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Texto completo SciELO Chile
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Id: biblio-1138536
Autor: Lama, Alexis.
Título: Grasas saturadas y salud / Saturated fats and health
Fonte: Rev. chil. cardiol;39(2):188-190, ago. 2020.
Idioma: es.
Descritores: Gorduras na Dieta
Saúde
Ácidos Graxos
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Carta
Responsável: CL1.1 - Biblioteca Central


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Id: biblio-1145892
Autor: Dominguez Delgado, Zury Ana.
Título: Relación de ácidos grasos omega 6/omega 3 / Omega 6/omega 3 fatty acid ratio
Fonte: Revista Digital de Postgrado;3(2):14-22, dic. 2014. tab, graf.
Idioma: es.
Resumo: La relación de ácidos grasos (AG)ω6/ω3 de la dieta contemporánea favorece a los AG ω6. El objetivo del estudio fue evaluar el efecto de dietas con cantidades crecientes de aceite de pescado (AcP), rico en AG ω3, sobre el crecimiento y las variables hematológicas de ratas macho recien destetadas de la cepa Sprague-Dawley. Los animales consumieron por un período de 31 días dietas que contenían AcP o aceite de ajonjolí (AcA) incorporado a 5, 10 ó 15% (pxp). Se observó un déficit del crecimiento como de la ingesta de alimento en los grupos que consumieron AcP. La concentración de hemoglobina (Hb) disminuyó en relación al incremento (>5% pxp) del AcP dietario. Siendo el AcP una fuente pobre de AG ω6, planteamos que la deficiencia parcial de la serie polienoica ω6 que resultó al incrementar las cantidades de AcP dietario pueden afectar el crecimiento y la eritropoyesis(AU)

The ω6/ω3 fatty acid (FA) ratio of our contemporary diet favors ω6 over ω3 FA. The object of the study was to evaluate the effect of increasing amounts of dietary fish oil, rich in ω3 FA, on growth and hematological variables of the weanling male Sprague-Dawley rat. Animals were fed diets containing either fish oil (FO) or sesame oil (SO) at 5, 10 or 15% (w/w) for 31 d. Growth retardation and reduced food intake was observed in groups fed FO. Hemoglobin (Hb) concentration diminished when the dietary FO was above 5% (w/w). FO is a poor source of ω6 fatty acids. We postulate that a partial deficiency in ω6 polyenic family, is a consequence of the increasing amounts of FO in the diets, that may affect growth and erytropoiesis. In this report we show evidence supporting the hypothesis that diets enriched with fish oil can alter normal growth and induced hematological changes in the male weanling rat(AU)
Descritores: Colesterol na Dieta
Gorduras na Dieta
Ácidos Graxos Ômega-3
Ácidos Graxos Ômega-6
-Óleos de Peixe
Sesamum
Lipídeos
Limites: Animais
Ratos
Tipo de Publ: Estudo de Avaliação
Responsável: VE1.1 - Biblioteca Humberto Garcia Arocha


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Texto completo SciELO Brasil
Texto completo SciELO Saúde Pública
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Id: biblio-843744
Autor: Previdelli, Agatha Nogueira; Goulart, Rita Maria Monteiro; Aquino, Rita de Cássia de.
Título: Balanço de macronutrientes na dieta de idosos brasileiros: análises da Pesquisa Nacional de Alimentação 2008-2009 / Balance of macronutrient intake among Brazilian elderly: analysis of the National Dietary Survey 2008-2009
Fonte: Rev. bras. epidemiol;20(1):70-80, Jan.-Mar. 2017. tab.
Idioma: pt.
Resumo: RESUMO: Objetivo: Analisar a contribuição de proteína, lipídio e carboidrato no total de energia da dieta de idosos das diferentes regiões brasileiras. Métodos: Foram analisados dados de 4.286 idosos (60 a 104 anos) provenientes da Pesquisa de Orçamentos Familiares 2008/2009. Baseado no consumo obtido por dois registros alimentares, o programa Multiple Source Method estimou o consumo habitual de macronutrientes e gordura saturada. As recomendações do Institute of Medicine (IOM), segundo os Acceptable Macronutrient Distribution Ranges (AMDR), foram utilizadas para avaliar a participação relativa dos macronutrientes de acordo com percentual energético (PE). Modelos de regressão linear identificaram diferenças entre PE dos macronutrientes, situação do domicílio, macrorregiões e gênero. Resultados: A proteína foi o macronutriente que apresentou maior concordância com o AMDR (99,8%). Com relação ao PE lipídico, observou-se que 9,2% da população ficaram acima da recomendação, sendo o dobro do encontrado para carboidrato (4,9%) e nove vezes o percentual de idosos, cujo PE-proteico (1,0%) foi acima do recomendado. Em 14,5% dos idosos a ingestão de carboidratos foi abaixo da AMDR, sendo que essas dietas apresentaram maior PE lipídico (β = 8,19; p < 0,001), revelando que 50% dos idosos que consumiam carboidratos abaixo do PE recomendado apresentou um consumo excessivo de lipídio. Segundo macrorregiões, o Centro-Oeste foi o único a apresentar diferença para carboidrato, sendo esta de menor percentual (51,6%; p < 0,05). A região Sul (17,9%; p < 0,01) apresentou o menor PE proteico e o maior de lipídios (28,7%; p < 0,01). Conclusões: A elevada frequência de inadequação da ingestão de lipídio pode significar uma pior qualidade da dieta, contribuindo com o aumento no risco de desenvolvimento de doenças crônicas.

