malabsorção/metabolismo
-Valores de Referência
Fatores de Tempo
Estatura/fisiologia
Peso Corporal/fisiologia
Testes Respiratórios
Intolerância à Frutose/metabolismo
Dor Abdominal/fisiopatologia
Estatísticas não Paramétricas
Ingestão de Alimentos/fisiologia
Hidrogênio/metabolismo
Mucosa Intestinal/fisiopatologia
Síndromes de Malabsorção/fisiopatologia
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Pré-Escolar
Criança
Adolescente
Tipo de Publ: Research Support, Non-U.S. Gov't
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-767095
Autor: López-Rodríguez, Guadalupe; Osuna, Silke Kotasek; García, Marcos Galván; Dieguez, Teodoro Suárez.
Título: Effects of dietary high fructose corn syrup on regulation of energy intake and leptin gene expression in rats / Efeitos da ingestão de xarope de milho com alto teor de frutose na regulação da ingestão energética e na expressão gênica de leptina em ratos
Fonte: Rev. Nutr. (Online);28(6):597-605, Dez. 2015. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Programa del Mejoramiento del Profesorado; . Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología.
Resumo: OBJECTIVE: To evaluate in Wistar rats the effect of chronic use of high fructose corn syrup on serum lipids, body weight, energy intake regulation, and expression of associated genes. METHODS: For 11 weeks, male rats were fed a standard diet with either water (control) or 15% high fructose corn syrup solution, or fed a high-fat diet. The rats' food intake and body weight were measured weekly. Expression of leptin and fatty acid synthase genes was quantified in their brain and adipose tissue upon sacrifice at age 119 days using real-time polymerase chain reaction. RESULTS: The intake of 15% high fructose corn syrup did not affect the rats' weight, only the rats on the high-fat diet gained significant weight. The rats in both diets had lower levels of leptin expression and high levels of fatty acid synthase in the brain, which were associated with high serum triglycerides. CONCLUSION: Fifteen percent high fructose corn syrup intake and the high-fat diet reduced leptin gene expression in the brain of Wistar rats, with differential effects on weight gain.

OBJETIVO: Avaliar em ratos Wistar o efeito do consumo crônico de xarope de milho com alta concentração de frutose sobre os lipídeos séricos, peso corporal, regulação da ingestão energética e expressão de genes associados. MÉTODOS: Durante 11 semanas, ratos machos foram alimentados com uma dieta padrão com água (controle) ou 15% de xarope de milho com alta concentração de frutose, ou com uma dieta hiperlipídica. A ingestão alimentar e o peso corporal dos ratos foram medidos semanalmente. Os animais foram sacrificados com 119 dias de vida, e as expressões gênicas de leptina e da sintetase de ácidos graxos foram quantificadas no cérebro e no tecido adiposo usando a reação em cadeia da polimerase em tempo real. RESULTADOS: O consumo de 15% de xarope de milho com alto teor de frutose não afetou o peso dos animais, somente os ratos da dieta hiperlipídica aumentaram de peso significativamente. Nas dietas hiperlipídica e com alto teor de frutose, foram evidentes expressões mais baixas de leptina e mais altas de sintetase de ácidos graxos no cérebro, assim como concentrações mais altas de triacilglicerídeos séricos. CONCLUSÃO: Ingestão de xarope de milho com alta concentração de frutose a 15% ou de dieta hiperlipídica diminuíram a expressão gênica de leptina no cérebro de ratos Wistar, com diferentes efeitos sobre o aumento de peso.
Descritores: Peso Corporal
Leptina
Ácidos Graxos
Dieta Hiperlipídica
Xarope de Milho Rico em Frutose
Frutose
Limites: Animais
Cobaias
Ratos
Tipo de Publ: Artigo Clássico
Responsável: BR13.3 - Biblioteca das Faculdades de Odontologia e Nutrição