ABSTRACT: Objective: This study aimed at evaluating the balance in the intake of protein, carbohydrate, and fat among the Brazilian elderly population. Methods: The data analyzed were taken from the National Dietary Survey 2008-2009, from a total of 4,286 Brazilian elders (60-104 years old). Based on the dietary intake obtained from two food records, the Multiple Source Method (MSM) was used to evaluate the macronutrients and saturated fat. The AMDR (Acceptable Macronutrient Distribution Range), by the Institute of Medicine (IOM), was used to evaluate the macronutrient energy percentage (%E). Linear regression models identified differences between macronutrients %E and household location (urban or rural), Brazilian macro-regions and gender. Results: Protein intake showed higher agreement with the AMDR reference value (99.86%). It was observed that in 9.2% of the population, fat intake was higher than the reference value, almost twice as high as the carbohydrate-energy percentage (4.9%) and nine times higher than protein (1.0%). Among those with low carbohydrate-energy percentage, 14.5% had higher fat-energy percentage (β = 8.19; p < 0.001), which means that 50% of the elderly whose carbohydrate intake was above the recommendation presented an overconsumption of fat. According to the macro-regions, the Midwest region was the only one to show differences for carbohydrate-energy percentage, which was lower than the others regions (51.6%; p < 0.05). The South region presented the lowest protein-energy percentage (17.9%; p < 0.01) and the highest fat-energy percentage (28.7%; p < 0.01). Conclusion: Higher prevalence of inadequate fat intake among the Brazilian elderly may indicate an important public health problem that is associated with an increased risk of chronic diseases.
Descritores: Carboidratos da Dieta/administração & dosagem
Gorduras na Dieta/administração & dosagem
Proteínas na Dieta/administração & dosagem
Dieta
-Fatores de Tempo
Brasil
Inquéritos sobre Dietas
Pessoa de Meia-Idade
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Idoso
Idoso de 80 Anos ou mais
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Saúde Pública
Barreto, Sandhi Maria
Mill, José Geraldo
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Id: biblio-898609
Autor: Andrade, Juliana Rodrigues de; Velasquez-Melendez, Gustavo; Barreto, Sandhi Maria; Pereira, Taísa Sabrina Silva; Mill, José Geraldo; Molina, Maria del Carmen Bisi.
Título: Fenótipo da cintura hipertrigliceridêmica e fatores nutricionais: um estudo com participantes do ELSA-Brasil / Hypertriglyceridemic waist phenotype and nutritional factors: a study with participants of ELSA-Brasil
Fonte: Rev. bras. epidemiol;20(3):382-393, Jul.-Set. 2017. tab, graf.
Idioma: pt.
Projeto: Financiadora de Estudos e Projetos; . Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico.
Resumo: RESUMO: Objetivo: Investigar a associação entre consumo de gorduras e fibras e o fenótipo da cintura hipertrigliceridêmica (FCH). Métodos: Pesquisa de corte transversal conduzida a partir da linha de base do Estudo Longitudinal de Saúde do Adulto (ELSA-Brasil). Foi realizada avaliação antropométrica e calculado o Índice de Massa Corporal (IMC). Os participantes foram classificados segundo presença do FCH quando circunferência da cintura ≥ 102 e ≥ 88 cm, respectivamente, em homens e mulheres, e triglicerídeos ≥ 150 mg/dL. O consumo de gorduras e fibras foi avaliado a partir de um Questionário de Frequência Alimentar validado e as variáveis socioeconômicas, demográficas e características comportamentais foram coletadas por meio de questionário. Foram realizados testes do χ2, Mann-Whitney e regressão de Poisson com significância de 5%. Resultados: Homens apresentaram menor prevalência do FCH (RP = 0,959; IC95% 0,948 - 0,969). Maiores prevalências de FCH foram observadas em indivíduos com atividade física fraca (RP = 1,039; IC95% 1,021-1,057), histórico de tabagismo (RP = 1,044; IC95% 1,031-1,057), menor renda per capita (IRR = 1,035; IC95% 1,022-1,049) e obesidade (RP = 1,32; IC95% 1,305-1,341). Consumo de gorduras e fibras não foi associado ao FCH. Conclusão: Maior prevalência do FCH foi encontrada em obesos, porém não foi observada associação entre o consumo de gorduras e fibras e o fenótipo.

ABSTRACT: Objective: To investigate the association between fat and fiber intakes and the hypertriglyceridemic waist phenotype (HWP). Methods: Cross-sectional survey conducted from the baseline of Brazilian Longitudinal Study of Health Adult (ELSA-Brasil). Anthropometric measurements were conducted and the body mass index was calculated (BMI). Participants were classified according to the presence of HWP when waist circumference ≥ 102 and ≥ 88 cm, respectively, in men and women, and triglycerides ≥ 150 mg/dL. Fat and fiber intakes were assessed using a validated food frequency questionnaire, and socioeconomic, demographic and behavioral variables were collected through a questionnaire. The χ² test, Mann-Whitney and Poisson regression were performed with significance level of 5%. Results: There was no association between fiber and fat intakes with HWP. A lower prevalence of HWP among men was observed (IRR = 0.959; 95%CI 0.948 - 0.969). A higher prevalence of HWP was observed in participants with low physical activity (OR = 1.039, 95%CI 1.021 - 1.057), smoking history (OR = 1.044, 95%CI 1.031 - 1.057), lower per capita income (IRR = 1.035; 95%CI 1.022 - 1.049) and obesity (OR = 1.32, 95%CI 1.305 - 1.341). Fat and fiber intakes were not associated with HWP. Conclusion: A higher prevalence of HWP was found in obese, but no association was found between intake of fat and fiber and phenotype.
Descritores: Gorduras na Dieta
Fibras na Dieta
Cintura Hipertrigliceridêmica/diagnóstico
-Fenótipo
Brasil
Estudos Transversais
Cintura Hipertrigliceridêmica/genética
Pessoa de Meia-Idade
Fenômenos Fisiológicos da Nutrição
Limites: Humanos
Masculino
Feminino
Adulto
Idoso
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: lil-790760
Autor: Vargas-Vásquez, Alejandro; Bado, Ricardo; Alcázar, Lorena; Aquino, Oscar; Rodríguez, Amelia; Novalbos, José Pedro.
Título: Réplica: Efecto de un suplemento nutricional a base de lípidos en los niveles de hemoglobina e indicadores antropométricos de niños de 5 distritos de Huánuco, Perú / Reply: Effects of a lipid-based nutrient supplement on hemoglobin levels and anthropometric indicators in children from five districts in Huanuco, Peru
Fonte: Rev. peru. med. exp. salud publica;32(3):615-616, jul.-sep. 2015. graf.
Idioma: es.
Descritores: Antropometria
Gorduras na Dieta
Hemoglobinas
Indicadores e Reagentes
Criança
Suplementos Nutricionais
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Carta
Responsável: PE14.1 - Biblioteca de la Sede Central