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Id: biblio-1002271
Autor: El-Karib, Abbas O; Dallak, Mohammad; Abd-Ellatif, Mohamed; Eid, Refaat A; Haidara, Mohamed A; Al-Ani, Bahjat.
Título: Pre-diabetes induces ultrastructural alterations in the large blood vessel aorta in rats / La prediabetes induce alteraciones ultraestructurales en la aorta de los grandes vasos sanguíneos en ratas
Fonte: Int. j. morphol;37(2):647-653, June 2019. graf.
Idioma: en.
Projeto: King Khalid University.
Resumo: Excessive consumption of carbohydrate and fat increases the risk of cardiovascular disease. We sought to determine the potential ultrastructural alterations in large blood vessels induced by a high fat and fructose diet (HFD) in a rat model of prediabetes. Rats were either fed with HFD (model group) or a standard laboratory chow (control group) for 15 weeks before being sacrificed. The harvested thoracic aorta tissues were examined using transmission electron microscopy (TEM), and blood samples were assayed for biomarkers of pre-diabetes.TEM images showed that HFD induced profound pathological changes to the aortic wall layers, tunica intima and tunica media ultrastructures in the pre-diabetic rats as shown by apoptotic endothelial cells with pyknotic nuclei, damaged basal lamina, deteriorated smooth muscle cells that have irregular plasma membranes, shrunken nucleus with clumped nuclear chromatin, damaged mitochondria and few cytoplasmic lipid droplets and vacuoles. In addition, HFD significantly (p<0.05) decreased adiponectin and increased biomarkers of lipidemia, glycaemia, inflammation, oxidative stress, vascular injury such as soluble intercellular adhesion molecule-1 (sICAM-1), soluble vascular cell adhesion protein 1 (sVCAM-1), endothelin-1 (ET-1), and coagulation and thrombosis such as Von Willebrand factor (vWF), and plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1), compared to normal levels of these parameters in the control group. Thus, we demonstrated that feeding rats with a HFDisable to develop a pre-diabetic animal model that is useful to study the aortic ultrastructural alterations.

El consumo excesivo de carbohidratos y grasas aumenta el riesgo de enfermedades cardiovasculares. Intentamos determinar las posibles alteraciones ultraestructurales en los grandes vasos sanguíneos, inducidas por una dieta alta en grasas y fructosa (HFD) en un modelo de rata de prediabetes. Las ratas se alimentaron con HFD (grupo modelo) o una comida de laboratorio estándar (grupo de control) durante 15 semanas antes de ser sacrificadas. Los tejidos de la aorta torácica recolectados se examinaron mediante microscopía electrónica de transmisión (TEM) y las muestras de sangre se analizaron para detectar biomarcadores de prediabetes. Las imágenes TEM mostraron que HFD indujo cambios patológicos profundos en las capas de la pared aórtica, túnica íntima y túnica media en la ratas pre-diabéticas como lo muestran las células endoteliales apoptóticas con núcleos picnóticos, lámina basal dañada, células musculares lisas deterioradas que tienen membranas plasmáticas irregulares, núcleo encogido con cromatina nuclear aglomerada, mitocondrias dañadas y pocas gotitas lipídicas citoplásmicas y vacuolas. Además, HFD presentó disminución significativa de adiponectina (p <0,05), y aumento de biomarcadores de lipidemia, glucemia, inflamación, estrés oxidativo, lesión vascular como la molécula de adhesión intercelular soluble 1 (sICAM-1), proteína de adhesión de células vasculares soluble 1 (sVCAM-1), endotelina 1 (ET-1), y la coagulación y la trombosis, como el factor de Von Willebrand (vWF), y el inhibidor del activador del plasminógeno-1 (PAI -1), en comparación con los niveles normales de estos parámetros en el grupo de control. Por tanto, la alimentación de ratas con HFD es capaz de desarrollar un modelo animal prediabético que es útil para estudiar las alteraciones ultraestructurales aórticas.
Descritores: Aorta Torácica/patologia
Aorta Torácica/ultraestrutura
Estado Pré-Diabético/patologia
-Aorta/patologia
Aorta/ultraestrutura
Estado Pré-Diabético/metabolismo
Gorduras na Dieta/efeitos adversos
Ratos Sprague-Dawley
Microscopia Eletrônica de Transmissão
Modelos Animais de Doenças
Lesões do Sistema Vascular/etiologia
Lesões do Sistema Vascular/patologia
Frutose
Limites: Animais
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-893039
Autor: Carvallo, Pamela; Carvallo, Eugenia; Barbosa-da-Silva, Sandra; Mandarim-de-Lacerda, Carlos Alberto; Sol, Mariano del.
Título: NAFLD e ingesta de fructosa en altas concentraciones: una revisión de la literatura / NAFLD and high fructose intake: a review of literature
Fonte: Int. j. morphol;35(2):676-683, June 2017.
Idioma: es.
Projeto: DIUFRO. FAPERJ.
Resumo: Uno de los endulzantes más comúnmente utilizado es la fructosa. La fructosa es directamente metabolizada en el hígado y se puede transformar en glucosa, posteriormente es almacenada como glicógeno constituyéndose en una fuente de energía para los hepatocitos. Todo el exceso de fructosa se convierte en lípidos ejerciendo un efecto tóxico sobre el hígado, similar al producido por el exceso de alcohol, pudiendo provocar hígado graso no alcohólico (NAFLD). El objetivo de esta revisión es reunir hallazgos recientes en relación al efecto de la ingesta de fructosa en altas concentraciones y su relación con el NAFLD.