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Id: lil-790759
Autor: Mercado, Giuliana; Peña, Fátima; Soto, Alonso.
Título: Comentarios al artículo: Efecto de un suplemento nutricional a base de lípidos en los niveles de hemoglobina e indicadores antropométricos en niños de cinco distritos de Huánuco, Perú / Comments to the article: Effects of a lipid-based nutrient supplement on hemoglobin levels and anthropometric indicators in children from five districts in Huanuco, Peru
Fonte: Rev. peru. med. exp. salud publica;32(3):614-615, jul.-sep. 2015.
Idioma: es.
Descritores: Antropometria
Gorduras na Dieta
Hemoglobinas
Indicadores e Reagentes
Criança
Suplementos Nutricionais
Limites: Humanos
Tipo de Publ: Carta
Comentário
Responsável: PE14.1 - Biblioteca de la Sede Central


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Texto completo SciELO Brasil
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Id: biblio-887564
Autor: Coelho, Raquel Cristina L A; Hermsdorff, Helen Hermana M; Gomide, Renata S; Alves, Raquel Duarte M; Bressan, Josefina.
Título: Orange juice with a high-fat meal prolongs postprandial lipemia in apparently healthy overweight/obese women
Fonte: Arch. endocrinol. metab. (Online);61(3):263-268, May-June 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Projeto: Foundation for Research Support of the State of Minas Gerais; . CNPq.
Resumo: ABSTRACT Objective We investigated the postprandial response of lipid markers to a high-fat meal (HFM) with two different beverages in apparently healthy normal-weight and overweight/obese women. Subjects and methods This crossover, randomized study enrolled 36 women, of whom 21 had normal weight (body mass index [BMI] 22 ± 1.8 kg/m2) and 15 had overweight/obesity (BMI 31 ± 3.7 kg/m2). In two different test days, the participants ingested a HFM (37% of energy as saturated fat) with 500 mL of water (HFM-W) or 500 mL of orange juice (HFM-OJ). Blood samples were collected at baseline (12-hour fasting), and at 2, 3, and 5 hours postprandial. The analysis included fasting and postprandial total cholesterol, HDL-c, LDL-c, triglycerides (TG), uric acid, and complement C3. Brazilian Clinical Trials Registry (ReBEC); Primary Identification Number: RBR-2h3wjn (www.ensaiosclinicos.gov.br). Results TG levels increased at 3 hours with HFM-OJ in normal-weight women (p = 0.01) and returned to normal levels at 5h. TG increased at 3 hours with HFM-W (p = 0.01) and HFM-OJ (p = 0.02), and remained high at 5 hours (p = 0.03) in overweight/obese women. Complement C3 remained unchanged, but showed different responses between meals (p = 0.01 for positive incremental area under the curve [piAUC] HFM-OJ vs. HFM-W, respectively). Conclusions In apparently healthy overweight/obese women compared with normal-weight ones, the concomitant intake of orange juice with a HFM prolonged postprandial lipemia but had no effect on postprandial complement C3 concentrations.
Descritores: Período Pós-Prandial/fisiologia
Citrus sinensis
Sobrepeso/sangue
Dieta Hiperlipídica
Sucos de Frutas e Vegetais
Hiperlipidemias/sangue
-Valores de Referência
Triglicerídeos/sangue
Gorduras na Dieta/sangue
Índice de Massa Corporal
Colesterol/sangue
Análise de Variância
Jejum
Estatísticas não Paramétricas
Estudos Cross-Over
Limites: Humanos
Feminino
Adulto
Adulto Jovem
Tipo de Publ: Ensaio Clínico Controlado Aleatório
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Id: biblio-1122172
Autor: Zafalon, Rafael Vessecchi Amorim; Rodrigues, Roberta Bueno Ayres; Conti, Renata Maria Consentino; Perini, Mariana Pamplona; Rentas, Mariana Fragoso; Vendramini, Thiago Henrique Annibale; Risolia, Larissa Wunsche; Macedo, Henrique Tobaro; Brunetto, Marcio Antonio.
Título: Comparison of methodologies for fat determination and evaluation of calcium and phosphorus content in snacks for dogs / Comparação de metodologias para determinação de gordura e avaliação do conteúdo de cálcio e fósforo em petiscos para cães
Fonte: Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci. (Online);57(2):e159691, mai. 2020. tab.
Idioma: en.
Resumo: In recent years, the relationship between humans and companion animals has tightened considerably and resulted in the expansion of the range of pet food industry products available in the market. In this context, snacks have gained greater popularity as pet owners seek to please their animals by providing such foods. Due to the growing importance of the snack segment, a need exists for accurate information on the nutritional composition of these products, such as fat concentration. No studies were found that evaluated the effectiveness of different methods applied for determining the content of this nutrient in dog snacks. In addition, too much mineral content can pose health risks. Thus, the objective of this study was to compare three methodologies for determining fat in pet snack products. The moisture, calcium and phosphorus content of each was also determined to compare the obtained results with each value stated on their product labels. Fat determination methods evaluated were ether extract (EE), ether extract after acid hydrolysis (EEHA), and fat content obtained from Ankom XT15 analyzer (ANKOM). Twenty-four snacks produced by 17 companies were evaluated. The results of the three methodologies were compared using the Tukey test. The comparison between the results of the laboratory analysis and the values stated on the labels was performed using descriptive statistics. There was no difference between the three methods evaluated (p = 0.34) regarding fat content. Regarding the nutritional compliance of the labels, 25% (n = 6) of the snacks presented higher moisture content than the declared amount, 50% (n = 12) presented lower fat content, 25% (n = 6) lower phosphorus content and, in 50% (n = 12), the calcium content was not within the minimum and maximum range stated on the label. Therefore, due to the absence of difference between the results, any of the three fat determination methodologies could be used. Regarding compliance of labels for calcium, phosphorus and fat content, greater control over the nutritional composition of these foods is required since most pet owners tend to supply large quantities of snacks to dogs, leading to excessive daily energy intake.(AU)