One of the most commonly used sweeteners is fructose. Fructose is directly metabolized in the liver and can be converted into glucose, later stored as glycogen constituting a source of energy for the hepatocytes. All excess fructose is converted into lipids by exerting a toxic effect on the liver, similar to that produced by excess of alcohol, and can cause nonalcoholic fatty liver (NAFLD). The aim of this review is to gather recent findings regarding the effect of fructose intake at high concentrations and its relationship with NAFLD.
Descritores: Hepatopatia Gordurosa não Alcoólica/induzido quimicamente
Hepatopatia Gordurosa não Alcoólica/patologia
Frutose/efeitos adversos
-Células Estreladas do Fígado/efeitos dos fármacos
Frutose/metabolismo
Frutose/farmacologia
Cirrose Hepática/induzido quimicamente
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1010171
Autor: Adisakwattana, Sirichai; Thilavech, Thavaree; Sompong, Weerachat; Pasukamonset, Porntip.
Título: Interaction between ascorbic acid and gallic acid in a model of fructose-mediated protein glycation and oxidation
Fonte: Electron. j. biotechnol;27:32-36, May. 2017. tab.
Idioma: en.
Resumo: Background: Dietary plant-based foods contain combinations of various bioactive compounds such as phytochemical compounds and vitamins. The combined effect of these vitamins and phytochemicals remains unknown, especially in the prevention of diabetes and its complications. The present study aimed to investigate the combined effect of ascorbic acid and gallic acid on fructose-induced protein glycation and oxidation. Results: Ascorbic acid (15 µg/mL) and gallic acid (0.1 µg/mL) reduced fructose-induced formation of advanced glycation end products (AGEs) in bovine serum albumin (BSA; 10 mg/mL) by 15.06% and 37.83%, respectively. The combination of ascorbic acid and gallic acid demonstrated additive inhibition on the formation of AGEs after 2 weeks of incubation. In addition, synergistic inhibition on the formation of amyloid cross-ß structure and protein carbonyl content in fructose-glycated BSA was observed. At the same concentration, the combination of ascorbic acid and gallic acid produced a significant additive effect on the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging activity. Conclusion: Combining natural compounds such as ascorbic acid and gallic acid seems to be a promising strategy to prevent the formation of AGEs.
Descritores: Ácido Ascórbico/metabolismo
Produtos Finais de Glicação Avançada/metabolismo
Ácido Gálico/metabolismo
-Compostos de Bifenilo
Glicosilação
Depuradores de Radicais Livres
Carbonilação Proteica
Oxidação
Frutose/metabolismo
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central



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