Nos últimos anos a relação entre seres humanos e animais de companhia estreitou-se consideravelmente e houve uma expansão da gama de produtos da indústria pet food disponíveis no mercado. Nesse contexto, os petiscos ganharam maior popularidade, uma vez que os tutores buscam agradar seus pets com esse tipo de alimento. Devido à crescente importância do segmento de petiscos, há a necessidade de informações precisas sobre a composição nutricional desses produtos, como o teor de gordura, uma vez que não foram encontrados estudos que avaliassem a eficácia dos métodos de determinação do teor deste nutriente em petiscos destinados a cães e o excesso de minerais pode implicar em riscos para a saúde. Assim, o presente trabalho comparou três metodologias para determinação de gordura em petiscos para cães, e também determinou os seus respectivos teores de umidade, cálcio e fósforo, cujos resultados foram comparados aos valores declarados pelos fabricantes nos rótulos dos produtos. Os métodos de determinação da gordura avaliados foram: extrato etéreo (EE), extrato etéreo após hidrólise ácida (EEHA) e teor de gordura obtido em analisador Ankom XT15 (ANKOM). Vinte e quatro petiscos produzidos por 17 empresas foram avaliados. Os resultados das três metodologias de determinação da gordura foram comparados com o emprego do teste Tukey. A comparação entre os resultados das análises laboratoriais e os valores declarados nos rótulos foi realizada por meio de estatística descritiva. Não houve diferença entre os três métodos avaliados (p = 0,34) em relação ao teor de gordura dos petiscos examinados. Em relação à conformidade nutricional dos rótulos, 25% (n = 6) dos petiscos apresentaram teor de umidade superior ao declarado, 50% (n = 12) apresentaram menor teor de gordura; 25% (n = 6) menor teor de fósforo e, em 50% (n = 12) deles, o teor de cálcio estava fora da faixa mínima e máxima declarada no rótulo. Portanto, devido à ausência de diferença entre os resultados, as três metodologias de determinação de gordura podem ser utilizadas. Quanto à conformidade dos rótulos em relação aos teores de cálcio, fósforo e gordura, é necessário maior controle sobre a composição nutricional desses alimentos, uma vez que a maioria dos tutores fornece petiscos em elevadas quantidades para os cães, que podem determinar excessivo consumo de energia.(AU)
Descritores: Gorduras na Dieta/análise
Composição de Alimentos
Animais de Estimação/metabolismo
Lanches/classificação
Valor Nutritivo
-Minerais na Dieta
Rotulagem de Alimentos
Limites: Animais
Cães
Responsável: BR68.1 - Biblioteca Virginie Buff D'Ápice


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Texto completo SciELO Brasil
Texto completo
Id: biblio-886872
Autor: SANTOS, CAROLYNE D S; BALBO, SANDRA L; GUIMARÃES, ANA T B; SAGAE, SARA C; NEGRETTI, FÁBIO; GRASSIOLLI, SABRINA.
Título: Life-long Maternal Cafeteria Diet Promotes Tissue-Specific Morphological Changes in Male Offspring Adult Rats
Fonte: An. acad. bras. ciênc;89(4):2887-2900, Oct.-Dec. 2017. tab, graf.
Idioma: en.
Resumo: ABSTRACT Here, we evaluated whether the exposure of rats to a cafeteria diet pre- and/or post-weaning, alters histological characteristics in the White Adipose Tissue (WAT), Brown Adipose Tissue (BAT), and liver of adult male offspring. Female Wistar rats were divided into Control (CTL; fed on standard rodent chow) and Cafeteria (CAF; fed with the cafeteria diet throughout life, including pregnancy and lactation). After birth, only male offspring (F1) were maintained and received the CTL or CAF diets; originating four experimental groups: CTL-CTLF1; CTL-CAFF1; CAF-CTLF1; CAF-CAFF1. Data of biometrics, metabolic parameters, liver, BAT and WAT histology were assessed and integrated using the Principal Component Analysis (PCA). According to PCA analysis worse metabolic and biometric characteristics in adulthood are associated with the post-weaning CAF diet compared to pre and post weaning CAF diet. Thus, the CTL-CAFF1 group showed obesity, higher deposition of fat in the liver and BAT and high fasting plasma levels of glucose, triglycerides and cholesterol. Interestingly, the association between pre and post-weaning CAF diet attenuated the obesity and improved the plasma levels of glucose and triglycerides compared to CTL-CAFF1 without avoiding the higher lipid accumulation in BAT and in liver, suggesting that the impact of maternal CAF diet is tissue-specific.
Descritores: Tecido Adiposo Marrom/patologia
Gorduras na Dieta/efeitos adversos
Dieta
Tecido Adiposo Branco/patologia
Lipídeos/sangue
Fígado/patologia
-Efeitos Tardios da Exposição Pré-Natal
Desmame
Ingestão de Energia
Ratos Wistar
Limites: Animais
Masculino
Feminino
Gravidez
Ratos
Responsável: BR1.1 - BIREME


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Texto completo SciELO Costa Rica
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Id: biblio-844768
Autor: Chinchilla Barrantes, Nora Patricia; Sagot Carvajal, Patricia Mercedes; Villalobos Villalobos, Gretel Vanessa.
Título: Educación nutricional y ambiental en el manejo de grasas residuales / Nutritional and environmental education in the management of residual fats
Fonte: Rev. costarric. salud pública;25(2):20-27, jul.-dic. 2016. tab, ilus.
Idioma: es.
Resumo: ResumenObjetivo:Capacitar personal de servicios de alimentación comercial sobre el manejo de las grasas residuales, con énfasis en el daño que ocasionan a la salud pública, nutrición del consumidor y al ambiente.Metodología: Se desarrollan tres capacitaciones, que inician con un diagnóstico sobre el manejo de las grasas residuales a una muestra aleatoria de 80 dueños o concesionarios de servicios de alimentación comercial de la Municipalidad de Montes de Oca. Los resultados permiten establecer los contenidos de la capacitación, los cuales se basan en las pautas para freír los alimentos y la eliminación adecuada de la grasa residual.Resultados: Se capacitan 70 personas de 22 negocios. Hay cambios en la frecuencia de uso, filtrado y almacenamientos de los aceites.Conclusión: La educación brindada produjo cambios positivos en favor de la salud, pero se requiere actividades de actualización periódicas.

AbstractObjective:Train personnel of food service business on the management of waste fat, with an emphasis on damage caused to public health, consumer and environment nutrition.Methodology: Develop three training sessions, starting with a diagnosis on the management of waste fats to a random sample of 80 owners or licensees of the municipality of Montes de Oca commercial food service. The results allow to establish the contents of the training, which is based on guidelines for frying food and proper disposal of residual grease.Results:70 people of 22 business are trained. There are changes in the frequency of use, filtering and storage of oils.Conclusion:that provided education produced positive changes in health, but requires periodic update activities.
Descritores: Restaurantes
Saúde Ambiental/educação
Poluentes Ambientais
Poluição Ambiental/análise
Gorduras/efeitos adversos
-Gorduras na Dieta/efeitos adversos
Costa Rica
Tipo de Publ: Revisão
Responsável: CR1.1 - BINASSS - Biblioteca Nacional de Salud y Seguridad Social



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